Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vivaldi (böngésző)
- Windows 11
- Milyen NAS-t vegyek?
- Nagyon zavarja a brit hatóságot az Apple Safari böngészője
- Proxmox VE
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Bitcoin topic
- Fizetős szoftverek ingyen vagy kedvezményesen
- Vírusirtó topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Varázslóó
senior tag
válasz
hahakocka #107 üzenetére
Most Gigabyte B650 Eagle AX et vitt vissza baràtom gyàrilag szar volt. Gigabyte 5080 aero OC ből 15perc alatt 5db vitték vissza egy német boltba. Gigabyte az új alsó kategória... Lassan a az Inno3D és Manli Palit is jobb. mint a Gigabyte.
Inkább hanyagolja most mindenki, akkor csak észbe kap a Gigabyte -
hahakocka
őstag
válasz
Geri Bátyó #1 üzenetére
Sajna igen, de az Intel mèg mèg több S tonnànyi gondja is van. S ott nem leszel el a lapoddal 3-4 cpun àt. 1440p-4K rá meg màr ajànljâk a fejlesztők mindenhol az új gamekbèl a 7700x-7800x as procikat.
-
PuMbA
titán
"Egyébként a plusz kártyák nem rondítanának bele az egyszerűségbe?"
Belerondítanak, de ezt csak azért írtam, ha valaki nem akar drága lapot venni. Én nem használok plusz kártyát
HDD-t 4-5 éve raktam ki a gépből, mert az maradt a leghangosabb eleme a gépemnek és én csendet akarok, tehát este a legnagyobb nyugalomba se halljam, hogy megy-e a gép vagy sem. USB-n rákötök HDD-t a gépre, ha kell. Amikor használom mindig ráeszmélek, hogy milyen hangosak voltak ezek mindig. Több, mint 20 évvel ezelőtt 1,7GB-os Quantum Fireball vinyóval kezdtem. Azokat a gépeket az egész házban lehetett hallani, hogy mennek
-
Thom95
tag
Nekem egy “ősrégi” x370-es Crosshair 6-osban, amit aprón 30-ért vadásztam, szépen ketyeg az 5900x. Gyakorlatilag mindenre elég, 6750xt benne, 1440p-ben nekem mindenre elég, még kompromisszum is ritkán akad és nem milliós konfigról beszélünk, hanem 300-350k-ból megoldva.
Am5 majd kb 3-4 év múlva…
-
Varázslóó
senior tag
Aki nem frissen vett 16TB-ot. Annak lehet sok kisebb hdd jé.
Sokkal biztosabb sok kisebb hdd-n tartani az adatokat. Mint egy 16TB on. Akkor èn megint màs tészta vagyok.
Mert 2 gép van a hàttér tàrak miatt is.
Mind2 gépbe fér 4db Sata SSD és 8db HDD, +alaplapokba a 4db M.2 SSD hely. -
Persze, minden igény kérdése.
Én a meglévő 2TB Gen5 mellé beszúrtam a "régi" 2TB Gen4-et és a "maradék" 1TB és 500GB meghajtóimat. USB-n meg lóg még egy 2TB-os T7-es Samsung is.Nem szeretek mindent egy meghajtón tartani és vannak dolgok amit nem szivesen tolnék fel cloud-ba.
Egyébként a plusz kártyák nem rondítanának bele az egyszerűségbe?
Szerintem egyszerűbb és esztétikusabb a shieldek alatt eldugni mindent és csak a videókártya áll ki. -
PuMbA
titán
Értelek. Nekem ez amúgy azért nem probléma, mert amint 2 darab M2-m lenne, akkor a következő lépés, hogy eladom a kettőt és veszek helyette 1-et ami a 2 méretét kiváltja, így sose lesz 2-nél több M2 SSD-m a gépembe
100-150 ezerből ez a csere könnyen kitelik, amit megspórolok az 50 ezres alaplappal. USB-k sem probléma, ahogy írtam nemrég, nekem 2 darab USB 3.0-ánál több nem kell, illetve 6db USB 2.0-ánál. SATA-t meg már nem használok, tehát abból a 4 is sok, ami rajta van. Nekem a gépépítésnél az egyszerűség a vezérelv, nem szeretem a sok hardvert meg vezetéket.
-
HookR
addikt
"csak hirtelen meglódult a fantáziám kibelezett Ryzen 7840HS-es minigép SATA-sítását illetően
"
Ami ilyenkor probléma szokott lenni:
- 3,5" HDD-knek valahonnan 12V-ot kellene biztosítani, mert a minigépek tápellátása nem erre lett kitalálva. Plusz az egyszerre beröffenő 6db HDD-t is el kell bírnia a tápellátásnak (hacsak nincs Staggered spin-up).
- Ha meg 2,5"-es HDD-kben gondolkodsz, akkor már 2TB-osból sem tudok CMR-esről, nemhogy nagyobb méretben.Persze, ha csak SATA-s SSD-ről van szó, akkor OK.
-
törölt tag
Nem tudjátok a tucatjával elfüstölő 9800X3D procikrol lesz olyan gyorsan hír a pH!-n, mint az nvidia ötezerről?
-
omfgk
veterán
Már az 5700X3D is drágul a boltokban.
Azt hiszem itt a vége az AM4-nek. Tehát még 100 alatt volt értelme egy 5700X3D-nek, de most már nem.
Persze a hype még elviszi a vállán a platformot. Ez látható aprón. 5800X3D 140-ért... Elmebeteg árak.
-
A 3600X-et én is egy 5950X-re tervezem cserélni. Ezen a gépen fejlesztek szoftvert főállásban, nem érzem gyengének, de csiklandozza az orrom a legcombosabb proci, ami nem is kerül sokba.
-
PuMbA
titán
válasz
Varázslóó #84 üzenetére
Tényleg hulladék: ASRock’s $110 US B650 Motherboard Sets Overclocking World Record With AMD Ryzen 9 7950X CPU
Inkább úgy mondanám, hogy a drágább lapok brutálisan túlárazottak és kifejezetten rossz ár / érték arányúak
Pár plusz USB portért meg M2 csatlakozóért plusz 100 ezreket elkérni...nonszensz.
-
Varázslóó
senior tag
válasz
parandroid #53 üzenetére
Ezek a AM5 50ezres lapok hulladékok
-
Varázslóó
senior tag
válasz
Dragon3000 #15 üzenetére
Arról beszélt hogy azonos kategória. Nem teljesen dupla
Mert azonos kategoriàs àrakat írt? AM5 normális lap tényleg nincs 100ezer alatt... AM4 nél ott egy B550 Steel Legend pl
De 50% jobb átlagban amit írt de annyit is kell ràdobni hogy AM5 öd legyen. -
Cassi
őstag
válasz
Geri Bátyó #67 üzenetére
A kettő nem ugyanaz, az 5090-et nem lehet mással kiváltani, a 6 SATA eszközt viszont igen. Természetesen mindenki úgy szívatja magát, ahogy jól esik.
Ha valaki csak netezni akar, nem érdemes asztali 5600+/7600+ gépekben gondolkodnia, olcsóbb alternatívák is vannak, például egy budget notebook.
-
Asenzex
csendes tag
Jó lenne egy 5950X3D proci felülre helyezett cache-el.
-
hokuszpk
nagyúr
azt még nempróbáltam, 2 nvme slotos lapom van ; a chipsetre kötött második slotban van a motyó ; bőven elég neki a pcie3x4 ; de elvileg lehet.
-
drkbli
tag
válasz
Geri Bátyó #68 üzenetére
Az egyetlen, ami közös az R5 5600x / ASROCK X570 Pro4 és az A10-7870K / A88XM-E gépemben, az az, hogy egyik sem indult a Hyperx RAM-mal automatikus felismerés mellett
-
lyzzard
aktív tag
válasz
Geri Bátyó #58 üzenetére
PCIE SATA kártya nem játszik?
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Geri Bátyó #71 üzenetére
A gskill aegis esetében is fórum alapján váltogatták a chipeket. A 3200MHz-es moduljaim crucial volt, elég szép oc-t elviseltek.
#72 Geri Bátyó
Ilyen felhasználásra am5 és intel mellett is lehet olcsón összerakni gépet. Am5-nél ott az a620 chipsetes megoldások, csak netezéshez felesleges a b650, illetve ott vannak az olcsóbb apu megoldások és ramból is bőven elég 16GB akár 5600MHz mellett... persze mindenki azt vesz amit akar. -
Geri Bátyó
addikt
Te is ott vagy leragadva, hogy játék. Az emberek többsége meg nem játékra vesz gépet, hanem csak "netezni". Márpedig erre egy olcsó platform kell, ami sem az Am5-re, sem a 1851-re nem igaz, szóval marad az idejétmúlt AM4, vagy 1700. (És most ne gyere azzal, hogy akkor vegyen laptopot, mert az még rosszabb)
-
Geri Bátyó
addikt
válasz
Dragon3000 #69 üzenetére
Igen, a Kingstonnal az a baj, hogy azonos név és típusszám mellett teljesen más cuccot tud adni, ami nem biztos, hogy ugyan azt tudja.
Én anno GSkill-t akartam, akkor abban jellemzően Samsung B-dye volt,ami legendásan jó, de volt amiben SKHynix, ami nem volt olyan jó, de egy ismerős szólt, hogy pillantsak rá a Crucial-ra. Micronnal korábban voltak jó tapasztalataim, szóval belevágtam és nagyon nem bántam meg. -
Zilko87
tag
Szerintem itt nem azon kéne "vitázni", hogy melyik rendszert érdemes most vásárolni, mert az egyértelműen az AM5. Alapvetően azért tud még rengeteg am4et eladni az amd, mert még mindig sokaknak kínálnak nagy előrelépést platformon belül.. És erről kéne szólnia ezeknek a hosszan tartó foglalatoknak. Vegyünk egy példát, ami szerintem általános r3600--->5700x3D ég és föld, felér egy teljes platformváltással, és egy 7900XT\4070TiSuperig szintig simán megvagy fejleszthetőségben, 2K-n akár XTX\4080 szint. Ez azért szerintem elég nagy szó. De ilyen lesz később az am5 is, sokan most vettek 7500F\7600-ot, két három év múlva vesz bele egy 7800\9800X3d-t és újra le van fedve sok évre a platformja.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Geri Bátyó #68 üzenetére
A 3333MHz-es ramom kingston hyperx predator volt, a gyerek gépében is ilyen van csak 3200MHz-es gond nélkül megy. Az én gépemben kingston fury 3600MHz cl16 van, illetve a bátyámnak is, mindkettőnknek gond nélkül megy 3600MHz-en. Azt nem tudom, hogy a kingston mennyire cserélgette a beszállítót, így az is lehet, hogy volt ilyen és olyan is náluk, egyikkel lehet volt gond a másikkal meg nem.
-
Geri Bátyó
addikt
válasz
Dragon3000 #66 üzenetére
Nem ő volt az egyetlen, akinek hasonló problémája volt, de figyelembe véve, hogy milyen sokan használtak/használnak Kingston (Akkoriban HyperX) RAM-ot, nem lepődnék meg, ha a RAM lett volna a ludas. Pedig mondtam neki, hogy vegyen valami rendeset, de nem!
-
Geri Bátyó
addikt
Szerintem az is 1% rétegigény, hogy legyen egy lapon 3 db (vagy több) M2 port és mégis a lapok 70-80%-án van ennyi.
Ha az átlag felhasználót nézed, van 1, esetleg 2 háttértár a gépében. Ezzel az erővel nem kell az alapra, csak 1-2 M2 és 1-2 SATA. Csak ugye a PC többek között arról is szól, hogy mindenféle igényt ki tud elégíteni, például az 1%-os rétegigényt is.
Amúgy meg attól még, hogy én nem játszom, nem teszem fel a kérdést, hogy minek valakinek RTX 5090-es VGA, mert az szerintem 1% alatti rétegigény és akkor meg minek. -
Dragon3000
nagyúr
válasz
Geri Bátyó #65 üzenetére
Lehet kifogott egy olyan cpu-t, aminek ennyit tudott az imc-je vagy a ramok voltak olyan chippel szerelve, ami nem tetszett az imc-nek. Ez olyan, hogy én nem az elején váltottam 3600-ra, hanem egy későbbi gyártásból és gond nélkül ment 1,2375V mellett all core 4,5GHz-en, míg az első példányok esetében 1,3V mellett a 4,3-nak is örülni lehetett.
-
Geri Bátyó
addikt
válasz
Dragon3000 #63 üzenetére
Egy ismerős már az első Zen-t meglépte. 1800x volt, 2400-as RAM-al, amit 2666-on futtatott. Később vett 3700x-et és 3000-es RAM-ot, ami nála ment is 3000-en. Nem tudom, hogy milyen lapja volt. Haver a B450-es lappal, akár 3000-es, akár 3200-as RAM egyik sem ment 2933 fölé. Amikor mondtam neki, hogy a 3600 CL16 nálam pöcc-röff, elég cifrán küldött el melegebb égtájakra!
-
Cassi
őstag
válasz
Geri Bátyó #58 üzenetére
Bizony, van egy jó 70e Ft-nyi különbség a kettő között, azonos kategóriát nézve, természetesen ez a fő oka a fele-fele eloszlásnak. De ezzel nem lehet mit kezdeni, a PC-nek van egy minimális ára, aki azt nem tudja vagy akarja megfizetni, az jobban jár egy mobillal például. Egy új játék standard ára 70 euró, 28e Ft.
Nincs sok értelme az igényeken vitatkozni, de komolyan, mi az, hogy "kell" valakinek 6 SATA port? Ez egy 1% alatti rétegigény.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Geri Bátyó #62 üzenetére
3200-as ramjaim voltak, gond nélkül mentek 3800MHz cl16-on, 5700x és 5800x3d mellett is, amikor bővítettem 4 modulra, akkor 3733MHz cl15-ön mentek, azóta ezek a ramok a nasba kerültek és 2x16GB 3600Mhz cl16 került a gépbe, még nem néztem meg mi az amit tud. Korábban 2600 és 2700 mellett 3333MHz-es ramom volt és gond nélkül használtam 3466MHz cl14-en, illetve egy ideig 200GE mellett használtam 3400MHz cl14-en. Lapokból is használtam több félét, volt x470/b450/x370/b550, b450-ből több is, illetve jelenleg is használatban van itthon 2, a b550 mellett.
-
Geri Bátyó
addikt
válasz
Dragon3000 #60 üzenetére
Haveromnak 3600x van és akkoriban nem is nagyon volt 3200-nál gyorsabb RAM (max ilyen extrém áras ritkaság). Rengeteget szüttyögtünk és több RAM szettet vissza is küldött. A CL 15-ösre már eleve mondtam neki, hogy nem lesz jó ,mert az AMD procik valamiért nem szerették a páratlan időzítést. Amikor én vettem az enyémet (R5 pro 4650G) már kint voltak az alap 5000-es procik és a 3600-as RAM-ok sem voltak ritkák, de azért nem is voltak túl gyakoriak, mert volt 20-25% feláruk a 3200-asokhoz képest.
-
Chiller
őstag
válasz
Geri Bátyó #1 üzenetére
Nem meglepő, hanem nagy baj
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Geri Bátyó #58 üzenetére
A zen esetében volt az, hogy sokaknak csak 2933MHz-en ment, nekem a zen2 és zen3 esetében is gond nélkül ment 3800MHz-en a ram. Sőt volt is ábra arról, hogy 3733MHz-ig auto beállítással 1:1 aránnyal megy a ram és az if, felette vált át 1:2-re.
A b650 chipestes megoldásoknál van 6 sata, x670 és a 800-as chipset esetében már úgy gondolták elég a 4 is. De ahogy nézem nagyon erre mennek, hogy csak 4 sata, így sokkal olcsóbb megoldás egy sima sata vezérlő, amire mehet még 2 eszköz vagy valami kicsit komolyabb, amire akár sas eszköz is mehet.
-
Geri Bátyó
addikt
válasz
parandroid #57 üzenetére
Én meg azt nem néztem, hogy előlapra ki lehet vinni egy 3.1-et (type C), mert az vagy van a házon, vagy nincs. Amúgy ezért óriási átverés az USB 3.x számozás így. Szóval a lényeg, hogy a lapon hátul csak 3.0 van, hiába hívja 3.2 gen1-nek.
-
Geri Bátyó
addikt
válasz
Dragon3000 #55 üzenetére
"Az amd ajánlása volt zen2-3 mellett a 3600MHz"
Fenét. Szerintem 3000 MHz volt az ajánlás, főleg Zen2-nél, mert ott sokaknak csak a 2933 sikerült.Igaz, tényleg volta már CL30-as-ok, csak horror áron. Azt kellett volna írnom, hogy tömegesen és megfizethető áron.
Nekem kellene 6 SATA port és így a lapok 95% kiesik, a többi már csak apróság.
-
parandroid
félisten
válasz
Geri Bátyó #56 üzenetére
Mondjuk ez engem személy szerint annyira nem érdekelt, hogy nem is gondoltam rá, hogy megnézzem.
Azért most megnéztem:
1 USB 3.2 Gen2 Front Type-C,
7 USB 3.2 Gen1 (2 Rear, 1 Rear Type-C, 4 Front)
[link]p
-
Geri Bátyó
addikt
válasz
parandroid #53 üzenetére
Megnéztem, hogy ez az Asrock lap nálam miért nem jött elő és azonnal kiderült. Csak USB 3.0 van a lapon kivezetve (miközben a procik a 3.1-et biztosan támogatják). Szóval ez nem középkategória, hanem fapad.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Geri Bátyó #52 üzenetére
Az amd ajánlása volt zen2-3 mellett a 3600MHz, itt a legjobb, ha bírja a cpu imc-je is, a 7000-res széria esetében ez 6000cl30, míg a 9000-nél meg 6200 vagy 6400 volt.
A 6000 az stimmel, de a CL30-as RAM-ok csak nemrég jöttek ki
Több memória kit is ezekkel az értékekkel már 2022 óta elérhetőek, elég rég volt már
Mi azaz igény, ami számodra am5 esetében csak 200e-res alaplap esetében lenne meg, és am4 esetében ez teljesül is a számodra. -
parandroid
félisten
válasz
Geri Bátyó #45 üzenetére
Belépő AM5-ös lapból gyakorlatilag minden gyártónak van már 40e körül ajánlata ( [link] ). Az az 50e-s Asrock B650M HDV már nem belépő, hanem alsó-középkategória, bőven középkategóriás szolgáltatásokkal.
p
-
Geri Bátyó
addikt
válasz
Dragon3000 #48 üzenetére
Szerintem mellébeszélsz a RAM-okkal. A JEDEC szabvány 3200, szóval többet nem ajánlhat az AMD sem (Megjegyzem, sokszor a 3200-as órajellel is vannak gondok, bár a 5000-es szériánál már ritkán). A 6000 az stimmel, de a CL30-as RAM-ok csak nemrég jöttek ki, ott is a CL34-36 volt az általános (sőt, CL40-42) és akkor már inkább alig drágábban a 6600.
-
PuMbA
titán
válasz
Geri Bátyó #50 üzenetére
Így már értelek. Nekem elég 2db USB 3.0 (7db 3.0 és 1db 3.1 van az Asrock-omon, ezért írtam, hogy még ezt se használom ki), minden más USB 2.0. Nincs olyan eszközöm vagy dolgom, ami többet kérne.
-
Geri Bátyó
addikt
Mondjuk, ha a felszereltséget nézem (mármint azt, ami nekem fontos), akkor az AM5 az négyszeres ár, mert összesen 2 Asrock lapot találtam 200K környéki árral. Szóval nekem az AM5 platform teljesen kuka. Mondjuk igaz, hogy speciálisak az igényeim (illetve a faszt vannak speciális igényeim, ezek pár éve még alap dolgok voltak). Viszont ha csak azt szűröm, hogy legyen legalább 1 db Type C és legalább 2 db 3.1 (3.2 gen2) akkor a legolcsóbb lap 70k és totál fapados (vrm, hűtés), szóval...
-
PuMbA
titán
válasz
Dragon3000 #48 üzenetére
Így van. B650-ből 50 ezerért már tisztességest kapsz, B550-ből viszont 30-ért nem. A VRM-jük el se bírja a 105W+ TDP-s procikat. Ezért nem feltétlenül szabad kategóriákat hasonlítani.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Geri Bátyó #45 üzenetére
Tisztességes b650 alaplap már van 50e-től, a belépő az A620 lenne.
Amd ajánlás a 3600cl16 és a 6000cl30, így miért nézel 6600-as ramot, ha 99%-ban nem is fog 6400 felett menni amd mellett? Az 5600x 15-20e-rel olcsóbb, míg az 5700x annyiba kerül, mint a 7500f. -
PuMbA
titán
Nálam kifog húzni 4-5 évet az alaplap és a memória, mert arra terveztem, amikor megvettem
Proci csere lesz majd 9000-res vagy a még nem létező következő szériára. Most nem X3D procim van, de a memória így se limitáló tényező, 200-300MHz-et lehetne húzni, ami lófing, a CL30 a legfeszesebb időzítések között van a mai napig, most jelentek meg a CL28-asok, de X3D prociknál meg még kevésbé a memória a nagy cache miatt, ez már az 5800X3D-nél így volt.
Geri Bátyó: Csakhogy az AM5 lapokból a legolcsóbbak jobbak, mint AM4-ből a legolcsóbbak
Első kézből tudom, szüleimnek 30 ezres ASUS PRIME B550M-je van és nem, nem olyan, mint az én AsRock-om. Az én AsRock-om az előző 50 ezres AM4-es ASUS TUF lapommal van pariban.
-
Pacák
senior tag
A nagyobb gyerek szokta megjegyezni, hogy már ki kellene tolni a hulladéklerakóba a régi családi gépet — egy FM2+ foglalatos MSI matx lap, A8-7600 és 2*4GB DDR3 ketyeg benne. Én arra jutottam magamban, ha végre sikerül realizálni a cserét, akkor már nem veszünk AM4 foglalattal gépet, biztosan AM5 lesz. Van egy pofás matx ház itthon, amiből építek egy sleeper-t.
A gyerekek is fogadkoznak, hogy a nyáron fejleszteni fogják a gépeiket az ösztöndíjból/diákmunkából összegyűjtött pénzből. Nekem nem is maradt más, mint előre lépni — ők esetleg még tudnak sakkozni egy DDR4 ram köré épített fejlesztéssel. De már eldöntöttem, hogy most először hátra fogok lépni és a végső döntés az övék lesz. Még tovább tudnák vinni az 512GB-os nvme SSD-ket, meg a fejenként 2*8GB DDR4 ramjukat, de ha nem, az utóbbit még eladhatják. -
Geri Bátyó
addikt
válasz
Dragon3000 #15 üzenetére
Mindegyiknél ugyan azt a kategóriát néztem, ellentétben veled. AM5 lapokból gyakorlatilag a legolcsóbbak az 50-60K kategória, ami belépőszint (AM4-ből ez 25-30 K) én pedig a tisztességes középkategóriáról beszéltem.
RAM-ból a 3600 CL16 és a 6600 Cl34 volt nálam az összehasonlítási alap, szóval sehol nem az alapot néztem.
Prociból is kihagytam az x3d-t mindkét platformon, tehát sima, x, vagy g. -
hokuszpk
nagyúr
"hogy ha konfigcserét csinálok akkor legalább a lap meg a ram húzzon ki 4-5 évet. "
na én kb. ígyvagyok az AM4 alappal. ebben a B550 lapban volt 3700X/3800XT/5700G és most 5800X ; már a 3800XT -t se kellett volna lecserélni, ahol most lakik, ott tökéletesen elégedett a tulaj , pedig velem ellentétben még játszik is.
-
parandroid
félisten
Nincs nagy ugrás az 5800X3D, és a 7800X3D között, szóval nem éri meg váltani. Nekem is ez van.
Viszont aki most vesz gépet, annak az 5800X3D nem opció (mert nincs), az 5700X3D észrevehetőn gyengébb már, illetve elvágja magát a későbbi fejlesztéstől. Miközben AM5 platformon olcsóbban kap ezzel egyenértékű teljesítményt adó procit, ugyanannyiért B650-es lapot, mint egy jó B550 lap, és később bárhova fejleszthet (kezdhet akár egy 7600-tal, és bármikor upgrade-elhet akár 9800X3D-re is). OK, a RAM dupla áron van, de 50e körül van már márkás, 6000MHz-es, CL30-as kit.
p
-
Nagynozi
aktív tag
Nekem még mindig tökéletesen elegendő a Ryzen 7 5800X3D teljesítménye.
-
PuMbA
titán
válasz
parandroid #37 üzenetére
A 2 RAM hely se igazából hiba, hiszen 4 RAM-ot csak jóval lassabb sebességen tudnak kezelni a procik és emiatt még az ASUS-nak is van 200k feletti csúcslapja, amin 2 hely van csak
Itt van, hogy a 9800X3D a hivatalos specifikáció szerint milyen sebességgel kezeli őket:
2x1R: DDR5-5600
2x2R: DDR5-5600
4x1R: DDR5-3600
4x2R: DDR5-3600 -
parandroid
félisten
Pontosan mit hiányolsz erről az alaplapról, ami miatt buta lesz? Budget mATX kategóriában simán best buy, ennyiért még hasonló sem nagyon van. Egyetlen hibaként a két RAM slotot tudnám neki felróni, de a mai világban úgyis jelentős részben 2x8, vagy 2x16 GB kitben vesz mindenki RAM-ot. Ami ennél jelentősen többet tud mATX méretben, az már 80e-s kategória (Asus TUF, vagy MSI Tomahawk), és annak is a nagy részét a jobb hang codec, meg a wifi/bt teszi ki. VRM-ben meg kimondottan erős, gond nélkül bele merném tenni ebbe is a 7800X3D-t is.
p
-
PuMbA
titán
Buta lap? Minden rajta van, amire szüksége van az emberek 99%-ának és belerakhatod a legtöbbet fogyasztó 170W TDP-s procikat, nem fog throttling-olni a VRM-je
A legtöbb csatlakozó így is üresen áll nekem, ki se használom.
Legolcsóbb memória? Mert mit tud a 20 ezerrel többe kerülő? Semmit.
Fejlesztés az lesz, hogy kiszedem a procit és belerakok majd egy frisset. Semmi mást nem fogok fejleszteni, hiszen látom, hogy pluszt nem adnak ehhez képest az újabb 800-as chipsetes alaplapok sem
AM4-be nem tudsz belerakni se Ryzen 9000-res procit, se majd a következő szériát.
-
PuMbA
titán
válasz
Geri Bátyó #13 üzenetére
Az alaplapok ára megegyezik a két platformon. Én kicsivel több, mint egy éve váltottam ASUS TUF Gaming B550M-PLUS-ról AsRock B650M-HDV/M.2-re. A két alaplap ára jelenleg is ugyanannyi, anno is az volt és semmiféle hátrányt nem tapasztaltam
A memória is alig kerül többe, mint a DDR4, 48k, én ilyet vettem: G.SKILL Flare X5 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL30, pont amit az AMD ajánl optimális esetben
Az AM4 halott újonnan, nem érdemes ilyen olcsó AM5 árak mellett azt választani.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
parandroid #29 üzenetére
Ha kell a pci-e 5.0, akkor arra ott vannak a megfelelő b650e megoldások.
-
parandroid
félisten
A B650 Tomahawk meg 80e. Az a B850 120e fölött egyszerűen túl van árazva. Amúgy a Tomahawkok már alapból wifisek, ha egy wifis B550-e nézel, az is 80e. Szóval ez így kissé szemezgetés a szélsőségekből (cherry picking), hogy jobban hangozzon az álláspontod.
Közben továbbolvastam.. Kissé oldalvást ülsz a lovon, azért a B550 és a B650 között kicsit több minden történt, a B650 és a B850 között gyakorlatilag semmi nem szól az utóbbi mellett... Ok, pcie 5.0, de az eltart még pár évig, mire ki fogjuk tudni használni.
Summásan a véleményem amúgy az, hogy akinek van egy jó AM4-es konfigja, ahonnét még van tovább, akkor jobban jár egy upgrade-del azonos foglalaton. Személy szerint én is R5 5600-at cseréltem R7 5800X3D-re), a 32GB 3600-as RAM meg már megvolt.
Aki viszont új gépet vesz, boltból, annak semmiképpen nem szabad már a régi foglalatot választani, mert egyedül a RAM árában van jelentős különbség. Az 5700X3D, de még az 5700X is (hogy valósan kapható alternatívákat nézzünk) proci konkrétan drágább, mint egy 7500F/7600/7600X, a végén meg ugyanott lesz az FPS (már ha játékra kell).
p
-
ROBOTER
addikt
válasz
Acélfarkas #23 üzenetére
A facebookon van egy pár éve megjelent trend. Szándékosan helyeznek el hibákat a bejegyzésekben, főként szakmai jellegű profilokban (autó, repülés, barkács, telefon, fegyver stb.). Mivel erre minden hozzáértő ugrik, hamar megnő a hozzászólások száma. Ezt vette át a prohardver. Senki ne mondja nekem, hogy amit egy sms alkalmazás kijavít, azt nem veszi észre a főcímben a cikk
szerzőjevalamije. Ez teljesen szándékos. Itt tartunk. -
catalano
tag
válasz
Dragon3000 #24 üzenetére
Használtam már mindent is... Nekem se volt gondom egyikkel sem.
Volt B650 Toma is 7600X-el... De maradtam és is az AM4 vonalon. Átlag embernek bőven elég. 300 eFt felett úgysem veszek vga-t.
Igen, értem én ez a 650-et, hogy tud minden, de ha már vennék AM5-öt, akkor az 850-es vonalon gondolkodnék. Miért vennék egy régebbit. Ha meg már elég a 650-n, akkor elég az 550-n is...
-
Dragon3000
nagyúr
Használtam asrock-ot, gigabyte-ot, msi-t és asus-t is am4-en, szerintem egyikkel sincs gond, simán választanám az asrockot az msi b550 tomahawk után.
De nem is értem miért b850-et nézel, ott a b650 tomahawk azt megkapod 90e alatt is vagy ha kellenek a pci-e 5.0 lehetőségek, akkor meg eleve felejtős az am4 platform, de ha mégis szükség lenne rá, akkor van asus rog strix b650e-f alaplap is 100e-ért mindennel megpakolva. -
Acélfarkas
senior tag
A főcímben hiba van, de nem 'rengetek', csak egy.
-
Lacccca87
addikt
Igazából ha csak nem speckó felhasználásra kell, meg über tunningra akkor nagyjából minden lap megfelelhet, nem kell fancy-t választani.
Természetesen arra figyelni kell, hogy a VRM rész a választott és esetleges jövőbeli CPU-nak elegendő legyen, de ezen kívül ma már mindent tud ami szükséges egy fapad felszereltségű.Egyébként én pont fordítva vagyok/voltam. MSI után lett ASROCK, nem csesztetem nem állítgatom (igaz Intel oldalon de nem releváns) használom, működik. Sőt még csak nézni se akarom hogy esztétikusnak kellene lennie.
-
catalano
tag
válasz
Dragon3000 #15 üzenetére
Simán lehet azzal a 2x árral számolni...
MSI B550 Tomahawk 60eFt... MSI B850 Tomahawk 125eFt...
Az MSI után szerintem Te sem az ASRock-ot fogod megvenni.
-
Duck663
őstag
Ahhoz képest a 5800X3D-t meg kivezették, ennek fényében mindenképpen érdekes döntés.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Geri Bátyó #13 üzenetére
Tisztességes alaplap am5 esetében is van már 50-60e-ért, amit írsz 100-110e-ért, az már sokkal többet nyújt, mint a hasonló áron lévő am4 megoldások. A 6 magos am5 hozza játékok terén az 5800x3d-t, ami már nem kapható, így marad az 5700x3d, árak tekintetében 7500f már van 76e-től, ha kell igp is, akkor a 7600 meg 85e-től, az 5700x3d 90e-től, ha meg olcsóbb am4-et nézünk, azok elmaradnak teljesítmény terén. 32GB ddr5 6000MHz cl30 kit már van 48e-ért, így kár a 70e-rel példálózni. Persze ha az a cél, hogy dupla árral tudj érvelni, akkor egyik oldalon lehet nézni a legolcsóbb megoldást, másik oldalon meg a legdrágábbat.
-
Cassi
őstag
Ezt az Árukereső is megerősíti: 9:8 arányban vezet egy hajszállal az AM4 az első 20 CPU között az AM5-tel szemben.
-
Geri Bátyó
addikt
válasz
Dragon3000 #12 üzenetére
"ha vadi új gép vásárlásról van szó, akkor már nincs ekkora difi a két platform közt"
Dehogynem. Pont az a lényeg!
Tisztességes középkategóriás alaplap: AM4 50-55K, AM5 100-110K
6 magos proci: AM4 50-60K, AM5 80-110K
32 GB tisztességes, de nem drága RAM: AM4 35-40K, AM5 55-70K
Az ár simán lehet a duplája, de a teljesítmény nagyon max. 50%. -
Dragon3000
nagyúr
válasz
Geri Bátyó #1 üzenetére
Ez mellett még az is közrejátszik, hogy am4-en is elérhető olyan teljesítmény, ami a felhasználók 90%-nak megfelel, persze ha vadi új gép vásárlásról van szó, akkor már nincs ekkora difi a két platform közt és akkor már érdemesebb elgondolkodni az am5-ön, de ha egy am4 gép fejlesztéséről van szó, sok esetben jóval olcsóbb egy cpu csere és kevesebb macerával is jár.
-
Zoli bácsi
őstag
Én tavalyelőtt ősszel váltottam 11 éves Intel I5 4440 procis gépről R5 5500 gépre. Tavaly ősszel upgradeltem 5700X procira, és 16 mellé még 16GB memóriára. A520 Chipsetes alaplap.
Anno 286-os géppel kezdtem, volt pár konfigom az évtizedek alatt. Kijelentem, eddig ilyen stabil gépem nem volt, sem lefagyás, sem kékhalál nem volt soha! Stabil, leállítva szinte nincs is, alvó módba megy el, sokszor egy hét után vagy 50 böngészőablak nyitva van, de működik. (Intel gép alvó módból ébredés után szokott elszállni kékhalállal).
Nekem eddig ezt a stabilitást talán csak az Abit BE6-2 alaplap tudta, az akkor híresen stabil 440BX chipsettel. Kb 25 éve, azóta ilyen kiforrott rendszerem nem volt. -
Tomcat
őstag
Bizony én is 5950x-re cseréltem le az 5800x-et nemrég ahelyett hogy kidobtam volna az összes jól összerakott AM4 rendszert. Amilyen jó ára lett mostanra gondolkodom rajta hogy a másik 5800x-et is egy 5950x-re cserélem le hamarosan. Egyedül az 5800x3D marad meg a helyén, de az is egy 5800x-et váltott. Egyelőre nem érzek késztetést hogy 3-4 újabb de jóval drágább AM5 rendszert építsek magamnak amivel szinte alig nyernék valamit a mostaniakhoz képest.
-
tibaimp
nagyúr
Jól teszik, sokan vannak még AM4-en ma is!
#4 Geri Bátyó: +1!
-
lemusz
addikt
Mély megnyugvással konstatáljuk, hogy a nyugatot még mindig nem sikerült utól érni, de azért nincs is ezzel semmi baj, mert a régi is tökéletes.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Geri Bátyó #1 üzenetére
nomeg az AM4/Zen3 kombó teljesítménye még bőven elég azoknak, akik nem 4K 240 fps szeretnék játszani a legújabb játékokat.
ja és rengeteG
-
consono
nagyúr
válasz
Geri Bátyó #1 üzenetére
Igen. Ráadásul aki az AM4 elején kapcsolódott be és nem upgrade-elt eddig egészen nagy teljesítmény növekedést tud realizálni csak egy CPU/APU cserével.
-
Geri Bátyó
addikt
Nagyon nem meglepő, mert az AM5 platform ára minimum a duplája (alaplap+proci+memória).
Új hozzászólás Aktív témák
ph Globálisan nagyjából fele-fele arányban oszlanak el a régi és az új foglalat fejlesztései.
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Drón topik
- Luck Dragon: MárkaLánc
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- OneSport OT07 - szevasztok, hollandok!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L540 - i5-4GEN I 8GB I 128SSD I DVDRW I 15,6" FHD I CAM I W10 I Garancia
- LG UltraGear Gaming Monitorok -30% : FRISS SZÁLLÍTMÁNY!
- Apple iPhone 15 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Asus ROG Strix G16 G614JV - 16"WQXGA 240Hz - i7-13650HX - 16GB - 1TB - RTX 4060 8GB - 2 év garancia
- Bomba ár! HP Pavilion X2 Tablet - Intel Quad Z8300 I 2GB I 32GB SSD I 10,1" Touch I Cam I W10 I Gar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest