Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
szazbolha
addikt
válasz szupermacs #15 üzenetére
Szerintem ezt jól látod. Tökéletes leírása annak ami történik akár felnőtt értelmes emberek körében is, de ez nem gonoszság hanem az ember alapvető jellemvonásainak megnyilvánulása avagy következménye, amelyeket normál fizikai közegben valamennyire korlátozunk és elnyomunk. A virtuális terekben sokkal kevésbé.
-
LÁZ
addikt
válasz cinemazealot #24 üzenetére
az parádés, mert akkor kb kuka lesz a böngészős insta, mert ez így iszonyat kezelhetetlen...legalábbis nekem
insta @laz_papa - ELADÓ CUCCOK (lego halloween figurák-Toysrus Bricktober 2022) RAZER KAIRA PRO - FOR SZÉL
-
cinemazealot
addikt
Facebook szokott úgy fejlesztéseket (pl. UI módosításokat) élesíteni, hogy először csak bizonyos régió, bizonyos böngészőin/platformjain látható a változás, más böngészőben/platformon nem. Nézz utána, nincs-e folyamatban valamilyen fejlesztés, hátha annak lettél most akaratodon kívül egy első körös béta tesztelője.
-
LÁZ
addikt
üdv, más opciót nem találtam, hátha vki tud segíteni, ma vettem észre, hogy chrome (legfrissebb) alatt az instámon a bal oldalra került az eddig felül lévő sáv.
vajon én toltam vmi kombót, vagy a chrome gondolta úgy, hogy ez nekem jó lesz, érdekes módon, ha a profilom beállításai között mozgok, akkor meg rendesen felül mutatja a mindent is....iszonyat zavaró
ps. firefox-nál is minden ok....
insta @laz_papa - ELADÓ CUCCOK (lego halloween figurák-Toysrus Bricktober 2022) RAZER KAIRA PRO - FOR SZÉL
-
cinemazealot
addikt
TLDR
Az online jelenlét radikálisan eltér a személyes jelenléttől: mindenki olyan álarc mögé bújik, amilyen mögé akar és mivel mindig velünk van (zsebben, munka mellett, szórakozás közben), olyan szinten képes leuralni a szabad vagy akár munkaidőnket, mint semmilyen más személyes kapcsolat. Elvonja a figyelmünket, rabolja az egyébként hasznosabb dolgokra is költhető időnket... most is itt pötyögök ahelyett, hogy dolgoznék...
Potenciális áldozatként ha valaki belém száll, nem feltétlenül tudom, ki ő, és csak írásban tudom magam megvédeni. Az pedig, hogy ő adott esetben az országhatárokon is átívelő kapcsolatai révén lediszlájkol engem a sárga földig, alapvetően és a személyes társalgásnál sokkal mélyebben képes megmérgezni a megítélésemet mások szemében. Sokkal könnyebben alakul ki másokban előítélet velem szemben, gyakorlatilag esélyem sincs védekezni.
Megmondóemberként viszont az online jelenlét bátrabbá is tesz engem: a nevem nem valódi, az arcom nem valódi, amit mondok, igazából nem is én mondtam. Mégis elhangzik az adott esetben sértő, gyalázkodó, erőszakos kijelentés, aminek kimondásához egyébként személyesen nem lenne merszem, vagy nem is vallna rám. Az online közegem, a vélemény buborékom szinte azonnal reagáló, bármire képes tagjai és támogatói (sőt, akár kritikusai) felerősíti, szélsőségessé teszi a véleményemet, nekem pedig nem esik ez nehezemre, hiszen otthon ülök a kényelmes fotelomban, pár pillanat múlva már máshol oszthatom az észt, sőt, akár szimultán tehetem ezt több témában felváltva.
Személyesen, ha szembe jön velem egy egyébként a szememben antipatikus vélemény, pont a személyes jelenlét miatt lehet, hogy végighallgatom, jobban átérzem (hiszen látom, hallom, érzem az előadót), esetleg befogadok belőle valamit, visszakérdezek, nem pedig futtában átolvasom, majd jól odamondok valami cifrát.
Azok számára, akik képesek kitekinteni önnön szűk környezetéből és kicsit objektívebben tekinteni az online eszmecserékre, ez az egész nem annyira veszélyes. A többség azonban sajnos nem ebbe a csoportba tartozik. Rájuk kifejezetten rossz hatással van a közösségi média.
Én személy szerint rettentően haragszom a Facebookhoz hasonló platformokra, mert mindenkiből potenciálisan a legrosszabb énjét hozza ki. Elismerem azonban, hogy az online kapcsolattartásnak egy remek platformja is tudna lenni, ezért nem feltétlenül tiltanám. De ha már velünk marad, valóban oktatni kellene a használatát.
Ha a fenti bekezdéseket nem, de ezt már olvasod, akkor hatott Rád a fent odaszúrt (egyébként csak az online térben megjelenő) "TLDR" figyelmeztetés. Lehet, hogy most visszafordulsz és felületesen mégis átolvasol majd, és reagálsz is valami rövidet és tömöret, az viszont sosem lesz ugyanaz, mintha egy személyes beszélgetés során hallottál volna. Nem hallod a hangom, nem látod a mimikámat, a gesztikulációmat, ha picit is más a véleményed, itt sokkal könnyebben fogsz homlokegyenest mást mondani. Személyesen viszont lehet, hogy egy tök jót beszélgetnénk a témáról.
-
szupermacs
veterán
válasz FattyDove #20 üzenetére
De nem véleménybuborékban. És nem azért kerül ki valaki ebből a buborékból, mert nem arra szavaz akire én, vagy nem abban hisz amiben én.
Plusz pont, hogy az eszmecserék és közös együttlétek alatt nem tolnak az arcomba reklámot két megosztott információ között/körül/abban benne/azzal átitatva. -
FattyDove
őstag
válasz szupermacs #18 üzenetére
"Az ismerőseim az érdeklődési köreimnek felelnek meg, vagy a munkámhoz kötődnek, vagy a hobbijaimhoz."
Tehát ugyanúgy buborékban élsz. A 444 nem azt jelenti, hogy politika, a példák pedig csak példák voltak.
[ Szerkesztve ]
-
szupermacs
veterán
válasz FattyDove #17 üzenetére
Egyébiránt offline kizárólag olyan ismerőseid vannak, akikkel teljesen vagy részben egyezik a véleményed kb mindenről. Nyilván nem találkozol sátánistákkal, ha mélykeresztény vagy.
Ez nem így van. Az ismerőseim az érdeklődési köreimnek felelnek meg, vagy a munkámhoz kötődnek, vagy a hobbijaimhoz. Ezekben a témakörökben nincsenek hitviták, nem úgy mint a társadalmi, politikai vagy vallási kérdésekben.
Azt látom, hogy a politika/vallás ott is jelen van a közösségi platformokon, ahol nem kellene. Azokat is magába szívja, akiket/amiket nem kellene. Engem nem érdekel ki milyen politikai bulvárt olvas. Sem az, hogy melyik politikai nézet propagandáját nézi/hallgatja. De amikor mindenről ez jut az emberek eszébe és a munkahelyen vagy az utcán valaki elkezd erről magyarázni és ellenségeket generálni magának azért, mert ilyen véleménybuborékban él és hergeli magát amikor csak tudja, majd ezt kiokádja másokra akár az életben, akár egy internetes platformon, az kurva gáz és fertő.
Nem, az én barátaim/rokonaim/haverjaim/kollégáim/csoporttársaim nem fideszesek és dk-sok vagy mi hazánkosok, nem is sátánisták vagy keresztények hanem vagy olyan emberek akikkel együtt tudok működni, vagy nem. Az életben még lehet kerülni az olyan szélsőséges nézeteket amiket az interneten már nem igazán. -
FattyDove
őstag
Mármint miért csak olyan emberekkel találkoznál, akik mondjuk olvassák a 444-et? Te így egy adott dolog köré szervezed az ismerősi köröd? Tehát buborékban élsz?
Egyébiránt offline kizárólag olyan ismerőseid vannak, akikkel teljesen vagy részben egyezik a véleményed kb mindenről. Nyilván nem találkozol sátánistákkal, ha mélykeresztény vagy.
Ha kőkemény DK-s vagy, akkor offline nem fogsz találkozni fidesztálibokkal, ellenben a neten igen. Ha steak zabáló vagy, akkor nem fogsz találkozni vegánokkal offline.
Mi ez, ha nem buborék?[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
A legerősebb buborékot nem a közösségi oldalon építed, hanem a barátaid megválogatásával.
Egyébként pl. politikában pont hogy betolja az ellentétes véleményeket is, főleg ha fizetett hirdetésről van szó, mert a véres viták növelik az oldal látogatottságát.
Szerintem egyébként teljesen normális közeg, ahol többségben vannak azok az emberek, akiknek hasonló az érdeklődése, világlátása, és szívesen társalgok velük. Nyilván vitára is van szükség, de pl. ahogy említettem, ha én a hegyeket szeretem, de mondjuk a gasztrofotókat nem, akkor miért baj, ha előbbieket nyomják nekem a közösségi oldalak?
-
szupermacs
veterán
válasz FattyDove #12 üzenetére
Iszonyatosan sarkítasz. Ha oldalakat követsz a közösségi médiában akkor csak olyan emberekkel fogsz “találkozni” akik már egy véleménybuborékban vannak és ahova vagy te is beformálod magadat megerőszakolva az identitásod, vagy sehol nem találod majd a helyed az ellenséges idegenek és reklámok között. Ez pedig nem normális közeg, mert nincs valódi vita, nincsenek valódi értékek, hanem vallási fanatizmus szinten mozog minden ami körbevesz ott mindenkit. Irigyellek ha ezt te nem látod.
-
FattyDove
őstag
válasz szupermacs #4 üzenetére
Mivel a baráti köröddel találkozol, így ugyanolyan (ha nem nagyobb) buborékban élsz, mint előtte csak offline. Ha facebookon / instán fogyatékosak az ismerőseid, akkor a való életben is fogyatékosak az ismerőseid.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
-
classic B
senior tag
válasz Viktor0610 #2 üzenetére
Na és hogy nem káros?
-
Hi!King
őstag
válasz szupermacs #7 üzenetére
Max. annyiban szélsőség, hogy a saját buborékod. Nekem pl. az instagram hegyeket szokott dobni, mert ha posztolok, én is túrázáskor készült tájképeket posztolok. Nyilván nem fog mondjuk fancy étel fotókat mutogatni nekem, de az amúgy sem érdekelne.
-
wolfman
veterán
A trollok profilját nem blokkolni kell, hanem törölni a francba. Nem én nem akarom látni, azt se szeretném, ha másokat b@sztatna.
„Ami mérhető, mérd meg! Ami nem mérhető, tedd mérhetővé!” – Galileo Galilei
-
Hi!King
őstag
válasz szupermacs #4 üzenetére
Épp az echo chamber miatt mindenkinek olyan a közösségi oldala, mint amilyen közegben mozog. Ha csücsörítős, pózolós képek jönnek elő, akkor nem a social media a probléma, hanem az ismerősi köröd
-
szupermacs
veterán
válasz Viktor0610 #2 üzenetére
Mivel értelme nincs az ilyen platformoknak és nem a közösséget hozza össze, fölöslegesnek tartom az egészet. Amióta töröltem magam mindenhonnan, azóta telefonon és személyesen többet találkozom emberekkel és nem utolsó sorban megszűntek a véleménybuborékok és echo chamberek. Jobb nélküle, mint vele.
-
Hi!King
őstag
Instagram nem a trollokkal, hanem a kamuprofillal spamelőkkel van a legtöbb gond, nem tudom az eszköz ér-e valamit ez ellen, nekem gyanús, hogy könnyen meg tudják kerülni.
-
MODERÁTOR
válasz szupermacs #1 üzenetére
Szerintem ez túlzás.
Inkább azt kellene megtanulni/megtanítani nekik, hogy hogyan kell/lehet úgy használni, hogy ne legyen káros.Xiaomi 13T
-
szupermacs
veterán
,,hogy ez a platform is főként a fiatalok körében olyan népszerű, akik mentális egészségére egyre több szakértő és elemzés szerint nagyon károsak az ilyen közegek.”
Ezért nem kellene senkinek sem használnia ezeket az oldalakat.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest