-
IT café
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
szaszayanou
aktív tag
válasz Apollyon #6315 üzenetére
Xfce amúgy jó lenne, csak nagyon lassan fejlesztik, főverziót már lassan 3 éve nem adtak ki... bugfixek vannak, de az sem gőzerővel.
Szerintem éppen ez a jó benne. Tudja az alap dolgokat, ennél több funkció pedig a teljesítmény kárára menne. A verziób#ziságot idővel kinövi az ember.
Still stands Thine ancient sacrifice, An humble and a contrite heart.
-
Penty
aktív tag
válasz Apollyon #6306 üzenetére
Én jelenleg azzal próbálgatom a Jessie-t. A Gnome 3.2-es Wheezy után valóságos beállítás- és látványorgia, de bekapcsolás után 550-600 megát eszik, és a merevlemezből is jó 800 megával többet kér. A laptop ventije szinte folyamatosan megy, mert jobban eszi a procit, mint eddig bármi más.
Viszont azt el kell ismernem, hogy ennél szebben és jobban kidolgozott DE-t még nem láttam. Ez az eddigi legösszeszedettebb, legszebb DE amit láttam, nem csak egy nagyjából összecsapott valami, mint a többiek. A hozzá adott programok többségének a minősége is az átlag feletti.A fentebb leírt problémák miatt azonban nem hiszem, hogy megtartom. Egyelőre azonban nem tudom, hogy mire váltsak a Wheezy-s Gnome 3.2 után.
-
Penty
aktív tag
válasz Apollyon #6261 üzenetére
"Más: Debianon lehet egyáltalán notebookkal wifi és ethernet között kapcsolgatni anélkül hogy a networking-öt restartolnom kellene? Mondjuk xfce alatt"
Nálam Gnome alatt simán működik az, hogy ki- és bekapcsolom, valamint váltogatom a vezetékes netet és a wifit.
Gnome alatt (de lehet, hogy más DE alatt is – nem tudom) a vezetékes net nem kikapcsolható, ha az UTP-kábel be van bedugva. Én a következő módosítást csináltam annak érdekében, hogy a vezetékes net is ki- és bekapcsolható legyen a gnome-os felületről:# nano /etc/NetworkManager/NetworkManager.conf
managed=false --> managed=true
majd...
# /etc/init.d/network-manager restart
# /etc/init.d/networking stop
# nano /etc/network/interfaces
allow-hotplug eth0 --> #allow-hotplug eth0
iface eth0 inet dhcp --> #iface eth0 inet dhcp
# /etc/init.d/networking startMindezek után újraindítani a gépet!
-
Friczy
senior tag
válasz Apollyon #6261 üzenetére
Biztos lehet, xfce-vel nem tudom, én Gnome-ot használok, ott a network manager simán elintézi (nem csak Debianon, Arch alatt is). Természetesen ilyenkor nem kell, illetve nem is szabad kitölteni az /etc/network/interfaces file-t, mert az ott bekonfigurált eszközöket a network manager kihagyja.
-
Friczy
senior tag
válasz Apollyon #6259 üzenetére
Nem tudom elképzelni, hogy bármi is másként menne, mint mondjuk Ubuntunál, ahol helyből ez a megoldás van. Én már régebben (még Ubuntu használat előtt) is használtam a sudo-t, Ubuntunál ez volt a default, és azóta is, Debianon, Archon is első dolgom telepítés után megcsinálni. Összesen egy programmal találkoztam eddig, ami nem szerette ezt a megoldást (már nem emlékszem, pontosan mi volt az), ez viszont nem függött a disztribúciótól, épp Ubuntu alatt jelentkezett). Ez utóbbi problémát egy sudo su paranccsal meg lehetett oldani.
Ha több év alatt egyszer jelentkezett ilyen probléma, akkor talán mégsem akkora gond. Egy otthoni, egyfelhasználós rendszernél nincs nagy jelentősége, azonban ha többen használják a gépet, akkor már nagyon nem jó, ha a root jelszót többen is ismerik.
-
Archttila
veterán
válasz Apollyon #6253 üzenetére
"Az iwlwifi meg önmagában nem működik, az interfaces-be eddig simán beírtam a kellő datát, és már ment is a wifi, most meg kénytelen voltam felrakni a wicd-t is."
A wpasupplicant csomag telepitve van? Nekem is csak siman az /etc/network/interfaces fajlba van bevesve az aldas, es mukodik. (LAN, Wi-Fi, DSL)
[ Szerkesztve ]
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
Friczy
senior tag
válasz Apollyon #6246 üzenetére
A boot process viszont már nem látszik, csak 1-2 infót ír ki max. Ezt hogy lehet visszaállítani? Én mindent akarok látni.
Megkeresed az /etc/default/grub file-t. Megnyitod rootként a kedvenc editoroddal. A file-ban megkeresed ezt a sort:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet"
Kitörlöd a quiet szót (ha van benne más, azokat hagyd meg, meg az idézőjeleket is).
Rootként kiadod az update-grub parancsot.
Reboot.Ha nem hozná azt, amit szeretnél (kétlem), akkor a quiet szó helyett noquiet legyen.
-
Penty
aktív tag
válasz Apollyon #6246 üzenetére
Pár napja én is feltettem kíváncsiságból, de mikor beindult és 400 felett volt a memória alapból, valahogy éreztem, az eddig használt DE helyett valami más lesz majd nálam a jövőben.
Én haladó módban tettem fel, és ott konkrétan ki lehetett választani a telepítés folyamán, hogy be legyen-e kapcsolva a backports. Lehet, hogy más egyéb módon történő felrakáskor ez automatikusan bekapcsolódik.
Nálam elég gyorsan indult egyébként: Hidegindítással cirka 18mp után használható a rendszer. A Wheezy-nél ez olyan 25-26mp környékén van. (Bár számomra a bekapcsolás sebessége az egyik leglényegtelenebb szempont egy oprendszernél...) A rendszer használat közbeni reakcióideje is teljesen jó volt, annak ellenére, hogy a sokat szidott Gnome volt rajta.
Mindenesetre most inkább nem erőlködtem vele, mert még erősen testing állapotban van ez, nálam meg fontos a megbízhatóság és a biztonság, így visszament a Wheezy. -
félisten
válasz Apollyon #6180 üzenetére
Még két kérdés:
- Ha most van egy csomag a testing-ben (cinnamon 2.2), akkor az 100%, hogy bekerül a 8-as stabilba?
- Ha most debian testing-et telepítek (testing-re váltok), akkor várhatóan mennyire lesz macerás 8-as stable-re váltani? Támogatott ez a váltás típus? Elvileg nem látom akadályát, hiszen a mostani testing-ből lesz a 8-as stable.Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Apollyon #6159 üzenetére
Úgy értettem, hogy az összes xserver-xorg-video... csomag fel volt rakva alapból, nem csak az, ami az adott videokártyához kell. Ez elvileg nem is lehetne máshogy, mert különben egy sima VGA csere után (ha másik gyártó cuccára cserélsz) lenne egy adag mókolni valód a terminálban.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
bambano
titán
válasz Apollyon #6147 üzenetére
a firmware csak a zsebrouterek esetében jelenti a fő oprendszert, desktop és attól felfelé a kártyában futó szoftvert jelenti. te hiába cseréled le az oprendszeredet másra, ha a kártya prociján futó programban van backdoor.
azé' debianék letették a névjegyüket az asztalra openssl téren (a hülyeség asztalára)...
szerk: a tervezett avultatás egyszerűen rossz nézőpont. nem azért gyártanak ócskaságot, hogy hamar elromoljon és megvedd a következőt, hanem azért, mert ócskát gyártani olcsóbb. melléktermékként hamar elromlik és megveszed a következőt. hülyeség konspirációt sejtetni valamiben, ami sima észérvekkel magyarázható.
egyébként a lan kártyát is flasheled bizonyos kártyáknál, erről szólt a non-free firmware balhé debianéknál.
[ Szerkesztve ]
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
félisten
válasz Apollyon #6133 üzenetére
Értem én, sőt első Linuxos napjaimban én is próbáltam, nem volt egyszerű, de ha valaki csak mezei userként Win helyett keres valamilyen disztrót?
Pont most van a kezdő topicban egy ft., aki később programozásra is akarja majd használni és vacillál az Ubi és a Debian között, no neki már nem a MINT- et javallanám. Nem is javallok inkább senkinek semmit, mit ugrálok itt középkezdőként, meg már kicsit unom azt is, hogy bármit is írok segítő szándékkal, mindíg jön a türhő paraszt szöveg, hogy mit nyomom mindíg a MINT- et, mikor ez+az sokkal jobb. Már a MINT ügynökének is neveztek. DittyCat példája is mutatja, hogy egy könnyen működő disztróval egy kezdő könnyebben függővé válik, nem MINT függővé, hanem Linux függővé.
Különben meg mit ajánl az ember egy abszolút kezdőnek, ha csak egy disztrót ismer behatóbban felhasználói szinten?
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Speeedfire
félisten
válasz Apollyon #6089 üzenetére
A hotspot-on nem tudok semmit sem beállítani, amikor fellépek a wifi-re, a web-en kell belépnem és úgy megy a net.
Végignéztem már a linkelt leírást, nem találtam megoldást rá. Szerintem a network manager a ludas benne. Eddig sima linux mint volt fent, ott működött ez a megoldás.Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
törölt tag
-
Friczy
senior tag
válasz Apollyon #6060 üzenetére
Az egyértelmű, hogy a non-free-t nem lehet a free-be áttenni, mert a licence olyan. A Debian polcy szerint a main és contrib nem tartalmazhat olyan programot amely licence szerint nem teljesen szabad felhasználás. Ez pl. nagyon megkönnyíti azok életét, akik kereskedelmi célra használják a Debiant, ha nem kapcsolják be a non-free-t, biztos nem lesz gondjuk a licence-ekkel.
Na most megtehetné a Debian, hogy egyáltalán nem teszi be a rar-t a free részbe, ezzel kicseszve azokkal, akik nem akarják használni a non-free-t, szerintem ők többen vannak, mint akiknek hozzád hasonlóan problémát okoz, hogy két rar van.
Véleményem szerint ez a szigorú licence-kezelés - még ha időnként furcsa eredményeket is hoz - a Debian egyik roppant vonzó tulajdonsága. Az ember ragaszkodjon a (világosan lefektetett) elveihez.
-
Jester01
veterán
válasz Apollyon #6057 üzenetére
És apt-get update is megvolt? Valamint a használt kiadásban is benne van a csomag?
Ha ezek mind stimmelnek de valamiért mégse látja, nem kell rögtön a forráshoz nyúlkálni, egyszerűen le kell töteni a deb csomagot és kézzel felrakni.Az értelmet meg a rar szerzőjén kérd számon.
[ Szerkesztve ]
Jester
-
félisten
válasz Apollyon #6033 üzenetére
De ez sem sokáig kell, mert MATE lesz a default DE a közelgő új Debian kiadásban
A distrowatchon az XFCE- t írják alapértelmezettnek.
(#6034) soldi3r
alapvetően innen érdemes tárolókat felvenni:
http://debgen.simplylinux.ch/
MATE meg Wheezy backportból:[link][ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
soldi3r
veterán
válasz Apollyon #6033 üzenetére
Felig meddig igen, de azota ujratettem a particiok meretezese miatt, kicsit nagyobb hely kellett a Win7nek es a rajta levo XP modnak, de most nem a netinstallrol, hanem a DVDrol, ez volt keznel.
Talan holnap ra tudom tenni erre is a MATEt. Akkor kovetem az elso leirast ismet, csak ne kellene annyit gepelni
Addig is megkerdezem, milyen tarolokat erdemes felvenni meg? A syanptic itt is mukodni fog gondolom.E30 (oo=[][]=oo)
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
válasz Apollyon #6023 üzenetére
Leszedtem a netinstallt, lehet, hogy este el lesz idom feltenni, a heten pedig valamikor tudok kiserletezni a MATE reszevel. Majd azert meg referalok.
(#6027) bambano, mivel az a valasz az en kerdesemre jott, ezert kivancsi lennek mit szerettel volna ezzel mondani
[ Szerkesztve ]
E30 (oo=[][]=oo)
-
joecontra
addikt
válasz Apollyon #5986 üzenetére
Szerintem flash. Jó lenne ha Iceweasel/Firefox böngészőkben menne, mert néha töltögetnék le videókat YT-ról ami ezekből könnyű hála a kiegészítőknek.
Chromium nálam is van, mert a K&H netbankolás azzal működik hibamentesen, Iceweasel/Firefox böngészővel vannak gondok ezen a téren.
Üdv,
J -
Apollyon
Korrektor
válasz Apollyon #5986 üzenetére
Jah amúgy értettem hogy csak IW-ben próbáltad, de meg kéne nézni másban is, mert valszeg ez inkább böngészőspecifikus és/vagy bővítményprobléma.
Nálam van Chromium is, azt használom arra amit a sok blokkolás miatt a IW-ben nem tudok megnézni, és a Chromiumhoz pepperflash van, na az össze szokott omlani, de a HTML5 egyikben sem.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
bambano
titán
válasz Apollyon #5952 üzenetére
az ekkora sávszél az baromira jó dolog, csak hónap végén megjön a számla, és az belepiszkít az ideális képbe
összességében nem ekkora, mert két drót van, másfél giga, lóg rajta egy város. nem az én privát drótom, hanem az isp-jé, ahol melózom.
nekem itthon 80/25-ös digim van, és jól jön, amikor hirtelen javítani kell valamit, ami nagy adatforgalommal jár. általában nincs kihasználva, de egy héten 1-2 alkalommal kipadlózom úgy, hogy nem kamu az indok. torrent soha nem futott még itthon. még iso se
de visszatérve a topichoz, azért az eléggé meglepett, hogy ekkora forgalom csak úgy áthussant a gépen, ezzel kicsit rontva a nagy routergyártók renoméját. van, hogy elszabadul a pokol és elindul 4-5 ezer ppp+pppoe processz, 8000-9000-es load és a szerver nem rokkan bele (az egy 3400-as ibm). közben 300 megákat routol, natol, stb.
-
jimmy399
senior tag
válasz Apollyon #5937 üzenetére
Csupán azért mert szeretném tudni, mégis a 1-2-3-4-5 nap alatt a gép mennyit töltött fel meg le összesen.
Próbáltam telepíteni pluginokat, pl totalstat meg stat meg ilyeneket, de kb a hulladék kategória mind, mert semmit nem látok a statisztikból. Azt látom, hogy egy-egy torrentnél hogy áll a le meg feltöltés összesen, de ámblokk a 250 seedelt torrentnél speciel nem látom mégis mennyin áll.A Transmissionban, meg a Utorrentben is van külön menüpont meg konzol parancs, amivel le lehet ezeket kérdezni, de a Delugeban kb semmi. A dokumentációban sem nagyon találtam semmit, a honlapján sem, lehet én vagyok a béna...
--- N/A ---
-
Fritz Teufel
addikt
válasz Apollyon #5919 üzenetére
Nézelődtem a neten és azt látom, hogy amióta kiadták ezt a kártyát, azóta szívnak vele. Máshol is láttam ez a "getting the totally unresponsive black screen" stb szövegeket.
Soha többet nem veszek laptopot ATI videókártyával. Csesszék meg a szemét hardverüket, ha annyira féltik a rohadt firmware-eiket.Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
Fritz Teufel
addikt
válasz Apollyon #5917 üzenetére
Remek, köszönöm! Most egyenlőre a Manjaróval szenvedek, de a Debiant talonban tartom.
Egyébként, hogy-hogy utána néztél a dolognak? Nálad a Debian hiba nélkül működött nem?
[ Szerkesztve ]
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
-
Fritz Teufel
addikt
válasz Apollyon #5904 üzenetére
Megnézem, hogy mire jutok a SUSE-zal aztán előveszem megint a Debiant. SUSE alatt is kidőlt a xorg de csak az, itt minden más működott. Eddig ez a legstabilabb rendszer (ha a xorg összeomlását is stabilnak veszem ), még a Debian is hasonlóan viselkedett mint a többi. Most már biztos vagyok benne, hogy a videó driverrel van a probléma.
Egyébként megnéztem, hogy hogyan kell terminálból feltenni a Debiant, nem vészes. Expert és netinstall lesz a menü.[ Szerkesztve ]
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
Fritz Teufel
addikt
válasz Apollyon #5902 üzenetére
Elkéstél, feltettem az openSUSE-t. Sanos már az elején megőrjít, ugrál a flash a Firefoxban. Ha átállítom html5-re, akkor meg nem játszik le semmit. :s
Nah, ne offoljuk szét a Debiant, lehet, még a Windows visszahelyezése előtt egy utolsó nekirugaszkodásra még visszatérek. Nem akarok minden héten próbálgatni, ez a Linux nálam kezd nagyon öncélú lenni és nem a használatról szólni. Windows alatt ilyesmi fel sem merülAsus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
-
-
vadcoca
tag
válasz Apollyon #4644 üzenetére
Igen, ugyanúgy a csomagokból rakja fel telepítéskor is, tehát nemcsak mintha, hanem pontosan ugyanaz.
Ha továbbra is cél a könnyű leszedhetőség, akkor "Grafikus felület" (vagy minek nevezi a taskselect) nélkül raknám fel a helyedben. Rémlik ugyan hogy pont a task-kde-desktop-ot rakja fel erről a cd-ről, de ha mégsem akkor szedegetedheted le "egyenként" a csomagokat.
Inkább alap telepítés után apt-get install task-kde-desktop. Ezt így egyben könnyű leszedni, viszi magával az összes kde-s függőséget.
Ha telepítés közben megoldható a hálózat, akkor inkább netinst cd-t használj. Ha a hálózathoz kell a gépednek valami extra firmware akkor itt van netinst cd integrált non-free firmware-ekkel (második oldal) .
A cd-s verzión lehetnek felesleges csomagok, amik soha nem fognak kelleni, viszont a teljes kde biztos nem fér rá 1 cd-re. Ha később tennél fel valamit, akkor kérheti a többi cd-t is, amíg át nem írod a "tárolók"-at.
A netinst viszont azt és csak azt tölti le, ami kell, és a sources.list-hez sem kell nyúlni utólag. Ha ilyesmire adod a fejed, akkor a magyar tükröket nem javasolom. Én valamelyik osztrák vagy német szervert szoktam használni.6x9 = 42
-
vadcoca
tag
válasz Apollyon #4639 üzenetére
KDE mellé is felrakhatod akármelyik másikat, ha nem zavar hogy feleslegesen ott van a KDE. Meg lehet próbálni "teljesen" leirtani, de szerintem szárazabb érzés (és hamarabb is végzel), ha még GUI nélkül lemented (egy sima tar is megteszi), és ha nem jön be visszaállítod a mentésből.
6x9 = 42
-
jagyugyaerik
tag
válasz Apollyon #4573 üzenetére
Igazából mind1. Visszatelepítettem az UEFI-s win7et és így most jó. Annyi csak, hogy a GRUB egyáltalán nem indul, ezért Rescatux lemezzel indítom a Grubot és így behozza a debiant. Jó ez így csak macerás minden alkalommal így indítani.
Esetleg abban segíteni, hogy egy olyan leírást adtok vagy mutattok, ahol lépésről lépésre le van írva, hogy egy UEFI Win7 mellé hogyan lehet beállítani a GRUB-ot?
Köszi -
-
-
McSzaby
őstag
válasz Apollyon #4550 üzenetére
Szerintem ez inkább fájlrendszer kérdés. De ha esetleg XP telepítővel próbáltad, akkor az is lehet gond, hogy a SATA merevlemezt nem ismeri fel. Ha előtte látta és a formázások után NTFS-nél sem látja, akkor próbáld meg, hogy Win alatt egy particiónáló program látja-e. Pl.:Minitool Partition Wizard. Ez egy jó program, ha ez se látja, akkor várd meg nálam jobban hozzáértő ember tanácsát.
#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis
-
Apollyon
Korrektor
válasz Apollyon #4548 üzenetére
Nah gondoltam hogy ezzel igazából nem lehet mit csinálni, egyébként nem graphic install alatt van ez, de majd azt is kipróbálom, bár gondolom nem lesz különbség. De úgynézki akkor újra kell particionálni majdnem az egész vinyót, viszont így meg külső vinyóra kell másolgatnom a dolgaimat. Flame on: tuti hogy a win hibájából van ez...
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
kovaax
őstag
válasz Apollyon #3489 üzenetére
Ha frissebb iceweasel-t akarsz, itt nézelődjél: http://mozilla.debian.net/
-=- There's no place like /home -=-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A HD4670-en lévő HDMI hangeszköz az alapértelmezett, pont mint Windows alatt. Én is így jártam az 5670-el, kézzel be kell állítani, hogy milyen hangcsatornához/típushoz melyik hangkártyát használja, mert alapból mindenre a HDMI audio hangeszköz van beállítva.
Nincs most előttem a kde, meg nem mondom mi a neve ennek a beállításnak, de ott van a rendszerbeállításokban.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
bambano
titán
lehet, hogy a hangkártyádban csak némítva vannak a csatornák. a full hangerőszabályzót nyisd meg és azon tologasd a csúszkákat.
azért iceweasel, mert az az okostojás, aki a firefox grafikáit rajzolta, nem járult hozzá, hogy a debianosok betegyék a disztróba. így fogták, átnevezték és lefordították újra.
hülye licensznácik...
(#3488) Fooler89: én kizártnak tartom, hogy a gnome miatt borulgat a kde. nem sok közük van egymáshoz.
-
bambano
titán
válasz Apollyon #3448 üzenetére
annyit telepít, amennyit kijelölsz telepítésre. 200 mega alatt megúszhatsz egy csupasz debiant, de az akkor tényleg csupasz az utolsó lábujjáig bezárólag, nincs rajta semmi, ami nem kell a bootoláshoz. Ha erre rádobsz egy gnome-ot, 2-3 gigából megúszod szerintem.
Most raktam fel a notebookomra egy squeeze-t, gyakorlatilag alap debian, gnome, tex, mozilla cuccok, nagyjából 4.1 giga.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Akkor viszont sok sikert kívánok a Debianhoz. Mire kell neked a DVD-s kiadás? Netinstallos isoból simán felrakod a Gnome felülettel, vagy csak a parancssoros alaprendszert telepítesz, és felrakod rá a KDE-t. Én KDE-t javaslom (mivel vele lehet használni a Midnight Commander saját menüsorát, Gnome alatt meg a funkció gombok nem azt vezérlik, hanem a terminál ablakát), telepítés + ked + proxy + flash + java + firefox, stb.-hez van egy kezdők és magam számára írt leírásom a logouton.
Hunfatal: igen, Ubinál van ilyen, Debiant meg nem használtam még Gnome-al 5 percnél tovább.
[ Szerkesztve ]
-
Mahesa
tag
A rendszer mérete telepített csomagoktól függően változik. Van itt egy minimal fájlszerverem, kevesebb, mint 900MB a rendszerpartíció. 20GB-s rendszerpartíció (azaz a gyökérnek) elég kell legyen. Meg kell SWAP-nak is mondjuk 2GB és a felhasználó(k)nak is elegendő hely.
bash nem hardcore. És nem kell bemagolni semmit se. Használat közben belejössz. Egy csomó beállítást meg egyszerű konfig fájlokban tehetsz meg, amelyek jól kommenteltek.
Winben sem csak GUI-n lehet megoldani mindent, csak hát nem egy barátságos állatfaj a PS (vagy a WBS) - legalábbis egy bash-hoz illetve Unix parancssori eszközökhöz képest szerintem horror - és naggggggyon lassúúúúúúúúú -
-
bambano
titán
válasz Apollyon #3409 üzenetére
Neten nem sok debian verzió van fent, két dolog miatt láthatod soknak:
- többféle processzor architektúrára telepíthető
- sok darabból áll 52 cd vagy 8 dvd iso. de az mind egy debian kiadás.leszeded az elsőt, (cd-t vagy dvd-t), arról felmegy egy alap debian, utána netről felrakhatod a többit. Ha cd-t szedtél le, akkor 1-1.5 GB között fog a netről még letölteni.
Ha 64 bitest akarsz, (nem akarsz, hacsak nincs sok ramod), akkor az amd64 jelűeket kell leszedni, ha 32 bitest, akkor az i386-ost.
Én biztos nem raknék fel ubuntut, nekem csak a bajom volt vele.
-
Mahesa
tag
válasz Apollyon #3409 üzenetére
A teljes Debian telepítő 7+1 DVD, de ne töltsd le! Nem attól függ, hogy milyen programokat - pl. milyen ablakkezelőt - telepíthetsz, hanem a kiválasztott csomagoktól. Ezeket pedig akár a 166 megás netinst CD-vel is telepítheted - csak szükséged van internetkapcsolatra az install közben.
Lehet, hogy kezdőként nem is a Debiannal érdemes próbálkoznod, sokan használnak Mo-n (K)Ubuntut és elég pörgős itt a topikja is. Vagy, ha személyes preferenciámat vesszük a kezdőknek való Linux disztrók közül, akkor a Mandriva is jó választás
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest