Hirdetés
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hálózati / IP kamera
- Linux kezdőknek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Windows 11
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- Microsoft Excel topic
- Total Commander
-
IT café
Ismert ventilátor gyártók termékeinek adatlapjai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
atiska007
senior tag
válasz DroiDMester #3299 üzenetére
Azért a 27mm-es venti magassággal 100% biztosra nem lehet kijelenteni, hogy mindenbe IS belemegy. Az én tápomba is úgy kellett "belenyomorgatni", mert 25mm-es volt benne.
Belement végül, de abszolút nem passzentos.Mittudomain!
-
nagyúr
F12 az köszönő viszonyba sincs a P12.vel szóval azzal kár is kísérletezned!
Ha el is indul majd(bár kétlem) annyi levegőt nem fog meg mozgatni mint egy lepke fing.
Pár HSZ.el fentebb leírtam a P12/P14 jó BÁRMELYIK tápba, ebbe bele tartozik a tied is szóval, nem kellett volna még 30.at se vissza olvasnod!
-
8th
addikt
válasz DroiDMester #3296 üzenetére
Visszaolvastam nem három hozzászólást és nem is harmincat. Az én konkrét kérdésemre nincs releváns válasz a topikban. Többen is megkérdezték már ezt. Van itthon egy bontatlan F12-m valahol előtúrom és felhasználom azt. Adatait összehasonlítva közel ugyanazt tudja mint a P12. A gép egy kb 50w nagyon max. 60w csúcsfogyasztású kétmagos igp-s irodai gép. Ahhoz elég lesz. Elvileg már 2.7v-tól elindul mindkettő. Használtam ilyet régebben egy másik tápban ott szépen helytállt egy minimum dupla ennyit fogyasztó gépben. Feltételezem ide is elég lesz. Köszi a segítséget.
atiska007 Én is erősen támogatnám a topik összefoglaló frissítését. Egy ház ventilátor topikban elmenne ez az összefoglaló de itt barkácsolás kábelvagdalás forraszgatás van. Arról pl. semmi sincs az összefoglalóban, hogy hogyan köss be egy ventit, a csatlakozón melyik szál melyik, a gyáritól nagy mértékben eltérő teljesítményfelvételű ventilátor alkalmazása okozhat-e bármi problémát a tápban és a többi. Tudom ott a google rá lehet keresni de ha már egyszer itt van ez a topik. Rengeteg újra és újra feltett kérdés elkerülhető lenne pár alapvető dolog leírásával, magyarázatával. Szerintem.
Analóg vén majom egy digitális világban
-
atiska007
senior tag
válasz DroiDMester #3296 üzenetére
Egyetértek, de talán ha bekerülne az összefoglalóba (dátummal), hogy épp mi az ajánlott univerzális, mindent vivő venti, lehet kevesebbszer hangozna el a kérdés.
Téma összefoglaló Utoljára frissítve: 2014-05-07 21:30:55
És találtam linkeket, amik már nem is élnek.[ Szerkesztve ]
Mittudomain!
-
nagyúr
-
8th
addikt
Üdv. A tápomban egy ilyen ventilátor dolgozik. Már borzalmasan hangos, szeretném cserélni. Ventilátor esetében felfelé/lefelé ettől 0.30A-tól el lehet térni vagy pontosan ugyan akkora "teljesítményűt" keressek hozzá? A táp egy Chieftec GPS-450AA-101A.
Köszi
Analóg vén majom egy digitális világban
-
robertosz91
tag
válasz DroiDMester #3293 üzenetére
Megoldódott. Valószínűleg a szétszedéskor elmozdult a 2pines csati. Ugye ahhoz nem nyúltam mert forrasztottam, és tele volt ragasztózva. Levakartam a ragasztót, és simán visszaraktam. Utána egyből indult. Pedig oda direkt nem nyúltam és mégis ott volt a hiba. Köszi szépen a tanácsokat. Jó csendes lett tőle a gép! Nagy pacsi neked!
Az élet jó, csak meg kell tanulni lebegni a sz@rban.
-
nagyúr
válasz robertosz91 #3292 üzenetére
mennie kell, ha a gyári venti ment alapjáraton akkor ennek is mennie kell!
biztosan jól kötötted be a vezetékeket? nem fordítva vagy nem a megfelelő 2.őt!
-
robertosz91
tag
Kicseréltem a ventit p12-re. De amikor indítom a gépet nem pörög fel a venti. Már vagy 5x átnéztem hogy nem-e kötöttem félre, de nem. Vagy ez a p12 nem pörög egyből csak ha melegszik a táp?
Az élet jó, csak meg kell tanulni lebegni a sz@rban.
-
robertosz91
tag
válasz DroiDMester #3289 üzenetére
Köszönöm a válaszokat. Hát nem tudom hányszor megy 100-on, de egy tuningolt procit és egy tuningolt vega 64-et kell etetni .
Ma megnéztem a garilapot és még 1 hónap gari van rajta. Már írtam a hardveres kolegának akitől vettem, majd elmondja mi a teendő. Lec-ről van szó egyébként. Más gyengébb tápot nem fogadok el, az biztos. Az értékét adják vissza, vagy javítsák. De egyébként van Raider II ha jól tudom. Meg találtam egyébként egy Cryorig QF120 CR-QFC ventilátort ami tudja a gyári venti teljesítményét ha úgy van. Amit írtál a P12-ről elhiszem, hát csak veterán vagy, és akkor lehet azt veszek bele. De majd ha ír Lec kiderül mi lesz.Az élet jó, csak meg kell tanulni lebegni a sz@rban.
-
jeni
félisten
válasz DroiDMester #3289 üzenetére
Vagy cserélik gyárira a ventit vagy javítás hiányában ujat kap vagy csere utalványt. Nem köteles elfogadni ha más gyengébb tápegységet kínálnak fel neki. Sosem adnék olyan tanácsot,hogy egy tényleges garanciális készülékbe cseréljen is bárki valamit is.
Amíg garis én nem nyúlnék bele! Lehet az oda szállítás 1500Ft de a vissza szállítás költséget nem őt terheli. ÁRBAN ugyan ott van.
Az is igaz majd eldönti mi jobb neki. -
nagyúr
válasz robertosz91 #3287 üzenetére
és sz.ted a tápokban mikor megy 100% on a venti? még több órás folyamatos 100% os terhelésen se megy feljebb 50-60% nál a venti fordulata!
amúgy is a P12.sokkal nagyobb statikus nyomással rendelkezik, ez többet számít mint a CFM érték!
Nyugodtan cseréld ki bármekkora akár 1500W os tápba is elegendő a P12/P14 teljesítménye!
jeni nem valószínű hogy újat kap, mivel már évek óta nem létező széria max valami gagyi HEXA-t adnak cserébe ami sokkal gyengébb kategória!
és lehet az úti(posta)költség amíg eljut a szervizbe többe kerül mint a P12 ami 1200.Ft
[ Szerkesztve ]
-
jeni
félisten
válasz robertosz91 #3287 üzenetére
Szia!
HA garis nincs további teendőd,vissza viszed ahol vetted sőt akár egy újat is kaphatsz! -
robertosz91
tag
Sziasztok!
Lenne egy olyan problémám, hogy döglődik a ventim egy FSP 650 Raider-ben. Még garis 6 hónapig elvileg. Olvastam hogy Artic P12 kéne bele, csak az a probléma, hogy a gyári Yate Loon D12SH-12 venti 2200rpm/88CFM adatokkal bír. Ahogy olvastam az Artic P12 csak 1800rpm/56/CFM-el bír. Akkor most mitévű legyek?Az élet jó, csak meg kell tanulni lebegni a sz@rban.
-
N.Ferry
senior tag
Sziasztok!
Ide irányítottak.
Ez lenne a kérdésem.
Walking Dead
-
Gabesz87
veterán
Áh, már tuti nem. 2013-as. Az a gáz, hogy új korában, amikor osszeraktam a gépet, már akkor is megvolt ez a hang. De nem jöttem rá akkor sem hogy mi csinálhatja. Az is lehet hogy nem a táp. Első körben talán lecserelem a CPU hűtő ventijet, aztán meglátom. Nem sok kedvem van ehhez a táp venti cserehez.
-
jeni
félisten
válasz DroiDMester #3282 üzenetére
nem írtam típust,mert nem tudom,hogy milyen méretű venti kell oda?
feltehetőleg a P12, de pont az nincs náluk.
a márkát jelöltem csak ami a listából ki kereshető.
innen kikeresve ez a gyári van benne és így a P12 javasolható
ADDA AD1212MB-A70GL[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
-
jeni
félisten
válasz Gabesz87 #3280 üzenetére
XFX Pro 450W táp garis még? minőségi darab és az én ugyan olyan típusú XFX Pro 650W simán megy vagy 7 éve (közben eladtam)
lehet csapágyas lett a benne levő venti.
általában ezt szokták javasolni
Arctic venti és 3 pin legyen abból csak kettőt kell bekötni -
Gabesz87
veterán
Üdv. Volna egy kérdésem táp venti cserével kapcsolatosan, ide iranyitottak. Itt lenne a sztori, és a kérdés.
-
Zsoca_D
tag
válasz DroiDMester #3278 üzenetére
Hmmm... Ez elég vicces, mert én egyrészt egy fórumban azt olvastam, hogy "Globe Fan RL4Z T1352512HH, 140mm, 12V, 0.45A, 1200rpm" van benne. Ezután biztos ami tuti alapon megnéztem az EVGA gyártói honlapját (mivel furcsa volt az a 135 a nevében), ahol konkrét típust nem írt ugyan, de azt igen, hogy 140mm-es a venti: [link] "specs" fülecske legalján.
Amikor szétszedtem, akkor nem is figyeltem, hogy milyen néven fut a benne lévő venti, de az 140mm-es volt szerintem. Sajnos már kidobtam.
A lyuktávolság mindenesetre tökéletesen egyforma volt. -
nagyúr
válasz Zsoca_D #3277 üzenetére
a képet EVGA 750 BQ belsejéből linkeltem!
itt egy T1352512HH venti szerepel! Ez pedig 135x25mm méterű a nevében is benne van 135 25
ezért kérdeztem hogy stimmelt e a lyuktávolság
-
Zsoca_D
tag
válasz DroiDMester #3275 üzenetére
Nekem EVGA 750BQ-m van. Abban 14cm a gyári venti (a 750GQ-n tényleg 13,5). Lyukak tökéletesen passzoltak. És igen, erre a plexire gondoltam. Ezt eltávolítva tökéletesen befért a P14. Tulajdonképpen a plexi rögzítőcsavarja feküdt csak fel egy picit. Úgy éreztem, hogy azzal együtt is akadás nélkül befért volna, de így a tökéletes.
-
atiska007
senior tag
válasz DroiDMester #3275 üzenetére
Ilyen terelőlemez volt nekem is a Corsair GS600-ba, de én is kidobtam, mert nekem is éppen hogy belefért a P14, nekem szinte már erőszakos kellett legyek, hogy beleférjen.
Viszont majd szét kell szedjem, mert mintha valami valahol valamibe beleér, pici "ciccegés" hallatszik néha.
Viszont tényleg teljesen hangtalan, miután kicseréltem a táp ventijét jöttem rá, hogy az csinálta addig a legnagyobb zajt.
Végre szinte teljesen csöndes az egész gép alapjáraton, terhelve azért már nyomja a zajt a vga ventiMittudomain!
-
nagyúr
válasz Zsoca_D #3274 üzenetére
Ha erre a plexi légterelőre gondolsz, ezt nyugodtan ki lehet dobni belőle
Elvileg azért teszik bele némelyik tápba hogy hátra felé terelje a levegőt, ne azonnal távozzon a szellőző nyíláson(némelyik tápnál már túlzásokba is esnek mert szinte a venti felét letakarják így), de gyakorlatilag inkább csak ront a hűtés teljesítményén, szóval nem vesztesz vele semmit hogy kihagytad!
Inkább itt az lenne a kérdés hogy a gyári venti elvileg 13,5.centis hogy bírtad bele tenni a 14.est? stimmeltek a felfogató lyukak? vagy kicsit erőszakoskodni kellett?
[ Szerkesztve ]
-
Zsoca_D
tag
válasz Zsoca_D #3269 üzenetére
Na, gondoltam beírom, hogy az Arctic P14 tökéletesen működik a tápomban. Gyakorlatilag hangtalan. Belefért az EVGA-ba, de le kellett vennem azt a légterelő kis lemezkét, mert az adott majdnem egy mm-t. Beerőltethettem volna a levétel nélkül is, de nem tökéletesen feküdtek a doboz szélek egymáshoz. Állítólag legtöbb tápnál nincs is ott az a félkör alakú terelőlemez, és nem igazán lényeges.
-
atiska007
senior tag
válasz Bitpalace #3272 üzenetére
Tudtommal nem kell pwm, mivel a tápok nem pwm, hanem fesz alapján szabályoznak.
Én artcic p14-et vettem (ezt ajánlotta itt mindenki), DE ez nem 25mm magas, hanem 27.
Szét kellene szedned és megmérned, hogy belefér-e.
Ha igen, akkor nagyon jó választás, halk, olcsó és jók a paraméterei.[ Szerkesztve ]
Mittudomain!
-
Bitpalace
senior tag
Sziasztok!
Kerdesem az lenne hogy van egy fsp hyper 600m tapom es szeretnek benne ventit cserelbi hallkabra.
Tudnatok nekem segíteni hogy milyet lenne érdemes bele tenni? Gondolom pwm kell bele o szabalyozza. Semmi adatot nem találtam erről..Köszönöm előre is
-
malagutif122
tag
Sziasztok!
Fsp Hexa 400W-os tápegységben cserélnék ventillátort milyet ajánlatok hozzá?
Nem találok 120mm-es hozzá valót csendes venti kellene. -
atiska007
senior tag
válasz Zsoca_D #3269 üzenetére
Igen, gyanakszom erre én is, hogy az én tápom dzsunka ventijének is magasan felé lőttek az értékekben, mert annak is valami hihetetlen értéket adtak meg.
Végül gyorsan módosítottam a rendelést, p14 jön nekem is.
Remélem be is fog férni, mert a p14 2mm-el magasabb, mint a gyári (meg úgy általában a szabványnál).Mittudomain!
-
Zsoca_D
tag
válasz DroiDMester #3266 üzenetére
A 27mm-ert szerintem megoldom akkor is, ha nem pont bele való. Max kicsit hosszabb csavar a védőrácsba, meg esetleg valami tömítés körbe.
A bajom inkább az, hogy a 72,8cfm elég lesz-e. Valahogy az a gyanum, hogy a jelenlegi ventinek az adatai el lettek írva, és az a 129,8 nem cfm, hanem m3/h akar lenni, és akkor a P14-ből bármelyik elég lehet. Sajnos az eredeti ventihez nem találok hivatalos (gyári) oldalt a technikai paraméterekkel.
Erre tud valaki biztos választ adni?
Ezen kívül sejtem, hogy a 0,15A az eredeti 0,45-höz képest nem okoz gondot, de azért azt sem tudom biztosan.@(#3265) atiska007
Néztem azt a ventit is, mert a sok keresés alatt azt találtam a "legerősebbnek", de azért elírtad a légszállítását. Az a 160 nem cfm, hanem m3/h, ami 94,2cfm-nek felel meg.
Amúgy pont ezért gyanakszom arra, hogy az én eredeti ventimnél elírták (csak fórumban találtam meg) az adatokat, mert ha a legnagyobb légszállítású, amit gyorsan találtam ilyen méretben ez a 94,2cfm-es, akkor mégis hogyan lehetne az eredeti az EVGA-ban 130cfm??? -
tmarkee
tag
válasz DroiDMester #3263 üzenetére
Igen, akinek van hozzá érzéke, akinek meg nincs az vigye el szakemberhez :-) az aliexpress-en lehet rendelni mindig a szokásos Yate Loon-t, de az Arctic persze, hogy jobb lenne.
[ Szerkesztve ]
# apt upgrade
-
atiska007
senior tag
válasz DroiDMester #3266 üzenetére
Hűha, akkor lehet én is meg fogom szívni vele a Corsair gs600 tápba
[ Szerkesztve ]
Mittudomain!
-
nagyúr
válasz atiska007 #3265 üzenetére
Írtam már erről korábban, jó venti csendes, de sajnos csak 4,5.Volt körül indul el, így elég sok tápba nem jó, mert megse fog moccanni 3,5.voltal ami sok tápnak az alapfeszültsége amit kiad a ventinek
A P14. minden szempontból jobb ha elfér a 27mm vastagság, sokkal nagyobb a status nyomása alacsony fordulatnál.
És elindul bőven 3.volt alatt is így minden tápba jó.
[ Szerkesztve ]
-
atiska007
senior tag
válasz Zsoca_D #3264 üzenetére
Én végül ezt vettem: https://www.bequiet.com/hu/casefans/1634
Figyelj, mert van több alverzió, ez a nem PWM-es, high speed verzió (BL82 !!!!).
3 pin-es, 160 CFM, 0,31A, 1600rpmEz szerintem neked is tökéletes választás.
Mittudomain!
-
Zsoca_D
tag
Hello
Van egy EVGA BQ750 tápom, amiben elkezdett durván vibrálni a venti. Beremeg az egész gép.
Kikerestem, hogy elvileg egy ilyen van benne: Globe Fan RL4Z T1352512HH, 140mm, 12V, 0.45A, 1200rpm, 129.76 CFM, 38.8 dB, Teflon Nano Bearing fan., de még nem szedtem szét.
Látom, hogy ilyen méretből az Arctic P14-et ajánljátok, de két kérdésem lenne:
1. Be kellene, hogy férjen az a 27mm vastagságú P14 a jelenlegi szabvány 25mm-es helyett?
2. Elég komoly adatbeli különbségek mutatkoznak a két venti között. Ez nem lesz gond?
Arctic P14 vs jelenlegi:
1700rpm vs 1200rpm
0,15A vs 0,45A
72,8cfm vs 129,8cfmVicces (vagy annyira mégsem), hogy pontosan 2 nappal a garancia lejárta után kezdett vibrálni. Amúgy azt sem értem, hogy miért csak 24hó garit kaptam az Alzánál, mikor EVGA elvileg 5év. Nagy nyugodtan visszavittem gariztatni, aztán az üzlet előtt vettem észre, hogy pár napja lejárt. Végül be sem vittem.
-
nagyúr
-
atiska007
senior tag
válasz DroiDMester #3261 üzenetére
Köszi, de ezzel az a baj, hogy a régi venti 2 pines. Ezt nem tudom bele tudom-e erőszakolni...
Mittudomain!
-
nagyúr
-
atiska007
senior tag
[Volt] már szó róla, de kb 7 éve, ezért most újra megkérdezném, hogy tudtok-e ajánlani a Corsair GS600-hoz csere ventilátort.
Sajnos elkezdett kerregni és most szét van szedve a gép, könnyen ki tudnám cserélni.
Köszönöm![ Szerkesztve ]
Mittudomain!
-
katona.jozsi
aktív tag
válasz DroiDMester #3258 üzenetére
Olvastam, de ezek 12cm és 14 cm-es ventik, nekem pedig 40x40x20mm-es kellene. De azért .
"Impossible only means that you haven't found the solution yet."
-
nagyúr
válasz katona.jozsi #3257 üzenetére
Ha olvasnál pár hsz.el feljebb már tudnád a választ!
Arctic P12/P14 olcsó jó és megy 3.Volt alatt is
-
katona.jozsi
aktív tag
Sziasztok!
Egy Enhance 600w Flex ATX táp: [link] ventijét: [link] szerettem volna Noctua-ra cserélni (zajos). [link] Sajnos a Noctua venti nem indul el. Feltételezem a 3.5V volt az oka, amelyet a táp 400w-ig ad le a ventinek. Kérnék tanácsokat. Milyen egyéb, halk ventit ajánlanátok?"Impossible only means that you haven't found the solution yet."
-
Gerasz
aktív tag
Sziasztok!
Van egy FSP tápom benne D12SM-12 ventilátor (76.50 CFM), elég hangos sajnos. Mire tudnám cserélni?
Köszönöm szépen
Elnézést, pont felettem volt hasonló kérdés
[ Szerkesztve ]
-
v3g374
tag
FSP Hexa HE 500 550W táp venti cserélve Arctic P12-re, és hetek óta tökéletesen üzemel!
A tápban 2 tűs venti volt, azt kiforrasztottam.
Helyére került a P12 föld és a táp kábele, a harmadikat elvágtam az nem kell már.Még egyszer köszönöm a tippet! Ezt a műveletet most már minden tápon el fogom végezni!
-
arnoldito
senior tag
válasz tmarkee #3253 üzenetére
Köszi az infót. Kompresszorral kifújattam, a tápban sok por nem volt, szinte semmi. Most szétkapom a venti részét, ha jól látom külön ki lehet venni a ventit. A többi csavaron matrica van, azt nem akarom leszedni. Írok mire jutottam. Amúgy beszéltem a hölgyel, mondta vigyem vissza, vissza adja a pénzt ő meg legariztatja. De direkt ilyen tápot kerestem, most táp nélkül leszek akkor...
[ Szerkesztve ]
-
tmarkee
tag
Ha nincs teljesen gallyon (kerreg, hallhatóan oda vannak a csapágyak) a ventillátor, akkor az is gyakran segít, ha szétszeded a tápot, kibontod a ventit és a lapátok belső felületére ráragadt port letakarítod meg úgy általában portalanítod a táp összes belső alkatrészét - már amennyire lehet. Különböző mennyiségű por ragad rá a lapátokrak és ettől kiegyenlítetlen lesz a súly eloszlása a forgó lapátokon és ettől szokott elkezdődni a kotyogás.
# apt upgrade
-
arnoldito
senior tag
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Vettem egy Cooler Master 1200W Platinum tápot. Úgy zörög benne a ventiláror, ráza az egész asztalom. Persze a hölgy akitől vettem azt mondja ez kipróbált, megkímélt táp, garancia van rá, de ha vissza viszem az 1 hónap biztos. Amúgy a tápnak nincs baja. Érdemes lenne, ha én kicserélem a vetit vagy vigyem vissza gariba? Néztem hozzá vetit, de nem is találok olyant. Ez van benne. Protechnic 135mm x 25mm Köszönöm a segítségetek!
-
v3g374
tag
Droidmester: Köszi a tippet! Rendeltem én is egy P12-t, az FSP Hexa 550-be. Már régóta zúg, 2x olajoztam, de meguntam. Nekem is ua. a sz*r YL venti van benne, ami #3200-es képeken is van.
Amint megjött és beforrasztottam, írok én is véleményt. -
tmarkee
tag
-
nagyúr
-
tmarkee
tag
válasz DroiDMester #3246 üzenetére
Szia!
Az nem lesz gond, ha az eredeti gyári venti Yate Loon D12SM-12 70,5 CFM-es, az Artic P12 meg csak 56 CFM-es? Elég lesz az a tápnak?# apt upgrade
-
Snowy_owl
őstag
válasz DroiDMester #3246 üzenetére
Megtaláltam, köszönöm. Akkor majd beszerzek bele egy ilyet, aztán hátha jó lesz.
régen minden jobb volt, régen még a "régen minden jobb volt" is jobb volt.
-
nagyúr
válasz Snowy_owl #3245 üzenetére
Kicsit olvass vissza! Nemrég írtam erről hogy PWM ventit NEM AJÁNLOTT feszültség alapon(a tápok így vezérelnek) használni mert ez lesz az eredménye hogy morog/búg/berreg mivel a PWM ventik inpulzussal szabályozzák a fordulatukat!
Linkeltem be nagyon olcsó és kb az összes tápba jó Arctic P12 vagy P14(ha 14 centis venti kell) ezek nem morognak alacsony fordulaton se.
-
Snowy_owl
őstag
Üdv!
Egy tápban szeretnék újra ventilátort cserélni. Gyárilag egy Yatellon DS12SH-12 volt benne. E helyett betettem egy Arctic F12 PWM-et, amivel az a bajom, hogy alacsony fordulaton berreg, morog, motorhangja van. Milyen ventilátorra lenne érdemes cserélni, ami alacsony fordulaton néma, nem berreg, és nem adja át a háznak a nemlétező hangját? Egyébként érdekes, de az F12 ventilátor függőleges helyzetben néma, viszont amikor vízszintes helyzetbe kerül akkor meghangosodik.
régen minden jobb volt, régen még a "régen minden jobb volt" is jobb volt.
-
_stick_
őstag
válasz syberia #3243 üzenetére
Ok, köszi megint.
CPU ventit tegnap lecseréltem, még egy ilyet várok, addig lecserélem a táp ventijét. Szerintem így jelentősen halkabb lesz a gép. -
_stick_
őstag
válasz syberia #3241 üzenetére
Köszi!
Még egy kérdés, mert tegnap belepillantottam a tápba, hogy megnézzem, hogy kell lecserélni. kiszúrtam, hogy egy 3pin->2pin átalakító még fog kelleni, viszont a gyári venti csatlakozója, egy sárgás gumi szerű anyaggal oda van ragasztva (?). Nem gond, ha azt lebontom és mikor csatlakoztatom az újat, nem lesz pótolva? -
_stick_
őstag
Sziasztok!
Géphalkító projektem következő lépése a tápom ventijének a cseréje. Feljebb többször is ajánljátok az arctic p12-t. Az én tápomba is jó lesz? Célom a lehető leghalkabb gépet összehozni. Tuning nincs, leginkább idle-netezés. Néha kis játék.
-
syberia
veterán
válasz bbrezvai #3238 üzenetére
Szia, legközelebb nézz meg a tápválasztó topikba. Bár nem vettél rosszat, de hasonló árban akadnak korszerűbb, halkabb darabok.
https://howbad.info/
-
syberia
veterán
-
bbrezvai
újonc
válasz DroiDMester #3235 üzenetére
Elég jónak tűnik! Köszönöm az ötletet!
-
nagyúr
válasz bbrezvai #3234 üzenetére
Inkább vegyél egy Arctic P12 -t 6.év garancia van rá, nem mellesleg sokkal jobb mint a gyári D12SH-12 volt!
-
bbrezvai
újonc
Sziasztok!
A kedvenc FSP tápom ventilátora kb fél éve elkezdett kicsit zörögni, ha feljebb lépett a fordulatszám az alapról.
Most már alap fordulaton is cicereg, magasabbon rendesen zörög.
Egy Yate Loon D12SH-12 dolgozik benne.
Nincs itthon műszerolajom.
A kérdésem az, hogy szerintetek melyik lenne a tartósabb megoldás? Ha új ventilátort vennék bele, vagy ha olajat vennék hozzá?
Mivel nincs itthon olajam ezért az is költség lenne.
Ugyanilyen típusú új ventilátort találtam kb 2.000 Ft + ingyen postáért Kínából.
Ha még 2 évet menne mondjuk, az már jó lenne nekem, utána sztem teljes PC csere lesz.
Köszönöm -
gregus021
tag
válasz DroiDMester #3232 üzenetére
Köszi, valóban ennyi volt a probléma, a P12-vel tökéletesen működik!
-
nagyúr
válasz gregus021 #3231 üzenetére
próbálj rásegíteni a ventinek, egy fogpiszkálóval nyúlj be a védőrácson és pörgesd meg a venti lapátját, ha elindul és forog tovább akkor jól kötötted be csak az van amit írsz hogy a táp annyira kevés feszültséget ad ki a ventinek alapjáratom amivel nem bír elindulni az a venti amit bele tettél!
az Arctic P12 biztosan el fog indulni mert nagyon lacsony az induló feszültsége!
[ Szerkesztve ]
-
gregus021
tag
Sziasztok!
Az Enermax Triathlor 550W tápegységemben meghibásodott a ventilátor, így ki szeretném cserélni. A tápban egy 3 pines csatlakozó van, amire egy meglevő 12 cm-es Corsair ház ventilátort próbáltam rákötni. Az új ventilátor kábelei mind feketék, így az eredeti kábel color codingja, illetve [ennek] az összepárosításával raktam össze az új ventilátort a táp csatlakozójával. Sajnos a venti nem pörög fel, csak minimálisan megmozdul a számítógép bekapcsolásánál. Ennek az oka a túl alacsony leadott feszültség lehet?
Ha valóban ennyi a probléma, akkor az Arctic P12 jó alternatíva lehet?Előre is köszönöm a segítséget!
[ Szerkesztve ]
-
válasz DroiDMester #3229 üzenetére
Lekopiztam egy színes kábeles ventiről, úgy dugtam rá, és indul pörög, remélem szabályozza is, és nem minimum sebességen pörög majd és lesül a táp, mert 0-24ben megy
De most tanultam is hogy a ventiknél van 5 és 12v ág bekötés esetén, így most a többi bent lévő ventit is át variáltam
[ Szerkesztve ]
A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3
-
nagyúr
válasz enginev3.0 #3227 üzenetére
-
válasz enginev3.0 #3227 üzenetére
Van annyi hely a tápban hogy a 3 pines csatlakozót rá tudom dugni a 2 pines helyre
Kikövetkeztettem hogy melyik két ága kell a ventinek, akkor így mehet ugye? Beindul a venti
-
válasz enginev3.0 #3226 üzenetére
Ja igen
Csak hogy a p12nek mind a három kábele feketeA sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3
-
válasz DroiDMester #3224 üzenetére
Forrasztásnál kell valamire figyelni? Vagy csak szín szerint bekötöm a két színt?
-
nagyúr
vissza kanyarodva a gyári ventikre egy 80.e Ft.os Seasonic PRIME 1000W Platinum tápba is
egy 500.Ft os Hong Hua HA13525H12F-Z nóném szar venti van
Pedig ugye a Seasonic nem éppen a gagyi tápok közé tartozik főleg nem a Platinum és Titanium sorozata, és PL: ugyan ez a venti van egy 20.e Ft os 500.W os XFX-be is, szóval már rég nem arról szól hogy olyan ventit tesznek a tápokba ami oda való lenne!
-
nagyúr
A legtöbb PWM venti fog működni, tehát át alakítható 2.pinesre, de NEM AJÁNLOTT!
Mivel nem erre lettek tervezve, és nagyon soknál az lesz a végeredmény hogy alacsony fordulatnál borzasztó morgó/búgó hangjuk lesz, szóval tápba inkább sima 3.pinest kell használni azoknál nincs ilyen probléma.*********************************************************************************************
enginev3.0 : inkább legyen kedved forrasztani sokkal csendesebb lesz az a táp, ha saját maga vezérli a terhelés/melegedés függvényében a ventit.
Bár ha nem zavar hogy folyamatosan 100% on megy a venti benne akkor ne foglalkozz vele!Nekem már 500.RPM en is zavaró egy venti, ilyenkor éjjel meg pláne a nagy csendben!
[ Szerkesztve ]
-
jeni
félisten
válasz enginev3.0 #3221 üzenetére
-
nagyúr
még egy 60-80-100.e Ft-os tápban is ócska gagyi, sokszor noném venti van, akkor majd sz.ted pont arra fognak figyelni hogy olyan ventit tesznek oda, aminek nagy a légszállítása és a statikus nyomása is!
a gyártók manapság már arra törekednek hol tudnak 100.Ft ot megspórolni minden egyes darab tápon, szóval még egy ARCTIC P12(P14) szintű ventit sem fognak bele pakolni!
a komolyabb be quiet! tápokba szokott lenni a saját gyártmányú középkategóriás Shadow Wings venti, de manapság már ezt is hanyagolják és valami kínai nevesincs ventiket pakolnak beléjük.
Továbbra is azt mondom az ARCTIC P12 bármelyik tápba bele rakható amiben 12.centis venti kell a ARCTIC P14.el már figyelni kell mert nem szabvány 25mm vastag hanem 27mm ahol nagyon kivan számolva a hely ott nem biztos hogy be fog férni!
-
válasz DroiDMester #3218 üzenetére
P12 lett, de szerintem molexre kötöm, nincs kedvem forrasztani nagy baj?
-
jeni
félisten
egyiket se próbáltam
ezek szerint semelyik PWM venti nem alakítható át? -
Pörp
senior tag
Ezen felül szerintem fontos a légszállítás és statikus nyomás értékek is, ezek a rendszerhűtők esetében sokszor nem elegendően acélosak hogy tápegységet hűtsenek.
-
nagyúr
amúgy ezeket komolyan gondoltad?
1, tápba NEM jó a PWM, mivel nem igen szeretik a PWM ventik a feszültség alapú vezérlést!
2, ezekből melyiket tesztelted le hogy 3-3,5.Voltal elindul? mert elég sok táp ennyit ad csak induláskor a ventinek.
SWiF2 120P el lehet felejteni tápba, még 5.voltal sem hajlandó elindulni, szóval ez kapásból kuka és ugye ez is PWM.es
ARCTIC P12 biztosan jó 2,8.Volt az induló értéke így bármelyik tápba jó, ráadásul baromi olcsó és még jó is!
[ Szerkesztve ]
-
jeni
félisten
-
jeni
félisten
válasz enginev3.0 #3215 üzenetére
hello!
elmúlt már 19 óra de biztosan ez is jó a tápodba.
ez se lehet rossza tápodba
ezt dicsérik de kérdés be is szerelhető -e oda?
ha nem sürgős akkor a bestmarkt is jó
érdekes lehet ez is.
ez is komoly darab
tudtommal a táposokban több lapátosok vannak és jó ha már 4V is elindul valamit nagyobb a légnyomásuk.[ Szerkesztve ]
-
Sziasztok
SoS-be kellene nekem egy Chieftec GPS-500A táphoz venti
120mmVan itthon xpf120.r vagy amit ajánlottak ARCTIC P12 vagy még amit néztem SY1225SL12H
Fontos lenne hogy raktáron legyen Alzában, bestmarktba vagy ma nyitva lévő pesti boltban
-
Henker2
addikt
Köszönöm nektek a gyors segítséget!
Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G
-
jeni
félisten
válasz Henker2 #3211 üzenetére
hello!
XFX Pro Series Core Edition Power Supply
ha nem garis már akkor megtudod bontani a táp házát és a venti adataival megegyezőt tudsz másikkal kicseréltetni.
annyi lesz a plusz munkád,hogy az új venti csatlakozóját le kell cserélned a régivel,mert a boltokban 3 pines ventik vannak és a tápokban meg csak 2 pin. amúgy lehet kapni 2pin-3pin átalakítót,ha nem akarsz tűvel vacakolni.
feltehetőleg ADDA ventis a tied[ Szerkesztve ]
-
Henker2
addikt
Sziasztok!
Van egy XFX 550W Pro Core Edition tápom. El kezdett zakatolni benne a venti. Segitséget szeretnék kérni a cseréjére. Milyen ventit szerezzek be hozzá, illetve hogy tudom kicserélni?
Mire figyeljek?Köszi a válaszokat
Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G
-
llac21
csendes tag
Sziasztok!
A Seasonic 520W M12II-EVO tápom ventilátora elkezdett hangoskodni egy ADDA AD1212MB-A70GL ventilátor van benne jelenleg. Mit ajánlanátok ha cserélném? Gondolom adapterre is szükségem lesz mivel ez csak 2 pines.
-
Floyd80
addikt
-
Pörp
senior tag
Hi!
BaoDiKai BDH12025S tápventiről van esetleg valakinek infója? RPM, CFM érték kellene.
-
s1xpack
csendes tag
Sziasztok van egy Zalman ZM500-TX tápom, zörög benne a LR14025R12M2H Dong Guang Lan Rucn venti.
Nagyon cicereg. Bárhogyan zsíroztam, fújkáltam de semmi változás. Szerintem gyártás során a tengelyét elb...ták, mert ha oldalra döntöm a gépházat akkor megszűnik a zaj, ha vissza akkor ismét rossz. Kicserélném de nem tudom milyenre. A venti ledes a gyártói leírás szerint PWM-es de 2 tűs csatlakozójú. Ilyet nem találok, 3, és 4 tűs van, de ha veszek olyat és csak 2 szálat kötök be akkor vajon fogja majd a hőmérséklethez igazítani a venti fordulatát?
A port most ne nézzétek kitisztítva is rossz!Idézek: The ZALMAN ZM500-TX 500W uses the OEM-manufacturer platform Hui Cheng Electronic Technology. The main drive is built on a fairly simple and effective scheme of single-cycle overhead of a forward converter (Dual Forward Converter). For its correct operation meets IC Champion CM6800UBX, who is also a PWM controller APFC unit. The logic of the standby power supply + 5Vsb controls BH0270A chip.
Idézek: Low noise 140mm Quiet Blue LED Fan controlled by thermal Cooling System
Köszönöm.
-
Floyd80
addikt
válasz DroiDMester #3202 üzenetére
A Pure Powert is BQ lapáttal (BQ QF1-12025-MS) reklámozták, de lehet az is Yate Loon. Na mindegy, köszi az ajánlást, berendelek egy ilyet.
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
nagyúr
válasz Floyd80 #3200 üzenetére
azt ugye te sem gondoltad komolyan hogy egy 16.e Ft-os FULL alap tápba, majd betesznek egy 7000.Ft-os Silent Wings-et, sajnos ebbe a full alap tápba, nem futja még egy 3.e Ft-os Pure Wings 2.re sem!
Amúgy jobban járnál ha magára a tápra bíznád a venti vezérlést a melegedés függvényében!
vegyél egy ARCTIC COOLING P12-t bele és kösd rá az eredeti helyére a tápba! sokkal jobban jársz és még a mostani megoldástól is sokkal csendesebb lesz!
-
Floyd80
addikt
Ez az NB XL-2 adatlapja: [link]
Gondolom ez azért nem rosszabb a D12SH-12-nél, 900-1400 között lehet szabályozni alaplapról, de pl. game alatt érdemes 1000 fölé vinni?
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest