- Nagyon zavarja a brit hatóságot az Apple Safari böngészője
- Gazdasági parazitizmus: a franciák is perelik a Metát az AI-tréningezés miatt
- Triplázás jöhet: az Amazon és a Google szerint az atomenergia a jövő
- Beindultak a kínai startupok, a fejlesztőkért versenyez az OpenAI
- Indiaiak százait mentették ki a scamközpontokból
Új hozzászólás Aktív témák
-
Némi finomítás volt ma (pár új kép az albumban), a hosszú sok csatlakozós (2xSATA, 2xMolex+FDD) kábelszörnyet kicseréltem kettő szimpla Molex kábelre, ennek megvan az az előnye is hogy kétfelé oszlik a tápon a két backplane tápellátása (bár egy rail-en van, de ha valami kábelgond lenne akkor csak az egyiket érinti majd). Kicsit rendezettebb lett, összekábelkötözőztem a két Molexes ágat meg az alaplapi kiegészítő tápkábelt is. Lassan elégedett leszek az eredménnyel
-
C változat is elkészült (nem lesz elég az ABC erre
), képeket hozzáadtam az albumhoz megint.
Kicseréltem a 6x SATA M.2 adaptert egy PCIe 4x-es 6x SATA portos kártyára (ugyanolyan ASM1166 chipkészlet), így a felszabadult második M.2 alaplapi slotba bele tudtam egy második WD Black SN850 1TB-os NVMe-t tenni, így már tükrözve vannak ezek is.
A két Micron SATA SSD-t valószínűleg átrakom a Sagittarius aljára (csináltam képet róla, van 2x 2.5" lemeznek rögzítési pont benne, van hozzá rövid 15 cm-es slim SATA kábelem itthon, tápellátását kell még megoldani, felfelé kanyarodó SATA tápcsatlakozóval.
A normál 3.5 helyekre így bele tudok majd tenni akár 8x HDD-t is + a két SSD is megmarad, 10 SATA eszköz lehet összesen. -
Tökéletes időzítéssel:
500$-os Home Lab kihívás, HardwareHave vs Raid Owl
Building the BEST Home Lab Possible In Just 2 WEEKS
The $500 Home Lab Challenge ft. @HardwareHaven -
válasz
szpeti40 #9622 üzenetére
Az NVMe alapvetően a rendszerfileoknak, VM-eknek meg konténereknek van, a HDD-k cache-lésére a 2xSATA SSD van. Csak az unraid így furán hívja ezeket, minden ami SSD/NVME az "cache pool"-ként van nevezve/létrehozva/használva. A mover process pedig a beállított "cache" helyről az "array" (vagyis HDD(k))-ra mozgatja ütemezve a fileokat. Tehát nyugodtan tölthetek/másolhatok a dobozra, nem fogja a HDD-ket felpörgetni hozzá csak ezért, majd a beállított időpontban (éjjel vs hajnalban pl) szépen automatikusan átmozgatja a HDD-kre. A legjobb hogy a hálózatról ez egy megosztásnak látszik, nem tudsz róla hogy az adott file/könyvtár éppen SSD-n vagy HDD-n van (persze az olvasási sebességből kiderülhet). Ha valaminél azonban gyorsabb tárolásra van szükséged meg tudod adni az adott share-nél hogy tartsa a cache pool-ban inkább, illetve van egy plugin ami pl. ha elkezdesz egy filmet nézni/olvasni, akkor a háttérben visszamozgatja a könyvtárat a cache-be, majd lepörgeti a merevlemezeket.
-
B változathoz is megjött minden alkatrész, tegnap/ma át is építettem.
Új képek vannak a fenti albumban.
Ami változott:
Asus TUF B550M Plus alaplap, Ryzen 5 Pro 4650G CPU (+ a gyári AMD cooler), 2x16GB Mushkin DDR4 3200 ECC RAM, az eredeti tervben szereplő bequiet! 480W Gold tápegység, egy 6 portos ASM chippes SATA/M.2 adapter a második M.2 portban (a lapon csak 4 SATA port van), két 12cm-es fangrill, rengeteg gyorskötöző
Ja kapott egy kis bitumenes rezgés/hangcsökkentést is, bár hang alapján nem volt szükség rá, de ha bekerül még két HDD és/vagy más típusra váltok esetleg akkor jól jöhet, elférni meg elfért benne (utálatos anyag, kesztyűben dolgozzatok vele)Kicsit kellett a ventillátor-vezérléssel szenvedni, nem egyértelmű unraid alatt hogy melyik csatlakozó melyik fan-nak felel meg. De ezt legalább lehet rendesen PWM-en keresztül vezérelni, az IPMI-t csak indirekt lehetett és 500rpm alatt elkezdett köpködni hogy túl alacsony a fordulatszám). Itt simán le is állnak a ventik ha elég hűvös a rendszer, terhelés alatt pedig 35-38 fokosak a HDD-k kb. 800-900rpm mellett.
Az idle fogyasztás kb. 5-6W-al több, terhelés alatt nem látok nagyságrendi változást, amit igen az betudom a PicoPSU/normál táp közötti hatékonyságkülönbségnek (induláskor ez 100-110W-ot mutat egy másodpercig, full terheléssel tudtam néha 120-127W-ot kicsikarni belőle).
Ez már tud ~990MB/sec-et (csúcsérték, 800-990 között hullámzik) ha hálózaton másolok és a cél és forrás is NVMe meghajtó:
Mivel fogyasztásban minimális különbség van, teljesítményben meg ég és föld (egyedül az IPMI hiányzik egy kicsit) ezért ez marad.Költségben pedig még maradt 20€ elkölthető büdzsém Wolfganghoz képest
Fogyasztás és unraid hőmérsékletek/venti fordulatszámok jelenleg (paritásellenőrzés fut, a gép hangtalan egyébként)
-
Odroid N2+ 4GB: 2-3W-ot fogyaszt használat közben, kitűnő passzív hűtéssel, tenyérnyi méret, 4x USB3.0 port pl. Zigbee stickeknek, eMMC tároló (ki tudja hajtani a Gigabitet, valamint nem eszi meg az SD kártyát a sok írással). 4GB RAM több mint elég HA alá, akár a sima N2 2GB-n is elfut azért (nekem kb. 1.8GB az átlagos használat).
Van rá külön HASSOS image, csak felírod az eMMC-re és megy.
Nincs benne specifikus hardver, de pont passzol mindene a HA-hoz (nem véletlenül árulták sajátként is).Egyébként a cucc Amlogic S922X CPU alapú, szóval akár médialejátszásra is remek CoreELEC-el (hw-es x26x gyorsítás, van rajta infra vevő, HDMI 2.0, tud HDMI-CEC-et, gigabit lan, passzív, jó hűtés, szintén van CoreELEC image rá, stb).
-
válasz
Pista0001 #9594 üzenetére
Ráraktam az egész cuccot egy kalibrált fogyasztásmérős okoskonnektorra:
(i3-7100, 2x4GB DDR4 ECC,WD 1TB NVMe, 2x1.92TB Micron SATA SSD, 4xWD 14TB HDD)
- Csak az IPMI kikapcsolt állapotban: 5-8W
- Bekapcsoláskor, lemezek felpörögnek: 60-99W (ennél nagyobb értéket nem láttam)
- Felpörgés után, boot: 60W
- Unraid elindult, lemezek lepörögtek: 25W
- 10G hálózaton másolás az NVMe-re: 45-50W
- 10G hálózaton másolás az 2xSSD-re: 42-45W
- 1x HDD felpörgetés közben: 40W
- 1x HDD ha már pörög: 30W
- 4x HDD ha már pörög: 50W, szóval olyan 10W körül fogyaszt darabja felpörgéskor, utána 5W.
- 4x HDD pörög, 10G hálózaton másolás az 2xSSD-re: 65-75W
- 2-3x HDD olvas az SSD-kről és ír magára (paritás+adat): 85W -
-
válasz
Sanchez638 #9596 üzenetére
Magasság nem lesz gond, ahogy gyorsan megmértem kb. 14cm elfér.
Ehhez van CPU backplate is, ilyen kell, mert ezen az X11-en nincs rajta a gyári (a másikon igen, szerintem ragasztott mert nem sikerült levennem). Ezeket a használt coolereket nem nagyon árulják backplattel, főleg nem ilyen áron, ezért is csaptam le az utolsóra gyorsan. -
-
Megérkezett a Sagittarius, nagyjából rendben van vele minden. Egy alaplapi menetes távtartó/rögzítés van "rossz" helyen mert ott nincs a Supermicro lapon csavarhely, a távtartó meg nem a szokásos menetes réz cucc hanem fixre be van építve.
Ezt némi barkácsolással letakartam (gumi rezgéscsillapító a házhoz ráhúzva+egy félbevágott M.2 csavarhely gumidugó) hogy nehogy rövidzárlatot okozzon, bár szemre nincs ott semmilyen kivezetés/alkatrész az alaplap alján azon a részen.Még nincs kész teljesen, jelenleg összeraktam de több változtatás lesz az eredeti tervhez képest:
- másik hűtő jön, torony heatpipe kivitel, a PicoPSU miatt van hely neki már (a mostani nem elég halk/kicsi). Ez már a harmadik lesz, a gyári intel hűtő helyett beraktam egy Thermalright AXP90-X53-at, de a ventivezérlés miatt nem lett elég halk.
- másik hálókártya is került bele (az eredeti HP Mellanox 3-as helyett egy Intel X710 négyportos mert a HP-val 3 boot-ból csak 1x volt hálózat).
- belepróbáltam egy WD/HGST SN150 3.2TB PCIe kártyát, ez kurva gyors (~700MB/sec hálózaton) de ezzel is voltak gondok, 10 boot-ból egyszer nem látszott a kártya, akárhogy variáltam a slotokkal. Ez végül kikerült belőle egy sebességteszt után, maradok a 2x1.92TB Micron 5100 PRO-knál, ezek is jók lesznek Unraid alá cache-nek (ezekkel olyan 450-500 MB/sec-el ír hálózaton, NFS-el).
- Végül vettem ehhez is egy PicoPSU 150XT-t meg egy Leicke 120W-os tápot+egy Nanum fekete ATX/PicoPSU hátlapot a táp helyének eltakarásához.
- GPU passthrough nem működött Unraid alatt az i3-7100T-vel, állítólag a T miatt, ezt átmenetileg áthidaltam egy sima i3-7100-al de közben a BIOS-ban is variáltam az onboard VGA/IPMI beállításokkal, szóval simán lehet hogy a mostan beállításokkal megy majd megint a T-s procival is, ezt praktikusan a hűtőcsere folyamán letesztelem majd deszkamodellben.
- A ventivezérléssel kellett egy kicsit reszelgetni, ezen a Supermicro-n ugye IPMI van, szóval a ventillátorokat meg a szenzorokat nem úgy kezeli ahogy egy normál asztali lap.
Szerencsére unraid-hez írtak IPMI plugint ami szépen fel is ismeri a dolgokat, kis tekergetés után sikerült olyan határértékeket beállítani, ahol a AC P12 ventik kb. 700rpm-el mennek, ami elég halk, de nem esik 600rpm alá a fordulat, ahol az IPMI beriaszt hogy kritikusan alacsony a fordulat. Szóval most 700-1200 között szabályoz szépen, csak a CPU cooler lesz idegesítő tartományban egy nagyobb terhelésnél, szóval azt inkább cserélem a passzív hőcsöves toronyra és akkor egyféle ventit kell vezérelni csak.
- Jött ma hozzá 12cm ventivédő rács, a backplate-k mögött nem sikerült megnyugtatóan rögzíteni a molex elosztókat eddig, szóval a rács jót fog tenni.
- Vettem ilyen nagyon sűrű mágneses porszűrőket is (talán látszik 1-2 képen) ami jól rátapad az acél házra. Elöl hülyén mutat, ott inkább betettem belülre és föléje csavaroztam a ventit, a két hátsó mögé csak simán rátettem a házra kívülről, de aztán levettem mert a HDD-k egészségtelenül melegek lettek és nem voltam benne biztos hogy nem a porszűrők fogják-e vissza a hűtést. Ez mondjuk a ventivezérlés állítgatása alatt volt kb, szóval még egy kört futok majd ezzel is.
Ami egy kínszenvedés: ha már egyszer beleszerelted és bekábelezted az alaplapot akkor ne akarj CPU hűtő backplate-et cserélni
Ha megjött a másik hűtő akkor felszívom magam és újraszerelem az egészet, talán azt a távtartót is megpróbálom kidrémelezni a helyéről.
-
válasz
5leteseN #9575 üzenetére
a képeden egy registered ECC szerver ram látható, csak rendes szerverlapban fog menni.
Ez itt lent pedig egy példa, unregistered (udimm) ECC modul, 9 chip, egyformák.
Hasonló logikával, ezek mind udimm ECC-k
Ezen nem látszik a jobb oldala rendesen, de négy van jobb oldalon, 5 bal oldalt, "E" a típuban Micronnál az ECC.
Van SODIMM-ben is perszeitt is van E
-
válasz
MasterMark #9485 üzenetére
Kell a 6 HDD+2-3 SSD-hez. Az Ugreen projekthez kellett a 7-es verzió (led-ek, szenzorok csak azon működnek). Meg szeretem támogatni a jó termékeket, 6-7 évente belefér ennyi.
-
válasz
MasterMark #9481 üzenetére
Na ezt nem tudtam, én most upgradeltem a 2018-as 6.x Basic kulcsomat 7.x Unleashedre, kellett hozzá a support de remekül megoldották a többlépcsős problémát. Most már jöhet a 8+6+2 eszköz is akár
-
Az én fekete Sagittariusom már levámolva a repülőre vár (Hollandia felől érkezik majd), remélhetőleg még a kínai újév kezdete előtt elindul (28-a, kedd) mert akkor megáll az élet pár hétre ott.
Közben találtam fekete házról képeket itt, van összehasonlítás pl. Microserver Gen8-al.
Mindenhol fehér képek/videók vannak, ez az első amit feketéről találtam. -
válasz
MasterMark #9472 üzenetére
OMV SSDn. Vagy Unraid Basic és megspórolsz egy drive-ot, cserébe a licensz áráért.
-
Alig használtan vettem a német aprón (az első gazdája felbővítette 16GB-ra a RAM-ot, megcsinálta rajta a Noctua venti modot meg rakott Thermal Grizzly PTM-et a CPU borda alá, így hűs és hangtalan). Gyári doboz meg minden tartozék, eredeti ventik is megvannak.
Fut rajta most egy Unraid 7 (a gyári OS-t egyszer sem indítottam el, egyből BIOSba be és letiltottam a gyári NVMe-t), kis állítgatás után minden működik rajta (ledek, hőmérséklet monitorozás és venti sebességek szabályozása, GPU kihasználtság monitorozása stb). Még szoknom kell de egyelőre a fun factoron (meg a plusz drivehelyeken) kívül nincs érvem a saját építés mellett (meg persze van kb. 300€ árkülönbség). Még megvárom a Sagittariust és meglátom ki tudok-e egy hasonlót hozni belőle.
-
Érdekességképpen megtaláltam az unraid fórumon a régi accountom és az aláírásban ott van a 2018-as konfig még (én már nagy részét elfelejtettem
)
Main: unRAID 6.6.1 - Basic| Fractal Design Node 304 case | 3TB HGST NAS Parity | 3x3TB HGST (BTRFS) | 2xIntel S3610 1.6TB SSD cache (BTRFS) |ASRock E3C226D2I ITX MB | Intel Xeon E3-1240L V3 (Haswell, 25W) CPU | Cooler Master TX3i CPU cooler (passive) | 2 x8GB Samsung ECC Unbuffered RAM |PicoPSU 160XT PSU+120W external brick | Rear fan: Be Quiet! Pure Wings 2 140 mm PWM | Front fans: 2x Noctua NF-B9 redux 1600 PWM -
A 16-án rendelt Sagittarius végre ma elindult felém elvileg, nagyon rezgett már a léc hogy sztornozzák a rendelést (azóta se láttam 150€ alatt szállítással).
Megjött a két Supermicro alaplap is (túl szerencsésen licitáltam), elvileg a X11SSH-F marad, a másikat meg eladom (X11SSH-TF), mert bár azon van 2x10G port is de csak 2260-as M.2-t fogad (micsoda hülye megoldás). -
Unraid 6 lemezes kulcsom van még 2018-ból
úgyhogy azt fogom upgradelni ha kell (egyelőre 1 NVMe+4HDD-hez még nem kell). Igen, az USB kulcs sorozatszámához van kötve a licensz, egyszerre egy gépen tudod használni. Most tesztjelleggel egyébként egy Ugreen 6800 PRO-n fut
, az lett volna a Synology utódja (damn you Wolfgang).
Az Unraid nagy előnyei számomra:
1. HDD spindown egyszerű mert kvázi külön lemezeket kezel (bármilyen hagyományos RAID esetén az összes lemez felpörög ha kell valami, de inkább le se pörög).
2. 1 lemezmeghibásodás esetén ugyanúgy véd mint egy RAID1/5
3. Bármelyik lemezt tudom azonnal olvasni, nem csak az összeset egyben mint mdadm esetén
4. Automatikusan szétteríti az adott share tartalmát az összes lemezre, vagy amelyik lemezeket megadom neki.
5. Az SSD-t használhatom kötetként (pl. appok, Docker, letöltések), és kvázi cache-ként is funkcionál egyszerre (minden share esetében megadható hogy legyen-e cache és éjjel mozgassa az új fileokat a HDD-kre, vagy esetleg tartsa mindig ott, vagy akár hagyja ki a cache-t teljesen).
6. nem kell egy SATA/NVMe helyet feláldozni az OS-nek, elég a mini Sandisk pendrive (Supermicro alaplapon van belső USB 3.0 foglalat pont ilyesmire)
7. A Synology DS1821+-ot ha leváltom és eladom akkor legalább 300€-val beljebb vagyok (ez annyira nem szempont na de mégis). Mondjuk abból valószínűleg beruházok egy DS218+-ra az Active Backup for Business miatt.
+1. én építhetem a gépet -
válasz
szpeti40 #9444 üzenetére
Azért is vettem SFX meg SFX-L tápokat, az ad pár centi helyet vissza CPU hűtő meg ház belseje irányban is, mivel mindkettő moduláris kábelezésű, ezért a kábelhorror is csökkenthető (Peter Brockie eredeti review videójában itt látható egy remek példa)
-
Erre a videóra már nálam is beindult a vezérhangya többször, "sajnos" szerencsétlenségemre találtam végre Aliexpressen olcsóbb szállítást a Sagittarius fekete házra (126€ összesen 160-170 helyett), szóval a fenti konfig #1 készül hozzá.
Újabb szerencsétlenségemre rögtön ezután belebotlottam egy X11-es Supermicro lap+T-s CPU kombóba szóval már két verzió van, a #2 a bal alsó.
Itt egy kép, ezek használt/refurbished árak ebay.de meg apróhirdetések, jobbra a fekete a Wolfgang videós árak 2024 végéről.
#1-nél persze a Wolfgang féle Gigabyte lap most inkább 200€ körül van (gondolom így
a videó után a kereslet is megugrott meg ahogy olvasom ennek mindig hullámzik az ára 60-200€ között), Ryzen PRO proci pont nem volt jó áron, ezeket egy Asus B550-es lap (2.5G-s hálózat, 2x.NVMe, 4 SATA+M.2 6x SATA adapter) meg egy 5600GT váltotta.#2 Esetén van IPMI meg 8x SATA alapból, azon is van egy NVME foglalat.
Mindkettőbe megy 10G-s kártya uplinknek, aztán tesztelem mindegyiket (Unraid, 5x14TB WD, később lehet lesz egy hatodik meg SATA SSD is, főleg médiaszervernek és mentésnek, ezeket most egy Synology DS1821+ csinálja).
Ha a #2 Supermicro változat marad akkor kénytelen leszek egy mini asztali gépet építeni a maradékokból.
Régen építettem már, újból rájöttem hogy a tervezés/beszerzés/építés folyamata ami igazán élvezetes benne, nem (csak) a végeredmény. Na meg itthon ragadva mankóval 3 hónapig legalább van mit csinálnom.
-
válasz
szpeti40 #9364 üzenetére
10G lokális háló még nem annyira reális, főleg mert nem sok kliens van ilyen vagy drága az utólagos 10G megoldás. De 2.5G már megy könnyen.
De ezeket amiket felsoroltál én is inkább munkában csinálom, itthonra meg marad a Synology meg az ultramini N100 PC Proxmoxxal (igaz mindezek 2.5G-n)
-
válasz
tothd1989 #9318 üzenetére
Nekünk anno volt egy sorozathibás Proliant gen8 széria, egy globális BIOS frissítés után vasárnap hajnalban 12 darab nem bootolt soha többé. Alaplapcsere javította, de pl. az EUs raktárban nem volt elég cserealkatrész szóval egy helyen vártunk +1 napot. A következő márka nem HP lett
(nem ez volt a fő ok de nagyon megkönnyítette az approvalt 🤣 )
-
válasz
Sanchez638 #9283 üzenetére
Szóval mivel szar volt a lap, ezért elengedted a kisfogyasztású dolgokat.
Ok-okozati összefüggés? -
válasz
freddirty #9108 üzenetére
Nekem pont ilyen van, 2db ilyen switch (45€ körül volt darabja) van összekötve 10G optikán a két emelet között
MokerLink 4 Port 2.5G Ethernet Switch mit 2x10G SFP+ Slot, 4x2.5G RJ45 Ports kompatibel mit 100/1000Mbps, Mini Größe, Metall Unmanaged Fanless Network Switch https://amzn.eu/d/8hPNUnB
10Gs SFP-im meg optikai kábelek melóból vannak (de egyébként sem drága), a helyi kliensek 2.5G-n vannak (USB 3.0 2.5G adapterek vagy AC/AX Wifin), a NAS 10Gn lóg (ezért jó hogy a switcheken 2x 10g port van). Mentésnél stabil 220MB/S tud (többet is mert tömörít is de ez most mindegy). Routerek (2 db Fritzbox 6690) uplinkje is 2.5Gs port, szóval a WiFi-t se korlátozza le a rezes uplink.
Ilyennek az USBs adapterek, kb 20€ volt de Aliról is vettem hasonlót 10-12€ körül, ugyanaz a Realtek 8125B chip van bennük.
SUCESO USB auf 2.5G Gigabit Ethernet USB 3.0 auf RJ45 LAN Ethernet 2500/1000/100/10 Mbps Netzwerkadapter Kompatibel mit Laptop, PC, Windows 11/10/ 8.1/8/ 7/ XP/Vista, Linux, MacOS, iMac,Surface usw https://amzn.eu/d/7ZzfSfQ
-
"kis emlekeztetokent, jelenleg az alabbiak futtatasara akarom epiteni:
- redundans adattarolas
- Samban keresztuli hozzaferes a fajlokhoz PC-n es mobilon, egyenlore csak belso halon
- DLNA szinten PC-re es mobilra
- qBittorrent (atlag 50-100 torrent futtatasara)
- Pi-hole
- Synchting (vagy hasonlo) PC-s mappak szinkronizalasara
- kesobbiekben Nextcloud vagy hasonlo privat felho hostolas"
Ha a DIY fun factort kiveszem (viszont rengeteg időt megspórolok másra) akkor ezt nekem mindet megcsinálja egy x86 CPUs Synology
-
válasz
racskobalazs #8269 üzenetére
Én egy low power NAS és asztali gép verzióra szedném ezt szét. De ezt én vagyok
-
Egy kis Nutanix Homelab-ban kipróbálni
https://www.virtualizationhowto.com/2024/01/nutanix-community-edition-for-home-lab/ -
válasz
racskobalazs #8251 üzenetére
Nem nagyon láttam ilyent, de tudsz TwinAX kábelt használni (rezes 5m-ig passzív, vagy fiber 25m-ig talán), ezeken gyárilag ott az SFP+ ráépítve és általában olcsón hozzá lehet jutni (nekem meg van több dobozzal a datacenterben, szóval én tudok onnan is hozni, az összes Cisco UCS-ünk ezt használja a keretek uplinkjéhez).
-
válasz
racskobalazs #8245 üzenetére
42€/db áron vettem kettőt nemrég Amazonon, működnek (Asustor NAS és Dell desktop között kihajtotta a 2.5-öt). A 10Gs SFP+ kapcsolatot köztük majd még ki kell próbálni, de ahhoz kell egy kábel a cégtől én meg jelenleg táppénzen.
-
válasz
racskobalazs #8039 üzenetére
OpenVPN tanúsítványokkal működik, azt jelenleg nehéz feltörni/átugrani.
Mindenképpen biztonságosabb mint random webadmin felületeket kirakni direktbe. -
válasz
Sub-ZeRo #7964 üzenetére
Én nagyon hasonló felhasználásra egy Synology DS1019+-t használok, 3x4TB SSD első kötetként (VM-ek és konténerek+Active Backup mentés) és van benne 2x14TB WD HDD külön-külön Basic kötetként a médiának (4K filmek főleg). A két HDD-nek van még 2x256G Samsung NVME read/write cache (RAID1-ben, majd 50-50%-ban elosztva a két kötet között), így a thumbnail, preview, tekerés is kellően fürge).
Active Backup ment 3 windows PC-t naponta automatikusan, tömörítés és deduplikáció is van szóval a ~3TB mentés kb. ~2TB helyet foglal, utolsó heti,havi,évi mentések megtartva (Active Backup for Business ingyenesen jár minden +-os Synology modellhez, Windows/Mac/Linux/VMware VM mentést is tud).
Cloud sync menti a Google drive tartalmainkat, just in case.
A megosztások mentései btrfs replikációval mennek egy DS218+-ra (2x14TB WD).
A következő fokozat valószínűleg egy 6 v. 8 lemezes Synology lesz 10G hálózattal, a mentés valószínűleg egy 4 lemezes Synology lesz, DS918/920+, amit olcsón találok
Távolról elérés mobilról (Android) VPN-nel megy nálam, illetve RSS könyvjelzőt használok az egyszerű letöltésre (akár mobilról, csak böngésző+internet kell neki). Jók a Synology androidos appok.
egy vDSM (letöltésre) és egy Home Assistant VM fut, ezen kívül Adguard stb. konténerek.
Volt nekem is Unraid, OMV meg mindenféle házi szerverem, de ez csendes, gyors, keveset fogyaszt és rengeteg időt megspórol(t) minden másnak.
-
válasz
gabesszor1 #7643 üzenetére
A RAID nem backup, legyen a fontos adatokról külső mentésed. Milyen az a RAID kártya pontosan?
-
válasz
gabesszor1 #7639 üzenetére
ha van alaplapi SATA port elég akkor dobd ki a kártyát (vagy ha nincs akkor használd HBA módban). Nézd meg az OpenMediaVault-ot, Proxmox-ot is.
-
válasz
gabesszor1 #7637 üzenetére
Miért a RAID kártya? Manapság erre remekül megfelel egy linux softraid, nem vagy a hardverhez kötve, könnyebb adatot menteni vagy költözni új vasra.
Milyen szoftver fog futni rajta? -
válasz
szbalogh #7631 üzenetére
Tápod lehet lesz, de hálózat/storage kapcsolat hogyan? Hűtés?
Ehhez kell egy chassis legalább, abban vannak a fan modulok, meg a tápegységek, meg a két IO modul. Azok pedig kettő Fabric Interconnecthez csatlakoznak, azok meg a hálózathoz/storage-hoz. Ez így önmagában felejtős. -
Hasonló felállásban nekem DS1019+ és DS218+ van, én elégedett vagyok velük.
Nekem így van btrfs snapshot replikáció, nem kell külön HB (bár ahogy olvasom az is eléggé fejlett lett már).
Mondjuk én Németországban élek, itt elég nagy kínálat van használt Synoból, ki lehet fogni. -
Érdekes kis doboz, alacsony fogyasztás, ESXi 8.0 kompatibilitás
-
válasz
racskobalazs #7314 üzenetére
Nem nehéz, OMV topicban segítenek
-
válasz
racskobalazs #7312 üzenetére
Erre tökéletes. OpenMediaVault vagy valami hasonló szoftver rá kész is vagy.
-
válasz
szkristof05 #7254 üzenetére
"Mostmár megoldódott a problémám, köszi a segitséget!"
Akkor felelős fórumozóként meg is oszthatnád mások okulására, hogy mi volt a probléma és mi volt a megoldás. Sharing is caring. -
válasz
szkristof05 #7250 üzenetére
https://help.nextcloud.com/t/port-forwarding-for-remote-access/18535
Ez alapján kell neki legalább egy https portot nyitni (nem vagyok Nextcloud expert).
-
válasz
szkristof05 #7248 üzenetére
Milyen router? Hogy éred el, direktben DDNSen keresztül vagy esetleg VPN? Publikus IP címed van vagy esetleg CGNAT mögé raktak?
-
válasz
szkristof05 #7242 üzenetére
Ez a letöltés. Mennyi a feltöltés? Min fut a Nextcloud? Mit jelent a "lassú"?
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest