- Kitört a botrány az Amazonnál az irodai munka miatt
- A tenger alatti kábelek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az USA számára
- Geopolitikai kockázatok elől fut Tajvan legnagyobb chiptervezője, a MediaTek
- Úgy néz ki, hogy vizsgálatot indít az EU a Temu ellen
- Rohamosan nő Elon Musk AI-cégének az értéke
-
IT café
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jaded
őstag
Sziasztok!
Tegnap érkezett meg életem első NAS-ja, egy DS118 képében. A belevaló winchester ma érkezik meg. Kialakítottam egy használandó mappastruktúrát, ami alapján megtalálom a dolgaimat (pl. Zene, Film, Telepítők, iTunes library stb, ezeken belül almappák).
Ha ezeket létrehozom a majdani winchesteren, használhatóak lesznek így (megpakolva anyagokkal), vagy mindenképpen a "gyári" mappákat kell használnom?
Minden cuccot a NAS-ról szeretnék elérni egy iPhone-on, iPaden, két okostv-n, Androidos telefonon, Macbookon és egy Windows-os laptopon. Magyarul az általam kreált mappastruktúrát szeretném használni/látni az összes eszközön és az összes eszközről (ha éppen úgy alakul) ugyanezekbe a mappákba helyezni fájlokat. Ez így járható út, vagy egy picit el vagyok tévedve?Renault Megane IV Limited
-
Jaded
őstag
válasz Borisz76 #41339 üzenetére
Értem..vagyis nem azt hittem picit egyszerűbb. Egyébként a te leírásod alapján szeretném majd beállítani.
Egyébként ez lenne a kreált a mappaszerkezet, amit látni szeretnék mindenhol:
01.Music_iTunes_library
01.Temp
02.Album
03.OST
04.Radioshow
05.Liveset
06.EPs
07.Tracks
08.Popular
Album
02.Pictures
01.Apple Photo Library
02.Phone photo
03.Family old
04.Works
05.Other
03.Install
01.MacOS
02.Windows
03.Music
04.Series
05.Film
06.Docs
01.Word
02.Excel
03.TXT
04.Lakás,iratok
05.Other
07.Other
08.DownloadHa jól értem, akkor csinálok egy "nagy" mappát, amit megosztok és ebbe teszem a fenn látható a mappaszerkezetet, amikben lévő mappákat megadhatom pl a Video stationnak vagy akármelyik gyári alkalmazásnak. Igaz?
Renault Megane IV Limited
-
Jaded
őstag
válasz Stanley-B. #41354 üzenetére
Képek, videók automata mentését használod iPhone/iPaddel? Esetleg Macról oda van áthelyezve az iTunes zenekönyvtár vagy a Fotók könyvtára?
-
Jaded
őstag
válasz Stanley-B. #41362 üzenetére
Lényegébem a Macbookon nem akarok tartani semmit (csak 128-as SSD van benne), ezért is született a döntés a NAS mellett. A zene gyűjtemény elég nagy (3-400GB), de csak mp3. Torrent van, de elenyésző.
Igazából nekem arra kellene a NAS, hogy mivel PC-ről váltottam Macbookra, a kettő valahogy kiegészítse egymást, a Macbookon ne legyen semmi, viszont a többi eszközről ugyanúgy elérjek bármit.
Ezért szeretném a Fotókat és az iTunes ide költöztetni. Még a Fotók lesznek az érdekes pont, azt nem lesz egyszerű összehozni.Renault Megane IV Limited
-
Jaded
őstag
válasz Stanley-B. #41368 üzenetére
Így leírva egyszerűnek tűnik. Remélem a héten készre be tudok állítani mindent, csak sajna kevés időm van rá. Azt nem tudod esetleg, hogy a meglévő fotótáramat (amit eddig az asztalin tároltam, tehát még nemhogy a Machez de iPhonehoz sincs köze) bele lehet-e varázsolni ebbe?
-
Jaded
őstag
válasz Stanley-B. #41374 üzenetére
Azt viszont már csak akkor tudom, ha a NAS-on lesznek. Remélem fordítva is működni fog, tehát NAS-ra a régi képek, fotókönyvtár áthelyez, aztán ott hozzáadni a képeket. Egyébként most a fotókönyvtárban kb 500kép lehet, a régi kb 5000 (ebben vannak videók is).
-
Jaded
őstag
-
Jaded
őstag
Csak nem bírok az iTunes szerverrel..
Azt szeretném, hogy a NAS-ra másolt zene mappa legyen az iTunes könyvtára, a Macen így már amúgy sincsen zene. Ezt elvileg iTunesban már beállítottam, látja is. Viszont még mindig felhozza azokat a fájlokat amiket a Macen tároltam (azóta azokat letöröltem, mivel a NAS-on is rajta vannak). Az egyik kérdés az, hogy hogyan tudom azt elérni, hogy az iTunes csak a NAS-t vegye figyelmbe és abban a mappaszerkezetben ahogyan ott vannak? Ha Finderből indítok el egy zenét, akkor az iTunes csak azt mutatja, semmi mást. Ha kilépek az iTunesból, majd vissza, akkor már rendben mutat mindent..miért?
A másik az iTunes szerver. iTunes szerver van rá telepítve a NASra beállítani csak a megosztási nevet lehet rajta, amit lát is az iTunes). Viszont nem jelennek meg a zenék iOS eszközökön (iPad, iPhone), csak az otthoni megosztás, amiben nincs semmi, mivel ugye megszűnt a Macről törölt zenékkel. Hogyan lehetne működésre bírni?
Remélem tudtok segíteni, picit elvesztem az iTunesban most. Esetleg nem lehet teljesen alaphelyzetbe állítani, megadni neki az új könyvtárat, mert most lehet, hogy keveredik a szezon a fazonnal.Renault Megane IV Limited
-
Jaded
őstag
Én így:
Telefonról a DS photo tölti fel, az én telefonomnak van egy külön mappája a gyári photo mappábban (csak ide hajlandó feltölteni valamiért..) meg asszonynak is. Aztán amikor eszembe jut, akkor a képen látható 6. mappába szétszedem a két telefon képeit (ezen belül is van mappa telefon szerint). És ennyi. Itt van a Mac fotókönyvtára, így amit bemásolok, látom ott is.Renault Megane IV Limited
-
Jaded
őstag
válasz WaterWave #42347 üzenetére
Nekem így tűnt a legegyszerűbbnek, még Windows alatt csináltam. A "fő" mappákban is vannak almappák, a telefonos képekben, csak telefon szerint vannak szétszedve, azon belül már nem csináltam mappát, hogy pl szülinap. Felcímkézni lehetne a képeket, dehát az őrült meló. Kiválogatni is egy hét volt, pedig csak a telefonosokat válogattam, sok volt a duplikált, mert ha mentettem nem néztem hogy mi volt és mi nem (volt ugye amit a telefonon hagytam a mentés után is).
A ds photo problémádra: nekem pl admin fiókkal nem engedett mappát csinálni, azt írta, hogy nem vagyok jogosult. Guest-tel simán ment
Megcsináltam Finderben, utána már jó volt. De azt hiszem nekem magától nem tölti fel a képeket, csak ha belépek az appba..Renault Megane IV Limited
-
Jaded
őstag
válasz Csabroncka #44342 üzenetére
Automatikusan? Nekem nem megy, csak ha belépek az app-ba
-
Jaded
őstag
-
Jaded
őstag
Ha jól emlékszem innen:[link]
Lehet tényleg alpha, fel sem tűnt. De működik Pass nélkül is. Volt olyan fájl amit nem játszott le vele a tv, de gondolom ott a konténerrel van a baj. DS video nálam iPaden jó, ha valami nem ment, annak max hangja nem volt, de azt meg vitte a VLC. Itt az a baj, hogy ahány fájl, annyi fajta konténer vagy tömörítés, stb.
szerk: újraolvasva amit írsz, syncelni nem syncel, de amit látok a tv-n az appal, azt látom az iPad alkalmazásban ugyanarról a NAS-ról. Csak iPaden nem játssza végig, mert nincs megvéve az app. Ami egyébként jobb, mint a tv-s.
[ Szerkesztve ]
-
Jaded
őstag
Sziasztok!
Adott egy DS118, tegnap üzemeltem be rajta a Quickconnectet. Telefonon elérem melóból is, látom a fájlokat, mappákat, tudok rá letölteni. A kérdésem az lenne, hogy ez mennyire biztonságos? Mármint mennyire számíthatok így "látogatókra"? Eddig kvázi nem volt kiengedve a netre, csak az otthoni hálózaton működött. Hol tudom esetleg lecsekkolni, hogy van-e/volt-e illetéktelen próbálkozás?
Más: később szeretnék benne tárhelyet cserélni. Találtam olyan menüpontot, hogy a beállításait lementi egy adott helyre. Innen, az új winchesterre (miután feltelepült a rendszer), csak megadom neki a mentést és vissza is fog tölteni mindent? Újra beállítani mindent elég macera lenne (nekem legalább is).
-
Jaded
őstag
Sziasztok!
Adott egy DS118, amiben egy 2TB-os WD winchester van, amit kezdek kinőni.
Jó-e az az elképzelés, hogy:
1. kiveszem a jelenlegi vinyót, átteszem a külső házba (ez valószínű egy backup vinyó lenne majd), a NAS-ba beteszem az újat (ami vagy 4 vagy 6TB-os lesz, még nem tudom). Erre feltelepül a DSM és a régi vinyóról a fájlokat felmásolom az újra az új DSM mellé. Így ugye mindkét vinyón van egy-egy DSM, nem fognak "összeveszni"?
2. nem szeretném beállítani újra az egészet (teljesen hibátlanul működik jelenleg). Létezik-e olyan megoldás, hogy a beállításokat lementem egy fájlba, amit az új rendszer feltelepülése után csak visszatöltök és mintha "misem" történt volna?Rendben van-e így vagy esetleg van egyszerűbben járható út, van-e esetleg valami buktató?
-
Jaded
őstag
Sziasztok!
Az mitől lehet, hogy Mac Finderben, ha áthelyezek egy 40GB-os fájlt, kb 2 órás időt ír, ha böngészőben (a NAS felületén File Station-nal), akkor megvan 10perc alatt?
A NAS egy DS118, a laptop wifin van csatlakozva (bár ez szerintem nem szempont). Ha lehetne rajta gyorsítani, erre nem használnám a File Stationt.
Egy másik mappából helyezek át másikba, tehát nem a NAS-ról a laptopra vagy fordítva.Renault Megane IV Limited
-
-
Jaded
őstag
Uh, nem akartam ekkora "háborút" szítani
Nem sűrűn csinálok ilyet, most is csak azért, mert pár nagyobb fájlt raktam át külső vinyóra, mert kezd megtelni a belső. Egyelőre nagyobb vinyó nem opció sajnos.
Egyébként a Finder is és a Forklift is tetű lassan csatlakozik a NAS-hoz, úgyhogy itt valami beállítási probléma is lesz. Nem mondom hogy a Forklift sz.r, de pl ha kijelöltem 5fájlt törölni, még pár perccel utána is ott volt a listában és csak utána frissült le. Gondolom itt megint a beállításokkal van gond.
Nem esik nehezemre 20ablakot is kezelni egyszerre ha kell, a File Stationba sem halok bele, csak ha már alapból tudná a rendszer (vagy akár a Forklift), akkor minek használjam?Renault Megane IV Limited
-
Jaded
őstag
válasz blakey #57739 üzenetére
Ha egy köteten belül másolok/áthelyezek egyik mappából a másikba, akkor olyan 90-110MB/s a sebesség, külső vinyó esetén ez kb 70-100között. Nem egetrengető különbség. Az is lehet, hogy a Macbook vagy a macOS vagy maga a NAS a szűk keresztmetszet (ugye az nem egy hardcore gép, de egyébként teljesen hibátlanul üzemel már jó ideje).
NAS-on egyébként ennyi van beállítva: [kép]
Macen nem emlékszem, hogy állítottam-e valamit, két éve konfigoltam a rendszert, eddig hibátlan volt. Meg azért ennél gyorsabb is.
Szerintem a Catalina is hibás lehet, ami egyébként most hányta magát össze, szóval reinstall lesz úgy érzem, vagy valahogy vissza Mojave-ra.Renault Megane IV Limited
-
Jaded
őstag
Sziasztok!
Nem tudom, hogy jobb hely-e lenne-e a kérdésemnek a MacOS topikban, de először megkérdezem itt. Szeretnék Finderben felcímkézni fájlokat, viszont címkézés után, a címkére kattintva nem listázza a fájlokat. A belső SSD-n címkézett fájlokat listázza.
A Macen kellene állítanom valamit, vagy a DSM-ben?Renault Megane IV Limited
-
Jaded
őstag
Sziasztok!
Próbálnék belépni a NAS felületére, de nem tudok belépni sem a DS File-ból, sem webes felületen, sem Quickconnecttel. DS finder megtalálja, de ezt az üzenetet dobja: [kép]
Mi a teendő? Este még működött rendesen. Restart, router restart volt, wifi, net van.Renault Megane IV Limited
-
Jaded
őstag
válasz Patice #70162 üzenetére
Csippant egyet, de a helyzet változatlan. A képekről van (nagyjából azok a fontosak), a többi zene, film, meg sorozat, azokért nem kár. Akkor kuka lenne a winchester? Ha teszek be egy új lemezt, erről vajon tudok lementeni?
Gondolom ha így újratelepítem, akkor formázza a vinyót teljesen.Renault Megane IV Limited
-
Jaded
őstag
válasz AiRLAC #70175 üzenetére
Nem igazán értem mi lehet. A Mac lemezkezelője azt mutatja, hogy fullon van, de este több, mint 350GB volt üresen. Pont este néztem meg, hogy áll a vinyó állapota. Elindítottam egy letöltést, reggel pedig a DSM nem engedett már be.szerk: Mac-en most már az előbbi 85,5% 92,7%.. valami nem kerek. Szerintem a program sem.
[ Szerkesztve ]
-
Jaded
őstag
válasz kriszpontaz #70427 üzenetére
Sziasztok!
Bekerült az új vinyó a NAS-ba (múlt héten beszéltük, hogy elszállhatott a régi). Állítgatom a rendszert, de az Istenért nem találom, hogy az alapértelmezett 5000-es portot hol állítom át. Tudnátok segíteni?Renault Megane IV Limited
-
Jaded
őstag
válasz kriszpontaz #70431 üzenetére
Megvan, köszi. Igaz most azt mondja a Safari, hogy nem privát a kapcsolat, eddig működött.
-
Jaded
őstag
válasz kriszpontaz #70437 üzenetére
Végülis mindegy, működik minden mindenhonnan, csak egyszer kérdezett rá.
Most másolgatom át a cuccaim a régi vinyóról, mert mint kiderült, hogy nincs baja csak épp a rendszer "tűnt" el róla
-
Jaded
őstag
Nézem a tv-t és azt vettem észre, hogy elhalkul a NAS (hibernálta a vinyókat, egy belső egy külső). Aztán később újraindította. Hibernáljon ha kell, de akkor ne indítson újra ha nem szükséges. Így van beállítva: [kép]
Mi a hiba? Vagy ne is hibernáljon? Élettartam szempontjából gondoltam, hogy jobb lehet.Renault Megane IV Limited
-
Jaded
őstag
Ez lehet a WOL on LAN is? Hyper backup van beállítva heti egy (pénteken volt egy és hétfőn lesz a következő.
Másról így hirtelen nem tudok. Vagy merre kereshetem még esetleg?szerk: ezt így kicsit sokallom és igazàból feleslegesnek is tartom. Lehet többet árt, mint használ. [kép]
[ Szerkesztve ]
-
Jaded
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
- CMF Phone 1 - egy jó telefon
- Milyen légkondit a lakásba?
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Milyen TV-t vegyek?
- Hálózati / IP kamera
- Öt Starship után embereket küldene a Marsra Musk és a SpaceX
- OLED TV topic
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- iOS alkalmazások
- További aktív témák...
- ÚJ/Újszerű APPLE MACBOOK AIR 13 - M2 (MLY13MG/A) Csillagfény - 8GB/256GB SSD- 9 Ciklus - 2+ év gari
- Yoga Slim 7 Pro - 5800H/16GB/1TB, 2.8K OLED 90Hz
- Panasonic Toughbook CF-54-3 i5 2,6 GHz 8 GB RAM 256GB SSD
- Getac UX10 G2 i5-10210U 8GB RAM 256GB SSD Win 10 Pro
- Hoppá! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-10875H 32/512 Quadro RTX 3000 6GB FHD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest