- A Meta húzása miatt egyre többen keresnek rá, hogyan lehet törölni a Facebookot
- Tagadja az Apple, hogy eladta volna a Siri által begyűjtött adatokat
- Nagyon nem tetszik az NVIDIA-nak Joe Biden utolsó percre tartogatott terve
- Bejelentkeztek a TikTok amerikai ágazatáért
- Ilyen még nem volt: magát büntette meg az EU az adatvédelmi törvények miatt
Új hozzászólás Aktív témák
-
colker
tag
válasz meridaharcos #30384 üzenetére
Lehet hülyeséget mondok de az első képen a bal oldali csavarba dugj bele egy csavarhúzót és húzd felfele vele.
Közben rájöttem hogy az a fiók elő... Így akkor tárgytalan
A második képen pedig a jobboldaliba.
Lehet nem húznod kell vele hanem balra vagy jobbra csavarnod a csavarhúzóval úgy húzódik fel.
Elméletileg így tudod a kallantyút felhúzni
Úgy emlékszem szereltünk egyszer egy drága fiókcsúszót és annál így volt.[ Szerkesztve ]
-
colker
tag
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Van nekem egy régi asztali körfűrészem. 1.1KW motor hajtja aminek 2840-es fordulata van(1-1 áttétel tehát a tengelyen is ennyi).
Most tűnt fel az interneten hogy "bolti" asztali körfűrészeknek jóval 4000 fölött van a fordulatszámuk.
Jelenleg egy 230mm átmérőjű lap van rajta de későbbiekben majd ezt leakarom cserélni 250mm-esre.
[lEzen az oldalon] nézegetem a táblázatot és a 60 m/s vágási sebességhez(ez ilyen közép érték a vágási sebességeknél ahogy olvasom) 250mm-es lapra ír 4590-es fordulatot.
A kérdésem:
Ha megnövelem a fordulatot kevésbé fog szenvedni a gép vágáskor vagy a motor teljesítménye miatt pont ellenkezőleg? A 4500-as fordulat megfelelő lehet-e?45mm vastag anyagokat is vágok vele viszont eddig a motor teljesítményére fogtam hogy csak lassabban tudok vele vágni nem is gondoltam hogy a fordulatszám ilyen kicsi ennek a gépnek és hogy esetleg emiatt jobb lehetne a teljesítménye.
-
colker
tag
Ha kicsit visszaolvasol pár oldalt thyeby magyarázta a kérdésemre hogy ő miért ajánlaná jobban a 600K-t mint a kisebb makitát.
Végül nekem a 4329(ha nem feltétlen kell neked egynél több dekopírlap a gép mellé kereshetsz x3 jelölés nélkülit is 20.000Ftért) lett megvéve. Azt kell hogy mondjam nekem bevált egy gagyibb skill után.
igaz én most 10mm vastag éger fába vágok vele íveket ami nem nagy dolog de legalább ezt úgy teszi hogy nem rázza szét a kezemet és nem is vág ferdén mint egy olcsóbb gép.Néha kicsit a reteszelő gombbal küzdök mint ha mélyebbre kellene benyomni mint más gépnél és így nem mindig sikerül első nyomásra -
colker
tag
válasz thyeby #27889 üzenetére
Ha már szúrófűrész téma:
Én egy Makita 4329 gépet néztem most ki.Van ford. szabályozás, előtolás állítás és alumínium talp 20.000Ftért.
Nagy különbséget fogok érezni egy tizenezres skilhez képest?
Nagy az elvárásom ha azt várom ettől a géptől hogy 10-20mm vastag anyagot(éger,bükk,fenyő) képes legyen egyenes vágni?Olcsóbb gépeknél azért 1-2mm-es ferdeség is előszokott fordulni ami azért sok + meló kicsiszolni...
Rezgés terén elviselhető nem túr fárasztó egy ilyen makita?A skill már egy kisebb íves alkatrésznél kifárasztja a kezemet :/ -
-
colker
tag
válasz Armahun #26594 üzenetére
Köszönöm a segítségeket!
Teljesen igazad van nekem is régi beidegződés miatt mondták hogy nem árt...
Én sem gondoltam hogy baj lesz vele.
Próbát mindenképp ejtek,nem hiszem hogy a milesi szakik ellátnának nálatok jobb információkkal tuti azt mondják majd hogy nekik nincs lenolajuk mit is képzelek -
colker
tag
Sziasztok!
Felületkezeléssel kapcsolatos kérdésem lenne.
Van 3 borovi kültéri ajtó amit most építek be.Én lenolajjal kentem le őket mert jó ideig állt itthon,és az eredeti felületkezelő anyag pedig nem volt még meg.
Ami lesz rá: Milesi Xht-8 közép-dió impregnáló + XGC 43/M fedőlazúr
A tulaj festője azt mondta nem lehet még rákenni a Milesi anyagokat mert ha most kenjük rá "lefogja dobni majd róla".
Ő azt állítja 2-3 hónap múlva vihetem majd fel rá őket mert addigra a lenolaj rendesen beivódik.
Igaz lehet-e ez? -
colker
tag
válasz Chappy #26271 üzenetére
Szia!
Véleményem szerint elég nehézkes lenne olcsóbbra kihozni a linkelt ikeás bútort úgy hogy megvennéd a gyalult léceket és összeraknád.
Hiába van egy asztalosnak 800Ft anyagköltség+csavar+ragasztó+munkadíj+anyagbeszerzésben az említett bútor,te neked nem áll rendelkezésedre annyi minden mint egy asztalosnak és ő se vállalná olcsóbban.
Persze az anyagköltség amit írok csak találgatás ahogy nézzem a képről a méreteket.
Persze ez csak az én véleményem,lehet hogy valaki tud olcsón gyalult lécet pl...Anyagkezelés nem hiszem hogy nagy probléma lenne egy ilyen fa bútort miért ne tudnál lekezelni a koliban?Nem voltam kolis de gondolom középen lenne neki hely,alá pedig kérsz valahonnan valami fóliát hogy ne kenj semmi se be,egy vizes flakon alját levágva megkapod az edényed amibe bele öntöd az olajat/festéket akármit.Ecsetet venni pedig szintén sok helyen lehet.
[ Szerkesztve ]
-
colker
tag
Bútorlapos szekrénynél a polcok hosszát pont a belső méretre kell szabatni vagy 1mmrel kisebbre?Mint ha hallottam volna már valakitől hogy kisebbre vágja(talán a polctartó gomb kicsit kiálló fémje miatt?)
-
colker
tag
válasz thyeby #25941 üzenetére
Jelenleg is egy casals gépet kaptam kölcsön,elégé kikotyogósodot már a mozgó része de még kitapasztalva használható persze nem mindig szoros a kötés.
Sajnos az ilyen hirdetéseket nem szeretem,én a vaterához vagyok szokva ahol ott vannak az értékelések itt ez a casals nem valami biztató sok mindent nem is ír róla az eladó,és ki tudja mit kapsz.
Ellenben a boschnál legalább ír róla az eladó.Erről mi a véleményed?
Kezdem elvetni egyenlőre az olcsó vásárlást mert azt hittem elfogadhatót kapok de ahogy olvasgatok már nem vagyok ebben biztos...
Talán-Talán a casals még érdekelne ha közel lenne és meg is tudnám tekinteni,de inkább gyüjtök még valami jobbra.
A makita akkus-behajtót és ütvefúrót se bántam meg eddig,akkor már lehet a lamellázó is az lesz -
colker
tag
-
colker
tag
Visszaolvasva látom hogy az olcsóbb kategóriában a Ferm lamellázót ajánlottátok,és máshol is ezt látom hogy ajánlják.
Viszont abba a problémába estem hogy két tipust is találtam belőle:
- [Fbj 900]
- BJM1009
Az első elméletileg 710W de mivel volt belőle Fbj 710 és ez 900 gondolom ez is 900watt lehet mint a második...
Továbbá műanyaggal van borítva a szögállító talpa+a szögállító két rúdon mozgatható.
Hátul jobb oldalt a képen látható még valami tekerő,beállító ez mi lehet?Mert ez a második gépen nincs.
Melyik gép lehet a jobb?Szerintem csak az az állító ami talán fontos lehet a többi elhanyagolható különbség! -
colker
tag
válasz thyeby #25897 üzenetére
Amit linkeltem azt már megvettem(szintén a fétisben 6900ről akciózták most 2900re),arra voltam kíváncsi mivel kenjem mert a leírásban a paraffinolaj megzavart,suliban mi csak vizet használtunk mondjuk ott nem is volt különböző kő csak volt 1 és kész.
Más: A véső,gyalukés élét hogy tudom egyenesre köszörülni?Hogy szokás ez? Azt elmagyarázták hogyan élezzük meg a kést,de valahogy ez kimaradt hogy hogyan kell egyenesre kihozni az élét.
-
colker
tag
Valaki találkozott már ilyesmi fenőkővel?
Sajnos fordító alapján nem sokat értek belőle hogy miféle ez.
"With paraffin for a normal ground finish
With water for a coarser ground finish"
Ez azt jelentené hogy a 320as szemcsés oldalát paraffin olajjal kenem mikor élezek a 120asat pedig vízzel? -
colker
tag
válasz peppe79 #25795 üzenetére
Nem befolyásolsz,örülök neki hogy több véleményt is olvashatok.
A metabo több gépében is csalódtam már(cégnél a saját gépeim nem állnak rendelkezésre így ott azzal kell dolgoznom ami van) azt én sem szeretnék venni.
A fent említett DeWALT gépre sem írsz rosszat akkor azt ugyan úgy ajánlod mint a Hitachikat ?
Fontos lenne a számla az áfa-összegének visszatérítése miatt,remélem ezt sikerül megoldani local1 fórumtárssal mert a DeWALT is nagyon kelettetti magát számomra -
colker
tag
válasz thyeby #25783 üzenetére
Köszönöm az értékes információkat!
Ha jól bogarászom ki a dolgokat akkor végül is az az érv szól a nagyobb mellett hogy "De könnyebb feltöltve tartani is pl a 2 Ah-s akkut, ha huzamosan nem használnád.".
Mivel azt írod a kicsi is kiszolgál egész nap(jó nyilván a használattól függ hogy milyen csavart hajt be az ember,és mennyit)így nekem az is jó lehet.A huzamosabb időt gondolom több hetes időtartamra írod,hetente 1 akkut minimum lemerítek tehát ezzel nem hiszem hogy gond lenne.
Lámpára pedig nincs szükségem.Mikor olyannal voltam beszerelni akinek volt igaziból sokszor nem használtam,azért pedig nem tartom fent,arra elég egy pici elemlámpa is. -
colker
tag
válasz thyeby #25000 üzenetére
Bár már két hónapja volt róla szó akadtak most kérdéseim behajtógépet illetőleg.
Úgy döntöttem beruházok egy 6271-es makitára.
A kérdés az melyik változatával járnék jól.
Ahol venném 34.000Ft az 1.3Ah akkus gép,és 44.000Ft a 2Ah akkus.Mind2 természetesen 2 akkuval+töltő+táska.
A 2Ah géphez jár még egy 100dbos bit készlet.
Minden héten lenne használva,de azt nem mondanám hogy napi szinten.Ha elkel menni helyszínre bútorokat összerakni stb. bírja ki a napot(ha közben cserélni kell az akkut és addig tölteni az se gond).
Szerinted/szerintetek szükségem van-e a 2Ah akkus gépre? -
colker
tag
válasz Attis1971 #25604 üzenetére
Azért azt nem mondanám hogy a rétegelt lemezhez tapad a megmunkálandó anyag.
Nekem a körfűrészem asztala 15mm-es rétegelt lemez és rendesen beeresztettem paraffinolajjal(előtte természetesen rendesen felcsiszoltam) thyeby javaslatára.A csúszással semmi bajom sincs,amennyire kell csúszik rajta az anyag,persze gondolom a laminált lapon jobban csúszna de engem az meg már zavarna...Egyetlen problémám mivel nincs elszívásom a körfűrészen így amit fent kidobál port az asztalon marad jobban mint a fémen de kis kefével mindig leseprem.
-
colker
tag
válasz thyeby #25000 üzenetére
Találtam neten olyan tőltőt amihez oda volt írva hogy 7.2-18Vig de erre csak 7.2/1.2A van írva.Pontosabb típusa:dc7100H,
Találtam itthon egy skil töltőt ami 9.6V és a makita aksi is bele megy csak egy kicsit kell átalakítani a töltő nyelveit. Így akkor már csak aksi kellene hozzá egyenlőre csak egy az általad linkeltből.
Azt hogy megéri-e arra értettem hogy tud-e ez a gép teljesítményben annyit mint mondjuk az említett 30 körüli új makita? -
colker
tag
Szerintetek érdemes foglalkozni egy makita 6221D akkus csavarozóval?
Ingyen kaptam ismerőstől,viszont az aksija teljesen üres a töltő amit meg kaptam az 7.2voltos míg ez 9.6vos gondolom másik makita géphez járt az.
Így tehát vennem kellene aksit és töltőt is.Aku+töltő: Benne lenne vagy 22.000Ftban...Ennyi pénzért kapnék valami elfogadható gépet?(nem akarok most vásárolni újat csak összehasonlításképp hogy érdemes-e erre költeni mint valami újat venni)
Más lenne a helyzet ha lenne töltőm mert akkor 10.000Ft még talán elfogadható ár lenne egy ilyen gépért.
Ha nem éri meg próbálkozzak eladással hát ha megvenné valaki?Mennyire van igény ilyen gépekre amikhez nem jár aksi ?[ Szerkesztve ]
-
colker
tag
Olvastam hogy Sia csiszoló anyagokról beszélgetettek és eszembe jutott hogy van itthon pár kicsi szalagcsiszolóra szalagom.
Pontosabban:
-p100 65*410mm 10db
-Papírja szerint Sia Blu Line, P120 65*410mm 5db
-P100 75*533mm 6db
Tehát mindegyik Sia gyártású és egyik sem használt!
Szolnok-Tiszaföldvár környékén valakit nem érdekelnének?
Cserébe elfogadok kis felajánlást bármit ami asztalos munkához jó és nincs rá szükség/több van belőle stb. (pl. csavar,behajtó bit fej,fúrószár,esetleg skil rezgőcsiszolóra csiszolópapír...bármi). Természetesen nem 1:1 csere csak hogy én is kapjak valamit érte amire nincs szükségIlyen elfér a topikban?Nem pénzes hirdetés.Mivel eladni nem tudtam régebben így gondoltam felajánlom itt!
-
colker
tag
válasz thyeby #24632 üzenetére
Valószínűleg félre értelmezhettem a leírtakat és a 20-35m/s a maximálisan megengedett lehet.
Én is csodálkoztam hogy bolti gépeknél megnézve 10valamennyi jött ki.
Akkor végül lassítanom kell 900 1/min fordulatra ez 13.2m/s szalagsebességet adna
Köszönöm az információt!A 750W nem tudom hogy a felvett vagy a leadott lehet-e majd ránézek gondolom ha Amper értéket is találok rajta azt beszorozva a feszültséggel nagyobb értéket kapok a 750wattnál akkor az lehet majd a felvett és a 750 a leadott.
Nyilván vágni azt vágok vele amit éppen kell tehát úgy is kikel tapasztalni a határaitBár nem az én művem lesz(apám készíti) természetesen beszámolok majd!Jelenleg még a forgácselszívó készül és a körfűrészem tengelye munka mellett lassan készülnek de legalább minden sokkal olcsóbban.
-
colker
tag
Sziasztok!
Szeretnék pár kérdésemre választ kapni.
Egy szalagfűrész készítünk.
A tárcsa(amin a szalag fut) átmérője 28cm a motor pedig 1450-es fordulatot tud 220V/750wat mellett.
Ahogy számoltam a tárcsa kerülete 87.9cm.Az 1450-es fordulatot ha leosztom másodpercre 24.1 jön ki.
Tehát ha jól értelmezem a 0,879m*24.1=21,2m/sec a fűrészlap sebessége (persze ha a szíjtárcsák megegyező méretűek). Ezt így jól számolom?
Neten azt olvastam hogy az ideális fűrészlap sebesség 20-35m/sec.
Azt írják keményfánál csökkenteni kell,puhafánál a gyorsabb sebesség a jó.
Hogy érdemes tehát méreteznünk?Ti mit ajánlotok?
Gondoltam arra hogy talán legyen egymás mellett 2 különböző átmérőjű szíjtárcsa az egyik mondjuk 20m/sec a másik meg 30m/sec(?). Vagy mondjuk ha csak egy szíjtárcsa lenne akkor valami közép utat érdemes választani pl.27m/sec ?A motor elég erős lehet -e?(ilyen motor van itthon)
[ Szerkesztve ]
-
colker
tag
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni.
Bútorlap Ajtókat kellene cserélnem egy ismerősnél.
Sajnos színmintám nincs hogy élőben bemutassam neki hogy válaszon és nem olyan ember akit kiviszek a lapszabászatra hogy ott válaszon így jó lenne valami kép róla.
Az internetes színminták amiket találtam kesze-kuszák minden oldalon más mennyiségű bútorlap van 1 gyártótól és nem sikerült a megfelelőt megtalálnom.(2012-es Falco és egger pdfet is néztem abban sem találtam)A munkalap matt szürke márvány így írták le nekem. És ilyesmi bútorlap is kellene.
Tudnátok nekem küldeni valami dokumentumot vagy képet amiben találnék ilyen bútorlapot?Már ha persze gyártanak ilyet, lehet ezért nem találtam?