-
IT café
Ismert ventilátor gyártók termékeinek adatlapjai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Giot
addikt
válasz takacsbotond #2697 üzenetére
Lehet más fordulaton dolgozik. Vagy csak máshoz vagy szokva, vagy nem tudom. Ha jó lenne most itt lelkendeznék hogy de jó tök csendes.
De sajnos nem.
Bequiet azt tudom hogy jó. Nem véletlen a névválasztás.
Lehet teszek egy próbát egy coolink swif2-vel (120p) Az itthoniak közül amit próbáltam a noctua a no1 az csak szélzaj. Profi cucc. De ennek a típusnak nem elég magas a fordulata statikus nyomás, ez inkább házhűtő.
Ami meg magas fordulatú itthon (noctua) az 140mm-es nem tudtam beleszuszakolni a tápba.Szerk: Van itthon egy coolink swif2 (120p) is de sajnos letört egy pár lapát. Kipróbáltam nem kattog de ugye így sántán nem használom.
[ Szerkesztve ]
-
takacsbotond
őstag
Érdekes, én ilyesmit nem tapasztaltam...nálam egyedül szélzaj van, de azt is csak akkor hallani, ha odatartom a fülem a szellőzőrácshoz.
Mondjuk aki igazán csendeset akar, az (fél)passzív tápot vesz.Viszont az érthetetlen számomra, hogy ezeknek miért van akkora indokolatlanul nagy felára.
Alapvetően a legtöbb CM táppal az a baj, hogy nem épp a legjobb elektronika van benne, illetve védelmek szempontjából sincsenek a helyzet magaslatán.Próbáltad már kikapcsolni-bekapcsolni?
-
Giot
addikt
válasz takacsbotond #2694 üzenetére
Persze, a dolog ott kezdődött hogy hatott a marketingbullshit, click design. Aminek az lett a vége hogy a ventilátorral jött az elektronika. Kicsit megrendült a bizalmam. No para igaz alíg bírtam kiszedni a ventilátorból az elektronikát, de siker és visszaragasztottam. Majd forrasztani is kellett mivel, a 4 bemenő szálból 2 leszakadt a nyákról.
Így picit rossz szájízzel de még bizakodva próbáltam ki, már ekkor gyanús volt hallatszott egy kis motorhang és kattogás leszabályozva.
Majd beszereltem és ott is elég takaros zajjal volt. De még reménykedtem aztán be a gépbe de sajnos kihallatszott a morgolódása kattogása. Nálam alapból csak szélzaj van, és a hdd-k hangja, így ha valamilyen más jellegű hang is van még ha nem is hangos feltűnő zavaró.
Az biztos hogy a statikus nyomása megfelelő.
Ok tudom ennél bonyolultabb ez, a bequiet-em jobb hatásfokú nyilván egy lassabb fordulaton dolgozó venti is le tudja hűteni. A cm rosszabb emiatt magasabban jár a ventilátor is.Mi a gond a cm táppal elvileg megbízható kategória talán Antec belsős?
-
takacsbotond
őstag
Kifejtenéd kicsit bővebben?
Igen, sajnos csak a bequietekben, meg 1-2 Chieftech tápban van normális venti gyárilag.
Bár volt, hogy pár hétig vga nélkül maradtam, és addig passzív üzemmódban ment a gépem, és a HDD is bőven elég volt hozzá, hogy ne halljam (még csak azt sem lehet mondani, hogy valami hangos HDD lenne, ugyanis egy WD Greenről van szó).
Mondjuk szerintem is jobban jársz, ha eladod azt a CM tápot, nem egy életbiztosítás.Én biztos nem merném rábízni a gépem.Próbáltad már kikapcsolni-bekapcsolni?
-
Giot
addikt
Nekem nem jött be az enermax venti. De lehet én vagyok túlságosan csendeshez szokva.
Lehet nézek megint egy Bequiet tápot! -
Giot
addikt
válasz takacsbotond #2691 üzenetére
Tudom olvasgattam a topikban. De jó hogy leírod a tapasztalatodat. Így nagyobb bizalomnal vagyok.
A gêpemben noctuák dolgoznak meg egy nb eloop a cpu hűtön. Nem kicsi az elvárás. -
takacsbotond
őstag
Az én tápomba is egy Enermax TP van most, de ha kivenném nem tudnám mivel hűteni + forrasztva van.
Lehet kicsit elfogult vagyok, de csak jókat tudok róla mondani.Ha nem hajolok oda hozzá egyáltalán nem is hallom a hangját, és sokkal halkabb mint a gyári.
Ha nem lenne ilyen drága, a házamat is ilyen ventik hűtenék.[ Szerkesztve ]
Próbáltad már kikapcsolni-bekapcsolni?
-
Giot
addikt
válasz takacsbotond #2689 üzenetére
Egy ph-s kollégától lesz. Azt mondta leszabályozva is csendes volt.
-
Giot
addikt
válasz takacsbotond #2687 üzenetére
Folyamatban, remélem nem lesz morgós vagy kattogós kis fordulaton.
-
Giot
addikt
Kis teszt, igaz a ház ventis topikban is posztoltam.
(Csináltam egy 4pin aljzatot a táp ventilátor vezetékére) Az itthoni ventilátorokat végigpróbáltam.
Wingboost 2 nagyon kattog alsó fordulaton (gondolom a fesz szabályzás miatt)
Wingboost 1(shamrock) rendben volt kicsit morgolódott de nem vészes csak közelről hallani.
Noctua nf s12a teljes csendben dolgozott.
Akasa ultra quiet halkan morog kattog.
A statikus nyomásban teljes fordulaton mindegyik elmarad a gyáritól magas rpm erős motor miatt. Legutóbb talán a coolink swif2 120p tolt ennyire de abban 0.33A motor van és szintén magas a fordulata.
Érzetre a sorrend:
Noctua
Akasa
Wingboost 1
Wingboost 2.
Tápba kötve indulásnál a Noctua volt érzetre a legerősebb gondolom magasabb fordulaton dolgozott mint a többi.
De mindegyik elindult, nem gondolkodott egyik sem. -
Giot
addikt
válasz takacsbotond #2684 üzenetére
Köszönöm!
-
Giot
addikt
válasz takacsbotond #2680 üzenetére
Linkeltem a ventit a hszban. Ennél többet nem tudok amit én látok hogy 0.24A.
[ Szerkesztve ]
-
Giot
addikt
válasz takacsbotond #2677 üzenetére
Sziasztok! Most cseréltem a bequiet tápomat egy cooler master real power 620w-osra. Kizárólag a modularitás miatt. Hangos a ventilátora morog zörög. Már jeleztem az eladónak a problémát, lehet belefér egy ventilátor csere a garanciába.
És itt értünk a lényeghez.
Látom az enermax twister pressure ajánlott.
A tápban gyárilag ilyen venti dolgozik: [link] megfelelne e nekem is, esetleg van itthon alpenföhn wingboost 2. Csak nem tudom megfelelő lenne e a staikus nyomás?
Mi a véleményetek? Esetleg mit ajánltok?[ Szerkesztve ]
-
tomcat78
őstag
válasz takacsbotond #2677 üzenetére
Este szétkapom sztem és csinálok
"Adjatok hatalmat, hogy elvehessem tőletek. Rakjátok a fegyvert a szátokba, aztán lőjetek!" Tkyd...
-
tomcat78
őstag
válasz takacsbotond #2675 üzenetére
Megvolt,de a venti adatlapja nincs rajta.Mármint a ventin sem.Ami biztos,hogy szintén super flower néven van benne,ennyit sikerült kiderítenem(képekről),de nem tudok a méretén kívül semmit róla.Ja,de,kéken világít,ha ez irányadó lehet valakinek. Van itthon egy Enermaxom,arra terveztem cserélni...de azért tartok tőle kicsit,hogy még közelítőleg sem bír olyan értékekkel.A tápot meg haza vágni nem akarom egy elbaltázott hűtéssel.
"Adjatok hatalmat, hogy elvehessem tőletek. Rakjátok a fegyvert a szátokba, aztán lőjetek!" Tkyd...
-
tomcat78
őstag
Sziasztok!
Tud valaki infót arról,hogy a super flower tápok gyári 14-es ventijét mire cserélhetem ki?A venti is super flower,de semmit nem találtam róla..."Adjatok hatalmat, hogy elvehessem tőletek. Rakjátok a fegyvert a szátokba, aztán lőjetek!" Tkyd...
-
takacsbotond
őstag
Elsősorban nem az rpm számít, hanem a légszállítás, és a statikus nyomás, ezek 10%-nál ne legyenek kissebbek mint a mostani ventié, illetve az indítási feszültség ne legyen 10%-nál nagyobb mint a mostaninak.
Mi a mostani venti pontos típusa, és specifikációi?Próbáltad már kikapcsolni-bekapcsolni?
-
Chosen
addikt
Sziasztok!
FSP tápok (Saga-APN) figyelnek hőmérsékletet is venti szabályozásnál? A gyári 2200 RPM-es YateLoont cserélném 1350 RPM-es AC F12-re, csak tartok tőle, hogy tudja-e rendesen kezelni? Nehogy túlmelegedjen vele, mert mondjuk ott ahol a gyári 1200-on menne, ott az F12-őt mondjuk 600-on járatná.
[ Szerkesztve ]
-
Algol
senior tag
válasz silencee #2669 üzenetére
Először azonosítanod kell a tápegységedben levő ventilátor pontos típusát. Ezután meg kell tudnod a paramétereit, a legfontosabbak itt a légszállítás, a statikus nyomás és az indítási feszültség (no meg persze a méret és tápfeszültség).
A csere ventilátor légszállítása és statikus nyomása legfeljebb 10 %-kal legyen kisebb, az indítási feszültség pedig ne legyen 10 %-nál nagyobb az eredetiénél.
A topik elején, az összefoglalóban sok információt találhatsz a ventilátorok adatairól.
Maga a csere az elektromos, elektronikai készülékek szerelésében való jártasságot igényel, a cserénél legtöbbször forrasztópákát is kell használni. A tápegység belsejében kotorászni, azt átalakítani veszélyes üzem, szakértelmet igényel, mert ennek vagyon- és életvédelmi vonzatai is vannak.
Üdv: Algol
-
silencee
csendes újonc
Sziasztok! A közeljövőben szeretnék a tápomban ventilátort cserélni. Már elég régi táp, de baj nincs nagyon vele, viszont a ventije már nem az igazi. Az lenne az előjáróban a kérdésem, hogy miket kell ehhez tudni? Mit nézzek meg hozzá, hol tudok venni, illetve mennyire bonyolult ez? Előre is köszönöm a válaszokat!
-
Jégkokó
veterán
válasz drunkyboy #2667 üzenetére
Időközben kiderült, hogy a videókártya egyik ventije adta meg magát és az zajosodik.Azt kéne valahogy kicseréltetni.Mert amugy hibátlan, meg semmi kedvem 15 ezerért egy teljesen új hütést venni rá amikor a kártya most ér kb 20 25 ezret
A főnök tekintete mindig nyílt és őszinte. Vagyis egyik szeméből a nyilt gonoszság a másikból az őszinte rosszindulat sugárzik.
-
drunkyboy
aktív tag
válasz Jégkokó #2666 üzenetére
Rendesen kitisztítani csak a táp burkolatának eltávolítása után lehet, a leírásod alapján kívülről próbáltad tisztítani. Ha nem garis, nyugodtan csavarozd le a fémburkolatot és utána sűrített levegővel mindenhol hozzáférsz. A WD40nel szintúgy működik, csak szétszedett tápnál tudsz a venti csapágyrészéhez hozzáférni, de ott jó lenne a ventit kiszerelni, valamit a csapágyrészéhez is hozzáférni, valahogy így: [link].
-
Jégkokó
veterán
Egy olyan problémám lenne, hogy van egy chiftech tápegységem kb 2 éve vettem és néha fogja magás és iszonyú hangot ad ki magából.Próbáltam kifújni levegővel belőle a port de nem javult meg fujtam bele egy kis wd 40 et de az se segít.Az előző tápom is pont ugyan ezt csinálta.Mi a fenét tudnék vele csinálni?
A főnök tekintete mindig nyílt és őszinte. Vagyis egyik szeméből a nyilt gonoszság a másikból az őszinte rosszindulat sugárzik.
-
Trebor0522
csendes tag
válasz takacsbotond #2664 üzenetére
Neked is!
-
takacsbotond
őstag
KELLEMES ÜNNEPEKET, ÉS HALK TÁPOT MINDENKINEK!
[ Szerkesztve ]
-
takacsbotond
őstag
-
Trebor0522
csendes tag
válasz takacsbotond #2661 üzenetére
Köszi a választ és az ajánlást. Ez lehetett az 1000. szakmai hozzá szólásod gratu hozzá.
-
takacsbotond
őstag
válasz Trebor0522 #2660 üzenetére
Alacsony feszen indul, manuálisan állítható az rpm, a legtöbb táppal kompatibilis, viszonylag halk.
Jelenleg az én tápomban (FSP Aurum Gold 700W) is egy ilyen teljesít szolgálatot, és rajtam kívül többen is használják a fórumban megelégedéssel.Próbáltad már kikapcsolni-bekapcsolni?
-
Trebor0522
csendes tag
válasz takacsbotond #2659 üzenetére
Köszönöm a választ. Mitől gondolod, hogy előnyösebb mint akármelyik másik hasonló venti? Volt már tapasztalatod vele?
-
takacsbotond
őstag
válasz Trebor0522 #2658 üzenetére
Egy Enermax Twister Pressure UCTP12P szerintem jó lenne a tápodba!
Az viszont érdemes lenne vásárlás előtt megnézni, hogy ugyan ott vannak-e a csavarhelyek...Próbáltad már kikapcsolni-bekapcsolni?
-
Trebor0522
csendes tag
adda adn 512VB-a90 a tipusa.
-
takacsbotond
őstag
válasz Trebor0522 #2656 üzenetére
Szia!
Pontosan milyen venti van benne gyárilag?A 135mm nem egy szabványméret, 120, vagy 140mm-est tudunk ajánlani (általában az előbbi szokott lenni tápokban).[ Szerkesztve ]
-
Trebor0522
csendes tag
Üdv!
Volt már valakinek tapasztalata xfx pro 650 w táppal és ventilátor cserével? Esetleg valaki tudna ajánlani egy 135 mm-es max180 m^3/h t szállító ventit ami garantáltan halkabb mint az eredeti ADDA? -
hjano2
csendes tag
válasz sympatex #2639 üzenetére
Köszönet az ötletért sympatex-nek! Cserének én is beépítettem egy Arctic Cooling F12 PWM PST CO ventit, szintén egy FSP BlueStorm II 400-as tápba került.
Érdekes, elvileg ugyanaz a ventilátor, de az én ventimen más volt a kábelezés. A GND fekete, +12 piros(!) (nem a sárga), a pwm kék.Ez a három egy 4 pin-es, toldóval kombinált csatiba bekötve.
Úgy mint kraven54 fenti képén a jobboldali kiosztás.
A fordulatszám jel sárga, ez egy külön 3 pines csatin árválkodott magában. Az egy szál fordulatszám drótot megtoldottam egy normálisabb vastagságú kábellel, kivezettem a tápból és egy nem használt alaplapi 3 pin-es csatira kötöttem. Most ha akarom nézegethetem a tápventi fordulatszámát is.
(Olyan 700 körül megy) -
kraven54
aktív tag
-
kraven54
aktív tag
Sziasztok
Kicseréltem egy fsp raider 550 ventijét (YL D12SM-12), itt a forumon ajánlott Enermax Twister Pressure ventire, de ugy látom nem elég neki a fesz, mert csak lökdösi de nem indul be.
Más is erre cserélte és nem írt ilyen problémát, ilyenkor mi a teendő?
Terhelésnél elindult és most idle is úgy maradt
[ Szerkesztve ]
-
torpe23torpe
csendes újonc
Sziasztok!
Szeretném egy kedves rokonnak lecserélni a tápventilátorát. Elolvastam az első 500 hozzászólást. Szeretném megállapítani a venti paramétereit, légszállítás, hány voltról indul, stb... De a gugliba írva semmit nem találtam róla.
Hogy lehetne ennek a ventinek megállapítani a paramétereit?
Akyga
Model: AK-B1-500
ATX 2.03(p4) Max. 500WSzétszedve a ventilátoron ez van:
Godreal DC Brushess Fan
DC 12V 0.15AAz első 500 hsz. a Coolink Swif2 szériát favorizálja de azóta sok idő eltelt. Van új favorit?
Egyébként 2 pin-es konnektorral csatlakozik a venti. A táp ventik általában 3 vagy 4 pinesek. Olvastam a zsugorcsövezést, kábel összetekerést, forrasztást, Stb.. De nem lehet egyszerűen a szükséges két kábelt kihúzni a 3 vagy 4 pines konektorból és csak úgy simán átdugni egy üres 2pin-es konektorba?
-
Honkydoo
őstag
Sziasztok!
Tervezek venni egy ilyen tápegységet: [link]
Ebben tervezem lecserélni a ventiket noctua márkájúra. Elsődleges szempont a halk és megbízható működés. Másodlagos szempont, hogy a többi ventim is ilyen.
Szerintetek érdemes belefogni? Vagy maradjon inkább a gyári?
"Légy olyan, mint bárki más, tégy olyat, mint senki más."
-
Tukolp
aktív tag
Üdv
Van egy FPS Bluestorm II-es tápom, sajnos csörög a venti, fújtam bele WD-40et, csillapodott kicsit, de engem még mindig zavar.
Iylen ventilátor van benne :[link]12V 0,3 A
Kérdés:
Mennyire függ a ventilátorcsere a feszültség-áramerősség kombótól ?
Belerakhatom az itthoni Arctic cooling 12v 0,13Amperes ventimet vagy keressek másikat ?Köszi a válaszokat
"When past and present collide, the fate of all worlds hangs in the balance."
-
drunkyboy
aktív tag
válasz enricotoxic #2642 üzenetére
Azért jó lenne ha legalább megközelítené a gyári adatait. Mint írtad később lehet nagyobb fogyasztó is kerül a gépbe, akkor nehogy kevés legyen a hűtése.
Ha garis, én a helyedben inkább eladnám és kisebbre cserélném, feltéve ha nem gondolkodsz később sem több gpus rendszerben. Így bőven elég lenne egy 600W körüli minőségi táp is. Jelenleg azért rendesen túl van méretezve. -
enricotoxic
tag
-
drunkyboy
aktív tag
válasz enricotoxic #2640 üzenetére
Ajánlom figyelmedbe ezt a korábbi hszt, mert neked is ilyen ADDA venti van benn.
Az említett Enermax ventinek sokkal kisebb a légnyomás értéke a gyárihoz képest, itt találsz nagyobb értékkel rendelkezőket.
A helyedben lehetőség szerint tennék egy próbát egy bármilyen 140es ventivel, mert 135x135 a gyári mérete, nem tudom, hogy megy a helyére a 140es. -
enricotoxic
tag
Sziasztok, ENERMAX Platimax 1350W PSU-ban szeretném halkabbra cserélni a ventit. Mit javasoltok? Ez vagy van halkabb megoldás?
-
sympatex
csendes tag
válasz ZseboG. #2638 üzenetére
Ugyanezt tapasztaltam én is a Yate Loon D12SH-12 ventivel, egy FSP BlueStorm II 400-as tápban: gyanúsan "kerregett", de azért még becsületesen forgatta, aztán amikor kivettem, tényleg alig mozgott: egy lökésre egy lapátnyit fordult arrébb, aztán megállt mintha ragacsban forogna. Szegény tápegység, szinte erre ment a legtöbb energiája, hogy forgassa a saját hűtőjét
Mivel gyakorlatilag folyamatosan megy a gépem, ezért inkább egy golyóscsapágyas, nagyon hosszú élettartamú ventire cseréltem, amit a 2633 hozzászólásban lehet olvasni. Én az AC dupla golyóscsapágyas ventillátorát raktam bele, más fórumtársak az Enermaxot.
-
ZseboG.
újonc
A 8 és fél éves Chieftec GPS-450-es tápomban gyakorlatilag beállt a csapágy a ventilátorban.
Kézzel is alig bírom elforgatni.A D12SH-12 szállítására nem adok 1900Ft-ot, amikor annyiért meg lehet venni a Lomexben a Jamicon-t illetve a Sunon sem lenne drágább szállítással, mint a YL mindennel együtt. Ha pedig erősebb ventit kapnék ugyanazon az áron, akkor inkább venném az erősebbet...
Zajban sem lennének hangosabbak, de a statikus nyomásuk magasabb, ezáltal szerintem halkabban tudná bármelyik lehűteni a tápot.
Vagy rosszul gondolom?
[ Szerkesztve ]
-
MMIX
addikt
válasz ZseboG. #2636 üzenetére
Yate Loon D12SH-12
Vagy az eredeti nem vált be?A Sunon a brutál erős (és hangos) 2700 (±10%)ford/min
Jó volna ha ugyanannyi volton indulna, mint az eredeti venti.
[ Szerkesztve ]
-
ZseboG.
újonc
Sziasztok!
Egy D12SH-12 venti helyére melyiket vennétek inkább?http://www.tme.eu/hu/details/mec0251v2-a99/ventilatorok-dc-12v/sunon/mec0251v2-000u-a99/
vagy Lomex-től:
120x120x25mm 12V KF1225H1HR-R (JAM) LONG LIFE HTLS CSAPÁGY 3.6W 80.49CFM 38.5dBA 2200RPM [57-00-46]A tartósság és a hűtési teljesítmény a lényeg.
-
Csacse
tag
Sziasztok!
A kérdésem csak annyi hogy van e akadàja annak hogy én a tàp hűtő ventit nem a tàp belsejébe kötöm hanem egy külső fordulatszabàlyozòra. ?
Chieftec gps 400aa 101a (400 watt) tìpus
Köszönöm
üdv Jòzsi -
sympatex
csendes tag
válasz sympatex #2633 üzenetére
Folytatás:
Mindkettő PWM vezérlésű, tehát alapból NEM ajánlott tápegységbe szerelni őket. De mivel nagyon jó minőségű a csapágyazásuk, extrém hosszú és folyamatos üzemre vannak tervezve, valamint az induló feszültség alacsony (az Arctic-nál meg is tudtam mérni, az Enermax-ot pedig mások használják, tehát valószínűleg az is elindul 5V alatt), ezért jó választás lehet tápba is.
Bekötés kétvezetékes tápegység ventillátor helyére: fekete a feketéhez, sárga a piroshoz. A kék és a zöld kábel itt nem használandó, le kell kötni/szigetelni.
-
sympatex
csendes tag
válasz Attila567 #2629 üzenetére
Itt a topicban ajánlották, és már többen használták is ezt az Enermax ventit, kicsit kisebb légszállítással:
Enermax Twister Pressure UCTP12P
Vagy van egy AC F12 PWM CO, amit én ismerek. Ez dual csapágyas, extrém csendes, és 7x24-re tervezett, szintén egy kicsit alacsonyabb CFM értékkel:
Ez utóbbiról konkrétan saját mérés alapján mondható, hogy már 2.95V-ról teljesen megbízhatóan elindul. A gyakorlatban egy darab 3V-os, CR2032-es gombelem már meghajtja, ami a CMOS-t látja el táppal
[ Szerkesztve ]
-
storm4
aktív tag
válasz Lacikaaaa #2631 üzenetére
Üdv!
Szerintem nem nagyon fogják ajánlani a tápod ventijének cseréjét,hanem inkább a tápegységed cseréjét fogja mindenki javasolni.
Ha gondolod,akkor gyere át ebbe a topikba és add meg a géped jellemzőit és mennyi keretet szánsz egy esetleges táp cserére és ajánlanak egy megbízható tápegységet!
[ Szerkesztve ]
Bocsássunk meg ellenségeinknek,de nevüket soha ne felejtsük el! A sebek a múltra emlékeztetnek,de nem kell meghatározniuk a jövőt.
-
Lacikaaaa
csendes tag
Sziasztok
HKC V-power 450W tápegységben szeretnék ventilátort cserélni. 12cm-es ventivel van szerelve tudomásom szerint. Mivel tudnám a gyárit helyettesíteni?
-
Attila567
csendes újonc
válasz matyiroli #2628 üzenetére
Sziasztok egy Cooler Master rs500-psap-j3-as tápom van és a ventilátor eléggé furcsa dolgokat művel, amikor rájön az 5 perc, elkezd nagyon búgni mint ha robbanni készülne aztán pár perc múlva abba hagyja, szerintem a ventilátorral van valami azt szeretném cserélni hasonló teljesitményűre.
Venti tipusa: Yate Loon d12sh-12-es venti
Azt szeretném kérdezni hogy a táp automatikusan szabályozza a venti fordulatát vagy fix fordulaton pörög?
Ki akarom cserélni a ventit de nem tudom milyen lenne a megfelelő, a tápba forrasztva van a venti. Ha elvágom a vezetéket és összekötöm megfelelően a táp ugyan úgy fogja szabályozni magának a ventit vagy ha veszek egy hasonló teljesitményű ventit pl 3 pineset akkor annak a fordulatát tudom szabályozni ha az alaplapra csatlakoztatom?
Válaszokat privát üzenetben is kérném úgy jobban átlátom de az se baj ha komiba irjátok
Előre is köszönöm
[ Szerkesztve ]
-
matyiroli
tag
Sziasztok!
Chieftec GPS-600A8 tápomban kéne ventit cserélni. Gyárit próbáltam már zsírozni, de cserére érett.
Tudom, hogy lehetne cserélni Jamicon KF1225_1HR01-ra, de csendesebbet szeretnék bele venni.
Nanoxia Deep Silence 120 - 1800 venti szerintetek elég lenne bele?
Vagy esetleg tudnátok más alternatívát ajánlani? Lényeg, hogy csendes legyen és megfelelő hűtési teljesítménnyel bírjon, mint az eredeti!Köszönöm szépen!
Üdv.: MR
-
drunkyboy
aktív tag
válasz ggbuffon1897 #2626 üzenetére
A ventid adatait elnézve az Enermax Twister Pressure neked is bőven megfelelne, még úgy is, ha közepes fordulatszámra állítod, úgy halkabb működésre képes.
Azt ugye tudod, hogy ha cseréled a gyári ventilátort a tápban garivesztéssel jár. Sőt ha csak a táp burkolatát leveszed (megsérül a matrica a csavarnál vagy oldalt) már akkor is.
A művelet nem fog menni beépített táppal. Először áramtalanítasz (a táp hátulján is), kihúzod a hátuljából a hálózati kábelt, valamint a gép belsejében az összes vezetéket, ami a tápból megy az alaplapra, videokarira, HDD, SSDkre stb. Majd a táp hátoldalán lesz 4 csavar, ami a házhoz rögzíti, azokat is ki, utána kiveheted az egységet.
Innentől jön a garivesztés: a táp burkolatán lévő csavarokat kitekered (4 esetleg 5 kis csavar), burkolat leemel, amire rá van rögzítve a venti. Ezután tudod a venticsavarokat oldani, és végre kivenni a ventit. Itt még kérdés a vezeték rögzítése, valószínűleg forrasztva van, ha szerencséd van akkor csatlakozóval van rögzítve. Ebben az esetben megfelelő csatlakozóval tudod bekötni az újat, az első esetben a legegyszerűbb, ha forrasztasz, utána persze rendesen szigetelve pl zsugorcsővel.
Ja igen, egy alapos sűrített levegős tisztítással kezdj az egész gépházban, majd ha a tápot kiszeded utána azt külön is. Nekem pl a kosztól sípolt, de csak a tápot szétszedve tudtam normálisan kifújatni.
Ha nem vagy biztos magadban, inkább fordulj szakemberhez, drága mulatság is lehet a gondatlan szerelésből. -
ggbuffon1897
őstag
válasz drunkyboy #2624 üzenetére
igen, ahogy nézem az van benne, konkrét típust tudnátok ajánlani, ami megfelelően kussba is van?
és az újabb kérdés : hogyan szedem én ezt szét? bevallom reggel meló előtt megpróbáltam 20p alatt, 4 csavar fogja a ventiket, összesen 3 csavar van a 2 két oldalán. Nehezíti a szerelésemet, h ugye bent van a gépbe, kábelek kötözővel rögzítve stb, tehát olyan nagy mozgásterem nincs a táp mozgatásánál.
De a táp "felnyitásához" egyáltalán elég a 3 csavart kilőni és valahogyan felhajtani a "burkot"? Nem vagyok egy műszaki zseni, sőt tápot még sose szedtem szét, így fogalmam nincs h milyen metódus alapján működik a felnyitása
-
ggbuffon1897
őstag
köszi srácok az ötleteket, tippeket hétvégén ha lesz egy kis időm szétkapom, ki "koszolom", meg megnézem egyúttal a ventit is, biztos ami biztos alapon. Aztán ha a takarítás hatására nem javul, tényleg venticsere lesz.
Ez egyébként érinti a garanciát?
-
drunkyboy
aktív tag
válasz ggbuffon1897 #2622 üzenetére
Valószínűleg a tiédben is Yate Loon D12SM-12 venti van, ami az évek során hajlamos a hangoskodásra. Érdemes cserélned.
-
evola
senior tag
válasz ggbuffon1897 #2622 üzenetére
Lehet hogy koszos a tápod belseje. Én nemrég fújattam ki sűrített levegővel az enyémet.
Jó alaposan portalanítsd ki te is ha már úgyis szétszeded.
Nálam van porszűrő a Corsair ház alján alul, de mégis poros volt a tápom belseje.
kb 2-4000 ft-ból nagyon jó ventiket kapsz már egyébként..Noctua, Akasa, Be Quiet, Nanoxia stb a teljesség igénye nélkül nagyon jó ventiket kapsz már..
Esetleg arra figyelnék még, hogy a kiválasztott utód elinduljon minél kisebb feszültségen.
Gondolok itt az 5 voltra..
Sok újabb táp a legjobb tudásom szerint a teljesítmény függvényébe képes leszabályozni a venti teljesítményét akár nullás fordulatszámra is..
A tiédben egyébként 12cm-es venti van. A típusát azt nem találtam meg.[ Szerkesztve ]
Tartsd a kezed egy percig a forró kályhán, meglátod, egy órának fogod érezni. Beszélgess egy csinos nővel egy órát, mintha csak egy perc lenne. Na, ez a relativitás. -Alber Einstein-
-
evola
senior tag
válasz ggbuffon1897 #2620 üzenetére
Szia.
Ha a ház aljában van a tápod és alulról szívja a levegőt én nem fordítanám meg a helyedbe.
Ventilátor csere megoldhatja a problémád.
Meg kellene nézni mekkora a venti, milyen légszállítással bír, és ennek megfelelően választani újat.Tartsd a kezed egy percig a forró kályhán, meglátod, egy órának fogod érezni. Beszélgess egy csinos nővel egy órát, mintha csak egy perc lenne. Na, ez a relativitás. -Alber Einstein-
-
ggbuffon1897
őstag
Hali
Van egy 1 éves FSP Raider 550W-os tápom. Elég jól belőttem a gépbe a cuccokat, h mind hangtalan legyen, így most a leghangosabb ami a gépben üzemel az a táp.
Érdekes módon egyébként bekapcsolás után félóráig teljesen néma, aztán elég "búgó" hangja lesz, ami engem zavar.
Egy venticsere segíthet a dolgon? Ha igen milyen típust ajánlanátok?
Gondolkodtam még, h esetleg a Z9 alján lévő eléggé elb*szott szellőzősávjain nem jut be neki elég levegő, mondjuk ennek meg ellentmond, h 10 hónapig üzemelt hangtalanul.
Esetleg ha a nem lefelé fordítom, hanem felfelé a házba irányítva a levegőt, az megoldást jelenthet?
Előre is köszi a segítséget, vagy ötleteket.
-
drunkyboy
aktív tag
válasz drunkyboy #2615 üzenetére
Válaszolok saját hszre, hátha később valaki jó hasznát veszi. Az FSP 350PNF táp sípolását valami kosz okozta belül, egy jó alapos tisztítás után már csendben működik tovább.
A ventit végül egy korábbi hsz alapján az Enermax Twister Pressure (120x120x25)re cseréltem, ami elég igényes kialakítású, manuálisan állítható a kívánt fordulatszám (maxon sem zavaró a hangja) és persze kellő légmozgással (légnyomással) helyettesíti a gyári FSPt.
-
Tempileul
tag
Egy FSP Aurum 700 ventilátorátt szeretném lecserélni, mert 4 év után már nagyon morgós hangot ad ki, amit a ventiről tudok: Protechnic Electric MGA12012HF-A25 (12V, 0.45A, 2400 RPM, 84.8 CFM, 37 dBA, 155g
A kérdésem az lenne milyen ventilátorral helyettesíthető, halk és strapabírót szeretnék?![ Szerkesztve ]
The easy day was yesterday!
-
SimonJanos
aktív tag
Sziasztok!
Ebbe
A-45GA
https://www.asus.com/Power-Supply/A45GA/
kellene új 12 cm-es (más adatot nem látok) ventilátor mert "csapágyas"...Hol tudom a legegyszerűbben személyesen megvenni?
(Ebben nincsen tapasztalatom, külön táp ventit' még nem láttam : )Persze addig is kikapom és olajozok egyet,
mindjárt.Kérlek PÜ-t is írjatok!
Köszönöm![ Szerkesztve ]
stuffZ - értékelések stb.: https://prohardver.hu/tag/simonjanos.html
-
drunkyboy
aktív tag
Sziasztok! Cseréltem az FSP 350PNF tápban a gyári D12SH-12 típusú ventit, mert már nagyon hangos volt.
Adatai: 88 CFM, [2,6 mm-H2O], 40 dBA, 0,3A, 2200 RPM
Egy 120mm Zalman Case Fan (ZA1225ASL) 1600 RPM re.
Adatai:
• Fan size (edge to edge): 120 mm
• Manufacturer: Zalman
• Model: ZA1225ASL
• Air volume at full speed (12V): CFM ±10% 59.1
• Noise level at full speed (12V): dB(A) 26
• Fan speed at full speed (12V): RPM ±10% 1600
• Power consumption (W): 4.2
• Weight: 164g
• Power connector: 4-pin
• Bearing type: Sleeve
• Fan depth: 25 mmA csere után próbáltam a zöld-fekete kábel összekötésével indítani, a tápban ekkor sípolni kezdett valami elég hangosan, a venti elindult, de szerintem nem teljes fordulaton. Aztán le is kapcsoltam.
Sípolhat azért, mert esetleg gyengébb a venti, mint a gyári?
Vagy ha majd alaplapra dugom a 24pines kábellal, akkor nem lesz hangja? (A gyári ventivel nem sípolt)
Ha erősebb venti kell, akkor milyen legyen?Köszi előre is!
-
blúmen
tag
Meg is van... Hátha másnak is kellene...
HT-202B KRIMPELŐ FOGÓ
TÁPCSATL. 2.54mm ANYA CRIMP.
ÁPCSATL. 2.54mm 2P ANYA HÁZ -
storm4
aktív tag
Esetleg Merlinhardver
[ Szerkesztve ]
Bocsássunk meg ellenségeinknek,de nevüket soha ne felejtsük el! A sebek a múltra emlékeztetnek,de nem kell meghatározniuk a jövőt.
-
maxxenergie
senior tag
Na ezzel még mindig nem vagyok előrébb táphűtés vízzel
Szegény leszel, ha vízzel hűtesz inkább - Nekem egy p67 Sabertooth lap meg egy 2600K bánta a vizet Gyári zárt Corsair h80 egyszer csak úgy gondolta CPU blokknál kiereszti a vizet ... Még jó hogy a Proci garis volt, és cserélték de a Lapnak OVER volt, na azóta vízről a gépben hallani sem akarok ...[ Szerkesztve ]
◄ TELEFON PRIVÁT ÜZENETBEN ► Duna Pláza(XIII.ker) ◄
-
tornas
őstag
válasz maxxenergie #2605 üzenetére
Szegény ember vízzel hűt...
[ Szerkesztve ]
"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."
-
törölt tag
válasz maxxenergie #2605 üzenetére
Nem kell a hűtés...
-
törölt tag
Nem. Vége a nyárnak..
-
perecKING
senior tag
válasz maxxenergie #2602 üzenetére
Meg
-
maxxenergie
senior tag
válasz maxxenergie #2601 üzenetére
Meghalt a topic
-
maxxenergie
senior tag
Sziasztok!
Enermax ECO80+ 620W-os táphoz a gyári venti helyett szükségem lenne egy kompatibilis ventire vagy ugyan ilyen ventire :-). Kis méretű 4 Pines csatija van a ventinek, képek között látható a pontos adatok melyek a ventin vannak.
12 CM Modell : ED122512H -12V-0.3 A
Tesztben ezt írták róla:
Érdemes szót ejteni a ventilátor áramellátásáról, ami dupla 12 voltos. Az egyik ág a lapátokat forgató motort hajtja, a másik a vezérlőelektronikát. Tudni kell, hogy a tápoknál a ventilátor fordulatszámát a feszültség csökkentésével szabályozzák. Ha ez nagyon alacsonyra megy, akkor a hangtalan üzem mellett megtörténhet, hogy az elektronika károsodik, esetleg nem is indítja el motort. Ha viszont az elektronika külön tápot kap, akkor a motor feszültsége még tovább csökkenthető, még halkabb működés érhető el.
Képek közöttt látható milyen venti van benne milyen csatival!
Minden ajánlatot, ötletet szívesen veszek ezzel kapcoslatosan gondolom ilyet nem kapok, milyet és hol lehetne venni bele, vagy ha valakinek véletlen van olyan ami jó lehet PÜ-ben várom az ajánlatot !
Köszönöm !
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- EAFC 25
- Audiokultúra - Hi-Fi-ről hifisen
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- OpenMediaVault
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Dell notebook topic
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Politika
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...