- A Meta húzása miatt egyre többen keresnek rá, hogyan lehet törölni a Facebookot
- Tagadja az Apple, hogy eladta volna a Siri által begyűjtött adatokat
- Nagyon nem tetszik az NVIDIA-nak Joe Biden utolsó percre tartogatott terve
- Bejelentkeztek a TikTok amerikai ágazatáért
- Ilyen még nem volt: magát büntette meg az EU az adatvédelmi törvények miatt
- Elon Musk meghatározóvá teszi a SpaceX-et Olaszországban
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- A Meta húzása miatt egyre többen keresnek rá, hogyan lehet törölni a Facebookot
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Linux kezdőknek
- Proxmox VE
- Linux haladóknak
- Jön Trump, Zuckerberg és a Meta pedig 180 fokos fordulatot vett
- Milyen routert?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
-
IT café
WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
legenda
válasz Salvador20 #20583 üzenetére
bizonyos esetekben gondot/ütközést szokott okozni, ha csak az utolsó érték tér el a két router "elérési" ip címében; 192.168.2.1 - 192.168.2.2
próbáld meg úgy, hogy az utolsó előtti érték térjen el, hátha...Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
And
veterán
válasz Salvador20 #17793 üzenetére
-82-ről -28 dBm-re? Az igen, ezek szerint a cucchoz adott antenna nyeresége minimum 56 dBi . De komolyra fordítva: a régi felálláshoz képest egyedül az antenna típusa (és helyzete) változott, hisz a saját oldali adóteljesítményed bármilyen növekedése sem javíthat a te vételi szinteden. Ha ilyesmi antenna van hozzá, annak a nyeresége 15 cm tükörnyílás mellett legfeljebb 9-10 dBi lehet, kábé mint egy biquad-é. Az antennás topikban említettem korábban, hogy ettől még lehet normálisan működő a cucc, csak nem tudom, miért kell ehhez nagyságrendeket hazudozni az eladóknak. (Az a -28 dBm-es vételi szint pedig nyilvánvalóan torz adat, ekkora szintet én akkor sem látok, ha egy AP- és egy kliens-routert közvetlenül egymás mellé teszek.)
-
And
veterán
válasz Salvador20 #17785 üzenetére
Tipikus példája az eBay-en (vagy bármely más aukciós oldalon) megtalálható, wifi-eszközök leírásánál szokásos lódításoknak. Azért egy link jobb lett volna (ilyesmi?).
Ha lehántjuk a rizsát, és a száraz tényeket vesszük alapul: az adóteljesítményben semmi rendkívüli, ahogy az - néhány üdítő, de nem épp olcsó kivételtől eltekintve - lenni szokott. 802.11g: 15±2 (itt gondolom lemaradt a +/- jel) dBm, azaz körülbelül 30 mW. A b-szabványú működésnél elvileg több, de az a manapság irreleváns. Antenna: a linken 10 dBi (-nek hazudják), jó ha a fele igaz. Ez még EIRP-ben is 300mW volna, ha az antenna nyeresége valós adat lenne. Összefoglalva:
- Teljesítmény (akár Tx-power, akár antennanyereséggel megnövelt EIRP): kamu.
- Antennanyereség: szintén.
- Vételi érzékenység: ez nem tűnik lódításnak, viszont ezzel nem dicsekednék: a mai mezőnyben a -70dBm alatti érzékenység számít jónak (802.11g @54Mbps).
"Működési tartomány: Akár több 1000 méter is lehet, környezettől függően."
Nem lehet elégszer hangsúlyozni: ez a megállapítás minden wifi-re igaz! Igen, függ a körülményektől és az alkalmazott antennától, de megoldható. Mindenféle erőlködés, kilowattos teljesítmények alkalmazása nélkül is.
Adalék: egy USB 2.0 portról hivatalosan 500mA áram húzható le 5V-os feszültség mellett. Az legfeljebb 2,5W. Nincs az az áramkör, ami mikrohullámon ebből 2W hasznos kimenőteljesítményt gyártana, főleg úgy nem, hogy nyilván más is fogyaszt ebben a kliens-eszközben (miért is hívjuk "erősítőnek"?), nem csak az adófokozat. -
And
veterán
válasz Salvador20 #17782 üzenetére
Sorry, de a szomszéd házig mi a ráknak egy (a teljesítményből következtethetően adóoldali) erősítő? Ha a te vételed rossz, azon egy nálad elhelyezett adóoldali erősítő semmit nem javít. Persze sok teljesítményerősítő biztosít vétel oldali jelszintemelést is, de az sem feltétlenül javít a helyzeteden. Hiszen a wifi-eszközök vételi érzékenysége sem azért annyi, amennyi, mert a gyártók "véletlenül" kifelejtettek belőlük 1-2 fokozatot..
Van ennek a kütyünek valami elérhető adatlapja? -
netreg
tag
válasz Salvador20 #11750 üzenetére
Ööööö, valamiről lemaradtam. Hol is van a leírásod?
A linket megnéztem, tökéletes, pont erre van szükségem. Már csak azt nem tudom, hogy a
Thomson ST780i WL cuccon menne-e a DD-WRT v24? Keresem, de még nem lelem. Az már biztos (kinyitottam ), hogy BCM6348 chip van benne. Próbálta már vki? Titokban abban reménykedem, hogy ez nem csak a WDS problémámat oldanámeg, hanem a DSL modem is működne... Egyébként ha jól láttam az antenna csati az alaplapon cserélhetőre van csinálva, ami jó pont.[-o--o-> ......................<VOLVO 4 Life>..........................................................
-
netreg
tag
válasz Salvador20 #11747 üzenetére
Kössz, emésztem. Az Alice esetén nincs open source FW, vagy nem találtam, a Speetouch-ot mindjárt megnézem. Egyébként milyen eszközöket kötöttél össze? A sávszél nem probléma, mert az 54M-ba (vagy felébe) bőven befér a 2M net.
[-o--o-> ......................<VOLVO 4 Life>..........................................................
-
Uher
aktív tag
válasz Salvador20 #11535 üzenetére
Igen, a Thompsonon is van 4 lan port, az egyikre van most rakotve a router(linksys)
a Thompson 192.168.1.40-80 ig oszt ip-t.a masik ket routernak jo a 192.168.1.1 es 192.168.1.2 ip vagy inkabb 2.1 es 2.2?
dhcp legyen kikapcsolva a thopsonon kivul mindenen?
-
Salvador20
őstag
válasz Salvador20 #11532 üzenetére
letelt közben az idő.
Szóval a leírsá szerint is így kellett, hogy nem pl 192.168.1.101-et kell a 2. routernek adni,hanem 192.168.1.2, hát remélem nem fog szétesni, ha ip cím osztás lesz.
De amint látom nagyon rossz helyen van a router no.1,amin a net van, mert a no.2 router már mindent lefed a lakásba max lóerőn.Be Faster, be Smarter, or Cheat!
-
And
veterán
válasz Salvador20 #11530 üzenetére
Fix címek vannak? A legtisztább az, ha a 160N-t beállítod dhcp-szervernek, a 320N saját netkapcsolatát pedig letiltod a basic setup-nál (miután a WAN-portját nem akarod használni, NAT-olnia nem kell, gateway pedig már van a hálózatban, a 160N az). Ekkor a VAP-ra csatlakozó kliensgépek dhcp-kérését a gateway szolgálja ki, amelytől megkapják az IP-, netmaszk-, gateway- és DNS-címeket. A két router LAN IP-címe persze fixen tartandó, a dhcp-szerver által osztható címtartományon kívül. A 160N-en a net eléréséhez nem kell semmilyen 'különengedély', mivel a 320N úgy viselkedik, mint egy többportos kliens. Ha a 160N wifi-klienslistáján rajta van a 320N, akkor el kellene érnie a netet az utóbbira csatlakozó gépeknek is. Tehát:
- A közvetlenül a 160N-re csatlakozó (akár vezetékes, akár wifi-s) klienseken van net?
- A két router (csak kézzel beállítható LAN-oldali) IP-je azonos címtartományban van?
- A 320N csatlakozik-e vezeték nélkül a 160N-re?
- A 320N VAP-jára konnektáló kliensek kapnak-e dhcp-n címet a 160N-től? -
And
veterán
válasz Salvador20 #11527 üzenetére
WRT160N: ez maradhat, ahogy van (AP-ként), de az adatbázis szerint a négy hw-verzió közül háromra feltehető a DD-WRT, csak a 2.0-ra nem.
WRT320N: kliens-híd vagy repeater-híd mód a megoldás, attól függően, hogy erre a routerre csak vezetéken szeretnél kapcsolódni, vagy wifi-n is. A repeater-híd egy olyan kliens, amelynél van lehetőséged virtuális AP-t konfigurálnod (arra tudsz aztán vezeték nélkül is csatlakozni, ha szükséges). -
kolivanov777
tag
válasz Salvador20 #11258 üzenetére
Köszi, és d-link 524be van ilyen?
-
mezis
félisten
válasz Salvador20 #11174 üzenetére
Annyira nem vagyok profi. De ezen, vagy az "Otthoni hálózatok,..." fórumon már szerepelt ilyen kérdés és válasz is volt. Várj türelemmel, vagy kutakodj.
mezis
-
mezis
félisten
válasz Salvador20 #11169 üzenetére
Egy Angliából idekavarodott modemmel szinte biztos nem fogsz tudni csatlakozni a telefonközpontban lévő DSLAM-hoz. Egyébként igen.
mezis
-
poffsoft
veterán
válasz Salvador20 #11169 üzenetére
Emlékeim szerint csak rádugod, és megy (ha a link megjelenik). Ha nincsen szerencséd, akkor beszélgetni kell a szolgáltatóval is.
Az előző kérdésedben a második (a 160-as) routernek kellene tudnia ezeket a dolgokat.Persze ha jól értem, a 'régi' router lesz a repeater, az új kombinált meg az első[ Szerkesztve ]
-
poffsoft
veterán
válasz Salvador20 #11162 üzenetére
"bridge", "repeater", ilyesmit kell tudnia az új routernek... Olvasd el a manualját.
És igen, ha a szoftver tudja, akkor megoldható...
[ Szerkesztve ]
[ Szerkesztve ]
-
Salvador20
őstag
-
almostsaint
tag
válasz Salvador20 #11129 üzenetére
wpa, de mondom, most nem is ez a lényeg, hanem, hogy hogyan tudom kideríteni, hogy honnan lépnek még fel???
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPad Pro 11 2024 Wifi + Cellular 256GB M4 Garanciális
- Apple iPad Pro 13 Wifi + Cellular 512GB 2024 M4Garanciális
- Lenovo Legion 5, 15'6, Ryzen 7 5800h, RTX 3060, RAM 16gb
- iphone 16 128GB gyári független, új, bontott
- XBox Series S 512GB játék konzol /makulátlan/dobozában/2025.06.05-ig Garanciával/Beszámítás.