- Jelszókezelők
- YouTube
- ArchiCAD és Artlantis topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Mikrotik routerek
- Hálózati / IP kamera
- Vakarja a fejét a félvezetőipar: az egekben az antimon ára
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- 2 billió dollárt hozott a tavalyi év az NVIDIA-nak
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
-
IT café
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
válasz sirály12 #4086 üzenetére
Az lehet. Xgl helyett Aiglxet javaslok. Ez az X.org ''fölött'' fut, így nem kell annyit szenvedni a bugok miatt. Ennek sikeres beüzemelése már csak a videokarin múlik. [Ugye nem egy laptopról beszélünk?. ]
Ha nVidiád van akkor az sirály , ha ati akkor javasolt a radeon driverrel próbálkozni. [Nem a gyári driverrel!]il sole non sorge più ad Est!
-
Sipi
addikt
válasz sirály12 #4075 üzenetére
Hű, de gyanús nekem az az Xgl Generic Texture Video... Nem ismerem a susét, úgyhogy valaki nyugtasson meg, hogy NEM az Xgl-t tették bele!
Az Xgl az egyfajta X szerver, ha 3D-effektes ablakkezelőt akarsz futtatni. Ez a rosszabbik, bétábbik, szarabbik mód ennek elérésére. Az Xgl nem túl kiforrott, kárpótlásul nem megy alatta egy csomó dolog, pl. OpenGL sokszor fagy, overlay nem megy. Attól tartok, ennek a levét iszod, azért nincs tévékép, mert az Xgl nem tudja.
Valami suse-szakértő majd megaszondja, van-e rendes X szerver a suse alatt, olyan, ami nem xgl-ezik.
SipiMont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!
-
ngabor2
nagyúr
válasz sirály12 #4075 üzenetére
WARNING: Your X-Server has no DGA support.
innen kellene elindulni. nem tudom, milyen vidkártyád, milyen driverrel van, és hogy szándékosan nincs-e elindítva a DGA. nálam ennek engedélyezése oldotta meg a problémát (bár asszem felvetett más problémát... ennek lassak 5 éve, nem emlékszem a részletekre). -
sirály12
őstag
válasz sirály12 #4074 üzenetére
v4l-conf kimenete:
v4l-conf: using X11 display :0.0
WARNING: Your X-Server has no DGA support.
mode: 1024x768, depth=24, bpp=32, bpl=4096, base=unknown
WARNING: couldn't find framebuffer base address, try manual
configuration (''v4l-conf -a <addr>'')
/dev/video0 [v4l2]: configuration done
xawtv -hwscan kimenete:
This is xawtv-3.95, running on Linux/x86_64 (2.6.18.2-34-default)
looking for available devices
port 48-79
type : Xvideo, image scaler
name : Xgl Generic Texture Video
/dev/video0: OK [ -device /dev/video0 ]
type : v4l2
name : BT878 video (Leadtek WinFast 20
flags: overlay capture tunerÉn szárnyalnék, de nem hagyják.
-
ngabor2
nagyúr
válasz sirály12 #4065 üzenetére
biztos, hogy jó a card és a tuner hozzá? analóg, digitális, vagy szilíciumtuneres? az analógot teljes mértékben támogatja, a másik kettőt legutóbb csak részben támogatta a v4l2. az, hogy a chipet támogatja, az sajnos nem jelent mindent.
milyen progival használod? a tvtime-ot ajánlom. állítgatás közben/előtt nézegesd a /var/log/messages-t, hátha mond valami támpont. -
sirály12
őstag
válasz sirály12 #4062 üzenetére
Sziasztok.
Közben a net gondot megoldottam. mint kiderült, egy parancs nem volt jó.
Most is linuxról írok.
De lenne egy másik problémám. Van egy Leadtek winfast tv2000xp rm tunerem, ezen tv-zek, nincs is rendes tv-m.
Valaki elmondaná hogy állíthatom be? Már rendeteget olvastam róla, de valami nem jó.
Ha kiadom az lspci parancsot akkor ezt kapom:
01:07.0 Multimedia video controller: Brooktree Corporation Bt878 Video Capture (rev 11)
01:07.1 Multimedia controller: Brooktree Corporation Bt878 Audio Capture (rev 11)
Tehát elvileg látja. A kernel elvileg lekezeli, mégsem lát egyetlen csatornát sem.
Kiderítettem hogy a kari 34-es a tunere pedig 5.
A konfigfile-okat előbb yast-tal, a végén mér kézzel szerkesztettem, de nem akar menni. Ha valaki segít, akkor leírom mi van a konfigfile-okban.
Valaki elmondaná lépésről-lépésre, hogy kell beállítani?
Előre is kösz.Én szárnyalnék, de nem hagyják.
-
sirály12
őstag
válasz sirály12 #4061 üzenetére
Közben próbálkozom, gyűjtöm az infókat, bluetooth-on is sikrült meglátni a telót, de valamiért nem hozza létre az rfcommx cuccot. Mit lehet ezzel kezdeni?
bluetoothon soros portoi kommal bluetotth teminalban at parancsokat tudok küldeni a telónak, és válaszol is. Hogy lehetne rábírni, hogy modemként is felismerje a telót?
Azt felismerte a bluetooth, hogy van benne modem, de amikor rákattintok, akkor előjön egy ablak, hogy mivel nyissa meg, és bármit jelölök ki, bármit csinálok hibával kilép.Én szárnyalnék, de nem hagyják.
-
zLegolas
őstag
válasz sirály12 #742 üzenetére
bootolhatsz egy Live CD-ről. Onnan átteheted a root-ot a chroot utasítással, ekkor már a telepített stuff gyökere lesz a root (ha megfelelően csinálod.
Innentől vehetsz fel az adduser paranccsal.
A visszaállításról passz, esetleg man adduser (?)
Két kis idézet, hátha...
A rendszertöltő helyreállítása Live CD -ről
Bootoljunk egy Linux Live CD -ről, pl. Knoppix-ról vagy Damn Small Linux-ról.
Mountoljuk fel az eredeti linux rendszerünk gyökérpartícióját:
mount -t típus /dev/hdXY /mnt/hdXY
ahol típus a fájlrendszer típusa (ext2, ext3, reiserfs), X a merevlemez, Y a partíció.
Konkrétan például csatoljuk fel a helyreállított rendszert a /mnt/rosszvolt-ba
mount -t ext3 /dev/hdb3 /mnt/rosszvolt
Ekkor a /mnt/rosszvolt könyvtárban fogjuk megtalálni a javított rendszer könyvtárstruktúráját, tehát a /boot, /users, /home stb. könyvtárakat.
A chroot paranccsal elérhetjük, hogy az adott pillanattól kezdődően a megadott elérési úton talált fájlrendszerben legyen a gyökerünk.
chroot /mnt/rosszvolt
Utasítsuk a rendszert, hogy innentől kezdve ezt tekintse gyökérpartíciónak!
chroot /mnt/rosszvolt
Az ettől a pillanattól kezdve kiadott utasítások az új, javított fájlrendszerre fognak vonatkozni.
Új felhasználói felvétele
A rendszer felhasználói körének bővítésére az adduser utasítás szolgál. A program indítása során több kérdésre kell választ adnunk. Ezek egy része személyes adatokra vonatkozik, megadható például a teljes név, elérhetőségek. A kérdések másik részével az új felhasználó számára megadandó jogosultságok definiálhatók.
Természetesen a szükséges beállításokat grafikus felületen is megtehetjük a Yast segítségével.Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
Jester01
veterán
válasz sirály12 #743 üzenetére
CDről bebootolsz és megnézed, hogy az /etc/ alatt létezik-e a biztonsági másolat. Tipikusan passwd- vagy passwd~, shadow- vagy shadow~ és group- vagy group~. Ezeket a megfelelő névre visszamásolva az utolsó változtatás kivételével elvileg meg lesz minden.
Az alap felhasználókat a cdről is visszamásolhatod, ha minden kötél szakad.
A többit pedig kézzel felveszed, gondolom nem 1000 felhasználóról van szó.Jester
Új hozzászólás Aktív témák
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Újévi kedvező ár!
- AKCIÓ! Microsoft szoftverek, vírusírtó szoftverek, egyéb szoftverek széles választéka!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest