Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Eyesis
őstag
Sziasztok, szeretnénk egy baratommal analog fotóznibpárat, aztán magunknak előhívni a képeket. Nem tudjátok, van ilyesmi élmény program valahol, vagy vegyunk analóg gépet, filmet és dolgokat az előhíváshoz és nézzünk utána, hogy kell előhívni? :)
-
manieeec
tag
válasz
MasterMark #2397 üzenetére
Közben találtam pár oldalt
https://unidomestore.hu/foto/film/35mm-206 - itt kb minden van, nagy a kínálat
https://shop.cafeanalog.hu/kategoria/135_kisfilm.html - eléggé ki vannak fogyva most, de szokott lenni ez-az -
manieeec
tag
Sziasztok!
Nemrég beszereztem egy Prakticát (mlt50, 35mm) egy lejárt filmmel amit el is kattogtattam nemrég. Most viszont vennék egy újabb tekercset de ahogy látom elég nagy a hiány mindenhol. Van esetleg olyat webshop/üzlet ahol van nagyobb kínálat, vagy esetleg jobb áron mennek mint máshol? Köszi előre is -
MasterMark
titán
válasz
lomposfarkas #2394 üzenetére
Nem erőltetem, pont ezért írtam hogy sok ilyet nézek, ezért nekem is ez jön már természetesen.
-
lomposfarkas
tag
válasz
MasterMark #2390 üzenetére
"Sok külföldi fotós videót nézek, ott megszokott ez a slow lens / fast lens kifejezés. Wikipedia: Lens speed"
Remek, értem. De azt nem nagyon, hogy ezt a tökidegen logika szerinti kifejezést miért kell erőltetni. -
MrChris
nagyúr
válasz
Inkább az ebből adódó záridő változásra vonatkozhat.
-
Rapid136
őstag
válasz
Pedig a fénynél kevés gyorsabb van... és kis lyukon is ugyanazzal sebességgel halad át.
Furcsa logika ez -
MasterMark
titán
válasz
lomposfarkas #2388 üzenetére
Az idő lassú amíg átér rajta ugyanannyi fény, mint egy fényerősebb azaz gyors obin.
Sok külföldi fotós videót nézek, ott megszokott ez a slow lens / fast lens kifejezés. Wikipedia: Lens speed
(#2387) Rapid136: Köszi a példát.
-
Rapid136
őstag
válasz
lomposfarkas #2388 üzenetére
A nem fényerős, angolszász kifejezés alapján itthon is egyre többen használják.
-
lomposfarkas
tag
válasz
MasterMark #2380 üzenetére
Mi az hogy "lassabb obi", mi lassú?
-
MasterMark
titán
válasz
Rapid136 #2385 üzenetére
Mondasz egy példát Minoltából? Van egy Minolta Hi-Matic AF2, az azért rontja a fókuszt, de nyilván ilyen infrás cucc nem pedig a képet nézi.
Tetszik a Pentax, ezt a KX-et igazából örököltem, nem is vagyok benne biztos hogy minden oké vele, de valószínűbb, hogy csak simán béna vagyok.
Azért is érdekelne milyen élességet várhatok el kisfilmtől. Valaki nem akar berakni egy jól sikerült képet?
-
Rapid136
őstag
válasz
MasterMark #2384 üzenetére
ha tisztán a matekot nézed, akkor 50mm objektivre 1/60 a minimum záridő
de kéztől függ... van aki 1/15-öt is kitart, van aki az 1/125-öt is berázza, nincsen bölcsek köve
ha nincs márkahűség benned, akkor Minolta AF vázak vannak olcsón, az 1,7/50 fix se drága hozzá -
Rapid136
őstag
válasz
MasterMark #2382 üzenetére
50-es obinál igen
vagy egy AF gép akkor
azért a KX nem mai darab, a Minoltákról tudom hogy milyen különbség van egy régi és egy ujabb váz keresője közt... -
MasterMark
titán
válasz
Rapid136 #2381 üzenetére
Csak teoretikusan kérdezem, hogy 50mm-nél akkor 1/50 vagy 1/100 lenne a cél? (Nyilván olyanom nincs, szóval ez 1/60 vagy 1/125-öt jelent.)
Nyilván sok fénynél nincs gond, mert 1/1000 záridővel, meg f11-f16 lerekeszelve nem lesznek ilyen gondok, ott jó minden. Csak amikor ilyen kevés fényes dolog van, vagy beltér ilyesmi, ott sokat tévesztek.
Akkor a megoldás, hogy ne fotózzak kevés fényben?Oké, mondjuk az ISO 100-as film is kevés volt, de ez most így sikerült.
Amúgy eléggé világos és baromi nagy ennek a keresője. Egy ideje már vadászok egy ME Super-t vagy egy MX-et jó áron, de csak nagyon drágán bukkannak fel, akkor meg már inkább egy középformátumúba tenném az összeget.
-
Rapid136
őstag
válasz
MasterMark #2380 üzenetére
Hát...
ha van rá keret, akkor egy modernebb gép, osztott mikroprizmás, világosabb keresőjű Pentax váz
1/60-ad a minimum, de inkább a duplája
a képeid sajnos erdőben készültek, ott nem túl jók a fényviszonyok, megérne egy teszttekercset egy napsütéses városi séta -
MasterMark
titán
válasz
Rapid136 #2379 üzenetére
Próbálom ezeket betartani, de úgy érzem sokszor mégse sikerül a kép. A kérdés az, hogy mit csináljak?
Fókusz kérdésnél szerintem kevés a mikroprizma a lassabb obikhoz, kellene az osztott kép, de az nincs. Így próbálok szűkebb rekeszt tartani, de ahhoz meg hosszabb záridő kell amivel meg bemozdulok.
szerk.: Kisfilmnél akkor 50mm gyújtótávolságra 1/50 záridő lenne a minimum?
-
Rapid136
őstag
válasz
MasterMark #2378 üzenetére
na igen, a mattüvegre gondoltam... Pentaxnál talán nem könnyen mozdul el
hivjuk kisfilmnek, Leica filmnek, ilyesmi
hát igen, végülis akkor nincs is igazán kérdésed, az elsőnél máshol az élesség, a második bemozdult
amúgy meg tökre megbízhatsz az objektiv élességállító skálájában, jelzik rajta a mélységélességet
a stabil fotózáshoz meg elvileg bal kéz tenyerében ül a gép, könyök a mellkashoz támaszt, a jobb kéz meg csak oldalról támaszt és exponál, előtte levegő kifúj
igy simán hozható a reciprok szabálynál hosszabb záridő is -
MasterMark
titán
válasz
Rapid136 #2377 üzenetére
A prizma elmozdulása szerintem nem változtatja a fókuszálást, az ugye a mattüvegtől függ alatta.
Pentax KX a gép, objektívből már 5-6-ot biztos próbáltam és mindnél van ami nem sikerül, de vannak amik sikerülnek.
Full frame film alatt a 35mm-esre gondoltam.
Szóval nem a half-frame 35mm, vagy 16mm, vagy 10mm, vagy tudomisén mik vannak még.
Itt van két példa elrontott fotó:
-
Rapid136
őstag
válasz
MasterMark #2373 üzenetére
teszt állványról, koldóval, minél fényerősebb objektivvel, kis mélységélességgel
távolság lemérése a filmsíktól a tárgyig
kép 1 - beállítás objektiven lévő skála alapján
kép 2 - beállítás keresőben, itt már kiugorhat kulönbség is, ha esetleg a prizma elmozdult
ezzel legalább a fényképezőgép/objektiv esetleges hibáját ki tudod szűrni, ha ez jó, akkor marad a stabilitás hibája
azt mondjuk nem írtad milyen gép és objektiv, valamint a bemozdulás és az életlenség azért alapvetően más effektust eredményez, egy hibás kép sokat segítene
azért a full frame film kifejezés kicsit erős... -
Muerte68
addikt
válasz
MasterMark #2375 üzenetére
Valamit valamiért
A stabi hiánya tud probléma lenni, igazából vagy a zársebesség vagy az álvány ami segíthet
Esetleg kitámasztani a kezet, vagy régebben divat volt a pánt megfeszítésével fixálni
Mármint rátekerve a kézre megfeszíteni
Nagyjából ennyit lehet tenni -
Muerte68
addikt
válasz
MasterMark #2373 üzenetére
nagyobb zársebesség általában segít min 160 de minél többet enged annál stabilabb
-
MasterMark
titán
Sok képem lesz homályos, elmosódott.
A mattüvegemen csak mikroprizma van, ha jól tudom ez csak nagyon gyors obikhoz jó, de használok 2.8, vagy lassabb obikat is. Plusz lehet vak is vagyok. (Cilinderes a szemem, csak két szemmel van meg a 100% látás.)
Ezen kívül lehet hogy rosszul választom meg a zársebességet is és egyszerűen bemozdul. Erre több mindent is olvastam. Vagy ne legyen lassabb mint az 1 / gyújtótávolsága az obinak, vagy ennek a kétszeresén él ne legyen lassabb. Melyik az igaz full frame filmnél?
Úgy egyébként bármi ötlet erre?
-
mekker
őstag
válasz
MasterMark #2369 üzenetére
És nem is Ford látható a képen
-
kovaax
őstag
Sziasztok,
Ma derült ki, hogy kedvenc legközelebbi hívóhelyem bezárt az év elején.Hol tudok Észak-Pesten színes negatívot hívatni nem túl drágán? Köszönettel!
-
itouchfan
senior tag
válasz
MasterMark #2365 üzenetére
Akkor ebben az esetben ha jól gondolom, marad az, hogy teljesen manuálban tudok csak fotózni vele, és külön kell fényt mérnem (pl telefonos appal vagy másik géppel), és arra belőni az expozíciót.
-
BoscoD55
tag
Ha lottozol, akkor esetleg lehet nezelodni a Leica honlapjan is
-
itouchfan
senior tag
válasz
MasterMark #2362 üzenetére
Köszönöm, és ez mit jelent akkor, hogy valószínűleg használhatatlanul fog mérni? Mert akkor az úgy annyira nem vonzó... De olvastam, hogy ilyen esetekben meg lehet próbálni úgy megoldani a problémát, hogy az ISO-t másra állították be, mint ami valójában és akkor megfelelően mért
-
itouchfan
senior tag
válasz
itouchfan #2360 üzenetére
Esetleg valaki tudna segíteni?
Közben arra rajöttem, hogy ez a Ricoh tud fényt mérni maual módban is, illetve hogy a Canon Canonet viszont nem tud full manuált, úgyhogy az kiesett, viszont képbe került még egy Oly RC35. Az elem kérdésben viszont még nem jutottam előrébb, okozhat problémát az a feszültség különbség?
-
itouchfan
senior tag
Sziasztok,
régebben fotóztam analóg gépekkel is, meg DSLR-rel is sokat, aztán abbamaradt ez a hobbi, de most szeretnék visszatérni az analóg fotózásba. Van itthon 3 SLR gép, de a méret miatt inkább egy kompakt gépet szeretnék újítani.
Próbálok utánaolvasni és a távmérős kompaktokkal két főbb problémát találok: az egyik, hogy olyan elemmel működnek amit ma már kb lehetetlen beszerezni, a másik pedig hogy nem lehet velük manuális módban fotózni, amit márpedig én szeretnék.
Találtam egy ilyen: [link] Ricoh gépet az aprón, ami tetszik, és elvileg ezzel lehet manuálisan is fotózni (utánaolvasva így nincs automata fénymérés, ez igaz ennél a típusnál? - egyébként ez nem probléma). A másik pedig, hogy elvileg a bele való elem (EPX675 1,35v) helyettesíthető az elérhető LR44 1,5v elemmel, a másik kérdésem, hogy ez a 1,35-1,5v különbség fog valami problémát jelenteni a használat során?
Illetve ha esetleg tudtok még olyan gépeket vagy típusokat ajánlani, amik megfelelnek a követelményeimnek, azt is megköszönném, mindenképp nagyobb látószög érdekelne (max 40mm). Ami a látóterembe került még az elmúlt napokban, az a Canon Canonet, de az kicsit drágább.Köszönöm előre is!
-
Speeedfire
félisten
válasz
MasterMark #2358 üzenetére
Nem tudom, hogy mi az a dob szkenner.
De utána nézek. -
MasterMark
titán
válasz
Speeedfire #2357 üzenetére
Még nem próbáltam, de a Café Analógnál van dobszkenner is ha a minőség a kérdés.
Amúgy hol szkenneltetted, és miért nem vagy elégedett?
-
Speeedfire
félisten
Sziasztok,
bp-en nincs valakinek kölcsön 1 napra átvilágító, és holder?
Kipróbálnám, hogy milyen. Eddig előhívattam, ott szkent is csináltak. De nem vagyok elégedett. Nem tudom, hogy lehet-e javítani ezen vagy sem.Illetve jöhetne pár tipp bp-n, hogy szépen szkennelnek, és hívnak.
-
Muerte68
addikt
válasz
MasterMark #2355 üzenetére
Ezeket ki szokták herélni, vagy kiszedik a pöcköt vagy benyomva rögzítik
Én találkoztam pár ilyennel már főleg ha olyan adapterrel használták amin nem volt ami benyomja
Nem tudom filmes gépen kell e ez a váltó
Szoktam filmes géppel fotózni,de általában saját obijával a többit digitális gépen használom -
MasterMark
titán
Ilyen tároló mappát lehet itthon kapni? Hogy keressem?
---
Sikerült rászorítanom a Zenit gépre az SMC Takumar obit. Ugye ennek van egy kis pöcke amivel azt érzékeli hogy rajta van-e a gépen, és csak akkor engedi állítani az AUTO - MAN kapcsolóját. (Semmi értelme egyébként.)
Na most ez nagyon ügyesen beakad a Zenit 12XP objektív menet mellett lévő csavarlukakba, így nem lehet letekerni onnan tovább.Elsőre aláfértem egy kis fém dologgal visszanyomni, átkapcsolni, és úgy laza a pöcök és visszamegy forgatás közben. Gondoltam majd megjegyzem, hogy levétel előtt át kell kapcsolni manualába, és akkor nem lesz gond a levétellel.
Hát nem sikerült megjegyezni, azzal a lendülettel elkezdtem lecsavarni, csakhogy most egyel arrébb akadt be, szóval semmi nem fért alá. Már azt néztem hogy kell szétszedni az obit, hogy ki lehessen csavarni.
Végül addig szenvedtettem, amíg valahogy sikerült átkapcsolni manuálba, így pedig sikerült végül lecsavarni.Soha többet nem teszem rá.
(Tactical matricázással.)
---
Érdekes videó a Kodak gyárról, lesz még több rész is:
How Does Kodak Make Film? (Kodak Factory Tour Part 1 of 3) -
Speeedfire
félisten
válasz
lomposfarkas #2353 üzenetére
A képek teljesen nyersek.
Köszi, ennek a tükörbeállitásnak utána nézek. -
lomposfarkas
tag
válasz
Speeedfire #2352 üzenetére
Mi az a C1?
Végignyálazva a képeket (és a hölgyeket jól megfigyelve) én két hibatipust látok.
Ha látni a film szemcsézetét és élesek a porszemek, gyöszök, akkor a szkennelés éles volt. Az 1. 2. kép rögtön nem ilyen, mosott az egész, arra azt mondanám, a szkennelésnél volt valami gikszer. Ilyen pixelméretű kép 3200 dpi táján lett szkennelve, ilyenkor jól kinagyítva, a filmszemcsézetet látni kellene. Nem kísérleteztél valami durvább zajszűréssel?
A 0035-ösön viszont a szemcsézet látható, ott a szkennelés jó volt.
A fekete-fehér, ülő lánynál is jónak tartom a szkennelést, de ott jól látható, hogy a téma előtti részen éles a kavics és a lány cipője is jóval élesebb, mint a feje. A sárga ruhás lány előtti könyvön is észrevehető ez. (a többi képen ez nem jön ki)
A továbbiakban csak elmélkedem:
Ha a legtöbb kép ilyen, akkor lehet pl. tükörbeállítási hiba, a főtükör alján van egy kis tükör, ami az af szenzorba viszi a fényt.
Mivel a filmes gép kinyitható, a filmsikba rakott és erős nagyítással megfigyelt mattüvegen lehet ellenőrizni a kép élességét. Néhány évszázaddal ezelőtt bütyköltem ilyet Prakticához meg Eoshoz, hogy a mattüveget és a filmsíkot összekalibrálhassam, de ehhez kell némi barkácslelkesedés.
Egyszerűbb lehet felhívni pl. a Camera kft-t, hogy foglalkoznának-e vele. -
Speeedfire
félisten
Sziasztok,
van egy eos 30 + 50 1.8 stm gépem. 4 tekercs filmet lőttem vele el eddig. De kb alig van éles fotóm. Az utolsó 2 tekercs meg kb nulla éles kép. C1 alatt megnéztem a képeket, és nem jelez rajta éles pontot. Ennyire félre menne a fókusz, vagy ennyire rossz a szken? [link]
1.8-2.8 között lövöm őket, és mindig egy helyre viszem a filmeket. Jelenleg picit csalódásnak élem meg az analóg életet -
MasterMark
titán
De van, de hiába nyomok a fehérre, a legvégére ugrik a tint/temp skála, de az még mindig nem elég.
Valószínűleg újra kéne szkennelni pozítivban, és a negatívból átfordításnál megadni neki majd, hogy ez legyen a film színe, Negative Lab Pro talán meg tudja oldani.
Még nincs nálam a film, de gyanítom erősen zöld lesz az alapszíne a szokásos narancs heylett.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LAMAX W 10.1 Akciókamera + 256GB SD kártya + kerékpárra szerelhető tartó + úszó szelfibot GARANCIA
- Fujifilm Fujinon XF 150-600mm f/5.6-8 R LM OIS WR
- DZOfilm Pictor Zoom 20-55 & 50-125 T2.8 cine lencse
- Tamron 18-200mm Di II VC (Canon) és Tamron 70 - 300mm 1:4-5.6 (Canon) objektívek
- ÚJ bontatlan Inta360 X4 kamera bontatlan - 2db
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G1 - i5-4GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W10 I Gari!
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" 2020 M1 8GB 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest