Új hozzászólás Aktív témák

  • shalafi66

    veterán

    válasz AMDFan #32249 üzenetére

    Mert egy passzív szűrő, bárhol, bármilyen végerősítővel működik (mondjuk nem mindegyikkel jól). :) És pl. két útban, normális hangszóróválasztás után, nagyságrendekkel egyszerűbb jól beállítani, mint egy DSP alapút.
    DSP-t akkor érdemes, ha bonyolult szűrések, alacsony frekvenciájú keresztezések, és többletszolgáltatások kellenek, pl. kompresszor, limiter.

    Illetve a DSP árából 10-20 passzív váltót meg lehet építeni. :) Egyszerű esetben.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #32248 üzenetére

    "Fékezőlemezekkel legkönnyebb és leghatékonyabb csillapítani, sebességmaximum pontokon."

    Ha jól gondolom, ki kell mérni a rezonancia frekvenciákat, átszámolni a hangszóró tengelyétől mért távolságra (vagy a cső zárt végéhez képesti távolságra??)

    A kiszámolt helyekre fékezőlemezeket kell elhelyezni és újra mérni.
    A lemez merőleges a cső tengelyére és kb 1/3-1/2 keresztmetszetet fed le.
    Jól gondolom én ezt?
    A TL "cső" téglalap keresztmetszetű, a terelőlap meg X*Y méretű MDF lap, vastagsága 10-18mm, esetleg a teteje lehetne félköríves vagy ferde? Vagy mindegy csak pontos helyen legyen?

    *****************

    " A torkolati tényező L'=r*(pi)/4"
    Egy 16 cm-s hangszórónál Sd= 118, Ebből a TL nyitott végén L' = 4,8 cm
    Sd = r*r*pi. - - - L' = Sqrt(Sd/pi) * Pi /4 = Sqrt(Sd*pi)/4 = 4,8 cm
    Ez még elviselhető, bár kicsit magas.

    Ha a vonalsugárzóm átalakítom alsó nyílású TL-re, akkor Sd= 4x80= 320 cm2
    L'= 8 cm.
    Ez elég fura... 8 cm-s lábon?

  • AMDFan

    addikt

    válasz shalafi66 #32251 üzenetére

    "És pl. két útban, normális hangszóróválasztás után, nagyságrendekkel egyszerűbb jól beállítani, mint egy DSP alapút."

    Öööö ezt nem értem. minidsp-ben kb 5 kattintás beállítani egy crossovert. Mit értünk az alatt, hogy "jól" beállítani? Az a jó a minidspnél, hogy beállítod, mérsz, beállítod mérsz, meghallgatod stb stb... Pár óra alatt annyi beállítást tudsz végigzongorázni amennyit csak akarsz. Pl. múltkor azt néztük meg, hogy hogyan változik a hangja a 3 utas rendszernek, ha az alsó keresztváltást 200-400 Hz között változtatjuk. Nagyon érdekes volt, és mivel ezeket a preseteket el lehet menteni, akár zenehallgatás közben tudunk váltogatni a crossoverek között. Ilyen tesztet macerás és drága megcsinálni passzív váltóval, és egy hobbista hangfalépítő számára eszméletlen sok értékes tapasztalat jöhet ki belőle.

    'Illetve a DSP árából 10-20 passzív váltót meg lehet építeni. :) Egyszerű esetben."

    Akkor egy délután alatt vissza is hozta az árát :DDD

    [ Szerkesztve ]

  • #71562240

    törölt tag

    válasz szazbolha #32247 üzenetére

    A SAL, MNC... szintet ugye meghaladni nem nehéz, nem kihívás. És nem feltétlen autóshangszóróval kéne - jó, tudom, kiveséztük már, hogy a mostani árát persze bőven megéri, na de na de.

    A PMC-k hangszórói nem "valamelyik gyártó", hanem jellemzően a SEAS-VIFA-ScanSpeak-Peerless... szcéna modifikált (vagy legalábbis fel-PMC-matricázott) típusai. Nem propagálják az adatokat, aminthogy általában nem szeretik propagálni az ilyen "audiofil" cégek - egyrészt az ezoterikusság finom köde, másrészt a nehezebb másolhatóság végett. De azért beazonosíthatóak a típusok a gyártók valamelyik típusával, ha az a cél.

    "Több mint 100K-t költöttem vezetékekre."
    Nem pótolja a figyelmet, amiről beszéltem. Néha persze kérdezel ezt-azt a hifi topikokban, de ha nem műveled ki magad benne, akkor "A tömör sem mutatott különbséget."-nél állsz meg (hogyne mutatott volna - jelentős - különbséget!), meg hogy "ezüsttartalmú" meg hogy "oxigénmentes vagy milyen". Figyelem kérdése. Ha figyel az ember, ugyanakkora különbségek jönnek ki, mint bármi más alkatrésznél - és akkor esetleg olcsóbban is találsz jobbat és/vagy szinergikusabbat... Ezek is fontos, aprólékosan odafigyelendő kérdések - ha már annyi időt rászánsz az egyebekre.

    Na de majd nekiugrunk, amikor mégis nekiállsz az Opus Magnának...

  • #71562240

    törölt tag

    válasz AMDFan #32253 üzenetére

    Akkor már inkább utankénti erősítővel "aktív" váltás.

  • szazbolha

    addikt

    válasz #71562240 #32254 üzenetére

    "Néha persze kérdezel ezt-azt a hifi topikokban, de ha nem műveled ki magad benne,"
    -
    Már rég nem kérdezek semmit a hifi topikokban.
    Nincs értelme, más dimenzióban gondolkodnak azok az emberek. Nem akarok abba az irányba művelődni, nem az én utam.
    .
    Ebben a topicban 100x többet tanultam mint ott ahol kábeleket meg hangfal alátéteket ajánlgatnak egymásnak.
    Építettem vagy 8-10 különféle hangfalat, 100x többet tudtam meg a miértekről, mint amikor az MP3 vs flac akármin vitatkoznak 1 hétig.

    Tiszteletben tartom a hifisták élményvilágát, de már lejöttem a szerről.

  • AMDFan

    addikt

    válasz #71562240 #32255 üzenetére

    Hát én is erről beszélek. Ez egy aktív váltás, utankénti erősítéssel.

  • #71562240

    törölt tag

    válasz AMDFan #32257 üzenetére

    Ez az "ellentéte". Ez egy számítógép.

    [ Szerkesztve ]

  • #71562240

    törölt tag

    válasz szazbolha #32256 üzenetére

    Lehet ötvözni is a két világot - a DIY-erek nagy része ötvözi is.

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #32252 üzenetére

    5mm-es rétegelt lemez, az adott csőszakasz keresztmetszetének kb. a fele.

    Mivel az első méréseknél megkapod a rezonanciafrekvenciákat, utána már párhuzamos falú csőnél viszonylag könnyű a pozíciót kiszámolni.
    Állóhullámokról van szó. Negyedhullámú alap az F1, a cső zárt végén nyomásmaximum pont van, a nyitott végnél sebességmaximum. Ez minden felharmonikusra igaz. F3-nál 1/3 és nyitott vég, F5-nél 1/5 3/5 és 5/5, F7-nél 1/7 3/7 5/7 7/7, F9: 1/9 3/9 5/9 7/9 9/9 és így tovább.

    A terelőlapnál biztos jobb, ha szintbe illeszted, de a hullámhosszok miatt az apróbb hibáknak valószínűleg nincs nagy hatása. Az elhelyezés sokkal fontosabb, szerintem meg lehet ezt rajzolni könnyen egy CAD programban. Síkhullámról van szó, és az elválasztólap végén nem elfordulásra kel gondolni, hanem a legrövidebb útra, ami nagyjából a teljes keresztmetszetet jelenti a csőre merőlegesen.

    A torkolati tényező jelenti a csőben lévő levegővel együtt mozgó levegő körülbelüli hosszát. Fura vagy nem, ez ennyi. Kör keresztmetszetre átszámolva a sugár szorozva pi/4-gyel.

    #32257AMDFan
    A hír igaz, ez is egyfajta aktív szűrés, csak nem aktív analóg. De semminek nem az ellentéte. :) Nyilván.

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • shalafi66

    veterán

    válasz AMDFan #32253 üzenetére

    :) Nyilván jó játék volt, de csak a keresztezési frekvencia változtatásával semmire sem mész. Igazából mindig a szűrőkarakter lényeges, nem az x frekvencia önmagában.

    A miniDSP már önmagában nem egyszerű, annyi végfokozat kell a működéséhez, ahány hangszóród van. Illetve azért az alapverziónak elég korlátozottak a képességei, 24 bit 48kHz mintavétel.

    Egy passzív szűrő tervezése pedig nem kerül pénzbe. Aki ezzel foglalkozik, annak kezdettől ott van a fiókjában egy E12-es sorhoz való alkatrészkészlet nagyjából. Időben sem tart tovább forrasztani kettőt.
    Mondjuk nálam a tervezési filozófiámmal ellenkezik ez a próbálgatás, váltogatás a többféle preset között. Így én biztos nem tudnék, vagy nem szeretnék hangváltót tervezni. Ez csak kapkodás meggondolatlanul, igazából elveszel a túl sok lehetőség, meg a kb. szükségtelen negyedrendű szűrők között. :) Az értelmetlen tesztelgetés alapesete.

    #32254kammerer
    Amíg volt Vifa, gyakran az volt benne, de Vifa már nincs. Azok mondjuk ránézésre felismerhetők, az adataik nyilvánosak. SEAS-nál szintén. Meg kell nézni egy konkrét hangsugárzótípust. Bár kb. lényegtelen, a Peerless-SEAS-SS mostanában nagyrészt kínai gyártás, a régiekhez hasonló darabok nem készülnek.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • #71562240

    törölt tag

    válasz #71562240 #32258 üzenetére

    Megjegyzendő az általam mondott utankénti erősítős "aktív" váltáshoz, hogy persze a "passzív" szűrőtagokat igazándiból az se váltja ki, tehát azzal is majdnem ugyanott vagyunk, ahogy a part szakad, de legalább nem teszek számítógépet az analóg hangjel útjába - én a digitális jel útjába se teszek "digitális keresztváltót", ráadásul "igazándiból" az se szünteti meg a "passzív" szűrőtagok szükségességét, tehát majdnem ugyanott vagyunk vele is, ahol a part szakad, plusz még felesleges alkatrészhalmaz kerülne vele a jel útjába (az ideális alkatrész ugye, ami nincs a készülékben és környékén, az ideális hifi készülék nulla alkatrészből áll).
    Marad a DSP értelmezhető szerepeként az akusztikai anomáliák korrigálása, na de ahhoz meg végképp nem fogok számítógépet tenni a jel útjába, hanem kijavítom az akusztikai anomáliákat akusztikai deanomalice - és akkor se felesleges készülék (alkatrészhalmaz) nincs a jel útjában, se rossz akusztika.
    Én ugye úgy gondolom, hogy a hifi rendszer jó hangját hifi készülékekkel oldom meg, az akusztika jó hangját pedig akusztikai készülékekkel (könyvespolc, Lawson ciprus, tuja, szőnyeg, függöny, habtapéta... - na de ez már messzire vezet innen, igaz, a DSP téma is eleve).

    Szerk.: (Jó, hogy "eszembe juttattad", a túloldalon persze a "ménemszól"-hoz le kell tegyem a garast utólag is. :) )

    [ Szerkesztve ]

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #32260 üzenetére

    Köszönöm az infókat, kezdem érteni a módszert. Gyak tele lesz fékezőlapokkal a cső. Akár 9...sok db-ot is el kell helyezni benne. Az ideális 180 fokos fordulot még nem teljesen értem, azzal, hogy a középső terelőlap hosszabb, vagyis oldalt 90 és 270 foknál "a" és "a" a távolság, de 0 foknál ettől kisebb, mintha leszűkülne a keresztmetszet.
    -
    Egyszerű BassReflex kérdés.
    A kalkulátor kiszámolja kör keresztmetszetre milyen hosszú legyen a port. Legyen X.
    Ha nekem lapos téglalap alakú a portom (hátul hangfal szélességben) , ugyanakkora keresztmetszet esetén milyen hossz kell?
    Úgy emlékszem van valamilyen szorzó tényező négyzet és téglalap alakra is.
    Talán 1,2 és 1,3 volt.

    [ Szerkesztve ]

  • djfantom

    tag

    Sziasztok.Tudtok ajánlani valami jó kis 10cm-es 4-ohmos nagyob érzékenyséfű 90db feletti 30-40w rms körüli mélyközép hangszorót ami legalább 80hz-től szól?

  • AMDFan

    addikt

    válasz #71562240 #32262 üzenetére

    De itt sem teszel számítógépet az analóg jeled útjába, ha amúgy is digitális a forrásod. És azért a legtöbbeknek már digitális a forrása. A miniDSP egyben DAC is. A digitális jelen előbb történik a crossoverek/szűrők alkalmazása és utána a D/A konverzió.

  • #71562240

    törölt tag

    válasz AMDFan #32265 üzenetére

    Feltétlenül kerül a DSP-vel számítógép a jel útjába akkor is, ha digitális a forrásom. Persze, vehető és veendő számítógépnek a DAC is, ha úgy nézem, de a DSP mégiscsak más ügy, mint a DAC - szándékom szerint DAC-csipben is kerülöm a különféle szűrőkarekterisztikákat tudó, túlmintavételező... típusokat.
    Valószínűleg ezt nem itt ildomos ennyire tágan kitárgyalni - bár persze a DSP közvetve/közvetlenül a hangdobozépítés részének tekinthető, de a DAC-téma már közvetve sem igazán. Mi meg már úgyis kitárgyaltuk másutt, én mindenesetre a DSP helyett ugyebár stabilan a "hagyományos megoldások" mellett teszem le a voksom, ezt tudjuk, ezért írtam a DSP nélküli többutas erősítést, mint számomra elképzelhető célt - ami persze nem igazán szünteti meg a passzív keresztváltóalkatrészek szükségességét, nem is fogom magamnak erőltetni a többutas erősítést sem.
    Amit a DSP csinál, azt én ugyebár a megszokott "passzív" váltással és alkalmas akusztikával próbálom megvalósítani, és így nem teszek újabb alkatrészeket, horribile dictu, számítógépet a jel útjába - a digitális jel útjába sem akarok, hát még az analógéba. Nem is "házimozizok" ugyebár, nincs aktív hangdobozom...
    Nincs okom plusz alkatrészekkel zavarni a jel tisztaságát a hangsugárzó megépítése és annak akusztikai körülményei okán. A DSP árából olyan passzív keresztváltót és olyan akusztikát csinálnék, hogy hetedhétországból csudájára járnának a népek. :)

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #32263 üzenetére

    Nincs szükség olyan sokra. :) F3 és F5-öt általában bőven elegendő, valószínűleg egy ponton. Impedanciamenetből látszik. Amit figyelembe kell venni, hogy a fékezőlemez egy újabb visszaverődést okoz, elképzelhető, hogy ezt is kezelni kell.

    Nem szűkül le. Az elválasztó lap után a jelölt keresztmetszetet látja a hullámfront.

    A méréseken ez is látszik, hogy van-e részleges visszaverődés a fordulónál, és mekkora. Nem mondom, hogy ez az ideális, amit rajzoltam, de jobb, mint a rádiuszos verziók, vagy a középvonalban számolt tervek. Próbadobozban meg lehet találni a legjobb változatot.

    Ugyanaz a hossz kell, ha a cső pozíciója is ugyanaz, mint a téglalap alapú nyílásé. Egyébként mindig impedanciaméréssel kell ellenőrizni a hangolási frekvenciát, mert a dobozon belüli elhelyezkedés, tud módosítani a hangoláson. Amit a program számol, az akkor érvényes, ha minden irányban tartod a csőtől a torkolati tényezővel egyező távolságot. Ott csillapítóanyag sem lehet(ne), ha nem akarod, hogy hatása legyen a csőre.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • shalafi66

    veterán

    válasz AMDFan #32265 üzenetére

    Persze, de analóg forrásnál egy fölösleges AD konverzió kerül a rendszerbe. :) Profi megoldás lehet, de nagyon ritkán van szükség rá valójában.

    #32262kammerer
    Már ugyanúgy gondolod, mint én, minden problémát ott kell kezelni, ahol az keletkezik. :)

    #32266kammerer
    "A DSP árából olyan passzív keresztváltót és olyan akusztikát csinálnék, hogy hetedhétországból csudájára járnának a népek. "
    Ez azért nem olyan biztos, egy pár drága, egzoktikus alkatrészekből összerakott váltóra, lehet, hogy önmagában kevés lenne a DSP 55-110 000,-HUF költsége. :)

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • shalafi66

    veterán

    válasz djfantom #32264 üzenetére

    Ez nem biztos, hogy lehetséges. Talán nagyobb átmérőjű hangszóróval. 125 vagy 130mm-rel.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #32267 üzenetére

    Köszi, így már értem a 180 fokos fordulót, meg a hogy a hullámfrontról mit írtál.
    Megjegyzem, ilyen konstrukciót neten még nem láttam.
    Sajnos már levágattam a rövidebb elválasztólapos verziót, ezt így csak 1 hét múlva tudom kipróbálni.

  • #71562240

    törölt tag

    válasz szazbolha #32270 üzenetére

    Lépjünk vissza kettőt.

    A #32267shalafi66-ban közölt klasszikus ábra szépen mutatja, és akkor annak alapján nyilván "elhiszed", hogy mit jelent az, hogy az a nyomáshullám nem "forgolódik" ott a fordulónál, hanem neki ott egy """egyenes""" van. Az elválasztólap által a szemünk számára két fél részre elválasztottnak látszó keresztmetszet a nyomáshullám számára egy és ugyanazon keresztmetszet, azonos """iránnyal""" - értsd, amint mondogattam, nem úgy működik, hogy valamilyen irányban forgolódik, hanem neki az ott """egyenes""" (három idézőjelbe tettem). Ha nem lenne ugyanaz az """irány""", akkor ugye keresztmetszetváltás(ok tömkelege) lenne - vagy ellenfázis (most hagyjuk a visszaverődéseket). Annak az ábrának ugyebár elhiszed, mert az ezt mutatja, hogy a nyomáshullám nem "forgolódik". Megy """egyenesen""" - a kiegyenlítődés felé.
    A korábban a rajzodon általad kérdezett b/a arány ugyebár a 0.5 környékén van, az éleket takaró terelőlemeztől függően. (Ilyen szempontból persze értelmetlen és önellentmondó volt, amikor sikerült olyat írnom a rajzod b/a kérdésére, hogy "Ha keresztmetszetváltozatlanságot akarsz elérni, akkor nyilván a b/a=1 közelíti meg ezt a legjobban", na ezt lett volna érdemes valakinek kijavítani, leginkább nekem nem leírni, nekem odafigyelni, hogy mit csinálok.)

    (Ez egyúttal a problémák arányát is mutatja, például a #32193szazbolha-ban levő nyílmetszet, amin ugye annyira zavartatod magad, hogy milyen nagy keresztmetszetváltozások vannak a forduló(k)nál (de még a "folyosókon" is), meg takaratlan élek... - függetlenül attól, hogy a tervező részéről a keresztmetszetváltás szándékos, a takaratlan élek pedig fene tudja.)

  • kzoltaan

    csendes tag

    én még csak nem engedtem el az a Monacor SPH-8M hangszotót... :)

    http://www.audiobyminde.com/Dvieju%20juostu%20garso%20koloneles.html

    és

    https://www.reddit.com/r/diysound/comments/hl9fru/finished_my_lock_down_project_today/?utm_source=amp&utm_medium=&utm_content=comments_view_all aki ezt koppintotta le:

    https://shop.adam-audio.de/products/a8x

  • szazbolha

    addikt

    válasz #71562240 #32271 üzenetére

    OK, elolvastam. Pontosan mit is akartál írni?
    Hogy végülis az a jó forduló kezelés amit shalafi66 javasol és feleslegesen aggódok a hirtelen keresztmetszet változások miatt? (lásd PMC csúcs hangfala)

  • szazbolha

    addikt

    válasz kzoltaan #32272 üzenetére

    Mindkét megoldás kétutas, korában 3 utast terveztél. Elsőnél 800 Hz-en váltja egy szélessávúval (nekem ez a megoldás jobban tetszik), a másodiknál meg egy DT300-al van párban az SPH-8M és ha jól értem a gyári 2KHz hangváltót használja.

    Nagyot nem lehet bukni a 2. projekten.... adok kölcsön egy (kettő) DT300-at és próbáld ki.
    Ha nem akarod megvenni a gyári váltót, akkor azt is lehet barkácsolni hozzá.

    Nem akarlak biztatni, a neked tetsző eredmény nem garantálható, de sokkal durvább dolgokat is csináltam, szerintem elfogadható végeredménnyel. Pl. a DT300-at PA hangszóróval, egy KV-8M-el [link] pároztattam.... Ez szerintem gyengébb, mint az SPH-8M.
    Hát nem volt egy audiofill hangzása, de egész hallgatható volt.

    SŐt! Múlt héten jártam egy idősebb hangfalbarkácsolónál ezt-azt venni és megmutatta a Monacor SP-6/150-ból [link] épített hangdobozát. Olyan nyílt és tiszta hangja volt egy kisebb reflex dobozban, hogy azóta is azon gondolkozom veszek ebből az olcsó PA (nem hifi) hangszóróból és berakom valamelyik kreálmányomba.
    Persze lehet megint az tévesztett meg, hogy mély nem nagyon volt. De ilyen részletező énekhangot csak drága gyári hangfalakkal hallottam még.

    Összefoglalva: 1. ne hagyd megad lebeszélni, 2. ha mégis akkor azonos árban válasz másik mélyközepet. (nincs tippem)

    [ Szerkesztve ]

  • #71562240

    törölt tag

    válasz szazbolha #32273 üzenetére

    A tollat ragadásom lényege pusztán az, hogy kettőt visszalépjek ahhoz a témához, hogy "Nem kell ám komolyan venni ezt az itt folytonos "nem tud befordulni a sarkon a hangrezgés" szöveget. Nem így működik." Azazhogy nem forgolódik az a hangrezgés a fordulóban. Neki az nem "forduló". Ezt (is) szemlélteti kiválóan az a klasszikus ábra.
    Mellékszál, hogy a másik példán a hangszórógyár szándékosan alakította olyanra a keresztmetszeteket, amilyenre.

    Szerk.: Ja, tehát jól értetted:
    1.: "Hogy végülis az a jó forduló kezelés amit shalafi66 javasol"
    2. és """feleslegesen""" aggódsz a hirtelen keresztmetszet változások miatt, amik például a PMC "csúcs" hangfalában vannak.

    [ Szerkesztve ]

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #32273 üzenetére

    "szándékosan alakította olyanra a keresztmetszeteket, amilyenre" (Tudom, hogy nem te írtad, de neked szeretném megmagyarázni.)

    Ez teljesen biztos. Szándékosan, de hibásan. A PMC produktumai, műszaki szempontból teljesen értékelhetetlenek, maximum a hangszórók jók benne néha, azon kívül semmi más, se a hangváltó, sem a doboz.

    Például:

    Bármelyiket megnézed, hasonló hibákkal rendelkeznek, és a mélytartomány pont olyan rossz, ahogy a hibás belső szerkezetből következik.


    Az ábrából világosan látszik, hogy a tervező nem látott még állóhullámot, vagy csak formatervező szakra járt. Egyrészt, a doboz teteje és alja, illetve a doboz teteje és a középső vízszintes elválasztó lap között biztosan kialakul egy-egy félhullámú rezonancia, csillapítóanyag nélkül 170, és 380 azzal együtt kb. 140 és 310Hz-en. Az elő és hátlap között is biztosan lesz egy félhullámú rezonancia, körülbelül 400Hz-en, ahogy a doboz alja és a középső elválasztó lap között is.
    A fordulónál az ugrásszerű keresztmetszetváltozás miatt a hullámfront egy része tovább halad, másik része visszaverődik, kialakul egy újabb félhullámú rezonancia a zárt vég és az elválasztólap hosszában, illetve egy negyedhullámú berezgés a forduló és a kilépőnyílás között kb. 110Hz-en.
    A cső egyértelműen több részre szakadva rezonál magasabb frekvenciákon, az alapharmonikus sérül, és egy uralkodó 110Hz-es rezonancia mindent elnyom mélytartományban, kb. olyan hangja van, mint egy UFO leszállópályának.

    A mérésekből látszik, hangváltót sem igen tudnak tervezni, még két útban sem.

    De a kis dobozoknál ugyanez a helyzet. Csak még rosszabb.

    Illetve látszik azért, hogy ők is dolgoznak gyenge hangszórókkal, a mélyközép középtartományban problémás, ezt úgy próbálják kompenzálni, hogy 1,8kHz körül keresztezik a 27TFFC dómot. Amatőr, buta megoldás.

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • shalafi66

    veterán

    válasz kzoltaan #32272 üzenetére

    Engedd el, semmi értelme nincs. Egy szélessávúval? Azért, mert a mélyközép alkalmatlan kétutas használatra? A linkelt konstrukció nem jó, 10dB-es hibái vannak középtartományban.

    Nem igazán értem. Mit "koppintott le" az A8X-ből? Semmi köze nincs a kettőnek egymáshoz.

    A Monacor SPH-8M nem alkalmas kétutas felhasználásra. Legfeljebb mélyhangszórónak, de annak meg gyenge.

    Mindig nyugodtan hagyd magad akár lebeszélni is, ha elektroakusztikáról van szó, és észérvekkel akarnak meggyőzni. Biztos, hogy jobban szól az a hangszóró, vagy hangsugárzó, ami kevesebb tervezési hibát tartalmaz, jobbak a mérhető paraméterei, stb.

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #32274 üzenetére

    :) De a szélessávú rosszabb közép- és magastartományban is, mint egy normális dóm magashangszóró. Hogy 800Hz-en keresztezne, az meg nem igaz. A mélyközép előtt csak 1,6mH soros induktivitás van, azzal bőven szól még 2-3kHz-nél is. Valószínűleg elég széles sávban egyszerre szól a két hangszóró. Aki csinálta, nem tudja, mert nem mérte meg.

    Miért kell olyan dolgokat, projekteket megépíteni, amikről eleve látszik, hogy rosszak? Miért nem lehet hatékonyan használni az erőforrásokat? Tanulni semmit nem lehet belőle, hiszen még építés előtt nyilvánvaló volt, hogy nem lesz jó.

    A KV-8M nem PA hangszóró. Olcsó kínai mélyhsz. :) 2kHz fölött alig szól.

    Monacor SP-6/150
    Azzal a hangszóróval inkább a kellemetlenül rezonáló középtartományt, és annak az elszabadult harmonikus torzításait és időbeni hibáit hallottad. Ez nem valódi részletezés, csak becsapás. :)

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #32276 üzenetére

    Elég komoly elemzésnek és hiba feltárásnak tűnik (raktározom az infókat), de ha nem haragszol meg engem abban erősít meg, hogy kifogásolható frekvenciamenetű hangsugárzók is szólhatnak úgy, hogy sok embernek kellemes zenehallgatási élményt nyújt.

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #32279 üzenetére

    Ez sosem volt kérdés. Rengeteg inkorrekt tervezésű hangsugárzót adnak el. Ettől függetlenül még nem jó ez az irány. Ebből lesznek az elvakult hitek, márkák, rajongók, HiFi ideológiák, és ezek többnyire a gyártók gazdasági érdekeit szolgálják.
    Nyilván a tetszés szubjektív dolog, függ attól is, milyen hangsugárzókon szocializálódtál. De más a tudatos tervezés a saját ízlésed szerint, és más az, amikor azt mondod, hogy jó lesz az úgy is, bárhogyan is, mert másoknak is rengeteg rossz megoldás tetszik. :)

    Ui: bármilyen TL-nél meg lehet nézni ezeket

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #32278 üzenetére

    Na akkor az SPH-8M után másik 2 hangszóró is kukázható... nem vitatom, hogy bizonyos nézőpontból ez a helyes eljárás.

    De ha valakinek mégis kéne egy jó, de nem túl drága mélyhangszóró, akkor mit válasszon?
    Figyelembe véve, hogy zárt dobozban lemenjen F3<50Hz alá értelmes méretű dobozban is (30-40L).

    RSS210HF-4 8" Reference HF Subwoofer 4 Ohm - [link]
    PRO 005 - [link]

    vagy 10" méretben? (ehhez legalább 32x32cm előlap kell)
    RSS265HF-8 10" Reference HF Subwoofer 8 Ohm [link]
    Pro 031 [link]

    Vagy valamilyen autós SUB hangszóró, esetleg kínai az ebayről?

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #32281 üzenetére

    Szerintem erre az 50Hz zártban max 40 literes térfogattal, egyik sem képes azok közül, amikről mostanában szó volt. Egyébként T-S adatokból egyszerűen ki tudod számolni. Nézd meg, nem kell nekem lemodellezni helyetted. :)
    Kevés mostanában a zárt dobozos hangszóró. Nincs rá nagy kereslet.
    Ezek a "Pro" mélyek egészen indokolatlanul drágák. Mérés meg sehol.

    Nem értem a csodálkozást. SPH-8M-ről beszéljük itt egy hete minimum, hogy középen berezeg, és kevés a lineáris tartománya is (Xlin).

    Az SP-6/150PA ilyen szempontból még rosszabb.

    KV-8 Mélyhangszóró, nem mélyközép. Az olcsó kínai azt jelenti, hogy egyszerű alkatrészekből, tervezés nélkül összerakják, aztán te meg fogd, vidd és használd. Gyengébb mágneskörrel talán működne zárt dobozban, de nyilván nem egy kifinomult megoldás, csak a legegyszerűbb, legolcsóbb.

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #32282 üzenetére

    Rengeteg hangszórót átnéztem, van egy nagy EXCEL- táblám amiben zárt dobozt és BR-t is számolok. 8-10"-ból gyak azt a kettőt találtam amit linkeltem.
    Miért zárt? Zavar a BR hangja. A gyári hangfalaké is, meg az is amit én hangolgatok.
    Valami gomolyog ott a mélyben.... rosszabb esetben buffog.

    Elkészültem a vonalsugárzómmal még tegnap, a borítékolt hibák megjelentek.
    Visszautalva a mélyre: a hangsugárzó 2x2 középhangszórót tartalmaz (MOS.5), a doboz 55 literes és 8,6 cm-s csővel (10cm) 40 Hz-re hangoltam. És... alig van mély.
    Ráadásul nem adta azt a telt szép hangzást középen amit vártam tőle.

    TMMMM vonalsugárzót 1 napig méregettem , hallgattam, tömögettem, kezdetben közepes volt, most jó-közepes. (szubjektív)
    Biztos vannak interferencia problémák, de mivel csak tengely irányból mértem ez igazából nem jött ki. De a szép énekhang eltűnt, a nyílt hangzás megfakult a korábbi hangfalaimhoz képest. És miután 1 Khz környékén mértem is a hibát, most már hallom is. Kényszeresen odafigyelek, mintha betorzítana a szaxofon, meg az énekhang is egy ponton. (SPL diagram szerint 1,6Khz-nél kéne lennie) [link]

    Végül arra jutottam, hogy eddig zárt dobozban hallgattam ezeket a MOS.5-öket, most meg BR-ben és ez okozza hallható különbséget, talán a torzítást is előhozta, de a tompább hangzásra gondolok. (ha átkötöttem, hogy csak 1 szóljon, akkor is kissé tompa volt az 55L-es BR-ben - ezzel kizártam, hogy a vonalelrendezésből miatt legyen)
    Sajnos a zárt dobozt már szétszedtem, másra használtam, nem tudom összehasonlítani.

    De még nem adom fel.... csinálok egy zárt dobozt is a TMMMM vonalsugárzónak, itt már F3=90Hz lesz, szóval kell valami alá. A 2x2 elrendezés miatt az érzékenység is növekedett, szóval alul küzdeni kell ha sub-ot csinálnék hozzá. Ezért is kérdeztem a mélyhangszórókat.

    A DX25TG59 épp hogy lépést tart hangnyomásban, de ha 4 helyett 9 lesz vonalban (3x3-ba kötve) középen akkor lehet kevés lesz. Erre még nem tudom a megoldást. Előtétezni a közepet?

    A MOS.5-öt milyen "filléres" 4-5" középhangszóróval válthatnám ki.
    Jelenleg az előlap 24cm, hogy az 55L miatt a másik két oldal ne legyen túl nagy.
    Zártnál elég lenne 20L, azaz jelentősen tudnám csökkenteni az előlap méretét.
    13,5cm-s hangszórónál mi lenne ideális előlap szélességméret? Keskeny vagy széles előlap?

    Zártban a 4 db közép legyen egy légtérben, vagy mindegyik kapjon saját zárt kamrát?
    ehh... esetleg különböző méretű kamrákban? 5-8L között..

    [ Szerkesztve ]

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #32283 üzenetére

    Ezért csináltam én olyan hangszórót, ami zártban és b-reflexben is megfelelően működik. :) [26R672] Ehhez hasonló T-S mellett jó lehet kb. Szerintem valami ilyet keress.
    Illetve el kell dönteni, hogy mit szeretnél. A Daytonok autós mély stílusúak, azok nem annyira kifinomult hangszórók, alacsony érzékenységgel, nagy kitérésekhez nagy bemenőteljesítményhez készültek. Egy normálisabb mélyközép hangszórónak nagyobb eséllyel vannak jobb mozgórészei, membránja, alkatrészei, de a terhelhetősége kisebb.
    Szerintem van még a nagyobb SS mélyek között is valami ami jó zárthoz, van ilyen emlékem.

    Jól kell hangolni, és elfogadható helyiségben hallgatni. :) Akkor nem fog buffogni.

    "És... alig van mély."
    Akkor valamit rosszul csináltál. :) Ellenőrizd. Ezzel a csővel, talán még kicsit 40Hz-től alacsonyabbra is hangol, de 45Hz körül még akkor is szólnia kell.

    Ha arányaiban kevés a mélytartomány, azt a hangváltóban kell kezelni.
    Nem értem egészen, hogy mi a problémád. Esetleg lehet, hogy a helyiség okozza, mert hallgatási pozícióban épp egy állóhullám nyomásminimum pontjában vagy.

    Esetleg meg lehet próbálni kicsit magasabb hangolási frekvenciával is.

    Bár akkor sem értem, hogy most buffog, vagy nincs mély.

    "Biztos vannak interferencia problémák, de mivel csak tengely irányból mértem ez igazából nem jött ki."
    Akkor rosszul mértél. Tengelyirány a magashangszóróval szemben érvényes, itt több, jól észrevehető kioltást is kell mérned középtartományban.

    Ezt a belinkelt mérést hagyjuk inkább, irányadónak jó, de ellenőrizni kellene, a te dobozodban, a te hangszóróiddal, abban a helyiségben, ahol szól.

    A magashangszórót is be kell süllyeszteni, a hiánya problémákat okoz 4-6kHz körül.

    A tompa hangzás, nem tudom, mit jelent nálad, társítani sem tudom semmilyen egzakt paraméterhez, homályosak a körülmények, mérések, adatok, rendszerben kellene haladni, nem össze-vissza.

    A négy hangszóró érzékenysége 92dB@1W, ebből BS komp. után marad 89dB körül, ehhez még lehet illeszteni a DX25-ös magasat.

    Nincs ideális előlap-szélesség. A hangszórók előlapi elrendezése, pozíciója többet számít. Középvonalban nem jó, az biztos.

    Ha a hangszórók egyformák, működhetnek közös légtérben. De a kamrákra bontás merevítés helyett is jó, meg akkor nem fog mélytartományba behallatszó félhullámú rezonancia kialakulni a doboz teteje és alja között. :)

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #32284 üzenetére

    Mérés: nem a magas tengelyében mértem, hanem 2. közép tengelyében.
    Mély hiány: konkrétan ennél az 55L doboznál a port csöve hátrafelé néz. Szobában több pozicíóban is próbáltam, faltól 10-40cm között. Ennek a mélye nem buffog, inkább tisztátlan.... és halk.
    Mivel 2 utas, hangváltóval csak úgy tudnám kezelni, hogy csökkentem a magas hangnyomását + a közepen meg olyan szűrőkarakteresztikát alkalmazok, hogy 100 Hz-től a váltófrekvencia felé felett kezdje csökkenteni. De akkor az egész hangsugárzó érzékenységéből veszítek.
    Töltőanyag, alul a port nyílásnál nincs, csak felső 2/3-ban.

    A buffogást és morajlást általánosságban értettem a BR hangfalakra. Amin ez nem jelentkezik azon meg hiányolom a mélyeket....
    Az a kinai KV-8 is sokkal jobb volt zártban. (asszem 400 Hz-en vágtam)

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #32285 üzenetére

    A helyiséggel-elhelyezéssel is lehet valami probléma, ennek a négy hangszórónak 55 literes dobozban jó mélytartománya van, talán kicsit magasabb hangolással kellene csinálni, de nem eshet faltól 40cm-re a hangnyomás 100Hz körül jelentősen. 50Hz-nél van némi csökkenés, -3dB.
    És persze biztos, hogy b-reflexben nagyobb a mélytartomány hangnyomása, mint zártban.
    Persze, ha jók a T-S adatok, amikből kiindultunk. Nyilván ez az alap. Te milyen T-S-t mértél?

    Az a helyzet, hogy normálisan kell csinálni. Megmérni a hangszórókat, még tervezés előtt, megnézni egy darabot is, valami ideiglenes mérődobozba építve, az így kapott eredményekből már ki lehet indulni. Ezek nélkül csak sötétben tapogatózás van, találgatás.

    Mindig hallgatási pozícióból mérünk, a fülmagasság pedig a magashangszóróval szemben van, direktsugárzóknál. Esetleg a mélyközép és magas között, középvonalban. Nem lehet a második mélyközéppel szemben. Egyébként még ott is kell kioltásokat tapasztalnod, a másik három hangszóró távolsága miatt. Ha ezt nem látod, biztos, hogy nem stimmel a méréseddel valami. Remélem, nem közeltéri méréseket csináltál, azokból nem lehet dolgozni.

    Nyilván a BS komp. erről szól, az egyenletesebb hangnyomás-fr válaszhoz mindenképp csökkenteni kell a hangsugárzó érzékenységét, átlagos elhelyezéssel, átlagos hangszóróknál 3-5dB-t kell elvenni középtartományban, a -3dB nagyjából a minimum. Ezért írtam, hogy a 92dB@1W-ból, jó, ha 89 marad. De biztos, hogy ennél ez előlap szélességnél nem 100Hz- körül kell kompenzálni, inkább 800Hz-1kHz fölött. Le lehet modellezni, de az SPL-fr méréseken egészen pontosan látszik. Ezért is nem értem a bizonytalanságot. Most van hiány, vagy nincs? És hol, milyen frekvencián egész pontosan?
    Azzal, hogy tisztátalan és halk, nem megyünk semmire. Ahhoz, hogy megszüntesd, konkrétan ismerni kel a hibát. Ha nincs kompenzálva a mélytartomány előlapfüggő esése, akkor természetesen mélyhiányos lehet-lesz a hangsugárzó.

    Biztos, hogy nem ideális ez a b-reflex hangolás, pontosság és impválasz szempontjából. Majdnem egy oktávval rezonanciapont alá hangolni a dobozt sosem hoz jó eredményt. De ugye ez alapból autós mélyközép, nem ilyen felhasználásra készült eleve. Ennyit lehet kihozni belőle b-reflexben, ha kiterjesztettebb mélytartományt, jobb alsó határfrekvenciát szeretnél. Ez az ára.

    Relatíve biztosan jobb a 20 centis KV-8 hangszóró mélytartománya, mint a 12,5 centis autós mélyközépé. :) Ha másban nem, max hangnyomásban mindenképp. Ez nem csoda. Konkrétan meg lehet nézni. De most megint én írjam be, és modellezzem le? :) Ezt te is meg tudod csinálni.

    Mondjuk így megnézve ezzel a hangolássaI, 13,75l és fb=40Hz, a kis autós mélyközép vezet 30Hz-ig. Egy 20 literes nettó hasznos térfogatú zárt dobozt feltételezve a 20 centis mélynél.

    Viszont figyelembe kell venni, hogy a 20 centis a nagy induktivitása miatt, eleve kevésbé szól középtartományban, ezért ahhoz viszonyítva biztosan jobbak a mélyei. :) Ráadásul az autós 12,5-es még kiemel 1,5kHz körül.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • #71562240

    törölt tag

    válasz szazbolha #32285 üzenetére

    Néhány általános szempont.

    Ugye mint beszéltük, egy ilyen konstrukció elkészítése jóval nagyobb felkészültséget és finomhangolások sorozatát igényli, mint egy kéthangszórós. Tehát nem meglepő, hogy elsőre nem tart ott, ahol szeretnéd. Ilyeneket sokáig finomítanak a gyári tervezők, mielőtt termékként piacra dobják, ezért ritkább az ilyen konstrukció, pedig a jó végeredmény nagyon előnyös tud lenni - a szubmélyek hiányosságai mellett.

    Az eredményeidben feltehetőleg benne van, amit szintén beszéltünk, hogy azt a Mos.5-öst nem hifi felhasználásra tervezték, hanem autósra. Olyan a hangkaraktere - ezt nem a T-S tábla és az SPL mutatja meg, hanem a fül, a torzítási mérések persze egy s mást sejtetnek, de csak egy s mást. Vannak rá példák, hogy autóshangszórók beválnak hifire, de ritka. Másképp tervezik őket, másképp szólnak - mondom, ez nem a T-S paraméterekből látszik, hanem a fülben hallatszik.

    Beszéltük azt is, hogy négy minihangszóró sosem fog annyi szubmélyet adni, mint az össz membránfelületük egy hangszóróban. De akkor is valamelyest váratlan az ennyire sommás tapasztalatod, hogy "nincs mély". Nyilván sokat kell még hangolni, bár éppen ezt így elég nehéz ügy.

    Attól ne nagyon félj, hogy részleges, tehát adott intervallumban érvényesülő frekvenciakorrekciók miatt úgymond veszt az érzékenységéből a hangdoboz. Olyan szempontból ez alig változtat a hallgatási élményen, hogy feljebb kéne csavarni az erősítő hangerejét. A tónuson változtat sokat, de a hangerőkívánalmakon alig - ugyebár részleges frekvenciakorrekcióról beszélünk, ahol a frekvenciasáv számbavehető része változatlan marad a hangolás kapcsán.

    Egy ilyen hangdoboznál tényleg nem mindegy, hogy hova helyezed a mikrofont, ha egy "igazi", eredő hangnyomásgörbét akarsz. Valószínűleg ehhez legkorrektebb magasság a magassugárzó és az alatta levő között félút tájékán - de emellett érdemes persze még egy-két helyen részeredményekhez. Ezek persze közeltérési méréseket jelentenek, amelyek elengedhetetlenek, hiszen a hangdoboz mérésekor a hangdobozt akarod mérni, nem az akusztikát. A hallgatási pozícióból való mérés arra jó, hogy az akusztikai viszonyoknak a hangdobozra való befolyását mérjed, de ennek kevés köze van a hangdoboz méréséhez. Hangsugárzót ugyebár szabványos távolságról mérünk, szabványos pozícióban, süketszobában - ez a mérés szól a hangsugárzóról. Az akusztikai viszonyok nem szabad hogy befolyásolják a hangsugárzó tervezését, az akusztikai viszonyokat az akusztikai viszonyok helyén kell kezelni. Szobai hangsugárzót önmagához képest tervezünk.

    Az érzékelt tompaság esetleg részben a középmélysugárzók hangkarakteréből adódik. Ha helytálló a mellékelt SPL diagram, akkor nyilván szerepet játszik a 2-5kHz közötti gödör, ami a prezenszsáv nagyjából legmarkánsabb része, és a hiánya éppen ilyet okoz, amit mondasz - például nekem szándékosan van 1-10kHz között gödröm, és a 15kHz feletti sávot engedem vissza a lineárishoz, én szándékosan hangolom így (nincs persze olyan púpom sehol, mint a te mérésed 10kHz-énél). Annak a 2-5kHz intervallumnak a hiányát részben kompenzálja az az 5-15kHz közötti irdatlan hegycsúcs, de csak részben, inkább további hibákat okoz. Kérdés, mennyire a keresztváltásból és interferenciából adódik a lapály-hegycsúcs ilyetén viszonya, és mennyire rezonanciából. Mint említettem, ilyen sokhangszórós hangdobozok hangolásában különösen nagy szerepet játszik a próba-szerencse alapú próbasorozat, a tervezők betáraznak kondiból, tekercsből, ellenállásból értéksorozatokat, és iterálnak, részben próba-szerencse alapon, mert ki nem számítható korrektül, hogy mi lesz adott szűrési arányoknak a pontos végeredménye az adott doboztestben, elrendezésben - ne feldejem, . Próbasorozatokban születik egy ilyen hangdoboz végeredménye - mint a hifiben egyébként minden így, de az ilyen hangdobozok főleg. Tehát olyan szempontból ne keseredj el, hogy elsőre nem lett olyan, amilyet esetleg az alkatrészektől elvára az ember. Hozzáértőbbek esetén is finomhangolások sorozata, mondom, jelentős részben próba-szerencse alapon. A holnapi időjárás se számolható ki pontosan, ez se. Túl sok a tényező. Holnap X% eséllyel lesz eső, valahol 0 és n milliméter között... Csoda lett volna, ha első beállításból kihozod azt, amit az alkatrészek lehetővé tesznek. Persze az alkatrészek végigmérése, és az abból való számolgatás alapkiindulópont, de a megoldáshoz kevés. Finomságokon múlik átjutni a tű fokán.

  • DjTaRsY

    aktív tag

    Táguló reflexcső hangolási frekvenciájának közelítésére van valami modell vagy empirikus tapasztalat? Legalább annyi, hogy azonos kijárati keresztmetszet és csőhossz esetén az egyeneshez képest a szűkülő milyen irányba mozdítja el?

  • gabor128

    aktív tag

    Sziasztok,

    Gyors kérdés: A hangfal belső felületére a szövetet mivel lehet rögzíteni? Én meleg ragasztóra gondoltam, de az nem biztos hogy odafogja ezt a ritkás szálas anyagot.

    Sajna a láda már össze van rakva és csak a mélysugárzó nyílásából férek hozzá.

  • shalafi66

    veterán

    válasz #71562240 #32287 üzenetére

    Ugyanazok a tervezési szabályok érvényesek itt is. Annyi a különbség, hogy a több mélyközép nem tud működni jól középtartományban, ezért ott nem használhatók együtt.

    "Másképp tervezik őket, másképp szólnak - mondom, ez nem a T-S paraméterekből látszik, hanem a fülben hallatszik."
    Természetesen ilyen nincs. Több szempontból sem. Egyrészt a fülünkben, önmagában nem hallatszik semmi, a hallás agyi folyamat. Másrészt, minden, amit hallasz, látszik a méréseken, ha a mélytartományt érinti, akkor a T-S és nagyjelű paraméterekben is látszik. Mindig.Nincs kivétel. A hangszórók nem tudják hogy Hi-Fi vagy Car felirat van rajtuk, nem is ettől függ, hogyan szólnak, hanem a mérhető tulajdonságaiktól. Harmadrészt, az autós hangszóróknak természetesen vannak jellemző T-S arányaik, a freeair beépítéshez tartozó magasabb alaprezonancia és gyengébb mágneskör a jellemző ezekre. :)

    "Beszéltük azt is, hogy négy minihangszóró sosem fog annyi szubmélyet adni, mint az össz membránfelületük egy hangszóróban. De akkor is valamelyest váratlan az ennyire sommás tapasztalatod, hogy "nincs mély". Nyilván sokat kell még hangolni, bár éppen ezt így elég nehéz ügy."
    Ez sem igaz. A hangszórók viselkedését mélytartományban teljes egészében lefedi a T-S modell. Semmi nehéz nincs benne.

    "Ezek persze közeltérési méréseket jelentenek, "
    Nem. Ez nem igaz. Közelről mérve semmilyen használható információt nem kapsz a hangsugárzóról. És tévedsz, hiszen egységes hullámfront is, ebben az esetben, a leghosszabb oldalél kétszeresétől nagyobb távolságokról alakul ki. Körülbelül.

    "Mint említettem, ilyen sokhangszórós hangdobozok hangolásában különösen nagy szerepet játszik a próba-szerencse alapú próbasorozat"
    Az semmilyen szerepet nem látszik. Még a nagy hangdobozgyárak műszaki szempontból értékelhetetlen tervei sem így készülnek. Ugyanúgy készül a sok hangszórós hangsugárzó is, mint bármelyik másik hangsugárzóterv, alap mérések, doboztervezés, modellezés, előlapi elrendezés, mérések a kész dobozon, hangváltó || helyiség, környezet.

    Miért kell ilyen áltudományos tévedéseket terjeszteni szándékosan? Annyira szépen kérlek, hogy ne csináld..

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • shalafi66

    veterán

    válasz DjTaRsY #32288 üzenetére

    Ha szűkül a cső, valamelyik irányba, akkor csökken a hangolási frekvencia. Általában a csövekhez megadnak egy olyan méretet, amivel kb. lehet számolni, de az előre kiszámolt hossz, nyilván csak körülbelüli érték, utólag több feltétel is módosítja, tehát a hangolási frekvenciát, mindig impedanciaméréssel kell beállítani.

    #32289gabor128
    Semmivel. A doboz falainál mindig nyomásmaximum pont van, ott nem lehet jól állóhullámot csillapítani. Ha mégis ezt akarod, tűzőgéppel pl. odatűzheted.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • #71562240

    törölt tag

    válasz szazbolha #32285 üzenetére

    Ugyebár, hogy mi a helyes megnevezése az ominózus "vitá(k)nak" vagy öncélú torzsalkodás(ok)nak, és hogy ha az utóbbi, akkor az hány oldalú:
    "ez nem a T-S paraméterekből látszik, hanem a fülben hallatszik."
    versus
    "a fülünkben, önmagában nem hallatszik semmi, a hallás agyi folyamat."

    Who expects the Spanish inquisi... viasz?! Nobody expects the Spanish inquisi... viasz!

    Fentiektől függetlenül természetesen számodra is érvényes, amit ugye többeknek kénytelen voltam már jelezni, hogy amikor véletlenül van valami igaz abban, amit az én szövegeim kapcsán mond, akkor külön szólok - lásd, a legutóbbi litánia kapcsán sincs mit külön szólnom.

  • DjTaRsY

    aktív tag

    válasz shalafi66 #32291 üzenetére

    Ezt neztem ki link, nagyobb lenne az atmero, mint először mondtam (6cm) es talán a 220mm sem lenne tul rövid hossz, csak nincs megadva ilyen irányadó keresztmetszet hozzá. Egyelőre a hova hangoljam egyáltalán az egészet kérdés is, nyitott nálam, de ez lehetne kiindulás, aztán vágni vagy toldani mérés után.

  • shalafi66

    veterán

    válasz #71562240 #32292 üzenetére

    Igen, kérlek szólj, ha van bármilyen elméleti anyag, amivel alá tudod támasztani a gondolataidat, és ha szabad ilyet kérni, kérlek idézd pontosan. :) Egyébként szépek a történeteid, de az elektroakusztika nem csúnyapróza. :) Nyilvánvalóak a tévedéseid műszaki szempontból, saját kitalált elméletekre alapozol többnyire és nem a valóságra. :) De a fórumok erre valók, vélemények közlésére. Az meg mindenkinek van. :) Műszaki szempontból pont annyira értékes is. :)

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • shalafi66

    veterán

    válasz DjTaRsY #32293 üzenetére

    Túl sok lehetőséged nincs szerintem 40-45Hz-es fb megoldható. Esetleg több csillapítóanyaggal a dobozban. Akár a cső környékén is.

    Ilyenkor a front belső átmérővel lehet számolni, vagy valamivel kisebbel, 63mm kb. jó lehet, de teljesen pontosan úgysem tudod kiszámolni a szükséges hosszt.
    Viszont ugyanez a típus máshol kapható olcsóbban is, csak toldani kell [link]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • szazbolha

    addikt

    válasz gabor128 #32289 üzenetére

    Barkács ragasztó oda fogja, elég gyorsan szárad, de nem ajánlom. Mert leszedni nem lehet.
    Max. lecsiszolni.
    Tüzőgép?

  • DjTaRsY

    aktív tag

    válasz shalafi66 #32295 üzenetére

    Kösz, erre gondoltam én is.

    Kösz a linket is. E-D-rol szállítással együtt mar nem lenne jó, hangtechnika kft a munkahelyemtol par percre van csak, könnyen beugrok érte bármikor, ezert néztem ott, meg ha drágább is.
    Viszont később meg jol jöhet az a webshop.

  • #71562240

    törölt tag

    válasz DjTaRsY #32293 üzenetére

    Ezeknek az exponenciális Jantzen (és alkalmasint más) reflexcsöveknek a tölcséressége úgy van kialakítva, hogy az Y-tól a Z-ig és a Z-től a H-ig tartó két szakasz exponencialitásának aránya úgy adja ki az X hosszt, hogy a Z veendő keresztmetszetként, lényegében függetlenül az egyéb körülményektől, például a doboztérfogattól. Tehát Z keresztmetszetű egyenes csőnek minősül.
    Ez persze megkívánja, hogy ne vagdosd szét a reflexcsövet rövidítőleg, hiszen az Y-Z szakasz meredeksége mindig az adott konkrét hosszú-átmérőjű csőhöz van kialakítva. Tehát, ha gyári állapotában használod a csövet, akkor az X hosszhoz számolhatsz a Z átmérővel. Ugyanis az Y-Z szakasz azért exponenciális, hogy a Z átmérőhöz képest "kompenzálja" a rövid Z-H szakasz "durvább" exponencialitását.
    Ha elkezded lefűrészelni a csövet, akkor persze bonyolultabbá válik, hogy az adott doboztérfogat - és egyebek - függvényében a Z-től mennyire befelé válassza meg az ember azt a keresztmetszetet, amelynek átmérőjét veszi ekvivalens keresztmetnek.
    NE BÁNTSD a csövet, és akkor egyéb körülményektől függetlenül a Z átmérő minősül az X hosszú exponenciális reflexcső egyenes csővel ekvivalens átmérőjének. Mindig a konkrét típushoz van kialakítva evégett az Y-Z szakasz meredeksége.
    Akarod fűrészelgetni a csövet?

  • shalafi66

    veterán

    válasz DjTaRsY #32297 üzenetére

    A logotech árulja ezeket a csöveket Fehérváron, csak nekik nincs normális weblapjuk egy ideje. Ez a típus eredetileg a Cantontól származik, de nyilván ők is csak vették valahonnan. A Jantzen csak egy márka, semmit nem gyártanak, csak importálnak dolgokat, aztán eladják. Ismerem a hangváltótekercseik forrását is. :) Féláron kb. mint amennyiért továbbadják.

    #32298kammerer
    :DDD Persze. Majd a csőhöz hangolunk dobozt. Egyéb ötlet?

    Amúgy értelmetlen, amit írsz. Persze, kb. a front belső átmérővel lehet számolni, vagy attól kevesebbel, de nincs mögötte ekkora összeesküvéselmélet. :DDD Szűkül a cső, tehát valamivel alacsonyabbra hangol, mint egy egyenes, de ez nem kompenzálja a tölcséres kialakítás hatását. Szóval ezekből a tölcséres csövekből eleve hosszabb kell kicsit, mint egy egyenes végű, nem tölcséres kialakítású csőből. De ezt a modellezőprogramok tudják kezelni, vannak erre beállítható opciók.

    Egyszerűen azért mások a vég átmérők, mert az összes, azonos átmérőjű cső, feltehetőleg azonos profilú vagy akár azonos szerszámmal készül. Szóval csak gyártástechnológiai okai vannak.
    KÍváncsi lennék, hogy vannak-e erről méréseid? :) Vagy ez egy újabb vízió?

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • #71562240

    törölt tag

    válasz #71562240 #32298 üzenetére

    Finomítás:
    "Ugyanis az Y-Z szakasz azért exponenciális, hogy a Z átmérőhöz képest "kompenzálja" a rövid Z-H szakasz "durvább" exponencialitását."
    helyett
    Ugyanis az Y-Z szakasz úgy exponenciális, hogy a Z átmérőhöz képest "kompenzálja" a rövid Z-H szakasz "durvább" exponencialitását.

    Mert hát a nemharangozásnak ezer és egy oka van - és csak az egyik, hogy nincs harang.

Új hozzászólás Aktív témák