Hirdetés
- Mikrotik routerek
- AliExpress tapasztalatok
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Mesterséges intelligencia topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Windows 11
- Sweet.tv - internetes TV
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Norton védelmi programok (NAV & NIS & N360)
- Milyen NAS-t vegyek?
-
IT café
TP-Link WR1043ND - N450 router
Új hozzászólás Aktív témák
-
dbius
veterán
Üdv!
Nekem v1-es, nem moddolt 1043-as routerem van, amin jelenleg a legújabb gargoyle van.
Melyik fájlt kell letöltenem, ha ki akarom próbálni a lede fastpath verziót? Below 64mb könyvtárból a ...factory végződésűt gondolom, de szeretnék egy megerősítést kérni!
-
dbius
veterán
válasz vargalex #69202 üzenetére
Nekem is újra üzembe kellett helyeznem a régi 1043nd v1-es routeremet. Felraktam a legújabb Gargoyle firmwaret, korábban is azt használtam.
Kábelnetem van, 100 megabites letöltési sebességgel. Egy Dell Poweredge T20-as van cat5e kábellel a routerre kötve, (gigás a létrejött kapcsolati sebesség) és nem tudom miért, de nekem is csak 25-35 megabit a letöltési sebesség.
Kábelmodem és router között cat6 kábel van. Routert kihagyva, közvetlen a szerverre kötve megvan a 100 megabit.
Igazából nem fogok vele különösebben foglalkozni, mivel csak pár napig fog menni ez a felállás, utána a router megy vissza egy digi pppoe kapcsolathoz, ahol hozta eddig a csomagban szereplő sebességeket.
-
dbius
veterán
Üdv! Azokhoz fordulnék segítségért, akik openvpn servert használnak a routeren, vagy értik a lelkivilágát a vpn-nek.
Nekem a v1-es routeremen 1.6.1-es gargoyle firmware van, amin alapból van openvpn server. Be is állítottam, használom is, tudok hozzá kapcsolódni, proxyként használni.
Az egyetlen és legfőbb problémám viszont, hogy nem érem el a routerhez kapcsolódó gépek megosztásait a vpn kapcsolatot használva. (főként Win7, illetve van Ubuntu és Linuxmint általi samba megosztás is)
Mit kellene módosítanom az alábbi beállításokon, hogy a lanon lévő gépek megosztásait is elérjem a vpn szerverhez kapcsolódva?
A pirossal bekarikázott subnetet kellene valahogy beállítanom? Ha igen, hogyan, mire? A router jelenleg a 192.168.1.x tartományból adja a lanon lévő gépeknek az ip címeket, dhcp-n, de valójában fix ip-t kapnak a gépek mac cím alapján.
Bevallom, hogy próbáltam átnéztni az openvpn wikiket és leírásokat, valamint a gargoyle oldalán lévőket is, de nem boldogultam velük, nem jött össze a dolog.
Remélem van valaki, aki világosságot teremt setétségemben Thx!
Szerk: A subnetes részen belül ezt lehet állítani:
[ Szerkesztve ]
-
dbius
veterán
Mióta megvan a router (1043), gyári firmwareket használtam, többnyire gond nélkül. Azonban régóta nézegettem a dd-wrt-t, valamint az open-wrt-t, ill. a Vargalex által összeállított példányokat, de eddig valahogy nem váltottam.
Aztán április végén a telefonomon is romot cseréltem - az viszont nem vált be, ment vissza a backup - mikor a topikot olvastam láttam, hogy említve lett a Gargoyle firmware. Nem hallottam még róla, ezért nézegettem. Szimpatikusnak tűnt, fel is raktam az 1.5.9-et.
Bevált. Egyszerű, érthető, jól konfigolható. A wifi azóta egyszer nem indult el a routerrel együtt (esténként áramtalanítom a géppel együtt, egy belkin túlfeszvédős elosztó billenőkapcsolójával), de ssh-n belépve reboot nélkül életre kelt, parancssorból. (esténként áramtalanítom a géppel együtt, egy belkin túlfeszvédős elosztó billenőkapcsolójával)
Igaz, nem használom ki a lehetőségeket, nincs rá se nyomtató, se vinyó kötve, de összességében eddig stabilabbnak tűnik a gyárinál - ami magasabb számú kapcsolatnál dobálta a netet -.
Szóval köszönet, hogy megemlítettétek
-
dbius
veterán
(#25693) CBool: A bandwidth capability azon az értéken jó, ahogy a linkelt képen szerepel.
A leadott teljesítményt nézd meg, állítsd legmagasabbra/legerősebbre. Nálam ez driver szinten sugárzási teljesítményként szerepel és 5-ösön, legmagasabb értéken szerepel (Intel 5100 a laptopomban lévő wifi)
[ Szerkesztve ]
-
dbius
veterán
(#25672) raidx: Azért van még olyan, aki a gyári firmware-t használja, de én inkább read-only vagyok, mert egyelőre nem éreztem szükségét a 3rd party cuccnak, bár alkalmanként vannak problémáim, de hogy ezt a gyári firmware okozza-e vagy a hálózatom/szolgáltató minősége, azt nem tudom biztosan.
Én kb. hasonló felállásban használtam eddig a routert. A Router gyári, legújabb firmwarerrel a földszinten van, az emeleten pedig egy kliens gép, egy "G"-s usb stickkel.
A távolság olyan 4-6 méter lehet. A jelerősség viszont 70%-os szokott lenni, és majdnem mindig 54Mbps a csatlakozás sebessége. Igaz, nálam a net csak 6/1 megás, így a maxot simán hozta.
Pár napja viszont lecseréltem a routeren a három antennát erősebbre és a kliens gépen is usb sticket cseréltem, egy N-es, 150-esre.
Azóta a csatlakozási sebesség is folyamatosan 150-et mutat, a jelerősség is nagyon jó és ha másolok földszintről az emeleti gépre (vagy ről), akkor a korábbi 2 MB/s-ról 6-7 MB/s-ra nőtt a másolás sebessége.
Ebből ítélve Nálad lehet valamilyen probléma. Nincs a környékeden ugyanazon a csatornán, vagy közvetlenül mellette másik wifi? Ha igen, válts csatornát, lehetőleg olyanra, amelyiknek a környéke sem foglalt még.
Aztán próbáld meg a routert 11bgn mixedre állítani, majd a channel width értékét 40mhz-re állítani, a Max Tx rate-t pedig 300mbps-re.
Ezen kívül a kliens gép wifi eszközének tulajdonságainál windows7 esetében vezérlőpult - hálózati kapcsolatok - majd a wifi eszközön jobb klikk, tulajdonságok, majd beállítás, aztán a speciális fülön keress olyasmit, hogy: 802.11n csatorna-sávszélesség 2,4ghz. Ennek az értéke ne 20mhz legyen, hanem auto vagy 40mhz.
Ezt követően a biztonság kedvéért indítsd újra a gépet, majd tesztelgess. A fenti beállítások nélkül a saját laptopom sem tudom 300mbps-en csatlakozni a routerhez, csak maximum 150-nel. Azóta viszont simán csatlakozik 300-on és ez érezhető a fájlok másolási sebességén is.
[ Szerkesztve ]
-
dbius
veterán
válasz Speeedfire #24933 üzenetére
én nem vagyok annyira benne - mivel egyelőre gyári firm van a cuccosomon -, csak a hibaüzeneteket "detektáltam" linuxos világomból
-
dbius
veterán
válasz huliganboy #24931 üzenetére
A lucit azért nem tudod felrakni, mert nem találja a hibaüzenetben feltüntetett 3 csomagot:
luci-admin-full
luci-fastindex
luci-app-initmgrVagyis nincs benne a tárolóban, ahonnan le akarja tölteni ezeket a csomagokat.
A webif-t pedig azért nem, mert egy fájl, amit fel akar rakni, az már egy másik csomag részeként fent van és nem tud vele mit kezdeni:
* check_data_file_clashes: Package webif wants to install file /www/index.html
But that file is already provided by package * luci-sgi-cgi
* opkg_install_cmd: Cannot install package webif.A kettő közül szerintem jelenleg a webif-t tudod könnyebben feltelepíteni, de ahhoz le kell szedned legalább azt az egy luci csomagot - ez lehet egyben leszedi a többi lucis csomagot is, ha más csomag függ tőle -, amire hivatkozik a webif telepítésekor:
luci-sgi-cgi
-
dbius
veterán
Amiket én találtam a kworkerrel kapcsolatban, vagyis az általa okozott magas cpu használattal kapcsolatban, az úgy tűnik, hogy bug.
Bele kellene forgatni az új firmwarebe az előzőben lévő kernelt, mert ahogy nézem, azzal nem tapasztaltatok ilyen loadokat.
-
dbius
veterán
válasz Hunsaman #24217 üzenetére
Akkor nem ez a hiba.
Viszont a két router különböző tartományokból oszt IP címeket a hozzájuk csatlakozó gépeknek? Ha nem, akkor az is okozhatja a hibát, legalábbis véleményem szerint.
A példa kedvéért, ha:
1. router 192.168.1.1-től osztja a címeket, akkor a
2. router 192.168.2.1-től, vagy más tartományból ossza.Illetve megnézheted, hogy a 2. router tud-e csatlakozni a netre, a webes felületén próbálj pingelni különböző weboldalakat.
Ha a pingelés működik, akkor a 2. router "kap netet", a hozzá csatlakozó gépek pedig csak beállítási hiba miatt nem.
-
dbius
veterán
-
dbius
veterán
Nem a kábel rossz, amivel a notit kötötted a switchre?
Szerk: Látom már, hogy valószínűleg nem a kábel a hunyó, ha ugyanazzal a kábellel a többi cucc ki tud menni a netre. Akkor viszont próbálj fix ip-t adni a laptop mac címe alapján a router beállításain belül, lehet a dhcp nem megy rendesen.
Vagy próbáld meg a laptop hálózati kapcsolatát letiltani, újraengedélyezni, ill. javítást.
szerk: Intruder2k5: közben újra átolvastam
[ Szerkesztve ]
-
-
dbius
veterán
Nálam amikor megáll a netforgalom időszakosan, akkor előfordul, hogy el tudom érni a router webes felületét, de olyan is, hogy nem. Kb. fele-fele az arány.
Szerk: Ill. azt figyeltem még meg, hogy amikor leáll a forgalom, akkor az oldalak betöltésének, frissítésének megkísérlésekor nem jelez hibát, a letöltések sem szakadnak meg, olyan, mintha csak minimumra lenne állítva a sebesség. Aztán hirtelen megindul minden...
[ Szerkesztve ]
-
dbius
veterán
válasz vargalex #24015 üzenetére
"Éppen most van készítés alatt egy friss verzió"
Eddig a gyárit használtam, mert nem volt olyan dolog, ami miatt ne lett volna elég a tudása, viszont az elmúlt időszakban naponta tapasztalok olyat - legfrissebb gyárit pár napja raktam fel, ezzel is ugyanaz a szitu -, hogy a net megakad, a router elérhetetlen, majd kb. fél perc múlva megy tovább minden, mintha mi sem történt volna.
UTP kábel hibára ezzel kapcsolatban nem gyanakodnék, mert akkor szerintem folyamatos csomagvesztésem is lenne, de ilyeneket nem tapasztalok, ill. a letöltött cuccok is hibamentesen jönnek le.
Viszont ha kész lesz az új builded kipróbálom.
[ Szerkesztve ]
-
dbius
veterán
válasz Intruder2k5 #23756 üzenetére
Igen, valóban erre vonatkozott az eredeti hozzászólásom. Bár konkrétan én sem tudom, hogy itt mi a mount helyes paraméterezése, csak a Linux ismereteim miatt jegyeztem meg, hogy szerintem azért nem működött a kollégának, mert rossz volt a mount parancs sorrendje (hova és mit volt a - mit, hova sorrenddel szemben)
-
dbius
veterán
Akik a gyári firmware-t használják még rajtam kívül: aug. 20-án új verzió jelent meg.
-
dbius
veterán
válasz sorcerer86 #1342 üzenetére
Majdnem hasonló eredményeket értem el:
A routeren legfrissebb gyári firmware van (egyelőre elég ez is számomra). Laptopomban Intel 5100 wifi van, ezzel csatlakozva a routerhez:
1. 20mhz-en a másolás 4MB/s körül mozog és 65Mbit a kapcsolat kijelzett sebessége
2. driverben nálam másik lehetőség auto, ezen a másolás 7-7,5MB/s körül alakul max, ilyenkor a kapcsolat kijelzett sebessége 150, bár néha felugrott a kijelzett érték 215-re, de pár másodperc után visszaugrott 150-re. Azonban a másolás sebessége akkor sem változott, ha 215-re ugrott a kapcsolat sebessége.Nem tudom hogy lehetne összehozni az ettől nagyobb sebességű kapcsolatot, pedig jó lenne.
Új hozzászólás Aktív témák
- Nintendo Switch OLED 19.0.1 Dual-Boot Cfw + 128GB MicroSD + Atmosphere 1.8.0, 3 hó garival!
- XBOX ONE S 1TB, dobozában, gyári tarozékaival és 6 hó garanciával, Bp-i üzletből!
- XBOX ONE X 1TB, makulátlan szép állapotban, 6 hó teljeskörű és 1 év SW garanciával Bp-i üzletből!!
- XBOX Series X, dobozában, gyári tartozékaival, 2025.06.28.-ig gyári garancia!! Bp-i üzletből eladó!
- GIGABYTE Nvidia Geforce GTX 1080 TI Aorus
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest