-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dhampir
félisten
válasz honda 1993 #18798 üzenetére
[ Szerkesztve ]
-
Dhampir
félisten
válasz Dhampir #18801 üzenetére
Linux hálózatbiztonság tanfolyam témaköre
Linux Dokumentációk - a szabilinuxon jó olvasgatni valók akadnak
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz honda 1993 #18800 üzenetére
Ha a biztonság érdekel: [link]
A baj csak az, hogy ezek a felsoroltak is jórészt Linuxok, amiknek a "logikátlanságával" nem nagyon vagy kibékülve!
illetve hallottam olyat is hogy valaki "osszekapcsolja" a linuxot a windows-al, es ezaltal is biztonsagosabb lehet. de ez pontosan mit is takar ? nem csak azt hogy siman fel van telepitve a win melle ?
Érdekes dolgokat hallassz, az már biztos! Legközelebb, ha ilyen érdekeseket hallassz, gyorsan kérdezz rá a forrásnál!
Az biztos, hogy ha a Linuxot feltelepíted a Win mellé, akkor a Linux ugyanolyan biztonságos marad, mint ha csak magát a Linuxot telepítetted volna fel! Mondhatnám azt is, hogy amíg a legalapvetőbb Linuxos lépésekkel is komoly gondjaid adódnak, addig nem kéne már megint a bonyolultabb dolgok közepébe lavírozni magad, bár tudom, hogy szereted a kihívásokat. Viszont túl hamar elvérzel ezektől!mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
leslieke
Jómunkásember
Skype 4.3 azt mondja nincs internet kapcsolat, pedig van. Ubuntu 14.04 LTS.
Másnak megy és csak Skype szerver hiba lenne vagy nálam van valami hiba?
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
szundybence
aktív tag
válasz honda 1993 #18784 üzenetére
"amikor a terminalba irok valamit es megkerdezi pl hogy rendszergazdakent futtatom-e"
Csak a rendszergazda terminál. De van másik is. Az csak egy sima terminál. Azt indítsd el.
(#18806) leslieke: Nekem a 14.04.01-es 32bites Xubuntuval tökéletesen működik a Skype. Mondjuk azt kezdettől fogva hiányolom, hogyha valakivel beszélek, akkor másnál foglalt jelzést mutasson. Mintha a Skype írói sohasem használtak volna életükben közönséges telefont.
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
őstag
Halihó!
Tudom hogy a kereső meg a gugli a barátom, de kikérném a nagyközönség véleményét is, hogy egy Acer Aspire Aod210 típusú netbook-ra milyen Linux-ot érdemes feltenni? 2gb ram, 320-as vinyó, kis atom procival.
Pendrive-ról pl Ubuntu studio is jó volt, bár akinek szeretném, a Xubuntu-val jobban ellenne szerintem. Láttam még itt említve a Peppermint-et is, de jó lenne ha lenne támogatás a rendszerhez amit felpakolok.
(Jelenleg win van rajta, de meguntam a szarakodást az aktiválással meg vérpistizéssel, aki használja ő meg csak net+video+fészbúk stb).
-
_NCT
őstag
És közben egy újabb probléma:
mms stream-et akarok netre tolni, de vlc az alábbi hibát dobja:
WMAPro-in-WMAVoice is not implemented. Update your Libav version to the newest one from Git. If the problem still occurs, it means that your file has a feature which has not been implemented.
[wmavoice @ 0x7f29bc0009a0] If you want to help, upload a sample of this file to ftp://upload.libav.org/incoming/ and contact the libav-devel mailing list.Frissítettem a libav-ot a git clone paranccsal, reboot is volt de a probléma még mindig fennáll.
A video egy sima wmv.
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
őstag
válasz szundybence #18814 üzenetére
smplayer tud stream-et küldeni? én nem láttam hogy tudna.
-
Sotho
őstag
Üdv!
Tudna valaki egy működő (minta) squid proxy szerver konfigurációt mutatni, nem tudom hol a hiba amiért nem megy az enyém.
-
sztech
csendes tag
Üdv!
Sikerült ubuntut telepíteni az új gépemre (direkt) de a wifit nem tudom aktiválni.Tudnátok nekem segíteni?
És az alaplaphoz adott CD-ről se tudok telepíteni.
Asrock B85M alaplap
Intel I5 4440
8gb RamNem S a cél, hanem XXl!
-
-
-
megema
őstag
válasz leslieke #18065 üzenetére
Az AirPrint támogatás miatt nem tehettem vissza a gyárit, de tegnap visszaváltottam Gargoyle 1.6.2-re sima/RC3-as OpenWrt 14.07-ről és megoldódott a probléma. Ez viszont anno a nyomtatómat nem szerette annyira. Volt, hogy megmakacsolta magát egy idő után a router, és addig nem ismerte fel a nyomtatót, amíg gépre nem dugtam, majd vissza. Ez meg 14.07 alatt nem jelentkezett...
-
Sotho
őstag
válasz sztech #18821 üzenetére
Hát így nem látva a pontos helyzetet, ha van működő billentyűd és vezetékes internetkapcsolatod akkor nyitsz egy terminal ablakot amibe beírod sudo apt-get update utána ha végigment kiadod a sudo apt-get upgrade parancsot. Kérdezgetni fog hogy akarod e telepíteni az egyes összetevőket, nyomod a y oszt jóvan.
Lehet ezután menni fog az usbd.
-
sztech
csendes tag
Köszönöm a segítséget majd megpróbálom akkor
Nem S a cél, hanem XXl!
-
karamblo
tag
Hali mindenkinek... SSD-vel kapcsolatban kellene segítség. Arra van pakolva az egész rendszer / Crunchbang LINUX 11.Waldorf / A Bios-ban átállítva AHCI-re.. swap kilőve, szabad hely 10gb. Külső vinyót használok, arra megy minden, az SSD 30GB-
Kérdésem, hogy mit kell még beállítanom? Rengeteg leírást olvastam erről, már kicsit össze vagyok zavarodva.
Az fstab-ban kell valamit kotorászni, annyi tiszta, de arra is három ember háromfajta dolgot mond.
-
Aethelstone
addikt
válasz karamblo #18826 üzenetére
Ööö...a Waldorf az nem Debian?
Egyébként meg : http://logout.hu/bejegyzes/berus_berus/linux_es_ssd_gyorstalpalo.html
MI 10T Pro 8/256 , Arsenal FC - Go Gunnarz...
-
karamblo
tag
válasz Aethelstone #18827 üzenetére
De igen...:-) Csak a Debian topic sokszor hetekig áll, itt sokkal gyorsabb.Meg azért ez egy Család, nem ? Arch- problémákkal biztos nem ide jönnék...
Szóval szerinted a belinkelt helyen levő utasításokat kövessem?
-
karamblo
tag
válasz Aethelstone #18829 üzenetére
Köszönöm, haver... Így fogok tenni.
-
_NCT
őstag
Van valami gui vagy cli program arra hogy megnézzem múkodik-e a trim az SSD-n?
Intel 520-as SSD-m van (250Gb) elvileg Ubuntu 14.04-től automatikusan be van kapcsolva a funkció. Viszont én lusta ember lévén egy sima HDD-re telepített partíciót copyztam át az SSD egy partíciójára.
Sebességgel nincs gondom, repül az Ubuntu studio.
-
_NCT
őstag
válasz Aethelstone #18832 üzenetére
Köszi, az SSD-s lentebb említett topikban megtaláltam az alábbi parancsot, majd átírtam a saját SSD meghajtómra. Szerencsére engedélyezve van.
sudo hdparm -I /dev/sda[ | awk '/.*TRIM supported.*/{ if ($1 == "*") print "Yes, TRIM is enabled"; else print "No, TRIM is not enabled.";}'
[ Szerkesztve ]
-
Zoli133
addikt
Üdv,
Egy kis problémába ütköztem egy frissen telepített 14.04-el.
Angol ISo-t használtam, de a régió formátum miatt akartam telepíteni a magyar nyelvet hozzá.
A gnome-language-selector a végtelenségig mhomokórázik ha vele próbálom.
Próbáltam telepíteni terminálból a language-pack-hu illetve language-pack-hu-base csomagokat is, de ez nem sikerül, mert a base verziószáma szerinte kisebb mint amit a másik csomag elvárna.Valaki találkozott hasonlóval? google most nem a barátom..
"It's a fez. I wear a fez now. Fezzes are cool."
-
őstag
-
Zoli133
addikt
válasz lionhearted #18835 üzenetére
Első kipróbált dolgok közt volt, nem segített.
-
szundybence
aktív tag
UNetbootin alkalmas lehet windows8.1 iso pendrájvra írására? Illetve fog működni? Ha nem, melyik programot ajánljátok hozzá?
(#18834) Zoli133: És ha újratelepítenéd immáron magyar nyelv választással? Megvan az gyorsan.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Deadbeef Bookmark Managert szeretném belőni, innen leszedtem [link], kicsomagoltam és a userinstall.sh-t futtatva 2 könyvtár kreálása után ezt dobja:
/usr/bin/install: cannot stat `./ddb_misc_bookmark_manager.so': No such file or directory
Arra rájöttem, hogy a ddb_misc_bookmark_manager.so fájl nincs meg, de azt elvileg a scriptnek kellene elkészítenie és a helyére pakolnia. Én bénázok valamit, vagy a script hibás?
README.md fájl tök üres persze...
[ Szerkesztve ]
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
őstag
válasz Zoli133 #18836 üzenetére
Akkor esetleg egy képet/másolatot, hogy mit ír ki, mit akar felrakni, mi az amit hiányol, stb.
Csak hogy lássuk, hogy egyeznek-e a verziók.
Amiken meg már túl vagy, azt írd le, ne fussunk felesleges köröket. Nem téged akarlak lenézni, csak a legvalószínűbbtől haladok visszafele, mert ez a módja.Tegnap még működött...
-
toth_janika
őstag
-
szundybence
aktív tag
válasz szundybence #18837 üzenetére
Nos, azóta kipróbáltam. Az UNetbootin nem alkalmas rá. Most akkor mivel?
-
Sotho
őstag
válasz toth_janika #18841 üzenetére
A prociban van! Csak a deszka nem támogassa szerintem.
-
Zoli133
addikt
válasz lionhearted #18840 üzenetére
sajnos már nincs nálam az a gép.
A hiba, hogy a 'language-pack-hu' csomagot nem tudja telepíteni, mert a függősége a 'language-pack-hu-base' szerinte túl alacsony verziószámú. A legszebb benne, hogy jeleleg egyik sincs telepítve és egyiket sem engedi telepíteni, a kettő közül.
Amiket próbáltam: 'dpkg-reconfig locales', reinstall locale/angol nyelvi csomag/gnome-language-selector.
Próbáltam aptitude-al felrakni a csomagokat, ami felajánlotta ,hogy túlteszi magát a nehézségen, majd további hibaüzenet nélkül közölte, hogy nem telepített semmit.Átgondolva utólag, inkább olyan mintha az apt fejében lenne valami zavar., bát az update azt többségében helyrerakná tudtommal.
-
Aethelstone
addikt
-
szundybence
aktív tag
válasz Aethelstone #18845 üzenetére
-
Dhampir
félisten
válasz szundybence #18842 üzenetére
Ajánlok egy másikat is, ami Windows és Linux ISO írására egyaránt bevált:
-
sztech
csendes tag
Mondtátok,hogy v. nem wifi-s az alaplap v.a lap nem ismeri fel a vezérlőt ezért ma vettem egy D-Link Go-USb-N150 wifi vevőt de driver telepítés ugye nem megy. Kérdés Wine-nal kéne valamit csinálni vagy hogy telepítsem Alaplap leírásában:Qualcomm Atheros Gigabit LAN
[ Szerkesztve ]
Nem S a cél, hanem XXl!
-
lev258
veterán
válasz sztech #18848 üzenetére
Ha az alaplapodról ennyit írnak, akkor az csak LAN képes, nem pedig WLAN. Az usb-s vevő csatlakoztatva legyen és add ki az lsusb parancsot, majd másold ide (lehetőleg csak a wifi eszközre vonatkozó sort). Utána tudunk tovább menni. Könnyen lehet, hogy vezetékes netre lesz szükséged a driver telepítéséhez.
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Aethelstone
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest