- Elon Musk meghatározóvá teszi a SpaceX-et Olaszországban
- Trump is bejelentett egy 20 milliárd dolláros adatközpont-fejlesztést
- Nem minden chipért kapkodnak, leépít az egyik japán chipgyártó
- Jön Trump, Zuckerberg és a Meta pedig 180 fokos fordulatot vett
- CES 2025: robotokat tréningez az NVIDIA, és összeállt a Toyotával
- Jön Trump, Zuckerberg és a Meta pedig 180 fokos fordulatot vett
- Több autót adhat el a BYD, mint a Ford és a Honda
- Rendszergazda topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mozilla Firefox
- Asustor NAS
- Videó stream letöltése
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- KábelszatNet-2002 Kft.
-
IT café
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
kraftxld
félisten
Közben a PAE kernel-re is megcsináltam ezt a parancsot:
mkinitrd -f -v /boot/initrd-2.6.18-371.el5.img 2.6.18-371.el5Utána be is indult a rendszer, VMware tools feltelpült, most migrálódik a 7.0-s host-ra.
Még gatyába kell rázni pár vmware-s dolgot, mentést, hálózatot aztán le is lőhetem a fizikai gépet.Köszi mindenkinek
| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'
-
kraftxld
félisten
válasz f_sanyee #31480 üzenetére
Remélem, leszedtem az 5.11-es x86-os CentOS ISO-t és azzal csináltam, bár volt egy sima meg egy PAE-s kernel is, csak a simára csináltam meg.
A PAE-re is meg kellene? Mert a fizikai gépben 6GB ram van, és a tudósok 32 bites linux-ot telepítettek rá| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'
-
kraftxld
félisten
Közben kellett egy ideiglenes ESXi 5.5 host, mert a régi converter nem tudott kapcsolódni a 7.0 U2-höz
A P2V konverzió lefutott, ez a cikk alapján csináltam: [link]
De boot-kor belefutok ebbe a hibába, még az után is, hogy az mkinitrd-t lefuttattam.
Itt mit kellene csinálni?[ Szerkesztve ]
-
kraftxld
félisten
-
-
kraftxld
félisten
válasz kraftxld #31461 üzenetére
Na, sikerült iLO hozzáférést szerezni a géphez, de az SSH-t nem tudom működésre bírni.
Tűzfal ki van kapcsolva, és itt az ssh config egy része, de a putty nem csatlakozik.
Mit rontok el? Próbáltam másik porton is.
-
kraftxld
félisten
válasz bambano #31459 üzenetére
VMware-nek van ezer éves bootolható convertere, de már nem támogatott.
Már több százszor csináltam futó OS alól klónozást / migráció, nincs vele semmi probléma.
Köszi, ez a g4l egész jónak tűnik
-
kraftxld
félisten
Van egy CentOS 5.11 egy HP G7-es szerveren.
GE HealthCare csodálatos cucca fut rajta, se mentés, de DR, se semmi.Ezt szeretném virtualizálni VMware alá, valaki csinált már ilyet?
VMware converter? Milyen más image alapú mentőcuccok futnak CentOS 5.11 alatt? Először Veeam-re gondoltam, de annak túl régi| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'
-
kraftxld
félisten
válasz bambano #31188 üzenetére
1KB-os alap email-től kezdve mondjuk 20MB-os scannelt doksikig lesz minden.
Lehet majd beállítanék rajta valami throttling-ot, hogy ha beesik 1000 mail valami okos alkalmazásból akkor azt ne azonnal dobja tovább, hanem mondjuk max 10-et egy mp alatt.
2 proci, 4GB ram elég lesz?| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'
-
kraftxld
félisten
válasz bambano #31186 üzenetére
Nem kell semmi cicoma, csak az on-prem leveleket boronálja majd össze (scannerek, alkalmazások, minden vacak ami SMTP-n kommunikál) és azt tolja majd tovább O365-nek, lehetőleg TLS-en.
Intel Xeon Platinum 8272CL-ből kap 2 magot a VM, 8GB ramot, meg egy 64GB-os SSD-t ami tud 500 IO/sec-et és 60MB/sec átvitelt. És ebből lesz kettő.| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'
-
kraftxld
félisten
postfix méretezéssel kapcsolatban van valakinek tapasztalata?
Elég egyszerű konfig:
- havi kb 1.5 millió mail
- unauthenticated smtp a fogadó oldalon kinyitva a belső hálóra
- load balancer a VM-ek előtt, két gépet szeretnék, de lehet több is ha úgy jobb.
- után TLS 1.2-vel továbbküldené a leveleket O365-nek.Ezeknek mekkora szerver kellene? Ubuntu 20.04 jó lesz?
Leginkább mit teker ilyenkor a postfix? RAM / Proci / disk? SSD kell alá?| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'
-
kraftxld
félisten
válasz Dißnäëß #30106 üzenetére
Ha ilyeneket tesztelsz akkor én ebben a sorrendben próbálnám a virtualizációs cuccokat:
1, ESXi
2, VMware workstation Linux alatt
3, Hyper-V (tudom eretnekség ebben a topicban, de erre a tesztelésre teljesen jó és elég kicsi az overhead-je)Nekem egy ezer éves Lenovo T430s-em van és 2-3 VM simán elmegy VMware workstation-el.
[ Szerkesztve ]
-
kraftxld
félisten
válasz f_sanyee #30081 üzenetére
“The the number of "Retransmit List" messages being observed are quite low for a gfs2 cluster and they can be ignored.”
De persze most nincs rajta load, azért alacsonyabb, ha elkezdenek ügyködni rajta akkor ugyanúgy megborul.
-
kraftxld
félisten
válasz bambano #30074 üzenetére
Rákerestem, de a TCP-s infó tényleg elég régi, de ez az UDPu elég ígéretesnek tűnik
[link]
Sávszélesség van bőven, de a Redhat doksi nem igazán definiálja, hogy mi szerintük a "large cluster" ahol már nem ajánlott.| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'
-
kraftxld
félisten
válasz f_sanyee #30075 üzenetére
A network részen már szétnéztünk, akkor is hibázik ha az összes cluster node egy host-on van és a hálózati forgalom marad a vmware virtual switch-ben, nem megy ki a fizikai rétegbe.
Leginkább a multicast-al lehet a gond, de a hálózatos arcok is csak vakarják a fejüket, nekem meg nincs hozzáférésem a Cisco cucchoz.Ha átállítom mint stonith device az javít szerinted valamit? Mert a vSphere 7.0 már tud SCS3 PR-os shared disk-et.
[ Szerkesztve ]
-
kraftxld
félisten
Korábban már kérdezősködtem a RedHat clustering-el kapcsolatban.
(Én még nem igazán vágom ezt a linux-os cluter témát csak tanulom, nyugodtan be lehet szólni és megfelelő RHEL linkkel a jó irányba terelni ha faszságokat írok.)Van egy 6 node-os RHEL7 cluster, corosync-el, GFS2-vel..
Elég sokszor előfordul, hogy megborul az egész, egy nagycsomó retransmit lesz a hálón, és leáll pár node. Most a nemzetközi helyzet fokozódása miatt 0 load van a clusteren és így is meg szokott borulni.
A RHEL megoldása az, hogy ilyenkor csinált egy Stonith-et (shoot the node in the head) és a VMware-n keresztül lelövi a node-ot. Ilyet én még nem láttam, de a gondokat ez se oldja meg.Nekem úgy tűnik, hogy ez azért van, mert UDP-n keresztül próbál szinkronizálni a cluster és ettől lehetnek a gondok.
Az UDP helyett át lehetne rakni a clustert SCSI-3 PR módra ami egy shared disk-en keresztül menne? [link]
Ez megoldaná a cluster szétesését?Itt a mostani konfig file:
totem {
version: 2
cluster_name: gfs
secauth: off
transport: udp
mcastport: 12345
token: 300000
}
nodelist {
node {
ring0_addr: server1
nodeid: 1
}
node {
ring0_addr: server2
nodeid: 3
}
node {
ring0_addr: server3
nodeid: 4
}
node {
ring0_addr: server4
nodeid: 5
}
node {
ring0_addr: server5
nodeid: 6
}
node {
ring0_addr: server6
nodeid: 7
}
}
quorum {
provider: corosync_votequorum
}
logging {
to_logfile: yes
logfile: /var/log/cluster/corosync.log
to_syslog: yes
}| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'
-
kraftxld
félisten
válasz bambano #28809 üzenetére
Örököltem a rendszert, egy partner cég már elvileg megcsinálta és kiszámlázta a DR-t és az ügyfél hümmögve megkérdezte, hogy akkor holisvan a DR
Ezt kell gyorsan megkalapálni (a VMware részt) és valszeg segíteni abban, hogy az adatok minnél rövidebb RPO-val automatikusan átkerüljenek a DR-ba.| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'
-
kraftxld
félisten
Van egy 8 node-os SAS Grid cluster (RHEL 7, GFS2 filerendszer) ami VMware alatt fut egy adatközpontban.
Ezt kellene egy ugyanilyen VMware-n futó másik adatközpontba valami DR megoldáskét replikálni, minnél kevesebb kieséssel.
Ötletek?
- Storage level nem jó, különböző SAN-ok, ráadásul multi tenanted SAN.
- VMware SRM, Veeam, stb nem jó mert a VMware alatt shared vmdk-t használnak a VM-ek, arra meg nem lehet snapshot-ot csinálni
- RHEL 7 alatt futó Double Take availability se jó, nem ismeri a GFS2
- Veeam Linux Agent-el se tudom menteni, mert az se kezeli a filerendszert.| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'
-
kraftxld
félisten
Red Hat (nem RHEL) 9 fut egy Hyper-V 2016 szerveren.
Nincs rajta a hyper-v integration components telepítve, de hirtelen csak RHEL verziókat találtam.
Erre van valami megoldás, hogy menjen az integration components és ne a béna legacy hálókártyát kelljen használni?| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'
-
kraftxld
félisten
válasz Jester01 #11544 üzenetére
Maga a Vyatta nem olyan hálón van ahol elérhető a net, de minden gép erre mutat mint NTP source.
Hogy tudom megnézni, hogy egyáltalán fut-e az NTP szolgáltatás? Mit írjak be ebbe az ntp.conf-ba, és mivel nyissam meg? Bocsi, nem vagyok nagy Linux tudós| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'
-
kraftxld
félisten
Van egy Vyatta linux alapú routerem, hogy tudom beállítani mint NTP szerver?
-
kraftxld
félisten
A tartományos kérdésre valakinek ötlete?
-
kraftxld
félisten
No, következő gond, korábban win2000 volt a windowsos tartományvezérlő, frissítve lett 2008 R2-re, most a következő parancssal akarom domain-be rakni
sudo net ads join -S pdcneve -U domain admin
jelszót beütöm majd a következő hibát dobja:
"Cannot find KDC for requested realm"Valamit ügyködni kell a windows-os részlegen, vagy én bénázok? Nem a legfrissebb kernel, 2.4.valamennyi.
-
kraftxld
félisten
válasz #25954560 #11438 üzenetére
Azért az otthoni wifin az ssid rejtés meg a mac szűrő csak saját magad szívatására jó.
Na, vmware tools felment, mostmár ki tudtam publikálni labmanager-ben, már csak ki kell rántsam a domain-ből meg vissza.Köszi a segítséget mégegyszer.
-
kraftxld
félisten
-
kraftxld
félisten
Van ket redhat szerverem ami egy windows-os tartomany tagja.
Az osszes szervert egy elszeparalt halozatba leklonoztam, majd a klonozas miatt ujra kell oket a tartomanyba leptetni.
A bibi, hogy senki sem tudja mar a helyi root jelszot
Van valami mod, hogy kiussem valami boot cd-vel?| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'
Új hozzászólás Aktív témák
- World of Warcraft Mists of Pandaria Collector s edition
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- AKCIÓ! Microsoft szoftverek, vírusírtó szoftverek, egyéb szoftverek széles választéka!
- Microsoft Office Home & Business 2024 PC/Mac EP2-06638
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest