-
IT café
Új hozzászólás Aktív témák
-
-NoVa-
addikt
válasz emiki6 #98598 üzenetére
Jobb planar/tesla driveres IEM-eimnél megfelelően erős forrásról megvan a kognitív disszonancia, képesek olyan feszes, áthatóan energikus sub basszusra, aminél az agyam már várná a fülemben érzett impulzus alapján a mellkasomban is a mélyet, és a hiányérzete okoz ugyanakkora ingert.
-
emiki6
veterán
válasz bkercso #98591 üzenetére
Is, de itt hallható rész legaljára gondolok, ami furcsa egy dolog. Voltam már koncerten, ahol voltak szubládák, tudom az milyen, de van egy fej/fülhallgatós szub, ami egy külön világ. Szub, ami nem vág mellbe.
Lehet, hogy még nem vetted észre? A legtöbb fejesnél ugye van rolloff, hangdobozoknál meg kíséri egy testi érzet."De hát ez a demokrácia, ugye, hogy sok különböző érdekcsoport, hosszas egyeztetés után megállapodik abban, hogy érdemi változás azért mégsem lesz."
-
bkercso
nagyúr
Hát, a konvenciókat én se tudom. Úgy tudom, hogy a fül kb. 20Hz-től hall, az orgona legmélyebb hangja meg ~16Hz, de ezt inkább a gyomorral érzékeljük. Különböző élettani hatásokat, pl. félelemérzetet mélyebb hangok is kelthetnek, de azokat ésszerűen csak ventillátoros-mélynyomóval lehet lesugározni.
kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
stellaz
veterán
Nem akarok beleszólni, de szerintem félre érted a dolgot.
Az egy külön kérdés, hogy felismersz-e tudatosan változásokat vagy sem, de amiről itt most szó van, hogy amikor valaki kijelenti, hogy hatalmas különbséget hall két kábel között az első 20 másodpercben is, akkor ez a tulajdonsága akkor is megmarad-e, ha nem tudja, éppen melyik kábel szól a kettő közül? Ez a vakteszt lényege.
-
s4tch
veterán
válasz bkercso #98591 üzenetére
A netes "szakirodalom" többféle terminológiát alkalmaz a különböző tartományok leírására, és van olyan forrás, amelyik a hallható tartomány legalsó részét hívja szub-basszusnak. Nem vagyok szakember, fogalmam sincs, van-e általánosan elfogadott kifejezés a 20-50, 20-70Hz körüli tartományra.
-
emiki6
veterán
Ja, igen, akartam is kérdezni, hogy neked mik a tapasztalataid csövekkel a helot-nál? Nem láttam, hogy kifejtetted volna korábban.
Másik hsz-re: én a szub basszust pár honapja tudom csak felismerni. A 400i 2020-at hallgatva feltűnt egyszer, az agyamban valami átkattant és azóta hallom.
[ Szerkesztve ]
"De hát ez a demokrácia, ugye, hogy sok különböző érdekcsoport, hosszas egyeztetés után megállapodik abban, hogy érdemi változás azért mégsem lesz."
-
:AMF:
senior tag
válasz liszi70 #98539 üzenetére
Valóban dölyfös magabiztosságnak tűnhet. Elsőre.
Saját magamból kiindulva: 15 éve ha elém áll valaki és elkezd szub basszusról, vagy felső középről beszélni, azt sem tudtam volna, hogy a zenének melyik végén keressem. Ha az akkori hallásommal leültetnek vaktesztelni, valószínű, hogy a kerítésdrót meg a tiszta ezüst között sem tudtam volna különbséget tenni. Mit állapít meg ilyenkor a vakteszt?
Többször és többen leírták már, hogy a hallást tanulni kell és lehet fejleszteni. Igazuk van. Szerintem ez a vakteszt szempontjából sem lényegtelen. Ha tapasztalatból tudom mi a szub basszus, akkor meg tudom ítélni annak a változását. Ugyanez igaz szerintem a zene többi jellemzőjére is. De ehhez tudni kell, hogy egyáltalán mi az, amit épp hallasz az adott zenében. Meg hogy képes vagy-e meghallani a változást akkor is, ha komplexebb zenét hallgatsz. Az, hogy valaki mérnök, szerintem ehhez kevés. Attól még lehet "süket".
Ha valaki azt írja, hogy "vakteszten nem lehetett kimutatni a kettő közötti különbséget", az nekem önmagában nem mond semmit. Ki volt a tesztelő? A 15 évvel ezelőtti "süket" énem, vagy a mostani?
Amikor arról írsz, hogy köddé válik a magabiztosság és csak a hallás marad egy vakteszt során, akkor végső soron mire derül fény? Hogy nincs hallható különbség pl. két kábel között, vagy, hogy a tesztelő valójában "süket"? Ha van tapasztalatod (a tudás mellett), megfelelő eszközeid és képes vagy objektíven megítélni a hallott változást, akkor nekem az a "dölyfös magabiztosság" inkább józan paraszti észnek tűnik (némi csípős humorral). Ha a magabiztosságot az árcédula, önigazolás, mások véleménye, grafikonok, stb adják, akkor előállhat az, amiről Te beszélsz. -
btraven
őstag
-
nagyúr
válasz bitrograde #98585 üzenetére
"Akkor már csak a rövid- és hosszútávú auditív memória kérdését kell belerakni az egyenletbe."
Azt mindenféle teszt esetén bele kell rakni az egyenletbe, ez nem a vakteszt sajátja.
Szerintem.
-
bkercso
nagyúr
válasz bitrograde #98585 üzenetére
[(Illetve azt, hogyan védi az ember a világnézetét, hogy az kerek és számára kielégítő maradhasson.)]
-
:AMF:
senior tag
válasz emiki6 #98580 üzenetére
Én a Tungsrammal jártam így. Sok volt vele a mély. Legalábbis számomra tolakodóvá vált. Visszaraktam az EHX-et. Aztán vettem egy öreg Siemens csövet és itt meg is álltam. Olyan tiszta, részletes, dinamikus hangot kaptam tőle, hogy nincs az a sz*r hangulat, amiből a Hemppel kézen fogva ne tudna kirángatni.
-
nagyúr
válasz btraven #98582 üzenetére
Nagyon szeretném befejezni..... de nem hagyod.
"Most képzeld el a 2 kábel közti vaktesztet ahol állandóan cserélgetni kell a hardvert. Milyen egy fárasztó procedúra."
Kedves btraven, mondd már el, ha te nem vakon, hanem csak úgy a szokásos módon tesztelsz mondjuk egy kábelt, akkor ahhoz nem kell "cserélgetni a hardvereket"? Vagy te ezt hogy csinálod? Cserélgetés nélkül? Remek, hatékony összehasonlító teszt lehet. Vakon még könnyebb dolgod is van, kevésbé fárasztó, mert NEM te cserélgetsz, hanem helyetted cserélget valaki. Semmi nehézség nincs benne a tesztelő számára, és most mondom el huszonötödjére, TÉVHIT, ostoba ismerethiányos beidegződés és kifogáskeresés, hogy egy vaktesztnek feltétlenül idegesen, kapkodva, kábeleket gyorsan húzogatva kell megtörténnie. BULLSHIT. Mindenre van idő, ugyanannyi, amennyit egy normál tesztre is szánnál.
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
s4tch
veterán
válasz Ear001 #98573 üzenetére
Mojo jó áron valakinek?
-
emiki6
veterán
Na jó, a Spartan Helot 2x mégis jó cucc.
Kicseréltem a genalex csövet EHX-re: A mély már nem fárasztóan sok, de ez csak egy dolog... HD650-nel a felbontás szokatlanul jó, a D14 ehhez képest homályos. Tér is jobb.Az aranyozott 12BH7 EHX mintha jobb lenne, mint a sima, de fene tudja.
A genalex-et illene újra meghallgassam, illetve JJ-t kipróbáljam, de lustaságból lehet marad ez, amíg rá nem unok.Genalex-szel jól szólt amúgy az SRH840, ami 44 Ohm-os.
Most az EHX-eknél tesztelem, hogy milyen a HE400i 2020, mert az 35 Ohm, tehát határeset és ha nem planárallergiás az amp, akkor jobb kell legyen vele, mint a D14-gyel.
[ Szerkesztve ]
"De hát ez a demokrácia, ugye, hogy sok különböző érdekcsoport, hosszas egyeztetés után megállapodik abban, hogy érdemi változás azért mégsem lesz."
-
Bogyó bá'
nagyúr
"...A hosszabb "tesztelés" (ami inkább zenehallgatás) inkább arra való, hogy kiderüljön, mennyire lehet együtt élni egy lánccal, komponenssel...."
De hát ez a lényeg, ezért űzzük ezt az egész - igen költséges - hobbit, nem?
Galilei halott! Már Einstein sem él! ...és én is nagyon szarul érzem magam...
-
s4tch
veterán
válasz liszi70 #98552 üzenetére
A hosszabb hallgatózás mint döntést meghatározó módszer ellen érv. Nem azt fogod észlelni 2 óra koncentrált zenehallgatás után, amit 10 perc után, akkor sem, ha egyébként maga a rendszer ugyanaz.
Mikor Mészáros Gyurit figyeltem autóhifi rendszereket hangolni, akkor lett világos, hogy a profi (hangminőség Európa-bajnok) is pihen bő fél óra után. És Gyuri fülre hangolt, jobbat tekert kézzel, mint amit a jobb Pioneer fejek mikrofonos, dsp-s mutatványai. (Nem volt lehetetlen, azok az automatikák nem voltak kifinomultak.) Viszont mindig tartott szünetet.
A vakteszt is ilyen. Nekem a foobar abx plug-in ~6 hibátlan, szünet nélküli próba után rendre mutatta, kb. mennyit bírok koncentrálni. Utána egyszerűen lankadt a figyelem.
Ezért is írtam, hogy a vakteszt rövid távú módszer. Hiába gondolod, hogy majd te egy óra alatt fogod eldönteni a dolgokat, ennyi idő alatt elfáradsz. Van kb. 15-45 perced, ennyi.
A hosszabb "tesztelés" (ami inkább zenehallgatás) inkább arra való, hogy kiderüljön, mennyire lehet együtt élni egy lánccal, komponenssel. Nekem is volt már olyan eszköz (Denon D7200), ami akárhányszor tettem fel a fejemre, mindig tetszett elsőre, de pár óra után fárasztó volt, illetve izzadt tőle a fejem, pedig nem vagyok izzadós. Vakteszten, gyors próba után ilyen nem derül ki.
-
nLali
őstag
válasz Bogyó bá' #98567 üzenetére
Ez az igaz út
Aki zenét akar hallgatni, az vegyen magának kütyüt.
Szerintem amúgy a fikának is van helye és építő is lehet, csak nem esik jól.
Nálam az asszony magasról tesz az egészre. Végfelhasználóként élvezi a láncot, ha a pc-n valami tartalmat fogyaszt, de még sose javasolta, hogy cseréljek kábelt, vagy vegyek másik opát.Bérelhető reklámfelület
-
Bogyó bá'
nagyúr
OFF. Nekem annyi rossz tapasztalatom van a 20 évvel ezelőttig űzött "társas HiFi-zéssel, szeánszolással", hogy miután 2 évtized teljes kihagyás után újra kezdtem HiFi-zni (értsd: drága kacatokat gyűjteni, és közben zenét hallgatni... ), hogy most eszembe nem jutna bármelyik régi ismerősömnek "bemutatni" a cuccomat (értsd: hallgatni a fikázukat... ) ; szigorúan egyszemélyes hobbiként űzöm: ha kételyeim vannak, akkor esetleg beültetem a zasszonyt a székbe, mert neki jobb a füle mint nekem.
Egyszerre mindig csak egyetlen dolgon változtatok, és egy egész napig hallgatom, mielőtt bármiféle véleményt kialakítanék róla - magamnak.
[ Szerkesztve ]
-
nLali
őstag
Én a saját véleményemet rendszeresen megkérdőjelezem, kábel témában is. IC kábelnél volt, ami egyértelmű volt, hangfalkábelnél meg volt olyan, amit késsel a torkomon se tudnék megkülönböztetni. Legutóbbi társas hallgatózás alkalmával, a hely és a lánc is idegen volt. A társas hallgatózás végefelé bekerült az én dacom, ez volt csak ismerős.
Egy résztvevő, aki számára szintén ismeretlen volt a hely (hangzása) és a lánc is, felajánlotta, hogy az Ő hangfal kábelét megengedi beszerelni.
3 másodperccel! Nem négy, hanem 3 másodperccel a play gomb megnyomása után már részletekbe menően tudatta a többi résztvevővel, hogy milyen különbséget hallanak.
Nagyon-nagyon szeretek vitázni. Szórakoztató párbeszéd műfaj számomra, de ezen a pontot inkább hátradőltem és élveztem a zenét. Mindegyik daccal. Volt amelyik jobban tetszett, volt amelyik kevésbé.
De hangfalkábelnél én nem vettem észre semmit. Saját láncban meg szinte nem is kísérleteztem...Bérelhető reklámfelület
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz liszi70 #98564 üzenetére
"Amikor valaki hazavisz egy új pl. tápkábelt, beteszi, és szinte azonnal konstatálja, hogy mennyivel szélesebb a színpad, a felső basszus felbontása megnőtt és lekerült egy függöny, és ezt rögtön fórumba is lelkendezi, akkor ez nagyon nem az a fajta érzelmi együttélés, amiről beszélsz."
A nagy változásokat azonnal észreveszed természetesen. Vagy legalábbis "hallani akarod". Viszont ha egy-két napig folyamatosan hallgatod az új szerzeményedet, esetleg akkor jössz rá hogy valahogy "mégis jobb volt a régi".
Én a hamis Nordost Blue Heaven ezüstözött, tömör rézszálas hangszórókábelekkel jártam így: elsőre döbbenetes részletek, nyíltság, tér (a régi hozzá képest dögunalom), aztán pár óra múlva már szinte fájt a fejem tőle, baromi idegesítőnek és fárasztónak találtam (legalábbis az én rendszeremben). Ment is be a fiók aljára, és került elő onnan a "jó régi", bevált sima egyszerű, vastag sodrott ATAUDIO mazzag. Az semmi "kunsztot nem tud", csak éppen napi 10-12 órát lehet vele nyugisan zenét hallgatni.
-
nagyúr
válasz bkercso #98560 üzenetére
"A különbség szokszor nem abban van, hogy meghallani-e valamit, hanem, hogy milyen érzés hallani a hangokat. Ez nem annyira vakteszt képes, mint inkább "egy idő után visszacseréled, és úgy már nem olyan" jellegű dolog..."
Igaz, van ilyen is, de a szóban forgó és kérdéses hifis tapasztalások jelentős része nem ilyen. Amikor valaki hazavisz egy új pl. tápkábelt, beteszi, és szinte azonnal konstatálja, hogy mennyivel szélesebb a színpad, a felső basszus felbontása megnőtt és lekerült egy függöny, és ezt rögtön fórumba is lelkendezi, akkor ez nagyon nem az a fajta érzelmi együttélés, amiről beszélsz. És igen jól vaktesztelhető!
"Hifiben nincs mit tudni, mert attól nagyon messze vagyunk."
Szimpatikus hatású mondat egy fórumon, mert azt biztosítja az ezt elfogadók számára, hogy olyan magas szintet képviselnek, ahol már kiderült, hogy mennyi mindent nem tudunk. És persze mint minden közhely, ez is igaz részben, de nem teljesen. Nagyon sok mindent lehet tudni, mérni és objektív tesztelni, csak nincs rá kereslet egy bizonyos szubkultúrában, mert sokakat nem a valóság, hanem a buborék érdekel. És ez valid igény, el is tart egy iparágat.
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
stellaz
veterán
Bocsánat, nem kötekedni, meg hitetlenkedni szeretnék, pusztán csak érdekel az egyes hangzások milyensége közötti fizikai eltérés. Nekem is volt olyan, hogy telefonról nem szerettem zenét hallgatni, a kis usb dacról meg igen, pedig hallhatóan nem nagyon tudtam különbséget tenni közöttük.
A szuperdrága kábelek világában mondjuk az az egy nagyon gyanús, hogy a jobb hangú kábel jósága a bonyolultabb és drágább gyártástechnológiával van magyarázva (amire azért nem szoktak csak úgy találomra beruházni, hátha az egyik bejön), ami feltételezi, hogy van egy műszaki cél, amit a tervezőasztalon kigondoltak. Ez pedig pont szembemegy azzal a magyarázattal, hogy szubektíven kell jónak lennie, nem a tervezőasztalon, meg a mérőpadon.[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
válasz stellaz #98548 üzenetére
Nyitottabbnak kéne lenned, akkor többet tapasztalhatnál. Hifiben nincs mit tudni, mert attól nagyon messze vagyunk.
Az általad hangoztatott önbecsapás bár létezik, de létezik mellette más is: olyan tapasztalat, amit nem tudunk magyarázni. És ezekből van, ami vakteszten se szokott sikerülni.A különbség szokszor nem abban van, hogy meghallani-e valamit, hanem, hogy milyen érzés hallani a hangokat. Ez nem annyira vakteszt képes, mint inkább "egy idő után visszacseréled, és úgy már nem olyan" jellegű dolog...
[ Szerkesztve ]
-
-NoVa-
addikt
válasz stellaz #98557 üzenetére
Mert el lehet adni. Meg az sem árt, ha azért lehet mellette érvelni, mert jó.
És persze más szempontok szerint jó egy IEM kábel, mint egy fejhallgató, vagy hangfal, link, valamiért nekem is akad egy kazal drót kéznél, amik épp nem az igaziak adott forrás/füles láncban, de nem rosszak. A Xelento-n pl a szokásos tiszta rézmániám ellenére ezüst FiiO van, puha, pehelykönnyű, és egyszerűen jobban összeáll vele az élő performansz, mint a rezekkel. Elég meggyőző, mikor az iskola előtt várok a gyerekre, izolálva a külvilágtól, és egy korrektebb Kispál koncertfelvételen a közönség körülöttem énekel. De ez is inkább csak adott szinten érdekes, ahol valamilyen cél felé optimalizálsz. Nagyjából mint a tákolt earbudod drótja, ami már az áram mellett érzéseket, hangulatot is tud elvezetni a füledig, míg a Monk ettől azért még távol áll, csak szépen zenél. Amikor már elhalványul az eszköz, amin hallgatod a zenét, nagyjából nincs lánc, csak előadás, akkor ideje nem túlgondolkozni a témát :)
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz stellaz #98557 üzenetére
Szerintem minden műszaki megoldást kipróbálnak, és meghallgatják hogyan szól. Illetve majd a piac úgyis beárazza a végeredményt.
A lényeg: ami "kicsit" jobb hangot biztosít, azért "sokkal" több pénzt lehet elkérni - mert a vevők hajlandók megfizetni. Ez minden hobbinál így működik...
[ Szerkesztve ]
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz liszi70 #98552 üzenetére
"...ha valakik előtt bizonyítani is akarjuk..."
Na erről a p*csméregetésről kellene leszokni, és a saját örömünkre rendszert építeni, hangolni - majd a saját örömünkre zenét hallgatni. Szerintem. (Ha nekem jobban tetszik ez a kábel mint a másik, akkor hadd használjam már azt - úgyis mindkettőt én fizettem ki.. ...és ne kelljen már semmiféle fórumon idegenek előtt bizonygatnom, hogy ez bizony - szerintwm - jobb lett.)
#98554liszi70: nálunk a múltkor a zasszony a konyhából beszól nekem, hogy "mit csináltál a x@roddal, hogy sokkal jobban szól mint tegnap?!" Akkor készült el az új csöves előerősítőm, ami pöppet jobb lett, mint az előző verzió - pedig tulajdonképpen nem sokat variáltam rajta.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz bitrograde #98553 üzenetére
"Ez nem vakteszt. Zenehallgatásnak hívják."
Részben jogos, egyezzünk ki, családtag esetén zenehallgatás, tesztelő esetén vakteszt. De.... A családtagok hangulatingadozásai a legkisebb mértékben sem igazolják semmilyen komponens valós hatását. Önigazolásra jó, semmi másra. Feleség vagy haver dudorászása és a hifista férj vagy barát furcsa szokásaiból kiinduló kérdezősködés akkor is bekövetkezhet (és be is következik), amikor épp semmit nem változtattál a rendszeren. Mint ahogy mi is hol gyengébbnek, hol jobbnak halljuk a saját rendszerünket, olyankor is, amikor semmit nem változtattunk. Namost ha az ingadozás közé véletlen pont beesik egy változtatás, rögtön fennáll a veszélye a változtatás hatásának tényként kezelésére.[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
bitrograde
senior tag
válasz liszi70 #98547 üzenetére
"Ha valaki nagyon ráér, és a hosszútávú valós hatásokra kíváncsi, órákig, napokig lehet hallgatni úgy a rendszert, hogy nem tudod, melyik pl. tápkábel van bent."
Ez nem vakteszt. Zenehallgatásnak hívják. Nálunk a család másik fele szokott részt venni benne, anélkül, hogy tudna róla. A pozitív változás biztos jele, ha elkezdi énekelni is, amit hall. Aztán ha visszateszem a kábelt, akkor jön a kérdés: mit variáltál?[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Pontosan, ahogy írod, a saját tempódban kell csinálni. És nem feltétlen kell hajszolni eredményeket, hogy 10/10 vagy 20/20. Az csak akkor fontos, ha valakik előtt bizonyítani is akarjuk. Ha egyszer-kétszer-háromszor kiderül, hogy amiről a legnagyobb bizonyossággal állítottad hogy az AZ volt, aztán kiderül, hogy pont a másik, az már épp eléggé át tudja alakítani a saját hallásunkkal kapcsolatos nézeteinket. Én csak tudom. Ennyi elég is lehet a szemléletváltáshoz. Persze ezt van aki tudatosan kerüli. Azt hiszitek, hogy én nem "hallottam" vagy "hallok" "különbségeket"? Dehogynem, ahogy itt sokan, úgy bármikor.
"eleve kb fél óra, amíg koncentráltan tud figyelni az ember, és az audio memória nem túl megbízható"
Ez lehet, hogy így van, de ez ugyanúgy igaz a szokásos szubjektív tesztekre is, ez nem érv az objektív tesztelés ellen.[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
s4tch
veterán
válasz liszi70 #98547 üzenetére
Azért longgal érvelni bármi mellett/ellen, ne már.
A magam részéről legfeljebb sejtettem különbséget tápkábelek között. Semmi jelentőséget nem tulajdonítok nekik azon kívül, hogy milyen az ergonómiájuk: ami nekem van (black rhodium akármi, avx-en árulja egy koma), az könnyű, puha, nem rántja le a könnyű készülékeket a helyükről, ennyi nekem megfelel. A vaktesztet is elfogadom formátumok, lejátszó programok, dacok teszteléséhez. Viszont ezek az "annyi idő van tesztelni, amennyi csak kell" érvek... Eleve kb fél óra, amíg koncentráltan tud figyelni az ember, és az audio memória nem túl megbízható. Vagy van különbség rövid idő alatt, vagy nincs. Viszont a vakteszt mint stresszhelyzet a maga gyors döntésre szorító jellegével - főleg, ha egy cuki mérnök ott duruzsolja a füledbe, hogy úgysem hallod - nem ideális helyzet. Vagy magad csinálod, a saját tempódban, és tudomásul veszed, hogy így is tévedhetsz, vagy értelmetlen.
-
-NoVa-
addikt
válasz stellaz #98548 üzenetére
Nem rejtett, csak nem úgy mérhető. Eleve pl az induktív rezisztancia nem vitatott dolog, frekvenciafüggően változik, de nem mérjük pl zenével, konkrét időpontoknál, ahol sok együttes hang keveredik. Statisztikai eszközökkel következtetéseket lehet levonni, de a humán faktor ennél töbet befolyásol. A vége úgyis az lesz, hogy vagy szereted a változást, vagy nem, akár jobb mérésben, akár nem, ezzel nincs mit tenni :)
-
stellaz
veterán
válasz emiki6 #98546 üzenetére
"Én már jó ideje arra törekszem az életben, hogy a nyitottságot és szkepticizmust kiegyensúlyozva tartva pengeélen táncoljak."
Az egészsges szkepticizmus mondjuk nem azt jelenti, hogy mindent meg kell kérdőjelezni, hanem, azt az elvet, hogy "Rendkívüli állítások, rendkívüli bizonyítékokat igényelnek." Az én olvasatomban ezt azt jelenti, hogy ha van két kábel, ami között nem lehet műszerrel különbséget tenni, de valaki mégis HATALMAS különbséget hall közöttük, akkor illene egy 10/10-es vagy 20/20-as vakteszten igazolni ezt.
És akkor majd el lehet azon gondolkozni, hogy hol a mérésben a hiba. Mert most tulajdonképpen az az állítás, hogy fizikai ismereteink vagy a mérési technológia hiányosak és nem alkalmasak maradéktalanul arra, hogy pl. egy kábel elektromos tulajdonságait megmondják, mert van ott valami rejtett tulajdonság is.
-
nagyúr
válasz emiki6 #98546 üzenetére
"Szerintem skill a quick-swap különbségfelismerés és ha valaki abban "képzetlen", akkor nála a vakteszt nem fog működni."
Ez népszerű érv, de nem állja meg a helyét. Magamat idézem: ...időbeli korlát sincs, bármeddig hallgatható, tesztelhető egy adott komponens pl. egy kábel anélkül, hogy tudnád, melyik van bent. Csak önfegyelem és némi ötletesség kérdése.
Ha valaki nagyon ráér, és a hosszútávú valós hatásokra kíváncsi, órákig, napokig lehet hallgatni úgy a rendszert, hogy nem tudod, melyik pl. tápkábel van bent. Javaslom letakartatni lepedővel. NINCS időbeli korlátja, és gyors, kapkodós kényszerűsége a vaktesztnek.
Egyébként long írta valamelyik agymenésében, hogy ő abban a pillanatban, ahogy az első hang megszólalt, már "hallotta" a jótékony hatását, azt hiszem a bőrpatkányoknak. Érted? Az első hangnál!!! Sosem értettem, miért éppen a vakteszttől kérik számon a hosszútávú hallgatózást, ha már az első hangnál is ilyen magabiztossággal lehet detektálni "különbségeket".[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
emiki6
veterán
válasz liszi70 #98544 üzenetére
Bizonyítás alatt itt inkább arra gondolok, hogyha mint "analitikai módszer" nem válik be, akkor bizonytalanítja a valószínűt. A false positive statisztikailag kiszűrhető, de a false negative lehet, hogy több, mint gondolnánk.
Szerintem skill a quick-swap különbségfelismerés és ha valaki abban "képzetlen", akkor nála a vakteszt nem fog működni.Én már jó ideje arra törekszem az életben, hogy a nyitottságot és szkepticizmust kiegyensúlyozva tartva pengeélen táncoljak. Hifi-ben fogalmam sincs mit higgyek el, mit inkább ne. Mármint attól, hogy nem veszek kábelt 30k-ért, még elhihetem, hogy jobban szólna. Vagyha veszek is, akkor vehetem kizárólag az anyagminősége miatt és hihetem, hogy ugyanúgy szól.
A D14-em pl egész jónak tartom és nincs módszerem letesztelni, hogy így van e. Lehet már csak emiatt el kell menjek NoVa kollégához, hogy mondjon már szakvéleményt. (A hallásom jó, de évek óta nem edzem a fülem hifi-re, így a minőségi nüanszok nem tűnnek fel.)
Mondok mást. A helot-ról kéne jobban szóljon a 650, de a d14-ről jobban tetszett a mély. Mi van, ha a d14 nem fogja meg a mélyeit és azért tetszett jobban? Vagy ami mégrosszabb, mi van ha a D14 a mérete és ára ellenére mégis jó? Bodz nyilván nem véletlen ajánlotta annó a 400i mellé, mégha asszem a fejestalin, fericske szerint a 400i-hez kevés volt minőségben, pl a DAP-jához képest.
-
stellaz
veterán
válasz emiki6 #98542 üzenetére
Mondjuk a vakteszt lehet éppen bizonyítéka, hogy nincs hallható különbség két akármi között.
Azt viszont el tudom fogadni, hogy ott és akkor egy vakteszten nem tudom a különbséget felismerni (mondjuk az egyik fárasztóbb hosszú távon) vagy eldönteni, hogy melyik tetszik jobban.
De ez egyúttal azt is jelenti, hogy a különbségek legalábbis nem ordítóak, tehát alapvetően nem ez fogja meghatározni a zenehallgatási élményünket. Ez nagyon jó arra, hogy beárazzunk magunkban egy-egy terméket és elhelyezzük a realitások talaján valahová.Abban viszont egyáltalán nem hiszek, hogy vannak olyan dolgok, amik nagyon számítanak, de műszerrel nem mérhető.
A hang fizika, egy mikrofon felveszi a hanghullámokat ilyen-olyan torzulásokkal, egy másik membrán pedig újra előállítja ilyen-olyan torzulásokkal az eredetihez képest. Ezt meg lehet mérni, a fülünk is csak egy mikrofon tulajdonképpen.
Aztán, hogy szubjektíven melyik tetszik, az már egy másik kérdés, de ha egyszer ezt meghatároztam, akkor műszaki paraméterekkel ez is leírható precízen. Más kérdés, hogy ebből aztán mennyire tudja valaki kiolvasni amit szeretne, egy hangmérnöknek biztosan könnyebb dolga van, mint egy laikusnak.Nekem azért fura, hogy mereven elutasítjuk a mérhetőséget, mert pl. egy rca összekötő kábelt meg lehet mérni mindenféle szempontból elég könnyen közvetlenül a kábel végénél, illetve a zenére gyakorolt hatását egy mikrofonnal. Szubjektíven pedig vakteszten. Na most ez minimum három teljesen eltérő mérési módszer, de amikor ezek közül egyikkel sem sikerül mérhető különbségeket tenni, akkor felmerülhet Occam borotvája illetve, hogy hát az ami úgy néz ki, mint egy kacsa, úgy megy, mint egy kacsa, úgy hápog, mint egy kacsa, az nagy valószínűséggel egy kacsa.
Amúgy minden hobbiban megvan ez a hasonló dolog, bringás haverom is vette sokszoros áron a 30 grammal könnyebb alkatrészeket a 16 kilós bringájára, tulajdonképpen ez is a hobbi része, ha úgy tetszik
-
nagyúr
válasz emiki6 #98542 üzenetére
Nem kötekedés volt. Elmondtam a véleményem arról, hogy a vakteszt nem a lelkesedést töri le, hanem többek között az elbizakodottságot.
Egyébként a posztjaidra: Még úgy is, hogy nem feltétlen értünk egyet a vakteszt "hasznossságával, használhatóságával" kapcsolatban."Attól, hogy valami vakteszten nem bizonyít, még nem biztos, hogy nincs."
Tudományos és esszenciális végkövetkeztetés szintjén nem bizonyítja. De az számunkra nem is fontos. Személyes relációban simán bizonyítani tudja, hogy egy adott jelenség számunkra létezik-e, vagy csak addig "létezik", amíg pszichés hatások, előítéletek, tudat alatti információk torzítják az értékítéletet.
Szerintem.
-
emiki6
veterán
válasz liszi70 #98540 üzenetére
A te szótáradban az illóziók értelmetlen kergetése, az önbecsapás, önigazolás, az egyenlő a "lelkesedéssel"?
Ez most kötekedés?Én sokszor még akkor se hallom ki cserélgetésre a különbséget, ha nem vak a teszt és a különbség biztosan ott van, mert oda-vissza cserélgetésből nem tudom vagy csak nagyon nehezen kinyerni a különbséget, ami vakon még nehezebb lenne. Nem vagyok műszer, csak egy egyszerű ember, bocsánat. Ha én nem vagyok arra hajlandó, hogy profi vakteszter legyek, műszerré hegyezzem magam, akkor azt mástól sem várom el.
Meg különben sem akarok a "hírhedt audiofil" csapdájába esni, aki nem az eszközöket használja zenehallgatásra, hanem a zenét az eszközök hallgatására...
Az meg, hogy zenével próbálunk eszközöket mérni, az a zene és annak pszichológiai hatásának alábecsülése, szerintem.
És nehogy aszidd, hogy védem a a hifi snake-oil-t, mert nem, nem annak védelmében vitatkozom, csak a vakteszt hasznosságának, használhatóságának kérdéskörét próbálom bejárni. Nem fogok tápkábelekkel stb szarozni, épp elég nyűg, hogy a dac és amp választék miatt csillió a négyzeten opció van amit a fejes elé lehet tenni, amit az OPA-k és hasonlók még tovább bonyolítanak.
De én agnosztikus vagyok, nem fogom szidni sem a hívőket, sem a homeopátiásokat, sem pedig azokat, akik a kétszázezres tápkábelben találják meg a megváltás. Attól, hogy valamit nem mérhető, nem megmagyarázható, bizonyítható, az még nem biztos, hogy nincs. Attól, hogy valami vakteszten nem bizonyít, még nem biztos, hogy nincs.De nem kötelező bizonyíthatatlan, bizonyítatlan dolgokkal foglalkozni, én sem teszem.
-
nagyúr
-
nagyúr
válasz emiki6 #98538 üzenetére
"A vakteszt itt inkább arra jó, hogy elbizonytalanítson abban, hogy tényleg hallod e, lelkesedés letörésére kiváló."
A te szótáradban az illóziók értelmetlen kergetése, az önbecsapás, a bullshit-terjesztés, az egyenlő a "lelkesedéssel"? Mert körülbelül ezeket "töri le" a vakteszt. Én kijózanodásnak hívnám inkább, de tisztában vagyok vele, hogy egyeseknek eszük ágában sincs megszabadulni a mámoros állapottól. Láthatóan többen csak kifogásokat keresnek, de szinte minden érvük a vakteszt ellen könnyedén cáfolható. Leírva, szövegben is, a gyakorlatban meg pláne.
"a szimpla vakteszt se olyan egyszerű. Eszközöket, kábeleket cserélgettetni mással úgy, hogy te ne tudd melyik melyik és a csere azonnali legyen, hogy a különbségeket könnyen felismerd... Nem túl reális."
De, teljesen reális, és egyáltalán nem nehéz. Te most irreálisnak nevezel valamit, amit sokan megcsináltak már, akik elég nyitottak voltak a megismerésre.
A "csere azonnali legyen" tévképzetét honnan vetted? Persze tudom honnan. Egy csomó tévhit abból a sztereotípiából és félreértésből fakad, hogy a vakteszt egy csoportos, idegen rendszerben és környezetben végzett, ide-oda gyorsan kapcsolgatós vagy húzgálós, idegesen kapkodós, izzadságszagú szeánsz, bizonyítani vágyó szereplőkkel. Vannak ilyenek is, amikor összeverődnek hobbi és/vagy fórumtársak, haverok vagy idegenek, de nem ez a legfontosabb. A lényeg az, ami otthon történik 1 segítővel, vagy a tesztelendő eszköztől függően akár segítő nélkül."Hifiben dupla vaktesztet aligha tudsz csinálni"
Tudsz, de mi a fenének kellene? Az már tényleg tudományos bizonyításokhoz való, a hifi/házimozi hobbiban erre a nehezítésre semmi szükség.
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
emiki6
veterán
válasz stellaz #98536 üzenetére
Vicc volt.
A vakteszt lényege (az orvoslásban), hogy nem tudod, hogy hatóanyagot kapsz e vagy placebot. Jobb a dupla vakteszt, ahol a doki sem tudja, aki odaadja a cumót, így nem tud non-verbálisan hatni rád.
Hifiben dupla vaktesztet aligha tudsz csinálni, de a szimpla vakteszt se olyan egyszerű. Eszközöket, kábeleket cserélgettetni mással úgy, hogy te ne tudd melyik melyik és a csere azonnali legyen, hogy a különbségeket könnyen felismerd... Nem túl reális.
Vakteszttel megpróbálni "mérni" egy olyan paramétert, ami műszerrel nem mérhető... hát nemtom...
A vakteszt itt inkább arra jó, hogy elbizonytalanítson abban, hogy tényleg hallod e, lelkesedés letörésére kiváló.
Bkercso állítása, miszerint ahhoz, hogy jó vakteszter légy, arra ki kell hegyezni az agyat, az valószínű, hogy így van, ellenben nem biztos, hogy megéri. Annyi munkával akkor már inkább érdemes megvilágosodni vagy valami.[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
válasz RetepNyaraB #98534 üzenetére
ha valamit utána biztonsággal szeretnénk állítani
Ennek, meg az akarásnak nincs sok köze a zenehallgatáshoz - számomra.kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
fericske
addikt
A vakteszt vakoknak való.
Benne van a nevében is.
Nem értem mit nem lehet ezen érteni.
Azért mert a fülével nem lát, még nem lesz vak.
A fenti kifejezés, ha arra utal, hogy a ember a fülére vak, akkor arra van külön szó, a siket.
De ha meg siket akkor minek hallgatózik?
Olvasgasson grafikonyt.
Már ha nem vak... -
RetepNyaraB
veterán
válasz Bogyó bá' #98533 üzenetére
Pedig csak úgy az igazi
Nb.: amivel nem vonom kétségbe a lehetőségét, csak a poén kedvéért adom el anyám.
Viszont a vakteszt fontos dolog, ha valamit utána biztonsággal szeretnénk állítani."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
nagyúr
válasz bkercso #98529 üzenetére
Na, megint az lesz, hogy itt van liszi, és ismét a vaktesztről papol. De szinte soha nem én hozom fel a témát, pláne itt. Most IS btraven kezdte, csipetnyi provokálási szándékkal megfűszerezve. Ha ilyeneket írkáltok, muszáj reagálni.
"A 10/10 amúgy annyira nem erős, inkább a 18..20/20"
Természetesen minél több a próba, annál biztosabb és megbízhatóbb statisztikailag az eredmény, de én már egy 10/10-el bőven megelégednék pl. tápkábel esetén, de sajnos, senki nem tudott még ilyet szállítani. Még 8/8-at se.
"vakteszten nehlz teljesíteni, ha nem olyan tudati fókuszban szoktál zenét hallgatni"
Ez egy agyonismételt érv, de nem sok valóságalapja van megfelelő otthoni kivitelezés esetén. Simán lehet ugyanolyan "tudati fókuszban" is vaktesztelni, mint ahogy a sima "tesztet" végzi az ember. Még időbeli korlát sincs, bármeddig hallgatható, tesztelhető egy adott komponens pl. egy kábel anélkül, hogy tudnád, melyik van bent. Csak önfegyelem és némi ötletesség kérdése. Nem a vakteszttel van gond, az akarattal, az indokolatlan önbizalommal, és/vagy a kognitív disszonanciától való félelemmel van gond.
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz bkercso #98530 üzenetére
Kupakkal? Nem is nyitva? Mint hatásos rezgéscsillapító? Ismerem a dolgot hallomásból, de nem próbáltam (asszony agyonverne, ha a nappaliban nekiállnék sarokpolcokat felfúrni a "műalkotásokkal" és el is mondanám miért teszem)
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
bkercso
nagyúr
válasz btraven #98522 üzenetére
Az Unicumosból a közepes régi a jó, ami oldalt lecsapott gömb, nyakkal. Eredeti fém kupakkal, híg olajjal egyharmadig töltve. Ezt mondta, aki demózta nekem, de hallható volt! A szoba 4 sarkába kell tenni fejmagasságba, polcra.
[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
válasz liszi70 #98528 üzenetére
Vaktesztről már sokszor volt szó, és többek szerint fárasztó műfaj, és hallani olyat, amit vakteszten nehlz teljesíteni, ha nem olyan tudati fókuszban szoktál zenét hallgatni.
A 10/10 amúgy annyira nem erős, inkább a 18..20/20. Keress rá a valószínűség-kalkulátorára!Vagy lehetne úgy is vaktesztelni, hogy több időpontban, kettőnként hallgatva 20-ig. Csak 1 5let...
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz btraven #98522 üzenetére
Természetesen tökéletesen rosszul értelmezted az én véletlen 10/10-emet. Erre olyan minimális az esély, hogy nyugodtan próbálkozhatsz baromi sokáig, kb. mintha a skandiváv lottót ikszeltem vona be helyesen. Rengeteget ér a 10/10-es vakteszt, teljesen felesleges megpróbálni hitelteleníteni, mert nem fog sikerülni önigazolást gyártani belőle. Bár mindig megpróbálod. Az elvégzett vaktesztjeid eredményeit is rosszul értelmezted, és itt ötlenek fel bennem bitrograde fórumtárs örökbecsű szavai, a kognitív disszonancia nagy úr!
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
abéla
senior tag
válasz bkercso #98520 üzenetére
Egyébként teljesen komolyan mondom: írj nekik, hátha építőleg hatna rájuk!
Szerintem lenne mit mondanotok egymásnak,
az esetleges egyéb előnyökről már nem is beszélve.
(mármint nem feltétlenül anyagi, de akár egy AN - V.A.Gyuri bácsishoz hasonló történetet szívesen látnék kibontakozni köztetek )Bogyó bá': sajnos én is hasonlóan jártam el pár hónapja, kb mióta átment ebbe a műszakifasiszta hangulatúba az egész
[ Szerkesztve ]
hootka!
-
btraven
őstag
válasz liszi70 #98519 üzenetére
Igen, minden változtat valamilyen mértékben.
Én most gondolkozom a befőttesüvegen, mert unikumos nincs.Köszönöm hogy leleplezted a műszaki topikban a nagy vaktesztes félrevezetést. Hogy mindenki csináljon egy 10/10-es vaktesztet. Te meg kiderítetted hogy tök véletlenül is el lehet érni a 10/10-et. Ezek után mit ér? Semmit.
Azért én értékelem a beugratást. Audiophile nagy nehezen kiizzad magából egy 10/10-es vaktesztet 2 tápkábel között. Több hónapos gyakorlás után. Erre jön a válasz: csak véletlen volt komám! -
bkercso
nagyúr
Ez az eBay-ről vagy Aliról rendeltekre igaz, de az órákat nem onnan vettem. És az amerikai Shiit sem,,ez tuti.
Egyszerűbb magyarázat, hogy nem hallgatták meg, csak mennek a másik után.
Esetleg az XpressO-nak van másik órája azóta, aniről nem tudok, de ez sem valószínű.kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
nagyúr
válasz btraven #98505 üzenetére
"ha valaki azt hiszi hogy egy ilyen kvarchomokkal töltött bőrpatkány meg az unikumos üveg nem változtat a hangon"
A "bőrpatkány" nem akusztika-javítóként, hanem készülék rezgéscsillapítóként van eladva, és ilyen alapon bármi, amit beteszel a szobába, változtat a hangon, mivel a légypiszok is befolyásolja az akusztikát elvi szinten. A kérdés soha nem ennek ténye és elve, hanem ennek a mértéke. Tényleg hallható, vagy valójában nem hallható, csak elhitetik velünk vagy elhitetjük magunkkal, hogy "halljuk", legyen az méregdrága menő kütyü, vagy olcsó unikumos üveg.
#98518emiki6liszi70#98515
"a túlárazott fordított T-t, mert az meg ormótlan."
Nekem nem ormótlan, hanem rusztikus. De tetszik a Bogyó bá által linkelt íves, légiesebb kialakítás is.[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
emiki6
veterán
válasz liszi70 #98515 üzenetére
Én is a minimalizmust komálom, a Hollóssy nekem túl díszes, valami visszafogottabbat szeretnék inkább, na nem azt a túlárazott fordított T-t, mert az meg ormótlan.
-
-NoVa-
addikt
válasz bitrograde #98516 üzenetére
Na ezért fej/fülhallgatózok, hangfalból meg csak a near field bookshelf kategória érdekel.
-
nagyúr
"Nem is állítottam, hogy kell. Viszont ennél mutatósabbat lehet készíteni cnc-vel."
OK, nem neked írtam, de most látom, hogy te is említetted. A beszélgetés tárgyát képező, minimalista kialakítású, 30k-s állvány kapcsán merült fel a CNC, pedig az nem indokolja, csak ezt akartam tisztázni.
"A szóban forgó darab szerintem ronda."
Nekem nagyon tetszik, mint minden, ami minimalista, funkcionalista, és csicsa nélkül megmutatja a fa szépségét. A fa önmagában is szép, nekem nem kell hozzá semmi plusz.Szerintem.
-
nLali
őstag
Átsiklottam felette.
Nem lehet lenyúlás, mert szabad piac van. Ahogy ti is, úgy más potenciális vevő is talál alternatívát olcsóbban.
Oda áraz a gyártó/kereskedő, ahova akar.
Vehetsz kabátot 17 ezerért, de vehetsz 700000 ezerért is. Lenyúlás a hétszázas? Nem. Annyiér adja, amennyiért akarja.
12 millás új autót szinte lehetetlen eladni annak, aki 35 millát szán kocsira. Ilyen az ember.Bérelhető reklámfelület
-
s4tch
veterán
Linkeltem valamit, ami bonyolultabb szerkezet, és töredék áron kapható. Azt miért hagytad figyelmen kívül?
Amit leírtál, abból semmi nem indokolja ezt az árat. A Bogyó bá által linkelt tartó kisipari körülmények között szintén kijön ehhez képest gombokból. Tele az internet észszerű áru fa állványokkal, ez éppen nem ilyen. A nagyobb méretű vállalkozások ráadásul jellemzően költséghatékonyabbak is. Ez egy egyszerű lenyúlás.
Egy fejhallgató állvány esetében még a sokszor elsüthető, homályos audiofil maszlag sem állja meg a helyét, mert tényleg kizárólag tárolásra szolgál. Egy indoka van ennek az árnak: a márka. Egy indoka van ennek az árnak: a márka.
"Ez nagyon szubjektív. Te sokallod."
Kiváló felfedezés: a fórumokon vélemények hangzanak el. Én már megszoktam, hogy nem értünk mindenben egyet. ¯\_(ツ)_/¯
-
SunMount3r
nagyúr
válasz Bogyó bá' #98507 üzenetére
Hangfal állványt látnék már ilyet. Nem kell tömör fából persze, bútorlapból is jó, meg "maradékból", meg MDF-ből is, csicsa sem kell, csak "nézzek ki valahogy". Töredék áron kijönne, ezekhez a Muziker-es méregdrága (és ronda) fémállványokhoz képest...
[ Szerkesztve ]
-
btraven
őstag
válasz bitrograde #98500 üzenetére
Az a legnagyobb trollkodás ha valaki azt hiszi hogy egy ilyen kvarchomokkal töltött bőrpatkány meg az unikumos üveg nem változtat a hangon.
Fizikából egyes.
Annak idején az elektronikai tankönyv nem a tranzisztorokkal meg ellenállásokkal kezdődött. Se az árammal meg a feszültséggel. Hanem a hang terjedése és fizikai jellemzői. Ez a kiinduló alap. -
stellaz
veterán
válasz RetepNyaraB #98474 üzenetére
Mondjuk az igaz, hogy komolyzenei felvételből nagyon sokszor futok bele pocsék felvételekbe.
-
abéla
senior tag
válasz bkercso #98488 üzenetére
Sztem félreérted; arra gondoltam, hogy -mint írtad is korábban- neked is volt olyan tapasztalatod, hogy többször is rendelve
-elvileg- ugyanazt az alkatrészt, időnként még sem teljesen ugyanazt a minőséget kaptad (pl opá-knál, xmos vevőknél) és igaz, tucatnyi órát teszteltél, de ezen analógia alapján, ha valamelyik egy hibás "szériát" képviselne, az nem feltétlen derül(ne) ki.De egyébként valószínűbb, hogy csak szimplán fillértb*sznak .
hootka!
-
nLali
őstag
Ez valami kbsztt drága.
Ez nagyon szubjektív. Te sokallod.otthon egy óra alatt össze lehet ütni
A saját idődet mennyire árazod? Mert pénzt majd szerezhetsz másikat, de időt nem. Elfogy az is.maradék fából
Minek a maradékából? Akkor előtte kellett venni valami nagyobb mennyiséget?további 3 óra alatt meg is szárad rajta a lakk
Ehhez sajnos meg kell venni egy egész doboz lakkot, mert annyit nem adnak a boltba, amennyi erre kell. Kellenek csiszoló anyagok és ecsetek is.Ha cégként pacsálsz oldószeres anyaggal, akkor annak a tárolásáról is gondoskodni kell. A megfelelő elszívóról is. És a festést végző személynek kell festő szakma és félévenként orvosi alkalmassági vizsga. Ja, és hatóság ellenőrzi a szellőzőn távozó anyagok koncentrációját. A műhelyt is fűteni kell. A tűzvédelemmel is kell foglalkozni. Könyvelőt is ki kell fizetni. Tudod meddig lehetne sorolni? Jó sokáig.
Milyen cnc-t éri meg megvenni? Hobbihoz valaót 3 milláért? Az mennyi villanyt eszik? Mikorra termeli ki az árát? hány darab 30 ezres terméket kell eladni, hogy a gép nullán legyen? 2-300 darabot? Annak van realitása a magyar piacon?
Szerintem is soknak tűnik a 30000 Ft egy fejhallgató tartóért, mert van otthon CNC gépem és olcsóbban tudnám gyártani. De a fent említett költségeken felül az új gép árát is ki kell termelni, szóval nem biztos, hogy sokkal olcsóbban adnám.
Amúgy meg szabad piac. Annyiért adja, amennyiért akarja. Nem kötelező megvenni. Van olcsóbb is. Mindenki válógathat kedvére.
[ Szerkesztve ]
Bérelhető reklámfelület
-
fericske
addikt
válasz bitrograde #98500 üzenetére
Főleg a rock zene (kő zene)
Új hozzászólás Aktív témák
Hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
A topikban terméket, munkát, szolgáltatást hirdetni tilos!
- Elemzés Erősítők tápellátása 2.
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kvantumpontos OLED monitorokkal bővült az ASUS ROG-os portfóliója
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Path of Exile 2
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest