Új hozzászólás Aktív témák

  • King Unique

    titán

    válasz Hybryd #111147 üzenetére

    Pont azért, hogy beállítható és kiválasztható legyen, hogy melyik szerint akarja telepíteni az ember és ne utólag csodálkozzon, ha nem sikerült eltalálni a megfelelőt... :D Tudni, hogy melyik-melyik meg egyrészt nem meglepő módon onnan lehet, hogy az előbbieket megfelelően beállítja, kiválasztja az ember, sőt normál esetben eleve tudatosan telepít, nem random, ahogy éppen sikerül... :) Másrészt alapesetben már a boot lógónál is látszik, hogy CSM/UEFI mód szerint fut-e a telepítő, bár ez nem mindig egyértelmű, mert a BIOS-ban beállítás kérdése is lehet. De más módszerekkel is meghatározható, hogy melyik szerinti a telepítés, melyik szerint fut a telepítő.

    "Fontos a későbbi használat (akár x év múlva későbbi reinstallok) szempontjából, hogy uefi vagy mbr telepítés lesz végrehajtva?"

    Egyrészt ha modern, UEFI-s hardverről van szó, akkor egy olyannál értelemszerűen lehet és célszerű a W10-et is annak megfelelően telepíteni, nem létszükséglet és értelme sincs sok a BIOS/MBR, avagy legacy/CSM mód szerinti telepítésnek. Max. az olyan régi Windowsoknál, mint pl. a W7 és a még régebbiek (példa). Aztán ha M.2 PCIe NVMe SSD a rendszermeghajtó, akkor ahhoz rendszerint eleve UEFI/GPT mód szerinti Windows-telepítés szükséges, bár lehet kivétel BIOS/MBR szerinti telepítésre és működésre is (példa).
    Másrészt a modern, illetve a jövőben megjelenő hardvereknél, alaplapoknál pl. az Intel háza táján felmerült az UEFI only megoldás is, vagyis azoknál a legacy/CSM mód nyilván kiesik. De akár itt is lehetnek majd kivételek, amiről nem olyan régen volt szó. Viszont zárásképpen visszakanyarodva az elejére, modern UEFI-s hardver + modern OS felállásnál alapesetben nyilván adja magát az UEFI-s telepítés, nem sok értelme van a régi, elavult, legacy/CSM mód szerintit erőltetni, hacsak nincsen valami speciális oka.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák