Hirdetés
- Dollár-százmilliárdokat költ az NVIDIA amerikai chipekre
- Nagy áramkimaradásokat okozhat az adatközpont-robbanás
- Váratlan fékprobléma miatt hívták vissza az Amazon robottaxikat
- A Foxconn hamarosan többet keres a szervereken, mint az iPhone-okon
- Az NVIDIA szerint a humanoid robotok forradalma közelebb van, mint gondolnánk
- Bitcoin topic
- Adguard Premium (Android, PC és egyéb rendszerekre, valamint böngészőkhöz)
- A konzolok, a GTA VI és az új Switch húzzák előre a játékipart
- Az NVIDIA szerint a humanoid robotok forradalma közelebb van, mint gondolnánk
- Windows XP
- Facebook és Messenger
- Túl környezetszennyező a modern chipek gyártása
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen routert?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tasunkó
senior tag
A fél évszázados erőművet a Microsoft kérésére, utóbbi adatközpontjainak kiszolgálására indítják újra, az energiáért a helyi viszonylatokhoz képest kétszeres árat fizet a Microsoft egy 20 éves szerződés részeként.
Minek ide link. Ez azért van így megírva, mert ezt már egy óvodás is ki tudta volna olvasni a netről tehát, elmondják. Elterjed. Erre gondoltam hogy Kína hazudott, akár azért is lehet hogy legyen egy kifogás a japán import akadályozására. De csak így derülhetnek ki információk, hogy az egyik beszólogat a másiknak, amúgy minek mondanák el. Te is elégedett vagy, neked szerintem elég lenne ennél sokkal kevesebb. Ez olyan mint a fekete lyuk, hogy abból lehet csak sejteni valamit hogy a körülötte lévő égitestek hogy viselkednek.
-
eszim
csendes tag
Be tudnád linkelni, hogy az ms hol, kinél lobbizik, egyáltalán miért kellene lobbiznia?
Én nem hiszem, hogy az NRC-t (United States Nuclear Regulatory Commission) le lehet fizetni, át lehet verni.
Kína talán nem meglepő módon hazudott, ők is engednek tríciumos vizet a tengerbe, természetesen többet, mint a japánok.
Elképesztő mi van a fejekben, hogy ms fusiban atomerőművet üzemeltet és kirúgja az atomerőmű dolgózot, hogy elsikálja a csalást. -
Tasunkó
senior tag
No, a cikk arról szól hogy az MS legalábbis lobbyzik, azaz lefizet embereket, hogy kapcsoljanak be neki erőművet. Namost ha fizet valakit ezért, akkor az alkalmazott, tehát azt csinálja amit mondanak neki, vagy ki lesz rúgva. Most hogy mikor veszi meg annak a részvényeit, az csak akkor fog kiderülni amikor elképedve látjuk, az ilyenek nem közhasznú információk.
Kína egyébként betiltotta a sugárfertőzésre hivatkozva a komplette japánból importált halat, szóval ja, biztosan szuper minden. A japánok megeszik lehet, de a fukushimai halat inkább ők sem. -
eszim
csendes tag
Én szalmabábozok, miközben folyamatosan te kerülöd ki a konkrétumokat.
Mitől rozoga a több tucat ilyen korú atomerőmű?
Miért nem szabad tríciumos vizet beleengedni a vízbe, aminek nincs kimutatható hatása, miközben tök természetes, hogy a fosszilis annyira szennyező, hogy ezrek halnak bele.Én válaszoltam a kérdésedre, megneveztem, a tulajdonos- üzemeltető céget, amely cégnek tucatnyi atomerőműve van az usa-ban. Te írsz minden alap nélküli orbitális marhaságokat végig a topikban: ms atomerőművet üzemeltet, japánok teleengedik a tengert sugárzó vízzel, régi atomerőmű rozoga atomerőmű
-
bambano
titán
azt a következtetést honnan vontad le, hogy a fosszilis engem nem zavar? mivel az most itt offtopic, nem beszéltem róla, tehát valódi fogalmad nem lehet róla, hogy mi a véleményem.
következmény: találgatásokra alapozva szalmabábozol.és azt is próbáld meg befogadni végre, hogy nem az atomerőművek ellen vagyok, hanem a kaszkadőr módon üzemeltetett atomerőműveket utálom. ha ez nem érted meg, akkor inkább ne válaszolj a hsz-eimre. oj wait, eddig se arra válaszoltál...
-
eszim
csendes tag
Előbb írtam, hogy régebbi atomerőművek is üzemelnek, akár ugyannanál a cégnél. Miben nyilvánul meg a rozogaságuk?
Miért nem normális? Nem káros a környzetre, élővilágra, emberre. Tudnál forrást adni paksnál, milyen káros hatása van a tríciumkibocsátásnak?
Én tudok forrást adni, hogy naponta ezrek halnak meg a fosszilis szennyezéstől, ez nem zavar csak a képzeletben létező veszélyes sugárterhelés?
Nem úgy működik a világ, hogy ne legyen! Amikor megiszod az ivóvizet akkor is mindenféle mérget megiszol csak határérték alatt van, ami nem káros, ezért miért nem ütöd az asztalt, hogy SEMMI se legyen benne.
Tessék ezek vannak az ivóvízben, igen arzén is pl:
https://www.vizmuvek.hu/files/public/new/fovarosi-vizmuvek/kozerdeku-adatok/tevekenysegre-mukodesre-vonatkozo-adatok/242013-nfm-adatkozles/24-2013-nfm-adatkozles-20231001-20240930.pdf -
bambano
titán
"a Microsoftnak nincs beleszólása az atomerőmű üzemeltetésébe": tehát az, hogy az ms ajánlatot tett az áram megvásárlására és ennek hatására újraindítanak egy erőművet, az nem beleszólás.
és abban is biztos vagyok, hogy ha az ms-nél úgy gondolják, hogy a profit érdekében valamit meg kell lépni, ami az energia igény emelkedésével jár, akkor meg fogják lépni és nyomást fognak gyakorolni az erőműre.
most arról nem beszélek, hogy valószínűleg windowsos rendszereken fog futni az egész hajtány...
-
hemaka
nagyúr
Ennyit a nagy megujulo energiarol, szart er.
-
eszim
csendes tag
Nem azért zárták be mert rozoga, hanem gazdaságilag nem érte meg.
FYI ugyanaz a Constellation Energy régebbi blokkokat is üzemelt, gondolom tökugyanolyanjuk is van, mint a kérdéses blokk."most nyomták tele az óceánt sugárzó vízzel." ez is marhaság, tök normális, hogy ellenőrzötten engednek ki tríciumos vizet.
Ha rákeresel paks-ra ott is közlik, hogy mennyi volt belőle a folyékony és légnemű kibocsátás. -
dabadab
titán
ja, most nyomták tele az óceánt sugárzó vízzel.
Ami egyébként teljesen elhanyagolható probléma: egyrészt nem "telenyomták", hanem a tengerhez képest elenyésző mennyiségű vizet engedtek bele, másrészt meg a víz nagyon-nagyon jól véd a sugárzás ellen (kb. hét centiméternyi víz leárnyékolja a sugárzás felét) - nem véletlen, hogy a fűtőelemek pihentetőmedencéjébe simán bemennek búvárok karbantartani és a medence jó részében (pont a víz miatt) alacsonyabb a sugárzás, mint nagyjából bárhol a Föld felszínén.
amíg egy atomerőműbe nullánál nagyobb beleszólása van egy olyan cégnek, amely az elmúlt 20 év alatt egyetlen patchkeddet se tudott levezényelni
Két állítás van, egy se igaz:
1. a Microsoftnak nincs beleszólása az atomerőmű üzemeltetésébe
2. elég sok patchkedd lement gond nélkülHa ilyen erős, khm, túlzásokra van szükséged, hogy alátámaszd a mondanivalódat, akkor esetleg át kellene gondolni a dolgokat.
-
bambano
titán
az a tény, hogy egy 50 éves erőművet még 20 évre be akarnak indítani, önmagában orbitális baromság.
most vagy az van, hogy az 50 éves erőműből csak a helyrajzi számot tartják meg, egyébként pedig új erőmű épül, akkor tisztelt újságíró elvtárs írt (már megint) orbitális hülyeséget.
vagy az van, hogy tényleg be akarnak indítani egy rozoga gőzgépet (képletesen és valósan is értve), ahogy a cikk sugallja, akkor pedig továbbra is ideges vagyok miatta.
-
bambano
titán
"a környezetszennyezés is elég elhanyagolható volt.": ja, most nyomták tele az óceánt sugárzó vízzel.
szerintem neked is vissza kellene térned a valóság talajára.
egyébként fukusima pont jó példa arra, hogy mi a problémám. ott is profithajkurászás felülírta a műszaki/biztonsági terveket, és a végén kiborult az atombili.
ha értelmes, szakképzett, sok-sok tapasztalattal rendelkező mérnök kizárólag műszaki és biztonsági szempontok szerint, pénzügyi és tőzsdei szempontokat magasról lesz.va megtervez egy atomerőművet, és azt hasonlóan szigorúan üzemeltetik, akkor el tudom fogadni egy atomerőmű kockázatait. amíg egy atomerőműbe nullánál nagyobb beleszólása van egy olyan cégnek, amely az elmúlt 20 év alatt egyetlen patchkeddet se tudott levezényelni, mindig pöccskedd lett belőle, addig húzzanak a Plútóra. és ezt a véleményemet csak minimálisan erősíti az a tény, hogy olyan szolgáltatások nyújtásához akarnak áramot szerezni, amire nulla szükség van, csak felfújt marketing lufi az egész.
-
eszim
csendes tag
Tényszerűen "a legsúlyosabb nukleáris baleset az Egyesült Államokban" kezdtem, idekeverni csernobilt, ahol direkt hülyék voltak, nem értettek hozzá és még tervezési hibás is volt, az nem normál baleset kategória.
"atomerőművek üzemeltetését olyan legendásan tróger cégre bízzuk, mint az ms,"
Jesszus ennyire másra gondolni, mint a valóság. A Constellation Energy a tulajdonos, aki egyébként 19000 MW-nyi nukleáris erőművet üzemeltet, ők indítanák újra, ők üzemeltetnék, tőlük venné a ms az újraindított erőmű által termelt áramot. -
dabadab
titán
ja, Csernobilnál sem történtek halálesetek, környezetszennyezés se... ezen az állításodon még dolgoznod kellene.
Csernobilnál igen, de ott az egész el volt rontva, kezdve már az erőmű konstrukciójával.
Viszont a világtörténelem második legsúlyosabb atomerőművi baleseténél (Fukusima) tényleg nem halt meg senki és a környezetszennyezés is elég elhanyagolható volt. -
bambano
titán
ez volt az állítás: "az atomerőművek esetén még a nagyon ritka baleseteknél és még a legsúlyosabbaknál sem történnek halálesetek"
ami tényszerűen nem igaz.
nem írtam sehol olyat, hogy az atomerőmű üzemeltetése elfogadhatatlan kockázatot jelent. abban a hozzászólásban, amire a válasz (helytelenül) érkezett, azt írtam burkoltan, hogyha ócska atomerőművek üzemeltetését olyan legendásan tróger cégre bízzuk, mint az ms, abból én nem kérek.
és mivel ez a mondat fogalmazása alapján magánvélemény, nincs mit vitatni rajta.
-
-
-
eszim
csendes tag
"a legsúlyosabb nukleáris baleset az Egyesült Államokban" halálesetek, sőt még sérülések sem történtek, "a lakosokat közvetlenül semmilyen veszély nem fenyegette, és csak a média dramatizálta túl a helyzetet"
Úgy látom sokan elfogadhatatlannak tartják, hogy az atomerőművek esetén még a nagyon ritka baleseteknél és még a legsúlyosabbaknál sem történnek halálesetek, üzeme során pedig rendkívül előnyös tulajdonságai vannak, de az tök rendben van nekik, hogy a fosszilis tüzelés miatti szennyezésbe napi szinten ezrek halnak bele és akkor még a felmelegedés okozta katasztrofális környezeti problémákról még szó sem volt.
-
JamesHun
addikt
Nem kell az egész "hajónak" belemennie a napba. Tartunk már ott, hogy kitudják számolni mikor engedjék el a "rudas" tárolót a hajó fő részéből és a többit az idő megoldja, meg a nap gravitációja.
És akkor kevésbé lesz gond, hogy hol tárold, ha egy részét eltünteted a bolygóról.
Persze távoli jövő, hogy legyen annyi mozgás az űrbe, hogy értelmes mennyiséget ki lehessen juttatni, bár lehet addigra már az atom erőmű egy múló hóbort lesz csak. -
-
mpierre
veterán
A fűtőelemek egy szobában elférnek / év. Értem. Mióta működik? Per reaktor, vagy cakompakk...?
Ha csak az usákokat nézzük 100 egynéhány erőmű üzemel. Mondjuk legyenek akkorák, mint Paks. Átlagos szoba 12m2 alapterülettel és kb 2,6m belmagassággal. Az csak 3120m3. Teljesen kezelhető / év. Mondjuk 50 éve működnek az 156.000m3. Ok. Szerencsére ez még az ő gondjuk.A three mile reaktorait is át kéne nézni. Kívülről egyszerű... Nos, itt az összefüggés. Mert arról van infó, hogy hogyan állították le? Mit hagytak bent, vagy semmit? Stb, stb...
-
dabadab
titán
Vajon meddig lehet tömni a meglévő atomhulladék tárolókat? Újat nyitni nem egyszerű feladat
Az, ami tényleges fűtőelem meg komoly sugárzása van, az nagyon-nagyon kevés. Paks éves üzemanyaga kb. egy szobában elfér.
Amúgy a régi reaktorokat renoválni sem olyan viccesen egyszerű feladat. A japcsiknak csak nemrég sikerült olyan robotot összehebregálni (ha jól tudom), ami nem 5 perc alatt döglik meg a leolvadt reaktor mellett.
A két mondat között nincs semmi összefüggés. Fukusimánál nem magának a reaktornak a rádioaktivitásával van gond, hanem a még nem elhasznált, de megolvadt és kifolyt üzemanyaggal.
-
mpierre
veterán
Azt már elégettük. A gázt is. Ezt nem most - az elmúlt - 10 évben kezdtük. Valahol az 1970-80-as évek körül már felötlött, hogy ebből gond lehet. Milyen meglepő, az lett/lesz.
Az 1950-es évek közepe, vége óta tudjuk, hogy az atomerőmű sem vicces, ha éppen elpöffen a vízforraló.
A tóriumos erőművekkel meg az 1960-as évek óta kísérletezgetnek... aztán mégse nincs használható cucc belőle. Ja hogy kevésbé veszélyes és nem olyan drága etetni, meg a hulladéka sem olyan rettenet gáz.
Sebaj újítsunk fel régi, megfelelően - értsd terv szerint - kivitelezett urán fűtésű erőműveket. Abból nem lehet baj..... -
-
mpierre
veterán
Vajon meddig lehet tömni a meglévő atomhulladék tárolókat? Újat nyitni nem egyszerű feladat. A ~70.000 év, az ~70.000 év. Bár lehet, hogy az már nem az emberiség problémája lesz.
Amúgy a régi reaktorokat renoválni sem olyan viccesen egyszerű feladat. A japcsiknak csak nemrég sikerült olyan robotot összehebregálni (ha jól tudom), ami nem 5 perc alatt döglik meg a leolvadt reaktor mellett.
-
dabadab
titán
Nem lenne itt semmi baj a co2-vel ha nem vágnák folyamatosan az erdőket meg pusztítanák a zöld területeket csak azért,hogy napelemet tegyenek a helyükre.
Én azt hittem, hogy hallottam már az összes marhaságot, amit a témában elő lehet hozni, de ez kifejezetten új. Hol hallottad ezt a marhaságot?
-
2011es gyártású octaviám köszöni szépen 100%-osan jól van, eddig összesen egy készlet lengéscsillapító és egy db rozsdásodó sárvédő(?) cseréje voltak a nem-szervizkönyvi javítások rajta a 12év alatt, mióta nálam van. ja, akksit tavaly cseréltem. Idén nyáron ugrottunk le vele a Felföldről az Alföldre (retúr kb 4k km).
-
-
-
bambano
titán
például van egy vectrám, 2003-as gyártású, 2005-től van nálam.
ne vegyek helyette másik autót?
csak már se insignia, se passat, se semmi ilyesmi. kb. van octavia (még), superb (még), oszt bakfitty. toyota avensist nem árul, honda accordot beszántotta, klasszikus formájú suzuki ignis nincs, csak vitara. Van még a merci meg a BreakMyWallet. meg a kínai szemét, amit soha nem fogok megvenni.insigniából, fronterából most csinált suvot az opel. astra még van, csak már csigazabáló lett az is, és a psa csoport jól láthatóan be akarja szántani az opel márkát.
én lennék a legboldogabb, ha nem kellene autót vennem és lenne választék a normális autókra vágyók számára is.
-
bambano
titán
válasz
grizlisandor #46 üzenetére
nem arról beszéltem, hogy mi lesz kész, hanem arról, hogy miért fizetünk
-
Tasunkó
senior tag
Egyrészt a bigtech gyakorolhatna önmérsékletet (ne röhögj
).
másrészt a bigtechre lehetne társadalmi nyomást helyezni.Ha ezért egyáltalán a bigtech felelős. Mégis hová lett az a sok idióta menedzzser akik az ingatlankölcsönöet pörgették fel, előidézve a 2008-as válságot. Gondolom nem mentek el gyártósorra dolgozni, kapartak megint maguknak valami átbaszást. Most indítják be az atomerőműveket. A 2008-nál tanultak leplezni, és most épp még nagyobb baromságot csinálnak és még tovább húzzák mire bedől.
-
Röviden ha az állami cégek illetve a hagyományos értelembe vett szolgáltató ipar nem tud megfelelő áron megfelelő mennyiségű áramot termelni, akkor a felhasználók megoldják maguk.
(SMR -> Small Modular Reaktor, "kis" méretű néhány 10 vagy esetleg 100-150MW-os atomreaktorok)
Microsoft -> 3 Mile Island újra aktvitálás
Google -> Kairos Power SMR
Oracle -> 3 SMR megrendelés
AWS (Amazon) -> Dominion Energy SMRHozzáteszem ha esetleg beindulnak a hazai akkugyártó- és feldolgozó cégek, akkor ott is ez várható. Nem fognak arra várni, hogy na, majd csak valamikor felépül az a Paks II...
-
noigen, a sok ződfejű politikus igazán ugrálhatna azon, hogy előírnak 10év biztonsági frissítést a mindenféle netbankoláshoz, stb használt kütyükre (telefonok, órák is már).
#35: ajvé, ez bizony így van, és erre még környezeti erőforrásokat is pazaroljunk...
#36: az s7 LTE-t tud, jól. Azt azért nem ma fogják kivonni a forgalomból, addigra már tuti végleg kampec a kijelzőmnek. Az utód megvan már, annál figyeltem, hogy 5G-t tudjon az enyém és asszonypajtié is, ez le legyen akadály x év múlva, amikor még semmi egyéb ok nem lesz a cserére.
#44: " ő hogy néz ki most, akármennyit is költenél rá..." <
, epic
-
dolon75
senior tag
válasz
grizlisandor #46 üzenetére
és ez jó szerinted?
-
dolon75
senior tag
igen, teljesen rendben van, amit írsz.
amit én nem értek, hogy ha MS nem teljesen hülye, és a hatóságok azért tényleg teszik a dolgukat, hogy ne legyen baj, és a mérnökök is, hogy szintén ne legyen baj, akkor hogy jön ki a matek.
azt egyelőre nem akarom feltételezni, hogy bárki is kockáztatna egy pukkanást.
-
bambano
titán
"tudjuk valahonnan, hogy egy erőmű telepítése esetén a körítés": az a problémám, hogy az az erőmű régi.
a szeizmológiai vizsgálatok is 60 éves szabványokon alapulnak, a beton minősége is 60 éve volt új, azóta csak romlott, a kontainment tartály acélja is régi, és csak romlott, stb.(szerk) és akkor még ott van az a történet, hogy felezési idő szempontjából az 50 az kb. nulla. tehát ami sugárzó anyag volt, ami sugárszennyezett eszköz volt ott anno, amikor leállították, azt nagyon nem kéne most babrálni, mert a sugárterhelés alig csökkent ennyi idő alatt.
nem hiszek benne, hogy a portásfülkén kívül bármit is fel lehetne használni. vagy még azt sem.
gondolj bele abba, hogy 1975-ben felvettek egy 20 éves titkárnénit, hogy a főnöknek jobb kedve legyen. ő hogy néz ki most, akármennyit is költenél rá...
-
Arra gondoltam, hogy a 600 milliárd is túl van már árazva 4x
"de komolyra fordítva a szót, nem tudom elképzelni, hogy az usákok az ő munkaerő áraik meg piaci áraik mellett ennyiből új erőművet építenének. "
Na most ez céges projekt. Azokban is van korrupció, de ne számolj a magyarral, mert olyan mértékért ott már repülsz. Szóval ha ott azt mondják, ennyi, akkor nem lesz olyan sokkal több. -
dolon75
senior tag
-
bambano
titán
ja, nem annyiba fog kerülni, hanem a triplájától felfelé...
de komolyra fordítva a szót, nem tudom elképzelni, hogy az usákok az ő munkaerő áraik meg piaci áraik mellett ennyiből új erőművet építenének. továbbra is az a véleményem, hogy én tartok tőle, az nem lesz rendes cucc.vagy ők is elkezdik a szokásosat, hogy "mindössze" 1.6 BUsd, két év múlva: még kérünk hozzá pénzt, 4 év múlva: már csak ennyi kellene, 6 év múlva szinte már kész...
-
-
bambano
titán
válasz
andrisbandi #38 üzenetére
én például azért fogok átülni suvba, MERT NINCS MÁS.
ha lenne más, nem vennék.Egyrészt a bigtech gyakorolhatna önmérsékletet (ne röhögj
).
másrészt a bigtechre lehetne társadalmi nyomást helyezni. egyrészt azzal, ha socmédiában cseszteted, másrészt azzal, ha nem veszed meg a terméket. pl. az ai "töretlen" fejlődése is megtört nemrég.oké, tudom, álmodozom. de az, hogy idióta facebook zombi a busz alá fekszik, az ő baja. az, hogy a hülyék miatt nekem lepukkadt atomerőmű kockázataival kell szembesülnöm, az már az én bajom is. Ne felejtsük el, klíma csak egy van, ha elrepül egy amcsi atomerőmű, nálunk is baj lesz belőle (mint ahogy elrepült Csernobil és itt is baj volt belőle). És azt se felejtsük el, hogy négy évre tervezett projektre összesen 600 milliárd forintot akarnak áldozni, mikor Paksra pont az ötszöröse van betervezve. Ebből én azt a következtetést tudom levonni, hogy az nem új erőmű lesz, hanem egy renoválás.
-
andrisbandi
őstag
Autós párhuzamot említve; szakik próbáltak rámutatni hogyan jöhetnek létre 3 tonna fölötti elektromos luxusterepjárók közútra. (Ők maguk is gyűlölik a SUVokkal együtt a trendet.)
- Aki ilyenért fizet, az sosem ülne (akár a munkaköri imázs miatt) egy környezet tudatos kis e vasba. Akkor marad a dízel terepjáró, stb.
- Aki tervezi/gyártja az pontosan és csak ezért kap pénzt. Úgy értve ezért fizetik.Szóval az MS, és a hasonló multik majd akkor fogyasztanak kevesebb energiát, ha azért szedhetik be a zsozsót.
- Egyelőre a folyamatos fejlődést várják el tőlük, ez növekvő energia igénnyel és szeméttel jár. Technikai újításoktól függetlenül. Nem én mondom, gazdasági szakemberektől hallottam. -
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
t72killer #27 üzenetére
Nem rossz stratégia, de a 3G-t már építik le, 4G next, 5G meg épp felkészülna szélesebb körben terjesztésre, míg a laborban már a 6G fortyog.
Ergo, nemsokára úgy jár az S7-ed, hogy lesz egy GPRS alapú (edge) internete (ez a kisebb gond, hiszen elavult OS-re értelmes app nem fog felmenni), és lesz egy szintén mindössze 2G-re korlátozott voice (beszéd) képessége (ez a nagyobb gond). Hangminôségben beáll a jó öreg Ericsson T28-asoméra, hiszen ugyanaz a codec.. 2G-t kompatibilitás és szervizüzenetek miatt nem fogják lebontani, de 3G elpárolog és 5+ (saccra 8 bár szolgáltató egyéni stratégia) év múlva 4G sem lesz.
Ésígytovább.
Nem érdemes okostelót sokáig tartani. Hacsak nem gyûjteni, hobbinak.
Az öreg Nokia 1611-em még mindig bekapcsol.
Azon még SMS is kihívás - de rommá adapterezve ha a SIM belekerül, még mindig jó (2G ofkorsz). -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
t72killer #22 üzenetére
Dehogy feleslegesen.. azon az adaton dolgozik "valami".. "valaki"..
Vagy a FB - Cambridge Analytica ilyen gyorsan feledésbe merült ?
Amennyi pénze ezeknek van, szerintem még ôk maguk is támogatják a Seagate-et és a többit, hogy húzzad felfele következô gyárat, még több HDD kell - az SSD-k utáni, kevésbé nyúzott rétegben kiváló lepakolni az adatot, ha már nem annyira kell, miközben persze az adatgyûjô csúszóablak is szélesedik lassan, de biztosan, ahogy egyre többmindent gyûjtenek mindenkirôl.
You are the product.
-
Terek
tag
Nem lenne itt semmi baj a co2-vel ha nem vágnák folyamatosan az erdőket meg pusztítanák a zöld területeket csak azért,hogy napelemet tegyenek a helyükre.........Itt vidéken folyamatosan tünnek el az erdők(nem pár fa).Nem a kibocsájtással van itt a baj hanem azzal,hogy már nincs ami lekösse.Ja,hogy ez nem tűnik fel senkinek.Az más
-
-
JamesHun
addikt
mikor milliárdokat hoz pl az nvida nak, nem akar kimaradni a buliból.
Ha az Apple is beállt a sorba és hozza be telefonba ezt a marhaságot, akkor miért kéne az MS nek kimaradnia?Hogy lufi-e vagy sem majd eldől.
A Bitcoint is temették folyamatosan, mégis itt van és maradni is fog.
Majd egyre "értelmesebb" lesz az AI és több értelme lesz, vagy más helyen fogják jobban kihasználni és nem a leckeírás lesz a fő projektje az AI nak, meg a fake videók gyártása. -
bambano
titán
például az ms gondolhatná azt is, hogy ez az ai mizéria egy orbitális bullshit, és egyszerűen elfelejti az egészet a fenébe.
a facebookkal, guglival meg a többivel karöltve.
a levelezésnek eddig is volt elég áram, ezután is lesz.mondjuk nem jó taktika felhőbe költöztetni a fontos cuccainkat.
-
dolon75
senior tag
Én azt gondolom, hogy az MS pontosan látja már, hogy a felhős szerverközpontjai mennyi energiát fogyasztanak, és várhatóan 4-5 éven belül mennyi kell majd nekik.
Emiatt próbál mindent megtenni, hogy majd 4 év múlva ne álljon ott senki a gépe előtt, hogy nem éri el a levelezését/könyvelő rendszerét/adatbázisát/repülője indulását/stb, mert áramszünet miatt leállt a fél kontinens.(A felhős iránnyal én nem értek egyet, de ez más téma.)
Mit tudna tenni:
- nem HW gyártó, veszi azokat, ezen sokat nem tud tenni
- SW gyártó, de a felhőben nem csak az ő szoftvere fut, hanem sok más progi. Az tény, hogy a saját megoldásait optimalizálhatná jobban. Gyanítom, hogy amit csak lehet, az a felhős részen megtesz, mert hatalmas költségei vannak ezen.
- zöld energiát vesz, de nincs honnan
- zöld erőművet csinál, de ez meg időjárás függőMarad valamilyen bevált erőmű. Szénalapút már nagyon nem lehet, így ott az atom.
Ekkor jön a lépés, hogy nulláról építsenek egyet, vagy egy meglévő infrastuktúrát újítanak fel.Ha van rá lehetőség, biztonságosan megoldható, és olcsóbb vagy gyorsabb, nyilván a másodikat választaná mindenki.
-
JamesHun
addikt
szén erőmű pöfögne az jobb lenne?
ha nem öreg a reaktor, akkor kb az összeset be kéne kapcsolni és a szén és gáz erőműveket nullára venni ahol lehet, a gázt meg minimalizálni ha kell egy kis gyors rásegítés.
-
-
Ez tény, anno s2-őt váltott utcahossznyi előnnyel minden téren (az 2011es vas), pl olyan praktikus előnyei voltak, hogy volt mobilnet (LTE) kontra nincsmobilnet (nem ért oda a 3G lefedettség), ill a béna csamcsung firmware az előző telóm vége felé már képtelen volt gps jelet fogni. Én kb így fejlesztek hardvert. Köbkilométerrel kevesebb elektroszemét lenne, ha ezt mások is így tennék...
Most csak azért van másik telefonom is, mert az s7e kijelzője már full tropa, törött +tele van rózsaszín csíkokkal, bármelyik pillanatban várom, hogy a másvilágra költözik.
-
-
Alusky
aktív tag
A Csernobil 4-es blokkot indítsák be újra, azzal tennének le igazán nagy dolgot az asztalra.
-
Ahogy a kalapács és a csavarhúzó is elnyerte "végső formáját", úgy IT-ben is sokminden egy ideje elérte azt a szintet, amihez képest az idei legújabb szuperketyere se ad ÉRDEMBEN többet. pl "fényéveket fejlődtek a telók" - ja, nekem meg még mindíg minden telefonos igényemet kielégíti egy S7 Edge...
-
-
-
bambano
titán
cat /proc/version
Linux version 6.11.5 (buci@brick) (gcc (Debian 14.2.0-6) 14.2.0, GNU ld (GNU Binutils for Debian) 2.43.1) #6 SMP PREEMPT_DYNAMIC Tue Oct 22 17:48:06 CEST 2024a routeremben is linux fut. az isp-k zöme is linuxot használ a hálózatában, meg proprietary oprendszereket, windowst nem.
nyugodtan zárjon be az ms.
-
gabor7th
addikt
Jó sok költség a most még elég gyengécske AI-nak mondott LLM-ért.
-
-
SEMMIT, ha a "produktum" 0 valós hasznot termelő nettó bitb.zeráció. Arról áradozik az ájtí ipar, hogy minden generációban mekkorát fejlődik a számítási teljesítmény. Tessék szépen a FOGYASZTÁST ebben az ütemben CSÖKKENTENI.
10éve se haltunk ki az akkoriban elérhető tartalmakon, szolgáltatásokon élve, tippre most se tennénk. Ergo a látszat hajhászása helyett esetleg próbáljanak VALÓBAN zöld fejlesztésekbe fogni, vagy ha nem kell valamihez hozzányúlni, akkor ne nyúljunk hozzá és KÉSZ. A kalapácsot, csavarhúzót se kell 5évente újrafejleszteni, 2évente újat venni belőle (kivéve persze ha a kínai vmi ultrasz.r rozsdásodó ötvözetből csinálta).
Ahogy megarigeken bányászott bitkokainra sincs a világnak szüksége, sokminden másra sem. Bolygónk viszont csak 1db van (Leszámítva, hogy Musk vmi nagyon fura szegzuális frusztrációtól vezéreltetve mindenáron egy jéghideg kő és homoksivatagba vágyik)
-
-
Tasunkó
senior tag
-
-
Tasunkó
senior tag
De jó ötlet, hogy nagy cégek indítják be az erőművet, nem csúnya gonosz államok. De szép demokratikus, mert innetől a too big to fail cégek nem csak a melósaikkal tüdőztetik le a rákkeltő retküket, hanem mindenkivel a világon. Felkészülnek az atomrakéták, és a piros gomb. Ki ne bízná egy cégre az életét, hiszen versenyhelyzet van, és azok akik pocsékolják az életet, kiesnek.
-
-
Jajjdejónekünk. Közben meg gondolom megy ezerrel a netzéró, meg a hűdenagyonződekvagyunk duma.
A Three Mile Island különösen "jól cseng" a témában -
bambano
titán
oké, nincs szükség újabb Csernobilra.
és újabb 3mile islandre?ha az van, amit ti ketten mondtatok, hogy ez gyakorlatilag új erőmű lesz, akkor a címben szereplő "újraindítja" kifejezés marhaság. oh wait, hiszen ez az itcafe...
ha meg mégiscsak újraindítás lesz, akkor 70 éves erőművet nem akarok a világ túlfelén se. pláne nem akarok ostoba energiapazarlás meg profitéhség miatt. az ms üljön le a seggére és gondolja végig, hogy miért nincs értelme semminek, amit csinál.
szerk: szerintem 1.6 milliárd usd-ből manapság nem építenek új atomerőművi blokkot az usákoknál, ahol szinte minden is olcsó...
-
Dißnäëß
nagyúr
Ne gondold (ó, ne.. hogy Tied a világ
), hogy 1-2 mérnök nem nézi át tövirôl hegyire újra, szeizmológiától kezdve statikán át mindenre IS. Kinek hiányzik még egy Csernobil ? Azért egy atomerômûvet nem magunkfajta kanapéhuszárok fognak távszakérteni, hogy most lehet-e vagy sem. Szerintem nincs ebben rizikó, ha jó az épület, alapanyagok, csôvezetékek sokkal nagyobb terhelésen lenyomáspróbázva, számtalan biztonsági funkció beépítve, de legfôképp, a nagy piros gombra a reaktorba bezuhanó moderátorok után nem robban, hanem beáll az egész. Persze, én is csak kanapéról.
-
-
bambano
titán
milyen remek ötlet egy 50 éves erőművet még 20 évre megnyitni...
microsoftéknál mindenkinek elmentek otthonról.
ja, ezt eddig is tudtuk... -
doooo
veterán
Annyi ugyanilyen hír jön hetente/naponta, hogy már nincs annyi erőmű, amit be lehetne indítani. De amiket beindítanak esetleg, azokat is biztos többször teszik meg, és akkor nyilván ezért kell cikkezni ugyanarról újra és újra.
Új hozzászólás Aktív témák
it A Three Mile Islandet már felkészítik az újraindításra, és a jelentések szerint nem ez lesz az egyetlen olyan atomerőmű, amit a big tech kérésére indítanak újra.
- iPhone topik
- alza vélemények - tapasztalatok
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Melyik tápegységet vegyem?
- Politika
- Kerékpárosok, bringások ide!
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Eska E1000 vez.nélküli gamer fejhallgató új 6hó jótállással!
- Bezámítás! Lenovo P15 Gen1 15 FHD üzleti notebook- i7 10850H 32GB RAM 1TB SSD Quadro T2000 4GB WIN11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2666MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 15740Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- HP ProBook 430 G3 laptop i3-6100U, 8GB DDR4, 128GB M2, esztétikai hibás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest