- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Alapok lerakása by Bubó:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sh4rKy
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék érdeklődni, hátha valaki használ itt Cremesso kávégépet.
Tudtok valamit mondani róluk? Jó minőségűek? Ízre milyenek a kapszulák?
Azt látom, hogy jóval drágább a kapszula hozzá, mint a jelenlegi Dolce Gustos gépünkhöz, de találtam egy oldalt ahol meg baromi jó áron vannak jelenleg.
Az ezeréves gépünket már megette az idő, nincs értelme javítgatnom állandóan, ezeknek meg tetszik a formája az asszonynak, meg kompaktabb is, mint a régi.Köszi előre is, ha van valakinek válasza/tapasztalata.
Az is lehet hogy minden kincsem csak egy másodperc töredéke...
-
zitrone88
aktív tag
Olyanoktól kérdezném, akik, ha tehetnék, csak specialtyt innának, de valamiért mégis itt vannak, ahol én:
Gondolkodom az egyszerűség kedvéért kapszulás főzőben, leginkább azért, hogy az asszony két gyerek mellett le tudjon napközben könnyen főzni magának egy nyeletet. De, ha már, homár, én is használnám, ha kapnék bele olyan kávét, amitől nem leszek szegényebb, és értékelhető a minősége. Szinte biztosnak gondolom, hogy azokból a kis kapszulásokból nem fogok ilyet kapni, mert fizikailag nem fér bele annyi kávé, amiből finomat lehetne főzni, legalábbis eddig még nem kóstoltam olyat. Ha tévedek, javítsatok ki. A Dolce gustot és a Tschibo vackát nézegetem még, főleg, mert utóbbinál most ingyen gépet adnak, ha jó láttam. Kapható valamelyikbe értékelhető kávé? Ha igen, melyik kávé, hol, mennyiért?
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
fradi81
veterán
Ok és Megoldás
Segafredo intermezzo volt itt most a problémás kávé.[ Szerkesztve ]
moto g72, Ninebot d28e
-
fradi81
veterán
Az mitől van hogy a kávé darálás után jobban felragad a fémre, mintha vonzaná? Ezt most a legújabbal csinálja.
moto g72, Ninebot d28e
-
gilfoyle
őstag
Sziasztok, van itt képben valaki a Nespresso gépekkel?
Van egy Citiz kávéfőzőm, ami össze-vissza villog. Pl bekapcsolás után a presszókávé gomb villog csak egyenletesen és semmi sem történik.
Ha a gyári visszaállítást megcsinálom, az hosszú ideig tart és utána az említett hiba jön elő.
Gugliban nem találtam hasonló hibát, lehet én kerestem rosszul.
Van házi praktika az orvoslására vagy inkább szerviz? -
sherlock82
senior tag
Nesspreszó vertuo kávéfőzőn sem a tisztító üzemmód nem fut le illetve a kávéfőzés sem megy már.
A vizet szinte egyáltalán nem szívja fel a tartályból.
A cégtől azt a választ kaptam, hogy állítsam vissza gyári beállításokat, de ez sem oldotta meg a problémát.Van ötletetek hogy mi a megoldás arra hogy működjön a gép ?
Köszönöm előre is.
Ja a gép egyébként 3 éves kb.Iphone se 2, Mizuno Wave Rider 25, Garmin Instinct 2
-
zitrone88
aktív tag
Ennyire nem vettem komolyan sosem. Egy sima légmentesen zárható ikeás zacsira gondolok itt, vagy amiben eleve megveszed a minőségi kávét, hazai pörkölést, azok zárhatók. Levegőt kinyomod, amennyire lehet, aztán kész. Ha boltban veszel kávét, akkor viszont majdnem mindegy, hogy tárolod, egy gumitömítéses tetejű edény a szekrényben, aztán kalap
-
Beni2360
félisten
Annyi bab kávéval kell a tartályt feltőlteni amit max 3 nap lett elfogyasztasz. Egy kg kávét ha 5 felé osztasz, az még jó. A hardcore kávésok ha marad 3 nap után kikukázzák a maradékot.
Arról nem is beszélve,hogy nem egy olcsó mulatság ez a vákumozás.[ Szerkesztve ]
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
zitrone88
aktív tag
Alapvetően fontos volna, ha légmentes csomagolásban lenne lefagyasztva, ha ez nem abban történik, akkor értelme sem nagyon van, hisz az aromát szeretnénk bezárni, és tartósítani, amennyire csak lehet. Ezáltal, ha ez teljesül, nem szívja meg magát semmivel
Azért én sem vagyok sokkal előrébb a témában, mint te, de nekem jó is itt, ezen a ponton.Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
Halley
tag
válasz zitrone88 #510 üzenetére
Szia!
(Még nagyon az elején járok, úgyhogy ha hülyeséget beszélek légy elnéző. ) Szóval ezen a fagyasztáson kicsit eltűnődtem. A fagyasztóban tárolt élelmiszerek általában vesznek fel vizet jég formájában.
A kávéra ez nem jellemző, nem szívja meg magát a kávészem ?
Mert ha igen, akkor kevesebb kávé lesz ugyanannyi gramm, mint ami szobahőmérsékleten van tárolva. Ha kevesebb más lesz a főzet eredménye is. Vagy nem jól gondolkodom?[ Szerkesztve ]
-
zitrone88
aktív tag
Szia,
Megőrzi az aromáját hosszabb ideig, nem degradálódik, valamint az őrlőben jót tesz az a kis harmatocska, ami lecsapódik rajta, és így nem száll szanaszét az őrlemény a szélben
Egyben fagyasztom le, zárható zacsiban, minél kevesebb levegővel (nullához konvergálva) összezárva, és mindig egy adagot mérek ki belőle, amit ledarálok, többi megy vissza a fagyóba.
Azért ahhoz, hogy mindennek legyen valami értelme, nem árt jobb kávét venni a sárga csibónál.Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
Halley
tag
Sziasztok!
Azt írtad: „Ezek mehetnek a fagyasztóba, és onnan frissen a darálóba”
Az egész csomag kávé megy a fagyasztóba és minden főzés előtt egy adagot kiszedsz belőle, vagy már eleve adagonként fagyasztod, s mikor főzöl akkor egy ilyen előre kimért adagot veszel ki és fagyosan darálod?
Egyébként miért kell a fagyasztóba tenni? -
E.Kaufmann
veterán
Vettem egy magyar láncból egy szimplán csak Gold-nak nevezett instant lengyel kávét, ami nagyon hülye formájú üvegben volt. Mind a felírat, mind a szemcse alakja szerint fagyasztva szárított.
Ez a kávé egy csoda. Kiszakítom a zárófóliát, nincs szaga, még az az állott harisnya szag se, mint olcsóbb kávéknál. Sőt. Íze sincs nagyon Kis Nescafét kell hozzászorni, hogy cukor mellett más is érződjön. Olyanoknak való, akiknek elég, ha barna, amit isznak és a párjuk még az instant kávé illatára is alergiás.Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
spear
csendes tag
Sziasztok, Aeropress-el van valakinek tapasztalata? Munkahelyre és kirándulásra használnám, praktikusnak tűnik.
spear
-
fradi81
veterán
válasz krokostamas #505 üzenetére
Hello, hát ezt szerintem a próba fogja eldönteni, hogy érzel-e majd változást.
moto g72, Ninebot d28e
-
krokostamas
tag
Sziasztok!
Rendeltem egy Philips 3300 szeriás szuperautomatát, amihez itt fentebb találtam is tökéletes ajánlásokat szemes kávéra (ezúton is köszönöm! ).
Viszont ahogy nézem, ez tud olyat, hogy darált kávéból csinál kávét, azaz úgyis megoldja, ha én darálom meg. Van is erre egy HARIO Mini Mill Slim darálom, ezzel jobb eredményt érhetek el ugyan? Vagy teszteljem akár?Köszi!
-
Danecay
addikt
Sziasztok!
Kapszulautántöltéssel kapcsolatban van valamilyen tapasztalat. Nekünk Nespresso kávéfőzőnk van, és amióta elfogyott a gép mellé kapott kapszula pakk, az óta utángyártott kapszulákkal használjuk. Egy pár napja jött meg a messzi Kínából egy csomag, amiben utántölthető kapszula is volt Ki is próbáltam egyből, de sajnos az eredménnyel messze nem vagyok megelégedve. A legelején 1-2 másodpercig normális sötétbarna kávé jön a gépből, de ez gyorsan átmegy egy híg lébe, és ebből jön sokkal több, ami persze felhígítja a kezdeti sötét kávét is és csak egy vizes valami lesz az eredmény. Próbáltam jól megnyomkodni, zömíteni, de a Nespresso kapszula, nem egy túl nagy űrtartalmú dolog, így olyan túl sokat zömíteni sem lehet. Valamilyen gyári őröltkávéval próbáltam megtölteni a kapszulát, de az jutott eszembe, hogy esetleg még finomabbra kellene őrölni a kávét, amit talán még jobban össze lehetne zömíteni, picivel több férne bele, és nehezebben tudna utat találni magának a folyadék, nem csak egyszerűen átfolyna rajta.
-
AXisBOLD
addikt
Sziasztok,
Graef CM800 darálóhoz találok valahol alkatrészt?
Konkrétan a kar tartó U alakú műanyag kellene, meg esetleg az alátét.Aurea mediocritas
-
Beni2360
félisten
válasz Digitalpimp #498 üzenetére
Kérdezd az Aliexpress topik gazdát V/-t ő mindent tud a szállitásokról. De szvsz nem csak egy 450ft kezelési költség ha postán keresztül érkezik.
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
jansky1
senior tag
válasz Digitalpimp #498 üzenetére
Nem rendeltem még onnan, de valószínűtlennek tartom.
-
Digitalpimp
senior tag
Aki már rendelt a holland, Coffeehenk shopból attól kérdezném, hogy az ott kifizetett, adóval növelt összegre kishazánkba érkezéskor kell-e még külön fizetni, vagy nem? Köszi.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
morfondőr
őstag
Sziasztok!
Van egy egyszerű Delonghi EC230 készülékem, ami nemrég elkezdte azt csinálni, hogy a főzés után még akár 1 percig is csöpög belőle a víz. Tisztítás megvolt. Neten látom, hogy szinte bármilyen alkatrész kapható, az a kérdésem, hogy mit szokás ilyenkor cserélni? Nem dobnám ki a gépet ha párezerért meg is tudnám javítani!
A segítséget előre is köszönöm!Steam/Uplay/Origin/GOG: racka_HUN /// Nintendo: SW-1554-0800-8714
-
fradi81
veterán
Hali
Vettem cikória kávét, azt hittem instant de nem, ezt le kell szűrni. Teából is van otthon ami nem filterben van ahhoz is kéne valami jobb, nekem viszont nincs ez a fajta kávé/tea főzőm. Egy ilyet ha vennék jó lehet önmagában a célra, vagy van jobb megoldás? Még egy gépet már nem akarom vennék csak erre.moto g72, Ninebot d28e
-
_seth_
veterán
válasz zitrone88 #493 üzenetére
A felsoroltakból legkönnyebben erre tudok válaszolni:
Ez az, az ára 2600 volt ha jól emlékszem, ez ízlett, látva, hogy mennyire fogy, a lidlben vettem egy bellarom columbia arabica 400g kávét, hogy legyen tartalék.
A felsoroltak közül első körben lehet a dallmayr lesz a befutó. Elmentettem a hazai oldalakat is, különlegesnek tűnnek, karácsonyra pár zacsi onnan is jöhet
(Feleségem kávézott eddig, dolce gusto + jellemzően aldis cappucino kapszula, ahhoz képest ez a gép szerintem sokkal finomabbat főz, és ami jó, csak megnyomom a gombot és kész is, bár elég vicces, hogy az 1,8 literes tartály jelentős részét öblítésre használja fel, de sebaj, meg lehet szokni)
Köszi a tippeketIntel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Gigabyte C301 RGB Black - Arctic Liquid Freezer III 360 RGB Black - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN
-
zitrone88
aktív tag
Az espressohoz való jellemzően a sötétebbre pörkölt kávé. Filter kávét szokás világos pörkölésűből csinálni, a sötétnek nagyon rossz íze van úgy. Viszont presszót én személy szerint világosból szeretek főzni. A boltiak meg jellemzően sötétek, egyenízűek, de azért kis különbségek vannak. Nade hosszú is, nem tudom, ebből volt e bármi hasznos infó, ami önmagában megállja a helyét Lényeg, hogy automatába bármilyen szemes kávét kipróbálhatsz, úgyis akkorára darálja, amekkorát le tud főzni (persze még itt is lehetne játszani vele, de ne menjünk bele)
Röviden: vegyél bármit, kóstold meg.
Azért nem szerepel az automata kávéfőző, mint ajánlott, mert igazából az se nem presszó, se nem filter, inkább a kotyogóshoz áll közel, ha a lefőzendő szemcse méretét nézzük, és a presszóhoz, ha a nyomást és a végeredményt. Az automata kávéfőző erénye az egyszerűség, és nem a tökéletes kávé. Ez nem azt jelenti, hogy nem tud jót főzni, de sok ráhatásod nincs. Automata... kész. (Én is már vennék egyet, de felkelne rá a gyerek reggelente)
Szóval röviden tényleg annyi, hogy bármilyen szemes kávéval találkozol, nyugodtan rakd bele, kóstold meg, a többit az ízlésed fogja eldönteni. Ha az osanos bio bejött, akkor ti sem valószínű, hogy a szénnépörkölt kávét szeretitek, így talán ízleni fog valami a felsoroltak közül, illetőleg a linkeken is találsz nagyon jó kávékat (javarészt nagyon jó kávékat találsz).
Apropó Auchan BIO. Mikor vettél utoljára? Ez az? [link] Csak mert ilyet sokáig nem találtam, azóta meg már be se megyek ezért Auchanba, mert kiesik. Csak ezért a kávéért jártam oda. Ha megint kapni, már megyek is
-
_seth_
veterán
válasz zitrone88 #491 üzenetére
Huha, na most ez túlmutat rajtam így hirtelen
Ezeknél többnyire azt írják, hogy espressohoz, még a javasolt gépeknél sem szerepel az automata, vagy attól még jók bele?
Valami boltira gondoltam első körben, a dallmayrt más ajánlotta más is.Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Gigabyte C301 RGB Black - Arctic Liquid Freezer III 360 RGB Black - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN
-
_seth_
veterán
Philips 5400-as automata kávégépbe keresek szemes kávét 99%-ban cappucino és latte macchiatóhoz.
Jelenleg auchan bio 100% arabica van benne ami egyébként finom, kérdés, hogy van ennél jobb? Ár nem számít, nem kell, hogy erős legyen.Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Gigabyte C301 RGB Black - Arctic Liquid Freezer III 360 RGB Black - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN
-
7Sony7
addikt
válasz zitrone88 #488 üzenetére
Okés, ezt a kocogtatós témát kipróbálom akkor. Nekem azt mondták annak idején, hogy meg kell tömködni kicsit a kávét, azért csináltam úgy. Nem tudom le merjem-e írni, tiszta ciki, de nem konkrét kávét vettem eddig, hanem, azt amelyik olcsóbb volt. Sárga tchibot pl szerintem nem is vettem.
Ez az első célzottan vásárolt kávém, a Sparos, amit ajánlottál. De mondom, a harmadik már egész jó lett, ezt tömtem meg a legkevésbé, a következőt meg egyáltalán nem fogom.
Kipróbálom ezt az előmelegített vizet lehet, bár nem tudom, lehet külön kéne. Először csak nem megtömni, aztán máskor ugyanígy, csak meleg/klórmentes vízzel.Érdekes, hogy amúgy érzem pedig a különbséget, csak magamnak nem tudok egy jó kávét készíteni.
A munkahelyen pl ugyanabból a kávéból a Saeco finomabbat (aromásabbat) főz mint a Philips. (Mindkettő darálós).
Egy alkalommal pedig erősen érződött valami karamellás illat/íz, kérdeztem milyen kávé van benne: "Ugyanaz, mint eddig". Hát persze. Tuti otthonról hozott magának valaki egy főzetnyit, csak nem mondta meg. Pedig jó volt (elsősorban) az illata.Nem vagyok öreg, csak klasszikus.
-
zitrone88
aktív tag
Szerintem (de nem igazán tapasztalat, mert én csak egy apartmanban főztem szarvasival, mikor nyaraltunk), a szarvasiba nem kell megtömködni a kávét, mint ahogy egy kotyogósban sem, kb ugyanúgy főzném. Púposra rakod annyira, hogy az oldalát megkocogtatva szépen elfeküdjön benne a kávé (ha mégsem, ujjaddal lekotrod, szintbehúzod), és tömörödjön, ettől a kocogtatástól, amennyire lehet, de nem jobban (tehát direktbe nem nyomnám le semmivel).
Én amivel próbálkoznék, hogy eleve forró vizet teszek a főzőbe, hamarabb lejöjjön, csapvíz helyett szűrtet használnék, vagy állottabb csapvizet (kimenjen belőle a klór), esetleg így hidegvizzel becsöpögtetném a kávét, ha már a kocogtatáson túl vagy, csak ez már tényleg kísérletezős, mert a kotyogósban oda folyna, ahonnan aztán folyik, mikor lefő, a szarvasiban meg vagy mindenhova-bárhova, vagy a küblibe, amibe a lefőtt kávé folyik... De már csak a kíváncsiság miatt kipróbálnám
A presszógépek tudják nagy nyomáson átnyomni a vizet a tamperelt, finomra őrölt kávén. Amit a boltban kapsz, az kotyogósra, tehát durvábbra van darálva, a bóti félautomata és automata kávéfőzők, szarvasi jellegűek, stb, azok nagyjából ezzel a szemcsemérettel bánnak el, és azt sem tömörítve. Ha a Sparosból a Brazilt próbáltad, és azt égettnek érezted, az lehetett attól, hogy nehezen folyt le, így a forróvíz sokat időzött a kávén, megégette. Ezen segíthet, hogy max kocogtatod, és forróvízzel indítod, hogy hamarabb lejöjjön. Lehet, hogy kevésbé lesz testes, és a kanál is ép marad, ha belerakod De elméletben ízletesebb lehet (de mondom, még nem próbáltam, hogy jobb). De az is lehet, hogy az ízlésednek már ez a sparos brazil is pörköltebb, mint kéne, de akkor írd le légyszi, hogy eddig mit ittál, mert én is a kevésbé pörköltet szeretem
El lehet molyolni ezekkel a dolgokkal, sok csalódás, pénzköltés, kevés sikerHa válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
7Sony7
addikt
válasz zitrone88 #486 üzenetére
Aha, értem. Gyanús is volt nekem, hogy ez valami más... Ja, amúgy kipróbaltam az egyik kavét amit ajánlottál, a Spar-os daráltat. Nagyon érdekes, mert először nem volt jó íze, égett volt, vagy nem is tudom. (Szarvasival). Lehet sokat tettem, vagy jobban megtömtem, mint kellene. Sokkal nehezebben jött le, mint az eddigiek. A harmadik főzet már egész iható lett. szóval úgy tűnik, itt sem mindegy a mennyiség/tömködés, úgyhogy gyakorlok még...
[ Szerkesztve ]
Nem vagyok öreg, csak klasszikus.
-
zitrone88
aktív tag
Filter kávénak hívják ezeket, világosra pörkölt minőségi kávéból, megfelelő technikával elkészítve, nem elégetve 100 fokos vízzel, nagyon finom tud lenni, inkább már tea, mint kávé, ízletes, mást mutat forrón, és szinte kihűlve, és adagra is van annyi, hogy végig lehessen élvezni. Bolti kávéval felesleges nekiállni szerintem, csak mocsár lesz a végeredmény.
-
7Sony7
addikt
Srácok, YouTube -on szembe jött velem ez a French press. Bár nekem ez túl körülményes, de azért érdekelne, ha próbálta már valaki, hogy milyen? Tényleg zaccos? Szarvasihoz képest milyen? Nem azt mondták régen, hogy minél nagyobb nyomáson kell lefőzni a kávét?
Meg ez a V60? Ez milyet készít?Nem vagyok öreg, csak klasszikus.
-
Gerr'y
senior tag
Sziasztok!
Tescom MONTE CARLO 4 adagos kávéfőzőről, vagy magáról a Tescom márkáról van valakinek tapasztalata? 60 hónap garancia van rá, ár érték arányban jónak tűnik (13 K). -
Digitalpimp
senior tag
válasz zitrone88 #482 üzenetére
Szívesen! Külön, ahol a biós-natúr-étrendkieg. cuccok vannak. Sokáig én is logikusan a kávéknál kerestem, oszt sose volt. Ez az: link
[ Szerkesztve ]
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
zitrone88
aktív tag
válasz Digitalpimp #481 üzenetére
Hát igen, próbáltam olyanokat ajánlani, ami szarvasi főző és agyonpörkölt kávék után diverz képet ad a sárga csibó fölötti szinten, de nyilván csak azt tudtam ajánlani, amit kóstoltam és nekem ízlett, vagy elment
Spar biot még nem is láttam (bár a többi bio-ról is csak azért tudtam, mert olvastam, hogy léteznek, így kifejezetten kerestem), az mindig elérhető? Külön részlegen van, vagy a kávéknál? Tennék egy próbát, köszi az ajánlást
-
Digitalpimp
senior tag
válasz zitrone88 #474 üzenetére
A kávénál is annyira szubjektív, hogy kinek mi jön be. Pl. az általad linkelt Spar Premium Brazil nekem nem annyira, de a Kolumbia és Uganda meg igen. Viszont a Spar Bio is bejön, azt kóstoltad már?
-
zitrone88
aktív tag
Nem azt mondom, hogy a kávéfőzés non-plus ultrája, de én személy szerint azért szeretem, mert egyszerű a karbantartása, és nem igényli, hogy forró vízzel indítsd a főzést (míg a hagyományos kotyeszban érdemes azzal indítani a finomabb ízért, ezzel a nyomásszeleppel ellátott bialettivel (a brikka) én úgy találtam, hogy finomabb a végeredmény hideg vízzel indítva). Valamint megfizethető.
Presszót nem fog főzni semmi, csak a presszógép, ami TÉNYLEG az.
A Szarvasi előnye, hogy kevés kávéból főz sok levest. A Brikka ehhez képest zabálja a kávét, így erre is készülni kell szintlépéskor, hogy finom kávéhoz kell mennyiség. Koffein szempontjából egy szarvasi robustában sincs kevesebb, mint egy presso vagy brikka főzet 100% arabicában (ha jól tudom, az arabicában kevesebb mint fele koffein van a robustához képest), szóval koffein aggályod ne legyen, ha eddig robustát ittál (sárgacsibó pl.). Mi négy személyesből iszunk ketten, ha egyedül kávézol, elég a kétszemélyes (ennél nem tudom, változik e a módszer, a hidegindítás a 4személyesre vonatkozott, egyéni tapasztalaton alapul). De a presso mennyiség szarvasi után nevetségesnek hat. Hozzá lehet szokni egyébként, de először nagyon fura, hogy hörp, oszt kalap. Szerintem egy brikka főzetből kell a két presso adag, igazi pressóból éreztem csak, hogy elég telt volt ahhoz, hogy elég legyen.
Nade, megint nagyon elkalandozok
Túlmisztifikálni nem kell a Brikkát, de megfizethető és értékelhető játékszer, én is ezzel kezdtem, és a hario minivel, aztán félautomata kínai, majd jött egy presszóképes matuzsálem a nyolcvanas évekből, és egy graef örlő. A középső szintet érdemes kihagyni, ha majd valaha presszó irányba lépnél tovább
Majd jött a gyerek, költözés, ne zörögjek a darálóval reggel, míg alszik a gyerek, de amúgy kedvem sem erőm sincs, és most újra brikkával főzök, előre daráltat, és egy automatáról álmodom, amivel még ennyi dolgom sem lenne De az meg zörög....
-
zitrone88
aktív tag
Egy topik olyan kávéivóknak, akik:
- nem főzik le a cibetmacska kakiját, házimacska is jó
- nem kézzel őrlik a kávét, a tököm se, azért van az akkus csavarozó
- a kávéfőzőjük nem félmillióba kerül. Minimum egy nullával kevesebb
Mindennek megfeleltemHa válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
Szarvasival is lehet értékelhetőt főzni, így akár meg is érheti darálni és frisset venni. Ha viszont elégedett vagy az életeddel, akkor ne mássz bele, mert elkezd hobbivá, majd költségessé és pepecselőssé válni. Ha veszel egy kézidarálót, akkor már azzal jó programot csinálsz magadnak, hogy minden főzés előtt tekered (bár a hario mini-t én akkus csavarozóval használtam ). Aztán ugye meg kell találnod azt a kávét, amiért érdemes kínlódni, ami drágább is lesz, hogy mindig azt vedd, és az odavezető út is költséges próbálkozásokkal, és mocsárízű főzetekkel van kikövezve
Szóval őrlőnek ezt ajánlanám: [link]
Első próbálkozásoknak ezeket a kávékat:
[link] (Ezt ajánlanám még fentebb jasky1-nek is, aki 5K alatt keresett szemes kávét)
[link] ez nem mindig van, és nem minden szezonban finom, de mindig érdemes kipróbálni
Lidl-ben vannak még ezek kipróbálásra: [link] és [link]
[link] Auchanból is legyen valami (itt régen volt sima bio, az is finom volt, de már nem láttam ezer éve)Ha pedig úgy döntesz (én most ezeket használom kotyeszba idő, pénz, és elhivatottság hiánya miatt), akkor ezek az őrölt kávék érdemesek még kipróbálásra, eszközvásárlás nélkül, mindenekelőtt, hátha megtalálod a számításod:
Lidl: [link] és [link]
Spar (személyes kedvencem): [link]Ha pedig mindenképp eszközt vásárolnál, és belevágnál, időd és elhivatottságod is megvan, akkor akár a szarvasit le lehetne cserélni egy Brikkára. LEHET (és ezt hangsúlyozom), hogy már ezzel is finomabbat főznél egy Sparos brazil őröltből, mint a Szarvasival a legjobb kávéból darálva a fent felsoroltak közül.
Ha pedig beneveznél a komplett kezdőszettre, akkor Brikka+Hario mini+haza pörkölésű, jó minőségű kávék, pl:
Maran
Roastopus
Casmo
Líceum
ésmégsokanmások
Ezek mehetnek a fagyasztóba, és onnan frissen a darálóba, légmentesen zárva természetesen (kivéve kifelé ugye a szelep által).Nah, jó sok időt sikerült rászánnom, úgyhogy legalább egy kávét kóstolj meg a felsoroltak közül
-
Mortein
tag
A "téglás" is friss csak az első felbontás után minden elillan. A szemes kávénál, meg a pörkölés dátuma a fontos, hogy minél frissebb legyen. Ha van az ismeretségi körödben olyan akitől kölcsön tudsz kérni darálót, akkor érdemes megpróbálni, hogy mit tudsz kihozni belőle.
-
7Sony7
addikt
Sziasztok. Sima szarvasi kávéfőzőm van, otthon csak hétvégén iszok kávét. Őröltet szoktam venni. Ha vennék szemest. és frissen őrölném meg, lehetne érezni valami változást?
Nem vagyok öreg, csak klasszikus.
-
zitrone88
aktív tag
a dallmayr szemes, meg a lidl-ösből is van elvileg szemes, bár ebben nem vagyok biztos
szerk: bocsánat, a dallmayr nem szemes, most nézem... szemest szerettem volna keresni, és linkelni
de sajnos nagyon úgy látom, a 6000 az új 5000[ Szerkesztve ]
-
jansky1
senior tag
válasz zitrone88 #466 üzenetére
Automata főzőbe keresek szemest. Igaz, le tudja főzni az őröltet is, de az a kialakítása nem olyan jó a gépnek, jut a belsejébe bőven mindenhova sajnos. Híg lesz úgy a kávé, meg kevésbé gazdaságos a dolog. Az őrlős része viszont rendben van, ezért keresek szemes kávét. Reméltem, hogy lesz valami jó ajánlat a kínálatban.
-
zitrone88
aktív tag
Hát, én személy szerint utálom a rommá pörkölt kávékat, így ránézve, egyiket sem kóstolnám meg saját kontóra. Ez még mindig majdnem elérhető 5k perkiló alatt: [link]
De amik még bejönnek, az a Lidl-ös brazil, meg a Sparos brazil, őrölt kávé, Bialetti Brikkán lefőzve, ezeket isszuk otthon, mert szegényes az eklézsia, presszógépem pihen, nincs pénz most finom, világos pörkölésű kávékra, úgyhogy, ha valaki talál még 5k alatt nekem valami nem agyonpörkölt cuccot, engem is érdekel
Addigis, fent említetteket tudom ajánlani megkóstolásra.
-
jansky1
senior tag
Elég sok kilós kiszerelésű, 5000 forint alatti árú kávé (szemes) van az emagon, ebben a shopban, de nem ismerem őket. Van valakinek tapasztalata velük, van köztük bestbuy esetleg?
[ Szerkesztve ]
-
GeryFlash
veterán
válasz Beni2360 #463 üzenetére
Lehet kiprobalom majd Vegul egy fel kilos Amaroy 100% Arabica lett, szinten 2300/0.5kg aron.
Hi, i'm new to APHEX TWIN, so i was wondering how much the IQ requirements was to enjoy his stuff. and understand all the underlying themes, because its really complex stuff. I have IQ of 119 but i heard that you need atleast 120 is it true?
-
Beni2360
félisten
válasz GeryFlash #462 üzenetére
Múlt héten meg volt a Pennyben fél kg Segafredo szemes 2300 Ft a teák melletti kis akciós állványon.
-
GeryFlash
veterán
Sziasztok!
Szemes kavet keresek 5 ezer Ft/kilo alatt, mivel a Vergnanok amiket rendeltem csak a het masodik felere jon meg es kell vmi SOS kave, es mar regota terveztem hogy kiprobalnek valami budget jo/artek aranyu cuccot. Mi a legjobb max 5 ezer Ft-ig? Van valami sajat markas Penny/Lidl/Aldi stb cucc amit erdemes venni. Izlestol fuggetlenul ami nagyon jo aron kepvisel elfogadhato/jo minoseget es nem webshopos hanem boltban megkapod tortenet.
[ Szerkesztve ]
Hi, i'm new to APHEX TWIN, so i was wondering how much the IQ requirements was to enjoy his stuff. and understand all the underlying themes, because its really complex stuff. I have IQ of 119 but i heard that you need atleast 120 is it true?
-
leslien
nagyúr
üdv
innen rizikos vásárolni? [link] értékelés alapján nem láttam rosszat.. Román eladó..
választ előre is köszönömLáttál már farkast, aki rosszul alszik a birkák véleménye miatt?.....
-
Met
nagyúr
Az Aldis Nespresso kapszulát másnál is nehezebben engedi ki a gép?
Pixie Clips a gép, idáig Nespresso, Jacobs, LOR, Starbucks kapszulákat használtunk.
Vettünk Aldis kapszulát (lungo, rózsaszín és sárga), tegnap lefőztem egy rózsaszínt, minden ok.
Ma lefőztem egy sárgát, erőlködött a gép, alig csorgott. Leállítottam, beraktam egy rózsaszínt, az is.
Lefőztem egy Nespresso kapszulát, azzal is mintha erőlködött volna de jobban csordogált.
Kapszula nélkül rendesen engedte ki a vizet.Némelyik Nespresso kapszulával is hallani hogy erőlködik a gép de folyik rendesen, ilyen még nem volt hogy alig csordogált.
Vagy ez tök random?
20%-os kedvezménykódot az éves AlzaPlus+ előfizetésre - 23muM9Ktbr6Y
-
őstag
Sziasztok!
Tudom nem ide tartozik, de lenne egy kérdésem/kérésem. Aki rendelt szemes kávét és kapott mellé papíron lévő Samung SAH kezdetű kupont és nem szeretné felhasználni, én pont telefont vennék és ilyenre vadászom. Ha nincs szükséged rá és elküldenéd privát üzenetben, hálás lennék.
Köszönöm!
* Új Galaxy S21 FE tokok és üvegfóliák * adatlapomon
-
törölt tag
Ééés van egy "újabb" módszer mokkához, érdekes.
https://www.home-barista.com/brewing/how-to-improve-your-moka-pot-coffee-t48638.html
Minden íze is megvan. Varázslatos.
Én úgy csináltam Mokinával, hogy kb. 4 grammot őröltem a kosárba míg forrósodott az aljában a víz, meglocsoltam hattyúnyakúval precízen, persze folyik az alján, de nem baj. Aztán őröltem még rá 2-3 grammot. Bele a forró vizes aljába, konyharuhával összeteker, lefőz.
Nem égeti túl, a hideg víz jól lejjebb húzza az átlagot, 90-95 fokra, ez a szegény ember 9baristája, csak crema nincs. -
törölt tag
Van aki próbálta már ezt a módszert?
https://www.nosalty.hu/recept/boszniai-kahva -
kuntics
aktív tag
válasz zitrone88 #452 üzenetére
Örlőt mindenkeppen kihagynám, pár “hobbynál” már elkapott korábban a lejtő, itt most szeretnék kimaradni belőle. Kapucziner itt van Győrben, sárga chibonál csak jobbat adnak, lehet direkt kotyogóshoz is kérni.
De átnézek a többi csoportba olvasgatni aztán megszülöm nagy nehezen a döntést.
-
zitrone88
aktív tag
Hát, nem tudom, mivel szeretnél habosítani, vagy megfelel e a french press vagy a kis pörgős fejű hülyeség, de azért a delonghik árban messzebb vannak a bialettitől, és egy normálisabb őrlő is dukálna hozzá, ami a "bótinál" finomabbra is tud őrölni, mondjuk budget vonalon egy hario mini (lehet tekerni csavarbehajtóval is )
-
kuntics
aktív tag
válasz zitrone88 #450 üzenetére
Köszi, a héten még meglátogatok egy mediamarktot, személyesen is megnézni ezeket a bialettiket.
Közben még nézegettem 15bar-os delonghikat, ec680,ec685 stb. Sok infót nem találtam róluk itt a fórumban, mokához képest jobbak? Mert árban ezek sem tűnnek vészesnek, meg van rajtuk kis gőzölő kar is.
Amúgy régebben én is feketén ittam, csak nem minőségi kávét, gyomrom nem is igazán díjazta hosszú távon. Tejet is csak simán bele szoktam önteni, a habosítót is csak ritkán használnám.
-
zitrone88
aktív tag
A brikka cremát csinál. Vagy legalábbis ahhoz hasonlót. Én szeretem, mert hidegen indítva finomabb a végeredmény, mint, ha a vizet előmelegíteném. A mokánál viszont úgy finomabb, ha előforralod a vizet, és melegében teszed bele a kávékosarat és a tetejét. Szerintem tejjel tökmindegy, nem éreztem még tejjel különbséget nagyon az elkészítések módja között, bár én feketén iszom, és lehet, hogy csak a tudatalatti dac nem hagy különbséget érezzek Mokát vennék személy szerint, tejhabosítónak meg egy french press főzőt, de mondjuk utóbbiban nem vagyok mérvadó, mert utálom a habos dolgokat
-
kuntics
aktív tag
válasz zitrone88 #447 üzenetére
Napi szintű kávézás biztos nem lesz, havonta jó, ha 15 kávét innék otthon, de ez is optimista verzió. Akkor marad a bialetti, már csak a típusát kell kitalálni. 2 személyes brikka 2x annyi, mint a 3 személyes moka express. Minőségben is van ennyi különbség?
aztán már csak tejhabosítót kell keresnem
-
zitrone88
aktív tag
Egyrészt a kapszulásba fér vagy 5g kávé, ami hígf.st jelent, max nagyon kevés vízzel értékelhető, másrészt környezetszennyezőbbé teszi az amúgy sem túl környezetbarát kávézás intézményét. Vagy körülményessé, ha utántölthető kapszuláznál. Fentiek alapján én bialettit mondanék. Igazából a válasz leginkább csak tőled függ.
- legyen egyszerű? -kapszulás
- nehéz legyen elrontani a főzetet? -kapszulás
- legyen finom? -bialetti
- legyen lehetőséged, hogy lehessen finomabb? -bialetti
- hol keletkezik kevesebb hulladék? -bialetti
- számít e a hulladék mennyisége?
- van kedved "pepecselni"? -bialetti
- vagy csak dőljön a lé? -kapszulás
- legyen az olcsóbb verzió? -bialetti (bekerülési + kávé bele)Válaszolj a kérdésekre, súlyozd, és szerintem megtalálod a számításod
De, ha belefér a büdzsébe, egy legolcsóbb automata Tschibo gép a legkényelmesebb, és darálgatni sem kell azért cserébe, hogy frissebb legyen a potion. Ha viszont annak ellenére sem innál minden nap kávét otthon, hogy meglenne rá a lehetőséged, akkor szerintem bialetti. Az kielégíti az elfogadható/jó kávéhoz jutás igényét, és a szöszmötölés igényét is, ezen igények bizonyos mértékű növekedése mellett is (amit abból, hogy ezen a fórumon egyáltalán megkérdezted, amit amúgy könnyedén eldönthetnél, ha tényleg nem számítana, következtethetünk, ha nem is vallod még be magadnak )[ Szerkesztve ]
-
kuntics
aktív tag
Sziasztok!
Nespresso gépem feladta a harcot, nem főz többet. Ennek már kb másfél éve, szóval most már ideje lenne egy kávéfőzőt vennem. Ebből azért leszűrhető, hogy itthon mennyi kávét iszok itthon, munkahelyen néha 1-2 automatás lé lecsúszik 12 óra alatt. Viszont tényleg kellene itthonra is valami. A kérdés, hogy nespresso kapszulás, vagy valami bialetti? Ha az utóbbi, akkor darált kávét vennék, örlésbe meg ilyenekbe nem kezdenék bele. Daráltból legalább normálisat, helyi pörkölésűt vennék (kapucziner). Egyedül élek, kapszulásnál nincs választék méretben, kotyogósnál annál inkább.
-
törölt tag
Leül az aljára mint az iszap, a többi meg úszkál, ezt mikrofilterezni lehetne membránnal, de eltömődne rögtön.
Inni pedig - ezt elfelejtettem említeni - egy szem datolyán keresztül érdemes. Mármint iszod és közben rágcsálsz egy datolyát. Nem ám belekevered a cukrot, mint a görög kávénál a dzsezvába. Dzsezvában is próbáltam, pocsék volt, nem forrta ki magát. -
hmatyas
tag
Ha filterbe rakod akkor is működhet? (Akkor gondolom nincs zacc az alján)
-
törölt tag
Kaptam finom kardamomos kávét az Emirátusokból. Egy liter forrásban lévő vízbe négy evőkanál púderfinomságú kávét kell rakni, tíz percig főzni kell, épp hogy csak forralva, tíz percnél éppen elforrja a habját, ami utóbb szivárványszínekben pompázik. Aztán három négy perc pihentetés után szépen le lehet önteni a zaccról a kávét. Nincs ennél egyszerűbb kávé.
-
fradi81
veterán
bw-cmm2 gépnél habosítás után nem lehet egyből kávét főzni? Ez a 'gőz mód' jön be.
moto g72, Ninebot d28e
-
törölt tag
válasz zitrone88 #437 üzenetére
De bármilyen más megoldás is jó. Én is sokat vacakoltam hogy csak egy adag legyen, ehhez a Philips automata tökéletes, 8 grammot őröl, 24g amit lefőz, rövidre van állítva, így a legtöbb az aroma, legkevesebb a csersav és koffein. De egy automata drága, használtan baktérium- és penésztanya.
-
zitrone88
aktív tag
válasz AeSDé Team #436 üzenetére
Én támogatom az ötletet. Felterjesztem. köszönöm!
Ha nem, mert jobbra vágynak, akkor konzumpronak köszönöm, mert akkor az a gép leszHa válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
AeSDé Team
őstag
válasz zitrone88 #434 üzenetére
A szarvasihoz adnak gyárilag egy hat-, és egy kétadagos szűrőt. A kétadagosból (ha esetleg nincs meg) utólag is lehet venni olcsón: [link] [link]
A használati utasítás szerint a Szarvasi 36g-ot tekint 6 adagnak, szóval kb. 12g férhet a 2 adagos szűrőjükbe, ami már majdnem annyi, mint az eszpresszóhoz használt 9g kávé.
Ezzel a kétadagos szűrővel nem lehet úgy játszani kevesebb vízzel, kevesebb kávéval, hogy annyi főzet jöjjön ki belőle amennyit ő szeretne?
-
zitrone88
aktív tag
hejhó
Feleségem 80 éves mamájának sok, amit a szarvasi lefőz. Felmerült, hogy kéne neki valami, ami egy adag presszót főz le. Adja magát, hogy egy karos kéne, ami nem profi, vígan főz a bóti daráltból valamit. Volt ez a Blitzwolf, amit most adtam el kb egy hónapja. Addig kínálgattam a családban, hátha kell valakinek, de neeeeem.... Na mindegy, ne is menjünk bele, mert megzeberedek. Kérdés, ha már így alakult: van e ennél a blitzwolfnál jobb vétel (mert amúgy egészen értékelhető kávét főzött a bóti őrleményekből). A plafon 30ezer, de minél olcsóbb, annál jobb.
-
fradi81
veterán
"Amikor lekapcsoltad a főzőt és levetted azonnal tartsd egy rövid ideig a kotyogós alját hideg folyó víz alá, így a gőzképződést megállítod."
-Ez egy bialetti venus fényes felületének nem árt meg?
[ Szerkesztve ]
moto g72, Ninebot d28e
-
törölt tag
A profi topikban árult valaki Melitta kerámia filteres főzéshez tölcséreket, eszembejutott hogy láttam már valahol és találtam párezerért háromlyukas verziót egy online régiségboltban. Nagyon szép állapotú, tiszta darabot kaptam.
Ez nem korlátozza a lefolyást, így beehouse módszerrel lehet felöntögetni.
16 g közepes őrleményre megy összesen 270g forró víz0:00 32g a bloominghoz, hogy a légbuborékok ki tudjanak szabadulni,
0:30 111g-ra öntjük a mérlegen,
1:15 191g-ig emeljük a beletöltött víz mennyiségét,
2:00 270-ig öntjük és várunk,
3:00 kész!Egyszerűbben, az első 30 grammos átnedvesítés után 80 grammokat öntünk háromszor, 45 másodpercenként.
Ez a legjobb módszer, próbáltam többfélét, simán felöntve mint a későbbi Melittáknál a peremig, vagy folyamatosan egyenletesen öntve vékony sugárban, egyik sem olyan kellemes, kesermentes, gyümölcsös ízeket kihozó, mint ez a módszer.
-
Digitalpimp
senior tag
válasz Digitalpimp #426 üzenetére
Na, rászóltam, mától akciósok az országneves Spar Prémiumok.
-
fradi81
veterán
Mernétek venni ilyen főzőt? Időseknek lenne régi kotyogós helyett, gondoltam ha már új akkor lehetne elektromos, karost nem akarok azt nehezebb tekergetni.
[ Szerkesztve ]
moto g72, Ninebot d28e
-
Beni2360
félisten
válasz DrBubo77 #422 üzenetére
Ha a Lidli elérhető neked akkor ajanlom ezt a fajta kávét. Előtte a presszó valtozat volt az erősebb volt izre is. Ez 100% Arabica automata gepben hasznalom. Fel kg 2800 ft. Nem a szokasos helyen van hanam közepén a kommersz dolgok közt.
[ Szerkesztve ]
-
Digitalpimp
senior tag
válasz zitrone88 #425 üzenetére
Viszonylag gyakran akciósok, akkor kell betárazni belőlük. Nekem még pont a brazil van hátra, a többit már ittam. Kolumbia, India nekem ízlett, Uganda sem rossz, de a másik kettő jobban bejött.
-
zitrone88
aktív tag
válasz Digitalpimp #424 üzenetére
Utóbbik amúgy nem olcsók annyira, de abból a brazil pl egészen finom.
-
Digitalpimp
senior tag
Próbáld ki az Omnia Silket, vagy a Jacobs Krönungot. Vagy a Spar Premiumokat, amiknek országnevük van.
-
zitrone88
aktív tag
Ha koffeintartalmat nézünk, akkor bármelyik, amire az van írva, hogy 100% arabica (hacsak nem ragaszkodsz a jellegzetes robusta ízhez). Mert a robustában jóval több koffein van. Ha viszont nem a koffein, hanem az erős íznél gyengébbet keresel, akkor nem hiszem, hogy tudok hasznodra lenni. Világosabb pörkölésű kávét kell keresni, és nem hagyni megégni a kávét, de abban az ársávban nem valószínű, hogy lesz, a legtöbb bolti kávét szénné pörkölik, hogy egyenízük legyen kb. Régi bevált gyakorlat a "főzök egy jó erős kávét", amikor is az általad említett kávét jól betömik a kotyogósba, és mikor lefő, hagyják az utolsó cseppet is kiprüszkölni magából, miközben a pokol lángjai nyaldossák az alját, ezzel jól megégetik az eleve sz.rrá pörkölt kávét, és kész az "erős" kávé. De szigorúan úgy, hogy a biztonsági szelepet is ellepje a víz belül.
Szóval a kérdésed összetettebb lehet, mint gondolnád, kérdés, hogy főzöd a kávét most, és mennyit szeretnél fejlődni és költeni kávézás terén Ha mindkét kérdésre "semmivel sem többet a jelenleginél" a válasz, akkor az egyetlen megoldás, ha hígabbra főzöd, esetleg odafigyelsz arra, hogy ne égjen meg nagyon.Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
DrBubo77
veterán
Tudtok ajánlani olyan kávét, ami gyengébb a Tchibo Family-Omnia jellegű kávéknál?
ÉN VAGYOK a feltámadás és az élet. (János 11:25)
-
Soulfly842
addikt
Üdv,
Kávédarálót tervezek 20-25K-ig, van valamilyen tanácsotok? milyet ajánlottok?
Egyszerű topicba jövök, a jó kávét szeretem, de Bestbuyozott Delonghi EC 685-t használok (25K volt, jól szolgál )
Nálunk a hozzám közel lévő kisebb aldiban pont figyelt ebből egy folyamatosan, láttam, ahogy lépegetett fel az ára ennek a kávédarálónak, pedig szemeztem vele anno, hátha lentebb megy, de nagyon nem - manapság ezen nincs mit megleődni, mindennek felfele liftezget az ára.
Más:
Amikor szeptemberben olaszországban voltam szabad bőröng kapacitásomat többfajta olasz kávéval tömtem tele, de furcsa mód egy óccóbb fajta jött be (3,8 euró volt fél kiló random kisebb boltban Rómában), valószínűleg a magasabb robusta arány miatt bejövős nekem.Ilyet lehet Mo-n venni valahol?
[ Szerkesztve ]
-
mekker
őstag
válasz #76500480 #417 üzenetére
Tesco Finest Costa Rican (arany csomagolás), L'Or Brazil, Mantaro Calma, Lavazza Oro. Barátnő szerette a Lavazza Crema e Gustót is. Vergnano Antica Bottega az, amit még ki szeretnék próbálni bolti kávék közül. Általában akkor szoktam venni, ha a Tescóban clubcardos kedvezmény van rájuk, és még viszonylag frissek.
Illetve van még MediaMarkt/BestByte-ban AVX és Bialetti Delicato, ami jó. Általában hosszú hónapokig az üzlethelyiségben állnak, szóval nem nagyon szoktam ott kávét venni. Bialetti is olasz mintaboltból van (itthon sokkal olcsóbb btw). Online jobb a helyzet. AVX honlapjáról nekem pl. az Ethiopia Guji ízlett annyira, hogy emlékezetes legyen.
Másik topikban ajánlották az Alzacafét is, mint "bestbuy".
Szerk.: Többi Mantaro, Bellarom, többi Lavazza (Rossa-t ajánlották Brikkás vidi alatt mondjuk), többi Tesco Finest szerintem felejtős.
[ Szerkesztve ]
Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.
-
zitrone88
aktív tag
válasz #76500480 #417 üzenetére
Nehéz már jó áron hozzájutni, legutóbb még 2800ért vettem fél kilót, most EZT találtam. Aztán ez is drága lesz előbbutóbb, de még nem kézműves árban. Ebből jó presszót főzök, és a kotyogós is egészen iható.
A Lidl bio szemes kávéja is használható.
Ami viszont Brikkában nekem nagyon bejött, az az Auchan Bio Arabica De ezt meg már sajnos egy ideje nem kapok....
Ennél már csak jóval drágábbakat tudok mondani személy szerint, ami mind specialty. Nem specialtyból ezeket találtam mindennap fogyaszthatónak.Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
törölt tag
Sziasztok!
Szeretnek kérni ajánlásokat, hogy milyen szemes kávét érdemes legalább egyszer kipróbálni. Eddig Mantaro Calma fogyott, Cafe Freit drágának találom, szezonon kívűl vagyunk de a bubistro vagy cafe maran kávénak jövőre adok egy esélyt. -
szekzol
tag
Ehhez időgép is kellene...
Mostanában is láttam ezt a fajta főzőt az Aldiban (nyilván nem ennyiért), tetszik, hogy keskenyebb mint a Lidl-ös. Viszont csak hétvégén iszunk itthon kávét. Erre a mennyiségre meg nem akarok venni gépet. Van egy 3-as és egy 1-es Bialetti Moka Express.
Most éppen ez megy bele:[ Szerkesztve ]
-
mekker
őstag
válasz bmxbandita #381 üzenetére
Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.
-
zitrone88
aktív tag
Jah, a Macikávéra én is ráizgultam pár éve, és rájöttem, hogy ugyanolyan íze van, mint a 3in1 kávéknak. Csak a cukor és a tejben feloldás a lényeg A sooook cukor... Mindenesetre most kíváncsivá tettél, rendelni fogok ilyen inkát, amit fentebb linkeltem, és megkóstolom Néha innék este egy ilyet, ha finom vóna'
-
mekker
őstag
válasz zitrone88 #411 üzenetére
Nálam úgy kezdődött, hogy egyszer vettem a vietnámi boltban Inkát, mert hogy milyen jó volt 5 évesen a macikávé. Aztán utána nem találtam, csak Ricorét, ami pedig már nem koffeinmentes. Biobolt és hasonló helyeken viszont ehhez képest hatalmas a választék: van ilyen pellethez hasonlító cikória, illetve a Jánossomorja Multi Cikória brandnek van többféle terméke, ízesített is.
És így néha elővettem őket próbálgatni, de nem tudom, hogy melyiket érdemes venni, mi a jó recept. Valami irányadó arány van rájuk írva, de úgy ennyi. Nem tudom, hogy milyennek kéne lennie egyáltalán a késztermékeknek.
Egyébként most ezek vannak itthon (Zamat maláta és ez a nagyszemű cikória). 88C-os víz, 33:1, 5 perc a szűrés előtt. Kb ezzel próbálkoztam most.
-
zitrone88
aktív tag
Hát, én ehhez totál nem értek, de abból, amit írsz, feltételezem, hogy az Inka ízlik. Meg úgy látom, párszáz Ft 180g, és egy adaghoz kb 4g cucc kell. És az összetevők meg olyan változatosak, hogy cikória vagy maláta nem lesz elég "olyat" főzni. Fentiek tükrében én már azt sem értem, miért akarsz főzőcskézni, ha az Inka finom, olcsó (15 Ft/adag ), kiadós, és egyszerű, mint a faék?
Kérlek, humorral vedd az értetlenkedésem, ne szúrkálódásnak, és komolyan érdekel a válasz!
-
mekker
őstag
Valaki szokott cirok vagy maláta "kávé"italt készíteni? Próbáltam már többfélét, de sehogy sem lesz olyan, mint az Inka instantból.
-
törölt tag
Ha túl keserű, 15 grammhoz 240 ml víz, 45g bloom fél perc alatt és egy perc alatt a többit ráönteni. A 3-as chemex geometriája miatt be kell mélyíteni a kávékupac közepét, nem jó laposan.
Akkor elvileg 10 grammhoz 160 ml víz és 30g bloom 20 másodperc alatt, a maradék 40 másodperc alatt. Hát ez jó gyors hattyúnyakúhoz. Legközelebb kipróbálom mennyi a legkevesebb idő amíg át lehet folyatni rajta, meg akkor kicsit több kávé is kell.
Bocsi hogy ide jegyzetelek, de ha beválik, akkor igazán egyszerű délutáni kávézást tesz lehetővé, minden más nélkül is.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz #85578752 #135 üzenetére
Chemex 3-hoz, sima papírfiltert középvonalig visszahajtva lehet használni, de az előzőhöz képest 45 fokkal elforgatva, hogy a csőr vájatba beakadjon a visszahajtott papír éle.
7,5g kávéból 150ml vízből, kis kínai hattyúnyakúval.Időt nem nagyon mérek, a lényeg hogy ne váljon szét a vízsugár apró cseppekre, csak surranjon a második bloom után.
Teltebb íze van mint a V60-nak, így jó olyan savas kávékhoz, amik nem akarnak kiegyensúlyozottak lenni azzal a módszerrel. Emiatt érdemes kicsit durvábbra őrölni. Nagyon tiszta, áttetsző sötétnarancs-barna a végeredmény. -
-
fradi81
veterán
Akkor jólvan köszi.
moto g72, Ninebot d28e
-
Digitalpimp
senior tag
Nekem a Dedica első perctől ilyen, csak így csorog belőle a víz. Esetleg csavarozd le a szűrőjét, ha lelehet.
-
hmatyas
tag
Mire odaértem, hogy berakjam a kosárba elfogyott
-
fradi81
veterán
válasz Digitalpimp #398 üzenetére
Akkor ezt most eléggé BB. Ha már szóba került, amikor folyik ki rajta a víz, régebben nálam sugárban jött mint a tusolófejből, most meg csak így.
Citromsavas átöblítéstől nem változott. Ötlet?moto g72, Ninebot d28e
-
Beni2360
félisten
válasz zitrone88 #399 üzenetére
A BlitzWolf csak egy markanev nincs mögötte termelés. A BG ker. cég gyartatja.
Új hozzászólás Aktív témák
- Politika
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- iPhone-t használók OFF topikja
- Tesla topik
- Asszociációs játék. :)
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Durrogtass
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest