- Ezentúl Indiában készülnek majd az USA-ban árusított Apple iPhone-ok
- Nemzetbiztonsági aggályok merültek fel a TP-Link kapcsán
- Hiába a nagy ígéretek, sok az aggasztó kérdés az Intel jövője körül
- Vámfélelmek közepette próbálhatták ki a Nintendo-rajongók a Switch 2-t
- Bitcoint követelnek a svájci jegybankba
- Linux kezdőknek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Sweet.tv - internetes TV
- Nemzetbiztonsági aggályok merültek fel a TP-Link kapcsán
- Windows 11
- Linux programok topic - (Milyen program, ami..? Linux verzió)
- Fedora Linux
- Alternatív kriptopénzek, altcoinok bányászata
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
-
IT café
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jaded
őstag
válasz
Stanley-B. #41387 üzenetére
Köszönöm!
-
MrCsiT
addikt
válasz
Borisz76 #41372 üzenetére
Nekem szünetmentésként a NAS mellé egy Eaton Protection Station 800 van. Ezzel a PC is kihúzza egy ideig, és a kb. 33.000 Ft-os ára sem az irdatlan magas költség kategória szerintem.
-
claire78
senior tag
válasz
Stanley-B. #41388 üzenetére
Na igen, értem amit mondasz, de én ki is próbáltam.
A nem iCloudban lévő képeket ugyanúgy láthatod a Fotók (MAC) alkalmazásban, de teljesen szeparálva az iCloud-os fióktól. Ami azt jelenti, h eleve ALT+GR-rel (Command) kell indítani és ott tudsz választani a fotókönyvtárak közül. Tehát ez MAC-en működik, de iOS-en soha nem fogod a NAS-on lévő képeket látni. Ezért már jobb megoldás pl. a Moments. -
azka79
aktív tag
válasz
Laposelemer #41390 üzenetére
nyalogasd meg, ha lehet üzem közben
-
törölt tag
válasz
Laposelemer #41390 üzenetére
Narancs színű eperzselé ízű áramvonal.
-
törölt tag
válasz
Hooper #41386 üzenetére
Kb. 7-8 ezer Ft-ba kerül az EATON 3S 700 szünetmentesbe az akku, ha kell.
(DE! Erre az információra úgyis csak évek múlva lesz szükséged.)Most látom, - ott van a paraméterek között - hogy élettartam kb. 6 év.
-
Stanley-B.
őstag
válasz
claire78 #41378 üzenetére
"De otthoni megosztásban iPhone-on nem láttam azt a megosztást/szervert. Ennek másképp is kellene működnie?"
nem nem, igazad van ebben, hirtelen az volt a fejemben, hogy ha Synology-n van az iTunes könyvtár, akkor attól még benne lehet az otthoni megosztásban természetesen.
Az iTunes szerver csak iTunes-ról érhető el (ahogy írtad is)."- Fotók: ha létrhozok MAC-en egy könyvtárat, amit a NAS-on tárolok akkor azt utána csak a MAC-en látom/tudom kezelni, nem? Hogy látom azt iPhone-on a Fotók alkalmazásban?"
Az Apple dokumentációja alapján a maces Fotók alkalmazás áthelyezhető külső meghajtóra is.
Ezt még nem próbáltam, de szerintem ugyanúgy futtatható a Fotók alkalmazás külső tárhelyről, mintha belsőn lenne, a leírás alapján. Az iOS-es Fotók alkalmazásban pedig ugyanúgy lehet látni, mert a Fotók iCloudon keresztül szinkronizál. -
Hooper
őstag
Köszönöm a válaszokat és a segítséget.
A 700as (Eaton 3S 700 DIN) modellre módosítottam a megrendelést.
árban ez fért most bele..aztán remélem ez csak időszakos probléma eddig nem volt ilyen..1-2alkalmat csak kibírok így, akár ha nem kapcsol vissza akkor is.. -
gyugyo79
addikt
válasz
#29810560 #41381 üzenetére
Zselések.Most vakon azt mondom, hogy a tiedbe is (meg úgy a nagy átlagba ebbe a kategóriába) 7.2a 12v akkumulátor aminek szerintem se tétel az ára (de nyilván lehet másnak sok ez is) igazából itt is kb az ár meghatározza a minőséget és vannak jobbak meg rosszabbak, az én tapasztalatom az, hogy amennyivel drágább kb annyival is bírja tovább. A gyári akkumulátorok azok jó minőségűek 99% azok tovább bírják de nyilván nem lehet egy szobában tartottat egy szigetelés nélküli padláson tartottal összehasonlítani ...
A nagyon olcsók nem bírják 2 évig se és 3-6 hó max a garancia míg van olyan amire vállalnak 2 év garanciát és nyilván nem véletlen. -
törölt tag
válasz
gyugyo79 #41380 üzenetére
Az EATON-ban, de gondolom a többiben is szerencsére cserélhető az akkumulátor és nem is túl drága.
Bár már régen néztem az árát, most nem vagyok képben.DE! Igazad van az akkumulátor időbeli kapacitáscsökkenésével is számolni kell. Ezért (is) szokták kicsit "túlméretezni" a szünetmentest.
Aztán egy idő után úgyis akkut kell cserélni. Én úgy saccolom, hogy kb. 5-6 év az élettartamuk, de tapasztalataim nincsenek. (Amennyiben jól tudom ezek zárt savas akkuk.)
-
törölt tag
válasz
Hooper #41371 üzenetére
Én is cseréltem és a notebook helyett a PC-t dugtam a szünetmentesbe, mert ezt használom most már folyamatosan.
Nos, 385 másodperc lett az áthidalási idő (EATON 3S 700 DIN), - az eddigi 956 másodperc helyett - így az eddigi 10 percről 4 percre vettem le a beállítást. (Ennyit arról, hogy a PC mennyivel többet fogyaszt, mint a notebook.) Így sajnos csak 4 perces áramszüneteket fog túlélni a NAS, míg eddig 10 perceseket is túlélt volna.
Ergo nem érdemes alul méretezni. Én most is a 700-ast venném és nem az 550-est.
(Sőt még nagyobb teljesítményűt, de hát ugye az a fránya ár.) -
claire78
senior tag
válasz
Stanley-B. #41374 üzenetére
Lehet, h valamit nem értek, így inkább kérdezek. Valószínű én átsiklottam vmi felett, ami nem úgy működött mint kellene:
- ha beállítottam az iTunes szervert a NAS-on, nekem annyi történt, hogy MAC-en az iTunes-ban, talán Megosztott vagy vmi hasonló menüpont alatt betudtam hozni az a könyvtárat. De otthoni megosztásban iPhone-on nem láttam azt a megosztást/szervert. Ennek másképp is kellene működnie?
- Fotók: ha létrhozok MAC-en egy könyvtárat, amit a NAS-on tárolok akkor azt utána csak a MAC-en látom/tudom kezelni, nem? Hogy látom azt iPhone-on a Fotók alkalmazásban?
Ezek mind jók lennének, ha így működnének, de én nem ezt tapasztaltam sajnos. Talán én használtam rosszul..?
-
-
Jaded
őstag
válasz
Stanley-B. #41374 üzenetére
Azt viszont már csak akkor tudom, ha a NAS-on lesznek. Remélem fordítva is működni fog, tehát NAS-ra a régi képek, fotókönyvtár áthelyez, aztán ott hozzáadni a képeket. Egyébként most a fotókönyvtárban kb 500kép lehet, a régi kb 5000 (ebben vannak videók is).
-
Stanley-B.
őstag
válasz
claire78 #41369 üzenetére
"iTunes szervert nem értem NASon, mert azt meg megint csak iTunes-ban látod"
ezért az a neve, hogy iTunes szerver"ráadásul nem is lesz benne az egy Otthoni megosztásában."
akkor valamit rosszul csináltál, mert benne van."Nálam simán NASon vannak a zenék, ha kell elérnem akkor úgyis felébred a MAC mini"
ez oké, nekem is közvetlenül iMacen van ami felébred ha kell. Viszont hordozható Mac számítógépnél szerintem ez nem jó ötlet, teljesen feleslegesen meríti a gépet ha állandóan fel kell ébrednie zenelejátszáskor, nem éppen optimális felhasználása ez egy MacBooknak... + ha már amúgy is a Synology-n vannak a zenék, akkor miért ne lehetne beállítani rá az iTunes servert, hogy ne csak egy Maces iTunes kliensre kapcsolódva lehessen elérni a Synology-n a zenéket.(#41373) Jaded: persze hogy belelehet, én a helyedben hozzáadnám a Maces Fotók alkalmazáshoz ezeket a fotókat is és akkor mindegyik egy helyen lesz.
-
Jaded
őstag
válasz
Stanley-B. #41368 üzenetére
Így leírva egyszerűnek tűnik. Remélem a héten készre be tudok állítani mindent, csak sajna kevés időm van rá. Azt nem tudod esetleg, hogy a meglévő fotótáramat (amit eddig az asztalin tároltam, tehát még nemhogy a Machez de iPhonehoz sincs köze) bele lehet-e varázsolni ebbe?
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Hooper #41371 üzenetére
Szia.
Nekem nincs szünetmentes tápom de már nézegettem korábban és tanácsot is kértem a választáshoz.
Ekkor írta valaki....azt amit te is szeretnél, hogy elég neki ha csak 2-3 perc áthidalást bír ki...amíg kikapcsol a cucc.
És erre jött egy nagyon jó és logikus magyarázat, hogy miért nem szabad ennyire rövid időre hagyatkozni.
Teszem azt, teljes terhelésen 20 percet bír a szünetmentes.
Beállítod, hogy 2-3 percnyi kakó maradt benne , akkor kapcsoljon ki.
Eddig ok.Visszajön az áram , beindul a NAS és elkezdődik a szünetmentes feltöltése is.
Ez a töltési folyamat azonban hosszú.....jóval hosszabb mint amennyi idő alatt lemerül.10 perc után megint elmegy az áram.....
Na itt kezdődnek a gondok mert a szünetmentes ennyi idő alatt nem töltődik fel.
Van kb 5 percnyi áthidalási idő...megint le kell állítani.Érzed a veszélyét ?
Nem azt mondom, hogy nem lehet így beállítani de szerintem szünetmentes esetében érdemes kicsit "túltervezni".....pont az ilyen helyzetek miatt.
Valamint a szünetmentes teljesítményét figyelembe véve kell ráakasztani a cuccokat is.
Teszem azt : Router + NAS -t kötöm rá.
Ha PC-t is rá akarom dugni, akkor nagyobb szünetmentes kell vagy egy másik darab. -
claire78
senior tag
válasz
Stanley-B. #41368 üzenetére
Fotóhoz már Moments-et használok, teljesen jó és nagyon hasonló a Fotók-hoz iOS-en.
iTunes szervert nem értem NASon, mert azt meg megint csak iTunes-ban látod, ráadásul nem is lesz benne az egy Otthoni megosztásában. Nálam simán NASon vannak a zenék, ha kell elérnem akkor úgyis felébred a MAC mini. -
Stanley-B.
őstag
Ami azt illeti, könnyű a Fotókat megcsinálni:
[link]Az iTunes könyvtár költöztetése is hasonlóan egyszerű, de az ugyebár egyébként is támogatott gyárilag is a Synology által az iTunes server révén.
Tehát amiket leírtál azok néhány katitntással beállíthatóak.
iTunes esetében ajánlott iTunes servert telepíteni a Synology-ra, hogy az legyen a központi szerver amire csatlakoznak az eszközeid, mert ha csak simán átmásolod a Synology-ra az iTunes könyvtárat és aztán onnan olvassa be a MacBookon az iTunes, akkor a többi eszközöd nem fogja látni az iTunes könyvtáradat otthoni megosztásként ha éppen ki van kapcsolva a MacBook. -
Hooper
őstag
válasz
#29810560 #41358 üzenetére
Az 550es modell is elég lehet gondolom: http://compker.hu/termek/18736
Usb-vel kötötd a synora és úgy ad jelet a leállításra?
-
Jaded
őstag
válasz
Stanley-B. #41362 üzenetére
Lényegébem a Macbookon nem akarok tartani semmit (csak 128-as SSD van benne), ezért is született a döntés a NAS mellett. A zene gyűjtemény elég nagy (3-400GB), de csak mp3. Torrent van, de elenyésző.
Igazából nekem arra kellene a NAS, hogy mivel PC-ről váltottam Macbookra, a kettő valahogy kiegészítse egymást, a Macbookon ne legyen semmi, viszont a többi eszközről ugyanúgy elérjek bármit.
Ezért szeretném a Fotókat és az iTunes ide költöztetni. Még a Fotók lesznek az érdekes pont, azt nem lesz egyszerű összehozni. -
lewisfm
aktív tag
válasz
Flashback #41360 üzenetére
Szia!
Én pont DS118-ast vettem + 1 db WD RED 8TB HDD ment bele.
Tapasztalatok:+ A DS118 bitang erős, ahhoz képest, hogy csak ARM CPU van benne: Sok torrent-et elbír egyszerre
- A HDD beépítésénél nincs rezgéscsillapító gimibetét, ezért a HDD rezonanciája átadódik a NAS házának.
- A NAS gumi lábai lehetnének puhábbak is, mert egy üreges szekrényre van állítva, s remekül felhangosította a NAS + HDD hangját a szekrény.
Megoldás: a NAS csomagolásából az egyik szivacsos lapot a NAS alá tettem , de még egy kicsit így is hangos.
Megjegyzés: a DS218+ -ban van rezgéscsillapító gumibetét a HDD-k számára
- A NAS-ban ARM V8 x64 CPU van és nem intel x86 alapú. Ebből kifolyólag pár 3-ik féltől származó szolgáltatás nem telepíthető rá, pl. a Plex, mert a Plex erre a CPU-ra nem készült el, s utána olvasgatva nem mostanában várható, hogy kiadják - de a Video Station is elég jó.
- A WD RED 8TB / 5400 RPM-es HDD nagyon hangos. Idegesítő a villanymotor hangja (zümmög), de a seek hangja kimondottan hangos. Legközelebb nem ilyet vennék.
Ugyanakkor láttam testközelben egy 3 TB-os WD RED HDD-t, az halk volt.
Ki érti ezt? Elvileg a 8 TB-osnak kellene halkabbnak lennie, lévén héliummal van töltve normál levegő helyett. -
Stanley-B.
őstag
válasz
Hooper #41356 üzenetére
Én ezt használom 2db Synology NAS-ra, Synology routerre, switch és még pár kisebb fogyasztású berendezésre (pl Raspberry Pi): [link]
Felismeri szépen a DSM.
NAS + ehhez a konfighoz én ezalatt nem vennék, bár ebből is inkább a nagyobb kapacitásút választanám ha az asztali géphez is kellene.
-
Stanley-B.
őstag
Szerintem a fotók könyvtárat nem érdemes áttenni a Synology-ra, hanem a Synology saját alkalmazásaival csinálni mentést rá (ahogy te is írod).
iTunes szervert viszont használtam egy ideig Synology-n, de mivel nálam nem megy 0-24-ben a NAS, így inkább mégis visszaálltam gépre, de teljesen jól működött egyébként.
Nagyon nagy iTunes könyvtárnál (200-250 giga felett) és/vagy nagyméretű zenefájloknál (alac formátumú zenék) a teljesítmény romolhat ha a NAS komolyabb műveleteket végez közben (nagyméretű backup, indexelés, fut 800-1500 torrent stb) -
Borisz76
nagyúr
válasz
Flashback #41360 üzenetére
Szia.
1 lemezes NAS esetén ( Pl. : DS 118 ) beteszel 1 db lemezt és használod. Külső usb-s lemezre lehet a fontos adatokat menteni.
Innentől 2 variáció lehetséges a mentésre használt HDD esetében :
- NTSF-re formázott lemez - ekkor eléred az adatokat simán PC-ről, Windows alól.
- Ext4 fájlrendszerre formázott lemez esetén megoldható de jóval körülményesebb.Sőt ha Pl.: a Hyper Backup-ot használod, akkor automatizálni lehet napi szinten a mappa / mappák mentését.
De az így készült mentést nem fogod tudni használni....kell hozzá egy Hyper Backup Explorer nevű alkalmazás.Jobb megoldás a 2 lemezes NAS ( Pl. : DS 218+ , DS 718+ ) amit RAID1-ben vagy még inkább SHR-ben érdemes használni.
Ekkor az adatok tükrözve vannak és egy esetleges merevlemez hiba után is ELÉRHETŐEK az adatok.
A fontos adatokról ekkor is ÉRDEMES egy külső egységre biztonsági mentést készíteni.A RAID vagy SHR nem egynlő a biztonsági mentéssel.
Ez a tehnika csupán a RENDELKEZÉSRE ÁLLÁST biztosítja nagyobb hatásfokkal.Összegezve :
Ha nincs sok tárolni való adat, akkor elég lehet az 1 lemezes modell és marad pénz a külső lemezre a fontosabb dolgok mentéséhez.
Merevlemez :
Szinte mindegy, hogy milyen a lemez....gyártó / típus.
Különbség a hangjukban és a melegedésükben lesz.
Ezt , valamint a garanciaidőt érdemes figyelembe venni választáskor.A WD RED-ek a jobbak közzé tartoznak.
Mod :
A RAID0-t felejtsd el.....csak összefűzi a lemezeket, 1 db meghal, akkor minden adat megy a kukába.
-
Flashback
addikt
Sziasztok
Nas vásárlás előtt állok. Kb holnap rendelném és az alábbiakat kellene eldöntenem, ebben segítsetek kérlek:
A kinézett konfig egy DS 218+ és 2x 4TB WD RED.
Viszont amikor elkezdtem végiggondolni hogy milyen RAID-et szeretnék akkor eszembe jutottak azok a dolgok hogy RAID 1 nem backup...
Így külső lemezekre mindenképpen kellene Backupolni.
Viszont így meg elég lehetne Egy 118-as is. Ez így kb fele annyiból kijönne.
A másik döntési faktor az adatbiztonság. WD RED-ek gondolom azért megbízhatóak, ezért még egy pont a RAID 1 ellen.
Vagy rosszul gondolom?
Esetleg maradjon az alapkonfig RAID 0-val?
-
Jaded
őstag
válasz
Stanley-B. #41354 üzenetére
Képek, videók automata mentését használod iPhone/iPaddel? Esetleg Macról oda van áthelyezve az iTunes zenekönyvtár vagy a Fotók könyvtára?
-
törölt tag
válasz
Hooper #41356 üzenetére
Én EATON 3S 700 DIN gyártásút/típusút használok. Teszi a dolgát már vagy két éve.
A DS414Slim NAS, egy notebook, egy monitor, egy router, két switch, egy telefon és egy LED lámpa van rajtra, hogy még lássak, ha elmegy a delej. (Ezekkel kb. 956 sec az áthidalási ideje.)
-
Pacee87
aktív tag
válasz
Borisz76 #41229 üzenetére
Szia!
Utólag is köszönöm az infókat!
Végül áttelepítettem mindent az új lemezekre, viszont bent maradt 2 500GB-os is amiből törlés után egy új RAID0 kötetet csináltam, de ez lett, azaz maradt a kötet1. Lényegtelen igazából.
A másik kérdésemre megtaláltam a választ, 6690-es portot forwaldolni kellett hozzá.
-
Hooper
őstag
Sziasztok!
szünetmentes tápot keresek első sorban Synology 416J mellé (4lemezes, 4x3TB)
Csak annyit kellene hogy tudjon hogy áramszünet esetén küldjön jelet a nasnak hogy leálljon szabályosan, esetleg max 10percet bírjon ez előtt ha esetleg épp dolgozok róla be tudjam zárni.SOS lenne mivel olvastam h adatvesztéssel járhat az áramszünet a synoknál és az utóbbi pár napban -gondolom a környékbeli építkezés miatt 3x volt hogy 3-5percre elment a hálózat, úgyhogy most vissza se kapcsolom amíg nem szerzek valamit
(ezért sorry a tisztelt Adminoktól de UPS forumban is felteszem a kérdést most)Ha árban nincs nagy difi nagyon megköszönöm ha mondtok egy alternatívát olyanra is ami NAS mellett a PCt is elbírja kicsit (az csak akkor megy ha előtte vagyok szóval leállítom akár kézzel is csak tudjak menteni)
konfig: i7 8700k • Asus PRIME Z370-A • Corsair LPX 16GB 3000MHz • MSI RX 480 GAMING X 8G • Asus ProArt 27" • Corsair RM550X • Samsung 850PRO 256 • Sasmsung 960EVO 512 •
Köszönöm szépen!
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÚJ LENOVO ThinkPad P16s Gen 2 - 16" WUXGA IPS Érintő - Ryzen 7 PRO 7840U - 32GB - 1TB -3 év garancia
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Csere-Beszámítás! Lemezes Playstation 5 Slim , Ajándék letőlthető játékkal!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest