Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz leviske #37090 üzenetére

    Nem használom a snappert, de most megnéztem neked. Meglepődve tapasztalom, hogy a snapshot helyét nem tudod konfigurálni, mindenképp arra a csatolási pontra teszi őket ./.snapshot mappába, amiről a mentés készül. Ez elég kínos és szakmailatlan megoldás. Így ha a root partícióról csinálsz snapshotokat, akkor igen, az mindenképp a root partícióra kerül, a /.snapshot mappába.

    Ugyanis snapshot főként azért kéne, hogy ha befosik a meghajtó vagy újra kell telepíteni a rendszert, akkor legyen miről visszaállítani. De ha ott van a kérdéses meghajtón, akkor azzal akármi történik, a snapshotoknak sem volt értelme, mert vesznek el azok is. Mondjuk OpenSüsüéktől nem is vártam sokat, de ezzel alulmúlták magukat.

    Egyet azért tehetsz, a snapper konfigjában (alapból valahol a /etc/snapper/config/akármi mappában találod) átírod a cleanup-algorithm értékét, amihez csak egy számot adsz meg, ez azt takarja, hogy csak utolsó x snapshotot tartja meg. Illetve az is lehetséges, hogy a .snapshot mappából kézzel törlöd a régi snapshotokat, ez opció akkor is, ha betelt a root partíció, egy live rendszer alól is tudsz törölgetni akkor régi snapshotokat, csak ezért nem kell újratelepíteni a rendszert, mert nem bootol.

    EFI partíciónak az 500 MB is overkill. A Debian, Ubuntu, Neon, stb. azért reklamál, mert rusnya módon felhalmozzák frissítéskor a régi kerneleket a boot partíción, amit nem kéne nekik. Ezt Debian/Ubuntu-alapú disztrókon a sudo apt --purge autoremove paranccsal ki tudod pucolni, így nem kell óriási EFI partíció. Persze, maradhat így is, ha neked most nem hiányik a tárhely, csak azért mondom, hogy felesleges ilyen órási EFI partíciót tartani. Ha felhalmozódnak idővel a kernelek, akkor úgyse elég neki semmi tárhely, akármilyen nagy, mert minden be tud telni idővel, legfeljebb így, hogy 3× annyi tárhelyet adtál neki, 3× annyi időt vesz igénybe, de egyszer nem úszod meg, hogy purge segítségével kipucold őket.

    Ez egy régi hibás döntés Debian-vonalon, hogy megtartják a régi kerneleket, hogy ha gond lenne az újjal, akkor a régit is be tudd bootolni. Ezzel nem is lenne önmagában a baj, hanem az a nemtörödőm trehányság, hogy az összeset megtartják, számbeli és időbeli korlátra tekintet nélkül, elég lenne az utolsó 2-3 verziót.

Új hozzászólás Aktív témák