Hirdetés

Donald Trump lehet a kriptobajnok elnök az USA-ban

Egy tech-adománygyűjtő rendezvény alkalmából kritizálta a demokraták szabályozási kísérleteit Trump, magát pedig a kriptopénzek bajnokának mutatta be.

Donald Trump republikánus elnökjelölt legutóbb San Franciscóban járt egy tech-adománygyűjtőn, ahol a tech-kockázati tőkebefektető David Sacks és Chamath Palihapitiya rendezése mellett 12 millió dollár jött össze. Az esemény azért volt azonban érdekes, mert Trump kritizálta a demokraták kísérleteit a kriptoszektor szabályozása kapcsán, magát pedig a kriptopénzek bajnokának mutatta be.

A jelentések szerint Trump azt mondta, hogy ő lenne a kriptoelnök (ezt Trevor Traina, Trump egyik korábbi nagykövete is idézte).

Trump alapvetően a kriptoszektor támogatását ígéri, de konkrét irányelveket nem részletez egyelőre.

Az utóbbi hetekben több jelentés is foglalkozott azzal, hogy a kriptoszektor óriási erővel és pénzekkel lobbizik az amerikai politikusok befolyásolása érdekében, főleg azért, mert a hatóságok egyre keményebben lépnek fel ellenük, különösen több nagy kriptocég összeomlása óta (ami több millió befektetőt károsított meg értelemszerűen, de csalásokról és egyéb visszaélésekről is rendszeresek a jelentések).

Trump szerint a kriptopénz fontos, ő nagyon támogatná a szektort. Részleteket azonban egyelőre nem közölnek ezzel kapcsolatban.

Joe Biden még 2022-ben írt alá egy rendeletet, amivel a digitális eszközök felelős fejlesztését akarta biztosítani, ennek okán pedig a SEC és a CFTC is igyekezett fellépni, szabályokat összerakni. A Fehér Ház és a Kongresszus hatósági keretrendszert fejlesztene a kriptopénzek számára.

A Fehér Ház szerint a Biden-kormány eddig is támogatta a digitális eszközök innovációját, miközben védené a fogyasztókat az új technológiák kockázataitól.

Bár San Francisco a jelentések szerint erősen liberális, a legnagyobb tőkebefektetők és kriptoemberek sorra állnak be Trump mögé, a legtöbben a szabályozásokra hivatkozva.

A Palantir egyik tanácsadója emlékeztet: Trump világossá tette, hogy amennyiben lesz második Trump-kormány, akkor a kriptoszektor elleni hadjáratnak egy órán belül vége lesz.

Előzmények