- Az EU Trump ellenére sem változtat a big tech elleni szigoron, nincs visszalépés
- Elon Musk kezébe adnák az amerikai TikTokot
- Nem tetszik az EU-nak az új díj, amit az Apple a fejlesztők vállára tesz
- Egy hibás appfrissítés miatt távozott a vezérigazgató
- Csoportos keresetek tömegeit zúdítják a tech cégekre a britek, az Apple az első
-
IT café
A Chia az új zöld kripto valuta, ahol a blokklánc technológia a nagy energiafogyasztású, egymással versengő számítások (Proofs of Work) helyett konszenzusos, tárterület (Proofs of Space and Time) foglaláson alapul. Akit bővebben érdekel a Chia weboldlán tájékozódhat: [chia.net]a aki csak pénzt akar keresni, lapozhat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
Gyors kérdésem lenne felétek. SSD vásárlás előtt állok.
Gépem: MSI x570 lap, R6 3600x, Gskill 32 GB ram, 2x8 TB seagate exos (ezt kellene felplotolni)Kérdés: Érdemes PCIe 4,0-ban gondolkodni egy 2 TB-os PCIe 3,0 ellenében?
Melyik lenne előnyösebb, 1 TB-os PCIe 4.0, vagy 2TB-os PCIe 3.0? Köztük írási sebességben egy kb 2x-es szorzó van.
Most nem feltétlen szánnék 160-at egy 2 terás PCIe 4.0 nvme ssd-re.[ Szerkesztve ]
-
oZone762
tag
Primo cache-t használja még valaki? Mik a tapasztalatok? Mehet vele SSD nélkül? Nekem eddig elég lassúnak tűnik.
-
kigyi_23
addikt
válasz Mr.Csizmás #895 üzenetére
Mekkora plot mennyiséggel számolnál? Mennyi idő alatt hoznád ezt össze? Bocs, ha sok a fárasztó kérdés
[ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/user/kigyi23/
-
kigyi_23
addikt
válasz Mr.Csizmás #893 üzenetére
A solo egyértelmű, hogy jelenleg jobb, ha a kicsire nem adsz csak a nagy kellene. Igazából, ha bejön a lottó akkor a solo 2000 dolcsi, ha pool-ban tolod akkor azért kell vagy 30TB a jó haszonhoz persze 10-el is egész pofás összeget leehet már hozni "naponta."
-
Pioneer
őstag
Plotoláshoz melyiklenne az ideálisabb és miért?
2db Samsung 970 pro 1 TB (2bit MLC) különálló meghajtóként használva?
Vagy Raidbe kötve, tárhely duplázással, vagy sebesség dublázással?[ Szerkesztve ]
PROFESSZIONÁLIS Delid / Relid Intel és AMD Processzorokhoz, garantált minőségben! LGA1150-től LGA1851-ig + AM4/AM5! Link: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/pioneer/index.html
-
r3dsnake
nagyúr
válasz AeSDé Team #845 üzenetére
Ha egy plotot legeneráltam solo farmoláshoz, azt át tudom vinni HPOOL-ba is? Vagy ahhoz újra kell generálnom? Köszi!
-
Nikla
tag
válasz MasterDeeJay #882 üzenetére
Ha a hangya saját súlyának 50x -esét bírja el, akkor 10g hangyát le lehet küldeni egy sörért :)
-
válasz Mr.Csizmás #886 üzenetére
Nem fognak, pont az a lényege a plotlásnak hogy lassan menjen. Ha optimalizálják akkor túl gyorsan fog növekedni a hálózat.
SSD-vel nem foglalkoztam de sima sata is tud szerintem 2-őt, nvme meg többet de ne a full fapad olcsó verziókra gondolj.Danex
2 helyett 40 szálon 10%-ot nyertem, miközben a fogyasztás meg elszállt. 4 szál volt nálam ami még megérte dehagyom alapon mivel most 6c/12t procival plotolok 2 szállra beállítva egyszerre 4 plottal, majd viszem feljebb 6-8 plot egyszerre.CCX problémája jelen lehet a régebbi sokmagos xeonoknál is (ahol több imc van), illetve a dual prociknál. (numa problémája) de fölösleges annyi szálat kiadni neki amúgy is.
[ Szerkesztve ]
-
Danex
addikt
válasz MasterDeeJay #885 üzenetére
Én azt olvastam, hogy kb 6szálig viszonylag jól skálázódik, illetve figyelni kell a procira is. Pl több CCX-es ryzen prociknál ha túl sok szál van beadva még lassulhat is.
Mr.CSizmás
multithread csak is a phase1-ben számít, utána gyakorlatilag 1szálas a történet. -
Mr.Csizmás
titán
válasz MasterDeeJay #885 üzenetére
Hmm, az szep lenne ha idovel javitananak a kliensen, hogy 1c/2t helyett rendes multithreadben menjen
ssd-nel nvme-re vonatkozik a tobb, vagy eleg egy jobb sata is, mint QVO?
[ Szerkesztve ]
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
válasz Mr.Csizmás #883 üzenetére
Alapesetben 3.39Gb ramot és 2 szálat eszik egy plotolás. Eltérni lehet ha van plusz erőforrásod de max 10-20%-al lesz gyorsabb ha több szálat/ramot adsz neki. Szóval az alapérték szerintem jól be van lőve, ha van fölös ramod akkor told rá hogy ne üresen álljon. Prociból meg nálam a 2 szál vs 40 szál között 10%-ot mértem (Xeon Gold 6138 ES 20C/40T), magyarán nincs felkészítve igazán jól a sokszálas működésre egy plot legyártásra.
Szóval durván 4gb ram és 1 cpu mag kerekítve amivel számolhatsz egy plot gyártásánál.
HDD-nél gyakorlatilag 1 plot mehet egyszerre, SSD-nél meg több is.
Minden esetben kb 1TB írást és olvasást csinál egy plot készítése.[ Szerkesztve ]
-
sakal83
addikt
Sziasztok
Pontosan milyen típusú és méretű HDD-t érdemes venni esetleg SSD-t ehhez az új mókához?
Köszönöm előre is segítséget
-
Mr.Csizmás
titán
válasz MasterDeeJay #882 üzenetére
kb. milyen számszerűség van a ram és thread mennyiségre per plot folyamatonként?
-
20db 1tb-os hdd egy gyorsabb fajta 2db-onként raid0-val 8-9 óra alatt plotol/tömb azaz 10 plot/9 óra tehát 26 plot/nap, de legrosszabb esetben is 20 plot/nap. (erőforrásra kb 40-50gb ram (kb 32eft apróról kettő 32gb-os ecc reg), 10 plotot pedig igazán egy 12+ magos haswell el tud kezelni az meg 30-60eft körül van) De persze kell egy olyan lap ahol van 16x-es slot 2db kettő 8-as raid vezérlőnek (kb 10eft/db) illetve az alaplapit is felhasználhatod (6-8 sata)
Vagy
20db egyenként befogva plotra 14-16 óra egy plot azaz 30 plot/nap bár ahhoz iszonyat erőforrások kellenek hogy egyszerre 20-at plotolj. (kb 80-90gb ram és dual procis gép)
De a lényeg az hogy a nagy tárhely miatt farmhelynek használhatod a sok hdd-t. Meg hát ugye nincs nagy amortizáció, nekem a gépeimbe nagyrészt 2000+ napot futtott hdd-k vannak és bártran megvennék akár mekkora futásteljesítményűt (sőt a sokat futottak valószínű szerverbe voltak ahol messze jobb körülmény az hogy folyamatosan megy hűtve mintha vérpisti naponta ki be kapcsolgatná a gémer házban)[ Szerkesztve ]
-
Nikla
tag
Sziasztok,
kérdés; szerintetek mennyire lehet majd ebből kiszállni? Mert a GPU-t ha ésszel csinálod, akkor nagy baja nem lesz, de SSD TBW-t azért dolgozza a chia rendesen.Pl veszek 2 1TB NVME SSD-t, Raid 0 - majd ha nem jön be ez az egész, akkor 1 év múlva ennek mennyi lesz a maradványértéke? 0?
Inkább vegyek egy Raid vezérlőt meg 20 1TB-os HDD-t? Lassabban plottol, de HA jól értem, akkor ha nem jön be, ezeket azért normális áron el lehet adni majd.Az egy külön téma, hogy mennyibe kerül most, mennyibe kerül egy hét múlva, vagy egy év múlva egy HDD...
Köszönettel!
Ha a hangya saját súlyának 50x -esét bírja el, akkor 10g hangyát le lehet küldeni egy sörért :)
-
válasz Mr.Csizmás #879 üzenetére
kb ugyanannyi mint lottózáskor másodjára megjátszani a nyert számokat, magyarán totál ugyan az az esélyed.
-
Mr.Csizmás
titán
válasz Ereshkigal #877 üzenetére
Statisztikailag elég kicsi az esélye újra nyerni ugyanazzal, nem?
-
kigyi_23
addikt
Nem tudom, hogy miért van ez így, de hát kérdezek: Amikor a plotot elkészíti a gép ad neki egy nevet. Abban van egy dátumnak tűnő számsor. Az mire való? Mert látszólag a következő napokból teljesen random számok nem a létrehozás dátuma, mert van ami már elmúlt van ami pár nap múlva lesz. Ennek van valami értelme vagy semmit sem jelent.
-
Ereshkigal
őstag
válasz Mr.Csizmás #876 üzenetére
Nem, plot csak akkor törlődik, ha te törlöd. Egyébként nyerhetsz vele újra.
-
-
veterán
válasz oZone762 #864 üzenetére
nekem ETH bányászaton a gép kb 250-270 W-ot eszik (egy RTX 3080-nal) most az a gép csinál 3 plotot párhuzamosan (napi 7-et) így a fogyasztás 300-310 W-ra nőtt szóval nem jelentős a plusz fogyasztás... (ma kap új ssdket ha minden igaz) és akkor reményeim szerintnő a plottolási képessége. Szeretnék eljutni 16-20 közöttig .
mondjuk lett egy másik gép is az cirka 50-70W körül fogyaszthat ami még készíti a plotokat ő hdds napi 4 plotot tud csak készítein, de úgy állítottam be, hogy teljesen automatikusan csinálja tehát se monitor semmi nem kell hozzá -
bulitshady
csendes tag
Elnézést, szerkeszteni már nem engedte. Bitfield plotting -erről mik a vélemények? Van ahol a HDD-vel való plottoláshoz ajánlják, máshol pedig kifejezetten csak az SSD-hez.
-
bulitshady
csendes tag
válasz szazbolha #866 üzenetére
Köszönöm.
A leggyorsabb vinyót kerestem ami elérhető, 256mb cache, 7200 rpm, specs szerint 226 az írás és olvasás is (Seagate Exos Enterprise vagy micsuda).
Reméltem, hogy raidbe kötve már megközelíteném egy lassabb ssd sebességét, de ha ezt a megoldást nem ajánlod/ajánljátok, akkor marad a másik megoldás.
Plot méret ezek szerint nem befolyásolja a folyamat sebességét? -
Zsohi
őstag
válasz oZone762 #864 üzenetére
A bányászgépek jelentősen több energiát emésztenek fel működésük közben, de közel se termelnek annyi hulladékot amennyit a farm gépek fognak. Egy ~100GB-os plot elkészítése 1.5-1.8TB-ba kerül, ha valaki nagyban tolja az boldog lehet ha csak havonta kell cserélnie az SSD-t. Én csak bohóckodok szinte és másfél hét alatt több mint 100TB-nál jár a mutató.
https://ca.pcpartpicker.com/user/Zsohi/builds/
-
szazbolha
addikt
válasz bulitshady #859 üzenetére
Tárgyaltuk, hogy van probléma azzal ha azonos HDD-re plottolsz és onnan is farmolsz. RAID0 ez esetben nem bizts hogy jó megoldás.
De ha sajtmagára kell másolnia és más plotter nem fér hozzá akkor működhet.
Azaz HDD1-re indítasz egy plottolást és a cél mappája is HDD1-en van. HDD2 épp így, HDD2-re plottolsz és a célmappa HDD2. EKkor nem ütközik a plottolás ésfarmolásmásolás.
Működik... kivéve ha SMR HDD [link]Szinte mindenki K=32-öt használ. Állítólag 4-5 év múlva kéne K=33-ra váltani.
Az SSD-d kevés.
Marad 2 párhuzamos plott ahogy fent leírtam. A CPU és RAM bőségesen elég ehhez. A limitációt a HDD-k sebessége adja majd.[ Szerkesztve ]
-
kigyi_23
addikt
válasz Mr.Csizmás #858 üzenetére
Jól érted mondjuk mi föld kisajátításként (plot) szoktunk rá hivatkozni és azon farmolásként (mine) miután kisajátítottuk. Így van, ha kész a plot az oda kerül ahova szeretnéd, vagy beállítod külön vagy pedig kézzel mozgatod.
-
oZone762
tag
válasz whitetiger11 #857 üzenetére
-
szazbolha
addikt
válasz whitetiger11 #857 üzenetére
Nincs még tapasztalat, az oldalon 0,1% fee-t írnak.
Van egy "számolós" haverom, azt mondta az a 0,1% bőven elég hogy hülyére gazdagodjanak. Ez még akkor volt amikor a HPOOL nem kezdet el stagnálni, hanem gyorsabban nőtt mint a hálózat.Ennek vége. Láthatóan valami történt.
-
Zsohi
őstag
válasz Krugszvele #843 üzenetére
Másfél héttel korábban szálltam be, már az késő volt. Na és ez a Chia is minden lett csak az nem aminek elképzelték. Se nem zöld, se nem decentralizált.
A magam részéről teletöltöm az üres merevlemezeim(18TB), vagy amíg az ssd el nem pusztul és 1 évet adok a dolognak, esetleg ha a hivatalos pool-ból lesz valami még megváltozhat a véleményem.
Mr.Csizmás: Inkább úgy fogalmaznák, hogy plot-oláskor lottószelvényeket kreálsz és ezek mikor elkészülnek kerülnek át a fiókba(farm-olsz), ezek a szelvények amiket gyártasz szinte örök életűek, eleinte napi 4,608 alkalommal sorsolnak és ha nálad van a szerencsés szelvény 2 chia a jutalmad. Szerencse az egész.
[ Szerkesztve ]
https://ca.pcpartpicker.com/user/Zsohi/builds/
-
bulitshady
csendes tag
Chia(o) emberek
Beújítottam 2x6TB Seagate 7E8 vinyót.
SSD hiányában mi lenne a leggyorsabb módja a plotolásnak?
1-1 plot a kettőn párhuzamosan, esetleg raidben 2 indítva?
Plotok mérete számíthat-e, pl gyorsabban végezne-e egy k=35 vagy nagyobb plottal, mint 8 k=32-essel?Gépem sem egy erőmű sajnos, Gigabyte B250M-DS3H, i5 7600, 16GB DDR4, és van egy 240-es Samsung 960 Evom, amin sajnos már a legkisebb temp sem fér el.
-
whitetiger11
kezdő
Nem akarok csatlakozni a hpoolhoz (túl kínai 😅), de tudja esetleg valaki tapasztalatból, hogy mennyi náluk a fee? 0.01% -tól 50%-ig mindent olvastam már... mennyi lenne egy official poolnak egy elfogadható fee-je %-ban?
-
oZone762
tag
válasz AeSDé Team #847 üzenetére
5 percre állítottam. Így is elég lassan jelenik meg a plot a weben.
-
kigyi_23
addikt
válasz Mr.Csizmás #854 üzenetére
Ezt kicsit félreértetted az SMR plotolni bukta, ha nem ssd-n szeretnél plotokat készíteni akkor ezeket csak farmra azaz tárolásra használhatod tehát kell valami más amin a plotok készülnek. Külső winyó használható nekem is lóg a rendszeren már belőle és gyanús, hogy nem lesz egyedül
-
Mr.Csizmás
titán
válasz kigyi_23 #841 üzenetére
hellóuram
valami SMR/CMR? képes vinyók voltak emlegetve, hogy azok ajánlottak? illetve a külső vinyó usb vagy firewire kapcsolaton lassító tényező?
még erősen ismerkedési fázisban vagyok, legrosszabb esetben belekezdek
[ Szerkesztve ]
-
sittes79
addikt
Uh baj van, mondom veszek pár terrat még, konkrétan sehol nincs lol, lassan meglincselik a bányászok at
[link] -
szazbolha
addikt
válasz AeSDé Team #847 üzenetére
30 perc? Én csak telós fordítóval néztem, de nekem sec-et írt, meg a lista is frissül elég gyakran.
Új hozzászólás Aktív témák
- Konica Minolta Bizhub C227 fénymásoló
- Yamaha NS-555 hangfalpár + opcionális HiFi - házimozi cuccok
- Lenovo ThinkCentre M93p SFF PC, Quad Core i5-4570 CPU, 8 GB DDR3 RAM
- Lenovo ThinkCentre M83 SFF PC, Quad Core i5-4590 CPU, 8 GB DDR3 RAM
- Lenovo ThinkCentre E73 SFF PC, Quad Core i5-4460 CPU, 8 GB DDR3 RAM