Új hozzászólás Aktív témák

  • dhcodoki

    senior tag

    válasz MasterMark #58369 üzenetére

    A projektor elé berakok egy prismasonic lencsét. Ezzel a lencsével tudok elérni adott vetítési távról nagyobb képet, miközben az 16:9ről 2.40:1 formátumra változik. Működése szemléltetve:
    [link]

    Ez mellett fényerőt és kontrasztot is nyerek, de ebbe most ne menjünk bele.
    Szóval a képet függőlegesen megnyújtom a projektor menüjéből. A win asztal teteje és a start menü le fog lógni a képről. Berakom a prizmát a vetítő elé, ami a vízszintes tengelyen széthúzza. Így a kép ismét arányos lesz, nagyobb, de továbbra is lelóg alul felül. Ha elindítok egy szélesvásznú filmet, akkor a fekete csíkok nem lesznek megjelenítve, mert az kiesik a projektor által vetített kép méretből. Így a filmek sokkal inkább mozisabb fílingben pompáznak. A Kodi alá is betettem egy cinemascope skint, melynek köszönhetően, az is ideálisan jelenik meg.
    Szóval minden ok, csak a windows és egyéb alkalmazásai lógnak le.

    Nem írtam, hogy a prizma fixen a vetítő elé van szerelve.

    Alternatív megoldás, hogy a projektor menüjében kikapcsolom a függőleges megnyújtást (ekkor a kép ráfér a vászonra, de torz lesz), majd bekapcsolom a vízszintes összenyomást. Ekkor a kép jobb és bal szélén fekete csíkok lesznek, miközben a torz állapot helyreáll és alul felül sem lóg le.

    Csak ezt a projektor kapcsolgatást szeretném elkerülni azáltal, hogy a windows-t is úgy jeleníteném meg, mint a szélesvásznú filmeket szokták, alul felül fekete csíkkal.

    huhh, remélem érthetően írtam….

Új hozzászólás Aktív témák