Nem szavazza meg Musk 56 milliárd dolláros csomagját a norvég állami vagyonalap

Az 1,7 billió dollárt kezelő norvég állami vagyonalap jelezte: nem szavazzák meg Elon Musk 56 milliárd dolláros juttatási csomagját a Teslánál.

Miután egy bíró Delaware-ben érvénytelenítette Elon Musk 56 milliárd dolláros juttatási csomagját a Teslánál, erről a csomagról most a részvényesek szavaznak június 13-án. A Tesla nyolcadik legnagyobb részvényese, az 1,7 billió dollárt kezelő norvég állami vagyonalap azonban jelezte, hogy nem szavazzák meg Musk csomagját.

Ekkora juttatási csomagot még egyetlen vezérigazgató sem kapott az USA-ban. Musk csomagját 2018-ban hagyták jóvá, de idén egy bíró érvénytelenítette, mert szerinte a „feneketlen” összeg tisztességtelen a befektetőkkel szemben.

A norvég vagyonalap értékeli a Musk vezetése alatt látott értékteremtést, de a juttatás mérete aggasztja őket, ahogy a teljesítményalapú struktúra és egyéb dolgok is. Ők már 2018-ban is a csomag ellen szavaztak, és azóta is konstruktív párbeszédet szeretnének, jelezték. Alapvetően kritikusok a vezérigazgatók túlfizetésével kapcsolatban, többségében ezek ellen szavaznak, szerintük ugyanis nem segíti a dolog a hosszú távú értékteremtést a részvényesek számára.

Musk szerint nem jó dolog az alap döntése, és ha felmérték volna a helyzetet, látnák, hogy a többség támogatja mindezt.

A norvég vagyonalap egyébként a szakszervezeti törekvéseket is támogatja, számos fontos lépést várna a Teslától, főleg a Svédországban tavaly október óta elhúzódó sztrájk fényében (a skandináv régió szakszervezetei és nyugdíjalapjai pedig egyre kritikusabbak a céggel szemben).

A vagyonalap jelezte, hogy megszavazták, hogy a Tesla székhelye Texas legyen, és Musk fiatalabb testvérét, Kimbalt is segítettek beválasztani a cég igazgatótanácsába.

Hirdetés

Szakmai előadások és koncert: így ünnepli 20. születésnapját a RelNet Kft.

PR Az IT-biztonsági, hálózati és menedzsment megoldások integrálására és támogatására szakosodott disztribútor vállalat az évek során példaértékűvé vált RelNet Partnernapon színvonalas szakmai előadásokkal és szórakoztató programokkal várja a vendégeit – akár az IT Café olvasóit - a Normafa Rendezvényházba.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Azóta történt

Előzmények