Léptek New Yorkban a közösségi média függőséget okozó algoritmusai ellen

Meghozták azokat az intézkedéseket, amelyektől azt remélik, hogy segítenek megvédeni a kiskorúakat a közösségi médiában.

New York állam törvényhozói valóban léptek, és várhatóan Kathy Hocul kormányzó törvényi szintre is emeli azokat az intézkedéseket, amelyekkel a 18 év alattiakat védenék meg a közösségi média függőséget okozó algoritmikus tartalmaitól.

Az amerikai államban így tilos lesz a közösségi platformoknak, hogy szülői hozzájárulás nélkül algoritmusokkal válogatott tartalmakat tegyenek a 18 év alattiak elé. Ezzel együtt az online oldalak többé nem gyűjthetik és értékesíthetik a kiskorúak személyes adatait (kivéve hozzájárulás esetén vagy ha ez a működés alapfeltétele). A kormányzó szerint ezek fontos lépések a fiatalok mentális egészségét érintő krízis enyhítésében és a fiatalok számára egy biztonságosabb digitális környezet alakításában.

A közösségi cégek árbevétele ennek hatására csökkenhet, pedig a Hardvard Egyetem becslései szerint 2022-ben 11 milliárd dollárt kerestek a kiskorúaknak szánt reklámokon a nagy közösségi platformok. A támogatók szerint az ilyen platformok használata depressziót, idegességet, szorongást, alvási rendellenességet és mentális gondokat okozhat.

A másik oldal (és a NetChoice) szerint az intézkedés támadás a szólásszabadság és a nyílt internet ellen, a weboldalakat a tartalmak cenzúrázására kényszerítik, ha a látogató nem igazolja igazolvánnyal az életkorát. A szervezet három másik államban sikeresen lépett fel ilyen intézkedések ellen, alkotmányellenességi vádak mellett.

New York szerint nem cenzúráznak semmit, az életkor hitelesítését pedig anonim módon is meg tudják oldani.

Az eddigi, algoritmusok által igazított feedeket (amik célja, hogy minél több időt töltsünk a platformon) 18 év alatt mindenesetre csak szülői jóváhagyással lehet elérni, a kiskorúak ehelyett alapból időrendi feedet kapnak azokról a fiókokról, amiket már követnek – vagy más általános, népszerű tartalmakról. A támogatók szerint a platformok így működtek még a nagy algoritmikus váltás előtt. Témákra keresni, másokkal beszélni, csoportokba belépni még mindig lehet, ahogy a keresési és szűrési algoritmusok is engedélyezettek maradnak.

Hasonló intézkedéseket hoztak már Utah,  Arkansas, Louisiana, Ohio, Texas és Florida államokban is.

Hirdetés

Szakmai előadások és koncert: így ünnepli 20. születésnapját a RelNet Kft.

PR Az IT-biztonsági, hálózati és menedzsment megoldások integrálására és támogatására szakosodott disztribútor vállalat az évek során példaértékűvé vált RelNet Partnernapon színvonalas szakmai előadásokkal és szórakoztató programokkal várja a vendégeit – akár az IT Café olvasóit - a Normafa Rendezvényházba.

Azóta történt

Előzmények