Új hozzászólás Aktív témák

  • DjTaRsY

    aktív tag

    Tákolás rovat.

    Talán egy évvel ezelőtt fejeztem be egy kisebb "projektemet", amiben egy ikonikus genius 2.1-et újítottam fel, nem tudom hogy ezen a fórumon szóltam-e már róla. Mindegy, hogy ne legyen hosszú, nem is írom le, miért kezdtem bele, lényeg, hogy volt egy kiindulási állapot:

    Amit külsőleg is rendbe tettem, illetve az erősítője helyett kapott egy BT-s alisat, a hangszóróit is kicseréltem, szintén alisra.


    Nem vártam egyébként sokat tőle, és ennek megfelelően természetesen botrány volt továbbra is ahogy szólt, de legalább már jól nézett ki lefestve.
    Félre is raktam egy jó ideig, majd a garázsomba szükségem lett valami hangkeltőre, és adta magát, hogy akkor költözzön ez oda a szekrényből.
    Csak hát nem bírtam hallgatni, annyira talicska ahogy szól, telefonon EQ-zva sem kényelmes megoldás nekem, így ma gondoltam, teszek valamit az ügy érdekében, ennyit még hajlandó vagyok foglalkozni vele.
    Megmértem, majd összedobtam hozzá az itthon lévő alkatrészekből egy passzív szűrőt.


    Íme az eredmény, a kék a kiindulási, a piros a végleges állapot (egyébként 60 centiről mértem, a kapu olyan 18ms):

    Természetesen nem szól jól, illetve 15k-tól irdatlanul rá kell emelnem telefonon, viszont a garázsba ebben a formában egyelőre tök jó lesz, igazából már csak az irányítottsága ami rettentő zavaró. Esetleg kap később egy rendesebb 4 inch full range párt. De inkább hajlok egy teljesen új alapokra helyezett két kis kétutas polcsugárzó és mély dobozka kombóra.

    Egyetlen tanulság: még teljesen alkalmatlan erősítő, hangszóró és doboz párosítás mellett is ég és föld a különbség, amit egy hangváltó hozzá tud adni. Megfordítva a dolgot: a legdrágább hangszórók, erősítő és doboz mellett is lehet lehangoló eredményt elérni egy félresikerült váltóval.

    Amúgy ha már szétszedtem, mértem TS-t a mélynyomón is, talán az a leginkább újrahasznosítható eleme, kíváncsi lennék, mit tudna egy neki való dobozban.

Új hozzászólás Aktív témák