Új hozzászólás Aktív témák

  • szazbolha

    addikt

    válasz kzoltaan #32082 üzenetére

    Próbálok tippet adni a dobozra is, de előtte nézzük meg mi a gond a gyári hangváltóval.
    Remélem majd a fórum tagjai véleményezik amit írok.
    .
    Monacor DT300-am van, de a másik 2 hangszórót nem ismerem, csak a gyári adatokra tudok hagyatkozni (azok alapján szerintem jól használható hangszórók, de ezt mint csak hangfal-barkácsoló írom).
    A DN-10 hangváltóról a gyártó közöl kapcs. rajzot, amit le is modelleztem XSIM-el, meg a hangszórók frd/zma adatfájlaival (ezek frekvencia függő táblázatok)
    A DN-10 hangváltó 8 Ohmos hangszórókhoz készültek, gondolom feltételezve hogy kb azonos érzékenységűek. A DT300 3 db-el hangosabb, mint a másik kettő, de ez nem lenne gond, mert előtét ellenállásokkal a hangnyomása leszabályozható lenne egyszerűen.

    Kapcs. rajz:

    XSim-ben (közép hangszóró fordított polarítással bekötve):

    És a frekvenciamenetek:

    A grafikonon bejelöltem a hangváltó vágási frekvenciáit, melyik tartományban sugároznak a hangszórók, és a problémás részeket. Fekete a teljes rendszer frekvenciaválasza (hol mekkora hangnyomása... milyen "hangos"). Lila a problémás középhangszóró. Piros a mély, türkiz a magas. (ezek már a hangváltó által módosított frekv.válaszok)

    2 KHz-ig szépen 3 db-es sávban mozog a frekvencia menet (lapos), de utána kezdődnek a problémák, mert 2 Khz fölött 3-9 dB-el nagyobb a hangnyomás. Egyensúlytalan, erősen megasba húzó lesz az érzékelt hangkép.
    Nem a DT300 hibája, hanem a nem illeszkedő hangváltóé, mert túl magasan vált.

    Az SPH-5M SPL diagramján [link] 3,5-7 KHz között van egy erős 7-8 dB-es "túllővés" és ez tolja fel a kimeneti jelet is ebben a tartományban. Ez a durva hiba csak a hangváltó módosításával lenne orvosólható (+ a DT300-at is meg kéne előtétezni hogy a hangnyomása kb. feleződjön 2-3 Khz felett) legegyszerübben úgy, hogy alatta vágunk és ezt a problémás részt elnyomjuk.

    Az lenne a megoldás, hogy a SPH-5M hangszórót alacsonyabb frekvencián kéne vágni, esetleg 12 helyett 18 db/okt meredekséggel.

    //////////////

    A másik megoldás hogy 3 utas helyett 2 utas rendszert építesz.
    Az SPH-5M kihagyható, mert a SPH-8M [link] mély-középsugárzó váltható a DT300-al.
    Kb. 2-2,5 Khz elégséges lenne, mert eddig elég lapos a frekvencia menete a mély-középnek és a DT300-nak pedig ez már a 2-3*fs tartománya, ahonnan szintén elég lapos frekvencia menettel rendelkezik.

    A Monacornak van is egy ilyen hangváltója, - DN-20 [link] - ha nem akarod megépíteni.
    Mivel a DT300 érzékenyebb, ezért előtét ellenállásokkal kéne még kiegyensúlyozni izlés szerint a hangképet. (barkács ember tesz oda egy erre a célra tervezett potit [link] amivel fokozatmentesen beállíthatja. Megjegyzés :más gyártónál olcsóbban kapható)

    [ Szerkesztve ]

  • szazbolha

    addikt

    válasz kzoltaan #32082 üzenetére

    Dobozméretezés az általad választott hangszórókkal.
    (továbbra is úgy gondolom 2 utas is elegendő lenne)

    Monacor SPH-8M [fs=35; Vas=44; Qts=0,41] -> BR doboz térfogata = 48L, javasolt 45L
    Monacor SPH-5M [fs=45; Vas=13,5; Qts=0,41] -> Zárt doboz térfogata = 5,3L, javasolt 4,5L
    Monacor DT-300 [fs=750]

    A térfogatszámítrást UNIBOX excel táblával végeztem.
    Az ideális 48L-hez képest először 55 majd 50 literrel is kiszámoltattam az F3 alsó határfrekvenciát, de a 45L-el is majdnem olyan ó eredményt adott, maradtam ennél az értéknél. (minimális csillapító anyagot feltételezve)
    F3 = 31Hz.
    A térfogatok "nettó" térfogatként értendőek, vagyis ezek már a hangszórók és más hangfal elemek térfogatával csökkentett értékek. Ez főleg a középhangszóró kis kamrájának kialakításakor fontos, ami 5,3L lett Unibox szerint, de a hangsugárzó Qtc jóságot lerontottam 0,707-ről 0,761-re, így jöt ki a 4,5L.

    Shalaffi66 által javasolt térfogatok
    Monacor SPH-8M 35-45L
    Monacor SPH-5M 5L

    ******
    A doboztervben nagyon nehéz volt 4,5-5,5L térfogatba zárni a SPH-5M-et. Nem tudtam megoldani, hogy a magas hangszórónál egy légtérbe kerüljön, mert a közös kamra túllépte volna az 5 litert. Lehetséges megoldás lett volna ha a közé hangszóró kerül felülre, akkor sokkal könyebb lett volna leválasztani egy légteret a számára. Maradt a hagyományos felállás: T-M-W
    Ezért egy korábban használt megoldásomat választottam és közép hangszóró kamrájának (zárt térrész) falai nem téglalap alakúak. Így viszont keletkezett egy felesleges térrész a magas hangszórónál, amit jobbnak láttam lezárni. Veszteség, meg üreg is, de talán jobb mintha nyitva lenne és misztikus rezonanciákat keltene.
    Másodlagos hatás:
    A hangfal leghosszabb oldala hajlamos álló hullámok kialakítására a mély tartományban, ezen egy kicsit segítenek a nem párhuzamos falak, ahogy a középnél is.

    A szélességet meghatározta a mély hangszóró, más külső méretet egész cm-re állítottam:
    25,4x32x110cm

    Megjegyzés: Az ideális port átmérő kb.10 cm lenne, de az általad választott csak 6,6cm, ezért lehet egy kis szélzaja. A portot előre az előlapra nyitottam, mert az írtad falra lesz szerelve.
    A hangszórók pozíciója ízlés szerint módosíthatóak. A magas és közép a kamra megkötések miatt csak kicsit, de a mély akár 10 cm-vel lejebb is helyezhető vagy feltolható a középre.
    A hangfalban 2 merevítő van (zöld)

    [ Szerkesztve ]

  • szazbolha

    addikt

    válasz szazbolha #32152 üzenetére

    Ha 35-45 L tartományban változtatnál a mély-hangszóró térfogatrészén, akkor a magasságot kell 83-100 cm között átszabni, a port csőhosszával meg a megfelelő alsó frekvenciát beállítani kb. 12-16 cm között.
    100-as csőből meg 30-40cm kéne, ha az általad választott 6,6 cm-s nem válna be.

  • shalafi66

    veterán

    válasz #71562240 #32149 üzenetére

    :) Rosszul értelmezed. A szövegben az áll, hogy az elektrodinamikus átalakító = hangszóró.

    Hangszóró, a sugárzási tulajdonságait módosító járulékos szerelvénnyel együtt = hangsugárzó. :)

    Arról szó sincs, amit te írtál. :) Olvasd át még egyszer, lehet, hogy figyelmetlen voltál. :)

    Az SPH-8M gyári adatai sem valósak. :) Ott például a Vas érték hibásan szerepel a forgalmazó weblapján. Ha picit is foglalkoztál volna a megadott T-S adatsorral, és veszed a fáradságot, hogy utánanézz, fel is tűnt volna, mert nem konzisztensek az adatok. Vas = 58,08l a megadott 44 helyett.
    A ref. érzékenység kb stimmel, 88,9613399879083dB@1W

    De ezek szerint, megint, csak ránézésre, megszokásból, vagy megérzésből ajánlottál dobozt. :) Lehet, de az ilyen véleményeket én nem gondolom megalapozottnak. :)

    Hát, a Monacornál, de szinte minden más gyártónál, ha a mélyközepeket nézed - és itt most arról van szó - az érzékenység általában csökken a hangszóróátmérővel. :) Nem vagyok benne biztos, hogy jó ötlet lenne egy érzékeny dóm magasat középhangszóróként használni. :) Persze, ha van ötleted erre nézve, én szívesen olvasom.

    Ha gondolod, és szeretnéd, megmutathatod példával, mérésekkel, hogy miért nem hoznak a hangdoboboztervező-modellezőprogramok azonos eredményeket. :) Anélkül csak egy üres állítás. Nem alátámasztott, nem elfogadható. Rémhír kategória. :) Hozz rá példát, mutasd be, én megmutattam, hogy szerintem miért egyeznek az eredmények különböző programoknál is, sőt ettől konkrétabban is megvizsgálható, de bízz bennem, a tőlem idézett mondat mindenképp igaz. :) Hosszú évek, lassan évtizedek óta foglalkozom ezzel.
    A különböző hangdoboztervező-modellező programok, azonos bemenőadatokkal azonos eredményeket mutatnak.

    Kérlek mutass egy használatban lévő hangszórómérési szabványt, ami tisztázza a nominális érzékenység fogalmát, és akkor biztosan tudni fogom, hogy mire gondolsz. :) Én hangszórógyártó mérnöki munkám során ilyen élő szabvánnyal nem találkoztam.

    :) A Wigner eloszlás, vagy inkább, spektrogram és a fázis öszekapcsolása egy újabb elméleti, méréstechnikai hiányosságra mutat rá. Ha mértél volna valaha hangszórót, tudnád, hogy ezeket a diagramokat 0 időpillanattól kezdve ábrázoljuk, és az IR ablakban csak az impválasz lefutó része szerepel. Így a CSD és spektrogram ábrázolásokon is csak ezt látod. Olyan, mintha megfeleznéd az általad mutatott ábrákat.

    Így rögtön semmi nem látszik a szimmetriából, ami utalhatna akár egy szűrő fáziskarakterisztikájára.
    Ezeket a diagramokat az idő-energia viselkedés elemzésére használjuk, nem a fázis ábrázolására. Valószínűleg úgy lehetett, hogy olvastad ezt a cikket, félreértelmezted, és rosszul jegyezted meg. :) Nem jó félvállról venni ezeket a dolgokat.

    A b-reflex dobozoknál három rezonancia tapasztalható mélytartományban, kettő áram- és egy feszültségrezonancia. :) Abból, hogy azt mondod, rezonanciafrekvencia, és b-reflex doboz, nem tudhatjuk, melyikről van szó. :) Ha azt mondod, hangolási frekvencia, akkor tudni fogjuk. Használd jól, vagy jobban a fogalmakat, és jobban érthető lesz, mire gondolsz. :)

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • #71562240

    törölt tag

    válasz szazbolha #32153 üzenetére

    Elismerésem a lelkiismeretért, hogy amikor már van tapasztalatod, hogy tudj segítséget adni az újabbaknak, adsz.

    Egy dolgot biztosan megfontolandónak tartanék ebben a dobozméretezési tervezésben. Az SPH-8M és a számára optimálisközeli űrtartalom ügyét - persze összefüggésben, hogy zárt vagy reflex. És persze mondom kzoltaan számára is a tervek értékeléséhez.

    Lásd az általad átvett 35-45l reflexdoboz javaslatot.
    Egyéb paramétereit is figyelembevéve, de akár azoktól is függetlenül nem igazán mernék egy 0,41 Qts-sel bíró, nem igazán "robusztus" mélyhangszórót Vas doboztérfogatba tenni, hát még ha reflexdoboz, hát még ha a tervezett felhasználás tényezőjét is figyelembe vesszük, benne bulizási igénybevétellel. Nem véletlen ilyen kicsinyke, 44liter a hangszóróhoz megadott Vas, pedig viszonylag ugyebár nagyméretű (22cm) hangszóró, lásd a shalafi által javasolt, ugyanilyen átmérőjű Scanspeak bő 94 literes Vas-ét, az kb. átlagos méret, pedig annak a hangszórónak se egy világbajnok a Qts-e - a 44l ellenben kicsinyke Vas egy 22cm-es hangszóróhoz, nem véletlenül ilyen kicsike.
    Ugyebár a középsugárzónál figyelembe vetted a Qtc-t, a zárthoz illő akusztikus felfüggesztés, 0,7 környékére tervezve - helyes. A mélysugárzókamra 45literes változata ellenben még a 0,5Qtc-nek is aláigérne egy nem igazán önkontrollált hangszóróval. Nem optimális - a 35liter sem. Én elég bátor vagyok ilyen téren, de ezt a mélysugárzót nem igazán tenném 25-30 liternél nagyobb reflexdobozba (lehetőleg jóval a 35Hz-es Fs alá hangolt reflexcsővel) - de persze inkább zárt dobozba tenném ezt a hangszórót, különös tekintettel a forszírozott felhasználásra és a falratételre is. Se zárt, se reflexdobozméretet nem engednék kb. 0,6Qtc alá ehhez a hangszóróhoz - pedig én ugye bátor vagyok e téren.

  • #71562240

    törölt tag

    válasz shalafi66 #32154 üzenetére

    Az ígért kivétel arra, amikor helytálló az észrevételed.

    "Ha azt mondod, hangolási frekvencia, akkor tudni fogjuk."
    Persze, arra gondoltam. A rezonanciafrekvencia kitétel freudi elszólás volt részemről.

    Kivétel vége.

  • shalafi66

    veterán

    válasz #71562240 #32155 üzenetére

    A Vas és a szükséges doboztérfogat között nincs összefüggés, ez egy rossz/elavult elgondolás-berögződés. :)

    A robosztusság nem paraméter, nem szabad ilyen szubjektív jelzők alapján dönteni. :)

    A hangszóró Vas értéke nem 44, hanem 58 liter, ez csak a forgalmazó elírása. :) A Vas nem egy olyan paraméter, amit csak úgy megad valaki, azt meg lehet és kell mérni. :) Ezek a dolgok hajszálpontosan kiszámolhatóak-mérhetőek, és összefüggő rendszerben kezelhetők.

    A 25-30 literes térfogat b-reflex dobozban túlzottan kevés, ekkora dobozban 50Hz körüli lenne az alsó határfrekvencia, attól pedig azért egy 200mm-es hangszóróval jobbat is el lehet érni. Másrészt a szükséges 40Hz-es hangolási frekvenciát nehéz/nehezebb megvalósítani ilyen kis méretű dobozban.
    Fölösleges csökkenteni a 45 litert, ha nincs 80W fölötti bemenőteljesítménnyel használva a hangsugárzó. 45 literes dobozban, 45W-nál még lineáris tartományon belül marad a kitérés, 80W-nál lesz +-6mm. Az pedig még belefér a mechanikai korlátokba. :)


    Ezek a terhelhetőség értékek nagyjából egybevágnak az elektromos terhelhetőséggel is, 50W névleges, 80W zenei. :) Szóval kisebb dobozban hiába lenne nagyobb a mechanikai terhelhetőség, elektromosan úgysem tud többet kezelni a hangszóró, fölösleges lenne csökkenteni a doboz térfogatát.

    Modellezés, ellenőrzés nélkül sosem szabad másoknak dobozméreteket ajánlani. :)

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #32157 üzenetére

    Azt honnan lehet tudni, hogy a gyári adat elírás?
    Minden forgalmazó és infó lap is 44-et írt az SPH-8M-re.
    .
    [http://www.loudspeakerdatabase.com/MONACOR/SPH-8M]
    ha már ennek az adatbázisnak sem hihetek, akkor amatőr hangfalépítőként, hogy válasszak hangszórót?
    Hamár megvettem megmérhetem... de a választás előtt erre nincs lehetőség.

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #32151 üzenetére

    A DT 300 nem váltható 2-2,5kHz-en. A forgalmazónál megmért példánynak 2,5kHz-en még csúnya berezgései vannak. És emiatt nem működik együtt jól az SPH-8M-mel két útban. Talán 4-5kHz fölött jobban szólna picit, de az meg ide nem elég.

    Az SPH-8M kétutas felhasználásra alapból nem alkalmas, borzalmas rezonanciái vannak középtartományban. Mindenképp másik mélyközepet kell választani. De akkor már másik magasat is érdemes, a bizonytalan Monacor helyett.

    Nem a magashangszóró rezonancia pontja a döntő, nem az határozza meg, hogy milyen alacsony frekvenciáktól használható, hanem az idő-energia viselkedés és a THD azok pedig ennél a dómnál teljes sávban nagyon csúnyák. És a Monacor magas a felső oktávban is gyengélkedik, minden szempontból jobb másik hangszóró után nézni. Ez nem egy jó magashangszóró. Akkor már inkább a DT-99. De az árát az sem éri meg, a Vifa BC25TG jobb, és olcsóbb.

    #32152 szazbolha
    Az SPH-8M adatai hibásak a Vas értéke nem ennyi.

    45 litertől nagyobb térfogatot a lengőrendszer nem tud kezelni. Az ideális érték nem 48 liter, hanem 35-45. :) A hangszóró alkalmatlan 31Hz-es alsó határfrekvencia elérésére. A 40-et lehet megcélozni. Bár a modellezésed alapból nem jó, a hibásan megadott Vas érték miatt.

    És ugye ki tudja, a valódi hangszóró mennyire tér el ettől.

    Csőátmérőnek megfelelne bőven a 80mm nincs szükség 100-ra. :) Duplán tölcséres csővel a 60-70mm is jó. :)

    #32153 szazbolha
    30-40cm-es reflexcső szinte el sem fér a dobozban. :)

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • szazbolha

    addikt

    válasz szazbolha #32158 üzenetére

    Átszámoltam Vas=58 L-el is, ekkor az optimális doboztérfogat 60L lett a korábbi 48L helyett.
    Ha Vb lecsökkentve 40L-re és Fb= 36Hz a peremfeltétel akkor az F3 =38,7 lesz.
    Ez 5 HZ-el rosszabb mint amikor Vas= 44 literrel számoltam. Zártban csodaszép lenne, de BReflexnek nem valami alacsony....
    Vb = 60L [link]
    Vb = 40L [link]
    .
    Vas=58L-hez az Unibox számítása alapján biztos nem választanék 35-45L bassreflex dobozt az SPH-8M-nek. Elfogadom, hogy lehet erre műszaki indok, csak nem értem.
    Ha ez így van akkor az egyszerűbb méretező programok használata megkérdőjelezhető.
    Mert ez alapján minimum 50-60 litert választanék. De inkább többet, hogy közelítsem az F3 = 30Hz-et. Persze lehet így buffogós lesz...
    .
    60L térfogathoz, már súlyos doboz kell... ha maradna a kzoltaan-nak ajánlott doboz alapterülete (21x28), akkor kb 135 cm magasnak kéne lennie.

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #32159 üzenetére

    "A DT 300 nem váltható 2-2,5kHz-en. A forgalmazónál megmért példánynak 2,5kHz-en még csúnya berezgései vannak. "
    .
    Elfogadom, hogy így van, bár a saját példányomnál ilyet nem mértem (és a WG300 teszten sem mutatták ki.. linket nem találom), de lehet elbénáztam a méricskélést.
    De ha mindegyik olyan roszz ahogy írod, akkor az egyzeri hagfalbarkácsoló hogy válasszon hangszórót.
    Ez olyan, mintha akarnék venni egy 2000 köbcis túraautót, de csak 1500-as lada motor van benne.
    ************ * *

    Az SPH-8M kétutas felhasználásra alapból nem alkalmas, borzalmas rezonanciái vannak középtartományban.

    Ezt honnan lehet tudni? Én nem tudtam leolvasni a közölt diagramról.

    .

  • szazbolha

    addikt

    válasz szazbolha #32161 üzenetére

    Összefoglalom:
    1. Gyári adatok hibásak (sok gyártónál), nem alkalmasak arra hogy hangszórót válasszunk.
    2. Unibox (és a többi netes, exceles kalkulátor ) nem megfelelően számol, mert az SPH-8M hsz. korrigált gyári adatai alapján 60L-t vagy többet számol ideális doboztérfogatnak, nem pedig 35-45L közötti értéket.
    Eddig bíztam a kalkulátorokban: [http://www.mh-audio.nl/Calculators/BRH.html]

    Csillapító anyag nélkül:

    .
    Nem kérdőjelezem meg shalaffi66 által írtakat, csak teljesen értelmetlennek tűnik így hangsugárzókat tervezgetni. Még hobbiból is értelmetlen időpazarlás. Nem hogy tervezni, de kiválasztani is.
    ..
    Lehet vissza is térek a TL... MLTL hangfalakkal való játszadozáshoz, ott legalább nem ez a rizikófaktor..

  • szazbolha

    addikt

    válasz szazbolha #32161 üzenetére

    DT300+WG300 / nem látom miért ne lehetne 2-2,5 Khz között váltani.
    (wg300 nélküli méréseket nem ismerek)
    .

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #32159 üzenetére

    SPH-8M -re találtam egy régebbi német tesztet . [link]
    Gyak azt írják mint shalafi66
    Még az Sd sem jó az adatlapon. Azért ezt "művészet" benézni.
    Vas = 61L (44L adatlapon), és 800Hz-ig megfelelő, azaz 2 utasnak nem ajánlott.

    Szerk: szóval mégis kzoltaan 3 utas koncepciója lesz jó, csak más hangváltóval. Vagy lecseréli az SPH-5M-et olyan középre ami 4,5 Khz-en még váltható, ekkor passzol a DN-10 hangváltó vágási frekijével meg a DT300-al is. (ha elfogadjuk, hogy 2-2,5Khz tartományban használhatatlan ez a magas hangszóró)

    [ Szerkesztve ]

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #32158 üzenetére

    Onnan, hogy nem konzisztensek az adatok. Vas nem lehet 44 liter.

    Vas=1.195*118797,4089*0,000576*0,00071=0,0580571490707741
    Vas=58,0571490707741l

    Persze akik megmérték, teljesen más adatokat kaptak, mint a forgalmazó sosem frissített, hibás adatsora.

    #32160 szazbolha
    Első és alapvető dolog, amit meg kell jegyezni, hogy a programok nem tudják kiszámolni az ideális térfogatot egy hangszóróhoz, nem is erre készültek. :) Rengetegszer írtam már.
    A 60 liter nagyon sok, a lengőrendszer ennyit nem tud jól kezelni, és az impválasz sem lenne szép ekkora térfogatban. Általában nem célunk a lehető legalacsonyabb alsó határfrekvenciát elérni. :) Alapesetben a biztonságos, jó műszaki paramétereket megengedő működés a cél, és ebben a tűrhető tranziens viselkedés is benne van.
    A 35-45 liter megfelelő. Többet nem lehet, kevesebbet nem érdemes. a 38,7Hz pont jó ettől a hangszórótól, én is ennyit számoltam, szerintem megfelelő. Ilyen érzékenység és hasznos felület mellett jobbat nem lehet elérni.

    #32161szazbolha
    Pedig szinte minden mérésen rajta van, a Monacoroson is látszik. A gyárból kikerülő DT-300-as hangszórók nagy része ilyen. 2kHz nél még bőven rezonál, ebből adódóan talán 4-5000Hz fölött megengedhető lenne a használata.

    A teljes magastartományban csúnya berezgések vannak, olyanok is, amik az impedanciaválaszból nem látszanak.

    A hangfalbarkácsoló ne használjon Monacor hangszórót. :) Ha nem muszáj. Nincs rá semmi oka.

    Normális dóm magasak pl.: BC25TG, DX25TG, XT25TG, 810921, D2905/950000
    Ehhez képest a BC25TG15 is sokkal szebb. :) [link]

    SPH-8M
    Már az impedanciaválaszban is látszik. 8-900Hz-nél, 2500-nál, 3500-nál is berezeg. Utóbbi egy 10dB-es rezonacia.

    Nem szól szépen, és nem is váltható normálisan kétutasként, úgy, hogy ezeket a hibákat ki tudd kerülni. Mi nem látszik? Szerintem teljesen egyértelmű.

    #32162 szazbolha
    Szerintem nincs gond az Unibox-szal. :) Csak arra használd, amire való. Az ideális, neked megfelelő térfogat kiszámítása nem tartozik a feladatai közé, azt neked kell meghatározni a saját igényeid alapján. A programok arra készültek, hogy megmutassák, egy adott T-S adatsor mellett mi fog történni egy adott dobozban. Választani neked kell. :)

    A TL-ek is modellezhetőek, és ott is a T-S arányokhoz kell alakítani a tápvonalat. :) Ahhoz, hogy jó legyen. Miért és miben lenne más ez a része? Annyival nehezebb, hogy a valóságban megcsinálni azt, amit a program egyenes csőre lemodellezett neked, nem túl egyszerű. :)

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #32164 üzenetére

    Minek erőltetni egy ilyen hangszórót, most mégis miért? :) Ha nem jó, akkor le kell cserélni egy másikra, ami működik két útban, és kész.

    Most azzal a középpel szerinted jobb lesz?
    SPH-5M

    Ez középtartományban még szinte rosszabb, mint a 20 centis. :) Nem szabad. Ne.

    Nem használhatatlan teljesen a DT-300, az túlzás, csak a 2-2,5kHz nem az a tartomány, ahol jól működik. Illetve nem túl szép a magasabb frekvenciák felé sem, és van jobb választás, hasonló áron. 11 176,00 HUF a Monacor, a DX25TG 25 EUR.

    De gyakorlatilag a 25mm-es dómok egyike sem igazán arra való, hogy 3kHz alatt szóljanak. Esetleg a D2905 szerű, nagy terhelhetőségű magashangszórók, de azok is feltételesen.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • #71562240

    törölt tag

    válasz szazbolha #32164 üzenetére

    Ha igaz, hogy a megadott adatok ilymódon hibásak - nem számoltam utána -, akkor persze a legutóbbi szövegem doboztérfogatról szóló része sztornó.

  • #71562240

    törölt tag

    válasz #71562240 #32167 üzenetére

    Márminthogy ha ilymódon hibásak az adatok, akkor természetszerűleg a korábbi szövegem 25-30literes javaslata is ugyanúgy sztornó.

  • Zsianett

    tag

    válasz shalafi66 #32021 üzenetére

    A Logotech oldala nem igazán működik, nem tudom, efgyáltalán lehet-e még onnan rendelni. Más megoldás a csövekre?

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #32165 üzenetére

    A "vízesés" meg a sonogram ábrákon és is látom a DT300 problémáját. Kösz.
    A gyári adatlapon nem.

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #32170 üzenetére

    Az impedanciaválaszon egyértelműen látszik. De a hangnyomás-fr. diagramon is.

    #32169 Zsianett
    Rendelni lehet. :) Csak a weblap nem működik. Arra sajnos nincs ráhatásom. Máshol meg lehet nézni a csövek adatait.

    #32168kammerer
    Pedig a Vas elírása nem sokat számít doboztérfogat szempontjából. A Vas, ahogy a képleten látszik, csak az engedékenységből számított mennyiség, semmilyen összefüggésben nincs a szükséges doboz térfogatával. :)

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #32165 üzenetére

    "Első és alapvető dolog, amit meg kell jegyezni, hogy a programok nem tudják kiszámolni az ideális térfogatot egy hangszóróhoz, nem is erre készültek. "

    Ha lehet ezt a témát járjuk körül. És segíts megérteni a problémát.
    Eddig azt hittem, hogy optimalizált vagy célértékre számolnak a térfogat számító kalkulátorok.
    Zárt doboznál célérték lehet a Qtc (a hangsugárzó jósági tényezője) és/vagy F3 alsó határfrekvencia. BassReflex doboznál is valami hasonló, célérték lehet a jóság, itt is 0,7 körüli az alap beállítás.
    .
    Persze ezek számított térfogat értékek csak egy adott elképzeléshez viszonyítva optimálisak, de mégis ezt adják általában, szóval ne arra siklassuk ki a dolgot, hogy nem erre készültek. ha nem térfogat számításra akkor mire???M?

    ****************

    A következőre szeretnék valamiféle érthető magyarázatot vagy metódust kapni.
    1. Megmérem a hangszórót. Elvileg tudom minden T/S paraméterét (legyen az mint az SPH-8M Vas=58L -el)
    2. Megnézem Unibox-ban mit ad 07, jóságra, mert ez lenne a célom.
    3. Az az eredmény születik, hogy Vb=60L
    Honnan tudom, hogy ez nem jó érték?

    Te már leírtad, hogy ez nem jó, hanem a 35-45L a megfelelő térfogat ezekhez a T/S paraméterekhez De nem értem mi alapján lett a 2/3-a. Milyen T/S paramétert nézzek amiből erre tudok majd következtetni?
    Ha legközelebb próbálom használni a kalkulátort, a kapott eredményt milyen összefüggések vagy tapasztalati értékek alapján korrigáljam?
    Szeretném érteni az elméleti részt is.

  • shalafi66

    veterán

    válasz zeltam #32150 üzenetére

    Az szerencse. :) Nem mindig ennyire jó a helyzet T-S szempontból. Az 50 liter kicsit sok, ez is inkább 40 körül jó.
    Másnak is hasonló szerencséje volt. :)

    Egyébként a magas érzékenység miatt, ez nem egy kifejezetten jó mélyátvitelű hangszóró alapból, csak az átlagos szint 200mm-ben.

    A magasat lehet illeszteni soros kondenzátorral akár, de a mélyközép szűrés nélkül nem használható, túl hangos középtartományban, és ehhez viszonyítva, rendes szűrő nélkül mélyszegény. :)
    Sajnos jó nagy soros induktivitásra lesz szükség, hogy kiegyenlítsd azt a +8dB-t. :)

    Viszont legalább egyenletesen emelkedő a hangnyomásválasz. Ezért ez az egyetlen esélyes hangszóró 200mm-es jelenleg gyártott példányok közül két útban. Szinte. :)

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #32172 üzenetére

    Kapsz egy javaslatot, általában a maximálisan lapos átvitelhez tartozó legkisebb doboztérfogatról. De az nem egyenlő az ideálissal. :) Szinte sosem. Szóval egyetlen program sem arra készült, hogy kiszámolja mekkora a hangszórónak megfelelő térfogat. Leírtam, hogy mire valók:
    "A programok arra készültek, hogy megmutassák, egy adott T-S adatsor mellett mi fog történni egy adott dobozban. Választani neked kell. :)"

    Ezek, amiket kérdezel, többek között subvoice-nál le vannak írva. :) Elolvashatnád ott is.

    A jósági tényezők b-reflex doboznál kicsit másképp értelmezhetőek, mint zártnál. Alapvetően nincs Qtc értéked. Ott nem is tudsz ehhez a paraméterhez hangolni Unibox táblázatban sem, szóval 0,7 jósági tényezőhöz nem adhat neked 60 literes térfogatot. :) Valamit elnéztél szerintem.

    Impválasz, nagyjelű viselkedés, és a lengőrendszer kitérésfüggő tulajdonságai-korlátai miatt nyilván. Ezt is leírtam már pár hozzászólással ezelőtt itt. +csillapítóanyaggal hangolás, ami meg természetes/szükséges. Nem szabad ilyen sokat írni, mert akkor kevés idő marad az olvasásra. :)

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • #71562240

    törölt tag

    "az engedékenységből számított mennyiség, semmilyen összefüggésben nincs a szükséges doboz térfogatával. :)"
    Ezzel szemben az engedékenység (is) kismillióféle összefüggésben áll a szükséges doboz lehetséges térfogatával, ergo a belőle származtatott mennyiség is - természetesen. Amint azt emberünk is sokszor elmondta már - meg az etalonjai.

    Szerk.:
    "a Vas elírása nem sokat számít doboztérfogat szempontjából."
    Ezzel szemben rengeteget számít - természetesen. Amint azt emberünk is sokszor elmondta már - meg az etalonjai.

    [ Szerkesztve ]

  • shalafi66

    veterán

    válasz #71562240 #32175 üzenetére

    Ez biztosan nem igaz, önmagában egyetlen paraméter sem számít, mindig a T-S arány a lényeges. :) És nyilván én be tudom bizonyítani a saját állításomat. :)
    Adott három T-S adatsor, jelentősen eltérő engedékenységel, és ehhez tartozó Vas értékkel. :)

    Azonos dobozba építve ezeket a hangszórókat, nagyon hasonló, 0,25dB-n belüli eltéréseket mutató hangnyomásválaszokat kapunk, felhasználási tartományban szinte azonos membránkitérés mellett. :)

    Kíváncsi vagyok, hogy Te mire gondoltál, hogyan befolyásolja az engedékenység vagy a Vas érték önmagában a szükséges doboztérfogatot? :) Milyen szakirodalmat tudsz mutatni ezzel kapcsolatban?

    Az, hogy azt mondod, "nem", vagy "csak", az tudományos szempontból nem bizonyíték. :)

    Biztosan rosszul emlékszel, vagy felületesen olvastál, sosem írtam vagy mondtam olyat, ami a te véleményedet alátámasztaná ebben az esetben. :) Én mindig azt hangsúlyoztam, és ez a hivatalos álláspont, hogy dobozméretezésnél, a T-S arány számít. :)

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #32174 üzenetére

    "Ezek, amiket kérdezel, többek között subvoice-nál le vannak írva. :) Elolvashatnád ott is."
    Elolvastam. Többször is. Más forrásokat is elolvastam.

    " Alapvetően nincs Qtc értéked. "
    Qtc-t nem írtam csak a zárt doboznál. Reflexnél jóságot írtam

    Idézem a subvoice-t (reflex doboz méretezés:)
    Szerinte van "optimális hangolás" és van jóság is. Én is ezeket írtam.

    Továbbra is fennáll a kérdés:
    A vázolt példában BR doboznál mi alapján választom a 0,7 jósághoz tartozó 60L helyett a 35-45L térfogatot.
    Érteni szeretném, és alkalmazni.

    ***
    ha ez lenne a válasz akkor nem értem:
    "Impválasz, nagyjelű viselkedés, és a lengőrendszer kitérésfüggő tulajdonságai-korlátai miatt nyilván. "

    [ Szerkesztve ]

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #32177 üzenetére

    Az a válasz igen, amit idéztél. :) Mit nem értesz belőle?

    "Szerinte van "optimális hangolás" és van jóság is. Én is ezeket írtam."
    Van, vagyis lehet, mivel minden b-reflex dobozos hangsugárzó akusztikai felüláteresztő szűrő, de nem használjuk, mert önmagában nem ad elegendő információt, és nem határozza meg egyértelműen a hangsugárzó mélytartománybeli működését, mint a zárt doboznál a Qtc érték. Inkább szűrőkarakterekhez lehet(ne) viszonyítani, csinálták is régen. De az meg már kissé idejétmúlt, amikor a teljes hangnyomás-fr. választ felrajzolja neked a program.

    Ettől függetlenül. Az Unibox, b-reflex doboznál nem használ a zárthoz hasonló jósági tényezőt, és nem tudsz ehhez a paraméterhez dobozt méretezni sem. :)

    Program által, a te választásod nélkül kiszámolt, minden körülményhez, felhasználási célhoz megfelelő, optimális hangolás, szerintem nincs. Meg a józan ész szerint sem. Meg subvoice szerint sem. Mivel ő is közli azokat a tényezőket, amik befolyásolják a számodra optimális doboz megválasztását. Maximum "optimális", idézőjelben, az viszont egyenlő ezzel:
    "Kapsz egy javaslatot, általában a maximálisan lapos átvitelhez tartozó legkisebb doboztérfogatról. De az nem egyenlő az ideálissal."

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • #71562240

    törölt tag

    "Kapsz egy javaslatot, (...) De az nem egyenlő az ideálissal. :) (...)
    "A programok arra készültek, hogy megmutassák, egy adott T-S adatsor mellett mi fog történni egy adott dobozban. Választani neked kell. :)""
    Ez is mindig mekkora egetverő csacsiság, amikor kammerer ír a választási lehetőségekről. Olyankor csak egyetlen lehetőség van, olyankor nincs választási lehetőség a tervező-felhasználó számára.
    Ám ha nem a gyevi bíró emleget optimális hangolást, lásd most szazbolha alapozása az etalon Subvoice-ra, akkor nincs optimális hangolás, akkor (a) Subvoice-hoz van küldve az optimális hangolást emlegető - hiába emleget Subvoice is olyat. Álmomban két macska voltam és játszottam egymással...

    "Ezek, amiket kérdezel, többek között subvoice-nál le vannak írva. :) Elolvashatnád ott is."
    "A Vas (...) semmilyen összefüggésben nincs a szükséges doboz térfogatával. :)"
    Akkor nézzünk aktuálisan erre emberünk etalonjának, a Subvoice becenevű által írt Subvoice című honlapnak a szövegéből szemelvényeket:
    ------------------------------------
    "A zárt doboz "klasszikus" hangolása az akusztikus felfüggesztés. Ekkor a doboz térfogata (Vb) = Vas/3. A doboz légrugója keményen fogja a membránt, sok esetben ezzel már eleve ideális hangolás adódik."
    "Qtc-nek vannak "kitüntetett" értékei." [Ez is mekkora csacsiság volt, amikor kammerer mondta, egyike azon említett helyzeteknek, amikor a szociálpszichológiai kísérletként Subvoice-tól idéző kammerer Subvoice-hoz lett irányítva olvasni]
    "0,5-nél lesz legjobb a tranziens átvitel. Ekkor a hangnyomás a törésponti frekvencián 6 dB-el alacsonyabb a névlegesnél. A következő kitüntetett érték a 0,707, ekkor Fb = F3, a törésponti frekvencián a hangnyomás 3 dB-el alacsonyabb a névlegesnél. Ezzel a hangolással érhető el a legalacsonyabb alsó határfrekvencia. A tranziens átvitel csupán enyhe túllövést mutat. Qtc = 1 esetén a törésponti frekvencián a hangnyomás megegyezik a névleges hangnyomással, viszont nem sokkal felette megjelenik egy 1,25 dB-es kiemelés (csúcs)."
    [Ugyebár adott jóságú és fs-ű hangszóró mellett a kívánt hangolt jóságú és fc-jű hangdoboz méretét úgy kapjuk meg, hogyaszongya Vb=Vas/(fcnégyzet/fsnégyzet-1)].
    "Reflex dobozba jellemzően a Qts = 0,4 alatti hangszórók építhetőek, de mint mindig, itt is vannak kivételek. A klasszikus méretezés szerint ha Qts = 0,383, akkor a dobozméret (Vb) = Vas * 0,707, a rendszer és a cső hangolási frekvenciája (Fb/Fp) pedig megegyezik a a hangszóró rezonancia frekvenciával."
    -------------------------------------
    De hát persze, ha nem a gyevi bíró elemzi a Vas összefüggéseit, akkor semmilyen összefügésben nincs a Vas a kiszámolandó kívánatos dobozmérettel. No de hát persze, annak a pneumatikus rendszernek a térfogategyenértékese hogyan is lehetne már összefüggésben a célként kiszámolandó pneumatikus rendszer térfogatával - csak úgy önmagában lóg a levegőben a Vas, ki tudja mi célból, dísznek, ha nem a gyevi bíró elemzi a Vas összefüggéseit, hanem más. Hogy (a) Subvoice is azt mondja, amit a Subvoice-hoz utalt mások mondtak..., az... izé... majd ki lesz magyarázva.

    Ennyit erről, menjünk értelmes dolgokat végezni. Nem érünk rá gyűszűvel tengert merni.

    [ Szerkesztve ]

  • zeltam

    tag

    válasz shalafi66 #32173 üzenetére

    Köszi. Biztos igazad van a méllyel kapcsoltaban de a Radiotehnika H125-öseimhez képest ez sokkal jobban tetszik. Holnap átalakítom a dobozt 40 liter körülire,azután megpróbálom mérni is a hangszórókat.

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #32178 üzenetére

    "Impválasz, nagyjelű viselkedés, és a lengőrendszer kitérésfüggő tulajdonságai-korlátai miatt nyilván. "
    "Mit nem értesz belőle?"
    .-
    Próbálom felvázolni mit nem tudok, és mit nem értek ezekközül.
    "Impválasz -"
    ez a hangszóró impedanciája a frekvencia függvényében,
    nem tudom, hogy használható dobozméretezésnél, mit és hogyan befolyásol. Hogyan?

    "nagyjelű viselkedés"
    ezt a fogalmat nem ismerem, csak találgatni tudnék. Mi ez?
    Idézem tőled : "A T-S, kis és nagyjelű paraméterekkel alapvetően leírható egy elektrodinamikus hangszóró viselkedése az alsó határfrekvancia környékén két-három oktávos frekvenciatartományban."

    Forrás: http://hangdobozepites.hu/m/tsm/9/
    NAGYJELŰ PARAMÉTEREK (NEM AZ ÖSSZES!)
    Bl(x)Erőátvitel nagyjelű viselkedésnél (kitérésfüggőség figyelembevétele)
    Cms(x)Felfüggesztés engedékenysége nagyjelű viselkedésnél (kitérésfüggőség figyelembevétele) Megjegyzendő, hogy nagyon kisjelű esetben hiszterézis nemlinearitással is kell(ene) számolni.
    Hg[mm]Légrésmagasság
    Hc[mm]Tekercsmagasság
    Xlin[mm]Lineáris kitérés. Az a membránkitérés, amíg a lengőcséve homogén mágneses térben van. Gyakorlatilag a tekercs légrés felett és alatt kilógó része: Xlin=(Hc-Hg)/2 Többnyire csúcsban adják meg, figyeljünk, ha valahol csúcstól-csúcsig (p-p) van jelölve marketing okokból!
    Xmax[mm]A 10% THD-al határolt kitérés.
    Xmech[mm]A lengőrendszer maximális mechanikai kitérése
    Vd[l]A membrán által megmozgatott levegővolumen Xmax-on(Sd*Xmax)
    Pe[W],[VA]A hangszóró terhelhetősége.

    "lengőrendszer kitérésfüggő tulajdonságai-korlátai - "
    ezt a fogalmat is csak sejtem, de vegyük úgy hogy nem ismerem. Mi ez?

    Idézetek:
    "Az igazi különbség a torzítás szintjében, és arányában van, a középtartomány helyretételében, a mechanikai és elektromos terhelhetőség nagyjából háromszorosra növelésében, illetve még abban található, hogy a lengőrendszer nagy kitérések mellett is jól központosít, és főleg abban, hogy lin. kitérésen belül minimálisak a lengőrendszer kitérésfüggő nemlineáris változásai. Ezt a szintet csak nagyon kevés elektrodinamikus hangszóró éri el ma."
    .
    Részletezhetem, de sokkal nem leszel okosabb attól sem, mert nagyjából minden felsorolható. T-S arány, átvitel, terhelhetőség, lineáris tartomány, dinamikus viselkedés, torzítás, lengőrendszer kitérésfüggő problémái.

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #32178 üzenetére

    "Program által, a te választásod nélkül kiszámolt, minden körülményhez, felhasználási célhoz megfelelő, optimális hangolás, szerintem nincs. Meg a józan ész szerint sem. Meg subvoice szerint sem."

    OK, ezt megértettem és elfogadom. Próbálom másként kérdezni.
    Box kalkulátor [link] kiszámolt a T/S paraméterekkel egy doboztérfogatott [link] 61L.
    Te ettől egy jelentősen eltérő 35-45L tartományt adtál meg.
    Mi okozza a különbséget és konkrétan az SPH-8M-nél milyen adatok alapján adtad meg az értékeket.
    Ezt a korrekciót, vagy más módon való modellezést reprodukálhatóan és más hangszóróknál én is megtudom csinálni?
    Ha igen, akkor hogyan?
    Kell hozzá valamilyen szoftver? exceles számolás, fejszámolás, vagy tapasztalati tudás, amivel a T/S paraméterekből egyből látszik.

  • shalafi66

    veterán

    válasz #71562240 #32179 üzenetére

    :) Szerintem nem mindig érted a lényeget, és ha újra elolvasod figyelmesen, akkor biztosan rá fogsz jönni, hogy sokszor nem létezik, amit írtál.

    Sosem írtam, hogy általánosságban csak egyféle doboz a jó, tévedsz. :) Mindig az ellenkezőjét hangsúlyoztam. Idézni is tudom.
    [link]
    Illetve

    Szóval elnézést kérek, de a hangsugárzók dobozainak saját igényekhez alakítását én mindenképpen ajánlom, és nagyon-nagyon régen terjesztem is hangsugárzókkal foglalkozó fórumokon.
    :) Nagyon kellemetlen, amikor nekem tulajdonítanak valamit, ami sosem történt meg. Szeretnélek megkérni, hogy ne írj ilyeneket rólam. Leginkább az lenne a célravezető, ha rólam semmit sem írnál, ez a felület nem személyeskedésre való.

    A subvoice-nál talált Vas-re alapozó hangolási módok és képletek idejétmúltak, és túl egyszerűek. Csak történeti-történelmi szempontból érdekesek. :) Nem bizonyítják az ellenkezőjét annak, amit én írtam.
    A Vas mint hangszóróparaméter, önmagában nincs összefüggésben a szükséges doboz térfogatával. Korábban már bemutattam modellezésekkel. Ha megnézed, megérted, igazából nem lehetne több kérdésed. :)

    Subvoice egyébként téved, és ezáltal Te is. Az akusztikus felfüggesztés nem alapoz, nem is alapozhat a Vas-re, mert jóval a T-S modell véglegesítése és publikálása előttről származik. 1954-ben, március 15-én adta be a kapcsolódó szabadalmat Edgar Villchur, akkor még a T-S paraméterek mai formájukban nem voltak ismertek, azoknak a mai rendszerre hasonlító alapjait jóval később, 1961-ben közölték először, Ausztráliában. :) És egészen 1971-ig erről a világ többi részén nem/alig tudtak valamit. Széles körben akkor vált ismertté Thiele munkája, akkor lehetett először találkozni a Vas jelöléssel. :)
    Hacsak Edgar Villchur nem volt időutazó, nem ismerhette a térfogategyenértéket jelölő paramétert. :)

    Később aztán valaki kitalálta a Vas/Vb>3 összefüggést az akusztikus felfüggesztéssel kapcsolatban. :) És ez terjedt el. :) A szerző eredetileg csak egy optimális rezonanciafrekvenciát emleget, amit a hangszóró engedékenysége és a dobozba zárt levegő engedékenysége együttesen hoz létre a következő módon:

    12"-os hangszóróval 50Hz-et. :) Nem vagyok biztos benne, hogy ez annyira jó.

    Viszont biztos vagyok benne, hogy a 21. században nem ezeket a túlhaladott eszméket kellene figyelembe venni. :) És a források ismerete nélkül nem érdemes találgatni, mert úgyis kiderülnek a hiányosságok. :)

    Vb=Vas/(fcnégyzet/fsnégyzet-1)]
    A hír nem igaz. :) Legalábbis matematikai szempontból hibás a jelölés, mert ha átírod törtekké a / jeleket, hibás eredményt fogsz kapni.
    Szerinted:

    És helyesen így néz ki:

    Másrészt ez a képlet, már Thiele szerint 60 évvel ezelőtt sem adott pontos eredményt. :)

    Az impválasz nem Qtc=0,5-nél a legjobb, inkább 0,7 körül. 0,5-nél a legcsillapítottabb. :) De cserébe időben jobban elnyúló.

    Nyilván, a 0,383 teljes jóság a valóságban, valódi hangszóróknál, nem túl gyakran áll elő pontosan, és az úgynevezett klasszikus méretezés is egy idejétmúlt, régi eszme, ma már nem használjuk egyáltalán. :) Mindössze arra való, hogy bemutassa, ha a kívánt paraméterek együttállása megvalósul, akkor B4 szűrőkarakterre fog hasonlítani a hangsugárzó hangnyomás-fr válasza mélytartományban. De ez nem egy kötelező feltétel, és nyilván nem ettől lesz jó egy hangsugárzó. :) Egész nyugodtan lehet, és néha kell is eltérni ezektől a hangolási módoktól. :)

    A semmiből költött magyarázatokkal kapcsolatban, ha valaha szükségem lenne rájuk, ígérem tőled fogok tanácsot kérni, nekem nincs tapasztalatom ezekben. :) A létező dolgokkal jobban boldogulok.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #32181 üzenetére

    "Impválasz"
    IR, Impulse response, csak rövidítettem. Az impedanciát mindig kiírom végig. Egyébként az is számíthat, erősítőfüggően.
    A feladat, tartsd neked megfelelő határok között, válassz olyan dobozt, ahol az impválasz megfelel a céljaidnak-követelményeidnek.

    "nagyjelű viselkedés"
    Egyszerűen összefoglalva, tartsd a membránkitérést a céljaidnak megfelelő határok között a tervezett bemenőteljesítmény(ek) mellett.

    "lengőrendszer kitérésfüggő tulajdonságai-korlátai"
    Gyakorlatilag az előzőhöz kapcsolódik, nyilván a hangszóró mozgórészei csak elég szűk tartományban működnek viszonylag lineárisan, érdemes ezt is figyelni, amikor a legnagyobb megengedhető kitérést megválasztod. :)

    #32182 szazbolha
    Természetesen bármelyik hangszórónál meg tudod csinálni te is. :) Csak figyeld a modellezések eredményeit, és látod, hogy mikor, mekkora térfogatig férnek bele a kapott eredmények a te követelményeid szerinti határokba.

    Az SPH-8M-mel kapcsolatban leírtam mi volt az oka. Minél jobb alsó határfrekvenciát szeretnél, de nem választhatsz túl nagy dobozt, mert nem fér bele a mechanikai terhelhetőségbe. Logikus választás, ha az elektromos terhelhetőség 50/80W-jához közel tartod a mechanikai terhelhetőséget is. Ha 45 literes dobozt használsz, X=Xlin=4,5mm@45W és X=Xmax=6mm@80W. Nagyobb térfogattal csökken a mech. terhelhetőség, romlik az impválasz, emelkedik a THD, azt meg nem akarja senki szerintem. :)

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • #71562240

    törölt tag

    És szóla az Úr, legyen sötétség! És lőn. És látánk, hogy ez...

    Csak egyet. Matematika. Az osztás (és szorzás) "magasabbrendű" művelet, mint a kivonás (és összeadás). x/y-1 azt jelenti, hogy előbb elvégezzük az osztást, és annak eredményéből vonjuk ki az egyet. Nem pedig azt, hogy az y-1-el osztjuk az x-et. Lásd még (fcnégyzet/fsnégyzet-1) jelentése.

    A többi néma csend...

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #32184 üzenetére

    Köszönöm a válaszokat.
    (de jó lenne olyan szoftver ahol mindezeket egyszerre lehetne modellezni)
    .-
    Szerintem az is hasznos amit kammerer-el vitatkozol, aki akarja kicsipegeti a neki érdekes infókat.

  • #71562240

    törölt tag

    válasz szazbolha #32186 üzenetére

    "amit kammerer-el vitatkozol, aki akarja kicsipegeti a neki érdekes infókat."
    Száz esetből egy nevezhető vitatkozásnak.
    Akinek van akkora felkészültsége úgy az elektronikai-elektroakusztikai mint a hermeneutikai, formállogikai és szociálpszichológiai szakmákból, hogy képes legyen eldönteni, hogy ezekből a "vitákból" mely szövegrészek alkalmasak kicsipegetésre és melyek eleve nem igazak, az az illető, azzal a felkészültséggel miért is akarhatna bármit is kicsipegetni ezekből a "vitákból"? Az az illető, aki felkészültsége révén képes ezekből a "vitákból" kicsipegetni, már tökéletesen ismeri mindazt, amiről "szó van" ezekben a "vitákban". Ezen tökéletes felkészültség nélkül nem fog tudni kicsipegetni ezekből a szövegekből.

  • szazbolha

    addikt

    válasz #71562240 #32187 üzenetére

    Nekem az is megfelel, ha haszontalan öncélú torzsalkodásnak tituláljuk.

  • DjTaRsY

    aktív tag

    Kérdezek én is, hogy legyen min összeveszni elmélkedni :))
    19 literes reflex doboz, és HDS-P830875 [link]

    A kérdés, hogy ilyen elrendezés mellett, ahol mögötte viszonylag közel fal, melette szintén komód, 20-25 négyzetméteres szobába, ahol a terhelhetőség viszont annyira nem szempont, cserébe agyontömörített, limiterekkel agyighúzott dinamikátlan, szemét humpa humpa zene is hallgatva lesz rajta, milyen hangolás irányába induljak el a reflexcső tekintetében?

    Én azt a választ tippelem, hogy próbáljam ki és mérjek le (az se baj ha meg is hallgatom) több változatot 40 és 50Hz között, elsőre egy 44-45Hz-et próbálnék meg, majd egy 40-et.

    Megelőzvén pár kérést, észrevételt:
    -Hogy miért ez a mélyközép miért nem [insert más mélyközép here]? - Mert erre esett a választásom a magashoz, már ez is marad.
    - Tudom, hogy lehetne szót ejteni az oldalfalak arányáról az előlapról, de az is fix, kompromisszum szüleménye.
    - De hát miért 19 liter, mikor elég lehetett volna akár 17 is és akkor az oldallapok és előlap... - Most már főleg mindegy, már a dobozok csiszolásánál tartok (18-as MDF egyébként)
    - De hát párhuzamos oldalfalak, állóhullám. - igen, ez van. hátfal és előlap közt n*575Hz. Vatelin lesz ragasztva a falakra, hogy a lelkiismeretem megnyugodjon, de lehet még kap a hátfalra hangelnyelő szivacsot is, de szerintem lesz ennél nagyobb bajom is.
    - Miért ilyen bánat helyen lesz? - Mert konkrétan ide terveztem a TV alá, a bútorok közé, máshova ha akarnám se tudnám rakni.

  • #71562240

    törölt tag

    válasz DjTaRsY #32189 üzenetére

    Jó lenne tudni a lengőrendszer alapadatait, de így első blikkre azt mondanám, hogy az Fs alá hangolnám, kb. 40Hz még reálisnak tűnik a dobozzal összevetve, sejtvén, hogy talán arrafelé van az Fc, amitől túlzottan nem téríteném el, mert minek. Tehát igyekeznék az Fs alá hangolni, amennyire az Fc "engedi".
    Okai:
    - Viszonylag magas Fs, oda hangolva nem sok szubmély lenne - te is ugyebár lefelé szeretnéd, érthetően.
    - Viszonylag kicsi dobozűrtartalom. Értsd, nem a hangszóróhoz képest kicsi, mert ahhoz nagy (lásd Vas-t, ha helyes az ottani adat :)) ), hanem a hangdobozsághoz képest viszonylag kicsi.
    - A bevallottan iszonyatos elhelyezési körülmények főleg a felsőmélyeket és az alsóközepet fogják megtolni (és persze mindent, mindenféle interferenciákkal, de ezt most hagyjuk). Persze az ottani beszorítottságnak lehet előnye is a baffle step csökkentése révén, na de na de. Könyörgöm, legalább alátét legyen majd a doboz alatt.
    - A hallgatott hanganyagok (nem lány-gitárral zene fog - csak - szólni rajta).

    A belső éleket mindenhol fedjed be háromszögléccel, legalább 3cm oldalhosszúval, úgy kevésbé lesznek párhuzamosak a falak. (Azért persze 5cm-nél ne nagyon legyen oldalhosszabb, mert akkor nem marad űrtartalom.)
    Tegyél bele merevítést, egyrészt szintén az állóhullámok ellen, másrészt a 18mm miatt. Persze, ha hangszertestként hangolt doboztestet akarnál, akkor a merevítés sztornó lenne, de nyilván nem erről van szó.

    Szóval jó lenne tudni legalább az Fc-t (alkalmasint Otc-t is).

  • #71562240

    törölt tag

    válasz #71562240 #32191 üzenetére

    "Szóval jó lenne tudni legalább az Fc-t"
    Márminthogy persze kiszámolhatnám, de inkább neked kellene.

  • szazbolha

    addikt

    válasz #71562240 #32191 üzenetére

    "A belső éleket mindenhol fedjed be háromszögléccel, legalább 3cm oldalhosszúval, úgy kevésbé lesznek párhuzamosak a falak. "

    Mostanában megint nézegetem a TL hangfalakat, vannak neves gyártók 10-en ezer dolláros csodahangfalakkal és ott nincs lekerekítve semmi. A csillapító anyag is a falakra van ragasztva, ami szintén ellentmond az eddig olvasottaknak.
    PMC: [link] vagy a kisebbik: [link]

    Én meg kezdő amatőrként azon küzdök, hogy a keresztmetszet állandó maradjon, és már PVC csöveket vagdosnék félbe a 180 fokos fordulókhoz... U, C, vagy negyedet a 90 fokhoz.
    Lehet hülyeség mert mögötte üreg képződik.

    Nade ilyen sarkokat biztos nem csinálnék (pedig nekik működik):

  • szazbolha

    addikt

    válasz #71562240 #32192 üzenetére

    Ez az "Fc", hogy értelmezhető BassReflex doboz esetén?
    Zártnál értem, de BR-nél nem.

  • shalafi66

    veterán

    válasz #71562240 #32185 üzenetére

    Az osztás jele a kettőspont. Általános iskola második osztály. :) Ha így írod fel, / jellel, akkor törtszám, és nem érvényesül amire te gondolsz, mert először a számlálót, és nevezőt külön számoljuk ki. :) Majd ezeket írjuk fel törtként.

    #32186szazbolha
    Ez nem vitatkozás, elméleti szempontból értelmetlen és érvénytelen dolgokat ír kammerer. Nagyon gyakran. Hogy miért jó ez bárkinek, azt nem tudom.

    #32194szazbolha
    Azért nem érted, mert b-reflex dobozban nincs Fc nevű paraméter. Már máskor is szóltam erről, de hiába.

    #32193szazbolha
    A belső élek kitöltése nem a párhuzamosságra hat, semmi köze hozzá. :) Csak megváltoztatja a szöget az oldallapok találkozásánál.

    A PMC TL-ei tipikus állatorvosi ló esetek. :) Tényleg buta tervezések. Működik az, de nem jól.

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #32195 üzenetére

    "A PMC TL-ei tipikus állatorvosi ló esetek."
    .
    Na... akkor majd javítunk rajta. Tömegterhelt szűkülő TL..... a kedvenc,.
    Beletervezem a sokat szidott autós hangszóróim (Qts=0,53)... esetleg még a DT300-at is.
    Ebből jó nem jöhet ki. Elvileg.

  • shalafi66

    veterán

    válasz DjTaRsY #32189 üzenetére

    :) Ez nem valami jó hangszóró középtartományban. A doboztérfogat talán még rendben van, bár egy picit kevés. A hangolás inkább a helyiségtől és a hangsugárzó pozíciójától függ. Ha épp 50Hz körül van egy állóhullámod a szobában, akkor nyilván nem azt akarod gerjeszteni :) Minél nagyobb hangnyomással.

    A 40Hz már lehet, hogy nem érhető el egy normális átmérőjű reflexcsővel, de az elhelyezés miatt meg lehet próbálni egy alacsonyabb hangolást, hogy kiterjesztettebb mélytartományod legyen. :) Majd mindjárt lemodellezem.

    A doboz belső falaira hiába teszel vatelint ott nem hat. Állóhullámot, sebességmaximum pontban lehet csillapítani, a kemény visszaverő falaknál viszont mindig nyomásmaximum pont van. :)

    Kammerer hibásan gondolja, a merevítés nem jó az állóhullámok ellen, inkább fokozza, mint csillapítja azokat. Esetleg az előlapot meg lehet támasztani a legvékonyabb pont körül, vagy a két oldallapot összekötni, de igazából nem annyira lényeges.

    A 18mm-es MDF ilyen picike doboznál önmagában is elegendő szokott lenni. Meg nagyon beáldozható térfogatod sincs már. Ha 19 liter a doboz belső térfogata, a hangszórót reflexcsövet, azokkal együtt mozgó levegőt kivonva már rögtön 17,5 körül jársz. 300mm a doboz belső mélysége? :) Igazából az oldalarányok számítanak. Ha nem egyformák, vagy egymás egész számú többszörösei a belső méretek, az már kezdésnek jó. :)

    Az elhelyezéssel nincs nagy gond, ha meg tudod mérni az SPL-fr válaszokat, úgyis ehhez a környezethez fogod tervezni a hangváltót, illetve látod, ha valami nagy kioltás lenne visszaverődések miatt, és tudod korrigálni. :)

    #32196 szazbolha
    Neked jó, vagy megfelelő simán lehet. :) Műszaki szempontból nem annyira jó, ha a PMC doboz belső felépítését megtartod. Maximum akusztikus mocsárrá csillapítva jó. :) De az meg már kb. zárt dobozhoz hasonló megoldás, értelmetlen miatta TL-t építeni. A szűkülő csővel csak bonyolítod az életed, nehezebb számolni a terelőlapok, fékezőlemezek várhatóan jó pozícióját.

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #32197 üzenetére

    A PCM-cések nem terelőlapokkal hanem a kimenetnél lévő kamrával, annak hangolgatásával oldották meg a rezonanciák csillapítását. (állítólag) De van olyan modelljük, amiben még ez sincs.
    .
    Sokadszorra is átolvastam a " Klasszikus Transmission Line Tervező Táblázatok Martin J. King" írást meg a tömegterhelt dobozok teszteléseit is.

    Ezekből okoskodtam ki, a legkönnyebb megoldást:
    "A nyitott végek átviteleit összehasonlítva (alsó grafikon, kék görbe), látható, hogy a szűkülő elrendezés sokkal jobban csillapítja a magasabb rezonanciákat az állandó keresztmetszetű, vagy táguló elrendezéshez képest. "

    Ezt még tovább segíti(heti) ha a cső végén van egy rezonátor ami vagy passzív radiátor vagy egy hangolt port. De a PCM megoldás is működik ML-ként, amikor részben lefedik a nyílást.

    Az ML-TL úgy is tekinthető mint egy BR doboz, aminek a hosszabbik oldala aránytalanul nagyobb a másik kettőnél és a mérete elégséges ahhoz, hogy alacsony frekik 1/4 hullámhosszával összemérhető legyen.

    A saját doboz tervezésénél csak kompromisszumok vannak... A térfogatot úgy számolom mintha BR lenne és a belső elrendezést úgy alakítom ki hogy a M.J.King táblazatoknak megfelelő hoszt kapjak.

  • DjTaRsY

    aktív tag

    válasz shalafi66 #32197 üzenetére

    Az alapvető szabályokat a belső méretek arányára azért figyelembe vettem, így lett 3,2*2,8*2,2=19,712l a belső térfogat, a DX25 nem sokat vesz el a térfogatból, szerintem a HDS sem, 6 centi átmérőjű csővel 45Hz-re hangolva olyan fél liter térfogatot jelent. Azért 18,5l-rel merek számolni. Az 5 cm átmérőjű csővel már elszállna a levegő sebessége a csőben, de 6-ossal 30W-on a WinISD szerint még épp 20m/s alatt vagyok. 40Hz-re hangolva még ennél is jobbnak tűnik a helyzet, bár ott már 24cm a cső, 7dl)(vékony 45Hz, vastag 40Hz hangolás):

    40W-hoz közelítve meg már az xmax környékét nyaldossuk (vékony 45Hz, vastag 40Hz hangolás):

    Ezekkel most nyilván csak közelítek, hogy legalább fatal errort ne vétsek és közelítsem majd a várhatókat.

    A váltótevezéshez mérni fogok, ha sikerül a mérés, akkor tudok majd a teljes rendszer és helyi sajátosságokkal kompenzálni, ha kell. Ez jó buli lesz, igazából az egész hangsugárzó célja most az, hogy megtanuljak rajta mérni, illetve hogy tanuljam a váltó tervezést. A doboz ezekhez képest e projektben most másodlagos.

    Merevítés szempontjából egyedül az oldalfalak összekötését fontolgattam, de megintcsak úgy ítéltem meg, hogy ennél markánsabb különbségeket jelentő területekre fókuszálnék, illetve ez olyasvalami amit akár utólag is be tudok építeni (hátulról szerelhető lesz a doboz), ha már oly csodásan illesztettem a két hangszórót (már ha egyáltalán lehet).

    Az állóhullám/vatelin témában igazad van, most beugrott, hogy olvastam én már ezt, illett volna emlékeznem. :))

    Az elrendezés az pontosan ez lesz, úgyhogy kíváncsi leszek a mérési eredményekre.

    Természetesen lábakon fog állni amúgy, csak azt nem rajzoltam még le.

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #32198 üzenetére

    :) Állítólag. Senki sem látta, senki sem tapasztalta. Csak felrajzolták az ábrákra. :) Nem oldhatták meg vele igazából. Kedvenc Huszty Dénes idézetem: minden problémát ott kell kezelni, ahol keletkezik. :) MJK nem elég, ő csak egyenes csövekkel foglakozott, az összehajtások hatása nincs meg a méretező MathCad modelleiben. Nekem megvannak ezek is, szoktam használni is néha.

    Nyilván a b-reflex port egy akusztikus aluláteresztő szűrő, de ez nem állítja helyre a rossz belső szerkezet miatt keletkező hibákat. Ha a fordulók kialakítása miatt sérül a hullámfront, részben visszaverődik, részben tovább halad, az akkor is meg fog történni, ha a kilépőnyílás helyett egy reflexcsövet használsz, és ugyanúgy sérül a mélytartomány, az alap negyedhullámú rezonancia. Illetve a membrán SPL-fr diagramjában továbbra is ott lesznek a hibák.

    Biztos, hogy a táguló TL-eknél, mint a BL tölcsérnek nevezett szélessávú dobozok, pl. sokkal erőszakosabbak a rezonanciák, TQWT dobzoknál annyira, hogy az 5. 7. felharmonikus szinte csillapíthatatlan.

    TL-nél nem térfogatot kell számolni, hanem keresztmetszetet, és azt alakítani a T-S arányokhoz.

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

Új hozzászólás Aktív témák