- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Milyen NAS-t vegyek?
- Mikrotik routerek
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Ubiquiti hálózati eszközök
- eBay
- VirtualBox
- Zuckerberg Trumppal együtt szorítja vissza a cenzúrát, válaszolt az EU
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Proxmox VE
-
IT café
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz IstvánLászló #34366 üzenetére
és #34367 Kapitány.
Már azóta én is felraktam a legutóbbi telepítővel egy Endeavour Cinnamont,. Nagyon plasztikus a telepítője, még a grub és systemd boot között is lehet választani, Jól működik ,csak azok a borzasztó lila 'gyári' hátterek , de ez nem lehet gond. Az AUR helperek hiányetegségét egy Endeavour fórumos HSZ alapján meg kellett gyógyítani. ... Tetszik. Most újra két kedvencem van a debian és az endeavour.[ Szerkesztve ]
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
válasz Roland861010 #34347 üzenetére
Volt feltéve a legutolsó nobara nálam, vagy 3 hónapja, igaz, hogy ext4-es partícióra. 1x le is volt frissítve. Tegnap előtt néztem, 350-pár darab frissítést akart feltenni, de a GPG kulcsokat mindet hibásnak találta , addig küszködtem vele, hogy eldöntöttem, hogy nem kell ez nekem.
[ Szerkesztve ]
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
-
válasz Antaran #33634 üzenetére
Ha csak úgy simán telepítesz egy pendrájvra linuxot, akkor nagyon hamar meg fogja működés közben ölni a pendrájvot a linux, mert a pendrájv nem bírja a sok irka-firkát és beég mint a plazma tv képernyője, de lehet, hogy szerencsésebb leszel, mert leállításkor nem érzékeled, hogy meddig irkálgat még a pendrájra linux és hamarabb leállítódik mint kellene és ezek miatt annyi hiba fog felhalmozódni a fájlrendszerben , hogy megdöglik rajta linuxod hamarabb, minthogy elég ideje lenne kinyírni a pendrájvot.
[ Szerkesztve ]
-
Most egy ilyen svájci bicskát csinálok. A /dev/sdb4-re van telepítve egy LMDE6 Faye 6.5.0-0 ás kernellel. Meg van csinálva, hogy bootolható UEFI-ben és Legacy módra is. Az sdb5 és sdb6 adatpartíciók. A live linux csak egy lmde6 nevű mappa a telepített linux gyökerében. A /etc/grub.d/40_custom file tartalma ez lesz itt a poszt legalján. ... Ezután már csak egy sudo update-grub lefuttatása szükséges és a telepített linux grubmenűjéből tölthető a ramba a live linux. Ráadásul, ha UEFI-be indítom a grub menüt, akkor UEFI lesz a ramba töltött live linuxom, ha pedig Legacyba indítom a grub menüt, akkor Legacy lesz a ramba töltött live linuxom is. A rendes telepített linuxot is tuninngolgatom időnként és ha kedvem támad, akkor csinálok egy újabb konzervet a frissített linuxból és azt teszem a gyökérbe az lmde6 mappába. Az fontos hogy a kit config fájljában a linux mappa nevét lmde6-ra módosítom mindig.
#!/bin/sh
exec tail -n +3 $0
# This file provides an easy way to add custom menu entries. Simply type the
# menu entries you want to add after this comment. Be careful not to change
# the 'exec tail' line above.
menuentry "LMDE6_toram" {
search --no-floppy --fs-uuid --set=root e2584fe8-8748-4da4-badc-9c01d88175a8
linux /lmde6/boot/vmlinuz root=UUID=e2584fe8-8748-4da4-badc-9c01d88175a8 vga=769 load_ramdisk=1 prompt_ramdisk=0 rw printk.time=0 apparmor=0 toram
initrd /lmde6/boot/initrfs.img
}[ Szerkesztve ]
-
A legegyszerűbb valahová telepíteni egy debian linuxot , azt kipengetni, kifincogtatni, hogy minden rajta legyen ami kell. Aztán törölni a bögésző előzményeket, esetleges egyéb szemeteket. Aztán letölteni a [Linux Live Kit] legutolsó stabil verzióját, célszerű a config fájlban a készülő live linux mappa nevét valami egyedire megváltoztatni. Aztán a leírás alapján megcsináltatni vele a telepített linuxból a live linuxot. Végeredményben lesz egy mappa benne a boot, a changes és a modules mappa. A szerző leírása alapján is beüzemelhető syslinux-szal, de azt is meg lehet tenni, hogy a boot mappából mindent kitörlünk, csak a vmlinuz és az initrfs.img maradjon benne és akkor egy másik linux grubját, vagy a ventoy grubmenüjét meg lehet tanítani hogy bebootolja a konzervünket , akár a ramba is mehet fel, vagy ha ext4-es fájlrendszerre tettük fel akkor a perzisztenciát szépen menti a changes mappába. Egyetlen hibája, hogy kernelt nem lehet újítani frissíteni rajta, ahhoz egy újabb konzervet kell csinálni.
-
-
Ennek más az oka, könnyen gyógyítható, de ezt egyenlőre hagyd, mert nem fog jó megoldásra vezetni, mert a másik linoxból bootolt manjaro 90+x %-ra kernel pániokolni fog. Próbáld inkább azt, amit a linux kezdőben írtam neked az imént.
-
Itt lenne egy leírás a használhatóvá tételről főleg, azért, ha szükség van UEFI bootra, de hagyd ki belőle a boot mappa mentését és a slaxos scriptek beleszerkesztése sem kell , mert nem vált be. [link]
[ Szerkesztve ]
-
válasz CPT.Pirk #33256 üzenetére
Csinálnék egy debian telepítést élesre, ezt úgy kezelném a magam szemszögéből, mintha nem írnék a saját user mappájába soha közönséges mindennapi használat mellett. Megtanítanám neki hogy milyen külső tárolókra hova és hogyan mentsen. Ezután a Linux Live Kittel csinálnék belőle egy konzervet. [link] , [link] Ezt a konzervet telepíteném a megfelelő mennyiségű RAM-mal ellátott munkahelyi gépre és load live to ram opcióval elindítanám. Ha leáll egy áramszünet miatt, akkor is így kell megint elindítani. ... Az eredeti telepítéssel követném a fejlesztéseket frissítéseket és időnként csinálnék belőle egy újabb konzervet. ... Ez így biztosan műköködik, kipróbáltam számtalanszor, de csak a debiánt szereti.
[ Szerkesztve ]
-
válasz arcoskönyv #32986 üzenetére
Szerintem nem, de "z" karakter nem kell a végére.
-
-
válasz neophyte79 #28314 üzenetére
Ha minden kötél szakad a bal kéz-jobb egérgombos módszer még mindig beválhat.
-
-
válasz Frawly #26679 üzenetére
A körmömmel ,mint egy gitárpengetővel ugrasztottam le (pontosabban fel) a sárga műanyag fedelet , aztán alkoholos filccel körberajzoltam az SSD panelt az alsó (hűtő) aluminium öntvényen, úgy hogy a négy rögzítőcsavar luka megmaradjon , majd kiszedtem a négy csavart , kettékaptam és leflexeltem a felesleget az alu alapból, aztán visszacsavaroztam. Miután az új helyére került , még kettő kis kék öntapadós hűtőbordát ráragasztottam a maradék alu alapra. A plasztik kártya lényegében a feleslegessé vált sárga fedő ( a samsung 470-es ilyen sárga) helyett van és izolál.
Sajnos ilyen 22pines sata toldó dugóhoz nem tudtam hozzájutni, sem toldó kábelhez.Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
válasz Frawly #26676 üzenetére
Pedig jársz arra gyakran!
Parancsolj! Itt van a teljes manufaktúra.Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
válasz ubyegon2 #26669 üzenetére
Az egy reklám plasztik kártya és azért tettem alá. hogy a meztelen SSD ne kontaktoljon a WIFI kártyával. Amúgy az SSD kicsit ferdén és nem túl szabályos helyzetben ül a csatlakozójában. öö .. ja hogy a fűnyíró , nem rossz ötlet köszi a biztatást. Ez kb olyan mint a konzervgyári munkás és az uborkaszeletelő (nő) közötti vonzalom.
[ Szerkesztve ]
-
válasz ubyegon2 #26665 üzenetére
"Thread"-thread! Kerestem a megoldást és végül meglett. Bár kissé verítékesen és kerülőúton de elértem a célomat. DVI porton VGA átalakítóval egy ócska monitor hozza a rendszer által fel nem ismert 1366x768-as felbontást 60 herzen igaz , hogy a rendszer ezt 1368x768-nak hajlandó megcsinálni, de végre egy hétnyi verítékezés után működik és még nincs éjfél. És mindez egy 2011-ben gyártott Wise thin kliensen aminek általa nem hirdetett módon UEFI tudása van és bele kellett szó szerint köszörülni - flexezni egy 128 gigás SSD-t a 4 gigás SSD helyére és lett benne összesen 4Giga RAM és ír olvas- beszél . Szóval csudajó lett ez az egzotikus HW. Nagyon örülök neki! Ja és absolut off , hogy a win10 is hibátlanul futna rajta, de elég lesz rá mostmár a linux.
[ Szerkesztve ]
-
válasz Rimuru #26664 üzenetére
A rendszerbeállítások ... dysplay menüpontban volt egy DVI-0 és egy VGA-0 kimenet ami valójában egy. Én a DVI-0 kijelző engedélyezve opcióból kivettem a pipát és emiatt a VGA-0 kijelzőm is meghalt, mivel DVI-VGA átalakítót használok. Ujratelepítettem az egész rendszert most így néz ki. Most már így fogom hagyni. A VGA-t áttettem a DVI baloldalára és így most már minden minden progi ablaka a VGA-0 kijelzőben nyílik meg.
Most már jól működik.
A DVI ablak valójában nem látszik, csak ebben a screenshotban.[ Szerkesztve ]
-
Eltávolítottam a /home/user/.config/KDE mappát de nem csinált semmit. Lehet hogy az egész tralla/.config mappát el kellett volna távolítani?
Most már újratelepítettem az egészet. Jó lett minden.
-
Köszi, ez is jó lesz, de a chroottal eddig eljutottam, lehet finomítani?
[manjaro /]# xrandr --current
No protocol specified
Can't open display :0
[manjaro /]#Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
Valaki segítene, nem szeretném újra telepíteni az egészet???
-
válasz ubyegon2 #26592 üzenetére
pacman ????? !
Hova jutottál? Ez nem ubuntu, sem Mint, sem debián, az biztos!!! Múltkor még kaptam a fecem-re tőled a manjaro cinnamon ajánlgatásomért.Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
válasz MasterMark #26426 üzenetére
Passz. Egy tuskón egy samuval be lehet kalibrálni ezt is ugyanúgy mint az én tenda w900-u eszközömet is. Az is winnyózban megy, linuxon nem.Jó éjt!
(#26427) bambano:
Az elején , amikor még nem tudtam, hogy USB hubra van dugva, akkor bennem is felmerült, hogy már biztos kiszáradt az alaplapon 1-2 elkó.[ Szerkesztve ]
-
válasz MasterMark #26424 üzenetére
-
válasz MasterMark #26421 üzenetére
Két verzió van a kütyüdből Ax és Bx. Megfelelő drivert tettél fel?
-
válasz MasterMark #26419 üzenetére
Aha értem power pc basszus.
rfkill-re keress rá ... hátha
-
válasz MasterMark #26416 üzenetére
mind az Ax , mind a Bx verziójához van Xp 32 bites driver
ennek mennie kellene ndiswrapperrelha nincs synaptic akkor telepíts
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install synaptic
utána a parancssorba synapticEgyébként az rfkill nem segítene bekapcsolni azt az izét bios szinten. Nekem volt olyan kütyüm amit windowsból nem tudtam elindítani.Rfkillel linuxban bekapcsoltam és utána működött windowsban is (Sony Vaio laposban)
[ Szerkesztve ]
-
válasz MasterMark #26408 üzenetére
synaptic van?
keresőjébe ndiswrapper
bejön 5 csomag, tedd fel , aztán az ndiswrapperbe próbálgasd bele a wifikütyüd windowsos drivereit
az .inf fájlokat kell megmutatni neki a telepítőmappákból ,legyen ugyanott a .sys file isKert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
válasz MasterMark #26396 üzenetére
Ndiswrapperrel már próbáltad?
-
válasz spammer #21956 üzenetére
Az UHU-kkal nel boldogultam sehogy, még ha a telepítőt pendrájvra DD-ztem akkor sem.
A telepítő bebootol és a grafikus kezdőkpernyő után az első promptba belefagy mindegyik.
A bagoly valamiért nem szereti a vasamat.Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
Köszi!
Most egy UBK-s UHU-t töltök le , ha ezt leküzdöttem , akkor egy kalapos fedorát fogok még megpróbálni.
A suse nem a zsánerem , szép jó stabil, de a jogosultságok megölnek. Kerülöm.
Bár tudom hogy a Red Hat nem ilyen t@knyosoknak való, mint én ,de mégis Inkább a piros kalap , mint a zöld ökörbéka,[ Szerkesztve ]
-
-
-
Sziasztok!
Van már két linuxom telepítve:
egy ubuntu-gnome 64 bites és
egy chakra 64bites KDEMég egy harmadikat szeretnék tancélra . Mit ajánlanátok, ami nem Arch és nem Ubuntu és egy kezdőnek ismerkedés céljára alkalmas lenne.
UHU-val próbálkoztam,de az első promptnál ledöglik a telepítője és csak ott áll a villogó cursoron.
Új hozzászólás Aktív témák
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest