- A Meta húzása miatt egyre többen keresnek rá, hogyan lehet törölni a Facebookot
- Tagadja az Apple, hogy eladta volna a Siri által begyűjtött adatokat
- Nagyon nem tetszik az NVIDIA-nak Joe Biden utolsó percre tartogatott terve
- Bejelentkeztek a TikTok amerikai ágazatáért
- Ilyen még nem volt: magát büntette meg az EU az adatvédelmi törvények miatt
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A Meta húzása miatt egyre többen keresnek rá, hogyan lehet törölni a Facebookot
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Synology NAS
- Elon Musk meghatározóvá teszi a SpaceX-et Olaszországban
- Linux kezdőknek
- Proxmox VE
- Linux haladóknak
Új hozzászólás Aktív témák
-
runner 125
nagyúr
Sziasztok,
A bútorlap vagy az MDF sűrűbb, keményebb anyag?
Köszi.
"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
-
epmd
tag
válasz #05304832 #26686 üzenetére
Általában a nagyobb késeknél a 12 szárat részesítem előnyben vásárlásnál.Az nem rezonál annyira mint a 8-as,és nem lesz hullámos a marás.Nagy késekhez nekem ott van a 2000Wattos Bosch, az bírja a kiképzést.Az 1300-as Boschomba is belemegy a 12-es szár,de nem igazán gyötörném feleslegesen nagy késekkel.Lehet ha beleraknám a 89mm átmérőjű betétmaró késemet,lehet hogy a tengely is elrepedne,ha valami keményebb csomót elkapnék vele.
-
bim
veterán
Mi nem használunk hozzá hüvelyt mert úgy nem folyik eléggé szét a ragasztó. Kerestem a linket de nem jut eszembe a neve. Az biztos hogy a porotherm téglában úgy fog utána a 12-es menetes szár, hogy a fakötésű alátétet el lehet etetni a lucfenyőben. Ez gondolom csak elég lenne.
Olyan 2500 egy tubussal de sokra elég. Gyárilag 2 szárat adnak hozzá. Ha elég gyorsan ki tudod mosni akkor menthető lehet de 5 perc alatt beton keménységűre köt. Hasonlót használnak a bányában fémtüskék beragasztására és ott tonnák játszanak. -
mdk01
addikt
válasz liszi70 #26648 üzenetére
Ez mit jelent konkrétan? Mert akár 10 centinként is lehet fúrni, ha muszáj.
Ez annyit tesz, hogy 10-15cm környékén szeretnék maradni lyuktávolság szempontjából hogy ha belülről ütéssel ha törik a borda ne gyengítsem meg nagyon a bordát.
Viszont mint írtam ki fogom próbálni egy lyukacsos téglán mit bír a gyakorlatban egy ilyen tégla.
Köszi -
mdk01
addikt
válasz martong #26646 üzenetére
Az igazi megoldás az lenne, ha sikerülne a lukat jól kifúrni, akkor bármilyen tiplivel működne.
Igen ez a másik megoldás ami még a fejembe van, hogy veszek egy minőségi új 12-es fúrót amivel ütve fúrás nélkül kitudom fúrni a lyukat és akkor mehet bele a 12mm-es műanyagtipli meg a hatlapfejű csavar. Ha ez sikerülne akkor valószínűleg minden a legjobb lenne.
Keresek egy lyukacsos téglát és kifúrom ütve és ütés nélkül hogy lássam keresztmetszetben mit történik odabent,ezt már úgy is régóta szerettem volna megnézni.Köszi
-
pali923
aktív tag
válasz GeriCool #26688 üzenetére
Emlékeim szerint valaki feltette ide nemrég a saját asztalát, amin 3 centis lyukak vannak megfelelő helyeken, és az is működik. Úgyhogy nagyot nem tévedhetsz nagyobb lyukakkal sem. Max. 25-ös lyukak biztosan működnek, végül is az a lényeg, hogy jól rögzítsd a munkadarabot. A hátránya meg legfeljebb az, hogy még nagyobb csavarok is bele tudnak esni, mint pl. az én asztalomba. Mert ez a hátránya kétségtelenül megvan ezeknek az asztaloknak.
A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
GeriCool
aktív tag
válasz mrcruiser #26687 üzenetére
Természetesen örülnék ha ki tudnátok próbálni, csak nem akartam az időtöket rabolni. Igazából én is próbálkozhatnék csak gondoltam feleslegesen nem venném meg 8k a szorítókat ha csak valami őrült nagy lyukba tudnám betenni mivel elég kicsi az asztal felülete.
Ha van idő és energia, akkor természetesen megköszönöm ha kipróbálod.
Akkor viszont én lógok egy sörrel -
pali923
aktív tag
válasz mrcruiser #26672 üzenetére
Nekem ugyan csak Festool szorítóim vannak, az asztalom meg 18-as rétegelt lemez,de kíváncsiságból kipróbáltam őket.
Egy 27-es táblásított darabot találtam, ami valójában 26,5mm. Ebbe fúrtam 20-as lyukat, de ebbe az a szorító nem megy bele. Fúrtam egy 22-es lyukat is, abban már kis erőlködéssel bele lehet rakni. Vagyis szerintem a 25-ös lapba 22-es lyukkal simán mennie kell. Hacsak nincs nagy különbség a Makita és a Festool szorítói között.A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
thomgrande
tag
válasz thyeby #26680 üzenetére
Két videó van a linken és így kerek az egész. Ha untat tovább lehet kattintani második izgalmasabb részre.
"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"
-
thyeby
őstag
-
thyeby
őstag
válasz thomgrande #26674 üzenetére
Nem ezt akartad linkelni?
szerk: Megelőztek.
[ Szerkesztve ]
Több fa van, mint asztalos!
-
thomgrande
tag
válasz #05304832 #26675 üzenetére
A linken mind a két videó rajta van azt nézed amelyiket akarod. Legalább is nekem két videó jön be.
"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"
-
thomgrande
tag
-
nagyúr
válasz thyeby #26671 üzenetére
"de a tégla esetében ha közel van a fúga -nem írom tovább"
Természetesen ilyen esetben (például ha közel van a fúga) még egy sima tipli, de maga a fúrás is repeszt, nem erről van szó. Természetesen sok esetben repeszthet egy dübel vagy tipli, de kategorikusan kijelenteni, hogy márpedig nem lehet fúrni 10 centire egymástól, az legalább annyira helytelen, mint azt állítani, hogy soha nem repeszt.
Nyárfa. Van nagy asztali marógéped is, vagy csak a kézivel dolgozol?
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
mrcruiser
csendes tag
válasz GeriCool #26668 üzenetére
Hát nincs jó hírem. 25-ös anyagban még nem tudtam kipróbálni, de a sablon, amivel a 20-as lyukakat fúrtam, 19-es. Már abba éppen hogy csak bele tudtam fűzni, pedig az csak 3 mm-el combosabb. A 25-ösbe tuti, hogy nem megy bele.
Ha az asztallapon már nem tudsz változtatni, akkor vagy nagyobb lyukak kellenek vagy csinálsz magadnak ilyen szorítókat. Ezt sínbe nem fogod tudni ugyan használni, de az asztallapban biztosan és kijön 2 darab ezresből meg egy kis munkából.
Ha a nagyobb lyukak mellett döntesz, akkor szólj, segítek kikísérletezni a méretet. (bár a 20-as méret az ipari sztenderd, de ha nem akarsz bolti kiegészítőket használni, akkor nem olyan kritikus) -
thyeby
őstag
válasz liszi70 #26669 üzenetére
Eszemben sincs túldramatizálni, Főnököm. És azért gyerekkel példálóztam, mert ők szoktak felkapaszkodni, ha nem érnek el valamit. Az én fiam is borított így magára szekrényt. Láttam már leszakadt konyhaszekrényt, kivédhetetlen pusztítást végez. Mezei műanyag tiplivel talán lehet közel menni (mégse teszek ilyet elvből), de a dübel az más. Ott kónusszal feszítesz. És ami szar ügy, épp ott reped (akár a beton is), ahol legjobban kellene fognia. Betonnál legalább megvan az a "szerencse", hogy vélhetően tart akkor is, ha szétrepedt, de a tégla esetében ha közel van a fúga -nem írom tovább, ha nem érzed, akkor kár szaporítanom a szót.
Az igaz, hogy általánosságban kényesebb az éles késre a nyár. Az is igaz, hogy több nyár faj is van. Nem kérdeztem, hogy milyen nyárt kapok a telepen. Megtaperoltam, és mindenben megfelelőnek tűnt. Meg is jegyeztem, hogy csak a marókés alatt viselkedjen szépen, akkor tuti vétel. 6,3 rádiusznál még gyönyörűen tolerált a fa. Próbaképpen tíz puskatust áttoltam 9,5-ös késen is - természetesen a 6,3 után. Katasztrofális lett az eredmény. És rá kellett jönnöm, hogy ennek a kicsiszolása rendesen feladat lesz. Valószínűleg egy fél műszakom el fog menni rá - ezért aztán hetek óta halogatom, és kerülgetem azt a 10 kurva puskát.
Egyébként úgy gondolom, hogy ha tép, akkor ugyan mindegy, milyen lassan toljuk. Akkor lejjebb köll venni a fogásmélységet, és lehet reménykedni.Érdekességként tapasztaltam, hogy a rakat tetejét az Erdértnél korom feketére égette a nap. Valószínűleg ezért is kaptam meg olcsón ezt az egyébként szép anyagot azzal az plusz engedménnyel, hogy kedvemre válogathatok belőle felár nélkül. És 1mm-t legyalulva belőle hibátlan hófehér anyagra kerekedett rá a szemem.
A gyalulást egyébként remekül tűri, ha rászánom azt az időt, hogy ott, ahol felszedi a rostot a kés, csak fél mm fogásmélyeéggel közelítsek a végső méretre. És ez a kisebb munka, mint a csiszolás.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz liszi70 #26669 üzenetére
"Nagy rádiusszal pl egyáltalán nem tudom marni. (Új R=9,5 Freud marókés.)"
Azon mit értesz, hogy egyáltalán nem tudod marni? Ha lassan tolod éget, ha gyorsan, akkor cafrangos lesz a felülete? Egyébként eszembe jutott, hogy többféle nyárfa van ám, biztosan nem ugyanúgy viselkedik mindegyik.
Szerintem.
-
nagyúr
válasz thyeby #26662 üzenetére
Hűha. Mintha egy "picit" hatásvadász és túldramatizált lenne a fogalmazásod. Hidd el, sokféle fal fúrásában van tapasztalatom, nem hasraütve mondom azt, hogy simán lehet fúrni 10 centire egymástól, ha szükséges. Nem egyszer, nem kétszer csináltam ilyet, mindenfajta repesztés nélkül! De a te tapasztalatod más, én ezt elfogadom.
"De ez nem úgy van, hogy akkor bedugom fordítva a fát neki, mert akkor ott jó lesz, ahol feltépte, de nem lesz jó máshol."
Igen, így van. De mondom, nekem ezt a késcsere megoldja, de valószínűleg általánosságban kényesebb az éles szerszámra a nyárfa.
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
bim
veterán
Mi sziloplasztos tubusban lévő kétkomponenses ragasztót használunk. Lyukat kifúrjuk és menetesszárat tolunk bele. Előtetőket és szelemeneket fogatunk fel vele. Atombiztos és gyorsan köt. 5 perc után terhelhető de várni szoktunk vele pár órát. 2 keverőszárat adnak hozzá mert egy használat után kuka.
-
ferkoboy
senior tag
válasz thyeby #26654 üzenetére
Én vettem belőle 5 litert. ... ha gondolod megnézem neked a helyi boltban, hogy van e még.
Ez volt az: http://www.kolor.hu/termekek/termek/2054/kober-ecolac-vizes-parketta-es-butorlakk/
Juhar - keményebb lesz, mint a nyár, és jobban is megmunkálható. (de drágább is bizonyosan)
Üdv: Ferkó
Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!
-
thyeby
őstag
válasz liszi70 #26660 üzenetére
Ha úgy esik az a tíz centi, hogy egy téglába jut mindkettő, borítékolható, hogy az tovább már nem egy tégla lesz. Lehet, hogy nem fog látszódni a vakolaton, de aludj jól büntetés terhe mellett, ha ilyet csinálsz. Ha ráesik a konyhaszekrény tele cseréppel a megrendelő gyerekére, mit csinálsz? Csak azt ne írd, hogy kiszeded gyorsan a szekrény alól.
[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz liszi70 #26657 üzenetére
Igen, tudom, miről van szó. Hiába tűéles a kés, ha a szálirány nem jó, akkor felcsomózza. De ez nem úgy van, hogy akkor bedugom fordítva a fát neki, mert akkor ott jó lesz, ahol feltépte, de nem lesz jó máshol.
Nagy rádiusszal pl egyáltalán nem tudom marni. (Új R=9,5 Freud marókés.)És az a baj, hogy igen mélyen kell csiszolni, hogy eltűnjön.
-
nagyúr
válasz thyeby #26653 üzenetére
"Felszőrözi a gyalukés, pedig csontszáraz anyag."
Akkor élezzél gyalukést, vagy cserélj gyalut! Nálam olyan sima lesz, mint a babapopsi. De tudom miről beszélsz, életlen gyalukés csinált nálam is ilyet a nyárral. Nem is szőrnek nevezném, hanem ilyen nagyobb cafatok maradnak utána. Nehéz a megfelelő kifejezés megtalálása, de szerintem tudod, miről van szó. Ez nálam késcsere után tökéletesen eltűnt, de valószínű, hogy érzékenyebb az éles szerszámra a nyárfa.
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
thyeby
őstag
válasz Winner_hun #26640 üzenetére
Egyszer kértem ajánlatot a Feldertől a kombi 300-as gyalura fordítókéses tengellyel. Akkor nekem kétféle kést javasoltak beszerezni hozzá. Az egyiket fenyőhöz, a másikat bükkhöz. Lehet, hogy az élszöggel operálnak.
Ja, síkosító!
A Felder síkosítóját használom. Nem tűnik olcsónak, de valójában az. Sokáig elég. És nagyon korrekt kutyvalék.Több fa van, mint asztalos!
-
GeriCool
aktív tag
válasz mrcruiser #26639 üzenetére
Köszi!
Igen ettől féltem, mivel nekem 25 mm anyagom volt itthon így ebből készült a munkaasztal. Ha ebben kifúrom a lyukakat lehet, hogy nem tudom átdugni a szorítókat. Esetleg ha van egy kis időd, akkor le tudnád nekem mérni, hogy a szorítót mennyire lehet kinyitni illetve milyen hosszúak a befogó pofák. Lehet, hogy megpróbálnám lemodellezni és akkor okosabb lennék. -
Armahun
addikt
Mi van a fal túloldalán?
Egyébként ha sima vörös tégla, akkor azt akár egy fém fúróval is simán ki lehet fúrni ütés nélkül.
Liszi gyorsabb volt.
[ Szerkesztve ]
Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezésében megszakítani igen nagy illetlenség.
-
nagyúr
válasz martong #26646 üzenetére
"Az igazi megoldás az lenne, ha sikerülne a lukat jól kifúrni, akkor bármilyen tiplivel működne."
+1! Nem kell ide semmilyen csodaszer, csak óvatos, neadjisten ütés nélküli fúrás, és az átlagtól több pontos felfüggesztés. Vagy ha annyira gáz, akkor átmenő menetes szár.
(#26647) mdk01 "többet nem lehet mert túl közel lesznek a furatok."
Ez mit jelent konkrétan? Mert akár 10 centinként is lehet fúrni, ha muszáj.
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
martong
tag
Szia, józan paraszti ésszel azt mondom, hogy minél hosszabb a tipli, annál valószínűbb, hogy néhány helyen mégsem tört el a téglában a vékony fal két luk között, és jobban tart.
Fontos a hosszúság, az egyre mélyebbre megyünk nem segít.A gyakorlatban:
44 es téglafalon 10 cm szigetelés van a házunkon. A külső lámpákat akartam feltenni, gondoltam 130 as tipli 140 es csavarral jó lesz. Nem lett (pedig a lámpa csak 1 kg és 2 csavar fogja). A 200-asnál az egyik tart a másik nem tart semmit. A 250 es csavar már olyan vastag, hogy nem megy bele a lámpa furatába.(A szigetelésbe való tipli baromi jó, és nagyon erős)
Én is függeszteni terveztem a mosdószekrényt (kompletten vagy 50 Kg), de lebeszéltem magam róla, fenti okból. Így lábon áll.
Az igazi megoldás az lenne, ha sikerülne a lukat jól kifúrni, akkor bármilyen tiplivel működne.
Okos embernek a nagyapja ültet diófát.
-
Armahun
addikt
Sima kék tipli , nálánál hosszabb csavarral?
Egyszer voltam bajban egy lépcsőnél nem akart fogni semmi és ott minden lécsőfok egyesével volt a falra rögzítve kísérő nélkül.
Ott huszon egynéhány milliméter vastag ékesre gyalult bükk fatipli parketta ragasztóba mártva és kb 20 centi hosszan bepüfölve a falba vált be.Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezésében megszakítani igen nagy illetlenség.
-
mdk01
addikt
válasz Winner_hun #26642 üzenetére
Igen én is hallottam erről és annyi bajom volt vele amit írtál is, hogy lyukacsos téglához nem jó.
Köszi -
mdk01
addikt
Érdeklődnék ki milyen tiplit használ/na lyukacsos téglához, ha a bordák a fúrás közben kicsit széttörnének viszont egy 1600x600x650m-es mosdószekrényt kellene lebegőre felfúrni. Pénz nem lényeg.
Eddig a szitahüvelynél és az M8-as menetes szárnál tartok.Köszi
[ Szerkesztve ]
-
Winner_hun
titán
No lehet ennek a gyalunak a kések miatt van hátránya is. Fenyőt nem viszi szépen. Bükk, tölgy hibátlan. Fenyő meg néhány helyen olyan mintha életlen lenne a kés. Lehet kicsit tompább szöge van és ezért van ez, meg az is hogy az eddig megszokotthoz képest mintha nehezebb lenne tolni az anyagot (bár ebben nem vagyok biztos, lehet csak túl új az asztal, nem is síkosítottam még, érezni is hogy jobban tapad hozzá az anyag). Majd kiveszek egy kést és megnézem az élszöget és összehasonlítom egy mezei gyalukéssel.
► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ
-
mrcruiser
csendes tag
válasz GeriCool #26637 üzenetére
szia,
96 mm a lyukközéptávolság, mint a Festool MFT-nél. A tervek, amiket vettem 12 mm-es mdf-et írtak, de én 16-osat vettem végül. A toldó asztalok esetében pedig 16-os forgácslapot használtam, mert abból volt otthon bőven és úgy néz ki, hogy az is bírja, a lyukak is rendben vannak benne. -
nagyúr
válasz thyeby #26631 üzenetére
"A feleségem világos, és minél homogénebb fát szeretne a falra."
Ha olcsó is kell legyen, és nem kell böhöm ütésállóság, akkor én biztosan nyárfából készíteném el.
"Akár a nyár is lehetne, de azt meg nem túl nagyon ismerem, hogy milyen lesz hosszú távon. Nem ismerem, mennyire sárgul."
Nem annyira, mint a fenyő, de az is sárgul idővel. Viszont egy világos vagy fehér lazúr ezt végleg megoldja! Könnyen megmunkálható, olcsó, szerintem lambériának tök ideális.
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
razzorr
őstag
válasz thyeby #26625 üzenetére
Köszönöm az infókat. Persze tudom hogy sok mindentől függ hogy az akku meddig bírja,csak körülbelüli számokra voltam kíváncsi. Legtöbbször előfúrt lyukba csavarozok vagy én fúrok elő. De semmilyen keményfába, általában normál bútorlap. Na majd kitapasztalom. Az viszont nagyon jó hogy két akkut kaptam,dupla élvezet
Apropó Makita, lesz most valami Lithiumos dupla akkus,kofferes akciója a Makitának valami 20ezerért. A srac mondta ahol vettem. Ha valakit érdekelne. -
ferkoboy
senior tag
válasz thyeby #26629 üzenetére
Üdv!
Ha nem fehéríteni akarnál, hanem csak adott színt megtartani, akkor vizes lakkot javaslom hozzá.
(Köber vizes parkettalakkot használtam már párszor, s az tényleg nem sárgítja be a lekent felületet.)
Ha fafaj, akkor a juhart is megemlíteném még a korábban felsoroltakhoz.- Ferkó
Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!
-
pali923
aktív tag
válasz thyeby #26629 üzenetére
Nekem rémlik valami olyan festék fehéres színben, amivel antikolt hatást lehet elérni. Nem teljesen fehér, inkább mintha már megkopott volna, de a fa látszik alatta.
Mondjuk én nem kennék ilyet sehova, de lehet, hogy a nejed ettől lesz boldog. Az meg minden pénzt és fáradságot megér.A Zatikban vettem kőris deszkákat, abból csináltam vágódeszkát meg gitárpengető dobozt is. Ez elég fehér színű szerintem, legalábbis nagyon világos. Az megsárgul az idők folyamán? Nálam csak vagy 8 hónapja vannak, de még világosak ezek a darabok.
[ Szerkesztve ]
A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
-
thyeby
őstag
Próbálok szebben fogalmazni:
Minél homogénebb, minél fehérebb.
A fehér bükktől picit félek, hogy sík marad-e. Akár a nyár is lehetne, de azt meg nem túl nagyon ismerem, hogy milyen lesz hosszú távon. Nem ismerem, mennyire sárgul. Hárs is lehetne akár, ha mennék érte majd 200 Km-t.
Nekem a kőris tetszene legjobban, én nagyon szeretem a szép rajzolatú fákat. De hát párban élünk.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
Keresek valami jó fafajt lambériának.
A feleségem világos, és minél homogénebb fát szeretne a falra.
És a felületkezelésen is igen töröm a kobakom, ugyanis szinte minden anyag sárgít valamit, a párom meg fehéret szeretne.
Van egy trükk, régen parkettázáskor vetettem be, mert a kétkomponensű gemini rendesen bebarnította a fát. Ha alá tettem egy réteg nitrolakkot szép fehér maradt. De a nitróba meg bele lehet őrülni zárt térben.
Nincs erre valami modernebb trükk?Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz Winner_hun #26619 üzenetére
De jó neked!
Biztos szépen muzsikál.
Mennyinél állt meg végül a számla?Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
Elbizonytalanítottál, hogy nekem is inkább ezt kellene megvennem, s nem a 17 ezer forintos csökkentett üzemmódút.
Valójában nekem most a pici talpon van a hangsúly. Van egy 700W körüli metebóm, az könnyű, elég erős is, de ennek, amit te vettél, még annál is kisebb a talpa.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz razzorr #26616 üzenetére
Nem írja a Makita manual, hogy zöld lednél van-e csepptöltés. Szerintem van, mert feltöltés után nekem még órákon át meleg a töltő. Úgy szoktam, hogy ha kell a géphez az akku, akkor nem tökölök, leveszem zöld lednél, ha meg ráérős, akkor hagyom rajta (akár fél napot is), amíg eszembe nem jut, hogy mostmár levegyem. De ez nem jelenti azt, hogy így kell csinálni, ez részemről csak egy szőke női megérzés, és így rögzült bennem.
Az akkut tárolás előtt nem kell feltöltened, Ha félig fogyott ki, dugd vissza úgy a kofferba. Még akkor se csinálsz nagy bajt, ha néhány napig üresen hagyod az akkut. Hónapokra ne legyen úgy, az már hamar kinyírja. Majd feltöltöd akkor, amikor munka közben spontán lemerült.
A 12V 1,3Ah-t nem ismerem. Ilyen 6271-esem van nekem is 2 Ah-s akkukkal. Van, hogy negyed évet is pihen a kofferjében, rapszodikusan használom. Becslésem szerint 5x80 as csavart előfúrással vagy 60 db-ot beteker a fába egy 2Ah-s akku. Eszerint az 1,3-asnak legalább a felét be kell, hogy nyomja.
Igazából ezt a gépet 4x40-50 csavarokhoz találták ki. Megbírkózik a nagyobbakkal is, de arra már erősebb gép és akku dukálna.Van egy ún memória effektus a Ni akkuknál. Nagyjából így értelmezhető: Megjegyzi, milyen töltöttségi szintnél dugtad utoljára töltőre, és ezután itt lesz a töltöttségi szinted alja. És megjegyzi azt is, hogy milyen töltöttségi szintnél vetted le a töltőről utoljára, és ezután itt lesz a töltöttségi szintednek a teteje. Tehát töltőre csak akkor tesszük, amikor jól lemerült, töltőről csak akkor vesszük le, amikor jól feltöltődött. A jól lemerülés alatt persze nem egy full kisütést kell érteni, tehát ne csinálj olyat, hogy elemlámpával fárasztod ájultra az akkudat.
Úgy vélem, hogy 3-5 töltési ciklus után éri el az akkud a kapacitásának a maximumát.
Még valamit:
Előfúrással 10 5x80 ast behajtani látszólag egzakt, a valóságban még mindig pontatlan megfogalmazás. Milyen csavart, milyen előfúrással, milyen fába? És zenkolva, vagy majd az akku zenkol a csavar fejével. Mert lehet, hogy profi teljesítménynek számít akácfába behajtani 10db 5x80-as csavart, ugyanakkor lucba ennyit nem nagy kunszt belekúrni.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz hossszú #26615 üzenetére
Mindig bajban vagyok, hogy mit tanácsoljak ilyenkor. Ötven ropiért még nem létezik elfogadható minőség. Persze ez nagyon relatív fogalom. 150 rugóért még mindig sok kompromisszumot kell benyelni, de ott már legalább létezik elfogadható, és többnyire tartós is.
Szerintem gyüjtögess még kicsit a pénzedhez. Ha nem probléma a nagy gépsúly, akkor úgy 80 magasságától ki lehet fogni jó állapotú öntvény gépet, ami még asztalos műhelyben is menni fog legalább 10-20 évet felújítás nélkül.
Talán a Güdére tippelnék, ha mégis pénzt adsz valami nyomingerért, de vigyázat, annak kicsi az ereje, collos anyagnál vastagabbat nem jól fogja tolerálni.
Van 70 körül 2Kw-os hővédelemmel ellátott Güde. Annak is vannak gyerekbetegségei, de legalább a kraft elég benne egy barkácsoló számára.
De ha nem tudom pontosan, mire is kell, nem is nagyon merek ajánlatot tenni.Több fa van, mint asztalos!
-
Winner_hun
titán
Hammer A3 41A Silent Power tengellyel megérkezett, beüzemelve. Kipróbáltam. Működik, nagyon csöndes. Nem csak ahhoz képest ami eddig volt...
► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ
-
Pydew
csendes tag
Na végül megvettem ezt a Makita felsőmaró /élmarót. Nagyon király! Először A bosch élmaróját szerettem volna megvenni, de az csak 600w-os és drágább. Így végül erre a makitára maradt a választásom. 8-as befogószárral is működik, van benne erő. Ez előtt azt a sokak által ismert bleki felsőmaróm volt 1200wattal. Hát ez sztem a 710w-val erősebb mint az, és sokkal könnyebb. Igaz, emellé még venni fogok egy 2000w-os felsőmarót amit asztalba teszek, de ez arra, hogy az egyéb dolgokat lemarjam, esetleg helyszíni szereléshez tökéletes. Én csak ajánlani tudom!!
-
-
hossszú
őstag
Sziasztok asztalosok!
Otthoni barkács használatra szeretnék vásárolni asztali körfűrészt természetesen az olcsóbb kategóriából, melyik márka, tipus az ami elfogadható minőségű, a vásárlási keret max.ötven ezer ft.„A kutya az egyetlen a világon, aki jobban szeret téged saját magánál.” Darwin
-
mdk01
addikt
válasz razzorr #26613 üzenetére
A mérnökök tudják mi a jó az akkunak, tehát ha zöld akkor vedd le és használd, mert gondolom úgy is kikapcsol az elektronika, tehát felesleges rajta hagyni.
Lemeríteni viszont nem szabad teljesen. Annál jobban le kell meríteni mint egy Li-ion -os aksit, de tökre úgy hogy már meg se forgassa a tokmányt nem szabad a Ni-cd aksikat sem. Mikor már érzed hogy felesleges erőltetni a dolgot, mert már nagyon lassan tekeri a csavart akkor rakd fel töltőre.
Az töltöttsége meg majd javul idővel, kell neki pár alkalom mire eléri a maximális kapacitását.
Tárolás meg ésszerű körülmények között +5 - +30 fok között semmi extra. -
razzorr
őstag
Üdv újra mesterek. Nos megvettem a Makita 6271DWPE fúró-csavarozót.
Első tapasztalataim pozitívak, de majd az idő megmondja.
Viszont az akkuval kapcsolatban lenne 1-2 kérdésem.
Ez a 12V (1,3A) változat a pontosság kedvéért.
Kérdésem az lenne,hogy mennyi ideig töltsem? Illetve hogy kell e az elején tovább tölteni? Mert amikor kicsomagoltam a kütyüt,a benne lévő akkuban volt kraft,azt használtam és le is merült csontra, majd kb.3-3,5órát töltöttem, de az uccsó órában már zölden világított. Itt jön ugye a csepptöltéses fázis. Oké levettem a töltőről, használgattam,tehát nem volt durván kipörgetve és aránylag hamar lemerült. Kb.10csavart behajtottam vele, meg összeraktam egy gyerekbiciklit,de a végén már sírt a töltőért.
Valamit rosszul csinálok vagy ez teljesen természetes?
Illetve hogy ha mondjuk csiszoló korongot (gömböt) használok vele,akkor a fúró fokozatban használjam vagy maradhat a csavarozó funkcióban?
Előre is köszi.És még valami. Hogy tároljam az akkut? Feltöltve vagy lemerítve? Ha mondjuk nem használom napokig.
[ Szerkesztve ]
-
pali923
aktív tag
válasz gabi9107 #26611 üzenetére
Szerintem te tudod, hogy mit akarsz beírni egy ajánlatba. Ha ennyire nem megy, akkor itt van egy ajánlott olvasmány. Ha az első 8 oldalt elolvasod, akkor már meg tudod csinálni az árajánlatodat is. Lécci inkább szánj rá 10 percet, mindannyiunknak jobb lesz így.
De beírhatod a gugliba is azt, hogy "árajánlat", találsz néhány mintát, bár nem feltétlenül excelben. Akkor viszont kell egy számológép, valószínűleg a telefonodban is van.A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
gabi9107
csendes tag
Oké én is arra gondoltam és tudnátok egy előre beállított lapot küldeni excelbe amibe csak be kell írkálni és kiszámolja magátol?:????
-
mdk01
addikt
válasz gabi9107 #26604 üzenetére
open office --->táblázatkezelő, mint ahogy azt előttem is írták csak ez ingyenes
-
gabi9107
csendes tag
Hali
Valaki Tudna nekem ajánlani olyan programot amivel lehet árajánlatot számolni????
minden segítség érdekel Elöre is köszi
-
thyeby
őstag
válasz #05304832 #26601 üzenetére
Köszönöm az eligazítást!
Nekem is egy műveletre kell, semmi egyébre. Ez a plexi szépségen látható műanyag szorítócsavar lesz a mélységállító?
De azért a marketingesek szépen ideírták, hogy:● Fokozatmentesen, precízen állítható marásmélység fogaskerekes mechanizmus következtében
Hű, ez a rendszerű kapcsoló tényleg nem egy bajnok kitaláció. Nekem a flex ugrott egyszer így ki a kezemből, amikor bedugtam a konnektorba. Naná, hogy rajta volt a korong, én meg papucsban. Átugrotta a lábam szerencsére. A gép ripityára tört, de legalább nem a bokám. Azóta nagyon tiszteletben tartom az ilyesmit.
[ Szerkesztve ]