Hirdetés

Az AI függővé teszi a bankokat a big tech-től

A bankok szerint a nagy AI-népszerűség fokozza majd az amerikai big tech cégektől való függőségüket, ami új kockázatok teremt.

Az európai bankok vezetői úgy látják, hogy a nagy AI-trendek csak tovább fokozzák a bankok függőségét a nagy amerikai tech cégekkel szemben, ami új kockázatokat teremt.

Bár a csalások és pénzmosás felderítése érdekében már széles körben használják az AI-t, azt is próbálják kideríteni, hogyan profitálhatnának még az AI egyéb alkalmazásából.

Egy amszterdami konferencián azonban azon aggodalmukat hangoztatták, hogy mivel nagy erőforrások kellenek az AI-funkciókhoz, így lényegében erősen függenek néhány tech szolgáltatótól, más választásuk nincs. Az infrastruktúra és a gépek kapcsán még nagyobb függőségre számítanak. Egy bank nem csak kiépíteni nem tudja ezt az erős technológiát, de nem is érné meg számukra a lépés.

Így mivel néhány tech cégtől függenek, azt látják fontosnak, hogy cserélhessenek szolgáltatót, és ragadjanak be egy mögé.

A brit hatóság már tavaly is aggódott, hogy egyetlen felhős cég problémájából eredően számos pénzügyi cég szolgáltatásai állhatnak le, ezért törvénnyel szabályoznák a pénzügyi cégek külső tech cégekkel kapcsolatos függőségét.

A jelentések szerint a bankszektorban is az AI a top téma, a trend pedig az adatok felhőbe költöztetése.

Azóta történt

Előzmények