-
IT café
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
canniball
nagyúr
válasz Blabcsi #36749 üzenetére
Van valami olyasmi addon is, amivel bármilyen külső programot (akár böngészőt) meg lehet hívni, de egyrészt nem emlékszem mi a neve, másrészt nem tudom mennyire működik jól, nem utolsó sorban pedig ugye OE alatt nem működik, ahhoz kezdhetnéd az elején. Na most ettől okosabb lettél.
De a lényeg: ez sajnos extra igény, ehhez az OE nem elég; így vagy megelégedsz a kompromisszummal vagy nem ez kell neked.https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...
-
kaszaf
aktív tag
válasz layerke #36748 üzenetére
Kadenciahelyes lejátszás: Az eredeti sebességgel és képfrissítési ritmussal egyező módon történő megjelenítés.
Ami fontos nekem az a 24-50-60 Hz-es filmek lejátszása kadenciahelyesen, a hdmi kimenet automatikus átkapcsolásával. Elég alap, egy olcsó médialejátszótól is elvárható képesség. 24Hz androidon szokott gond lenni de talán már megoldották.
Erre irányul a kérdésem.
-
Oszilaci
senior tag
válasz kaszaf #36755 üzenetére
nem a 23.976-al szokott gond lenni ? pont az a gond ha 23.976 helyett 24-el játszod le, mert ott van képhiány 40s ként, sigma design vs realtek chipszetteknél pont ez volt főként a különbség és ha jól tévedek akkor amd-vel szemben ez volt a gyengesége az intelnek egy ideig
[ Szerkesztve ]
-
Oszilaci
senior tag
Jól látom, hogy lehagyták a CIR portot az N3150-ITX -ről?
-
Pityke78
őstag
Sziasztok!
Most szeretném lecserélni az asztali gépemet, amit főként filmek lejátszására használok (20-40 GB-os mkv) MPC-HC-vel.
A kérdésem az lenne, hogy milyen VGA-t, vagy komplett conigot tudnátok ajánlani, hogy a filmek lejátszásával ne legyen probléma mondjuk a következő 3-5 évben?
A jelenlegi Full HD plazma TV-met is szeretném lecserélni és lehet hogy elmennék 4K irányba.
Tudom, jelenleg nem sok 4K-s anyag van, de 3-5 év múlva már erősen elképzelhető, hogy lesznek ilyen filmek is.A jelenlegi VGA piacon mi a helyzet a 4K-s anyagok akadásmentes megjelenítésével?
Köszi
[ Szerkesztve ]
-
Patice
Topikgazda
válasz Pityke78 #36758 üzenetére
Szerintem pont most ne akarj 3-5 évre gépet venni, túl sok még a bizonytalanság. Ha a jelnlegivel nincs gondod, akkor még bírd ki karácsony utánig, amikor valószínűleg már többet fogunk tudni erről az egész 4K dologról.
Amúgy milyen komponensekből áll a mostani géped? Miben érzed kevésnek?
4k felbontású anyag, ha h.264-gyel van kódolva (és 8 bites), akkor a Kodi pl simán viszi, meg szerintem MPC-HC is. A karácsony körüli BD4K lemezek megjelenése után várható a HEVC kódolású anyagok terjedése. Eleinte szerintem még inkább h.264-gyel fogják kirakni a "nagy netes kölcsönzőpiacra", de biztosan lesznek már h.265-ös kiadások is. Amíg nincs meg a hardveres/szoftveres alap, addig még nagyon ingoványos ez az egész terület.
Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
őstag
Sziasztok!
Jövő héten szeretnék beszerezni egy mini PC-t, vagy egy asztali média lejátszót.
A két kiszemelt:
Azzal tisztában vagyok, hogy a zotac-ba kell még RAM/SSD vagy HDD, de azok vannak itthon.
Felhasználás: TV-re kötve NAS-tól filmezés.
A kérdésem az lenne, hogy melyiket érné meg megvenni? Az lenne a lényeg, hogy FHD-ben lehetőleg mindent vigyen. Max ami menne az BD25.
A Zotac is vinné a 3D-s filmeket?
Köszönöm!
-
mandju
senior tag
válasz Richard #36762 üzenetére
Nem gondolkoztál épített HTPC-n?
Nekem a hálóban egy mede8er 600-as van. Feladatát tökéletesen ellátja, 3D is megy rajta. Firmware folyamatosan frissül, szerintem időtálló megoldás.
A mozihoz egy HTPC-t használok. Azért ez egy más világ...filmre Kodival, sztereora j.riverrel, 3D-re powerdvd-vel.
gyors, akadás és fagyásmentes. a kodi felülete felhasználóbarát, jukebox funkciója páratlan...
szinte mindegyik szoftver wifin hálózatról telefonnal illetve tablettel vezérelhető.
az elérés gyors, a menüben mászkálás akadásmentes.* JVC DLA-Z1 * gerriets opera white - ultra thin frame 135" 2.35:1 AT * Trinnov Altitude 16 * FusionAmp * Apollon Audio NCMP 6350 * Apollon Audio NCMP8350 * 3 Pronomic XA1400 * HTPC MadVR * DIY H16-15 Bold Series * 6 BMS18N862 * Trinnov waveforming *
-
devil-k
nagyúr
válasz Richard #36765 üzenetére
A médialejátszók "plug and play" eszközök. Azokkal nem kell finomhangolni, állítgatni stb. Ha kevés időd van, akkor ezt vedd meg. Viszont az általad linkelt Med vas sem egy mai gép, így ehhez mérten kell megvásárolni. Bár való igaz, hogy egy megbízható lejátszóról beszélünk, megfelelő támogatással, FW frissítésekkel, 3+2 év jótállással, de itt pl. nem kapsz olyan mértékű szabad kezet, mint mondjuk egy HTPC esetében, amin Kodi fut."jobb mint ezek."
Ez relatív. Mitől és miben jobb? Milyen vashoz, milyen és mekkora megjelenítőhöz? stbAkkor mi a kérdés? Mindenre megadtad a választ magadnak!
[ Szerkesztve ]
- mozi bolondéria -
-
zoltan6
őstag
válasz Richard #36765 üzenetére
nekem a zotac van nagyon szeretem,minden rajta van ami kell,infrától kezdve ac-s wifi,usb3,kártyaolvasó.teljesen hangtalan,komplett kisméretü,most biztos megköveznek érte páran,de én nem építenék külön htpc-t,amikor már vannak készen nagyon jó kis cuccok.
a mede8er-hez hasonló hardverű médialejátszóm is van itthon,az inkább kimondott célhardver,tehát más kategória,a zotac-ra viszont felrakhatsz tettszés szerint bármilyen oprendszert,és másra is tudod használni filmezésen kívül.
ajánlanám még neked az asrock beebox-át is,van már magyar boltokban is 80-85 körül 128gb-os ssd-vel,4gb rammal. -
őstag
-
őstag
válasz devil-k #36770 üzenetére
Arra gondolok, hogy esetleg időtállóbb. Pl tegyük fel bele áldozok 100K-t egy HTPC építésbe. Kapok annyival többet mint amennyit pluszba ráfizettem?
Egyszer beállítanám, és onnantól kezdve nekem egyen meg mindent, ne legyenek olyan problémáim, hogy nincs hang, stb. FullHD tv-t hajtana jelenleg, és nem is tervezek 4K-ra menni, ameddig nincs rá normális tartalom.
Konkrét HTPC konfigok is jöhetnek, ha már van valakinek összerakva ilyesmi árban.
-
devil-k
nagyúr
válasz Richard #36771 üzenetére
Az informatikában nincs olyan, hogy időtálló. Max. egy ideig. Rosszabbat biztos nem fogsz kapni, főleg irányítás szempontjából és szoftveresen. Én beállítottam a HTPC-t és azóta minden úgy megy, ahogy mennie kell. Nincs problémám vele.
(#36772) bajnokpityu
Miért ne kapna? Nem mindenkinek lételem az örökös állítgatás és mindenféle finomság.[ Szerkesztve ]
- mozi bolondéria -
-
Pityke78
őstag
válasz Patice #36759 üzenetére
A jelenlegi gépem az alábbi:
Alaplap: GIGABYTE GA-EP35-DS3
CPU: Pentium(R) Dual-Core E5200 @ 2.50GHz
VGA: ATI Radeon HD7770
RAM: 4 GB RAMA jelenlegi full HD filmek (20-40 GB mkv) lejátszásával nincs baj, viszont úgy néz ki most lenne lehetőségem lecserélni, mert az ősöknek odaadnám ezt a gépet és én vennék egy újat.
Ezért kérdeztem, hogy milyen irányba kellene elmennem az új gép kapcsán, hogy adott esetben később le tudjam lejátszani a 4K filmeket is és ne kelljen 1 év múlva újra gépet cserélnem, bővítenem.
Ilyen felállásban mit gondoltok, milyen gépben kellene gondolkoznom (alaplap, CPU, VGA)?
Köszi
-
Patice
Topikgazda
válasz Pityke78 #36774 üzenetére
Ahogy írtam is, most elég nehéz erre válaszolni, mert még minden nagyon képlékeny. Csak találgatunk mi is és próbálkozunk, vagy maradunk az eddigi vasnál és kivárunk, amíg tisztul a kép.
Ha nagyon most akarsz gépet cserélni, akkor egy nem túl drága, egyszerű megoldást keresnék a helyedben, amit később másra is tudsz használni.
Nekem személy szerint tetszenek az integrált CPU-s megoldások mini-ITX méretben, másnak meg ez kevés, a vetítőjéhez.
Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
torkis
csendes tag
válasz Richard #36771 üzenetére
Én most raktam össze egy házi szervert, ami egyben HTPC is: nas-nak samba, printserver, torrent, DLNA server másik tévékhez és nem utolsó sorban kodi van jelenleg rajta. A hardver konfig: Asus H81T, Celeron G1840, 4G Notebook RAM, mSata 60G SSD, Raijintek metis mini ház, olcsóbb halk hűtő, Dell 130W-os notebook töltő. Áfával 75 ezer körül volt mindennel, a tápot az apróról vettem. Egy régebbi 1.5TByte-os HDD van most benne.
Miért választottam ezt:
A passzív hűtésben nem bízok, a NAS HDD-nek nem tesz jót a meleg. Ebbe a házba 12cm-es ventik férnek bele amik hangtalanok, de ugyanakkor jól hűtenek. A ház nagyon pofás, kis kocka szerű jól szerelhető, full alumínium. 2x3.5 HDD is belefér az alaplapra dugott SSD mellett. Mivel a házban nincs most táp ezért 1-2 órás munkával egy dupla 3.5-os keret is bele tudna menni, de nekem nem kellett ennyi hely.
Az alaplapban (Haswell) van belső táp, csak egy noti tápkocka kell hozzá, viszont ebből én jobb fajtát kerestem (ez delta gyártmány). A lap bővíthető, nem integrált, a CPU bika erős erre a feladatra, átlagban 5-6% CPU terhelése van 1080p filmek alatt, de később vehetek bele Core i3-at vagy i5-t mondjuk ha munkára is kellene. A J1900 és ezek az új Braswell procikkal szerelt lapok nekem túlárazottnak tűntek, ez a celeron proci átlagban 2x gyorsabb, mint egy J2900. Nézd meg ezt az összehasonlítást: [link]
HTPC-ban a braswell-hez képest hátrány, hogy a lapon csak HDMI van DP nincs, így nem tudja a 4k@60fps-t, mert a HDMI 1.4 szabvány ezt nem teljesíti. Én csak FHD-t akartam és 3D-t.
A kodi egy álom, most használtam először, de teljesen leesett az állam a funkciógazdagságtól és még most sem vagyok teljesen magamnál. A linuxot szeretem egyébként, bár inkább a Debian-t, de erre most Ubuntu server (14.04 LTS) került. A gép kb. 10 sec alatt bootol be a kodi felülethez. Egy wdtv live-ot használtam előtte, nem összehasonlítható a kettő...
A fogyasztást még nem mértem, mert nem találtam meg a mérőt
-
Pityke78
őstag
Egy olyan láma kérdésem lenne, hogy HTPC-t csak úgy érdemes építeni, hogy a PC-t csak és kizárólag a házimozihoz, filmek lejátszásához használjuk, vagy egy meglévő asztali PC-t is ki lehet úgy alakítani, hogy HTPC-ként funkcionáljon az egyéb PC-s alkalmazások mellett?
Én jelenleg az asztali PC-n futtatom a filmeket, ami HDMI-vel van összekötve a házimozi erősítővel és az a FHD TV-vel. MPC-HC progit használok madVR-el, de az utóbbi időben egyre több jót hallok a Kodi-ról és lehet váltanék.
Most szeretnék új asztali PC-t összerakni, ezért is érdeklődök a HTPC kapcsán.
Köszi
-
MasterMark
titán
válasz Pityke78 #36778 üzenetére
Asztali gép is használható HTPC-ként, csak ugye többet fogyaszt, általában nagyobb, hangosabb stb. De ha jól rakod össze, mindkettőre teljesen jó lesz.
Amúgy én is direkt így csináltam. Bár én Kodi-t használtam mindig, MPC-HC-t csak akkor ha monitoron nézek bele valamibe. A Kodi ugye rögtön a TV-n indul.
Switch Tax
-
Pityke78
őstag
válasz MasterMark #36779 üzenetére
Kodiról van valahol részletes, magyar leírás a beállításokról, funkciókról?
Hogyan működik, hogyan kell beállítani?A PC a másik szobában van, egy 5 méteres HDMi-vel összekötve, szóval a hang nem zavaró és a fogyasztás sem prio1.
[ Szerkesztve ]
-
Polllen
nagyúr
Sziasztok!
MPC-HC+madvr-t használva mennyire normális, hogy folyamatosan van drop egy i5+GTX 750-nel?
A CPU és GPU terhelés nem megy 50% fölé, akadozni sem látom a képet, csak másfél óra után azt látom, hogy 260 frame-t sikerült dropolni...HW kódolásnál az nv megoldása van kiválasztva.
[ Szerkesztve ]
"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
senior tag
Sziasztok,
lehet, hogy nagyon láma kérdés, de eddig soha nem htpc-ztem...
Szeretnék kadenciahelyes lejátszani Kodi 14.2.1-el (linux alól), de nem tudom hogyan kell jól beállítani, hogy átkapcsoljon a filmnek megfelelően. (HW: Intel J1800)
A megjelenítő, midig 1080p/60Hz-et ír, pedig a film 24fps-es, ennek kellene lennie a kimeneten.Segítségetek előre is köszönöm!
" I'm fat, but you're ugly. I can diet... :D "
-
MasterMark
titán
válasz eric.cartman #36783 üzenetére
Képfrekvencia igazítása a filmhez, vagy ilyesmi beállítás.
Switch Tax
-
canniball
nagyúr
válasz Pityke78 #36780 üzenetére
Szvsz teljesen kézenfekvő a(z alapvető) működése, rakd fel, próbáld ki és meglátod!
És (bár ez már picit macerásabb, de egyáltalán nem vészes) ha továbbra is szeretnél maradni az eddigi lejátszási metódusnál, akkor úgy is belőhető hogy külső lejátszóként beállítva ezentúl is a MPC-HC-vel nézheted a filmeket.[ Szerkesztve ]
https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...
-
senior tag
válasz MasterMark #36784 üzenetére
nagyon köszönöm - időközben kigugliztam magam is [link]
" I'm fat, but you're ugly. I can diet... :D "
-
Polllen
nagyúr
válasz bajnokpityu #36786 üzenetére
A 5s present csúcsértékei, ha DX9 módban nézek valamit lényegesen alacsonyabbak (~12ms és 0,6 ms), de a drop ugyanúgy megvan.
Lan alatt a hálózatot érted? Azzal elméletileg minden rendben, de amúgy a film egy usb 3-s hdd-ról megy.
[ Szerkesztve ]
-
Oszilaci
senior tag
válasz torkis #36777 üzenetére
"A J1900 és ezek az új Braswell procikkal szerelt lapok nekem túlárazottnak tűntek, ez a celeron proci átlagban 2x gyorsabb, mint egy J2900. Nézd meg ezt az összehasonlítást: [link]"
cserébe 53W vs. 10W azért a kicsivel nagyobb teljesítményért több mint 5x energia igény ami talán kárpótól a felárért ami nem is felár ha utána számolsz szerintem.
egy Asrock Q1900DC nincs 29eft.
G1840 10eft.+H81T 24eft =34eft és 5x annyit fogyaszt mint a Q1900 ami bőven elegendő 24/7-ben ahhoz amire használni fogod
Passzív hűtő van a procin ami mellé senki sem tiltja meg, hogy a házban legyen még x db 12cm ventide ha téged megnyugtat, hogy több energiával látod el ugyan azt a feladatott
én is most készülök lecserélni a H61+G2030 párost egy Q1900-ra igaz nálam csak akkor megy ha filmet nézek
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Polllen #36782 üzenetére
Szvsz egyik ok a Display 23.972Hz lehet, a pontatlan képkockasebesség is kb 4 percenként dropot produkál. Gyári ipari hulladék beállítású nvidia VGA miatt van. NVIDIA Custom Resolution a megoldás, ott kell pontosan beállítanod az értékeket, hogy a végeredmény közelebb kerüljön 23,97600Hz-hez. Egyszer leírtam tán MPC topikban a mikéntjét, vagy neten rákeresel, nem bonyolult.
Nekem szintén egy GTX 750-nel sikerült 45 perc/ dropra feltornászni, de kinél épp milyen, létezik pontosabb is. AMD APU és VGA vagy Intel újabb procik tökéletesek gyárilag is.
-
törölt tag
válasz Polllen #36791 üzenetére
...csak másfél óra után azt látom, hogy 260 frame-t sikerült dropolni...
Ez olyan sok, hogy nem csak önmagában a pontatlan VGA okozza (ebben a formában az nvidia kb 4-5 percenként), valami más is hibádzik, de látatlanban meg nem mondom mi. Megpróbálnám a lehető legpontosabbra belőni a VGA-t, utána alacsonyabb terhelésen megnézni, hogy művel-e hasonló csúnyaságot. Illetve fullscreen exclusive ki és bekapcsolva, hardveres gyorsítás szintén ki és be.
W10 alatt nálam is elég nagy a különbség D3D11 és D3D9 között, 11 jóval lassabb. De úgy kb minden rossz W10-zel, teljes képernyőtől kezdve az akadozó lejátszásig.
-
törölt tag
válasz bajnokpityu #36792 üzenetére
Az lehet, kifiléztem. Decemberben fogom kb lecserélni, akkor lesz időm rendesen foglalkozni vele, addig marad a jelenlegi. Még a szoftverek is csiszolódnak a 10-hez, rájuk fér.
[ Szerkesztve ]
-
torkis
csendes tag
válasz Oszilaci #36789 üzenetére
A TDP rating-nak nem sok köze van a valós fogyasztáshoz. Ha mindkét architektúra hasonló és mindkettő 22nm-es, akkor a 10W TDP sem fog fából vaskarikát csinálni, vagyis ha ezek kvázi ugyanazt a feladatot látják el, akkor nagyon hasonló fogyasztásúak lesznek.
Egyébként megmértem a fogyasztást. A komplett gép fogyasztása FHD videólejátszás alatt 33-35W. Ebben plusz 1 SSD és 1 HDD (Green) van benne, a hűtők, illetve a táp. A boot idejére, amíg a HDD és a gép elindul, felugrik 40W körülire egy rövid ideig. Ha nincs filmnézés, de a Kodi működik, akkor 26-27W. Nem tudom, hogy a CPU ebből mennyi lehet, de saccra olyan 10-12W körül.
Ha megnézed mondjuk ezt a tesztet, akkor láthatod, hogy a J1900 sem sokkal hatékonyabb: [link]
Tudom, hogy ez az alaplap + CPU kombó kicsit drágább, mint a J1900-as, de nem sokkal és a CPU power kárpótol. Ha tisztán filmnézésről lett volna szó, akkor lehet J1900-ast, vagy N3150-est vettem volna, de nekem nem csak arra kellett ez a gép.
[ Szerkesztve ]
-
Polllen
nagyúr
válasz #75912448 #36793 üzenetére
Már próbálgattam alacsonyabb beállítások mellett is, de ugyanannyit dropolt, uh mindent visszaállítottam úgy, ahogy volt, amúgy sem terheli agyon a gépet úgy sem, csak d3d9-re váltottam. Így ugyanannál a filmnél van drop, de csak olyan 5-6 percenként 1. El is kezdtem nézni egy másikat. Ez 25hz-s, 0 drop, uh valószínűleg a driver és a d3d11 mód lesz a ludas. (Amúgy a rendszer egy win 8.1 pro 64-bit) Majd jövő héten megnézem ezt a driver mókolást.
Ati/amd-vel mennyivel unalmasabb volt az élet...
-
törölt tag
válasz Polllen #36798 üzenetére
Azt az 5-6 percet majd kitolod pontosra, pontosabbra. Custom resolution, időzítés fül, manual mód auto helyett, total pixels/vertical, ahol 23.9-hez kipróbálod 1124, 1125, 1126 stb felé tolni az értékeket, valószínűleg a gyárihoz képest +/- 1-2 értéknyi eltéréssel sokkal folyamatosabb sebességed lesz.
....Ati/amd-vel mennyivel unalmasabb volt az élet...
Nekem film/1-2 drop is sok lenne, és mivel előre nem lehet tudni mit kapunk tőlük a csomagba, ezért magamnak nem építek nvidia alapra soha. Persze lehet trükközni ezzel azzal tovább, de pl hanghoz nem nyúlnék soha. Egyébként semmi baj azokkal a karikkal, nagyon jók, csak totál szubjektív szempontjaimnak nem felel meg többségük, de másnak bátran szoktam ajánlani.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- Eladó JBL Flip 5 BONTATLAN/EREDETI Bluetooth hangszóró
- JBL T750BT EREDETI/BONTATLAN Bluetooth fejhallgatók
- Eladó EREDETI/BONTATLAN JBL Partybox Encore bluetooth hangszóró (Karaoke funkcióval, mikrofonnal)!
- Harman Kardon Citation Multibeam 1100 Soundbar (Okos hangprojektor)
- Harman/Kardon Citation házimozi szett (szürke színű) igényeseknek!!! (BONTATLAN/EREDETI)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest