-
IT café
Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
100-ért már biztosan kapsz, és sztem elég ha leakasztasz egy olyant a mediamark (vagy más áruház, webáruház) amin van HDMI bemenet ARC-vel és beállitod neki a HDMI CEC-et (sync, anynet, stb néven vannak tévéfüggően) és nem kell ki-be kapcsolgatni, elintézi a tévé a be-kikapcsolást is. Ha drágállod akkor optikai bemenetest vegyél (mindegyiken van!) csak azokhoz kapsz távot külön amivel ki-be kapcsolod, hangosithatsz, némithatsz, bemenetet váltasz. Vannak külön mélynyomóval ellátottak is.
Bövebbet a topikjában kellene de az is tele van tanácskérővel. Nekem volt párral dolgom de tul egyszerű, még szüleidnek is menne a beállitása, nem nehezebb mint pl egy mikro vagy hasonló ami majdnemhogy plug&play. -
BBéci
legenda
A topik téma tudnivalói között ez szerepel első helyen, vastag betűkkel kiemelve:
"- A topik kompakt "házimozi" szettekkel igen, de hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik."
Keresd fel a soundbar topikot!Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
mpo
veterán
A HDMI-CEC amúgy is kényes, nem mindenki mindenkivel működik.
Ha nincs föltüntetve az eszköz leírásában, az baj.
A HDMI-ARC (Audio Return Channel) is mindkét eszközön szükséges ahhoz, hogy működjön.
Vásárlás előtt át kell nézni a specifikációt és nem ér meglepetés.
A HDMI-n a hang és a kép is átmegy.
Az én eszközeim tudják, de egyiket sem használom.[ Szerkesztve ]
Ha érted, akkor már elavult.
-
mpo
veterán
Ha nem írják oda, akkor nincs, nyilván ott lenne, hiszen ez egy plusz.
Ha 4K tévéd van (vagy lesz) és olyan médialejátszód van, akkor az újakból kellene választani, mert csak toldozgatás lesz és nem lesz jó.
Ezért nincs nálam optikai kábel.
Minix->AVR->tv, ehhez kell két jó HDMI kábel és kész, van 4K HDR, meg minden hang.Ha érted, akkor már elavult.
-
mpo
veterán
Nem az erősítőbe menne a lejátszó hanem a tv-be és onnan tovább a hang.
Rossz ötlet.
Ha az AVR és a tévé tudja a HDMI-ARC-ot, akkor nincs akadálya a lejátszó-AVR-tv sorrendnek, mert a tévé hangja visszamegy.
A HDMI-CEC az meg egy játék, annak aki szereti, én nem.
Össze kell válogatni az eszközöket, lehetőleg azonos képességekkel.Ha érted, akkor már elavult.
-
mpo
veterán
El kellene döntened, mit szeretnél elérni és ahhoz a megfelelő eszközöket kiválasztani.
Ha 4K tv és 4K képes médialejátszód van, akkor 4K képes erősítő kell.
Utána már csak össze kell dugdosni a HDMI kábelekkel, ahogy írtam.
Ha fontos a HDMI-CEC és a HDMI-ARC, akkor azt is figyelned kell vásárlás előtt.
Nincs mit találgatni.Ha érted, akkor már elavult.
-
BBéci
legenda
Olvasd el az említett utolsó mondatodat! Szó sem volt arról, hogy nem engedi át a hangot. Valamilyen szinten belenyúl, rontja a minőségét, legrosszabb esetben 2.0 lesz az 5.1-ből.
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
gab1ka
senior tag
Annyi korlátod lesz a tvn a hangot átvezetve, hogy le kell mondanod a HD hangsávok esetén a több csatornáról, azaz csak a dts és dolbys filmek fognak 5.1ben szólni (a dts is kérdéses manapság a támogatottság elvesztése miatt), a dts hd, dolby atmos csak stereoként jut majd el az erősítőig.
-
gab1ka
senior tag
Tökéletesen átengedi a fent leírt korlátokkal.Hogy 3.1 vagy 5.1 az mindegy, sajnos ezt nem tudod megválogatni, ennyire nem precízek a tv-k menüi, holott a sávszélesség talán még a sztereo mellé a plusz egy csatornát engedhetne is, nem tudom hirtelen fejből a sávszélességeket.Lehet praktikusabb lenne olyan erősítőt keresned ami garantáltan kielégíti az igényeidet, a 4k passtrough nem exkluzív feature 2021ben.
-
jambiyya
őstag
HDMI kábel viszi a legújabb hangformátumokat is. Az ARC hiánya esetedben azt jelenti, hogy az AVR-t TV-vel összekötő HDMI kábelen nem fog a hang a TV felől az erősítő felé menni. Plusz ha a TV hangját szeretnéd az erősítőn hallani, akkor egy optikaival is össze kell kötnöd őket.
"HDMI 3D passthrough" képes az erősítőd - vagyis az AVR-re HDMI-vel csatlakoztatott eszközök képét továbbítja majd a TV felé, a hangot pedig dekódolás után a hangfalak felé.
CEC hiánya: a TV-vel nem kapcsol be/ki az AVR és a TV távjával nem tudod irányítani. Együt lehet ezzel élni.
A vágást alapértelmezésben 80Hz-re tedd, kivéve ha a hangkeltőid nem tudnak ilyen mély hangokat megszólaltatni. Utóbbi esetben a specifikációban megadottra állítsd, vagy fölé picivel.
Elvileg a bejövő hangformátumnak megfelelően fog szólni, amennyiben ez DD, DTS hang. Ha kétcsatornás stereot kap, akkor jönnek képbe a beépített hangzások, amiket én nem nagyon szeretek, és ha jól értem Te sem. -
BBéci
legenda
Ne legyél lusta, kapcsolgasd! Én is azt tettem évekig szintén egy Yamahával, nem esett le az aranygyűrű az ujjamról.
#60902Jimmy8
A felsorolt erősítők - kivéve a Denon AVR-X1700-at - messze magasabb kategóriásak, mint azok a CAV hangdobozok. Emiatt bukik a fejlesztési projekt.
Egy jó szubláda akkora mértékben tudja javítani az össz-hangzást és növelni az élményfaktort, mintha a komplett rendszert cserélted volna eggyel magasabb kategóriásra.[ Szerkesztve ]
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
-
mexel
veterán
Új kérdést tennék fel, talán erre válaszol valaki A régiekre nagyjából kikutatgattam a választ ( rx-v667-en nem lehet az osd -t kikapcsolni, nem enged át 4k-t semmlyen fw-vel)
Ezek miatt, főleg az előbbi miatt máris eladom, van ötlet hogy melyik típus az amin az osd-t amia tv képernyőjén is látható, az kikapcsolható? Jó lenne 4k átengedés is és lehetőleg sok formátum ismerete, a 667-nél ne legyen rosszabb, olyan van itthon.
Főleg yamaha érdekel, de más típust is megnéznék, persze nem a sok százezres kategóriát mert ideiglenesen kis panelben lesz használva, kis hangfalakkal -
BBéci
legenda
A HDMI 1.4a átengedi a 4K/30 Hz jeleket.
Azt a konkrét Yamahát nem ismerem, viszont rengeteg másik erősítővel volt dolgom, semelyiknek a hangerő kijelzése sem volt zavaró. Sőt, szükségesnek és hasznosnak tartom.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
mexel
veterán
Nos érdekes eredményt hozott a tv-n keresztül küldött jel. Lényegében mindegy hogy optikán vagy HDMI-n megy vissza a jel az erősítőbe, ugyanaz az eredmény. ( az optikán elvileg alapból nem megy át már a TueHD és a DTS HD sem. Az így is van, ha optikával kötöm össze. Viszont nincs OSD a tv kijelzőn, viszont 4K van mert a tv box a TV-be van kötve, a kép így megvan, és csak a hang van továbbítva az erősítő felé. Ez pozitív.
Ha viszont kihúzom az optikát, és a tv-ből HDMI-n megy a hang az erősítőbe akkor is ugyanez a felállás. 4K van, OSD nincs, és a DTS HD és TrueHD nem megy át. ( ezt csak a boxban tudom átkapcsolni hogy azokat keverje le.) Mondjuk eddig soha nem néztem ilyen anyagot, sőt csak 3.2 van bekötve. Szóval így akár maradhat is ez a felállás. Így egyedül az nem lesz használva amiért az erősítő kellett: az ARC, mert az így használaton kívül lesz.
Szóval a lényeg a True és DTS HD és afeletti anyagok nem mennek át se tv-n se optikán. A sima DTS az megy hibátlanul. -
Kapanyél
őstag
-
skippper
senior tag
Az a tény, ami mérhető és reprodukálható. Ez a kábelbizniszből mindenestül hiányzik, sőt általában az ellenkezője igaz és a mérések szerint tized decibeles nagyságrendekről beszélhetünk (pl: [link]) és akkor sem a minőségből adódik, hanem egyszerűen az ellenállásból (pláne nem beszélhetünk arról, hogy jobb lesz ettől a kábel, egyszerűen halkabb vagy hangosabb).
[ Szerkesztve ]
-
VoidXs
Topikgazda
Erre van egy nagyon jó teszt. Hívj meg valakit, játssz le neki egy részletet bármiből. Mondd, hogy csukja be a szemét, tegyél úgy, mint aki beállít valamit, vagy kábelt cserél, bármi. Kérdezd meg, hogy változott-e valami, és szinte biztos, hogy ki fog találni valamit. Ha hifis az illető, garantált, de laikusok néha még elismerik, hogy nem hallanak semmit. Ennyire megbízható az emberi hallás, semmenyire. Fülnek hinni tilos, és a kábeles bemutatók mind így működnek. Hiteles eredményt csak vakteszt ad, amiből magam is több tucattal vezényeltem le sznobok saját, több tízmilliós kábelezésű rendszerein is akár, egyikük sem volt képes a hozott kábeleimet megkülönböztetni tőlük, pedig korábban le is írtam itt, hogy a rendszerem árának még 1%-át sem teszik ki kábelek. A teszt akkor különösen sikeres, amikor a vendég erősködik, hogy de, márpedig van változás, hiába mondom el neki, hogy nem csináltam semmit.
[ Szerkesztve ]
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
Quetz
őstag
Van pár egyéb észrevétel is:
- Ha változtatsz a rendszeren, akkor az agyad keresni és találni fog változást, hisz változtattál... ez akkor is működik, ha csak azt hiszed, hogy változott a rendszer.
- Attól függően, hogy mire fókuszálsz, pl. magas/mély tartomány, mást és mást fogsz hallani, még ha nem is változtattál semmit.
- Az audio memóriánk pocsék, pár másodpercnél régebbi dolgok összehasonlítására nem alkalmas. A Harman intézet ezért fejlesztett ki számítógép vezérelt hangfal cserélő platformot, ami 1-2s alatt berakja következő tesztalanyt a helyére. -
hakos1987
őstag
Nekem Onkyo TX-NR686-on is két aljzat van. Én az alsóba dugtam, ami elvileg pre out. Másikba kellene?!
http://www.kepfeltoltes.eu/images/2021/12/06/358IMG_20211206_173704_tn.jpg
[ Szerkesztve ]
Bolygónk 3 alapeleme: föld, víz levegő... vízzel és levegővel a hülye is tud hűtést építeni, de próbáltátok már földdel?! :)
-
VoidXs
Topikgazda
A kimeneti felbontás attól függ, hogy mit jelent le neki az eszköz, valószínűleg itt megy félre. Az is elő szokott fordulni, hogy a 4K támogatás nem a teljes RGB 4K, hanem csak a 4:2:0. Ezt a beállítások közt ellenőrizd.
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
VoidXs
Topikgazda
Azt mondom, hogy nem biztos, hogy ment az előzőn a 4K, csak felismerte, hogy az eszköz 1080p-t tud, és ezért mindent úgy küldött ki neki. Most, hogy a 4K-t jelenti, már baj van, mert abból a teljeset nem bírja el, csak a filmes formátumot. A lejátszó beállításai közt keresd.
-
gab1ka
senior tag
Szerintem te itt keversz valamit, ahogy a korábbi kérdéseidben is tetted. Nincs olyan hogy a 4k-t csak 1080p-ben engedi át valami. Sem az AVR, sem a kábel nem dönti el hogy hogyan és miképp zsúfoljon 3840*2160 pixelt 1920*1080 helyére, pláne mit kezdjen a HDR metadata-val ésatöbbi..
Egy 4K mkv-t, azaz ha egy 4k filmet elindítasz egy FullHD laptopon, amit a fullhd kimeneten rákötsz egy fullhd tv-re, akkor te nem "4K-t küldesz a jelre", ez eleve értelmezhetetlen. Ebben az esetben te a fullhd kimenettel rendelkező laptopot pc-t, mediaboxot stb fullhd-ként kötöd az avr-re, tv-re, pont. Ettől még a 4k film futhat kis ablakban önmagához képest összezsugorítva. Ezért is tud működni, nem véletlenül dilemmáznak itt amikor egy túl régi ámde túl jó hangú erősítőt nem szeretnék lecserélni, ez miatt pedig a 4k-tól esnek el és mindenféle splittereket iktatnak közbe.Ha a 4k tartalmat ennyire egyszerűen szimplán kezelnék az ezt nem támogató erősítők és fullhd-ként küldenék tovább, akkor nem lenne ez a bizonyos splitterezés se.
Ezt a fentit azért írtam így le hogy értsd, nem kioktatni akarlak. Ez után jöhet hogy pontosan mi is a probléma és mik is az eszközök, mert az nem mond sokat hogy régi yamaha erősítő meg az újabb erősítő.A barátod problémájára az első két tipp:
1. A tévén, pl Samsungokon látnod kellene valami olyat hogy Enable HDMI UHD", más típusokon is valami hasonló lesz. Defaultként azthiszem offon vannak ezek, engedélyezd.
2. Nálam is volt valami katyvasz a 4k-val Denon erősítővel, a megoldás egyszerűen egy másik HDMI bemenet lett, pl esetemben a Blu-ray biztosan mindenféle hiba nélkül működik, próbáljatok ki egykét másikat ti is.A harmadik tipp pedig ha jól értelmezem valami mediaboxról lenne szó, az a forráseszközön, azaz a lejátszón a videókimeneti beállításokat nyálazd át, hogy ott mi hogyan van beállítva, elképzelhető hogy ott most egy vastag 1080p felirat van, ami nyilván nem 4k, vagy automatikus, amit kézzel kell 4k-ra állítani.
Szívesen segítek ha elakadsz, csak picit összevisszák a napok mostanában.
-
hakos1987
őstag
Korábban írtam (dühöngtem) ebben a fórumban is emiatt. Külső lejátszó supportjával napokig leveleztünk a hiba miatt, szívtam a beállításokkal... Végül kb. véletlenül akadtam rá a redditen a megoldásra. De ez mi, hogy ennyire titkolják?! Direkt megnéztem, sehol nem említi az Onkyo, se használatiba, sem az oldalaikon. Röhej, pedig enélkül nem sokat ér az egész.
Más: Onkyo TX-NR686-om van. Mióta megvan, szívok a bug-okkal: néha "NET" módban nem jelenít meg képet, kifagy a Deezer, megakad, stb. Valamint van applikácjója, ami nekem nagyon fontos, mivel a Zone 2 a terasz, így kintről telefonról tudom vezérelni az erősítőt és tartalmat lejátszani. Csakhogy az app sokszor nem látta hálózaton az erősítőt, így cseszhettem. Mindkét hibára a megoldás a rendszeres soft reset volt a bekapcs gombbal, kb. heti 2x.
A jó hír: pár hete jött rá firmware update (korábbiakat is mindig felraktam) és végre 2 év után először teljesen hibamentes lett! Sosem gondoltam volna, nagyon elment korábban a kedvem az Onkyo-któl, de így már más. Az biztos, többet az életben nem frissítem már 😃Bolygónk 3 alapeleme: föld, víz levegő... vízzel és levegővel a hülye is tud hűtést építeni, de próbáltátok már földdel?! :)
Új hozzászólás Aktív témák
- A topik kompakt "házimozi" szettekkel igen, de hangprojektorokkal (soundbar) tapasztalatok híján nem foglalkozik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi haladó szinten topic
- Hi-Fi topic
- Gyúrósok ide!
- Havi limitet kap a GeForce Now
- Milyen légkondit a lakásba?
- AliExpress tapasztalatok
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED TV topic
- PlayStation 5
- Ukrajnai háború
- TCL 50 NxtPaper 5G - átgombolom magam monokrómiába
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest