Hirdetés
-
IT café
Alapok lerakása by Bubó:
Új hozzászólás Aktív témák
-
zitrone88
aktív tag
Olyanoktól kérdezném, akik, ha tehetnék, csak specialtyt innának, de valamiért mégis itt vannak, ahol én:
Gondolkodom az egyszerűség kedvéért kapszulás főzőben, leginkább azért, hogy az asszony két gyerek mellett le tudjon napközben könnyen főzni magának egy nyeletet. De, ha már, homár, én is használnám, ha kapnék bele olyan kávét, amitől nem leszek szegényebb, és értékelhető a minősége. Szinte biztosnak gondolom, hogy azokból a kis kapszulásokból nem fogok ilyet kapni, mert fizikailag nem fér bele annyi kávé, amiből finomat lehetne főzni, legalábbis eddig még nem kóstoltam olyat. Ha tévedek, javítsatok ki. A Dolce gustot és a Tschibo vackát nézegetem még, főleg, mert utóbbinál most ingyen gépet adnak, ha jó láttam. Kapható valamelyikbe értékelhető kávé? Ha igen, melyik kávé, hol, mennyiért?
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
Ennyire nem vettem komolyan sosem. Egy sima légmentesen zárható ikeás zacsira gondolok itt, vagy amiben eleve megveszed a minőségi kávét, hazai pörkölést, azok zárhatók. Levegőt kinyomod, amennyire lehet, aztán kész. Ha boltban veszel kávét, akkor viszont majdnem mindegy, hogy tárolod, egy gumitömítéses tetejű edény a szekrényben, aztán kalap
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
Alapvetően fontos volna, ha légmentes csomagolásban lenne lefagyasztva, ha ez nem abban történik, akkor értelme sem nagyon van, hisz az aromát szeretnénk bezárni, és tartósítani, amennyire csak lehet. Ezáltal, ha ez teljesül, nem szívja meg magát semmivel
Azért én sem vagyok sokkal előrébb a témában, mint te, de nekem jó is itt, ezen a ponton.Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
Szia,
Megőrzi az aromáját hosszabb ideig, nem degradálódik, valamint az őrlőben jót tesz az a kis harmatocska, ami lecsapódik rajta, és így nem száll szanaszét az őrlemény a szélben
Egyben fagyasztom le, zárható zacsiban, minél kevesebb levegővel (nullához konvergálva) összezárva, és mindig egy adagot mérek ki belőle, amit ledarálok, többi megy vissza a fagyóba.
Azért ahhoz, hogy mindennek legyen valami értelme, nem árt jobb kávét venni a sárga csibónál.Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
Az espressohoz való jellemzően a sötétebbre pörkölt kávé. Filter kávét szokás világos pörkölésűből csinálni, a sötétnek nagyon rossz íze van úgy. Viszont presszót én személy szerint világosból szeretek főzni. A boltiak meg jellemzően sötétek, egyenízűek, de azért kis különbségek vannak. Nade hosszú is, nem tudom, ebből volt e bármi hasznos infó, ami önmagában megállja a helyét Lényeg, hogy automatába bármilyen szemes kávét kipróbálhatsz, úgyis akkorára darálja, amekkorát le tud főzni (persze még itt is lehetne játszani vele, de ne menjünk bele)
Röviden: vegyél bármit, kóstold meg.
Azért nem szerepel az automata kávéfőző, mint ajánlott, mert igazából az se nem presszó, se nem filter, inkább a kotyogóshoz áll közel, ha a lefőzendő szemcse méretét nézzük, és a presszóhoz, ha a nyomást és a végeredményt. Az automata kávéfőző erénye az egyszerűség, és nem a tökéletes kávé. Ez nem azt jelenti, hogy nem tud jót főzni, de sok ráhatásod nincs. Automata... kész. (Én is már vennék egyet, de felkelne rá a gyerek reggelente)
Szóval röviden tényleg annyi, hogy bármilyen szemes kávéval találkozol, nyugodtan rakd bele, kóstold meg, a többit az ízlésed fogja eldönteni. Ha az osanos bio bejött, akkor ti sem valószínű, hogy a szénnépörkölt kávét szeretitek, így talán ízleni fog valami a felsoroltak közül, illetőleg a linkeken is találsz nagyon jó kávékat (javarészt nagyon jó kávékat találsz).
Apropó Auchan BIO. Mikor vettél utoljára? Ez az? [link] Csak mert ilyet sokáig nem találtam, azóta meg már be se megyek ezért Auchanba, mert kiesik. Csak ezért a kávéért jártam oda. Ha megint kapni, már megyek is
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
Szerintem (de nem igazán tapasztalat, mert én csak egy apartmanban főztem szarvasival, mikor nyaraltunk), a szarvasiba nem kell megtömködni a kávét, mint ahogy egy kotyogósban sem, kb ugyanúgy főzném. Púposra rakod annyira, hogy az oldalát megkocogtatva szépen elfeküdjön benne a kávé (ha mégsem, ujjaddal lekotrod, szintbehúzod), és tömörödjön, ettől a kocogtatástól, amennyire lehet, de nem jobban (tehát direktbe nem nyomnám le semmivel).
Én amivel próbálkoznék, hogy eleve forró vizet teszek a főzőbe, hamarabb lejöjjön, csapvíz helyett szűrtet használnék, vagy állottabb csapvizet (kimenjen belőle a klór), esetleg így hidegvizzel becsöpögtetném a kávét, ha már a kocogtatáson túl vagy, csak ez már tényleg kísérletezős, mert a kotyogósban oda folyna, ahonnan aztán folyik, mikor lefő, a szarvasiban meg vagy mindenhova-bárhova, vagy a küblibe, amibe a lefőtt kávé folyik... De már csak a kíváncsiság miatt kipróbálnám
A presszógépek tudják nagy nyomáson átnyomni a vizet a tamperelt, finomra őrölt kávén. Amit a boltban kapsz, az kotyogósra, tehát durvábbra van darálva, a bóti félautomata és automata kávéfőzők, szarvasi jellegűek, stb, azok nagyjából ezzel a szemcsemérettel bánnak el, és azt sem tömörítve. Ha a Sparosból a Brazilt próbáltad, és azt égettnek érezted, az lehetett attól, hogy nehezen folyt le, így a forróvíz sokat időzött a kávén, megégette. Ezen segíthet, hogy max kocogtatod, és forróvízzel indítod, hogy hamarabb lejöjjön. Lehet, hogy kevésbé lesz testes, és a kanál is ép marad, ha belerakod De elméletben ízletesebb lehet (de mondom, még nem próbáltam, hogy jobb). De az is lehet, hogy az ízlésednek már ez a sparos brazil is pörköltebb, mint kéne, de akkor írd le légyszi, hogy eddig mit ittál, mert én is a kevésbé pörköltet szeretem
El lehet molyolni ezekkel a dolgokkal, sok csalódás, pénzköltés, kevés sikerHa válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
Filter kávénak hívják ezeket, világosra pörkölt minőségi kávéból, megfelelő technikával elkészítve, nem elégetve 100 fokos vízzel, nagyon finom tud lenni, inkább már tea, mint kávé, ízletes, mást mutat forrón, és szinte kihűlve, és adagra is van annyi, hogy végig lehessen élvezni. Bolti kávéval felesleges nekiállni szerintem, csak mocsár lesz a végeredmény.
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
válasz Digitalpimp #481 üzenetére
Hát igen, próbáltam olyanokat ajánlani, ami szarvasi főző és agyonpörkölt kávék után diverz képet ad a sárga csibó fölötti szinten, de nyilván csak azt tudtam ajánlani, amit kóstoltam és nekem ízlett, vagy elment
Spar biot még nem is láttam (bár a többi bio-ról is csak azért tudtam, mert olvastam, hogy léteznek, így kifejezetten kerestem), az mindig elérhető? Külön részlegen van, vagy a kávéknál? Tennék egy próbát, köszi az ajánlást
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
Nem azt mondom, hogy a kávéfőzés non-plus ultrája, de én személy szerint azért szeretem, mert egyszerű a karbantartása, és nem igényli, hogy forró vízzel indítsd a főzést (míg a hagyományos kotyeszban érdemes azzal indítani a finomabb ízért, ezzel a nyomásszeleppel ellátott bialettivel (a brikka) én úgy találtam, hogy finomabb a végeredmény hideg vízzel indítva). Valamint megfizethető.
Presszót nem fog főzni semmi, csak a presszógép, ami TÉNYLEG az.
A Szarvasi előnye, hogy kevés kávéból főz sok levest. A Brikka ehhez képest zabálja a kávét, így erre is készülni kell szintlépéskor, hogy finom kávéhoz kell mennyiség. Koffein szempontjából egy szarvasi robustában sincs kevesebb, mint egy presso vagy brikka főzet 100% arabicában (ha jól tudom, az arabicában kevesebb mint fele koffein van a robustához képest), szóval koffein aggályod ne legyen, ha eddig robustát ittál (sárgacsibó pl.). Mi négy személyesből iszunk ketten, ha egyedül kávézol, elég a kétszemélyes (ennél nem tudom, változik e a módszer, a hidegindítás a 4személyesre vonatkozott, egyéni tapasztalaton alapul). De a presso mennyiség szarvasi után nevetségesnek hat. Hozzá lehet szokni egyébként, de először nagyon fura, hogy hörp, oszt kalap. Szerintem egy brikka főzetből kell a két presso adag, igazi pressóból éreztem csak, hogy elég telt volt ahhoz, hogy elég legyen.
Nade, megint nagyon elkalandozok
Túlmisztifikálni nem kell a Brikkát, de megfizethető és értékelhető játékszer, én is ezzel kezdtem, és a hario minivel, aztán félautomata kínai, majd jött egy presszóképes matuzsálem a nyolcvanas évekből, és egy graef örlő. A középső szintet érdemes kihagyni, ha majd valaha presszó irányba lépnél tovább
Majd jött a gyerek, költözés, ne zörögjek a darálóval reggel, míg alszik a gyerek, de amúgy kedvem sem erőm sincs, és most újra brikkával főzök, előre daráltat, és egy automatáról álmodom, amivel még ennyi dolgom sem lenne De az meg zörög....
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
Egy topik olyan kávéivóknak, akik:
- nem főzik le a cibetmacska kakiját, házimacska is jó
- nem kézzel őrlik a kávét, a tököm se, azért van az akkus csavarozó
- a kávéfőzőjük nem félmillióba kerül. Minimum egy nullával kevesebb
Mindennek megfeleltemHa válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
Szarvasival is lehet értékelhetőt főzni, így akár meg is érheti darálni és frisset venni. Ha viszont elégedett vagy az életeddel, akkor ne mássz bele, mert elkezd hobbivá, majd költségessé és pepecselőssé válni. Ha veszel egy kézidarálót, akkor már azzal jó programot csinálsz magadnak, hogy minden főzés előtt tekered (bár a hario mini-t én akkus csavarozóval használtam ). Aztán ugye meg kell találnod azt a kávét, amiért érdemes kínlódni, ami drágább is lesz, hogy mindig azt vedd, és az odavezető út is költséges próbálkozásokkal, és mocsárízű főzetekkel van kikövezve
Szóval őrlőnek ezt ajánlanám: [link]
Első próbálkozásoknak ezeket a kávékat:
[link] (Ezt ajánlanám még fentebb jasky1-nek is, aki 5K alatt keresett szemes kávét)
[link] ez nem mindig van, és nem minden szezonban finom, de mindig érdemes kipróbálni
Lidl-ben vannak még ezek kipróbálásra: [link] és [link]
[link] Auchanból is legyen valami (itt régen volt sima bio, az is finom volt, de már nem láttam ezer éve)Ha pedig úgy döntesz (én most ezeket használom kotyeszba idő, pénz, és elhivatottság hiánya miatt), akkor ezek az őrölt kávék érdemesek még kipróbálásra, eszközvásárlás nélkül, mindenekelőtt, hátha megtalálod a számításod:
Lidl: [link] és [link]
Spar (személyes kedvencem): [link]Ha pedig mindenképp eszközt vásárolnál, és belevágnál, időd és elhivatottságod is megvan, akkor akár a szarvasit le lehetne cserélni egy Brikkára. LEHET (és ezt hangsúlyozom), hogy már ezzel is finomabbat főznél egy Sparos brazil őröltből, mint a Szarvasival a legjobb kávéból darálva a fent felsoroltak közül.
Ha pedig beneveznél a komplett kezdőszettre, akkor Brikka+Hario mini+haza pörkölésű, jó minőségű kávék, pl:
Maran
Roastopus
Casmo
Líceum
ésmégsokanmások
Ezek mehetnek a fagyasztóba, és onnan frissen a darálóba, légmentesen zárva természetesen (kivéve kifelé ugye a szelep által).Nah, jó sok időt sikerült rászánnom, úgyhogy legalább egy kávét kóstolj meg a felsoroltak közül
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
a dallmayr szemes, meg a lidl-ösből is van elvileg szemes, bár ebben nem vagyok biztos
szerk: bocsánat, a dallmayr nem szemes, most nézem... szemest szerettem volna keresni, és linkelni
de sajnos nagyon úgy látom, a 6000 az új 5000[ Szerkesztve ]
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
Hát, én személy szerint utálom a rommá pörkölt kávékat, így ránézve, egyiket sem kóstolnám meg saját kontóra. Ez még mindig majdnem elérhető 5k perkiló alatt: [link]
De amik még bejönnek, az a Lidl-ös brazil, meg a Sparos brazil, őrölt kávé, Bialetti Brikkán lefőzve, ezeket isszuk otthon, mert szegényes az eklézsia, presszógépem pihen, nincs pénz most finom, világos pörkölésű kávékra, úgyhogy, ha valaki talál még 5k alatt nekem valami nem agyonpörkölt cuccot, engem is érdekel
Addigis, fent említetteket tudom ajánlani megkóstolásra.
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
Hát, nem tudom, mivel szeretnél habosítani, vagy megfelel e a french press vagy a kis pörgős fejű hülyeség, de azért a delonghik árban messzebb vannak a bialettitől, és egy normálisabb őrlő is dukálna hozzá, ami a "bótinál" finomabbra is tud őrölni, mondjuk budget vonalon egy hario mini (lehet tekerni csavarbehajtóval is )
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
A brikka cremát csinál. Vagy legalábbis ahhoz hasonlót. Én szeretem, mert hidegen indítva finomabb a végeredmény, mint, ha a vizet előmelegíteném. A mokánál viszont úgy finomabb, ha előforralod a vizet, és melegében teszed bele a kávékosarat és a tetejét. Szerintem tejjel tökmindegy, nem éreztem még tejjel különbséget nagyon az elkészítések módja között, bár én feketén iszom, és lehet, hogy csak a tudatalatti dac nem hagy különbséget érezzek Mokát vennék személy szerint, tejhabosítónak meg egy french press főzőt, de mondjuk utóbbiban nem vagyok mérvadó, mert utálom a habos dolgokat
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
Egyrészt a kapszulásba fér vagy 5g kávé, ami hígf.st jelent, max nagyon kevés vízzel értékelhető, másrészt környezetszennyezőbbé teszi az amúgy sem túl környezetbarát kávézás intézményét. Vagy körülményessé, ha utántölthető kapszuláznál. Fentiek alapján én bialettit mondanék. Igazából a válasz leginkább csak tőled függ.
- legyen egyszerű? -kapszulás
- nehéz legyen elrontani a főzetet? -kapszulás
- legyen finom? -bialetti
- legyen lehetőséged, hogy lehessen finomabb? -bialetti
- hol keletkezik kevesebb hulladék? -bialetti
- számít e a hulladék mennyisége?
- van kedved "pepecselni"? -bialetti
- vagy csak dőljön a lé? -kapszulás
- legyen az olcsóbb verzió? -bialetti (bekerülési + kávé bele)Válaszolj a kérdésekre, súlyozd, és szerintem megtalálod a számításod
De, ha belefér a büdzsébe, egy legolcsóbb automata Tschibo gép a legkényelmesebb, és darálgatni sem kell azért cserébe, hogy frissebb legyen a potion. Ha viszont annak ellenére sem innál minden nap kávét otthon, hogy meglenne rá a lehetőséged, akkor szerintem bialetti. Az kielégíti az elfogadható/jó kávéhoz jutás igényét, és a szöszmötölés igényét is, ezen igények bizonyos mértékű növekedése mellett is (amit abból, hogy ezen a fórumon egyáltalán megkérdezted, amit amúgy könnyedén eldönthetnél, ha tényleg nem számítana, következtethetünk, ha nem is vallod még be magadnak )[ Szerkesztve ]
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
válasz AeSDé Team #436 üzenetére
Én támogatom az ötletet. Felterjesztem. köszönöm!
Ha nem, mert jobbra vágynak, akkor konzumpronak köszönöm, mert akkor az a gép leszHa válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
hejhó
Feleségem 80 éves mamájának sok, amit a szarvasi lefőz. Felmerült, hogy kéne neki valami, ami egy adag presszót főz le. Adja magát, hogy egy karos kéne, ami nem profi, vígan főz a bóti daráltból valamit. Volt ez a Blitzwolf, amit most adtam el kb egy hónapja. Addig kínálgattam a családban, hátha kell valakinek, de neeeeem.... Na mindegy, ne is menjünk bele, mert megzeberedek. Kérdés, ha már így alakult: van e ennél a blitzwolfnál jobb vétel (mert amúgy egészen értékelhető kávét főzött a bóti őrleményekből). A plafon 30ezer, de minél olcsóbb, annál jobb.
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
válasz Digitalpimp #424 üzenetére
Utóbbik amúgy nem olcsók annyira, de abból a brazil pl egészen finom.
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
válasz DrBubo77 #422 üzenetére
Ha koffeintartalmat nézünk, akkor bármelyik, amire az van írva, hogy 100% arabica (hacsak nem ragaszkodsz a jellegzetes robusta ízhez). Mert a robustában jóval több koffein van. Ha viszont nem a koffein, hanem az erős íznél gyengébbet keresel, akkor nem hiszem, hogy tudok hasznodra lenni. Világosabb pörkölésű kávét kell keresni, és nem hagyni megégni a kávét, de abban az ársávban nem valószínű, hogy lesz, a legtöbb bolti kávét szénné pörkölik, hogy egyenízük legyen kb. Régi bevált gyakorlat a "főzök egy jó erős kávét", amikor is az általad említett kávét jól betömik a kotyogósba, és mikor lefő, hagyják az utolsó cseppet is kiprüszkölni magából, miközben a pokol lángjai nyaldossák az alját, ezzel jól megégetik az eleve sz.rrá pörkölt kávét, és kész az "erős" kávé. De szigorúan úgy, hogy a biztonsági szelepet is ellepje a víz belül.
Szóval a kérdésed összetettebb lehet, mint gondolnád, kérdés, hogy főzöd a kávét most, és mennyit szeretnél fejlődni és költeni kávézás terén Ha mindkét kérdésre "semmivel sem többet a jelenleginél" a válasz, akkor az egyetlen megoldás, ha hígabbra főzöd, esetleg odafigyelsz arra, hogy ne égjen meg nagyon.Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
válasz #76500480 #417 üzenetére
Nehéz már jó áron hozzájutni, legutóbb még 2800ért vettem fél kilót, most EZT találtam. Aztán ez is drága lesz előbbutóbb, de még nem kézműves árban. Ebből jó presszót főzök, és a kotyogós is egészen iható.
A Lidl bio szemes kávéja is használható.
Ami viszont Brikkában nekem nagyon bejött, az az Auchan Bio Arabica De ezt meg már sajnos egy ideje nem kapok....
Ennél már csak jóval drágábbakat tudok mondani személy szerint, ami mind specialty. Nem specialtyból ezeket találtam mindennap fogyaszthatónak.Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
Jah, a Macikávéra én is ráizgultam pár éve, és rájöttem, hogy ugyanolyan íze van, mint a 3in1 kávéknak. Csak a cukor és a tejben feloldás a lényeg A sooook cukor... Mindenesetre most kíváncsivá tettél, rendelni fogok ilyen inkát, amit fentebb linkeltem, és megkóstolom Néha innék este egy ilyet, ha finom vóna'
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
Hát, én ehhez totál nem értek, de abból, amit írsz, feltételezem, hogy az Inka ízlik. Meg úgy látom, párszáz Ft 180g, és egy adaghoz kb 4g cucc kell. És az összetevők meg olyan változatosak, hogy cikória vagy maláta nem lesz elég "olyat" főzni. Fentiek tükrében én már azt sem értem, miért akarsz főzőcskézni, ha az Inka finom, olcsó (15 Ft/adag ), kiadós, és egyszerű, mint a faék?
Kérlek, humorral vedd az értetlenkedésem, ne szúrkálódásnak, és komolyan érdekel a válasz!
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
válasz Digitalpimp #398 üzenetére
Ez tökéletesen megegyezik vajon a BlitzWolffal?
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
válasz #85578752 #387 üzenetére
Én nem próbáltam, mert annyira botrányosnak ítéltem meg a hario mini után az eredményt (kotyogóshoz, szóval nem kellett a finom), hogy nem voltam hajlandó vacakolni vele, ment vissza elállási joggal. Porcukor finomságú kávé tapadt az oldalára, meg persze az őrleménybe is, ami csak megég... De örülök, hogy így döntöttem, mert a Graef-hez hozzájutottam egy huszasért, ami azért ég és föld. És így nem kellett kiderítenem, hogy a KG89-et is lehet e így moddolni finomabbra, mert csak a 79-ről láttam videót.
Salapp: na, akkor tévedtem, és köszönöm a tapasztalatod, mert akkor nem fogom lecserélni a presszógépet Espertóra (csak mindig az a fránya lustaság, olyan kényelmes lenne egy gombot nyomni, és kávéhoz jutni) Bár nekem nem dedicám van, hanem egy nyolcvanas évekbeli matuzsálem.
Sajnos a Graef ahhoz hangos, hogy reggel őröljek, amikor a gyerek alszik. Arra már nem emlékszem, hogy a 89-hez képest mennyire, de mélyebb hangja van, és ez talán enyhíti a szenvedéseketHa válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
Nem tudom, milyen árban mennek mostanában a Graef belépő őrlők használtan, de én 20ért vettem tavaly vagy mikor (CM 702)... Előtte próbáltam ezt a KG89-et.. Szerintem teljesen felesleges foglalkozni vele. A legkevésbé sem konzisztens az őrlemény, annyi erővel egy 3ezer Ft-os, késes
mákkávédaráló is megteszi. Ha pedig olcsóbban keresünk jobbat, kicsit több energia befektetésével, akkor fele annyiért egy kézi is jó választás. (Előtte ilyet használtam, de lusta vagyok, szóval akkus csavarbehajtóval tekertem )Ha meg az egyszerűség a lényeg, bár nem tapasztalatból, hanem következtetésből, de szerintem ennyi cuccból már majdnem elérhető árban egy TCHIBO Esperto Caffe, ami gombnyomásra megcsicskulja helyetted nagyjából ugyanazt a szintet, mint az említett kombó, ha nem jobbat. Bár nem ismerem a Dedicát, nem tudom, mennyire presszóképes, meg minden, de, ha az, akkor végképp nem lesz jó hozzá egy KG89... Nem volt itthon olyan eszközöm, amivel finom kávét főztem volna az őrleményéből... Persze nem kizárt, hogy béna vagyok, kérem egyéni véleményként kezelni fentieket.
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
válasz szuszinho #350 üzenetére
Melyik rész miatt jutottál erre, hogy elengeded a brikkát? Én egyébként azért választanám a brikka és a mokka közül a brikkát, mert elképzelésem szerint lassabban folyik le rajta, míg a nyomás felépül, úgymond előáztat (megégni csak akkor égett meg, ha melegen indítottam, meg gázon).
Szóval, ha innál valami presszó jellegűt a cégnél, arra szerintem a brikka képes, a mokka mokkát főz (gondolom ).
De mindenképp várd meg, mit írnak mások, én csak a véleményem és tapasztalatom osztottam meg, abból meg biztos van másnak is Simán lehet, hogy valaki a szöges ellentétét mondja mindennek[ Szerkesztve ]
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
válasz szuszinho #348 üzenetére
Brikka, vagy Mokka?
Én Brikkát használtam, de szemeztem nem súlyszelepes megoldással is. Ha most a jelenlegi tudásommal szeretnék újra kotyeszt venni, akkor is brikkát vennék, mert nem kell előmelegítgetni hozzá a vizet, meg úgy összecsavargatni. Én azzal akkor főztem a legjobbat, ha hidegen indítottam, szóval összeraktam, lefolyt, ittam. Mindezt kerámialapos tűzhelyen, teljes gőzzel. Gázon nagyon kevésszer volt alkalmam főzni, azon sosem sikerült ihatót produkálni..... A crema szerintem szempontnak felesleges, főleg, ha amúgy filterezel. Az igazából csak hab, ami viszonylag gyorsan illan.
Viszont! Az új brikkáknak már nem súlyszelepük van, hanem valami fix nyomásfokozó, ha jól sejtem, szóval egyáltalán nem biztos, hogy mindez igaz (főleg a hidegen indítás) arra a típusra is. Nekem még súlyszelepes van.
Milyen minőséget képviselnek most?
kioldott kávéra a kétszemélyes brikka már (gyengébb) presszó sűrűségűt tud főzni
Milyen kávékkal érdemes etetni?
Nagyon szerettem volan filter pörköléssel etetni, de jobban állt neki presszó. Azóta nem próbáltam filter kávéval, lehet, hogy változott az ízlésem annyit, hogy ez másként lenne, mert presszót pl filter pörkölésből főzök. A brikkán hamarabb átfolyik a cucc, mint egy presszógépen, a filter pörköléseknél dominál a savanyú íz. De ezekre úgyis ott van neked a v60 meg a fp, szóval én valami brazilt vagy kolumbiait kotyvasztanék Mosott vagy száraz mindegy, de elképzelésem szerint a fermentált annyira nem áll jól neki, de mindez lehet csak ízlés dolga, a presszó pörkölésű etiópot is imádtam vele, asszony szerint savanyú, aztán kész. Mondjuk neki az is savanyú, amit véletlenül jól főzök le (ritka alkalmak) presszógépen.Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
válasz #85578752 #332 üzenetére
Hát, nekem a brikkához szilikon tömítésem van, visszaraktam a gumit, mert a szilikonnál ragacsosabbat még életemben nem láttam.... Pedig elmosva, szétszerelve hevert a polcon önmagában, amikor magától ragacsos lett... Undi.
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
válasz #85578752 #325 üzenetére
ezeket már én is nézegettem, nagyon adnám a cégnél, csak mire ez a vasmag felmelegszik a 300wattal... nem tudom.. indukcióson agyaltam még, de abból asszem nem találtam ilyen kicsit aztán mindennek a végére arra jutottam, hogy jobban járok, ha nem adom el a kínai főzőm, hanem behozom a céghez mert egy egyszemélyes kotyeszra is be kéne ruháznom, aztán már lassan árban vagyok.
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
válasz mézespálinka #319 üzenetére
szerintem hagyd őket, egyrészt nincs az aluval semmi baj, másrészt, ha az ízlik nekik, te megfeszülhetsz, sem fognak mást inni... főztem én is espressot, az erős volt,, filtert, azt pöce ízű, brikkát, az gyenge, mindegyikbe szórták a cukrot meg a tejet, mondom igyatok otthon akkor, ne az én 12ezer kilós áru friss kávémból, ajóéletbe. ha bármit teszel azért, hogy ne égjen meg a kávé, pontosan az égett kávé íze fog nekik hiányozni, szóval teljesen jó az a vékony anyaghasználat.
Anyós főzött, mikor nálunk volt, a Brikkában. Víz szelepig, hagyni fröcsögni, az utolsó csepp vízpára is prüszkölje át magát a szelepen, ahogy azt kell. Szerinted? Kicsit több víz tud így lefőni, mint ami belefér a tetejébe.....
[ Szerkesztve ]
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
válasz #64905664 #314 üzenetére
Én azért szeretem fagyasztóban tárolni (az egyéb előnyei mellett), mert úgy nem száll össze vissza, meg tapad elektrosztatikusan minden műanyagra az őrlemény a Graefből kifelé jövet. Ugyanezt éri el az ember, ha ráfúj egy kis vízpermetet őrlés előtt, de ilyet nem szokás ajánlani :D
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
Blitzwolfnál 8,5cm van ott, de én úgy oldottam meg, ha bögrébe akartam főzni, hogy kivettem alóla a csepegtetőtálcát, csak ki kell emelni, és aláfér a 11 centi (most megmértem).
A kapszulásban azért nem tudsz finomat főzni szerintem, mert nagyon kevés kávé fér bele.
Amúgy nem érdemes sok vizet átereszteni a kávén, mert pocsék íze lesz, meg megég, stb. Ha hosszút innál, csinálj amerikánót, ahhoz lehet jobb a kotyogós, ami nem csinál cremát, mert jó amerikánót úgy lehet csinálni, ha a presszóról leveszed a cremát két kanállal, és felöntöd forróvízzel. Sokkal jobb íze lesz, mintha a kávén folyna át az a sok víz... [link]
A másik lehetőség, ha a mennyiséget szereted, de ízre is finomat szeretnél, a filter kávé. De ehhez valószínűleg több kávéra lesz szükséged, mint a blitzwolfnál (viszont finomabb (csak tök más!!)). Beleáshatod magad a V60 rejtelmeibe, és kelleni fog egy csőrös vízforraló is, vagy vehetsz párezerért egy French Presst, és követheted ezt a receptet: [link] Ehhez viszont kell egy jó 10 perc, negyed óra.
Vagy csinálhatod a fentieket mind, és beleáshatod magad mégjobban, ahogy én tettem, és lassan a világ összes pénze is kezd kevés lenni Belemehetnék még a finom, hazai pörkölésű kávékba is, de azokat tényleg nem érdemes összetejezni meg cukrozni, mert az bűn kategória.
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
Írtam a blitzwolfról választ, de törölték, mert közöltem benne egy tényt, amellett leírtam a tapasztalataim, szóval jobban örültem volna egy moderálásnak, hogy ne rohadjon le a kezem az írástól, de akkor újra: Nekem egy blitzwolf bw-cmm2 típusom van, az egyszemélyes kosarába 7g kávé fér, ez ilyen presszó jellegű gép, műcremával, fél deci lejön, van manuális gombja, de inkább presszó mennyiségre való, én a kétszemélyest használtam egy adagra, és ízlés szerint tettem bele kávét. Ilyen karos típusra gondoltál, vagy darálós automatára? Mert bár kényelmesebb, a Blitz közel, de mégsem olyan finom kávét főzött egyébként, mint a Brikka kotyesz. Persze a nagy kosárral. A presszó finomságú őrlemény viszont apró neki, picit durvább jön le rendesen, de a boltinál finomabbra őrölve valamivel, de a boltival jól boldogul (bár ebbe érdemes legalább szemes kávét őrölni, ha már van, nem szarvasi kategória). Ami nem tetszik benne, hogy a műcrema mennyisége túl van tolva, ez a 20 bar nyomás eleve ilyen marketing duma, a nyomásfokozós kosárral együtt értendő, és az eredmény egy jó habos kávé lényegében, de keversz rajta egyet, aztán ülepszik :)
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
Igazából érdekes lehet, hogy eddig mennyi kávét ittál egynek milliliterre kb, mert pl a 4 személyes brikka 4 kis olasznak való adagot főz. Presszónak 3 magyar lakik jól vele, és a kotyogóshoz szokott nehezen ébredő magyarból pedig kettő kell. Az sem mindegy, hol méred a vizet, mert az enyémben pl van egy vonal a felső részben, meg az alsó részben is, utóbbiba több fér, a fenti tényleg nyikhaj olasznak való. Viszont így, hogy már presszót iszom, soknak tűnik az az adag, amit a 4személyesből, aljában kimérve a vizet, ketten ittunk az asszonnyal reggelente
A cremától nem kell sokat várni egyébként, az csak hab, és hamar illan, nem ad hozzá semmit. Ami tetszik, hogy talán kivonatoltabb lesz vele a kávé, és én pl kerámialapon jobbat főzök, ha hidegen indítom (és örülök, mert kényelmesebb, mint előre forralni a vizet)Szóval, ha szereted az ízletes shotot, elég annyi személyest venned, annyi személynek, ami rá van írva. Ha kád koffein típusú ember vagy, érdemes túlméretezni.
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
Van, és sokszor sajnos leginkább az, hogy több adagos, kimerül abban, hogy több víz fér bele, de a kosár mérete nemigazán növekszik, hogy több kávén folyjon át az a víz, szóval borzasztó kávékat iszom jártamban keltemben a Brikkához képest, de szerintem egy Bialetti márkájúval nem tudsz nagyon mellényúlni (maximum kevésnek találod a lefőtt adagot, ha nem hagyod az utolsó cseppet is kifröcsögni a gázon, amit amúgy nem ildomos).
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
Az első ami eszembe jut, hogy miért nem 9-esen használod, ha az a max, és a problémád, hogy lassan jön le? Volt valami gond 9-esen? Én kerámián főztem 9-esen, Brikkában, gyorsabban lejött, mint gázon, nem égett meg (súlyszelep miatt hidegindítással). Gázon mindig csak egy lassan lefolyt, égett vackot kaptam... Kondér víz forralásnál én is utálom, hogy ki-be kapcsol, de 9-esen a kávé 4 személyre lejött, mielőtt kialudt volna.
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
válasz #64905664 #287 üzenetére
én brikkáztam sokáig, az a crema nem crema, igazából, ha most kotyeszoznék, én is valami súlyszelep nélkülit néznék, legyen szép fekete, abból legalább könnyebben csinálok americanot/hosszúkávét az asszonynak (mert így meg le köll szednem a cremát a presszóról, de, hogy a presszót miért nem szereti?.....) Mire elkezdtem meginni, már semmi cremaszerű nem volt a brikkás kávén, ha pedig arra hegyeztem volna ki a kávéfőzést, hogy legyen, akkor meg nem volt olyan finom, mint másként... Főleg, ahogy konzumpro írja, robustával, de attól eléggé elszoktam, elnyomja az ízeket.
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
válasz #64905664 #279 üzenetére
[link] én ezen gondolkodom, bőven elfér a konyhai csap mellett, cucca meg alatta, megnyitom, folyik, tökéletes Kávéguru cimborám ajánlotta, mint kávézáshoz ajánlott termék. Tudom, drágább, mint amit Fradi81 linkelt, de arról nem találtam semmit, így én emellett döntöttem végül, a szűrője is komolyabb.
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
válasz #85578752 #271 üzenetére
köszi, akkor csak önszorgalomból pörkölték rommá, amiket ittam a starbucksnak is van egy sötét pörkölésű kávéja, na olyasmit ittam koffeinmentesben... anyámnak meg az asszonynak ízlett, de én képtelen vagyok elfogyasztani.. bár valamit valaha valahol hallottam, hogy miért vannak jobban pörkölve, valamelyik eljárás mellé, vagy helyette, nem tudom, de hallottam valami ilyesmit... és ebben az is alátámasztott, hogy filter pörkölésűt sem találtam még koffeinmentesből. Bár arról tudok, hogy létezik. Csak ritka, mint a fehér Zorró. De lehet, csak nincs rá kereslet. (Én is csak azért kerestem, mert terhes volt az asszony, aztán nem akartam annyi koffeint tolni bele, azóta megszületett a lányom, így sem alszik sokat.... )
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
válasz #64905664 #268 üzenetére
igen, amit konzumpro ír, mindenképp, ne hagyd, hogy prüszköljön már a végén, marad víz az aljában, de úgy van jól (legalábbis brikkánál), úgy nem ég meg a kávé. Finomabbra őrölheted majd a szemest, de sokkal finomabbra ne, mert a kotyogósnak jól áll a durvább őrlemény, a finom megég, vagy le se folyik. És tömöríteni sem kell, csak kocogtasd a kosarat oldalról, hogy nagyjából vízszintbe kerüljön benne a cucc, brikka esetenként bír egy kis enyhe tömörítést (én nem tömörítettem). És, ha van jel, afölé ne töltsd a vizet, de nagyon max a szelep aljáig, de ezt talán el sem kell mondanom
Egyébként emlékeim szerint az omnia silk ritka pocsék, annál biztos jobbat tudsz majd főzni Persze ízlések és ficamok Én mindig a specialty kávénál olcsóbb, de bolti viszonylatban drágább kávékkal kísérletezek, amiből még lehet értékelhető ízűt főzni, nálam a dallmayr vált be erre, meg az auchanban a bio részlegen van bio szemes kávé, és a lidl-ben is szintén bio, ezek egész tűrhetők, bár a lidl-ös kicsit sötétebbre van pörkölve, mint tavaly, azt már annyira nem tudom ajánlani.. Na persze, valakinek az jön be, pl, ha a decaf ízlik, ez se lehet rossz (mert, ha jól tudom, a koffeinmentesek rommá vannak pörkölve, úgy lesz decaf, de csak érintőlegesek az ismereteim ezügyben).Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
válasz #64905664 #266 üzenetére
szerintem minél hamarabb fő le, annál kevesebb ideje van megégni a kávénak, de a gyakorlat nem mindig van összhangban az elmélettel, szóval sajnos az elején kísérletezős még a főzőcske, én személy szerint olyan fokozaton főzném, amelyiken a legjobban ízlik, elmélettől függetlenül nálam brikkánál a minél gyorsabb, annál jobb jött be, de nem indukciósom van, csak kerámialapos..
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
válasz #64905664 #260 üzenetére
Nekem a hario minivel nem volt gondom az árkategóriában, hadd lötyögjön, ráadásul én egy barbár módszerrel használtam (és tudom, hogy titokban a legtöbben így használják ), akkus csavarozóval, tököm fogja tekergetni. (Közben látom, írtad is, hogy árukeresőn is találtál ilyen embert ) De nyilván a Graef sokkal kényelmesebb, jobb, és gyorsabb.
fagyasztgatni nem tudom a bolti szemest mennyi értelme van, elég ritka, hogy egyáltalán rájuk írják, mikor pörkölték őket, ha ajánlhatok bolti (számomra is) ihatót, az a Dallmayr, azon még a pörkölés dátuma is rajta van, ha friss, érdemes lehet fagyasztgatni, de, ha nem, akkor szinte tökmindegy. Nálam kb kéthetes pörköléstől vannak fagyasztóban a kávék, ha néha innál egy igazán finomat, akkor megengedhetsz magadnak magyar pörkölésű kávékat, azt érdemes lehet fagyasztani, ha az ár a szempont, pláne, mert mondjuk ritkán innál belőle És nem üvegcsében, simítózáras tasakban, minimális levegővel (a nulla a legjobb). Aztán én személy szerint onnan fogyasztom, nem fagy össze, nem kell felengedni, öntök belőle, amennyi kell, még jót is tesz a darálónak, nem ragad úgy mindenhova, ami műanyag, és sztatikusan feltöltődött. Nem tudom, hogy az ajánlásaim a pro topikban megállnák e a helyüket, így szigorúan egyéni véleményként kezelendő Viszont tényleg, ha lesz mindenféle jó eszközöd, az ordítani fog egy jó kávé után. Lehet, hogy a legköltséghatékonyabb tanács az lenne, amit meg kéne fogadnod, hogy sose kóstolj meg friss kávét hazai pörkölőkből, mert akkor már nem lesz jó a "bóti"
Ja, és kívánom, hogy még sok kávéfőző romoljon el a kezeid közt A 100 az új 70, most olvastam a gugliban
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
válasz #64905664 #248 üzenetére
Én sokáig egy hario minit és brikkát használtam, lényegében ezzel a párosítással lehet finom kávét főzni. Feltételezem másik bialetti kotyesszal is, de az érdekes, hogy nálam a 4 személyes, súlyszelepes verzióval, akárki, akármit mondott, hidegvizes indítással lett finomabb a kávé, kerámia főzőlapon. Forró indításnál megégett. Van a youtube-on egy videó, valaki arra hivatkozott, hogy melegen kell indítani, de én úgy láttam, hogy pontosan hogy engem igazol az a videó. Hangsúlyozom, súlyszelepesnél. Szelep nélkül az előmelegített vízzel jobb. A kérdés, ami felmerülne bennem egy nem súlyszelepesnél, indukcióson, hogy vajon ott is jobb e előmelegíteni?
Lényeg a lényeg, hogy én kotyesz mellé vettem egy kínai presszógépnek csúfolt masinát (blitzwolf bw-cmm2), amivel ugyan könnyebb volt kávét főzni, mint a brikkával, de olyan finomat nem lehetett. Most váltottam egy Turmix Tx10 vapore plus presszógépre és graef 702-re, na ezzel már lehet presszót főzni, és ezzel ízesebb a kávé valamelyest, mint a brikkával. Más tekintetben nem érdemes összehasonlítani, mert más kávét főz a kotyesz, de szerintem az neked való, én is két adagot ittam a 4 személyes brikkából. És indukciós alátétet is lehet kapni a brikkához, és akkor szinte biztos, hogy nem kell bajlódnod előmelegített vízzel. Csak azért hoztam szóba a kínait, hogy, ha van egy jó kotyeszod egy belépő őrlővel, és feljebb akarsz lépni, akkor gyűjts végtelen pénzt, és, ha megvan, lépj. A közben lépegetés csak viszi a pénzt, de nem hoz előrelépést igazán. És persze bármikor kifoghatsz egy jó vételt, mint én a turmixot, mert 20 volt a graef, 37 a turmix, így 57ből megvan a presszóképes szettem, ami még lélektani határomon belül volt. Vagy inkább az asszonyén.
Nekem még mókának ami volt mellé, egy csőrös vízforraló meg egy Hario V60 filterkávéfőző, hétvégente rituálisan csöpögtettem le (most született lányom, szóval azóta csak szeretnék csöpögtetni), az adagra is jó (2dl), és persze ízre is kihozza a maximumot a kávéból, világos, filter pörkölésű kávé kell hozzá, a hario mini-t 12 klikkel használtam, és osmotic flow receptet követtem, nekem nagyon bejött. De ez egészen más, ha szereted a kávé ízét, akkor is furcsa lehet elsőre, de rá lehet kapni
Sajnos a vége a történetnek mindig az, hogy szerzel egy presszóképes karos gépet, és ezt én sem hittem el senkinek. Aki rálép erre az ösvényre..........
Amit nem tudok, hogy az új szelepes brikka milyen lehet, szóval lehet, hogy mai fejjel megkeresném a fórumokon azt a bialetti kotyeszt, ami a legjobban ajánlott, és azzal tanulnék meg a legjobb kávét megfőzni. Nem tudom, segített e bármiben a történetem, de hátha
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
Most kipróbáltam, kétféle kapszulával, egyik sem eredeti, ha a főzés előtt üresen "lefőzök" egy átmosást, és aztán rakom be a kapszulát, akkor nincs előváladék :D De nem jövök rá a magyarázatra. Kolléga elmondása szerint, ha ugyanezt várja el, ha közvetlenül előtte főznek egy kávét, de sima átfolyatás nincs, akkor szintén van előváladék, mielőtt szakít. Fura.
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
zitrone88
aktív tag
válasz #85578752 #236 üzenetére
A filtert sajnálod, vagy az íze lesz más, ha kevesebbet főzöl? Én inkább rászánom az időt (ezért csak hétvégente iszunk asszonnyal), és megcsinálom V60-ban a filterkávét Osmotic Flow recept szerint, nem olyan pepecselős, és jobban bejött, mint a Hoffmann féle recept. 24g kávéval 4 deci vízzel, két főre. (ebből ami lefolyik, az inkább 4 deci alatt van, asszony szokott másfelet inni, én 2-t kb). Futólag láttalak másik fórumokon is, így feltételezem, ittál V60-at. Ahhoz képest egy ilyen főzővel sokkal rosszabb, ha normális filter kávéból csinálod?
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
Új hozzászólás Aktív témák
- Villanyszerelés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Fotók, videók mobillal
- Gaming notebook topik
- Megoldások IBS/IBD-re
- Jövedelem
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Egy hét múlva startol a Redmi Note 14
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest