-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz ubyegon2 #17300 üzenetére
"márpedig ott van sok lényeges beállítás, ami élettartamilag fontos lehet!"
jó része felesleges, másik jó részét mind a Windows, mind a Linux magától elintézni. az SSD NEM hímes-tojás. lehet azt használni alapbeállítások mellett eléggé sokáig, nem kell külön óvni. az, hogy sok ilyen leírás van, nem jelent semmit. egy elkezdi, többi szajkózza.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz ubyegon2 #17300 üzenetére
Asztali pc-t fejlesztek. A Lenovo asszonyhozkerült,neki elég netezni meg néha pár filmet megnézni. Én szereztem egy intel gépet, azt akarom fel fejleszteni. Wint nem tervezek Linux mellé rakni. A lenovon fentvan minden ha esetleg a droidos kütyürén elromlana valami.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz #19617792 #17301 üzenetére
Igazad van, bár Win esetén ez az elintézi kitétel nem túl bíztató.
Az biztos, hogy azért a részletekben bújhat meg az ördög, elég csak az igen széles XP felhasználói rétegre gondolni, ők azért nem árt, ha utánaolvasnak az alignálás- nak. Linux alatt meg ott van a trim, amit az újabb disztrók már jól kezelnek, de a régieknél még szükség van külön beállításra az optimális működéshez.hirtelen ez az analógia ugrik be:
Lehet, hogy negyedannyi HDD adná fel idő előtt, ha az emberek tudnák, hogy milyen felhasználási célokra milyen vinyó való. 10- ből 9- en azt se tudják, milyen HDD van a gépükben.Még a HDD topicban is gyakran ajánlják tárolásra, de még rendszernek is a WD AV-GP szériát!
Mit vesz akkor a laikus, ha HDD- re van szüksége?(#17302) hokins
Ez bíztatóan hangzik! Ezt az SSD tipust mentsd el valahová, remélem lehet még kapni, ha eljön az idő! Nemrég feleződött az ára, ennyiért magasan a legjobb, jobbnak mondják, mint az ezt követő tipust![ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Dave-11
tag
Fel szeretnék rakni egy Ubuntut a Windows 7-em mellé, és felmerült bennem egy kérdés.
Ha Wubi-vak rakom fel, akkor gyengébb lesz a teljesítménye? Mert ugye úgy a Windows-on belülre telepíti.
Vagy inkább jobban megérné ha rendesen felrakom külön partícióra?:D Semmi :D
-
törölt tag
válasz ubyegon2 #17303 üzenetére
XP-t eleve kivétel nélkül bedaráljuk a hozzánk legközelebb eső hulladéktömörítőben. btw, több, mint 3 éve van SSD-m, Windows alatt és egy dekát nem konfigoltam hozzá. feltelepült rá ahogy feltelepült, nem volt kímélve sosem. köszöni és remekül elvan. ennyit az SSD-kímélésről.
[ Szerkesztve ]
-
Ultrazord
tag
válasz #40553216 #17293 üzenetére
jó, amikor be akartam lépni recoverybe, választottam egy csökkentett asztalt, vagy helyreállítást de bármit is választottam, megállt egy képernyőnél és nem csinált semmit
ctrl alt f1-re gondolsz?
miért oldaná meg, hogy ha nekem most nem a jelszóval van baja, hanem hogy visszavág ugyan oda?
ha rossz jelszót ütök be akkor azt mondja rossz, ha jó, akkor bevillan a cmd és vissza a grafikus bejelentkezésre van sajnos.köszi, azért kipróbálom
-
N0zer0
senior tag
válasz Dave-11 #17304 üzenetére
Egy nagyon kicsit gyengébb lesz a teljesítménye (még 5%-os lassulásnak sem mondanám, kb. annyival lesz lassabb, mintha titkosítva lenne a cucc, ez a kevés lassulás is amiatt van, mert NTFS partíción lévő fájlba dolgozik), de olyannyira csekély módon lassít (csak a lemezműveleteket érinti arra a partícióra, amelyikre feltetted), hogy nyugodtan használhatod így, amíg nem vagy nagyobb linuxer. Sokkal gyorsabban fut, mint virtuális gépen. Eltávolítani is egyszerűbb. Kezdőknek sokkal inkább ajánlom a WUBI-t, mert legalább particionálási bénaságból nem bukják az adataikat, mégis, teljes értékű, igazi hardveren futó Linuxot kapnak, ráadásul a Windows bootolhatóságát sem bántja a GRUB.
A WUBI-nak csak az az egy baja van, ha nem indul el egyes gépeken, akkor azon nem lehet segíteni (nem nyújt nagy mozgásteret a WUBI-s telepítő), de ha működik, akkor teljesen jó. Aztán, ha tetszik, akkor később bármikor eltávolíthatod a WUBI-s változatot, előtte kimentheted róla a linuxos adataid, és feltelepítheted rendes partícióra, normál telepítővel.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz ubyegon2 #17303 üzenetére
"Mit vesz akkor a laikus, ha HDD- re van szüksége?"
Ha van esze, Seagate-et.
Lassan jobban odavagy a WD-ért, mint a MINTért.No meg, attól hogy van egy Blacked, az még csak egy 7200-es HDD, mind az elérési idő, mind a random R/W nagyságrendekkel van lemaradva egy SSD-től. Akkor már inkább Hybrid.
Általános használatra, ha nem akarsz belőle olcsó RAID-et, akkor az már nem annyira jó választás szerény meglátásom szerint. Igaz, hogy nem biliacélból van, mint a Blue, és nem lassú, egyáltalán nem az, de ezek csak szekvenciális eredmények. Tárolni a Green/Red vonal WD-ben, rendszernek meg SSD/SSHD való, szerintem.Tegnap még működött...
-
MODERÁTOR
válasz Ultrazord #17308 üzenetére
Nem a jelszót kell megváltoztatni, hanem a jogosultságokat kell rendbe rakni. Például ha a ~/.Xauthority fájlodat nincs jogod írni, akkor elég nehezen tudsz grafikusan bejelentkezni. Ezért nem szokás (illetve szokásnak sajnos szokás, de nagyon nem ajánlott) sudo-val grafikus alkalmazásokat indítgatni, mert az ezzel jár. Aztán fogalmad sincs, hogy miért nem tudsz bejelentkezni, pedig jó jelszót adsz meg.
<-ƘƘ->
-
joecontra
addikt
A wubi telepítési lehetőség már nem megszűnt?
Üdv,
J -
freemanone
addikt
Sziasztok!
tudnátok abban segíteni, hogy egy 8-as ubuntun legyen nekem vezetékes hálózatom?
Jelenleg ez a helyzet: (igen tudom lehetne printscreen-t is csinálni, de ez lényegesen gyorsabb jelenleg, mivel a gép nincs hálózaton és nincs kéznél semmi amivel másolni tudnék a két gép között.)
[link]
Igazából azt se tudom merre induljak el, sosem volt még ilyen gondom.... a hálózat mindig pöccre működött, ahol linuxot használtam. Routerre van kötve, DHCP bekapcsolva, de nem látom a DHCP kliens listán. -
freemanone
addikt
válasz freemanone #17314 üzenetére
elfelejtettem leírni, hogy erről az apróságról lenne szó: [link]
-
MODERÁTOR
válasz Ultrazord #17316 üzenetére
Próbálkozz a
sudo chown -R felhasználóneved:felhasználóneved /home/felhasználóneved
paranccsal mondjuk tty1-en bejelentkezve. Az egyik lehetséges okot épp abban a hozzászólásban taglaltam amire válaszoltál. De teljesen mindegy, a lényeg, hogy jó eséllyel rootként matattál a saját könyvtáradban, amitől elállítódtak egyes elemek jogosultságai, ami miatt aztán nem tudsz grafikus felületen bejelentkezni.
<-ƘƘ->
-
-
őstag
-
MODERÁTOR
válasz Ultrazord #17320 üzenetére
Ha megnyomod az általad nevezett billentyűkombinációt, akkor kiírja, hogy tty1. Szóval nem igazán értem, hogy mi a kérdés. Amint látod ez egy parancssoros felület, Ubuntun alapból a hetediken (utolsón) fut a grafikus. Miután az utóbbin nem tudsz bejelentkezni, 1-6-ig próbálkozhatsz.
A rendszer frissítése normál esetben nem okoz ilyen hibát, de még csak a felhasználói könyvtáradban sem matat a csomagkezelő. Legfeljebb a terminálba bepötyögött utasításaid mentődnek el ami összeköthető a frissítéssel.<-ƘƘ->
-
sqpp
őstag
P4 3.0GHz HT, 2GB RAM, nVIDIA 7600GT ezzel elmenne a Unity?
-
MODERÁTOR
válasz Ultrazord #17325 üzenetére
Akkor gondolom három lehetséges oka lehet neki:
- Nem azt a parancsot adtad ki mint amire én gondoltam, ezért nem is történt meg az a változtatás ami esetleg javította volna a problémát.
- Nem, vagy nem csak a felhasználó- és csoportneveket kell a sajátodra állítani (chmod).
- Nem a jogosultságokkal van a gond, hanem valami mással.<-ƘƘ->
-
MODERÁTOR
válasz Ultrazord #17328 üzenetére
Az a rekurzív chmod parancs nem volt túl szerencsés, de már mindegy. Próbáld meg azt, hogy törlöd a .Xauthority és a .ICEauthority fájlokat, hátha. Ezek amúgy is automatikusan létrejönnek, csak lehessen írni őket. Ha így sem jó, akkor egész biztosra vehető, hogy valami más okozza a problémát.
<-ƘƘ->
-
nagyúr
válasz lionhearted #17310 üzenetére
Javallanám, hogy látogass HDD- s topicot is időnként, vidítsd fel ott is a fórumtársakat!
Ha ez nem sikerül, az se baj, mert legalább kicsit elmélyülsz a témában, ártani nem fog.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
jonnyjoker01
veterán
Sziasztok! Mitől lehet az, hogy a maximális felbontás csak 640x480? Kijelzőm 1280x768. Mindegyik linux disztribúció alatt ezt csinálja.
Üdv. Johnny
-
sz.balazs.95
veterán
a Firefox-nál KDE alatt hol érhető el az előző munkamenet helyreállítása funkció?
a felső sávon levő menüsor nincs, (Unity-nál van), szóval az nem játszik.a másik: ez a gyönyörűség fogadott, miután kikapcsoltam az egyik monitort:
(azért kapcsoltam ki, hogy normálisan jelenjen meg a YouTube teljes képernyőre rakva)[ Szerkesztve ]
Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.
-
fradi81
veterán
-
sz.balazs.95
veterán
válasz fradi81 #17335 üzenetére
működik, köszi!
arra van megoldás, hogy a YouTube ne így jelenjen meg?
nem vagyok türelmetlen típus, de az, hogy hiba hiba hátán van, kissé kikészít.
Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.
-
nagyúr
válasz sz.balazs.95 #17336 üzenetére
Félve javallanék kipróbálásra Linux MINT Cinnamont v MATE- t, ha kíváncsi vagy milyen a problémamentes disztró!
-
joecontra
addikt
válasz jonnyjoker01 #17333 üzenetére
Valószínű, hogy az X szerver nem tudja kiolvasni az EDID adatokat a kijelződből. Milyen kábellel kötötted össze a gépet és a megjelenítőt?
Üdv,
J -
-
sz.balazs.95
veterán
Akkor tehát a kérdés:
Ki milyen Linux vagy BSD alapú disztrót ajánl, ami nem jön zavarba, hogyha egynél több monitort kell kezelni, és ami nincs tele idegesítő bugokkal?Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.
-
nagyúr
Jól van, fél év múlva majd javaslom Freysis- t is! Bocs, hogy így írom, de ki tudja mi lesz a végleges neve.. Maradhatott volna a régi is, mert ez is az is elég nagy kihívás a nyugodt életet kedvelőknek!
(#17338) joecontra
Milyen kábellel kötötted össze a gépet és a megjelenítőt?Bocs, de elröhögtem magam, mert ilyenkor szokták írni sokan, hogy laptopot használnak.
(#17340) sz.balazs.95
Azt kihagytad, hogy ....amitől Te sem jössz zavarba![ Szerkesztve ]
-
válasz ubyegon2 #17341 üzenetére
Bocs, de a Luna-t október 28-án telepítettem és azóta nem kellett babrálnom
Az meg hogy hogy hívják a bétát, ki nem sz**ja le? Ha csak fele olyan stabil és megbízható lesz, mint a Luna, akkor a Mint elvonulhat egy kolostorba remeténekNever let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
BoB
veterán
válasz sz.balazs.95 #17340 üzenetére
Próbáld ki a Mint-et, állítólag azon minden tökéletes
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
nagyúr
Bocs, de a Luna-t október 28-án telepítettem és azóta nem kellett babrálnom
Ha csak felteszi az ember és inkább Win- t használ...Nehéz összehasonlítani két disztrót, ha az egyik csak 2 változatban létezik fenállása óta, azzal, amelyik már 17x akárhány DE- vel jött ki.
Amúgy hiába a Luna név, a zűrben akkor is a Debian 6 van!(#17343) jonnyjoker01
+1(#17344) bob.zxr
A Mögöttes szándék/irónia ellenére ez a száraz tényálladék. Mernél Buguntut javallani egyébként?[ Szerkesztve ]
-
sz.balazs.95
veterán
Nézegettem a distrowatch-ot, és alapvetően 3 disztró tetszett meg:
Mageia, openSUSE, CentOS.
Ki melyiket ajánlja?Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.
-
törölt tag
válasz ubyegon2 #17345 üzenetére
Linux Mint is effektíve egy "buguntu". amint hintenek róla a Mintesek, az részben marketing rizsa, csak egy n+1. Ubuntu fork, nem a megváltó. főként azért lett népszerű a Linuxosok körében, mert felkarolták a gnome2-t és folytatják azt MATE néven és egyúttal becsomizták a Mintbe, mert hogy annak idején a gnome3 sokaknak nem tetszett. btw az eOS köv. verziójának névváltoztatását megindokolták. elementaryos.org/journal/elementary-os-isis-is-now-freya, azért figyelmes tőlük.
[ Szerkesztve ]
-
-
sz.balazs.95
veterán
jó, akkor openSUSE lesz. A vitázást meghagyom nektek.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Milyen mosógépet vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- World of Tanks - MMO
- Politika
- Elite szett, óriás telep és szuperfényes kijelző
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- PlayStation 5
- Valorant
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
- World of Warcraft (WoW) Díszdobozok
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest