Új hozzászólás Aktív témák

  • Bocsek

    aktív tag

    Nah, kaptam választ a levelemre:
    Levelem:
    Tisztelt VPOP!

    Érdeklődnék hogy internetes rendelés (pl ebay-ről) esetén milyen értékhatár felett kell ÁFA-t, illetve vámot fizessek - EU-n kívülről illetve EU-n belülről érkező csomagok esetén. (abban az esetben ha az áru nem kerül itthon kereskedelmi forgalomba, tehát azt saját használatra rendelem)
    Többen is 45EUR-t emlegetnek, és a www.vam.hu-n is ez szerepel, viszont év elején az egyik csomagom vámkezelni kellett, akkor a telefonon egyik kolléganőjük azt mondta hogy 2010 január 1-től megváltozott a jogszabály, és 25EUR érték felett ÁFA-t, 150EUR érték felett pluszba vámot is kell fizetni amennyiben a csomagban levő termék vámkötelesnek minősül.
    Ezt az utóbbi információt meg tudnák nekem erősíteni? (a legjobb lenne egy interneten is elérhető jogszabállyal, vagy rendelettel)

    Üdvözlettel:
    Bocskay Gábor

    Válasz:
    Tisztelt Bocskay Gábor Úr!

    Vám- és Pénzügyőrséghez írt, fenti azonosítóval nyilvántartásba vett elektronikus levelével kapcsolatban az alábbi tájékoztatást adom:

    Harmadik országból való rendelés esetén:

    - A Tanács 2008. március 17-i 274/2008/EK Rendeletének 1. cikke alapján a postaforgalomban rendelt áruk vámmentes kerete 150 euró, ezen felüli áru érték esetén vámtétel fizetési kötelezettsége van. A 2008. évi LXVIII. törvény 14.§. (1) bekezdése értelmében a rendelt áruk általános forgalmi adó mentes kerete 22 euró, ezen felüli áruérték esetén általános forgalmi adó fizetési kötelezettsége van. Az ÁFA mértéke 25%, azonban a vámtétel nagyságáról és az esetleges korlátozásokról csupán akkor tudunk Önnek információval szolgálni, amennyiben megadja az áru pontos vámtarifaszámát.
    A vámtarifaszámot megtudhatja a gyártótól, az eladótól, valamint kedves figyelmébe ajánlom Önnek az Európai Unió hivatalos TARIC honlapját.

    TARIC honlap elérhetősége:
    http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds/tarhome_hu.htm

    - A vámteher az áru vámértéke alapján kerül kiszabásra. Vámérték /számla érték/ növelő tényező a szállítási költség és a biztosítás amennyiben azokat a vevő fizeti. A vámteher kiszámítása a következő: vámérték és szállítási költség összegéből számítjuk a vámtétel összegét. A vámérték /számla érték/, a szállítási költség, valamint a vámérték összegéből számítjuk az Áfa összegét.

    - Amikor a termék megérkezik Magyarországra, vámvizsgálaton esik át. A vámvizsgálat során eldöntik, hogy kell-e a terméket vámkezeltetni. A postaküldemény tekintetében a vám elé állítást a Magyar Posta, vagy a szállítmányozást végző postavállalat végzi. Amennyiben vámkezelésre kerül sor, akkor egy CN23 nevezetű okmányt kap az ügyfél a Magyar Postától. Ezzel kell felkeresnie Budapesten a Magánforgalmi Fővámhivatal Postaforgalmi Kirendeltségét, vidéken pedig az ügyfél lakhelye szerint illetékes fővámhivatalt.
    1000 euró összeghatárig a Magyar Posta elvégzi a vámkezelést, és a csomag átvételekor kell kifizetnie a postaköltséggel együtt a fizetendő vám és ÁFA összegét.

    - Amennyiben egy vámügynökséget, spedíciót bíz meg az áru vámkezeltetésével, a vámügynökség elvégzi a vámkezeltetést, megadja a fizetendő összeg mértékét, Ön kifizeti a vámterhet és megkapja az árut. A Vám- és Pénzügyőrség részére Ön csupán a vámterhet fizeti be. Amennyiben a vámkezeléssel megbíz egy vámügynökséget, felmerülhet további költségként ezen szolgáltatás igénybevétele, ezen összegről azonban nem tudunk Önnek információval szolgálni, mert ezen ügynökségek magáncégek, nem a Vám- és Pénzügyőrséghez tartozó szolgáltatók.

    Európai Uniós tagországból való rendelés esetén:

    - Amennyiben az Európai Unió tagországából rendel, nincs vámteher fizetési kötelezettsége.

    Kicsit elbeszéltünk egymás mellett, illetve két dolgot külön kell venni.
    1. Nem említi a magánszemélytől magánszemélynek küldött csomag vámkezelését, de gondolom a vam.hu-n fentlévő ár, az a 45EUR vonatkozik rá. De az is ottvan hogy csak akkor ha nem fizettél érte."az ajándékozó pénzbeli ellenszolgáltatástól mentesen küldi, (Ebből következően a manapság igen elterjedt interneten keresztül történő árumegrendelés esetében, a vámot az általános szabályok szerint meg kell fizetni.)" (lásd 2. pont) Vagyis ha amerikai nagynénid küld karácsonyra egy 50EUR értékű valamit, amiért nem fizettél ,akkor azt is megvámol(hat)ják.
    2. A másik eset pedig ha fizetsz a rendelt áruért (mint általában az ebay-en :DDD ), akkor minden esetben 22EUR fölött kell fizetni ÁFA-t (akkor lehet félreértettem a 25EUR-t, de szerintem akkor ezt a 22EUR-t vitték fel 25-re)

    Tehát a GIFT-ként küldött csomagot az 1. eset szerint kezelik, és akkor kérnek számlát ha szerintük a csomag értéke meghaladja a 45EUR-t. Azonban itt jön a csavar, mert számlát te csak olyat tudsz bemutatni, melyen az szerepel hogy te fizetted, ekkor már a 2. pont szerint fogják vámkezelni. Szerintem!

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák