Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Cs1csó
titán
válasz
ggeleven #4259 üzenetére
Ez jó hír, hogy egyes optikák "túlléptek" a sima marketing koncepción (a linkelt oldal ennek a szervezője ha jól értem, bár lehet csak valami önjelölt, ezt nem tudom.
Olyat, hogy komplett szemüveget neten rendeljek még nem csináltam, tényleg merész, hiszen a keret még nem volt a fejeden.
-
Cs1csó
titán
válasz
#91658752 #4255 üzenetére
Szia, ez a "Október a látás hónapja" csak egy ügyes marketing fogás.
Ezt olvasd végig: [link]Röviden: ez egyfajta "preventív" ingyenes "vizsgálat" (ez a fogalom itt túlzás) annak megállapítására, hogy van e gond a látással, vagy történt e változás(romlás).
Ha van: akkor elküldenek egy ALAPOS, TELJES látásvizsgálatra.
Ami JELLEMZŐEN:
1. valós szemüveg/kontaktlencse felírására alkamas recept elkészítésével zárul
2. akkor ingyenes CSAK, ha a KOMPLETT szemüveget (lencse+keret) ott csináltatod, egy helyen( van, hogy még akkor sem, nekem sokszor az volt a gondom, hogy nemegyszer olyan helyen találtam keretet ahol nem volt vizsgálati lehetőség, vagy mint ukrajna, hogy már recepttel kellett menni.)
(Megjegyzem még recept sem kellett volna, mondta az optikus, hogy pár utcával arrébb van rendszeres szemvizsgálati lehetőség tehát ha előbb ott kezdek majd a kapott recepttel megyek keretet válaaztani és pár órára rá már kész is tehát kb. EGY DÉLELŐTT alatt lezavarható az egész )Tehát az, hogy bemész akár időpontra, és ott faxán bemérik a szemed kapsz erről egy receptet és csak "köszönömöt" adsz érte, olyan nincs.
Én 8 éve úgy csináltattam vizsgálatot, hogy egy optometristához mentem és mondtam, hogy CSAK recept kell amire el tudják készíteni a szemüveget.
Aztán átmentünk Beregszászra (ukrajna) (hajnalban indultunk, de 8-9 között ahogy nyitott az optika ott is voltunk, vá válsztottam egy keretet, odaadtam a receptet, elmentünk 2-3 órát vásárolgatni a beregszászi piacra, majd visszamentünk és kész volt a szemüveg (az optikus - is - magyar volt) úgy, hogy "drágább" keretet választottam került a szemüveg kb. 15 ezer forintnak megfelelő hrivnyába.
(Jah és nem egy-két hétre vállalták, mint hazánkban, a multifokális lencsével készült szemüveg azt nem tudják azonnalra hanem ott kb. egy hét múlva lehet visszamenni érte, szomszéd így csináltatott, és talán 50 ezer forintnak megfelelő hrivnyába merült.)Tehát szerintem, PONT nem az október amikor új szemüveget/kontkatlencsét kell csináltatni.
Még annyi, bementem egy kis helyi optikába a kontaktlencséim adataival, hogy ha tőlük rendelnék napi lencsét 30-30 db-ot mennyibe kerülne kb. 40%-al drágább lett volna mint ha pl. a Lencsebolt.hu-n megrendelem HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL.
Saját magadnak is leellenőrizheted a látásod: megfelelő világításnál kinézel egy távoli szöveget pl. reklámtábla, könyv gerincén a cím, stb. egyik majd másik szemed letakarod és kész, ennyi bőven elég, hogy kiderülnön gond van.
Aki szemüveges az amúgy is "érzi" hogy az aktuális szemüvege már "kevés"[ Szerkesztve ]
-
Cs1csó
titán
válasz
Mercutio_ #4247 üzenetére
Ennek a látás hónapja dolognak van értelme? Oké, hogy ingyen megvizsgálnak de a leletet csak pénzért adják ki.
Tehát ugyanott vagy ahol a part szakad, ennyi erővel:
- egy állami szemvizsgálatra is bejelentkezhet az ember (az hogy mikorra kapsz időpontot szerintem nem releváns hiszen a "látás hónapja" is csak októberben van, tehát arra is kvázi várni kell
- vagy ha már ott vagy, hogy SZEMÜVEGET akarsz csinálni akkor ugye kell egy hely ahol, találsz: KERETET és van VIZSGÁLAT és ugye bele is teszik a LENCSÉT (tehát szemüveget csinálnak) na de ha így csinálod tehát úgymond a "komplett" szemüveget vizsgálattal együtt akkor a vizsgálat is ingyenes kb. bármikor.
DE HA egy helyre bejelentkezel de NEM OTT csináltatod a komplett szemüveget csak a vizsgálatot végzed ott és KELL A PAPÍR (lelet) amire máshol majd elkészítik a szemüveget megint ott vagy, hogy fizetni kell érte.Tehát szerintem ez csak egy PR fogás, egy nagy humbug. Nyilván nem új a szemüvegem letakarom egyik szemem és messzire nézek majd letakarom a másikat és messzire nézek akkor konstatálhatom, hogy már a szemüvegem nem korrigál 100%-osan sőt a lencse felület is kicsit karcos kopott tehát az is ront.
ERGO tudom, hogy kell szemüveg. Tehát annak a tudatához, hogy:
1. SZEMÜVEG KELL vagy
2. ÚJ SZEMÜVEG KELLNem kell megvárni az októbert, három dolog kell csak hozzá: pénz, pénz, és pénz.
-
Cs1csó
titán
Ha már így szóba került a multifokális lencse, el tudja valaki árulni:
MIÉRT KERÜL OLYAN SOKBA?!? -
Cs1csó
titán
válasz
roseben #4239 üzenetére
Az elmélet, hogy "jobb" elolvasva a leírását az is, a kérdés inkább:
1. ki bírod e fizetni(drága)
2. meg tudod e szokniA fenti két ok miatt is ajánlják:
1. drágább
2. ha nem tudod megszokni még egy (bifokális) szemüveggel is le tudnak majd húzni.Ezt olvasd el: [link]
Amúgy ha te bifokálist akarsz akkor csináljanak olyat.
Amúgy mond azt: oké, csináljatok nekem multifokális lencsét de bidokális lencse ÁRÁBAN
Nekem még nem kell, de mivel rövidlátás miatt én is szemüveges vagyok ha "odajutok" csak kipróbálok egy multifokálisat hátha beválik, mert ha igen akkor az életemet látás terén ugyanolyan komfortosan folytathatom mint korábban.[ Szerkesztve ]
-
Cs1csó
titán
válasz
Sirandrish #4227 üzenetére
Nekem a sima "új" szemüveget is szokni kellett, Annyira nem vált be, hogy a régivel felváltva hordtam vagy 2 hétig. Aztán megszoktam.
-
Cs1csó
titán
A fényre sötétedő egyéni preferencia. ÁTLAG embernek elég az ha CSAK a természetes fényre reagál.
Ismerősömnek problémája van alapban a szemével van egy az átlagnál nagyobb fényérzékenysége őt egy erősebb beltéri lámpa is zavarja.
Tehát neki olyan kell ami már beltéri fényt is tudja tompítani.
Nekem pl. egyikre sincs igazán igényem. A kontaklencse+napszemüveg kombót szeretem, bár ritkán vetem be. -
Cs1csó
titán
válasz
balazsbence #4215 üzenetére
Flash volt a kérdező, neki fejtsd ki az eltérő véleményedet, ne tartsd magadba.
-
Cs1csó
titán
Szia.
1. passz ne legyen extrém drága.
2. elvileg az üveg kevésbé karcolódik de TÖRIK sőt balesetveszélyes is ha épp a fejeden van a szemüveg amikor törik, nem ajánlom inkább ne az amúgy nem "műanyag" hanem talán már inkább úgy hívják, hogy "polikarbonát"
De ha óvatosan bánsz vele (SOHA nem törölgeted szárazon hanem mindig előbb egy langyos vízzel leöblíted majd enyhe mosogatószerel áttörlöd a lencséket - mindkét oldalát ugye -és NEM dörzsölve leöblíted róla a vizet és ekkor lehet egy kis mikroszálas törlőkendővel ÓVATOSAN, gyengéden szárazra törölni (én itt rontottam el elég agresszíven szoktam szárazra törölni és azért már megkopott a lencse felület tehát csak óvatosan épp, hogy annyira száraz legyen, hogy már ha még szárad már nem foltosan tegye azt)3. ahogy láttam és mondták akik viselik kétféle fényre sötétedő is van:
A. amelyik CSAK a szabadban természetes fényre sötétedik be, de bent az épületben szobában egy sima lámpa fényére nem
B. ami már erős szobai fényre is besötétedik
Nem tudom, hogy a gyártók, forgalmazók vagy a bolt ezt hogy tálalja de érdemes rákérdezni, hogy melyik melyik. (egy ismerős olyat szeretett volna ami a szobai fényre is sötétedik de csak a szabadban erős napsütésben sötétedik és emiatt panaszkodott de elhajtották. Ő azt "gondolta" hogy pl. erős neonfényre is sötétedni fog: hát nem, de van olyan is tehát "kisebb" fényerősségnél is sötétedik talán ez a lényeg.4. passz. Ami fontos szerintem a praktikum, tartósság miatt hogy FÉM keret legyen, nem törik vagy ha igen lehet forrasztani, és persze könnyű hajtogatni stb.
5. nekem volt ilyen igazán nem feltétlen ajánlom mert nem az igazi (ez a véleményem a fényre sötétedő lencséről is) azért mert ez ugye nem napszemüveg hanem alapvetően csak egy szemüveg tehát a KIALAKÍTÁSA, a lencsék mérete alakja miatt oldalról (felülről, oldalról akár durván bevághat a fény ami még rosszabb ha a besötétedett lencse vagy a napszemüveg klipsz miatt épp nagyok a pupilláid.
Szoktam nyáron kontaktlencsét hordani és akkor felveszem a napszemüvegemet - pilótaszemüveg - ami először is bazi nagy és jól rásimul az arcomra és sehonnan sem enged be fényt.
Tehát teszik vagy sem ha nincs pénzed sasszem lézeres kezelésre vagy félsz tőle és a kontaktlencsét sem bírod vagy szereted akkor nem marad más mint a félmegoldás: fényre sötétedő "normál" szemüveg vagy klipsz amit ugye a "normál" szemüvegedre kell feltenni.Egy megoldás még van: DIOPTRIÁS napszemüveg. Persze ez megint jó drága mulatság.
6. ezt nem tudom, de nem "aszférikus" minden egyfókuszú lencse?
tehát most nekem "aszférikus" lencsém van ha jól tudom , mert ugye rövidlátó vagyok (közelre még jól látok de távolra nem, tehát nekem mindig viselnem kell a szemüveget) -
Cs1csó
titán
válasz
Endless #4202 üzenetére
Csak tipp: nem a lencse hanem a rajta lévő valamilyen "réteg" sérülhet és azt látod.
A következő szemüvegem lencséjére SEMMILYEN réteget sem fogok kérni, ez egy tesztnek is jó.
Az nagyon jó hogy MINDIG CSAK nedvesen takarítod, máshogy nem is szabad.
A szárazra törles az amit érdemes óvatosan csinálni. (Nem nyomni erősen a kendőt, nem csinálni sokáig.) -
Cs1csó
titán
válasz
Hegyirabló #4186 üzenetére
Ha a lencsék nem ugyanoda "esnek" tehát a keret - hiába ugyanaz - máshogy van beállítva, a szára, a tappancsok stb.
-
Cs1csó
titán
válasz
roseben #4170 üzenetére
Ilyenkor inkább " tűrök" pl. esik az eső és foltos lesz nem foglalkozom vele. A táskámban van mikroszálas tehát legrosszabb esetben ha van:
folyékony szappan + folyó víz akkor már az elég, hogy megmossam és meg is töröljem.
HA nincs mikroszálas nálam de az előbbi kettő igen akkor hagyom lecsorogni de nem törlöm semmivel.
Bazi régi a mostani szemüvegem már tervben van, hogy készítettetek egy újat, de az ilyen hozzáállással kb. 3-5 évig bőven jó állapotban maradhat a lencse. Plusz nálam az is fontos, hogy én az EGÉSZ szemüveget szeretem megtakarítani, a szárát, a tappancsokat, vagy magát a keretet. -
Cs1csó
titán
Mivel én a komplett szemüveget is gyakran megmosom, nem csak a lencséket ezért a sorrend:
1. langyos vízzel leöblítem (ezután már nem okoz gondot az esetleg száraz felületen a karcolódás)
2. egy borsónyi mosogatószert az újjaimon szétkenek, vízzel higítva, így az ujjaimmal megtörlöm az egész szemüveget
3. folyó víz alatt leöblítem az egész keretet
4. egy mikroszálas törlővel áttörlöm ezzel meg is szárítom -
-
Cs1csó
titán
válasz
balazsbence #4124 üzenetére
Nekem megmutatták aztán hagyták, hogy küzdjek, nem sürgettek. Néha megnézték, hogy haladok. Végül sikerült a szemem kb. úgy nézett ki mint egy vérfarkasé.
Azóta már pik-pakk megy a dolog.
-
Cs1csó
titán
-
Cs1csó
titán
A lágy lencsével mi a gondos. Nekem mindig is azt ajánlották.
Minden lencse berakása égy dolgon múlik: le kell győzni a szem reflexét hogy amikor közelítesz felé ne csukd be.
A lágyat ugy teszem be, hogy a lencse a jobb muutstóujjam hegyén van a bal.kezel mutatóujjával a felső, bal hüvelykujjammal pedig az alsó szemhélyat huzom (fel/le) felfelé nézek és beteszem viaszaengdem óvatosan szmhélyakat aztán becsumom a szemem és csukott szemmel jobbra, balra, le, föl nézek és ilyenkor a helyére csúszik. -
Cs1csó
titán
válasz
YAS-dude #4117 üzenetére
Egy pár éve próbáltam és nem volt jól testre szabható a beépített: nem kapcsolt be nem lehetett kivételeket hozzáadni, nem lehetett földrajzi helyet hozzáadni és így a naplemente-napkelte ciklust követni tudja stb.
Az F.Lux ezt tudta és azóta is ennél maradtam.A Windows számomra egy operációs rendszer. Szinte bármilyen "SAJÁT" programjuk kisebb tudású mint amit igényelnék pl.:
- képmetsző helyett én a PickPic-et használom
- filmnézésre a VLC-t
- zenére a Foobar-t
- fájlkezelőre TC
- számológép helyett a Qalculate-et
- képnézegetőnek a HoneyView-t
- keresőnek az Everything-et
Jelenleg egyedül a DEFENDER az amit használok de azt is Defender UI-val turbózva és ha kell lemezképet csatlakoztatni akkor arra is a beépítettet anno ugye erre a Daemon Tools-t használtam még Windows 7-en. -
Cs1csó
titán
válasz
DRPCDoki #4114 üzenetére
+1 YAS
Nekem mindig megy az F.Lux, nappal csak "enyhén" sárgít naplemente után (automatikusan) vált még sárgábbá. Szeretem kellemesebb. Be lehet állítani, hogy adott program futtatásakor pl. inaktiválódjon pl. film lejátszó vagy játék futtatása. (bár én játék alatt is hagyom megszoktam már)
Új hozzászólás Aktív témák
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Háztartási gépek
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- Autós topik
- Építő/felújító topik
- Xiaomi Mi 9 - egy híján
- NBA és kosárlabda topic
- AliExpress tapasztalatok
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest