Hirdetés
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hálózati / IP kamera
- Linux kezdőknek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Windows 11
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- Microsoft Excel topic
- Total Commander
Új hozzászólás Aktív témák
-
rozsasandor9
tag
Szerencsére még nem!
"Life was like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."
-
AusWolf
őstag
válasz Döglött Róka #102 üzenetére
"felesleges perverzió"
Miért baj az, ha az embernek vannak preferenciái? Azt esetleg nem akarod megmondani, hogy milyen sört igyak, vagy hogy a barátnőmmel az ágyban mit hogyan csináljak?Nem keverem a konvertálást az editálással, mivel konvertálni szoktam (hogy a család gyengébb gépein is elinduljanak a filmek), editálni viszont nem. De már konvertálásnál is szeretem kiválasztani a hordozót, a kodeket, bitrátát, stb. Ezt a felhőben többnyire nem tehetem meg, ráadásul a gépem teljesítménye sem indokolja számomra a felhő használatát.
Őszintén nem értem, hogy mire megy ki ez a vita.
Az önvezető autó olyan, mint az önmegivó sör.
-
Döglött Róka
veterán
Mert felesleges perverzio, az ilyenekrol mindig a laikusok jutnak eszembe, akik eletukben eloszor latnak wiresharkot.
Ha ertened mit "felugyelsz" nem lenne ez a hamis kontrol iranti vagy.
Arra az epuletes baromsagra ki sem tertem hogy a videokonvertalast kevered az editalassal.
[ Szerkesztve ]
Ikea Tafjord, Kínai indukciós töltő, Victorinox Traveler, 10 Tojás M (3 már hiányzik),Rádiós ébresztőóra piros kijelzővel, Varta akkutöltő
-
AusWolf
őstag
válasz Döglött Róka #100 üzenetére
Nem. Windows 7 Starter (a 2 GB RAM és a HD 2400 Pro erejével).
Az a baj, hogy az ilyenek, mint ő meggyőzhetetlenek arról, hogy modern gépet vegyenek (akkor is, ha szaggat a Youtube), és megismerjék az általuk nap mint nap igénybe vett szolgáltatások helyes használatát. Pedig szerintem fontos lenne, már csak a cikkben leírt csalások elkerülése végett is.
Szerk.: Nem én élek az őskorban, hanem azok az 50-60 év felettiek, akik azt hiszik, hogy a 10 éves számítógép ma is számítógép. Mellesleg nem értem, miért probléma az, ha szeretem, ha a folyamatok a saját gépemen futnak az én felügyeletem alatt.
[ Szerkesztve ]
-
AusWolf
őstag
válasz Döglött Róka #98 üzenetére
Rétegigény?
Apám Pentium 4 HT alapú gépén a 480p-s Youtube videók szaggatnak mint a retek, VLC Media Player-rel viszont még egy 720p-s .avi is nézhető. Az alkalmi videónézés így 2015-ben szerintem abszolút átlagos felhasználásnak számít. És ezzel a "böngésző nem eszi a procit" kijelentésemet is megmagyaráztam.Az önvezető autó olyan, mint az önmegivó sör.
-
Döglött Róka
veterán
Bah,
remenytelen... Hetkoznapi felhasznalasra hozol fel retegigenyt.
"...a böngésző nem eszi a procit..." - es itt vagtad el magad vegervenyesen.
Ikea Tafjord, Kínai indukciós töltő, Victorinox Traveler, 10 Tojás M (3 már hiányzik),Rádiós ébresztőóra piros kijelzővel, Varta akkutöltő
-
AusWolf
őstag
válasz Döglött Róka #91 üzenetére
Szeretem, amikor félreértelmezik, amit mondok.
Vegyünk két példát.
1. Van két videokonvertáló programunk. Az egyik a felhőben dolgozik egy kattintással, a másikat saját gépre kell telepíteni, és minden beállítható rajta még a konvertálás előtt, illetve a folyamat közben is lehet dolgozni vele (előnézet, leállítás, hány szálon dolgozzon, gpgpu, stb). Én a kettő közül akkor sem választanám a felhős megoldást, ha fizetnének érte.
2. Ha lejátszásnál streaming, vagy egy saját gépen tárolt .mkv fájl közül kell választani, akkor sem kérdés, hogy a tárolt verzióra voksolok (jobb minőség, nem kell hozzá stabil internetkapcsolat, a böngésző nem eszi a procit, kifinomultabb post-process lehetőségek, stb).Ez most már nagyon off, úgyhogy talán jobb, ha itt be is fejezem.
-
Stauffenberg
nagyúr
Igazad van. Én fogalmaztam hülyén. Olyan nincs, hogy a rendőr megkérdezi bejöhet-e a lakásodba (bármire hivatkozva), minden ilyen kísérletet jogodban áll elutasítani. A halaszthatatlan nyomozási cselekmény esetén a rendőr szóban ismerteti a nyomozás megindításáról szóló határozatot és onnantól ellenállásnak nincs helye, csak utólagos jogorvoslatnak, mely megállapítja, hogy az eljárás megindítása megalapozott volt-e.
-
Diopapa
addikt
válasz lajthabalazs #93 üzenetére
Bírom ezeket a kinyilatkoztatásokat. Képzeld, nálunk titkárnőnek hívják (ez a munkakör neve.. ). Nem, nem vagyok főnök, sem cégtulajdonos, csak egy másik alkalmazott, aki szív miattuk.
Citizen Diopapa / Commander Diopapa "SC csomag olyan, mint a barackfa, unokáidnak veszed - .tnm / De pálinkát nemlehet főzni belűle - *SkyS1gn"
-
lajthabalazs
senior tag
-
Diopapa
addikt
válasz lajthabalazs #89 üzenetére
Személyes tapasztalat, saját titkárnőkről. Sehol sem állítottam, hogy a világon minden titkárnő mindenhol ilyen. Ha gondolod idejöhetsz egy hétre, körbenézhetsz utána meglátod milyen.
Citizen Diopapa / Commander Diopapa "SC csomag olyan, mint a barackfa, unokáidnak veszed - .tnm / De pálinkát nemlehet főzni belűle - *SkyS1gn"
-
AusWolf
őstag
válasz Döglött Róka #85 üzenetére
Mitől hatékony a kényelem?
Nem kell körülményesnek lenni, de a túlzott kényelem elpuhítja, elbutítja az embert. Ráadásul minél kevesebb dolog történik a felhőben, annál nagyobb irányításom van a folyamat felett (ez persze nem mindig igaz, de ezt hagyjuk).
(#87) Diopapa: Ez egy jó példa. Az interneten is vannak ámokfutók, mint a sztrádákon.
[ Szerkesztve ]
-
lajthabalazs
senior tag
Fura elképzeléseid vannak a titkárnők Office-használati képességeiről. Először nem ismerik a működését, aztán nem tudnak egyik cellából a másikba másolni. Nem tudom honnan ered ez a képzeted, de szerintem nézz körbe a titkárnők között, mielőtt így leszólod őket. A csavarhúzó analógiád kicsit sántít, hiszen az egyik oldalon egy turing teljes eszközről (Excel) beszélünk, a másik oldalon pedig egy egyetlen célra kifejlesztett célszerszámról.
-
janos666
nagyúr
Lásd #84. Vajmi keveset kell tudnod az autókról, a KRESZ a közlekedésről szól. Szerintem a "számítógép KRESZ" az kimerül abban, hogy a felhasználói programokon belül hogy boldogulsz ideális üzemkörnyezetben, de kívül esik bármiféle karbantartási feladat (1), de főleg zavar/hibaelhárítás (2).
(1) Te otthon szoktál olajat cserélni, vagy inkább szervizben? Abszolút megoldható lenne otthon is, mégis nagyon kevesen csinálják még azok közül is, akik egyébként képesek rá, akár szerszámaik és némi tapasztalatuk is van a téren.
(2) Még talán a kerékcsere egyfajta folklór, de sokan képtelenek, vagy egyszerűen csak nem hajlandóak ettől triviálisabb dolgokra sem, mint pl. izzócsere.
Én pl. ~10 év alatt még sohasem cseréltem személyautón kereket defekt miatt. (Teljesen abszurd és bagatel balesetek miatt viszont barkácsoltam már a helyi idegenektől kölcsönkért szerszámokkal.) Nem is értem, hogy miért ekkora divat még pótkereket tartani a személyautókban. Bármikor bármi tönkremehet és ezer más dolgot meg lehetne javítani az út szélén kézzel, ha van szerszám és tartalék, csak akkor egy kisfurgonnal kell járni, amiben van egy mini-műhely és egy fél kisfurgonra elegendő alkatrész...
[ Szerkesztve ]
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
Diopapa
addikt
Én is azt szoktam mondani, hogy érdekes, valaki kocsit vesz nem várja el ,hogy tudja vezetni, mindenkinek természetes, (meg kötelező is ), hogy jogosítványt szerezzen, megtanulja a KRESZ-t, gyakoroljon stb.. A számítógéptől meg elvárják, hogy instant tudják használni.
@#84) lajthabalazs: Én pl nem erről beszéltem. Ha az adott példánál maradva a titkárnőnek a számítógép, az excel, world, outlook / thunderbird trió olyan eszköz mint pl a villanyszerelőnek a csavarhúzó. Még is jól elvan a kis világában, hogy fogalma sincs arról sem, hogyan kell az egyik cella tartalmát átmásolni a másikba. Én pl nem várnék sokat, csak azt, hogy legalább ilyen szinten ismerje azokat a programokat, amiket nap mint nap használ.
[ Szerkesztve ]
-
Kékes525
félisten
válasz lajthabalazs #84 üzenetére
Igazad van. Azonban én olvastam 20 században is polihisztort. Stanislaw Lem. El kell olvasni tőle a Summa Technologiae című könyvét. Még ma is tanulságos. Kevesen tudják róla, hogy nem csak nagyon jó Sci-Fi író volt, hanem jó futurológus is.
[ Szerkesztve ]
Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.
-
lajthabalazs
senior tag
Talán a reneszánsz korban volt képes utoljára egyetlen ember elsajátítani minden tudomány élvonalát, és akkor sem minden ember, csak néhány kiváltságosan tehetséges, fogékony és jól tanított. Onnantól hogy nem lehet mindenben a csúcsot meglőni, teljesen szubjektív lesz az elég jó szint. Azok, akik már raktak össze számítógépet - legalábbis azt hiszik, és tudják hogyan működik - bár a hozzászólásokat olvasva gyakran kétlem, hogy itt mindenki MSc-s informatikus lenne, néhány év programozói és sysadmin tapasztalattal, szóval az önjelölt informatikusok meghatároznak a saját vélt tudásuk alatt kicsivel egy minimum szintet, hogy aki számítógépet használ, annak ezt tudnia kell. És önkényesen lenézik azt a tömeget, akikről azt feltételezik, hogy nem ugrották meg a szintet.
És nem gondolkodnak el azon, hogy miközben esznek, közlekednek, házban laknak, gépeket és eszközöket használnak, gyógyszert szednek, vajmi kevés fogalmuk van az emberi test mikrobiológiájáról, szilárdságtanról , statikáról, anyagismeretről, mechanikáról stb. És ha van is valami halvány emlékük a gimnáziumi anyagról, az milyen messze van a használható tudástól. Tegye fel a kezét, aki le tudja vezetni mindössze egy négyjegyű függvénytábla, és a gép műszaki terveinek segítségével, hogy milyen motor-fordulatszám mellett képes repülni egy Cesna 172, és mégis sokkal nagyobb, sokkal bonyolultabb repülőgépeket használunk. A korábban hozott kerékpáros példa is sántít, hiszen nem a közlekedés, hanem a fizika szabályait kellene ismerni az analógiában.
Néha elgondolokom azon, hogy milyen életszínvonalat tudnék fenntartani, ha elveszteném a kapcsolatot a nagy ellátórendszerekkel. És a végeredmény elég alacsony. Még egy "The last man on Earth" scenáriót feltételezve is (tehát hogy tetszőleges starter-kit-et választhatok) elég gyengék az esélyek. Sokmindent tudnék működtetni, sokkal kevesebb dolgot javítani, de újratermelni - szinte semmit. A mérnöki dolgokban a gőzgép már nem menne, de egy késő középkori szintet el tudnék érni: egyszerű gépek, mechanikus hajtások, edzett acél, papírgyártás, nyomda stb. De más területeken nagyjából a barlanglakók szintjén lennék, annyi különbséggel, hogy a gyógynövényeket sem ismerem.
-
Kékes525
félisten
válasz Döglött Róka #81 üzenetére
Vagy fáról fára ugrálnánk.
-
AusWolf
őstag
válasz Döglött Róka #81 üzenetére
Én jobban szeretek a hatékonyságra törekedni, de attól még igazad van.
-
Kékes525
félisten
válasz Döglött Róka #75 üzenetére
Alapszintről volt szó. Az orvosnak és a vegyészmérnöknek viszont magas szinten kell értenie hozzá, legalábbis ahhoz, ami a szakterületéhez kell. Az emberek, az átlagember fél tőle, persze az is igaz, hogy nem is érdekli.
-
AusWolf
őstag
válasz Döglött Róka #78 üzenetére
Szóval az a jövő, hogy megnyomok egy gombot, és az történik, amit akarok, mindenféle felhasználói beavatkozás, customizáció nélkül, mert a felhő mindenről gondoskodik, amihez én (szerintük) amúgy is hülye vagyok? Nem mondom, hogy nincs igazad, de szerintem ez egy elég szomorú jövőkép. Tanítani kéne az embereket, és nem lustaságra nevelni.
[ Szerkesztve ]
-
Döglött Róka
veterán
Csak a ketto nem ugyanaz, egy vallalati vegyeszmernokot kiszolgalo it-snak az a dolga, hogy ne kelljen a vegyesznek ezekkel szorakoznia, elvan az a sajat kis kromatograf szoftverevel meg cad-jevel.
Otthoni felhasznalasra meg a felhok es a zartabb os a megoldas. Nemhiaba sikeres az ipad, nemhiaba megy az MS is ebbe az iranyba. Minel kevesebbet kell foglalkozni vele es minel inkabb egy mikrosuto szintjen van a dolog annal jobb...
-
őstag
kpityu2 IT-ben nem vagyok átlagos (és másban sem , de ezt most hagyjuk).
Egyszerű lenne mindenkinek megjegyeznie : egyik pénzszolgáltató , ISP , web-szolgáltató , kőműves , lelkész stb , nem kér adatot SMS-ben vagy emailben : Ennyi ![ Szerkesztve ]
1151,AM4,1366,2011, - Lapok,procik,vinyók,tápok,vga-k -akciósan. - 70-2340239
-
AusWolf
őstag
válasz Döglött Róka #75 üzenetére
Azért, mert nap mint nap használja. Vannak dolgok, amiket egy átlag usernek is tudnia kéne a biztonságos és hatékony PC-használat érdekében, de sokan azt gondolják, hogy bőven elég az, ha már láttak életükben billentyűzetet és egeret. Azt hiszik, hogy vesznek egy gépet, és ezzel a világ minden problémája le van tudva számukra. Mintha az a tény, hogy az embernek van egy biciklije automatikusan azt is jelentené, hogy tud vele közlekedni. Pedig nem.
-
-
Diopapa
addikt
Ez nagyon jó gondolat, számtalanszor megfogalmaztam én is. Pl titkárnő 10 éve foglalkozik napi szinten excel táblázatok töltögetésével, még sem tudja legalapvetőbb szinten sem használni. Engem idegesítene, hogy ennyire nem értek hozzá és dolgoznom kell vele.
-
Kékes525
félisten
"Akkor azt is bevennék, hogy a bankjától vagyunk, kérjük adja át a bakkártyáját és az ahhoz tartozó pin kódot, hogy megakadályozzuk az illetéktelen hozzáférést a bankkártyájához" Igaz! És az is, hogy ezt is beveszik! Az EMBER nem homo sapiens. Ha bekapcsolod a TV-ét, ránézel a netre, hallgatsz híreket, akkor tudod.
-
Döglött Róka
veterán
-
Freezee
senior tag
válasz Alchemist #35 üzenetére
A rendőrt és az igazolványát nem fényképezheted le munka közben.....
És ha esetleg lefényképezed az igazolványát akkor mi van? Akkor beengeded? Vagy akkor nem?
És ha lefényképezted és beengeded majd kupánvernek és kirámolnak gondolod a telefonodat nem veszik el amivel lefotoztad őket?? ej-ej szépek a szavak csak nem működnek[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
Hát körülbelül én is így látom...
"Kérjük, válaszként küldje el hatjegyű azonosítókódját, hogy megakadályozzuk az illetéktelen tevékenységet fiókjában."
Ne már! Ezt tényleg beveszik emberek?!?
Akkor azt is bevennék, hogy a bankjától vagyunk, kérjük adja át a bakkártyáját és az ahhoz tartozó pin kódot, hogy megakadályozzuk az illetéktelen hozzáférést a bankkártyájához
-
davidsone
addikt
Téged vertek már át így?
NEM de itt aprón már párszor átb*sztak...reklámozzák, terjesztik, beszippantják az agyadat, megerjesztik...
-
lajthabalazs
senior tag
Valószínüleg nem tartozik SIM kártya az SMS-ekhez, nem gondolod, hogy valaki telefonon pötyögi be az üzenetet, és vár, hogy az áldozat harapjon. Meg persze kifizeti az SMS teljes díját. Egy olcsó vagy tört SMS szolgáltatótól megy ki az üzenet automatizáltan. Azt aztán lehet kamerázni.
Egyébként meg két dolog kell ahhoz, hogy ne ess ilyen hibába. Ellenőrizni kell, hogy kivel kommunikálsz (böngésző címsora, tőle balra kis https, kis lakat, stb). És tudja, hogy mit csinál. Ha a felület azt mondja neki, hogy kap majd egy kódot, jönnön vissza, üsse be, akkor tegye azt. Van az amerikai gyerekjáték, a Simon says. Ha valmit Simon mond, akkor meg kell csinálni, ha valamit nem Simon mond, akkor ignorálni kell.
-
Döglött Róka
veterán
Abszolut tulbecsulod, a kamerak szarra se jok, csak a pitianereket rettentik el vele. A kedves atvert tulaj meg at van verve, es tobbnyire le se szarja. Nem fog feljelentgetni egy feltort ingyenes email fiokert.
-
haddent
addikt
válasz Döglött Róka #60 üzenetére
Hajnalban még nem tudom maradjál már
Egyébként én azt nem értem, hogy a kedves átvert tulaj még a számot se jelenti fel / nyomoztatja le amiről küldték az sms -t? Általában még az eldobhatós-kártyás mobilok is beazonosíthatóak, hogy hol vették őket. Onnan pedig biztonsági kamera képe stb.. Nyilván nem azért mert Ica nénit 1x lehúzták, de ha már tömegesen történik akkor akár szövetségiek is felléphetnének.. De biztos paranoiás vagyok az összeesküvés elméleteimmel és messze túlbecsülöm a rendfenntartói munkát -
MongolZ
addikt
válasz Döglött Róka #60 üzenetére
Mert az emberek buták!
És azért jó, mert elektrolit van benne!
-
Döglött Róka
veterán
Te tudod mi az a szarkazmus?
Pusztan arra akartam ravilagitani, hogy igen ez egy nagyon ugyes es igenyes phishing, meg mi is benyalhattuk volna, olyan jol ossze van rakva. Es igen ez az emberen mulik, szimpla csalas. Semmivel sem kulonb mint amikor hardverapron vagy egy hasznaltauto vasarlasanal csapnak be. Itt meg ragjak a kakit egyesek, hogy az emberek butak, de minek?
-
haddent
addikt
válasz Döglött Róka #57 üzenetére
Mondd már meg hogy véded ki a humán tényezőt a képletből? És most itt még csak nem is intelligenciára kell gondolni csak igénytelenségre.
-
Kékes525
félisten
válasz Döglött Róka #57 üzenetére
Attól, hogy közhely még igaz lehet. Sajnos, igaz is.
-
Döglött Róka
veterán
Nem olvastam el az osszes hsz-t, hanyan irtatok user error kozhelyeket?
O latom mar megvolt "az emberek butak" is...
[ Szerkesztve ]
-
MongolZ
addikt
válasz Stauffenberg #22 üzenetére
Nagyon egyszerű: hoznak egy házkutatási parancsot. Ami természetesen nem lesz valós. Meg lehet csinálni a 21. században? Meg. Vagy egyszerűen azt mondják, hogy gyanús tevékenységet láttak / az utcából bejelentést kaptak, máris nem kell semmilyen parancs, hogy körülnézzen. Nem, hogy kutasson, csak körülnézzen.
-
M_AND_Ms
veterán
Ez az egész nem informatikai probléma. Ebbe beleesni egyszerűen butaság.
Aki tejszínhabot szeretne, az inkább verje ki a fejéből!
-
haddent
addikt
Ez az írásod valami aberált utópiáról így kora reggel durva volt. A durvább már csak az, hogy nem tudom, hogy hogy jött ide De akkor belemennék az off részébe én is egy kicsit.
Szerinted miért történhetnek ilyen esetek? Most legyen szó konkrétan erről az esetről. Naponta hány millió ember használja és dolgozik az internettel vagy csak élvezi azt? Ebből hány százelék az, akinek valami alapvető fogalma van a számítógépekről, internetről meg úgy az egészről. Nem programozó-matematikusi szintre gondolok, csak egy olyan egészséges szintre, hogy hát igen ez és ez, részletek nélkül , de nagyvonalakban. Tudod, egy olyan egészséges felhasználói szint ami nem hogy elvárható lenne de kötelezővé kéne tenni.
Na, tehát akkor mostmár bővítsük ki a példát általánosra is. Miért van az, hogy mindenki mindent használ, birtokol, többet jobbat akar, menőzik vele, dolgozik vele és ezt nem egyszer, hanem napi szinten, évekig teszi. De mégis, valahogy fogalma nincs az egészről.
Teljesen nyilvánvaló, hogy az oktatásba nem lehet mindent beleépíteni hisz így is k**a s**r, és nem csak nálunk, sőt nálunk még jó is! Az is világos, hogy az élet furcsa egy játék, néha a szakmától tök messze sodorja el az embert és újra be kell illeszkedni. De miért van az, hogy az emberek többségének semmi érdeklődése és motivációja nincs beletanulni abba amivel foglalkozik, csak egy alapvető szinten.
Pontosan azért, hogy ahogy írod, de egy szalmabábúval egyértékű legyen a cselekménye, hanem tudja mit csinál. Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy itt nem arról van szó, hogy tanulmányt ír róla, vagy magától megjavítja, készít egy újat, továbbfejleszti, semmi. Csak alapvető, minimális, általános fogalmak, elmélet.Na, amíg az embereknek semmi igényük egy ilyen alapvető tudásra mindenről amivel napi szinten foglalkoznak, nem érdekli őket, ha meg megcsinálták a bődületes baromságot és megkapják a teljesen jogos leba***st az meg nem tetszik nekik, addig tartom a véleményemet és meg is érdemli aki így jár. Az emberi hülyeség és igénytelenség végtelen.
-
hemaka
nagyúr
Egy fos gmail fiókhoz amúgy is minek a mobilos belépés?
crazy mudi dog ║ Fuji X100VI ║ MBP M4 Max ║ Syno DS3622xs+
-
lajthabalazs
senior tag
válasz PeeterssoN #48 üzenetére
Ne legyél ennyire naiv. Nem azért biztosítja, mert szeret minket, hanem azért, mert azt akarja, hogy mi szeressük őt.
-
Eastman
addikt
A józan ész pedig azt tanácsolja, hogy a
felhasználóknak gyanúsnak kell tekinteniük a google-t is.(Mindig az "ingyen" a legdrágább.)
https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...
-
őstag
Azért hülyének kell lenni ahhoz hogy egy ilyet benyaljon az ember Bár az átlag júzer simán bedől ennek a trükknek.
1151,AM4,1366,2011, - Lapok,procik,vinyók,tápok,vga-k -akciósan. - 70-2340239
-
janos666
nagyúr
Erre egy megoldás van: minden embert (az utolsó szálig, kivéve talán egyetlen egyet) le kell cserélni egy tökéletes számítógépre, vagy annak hiányában egy szalmabábura, illetve kellő mennyiségű szalma nélkül mondjuk egy virtuális emberre, egy véletlenszerűen generált számra, valahol egy adatbázisban. Akkor senki nem tud majd átverni másokat, "mindenki" biztonságban és boldog lesz.
Nekem pl. abszolút lenullázódik a teljes életkedvem, mikor olyan ügyekről hallok, ahol minden áron emberi hibára vezetnek vissza valamit, illetve mindenképpen szigorú szankcionáláshoz ragaszkodnak egy emberi tévedés következményei kapcsán, mert a magam részéről én abszolút bizonyos vagyok afelől, hogy messze nem vagyok hibátlan/tévedhetetlen, "tökéletes", így én is bármikor, bármely váratlan nap besz×phatok majd egy ilyet, hogy "nem vigyáztál eléggé, ezért [blablabla], így most X bírság/börtön/stb...", ami miatt gyakorlatilag kárba veszik az egész előéletem, bármennyire is igyekeznék, hogy ne legyen így, de nem is szeretnék úgy élni, hogy végig ennek a nyomása alatt legyek feszültségben. Bár elég nehéz boldogulni, ha fenntartod a jogot, hogy lesz@rj mindent és a lehető legkevesebb olyan dologba keveredj, ami bármiféle felelősségvállalással járna.
Nyilván a másik véglet sem működhet, ahol mindenkinek minden tévedés elnéz mindenki, mert akkor több lenne a visszaélés, mint a valódi tévedés. De ez már túlontúl messzire kanyarodott, így itt már tényleg elvágom.
[ Szerkesztve ]
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
fattyu
veterán
válasz twollah1976 #5 üzenetére
én sem adom meg a telefonom sehova.
emailt nem fáj másikat csinálni ami azt illeti. legalábbis nem annyira mint telefont váltani ha arra elkezd jönni a spam.
a hülyeséget, az embereket, a dugót, az időjárást, a késést, és a várakozást leszámítva szinte mindent jól viselek
-
Seirus
tag
Egyébként a cikk elolvasása után, újra látva az ajánlóban, nem értem az alcímet/összefoglalót.
Hogyhogy a Symantec szakemberei szerint? Nyilván ha elküldöd nekik a kódot onnantól "fel van törve" (és nem van használva a passzív magyarban ) a gmailed, ezen nincs mit bizonygatni...Vagy az a kérdéses, hogy tényleg kihasználják-e?
De akkor megint csak nem értem, mert nyilván látható hogy történtek-e ilyen esetek vagy sem, sőt abból vették észre hogy csinálják...Szóval nem értem
Telefonszám adatlapomon.
-
dajkopali
addikt
mint tudjuk, a világ máig legnagyobb hackere az informatikusnak is kiváló Kevin Mitnick, aki a social engineering tökélyre fejlesztésével épp azt demonstrálta, hogy a nagy eredményeket elérő hacker nem a bitek, hanem az emberek gyengeségeit használja ki
"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter
-
AusWolf
őstag
válasz Stauffenberg #31 üzenetére
Persze, én csak egy-két jelet említettem, amikből többnyire kiszűrhető, hogy milyen oldalakat ne látogass. Ezeken kívül van még ezernyi dolog, amire figyelni lehet, és amit az ember idővel megtanul (jobb esetben), de ha valaki az abszolút nyilvánvaló jeleket és a konkrét tanácsokat is figyelmen kívül hagyja, azzal nem lehet mit kezdeni.
-
haddent
addikt
Az emberi hülyeség figyelmetlenség határtalan... Mindig meglepődöm amikor """feltörnek""" valamit.Aztán mindig kiderül hogy kb. a valós "hackelés" nulla volt benne, mindig az emberi hiba.. hihetetlen.. Ez komolyan elképesztő és megdöbbentő..
-
Alchemist
addikt
válasz Stauffenberg #14 üzenetére
"Ha felületesen igazolják magukat"
Pl. ha nem engedik meg, hogy először is felírjam vagy lefényképezzem, ami az igazolványukon van.
"Higgadtan nyomást gyakorolnak. Elvégre folyamatosan arra nevelnek, hogy a karhatalomnak bizonyos kereteken belül engedelmeskedned kell."
Ha higgadtan teszik, nyilván nem lesz kifogásuk, hogy telefonáljak egyet.
"és mindenáron be akarnak jönni"
Ez az az eset, amikor a fenyegetést helyezik előtérbe a célratörő kommunikáció helyett.
Éppen olvasok egy érdekes könyvet az antigravitációról... képtelen vagyok lerakni.
-
kpityu2
őstag
Még szerencse, hogy havonta átlag háromszor utasítom el a gugli ajánlatát, hogy megadjam a telefonszámomat.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
Stauffenberg
nagyúr
Jó, felsoroltál néhány gyanús jelet a "nem biztonságos" weboldalra. De még mindig nincs univerzálisan használható definíciónk. Egyébként meg egy csomó hírportál is tele van reklámokkal. Azokat se látogassuk? Meg vannak olyan nem biztonságos weboldalak, amik nem felelnek meg a leírt gyanús viselkedésnek.
Tényleg olyan egyértelmű, hogy melyik weboldal biztonságos és melyik nem? Szerintem egyáltalán nem.
Ez olyan, mint a vendéglátás, ha sok éttermet felkeresel, akkor előbb vagy utóbb tudsz olvasni a jelekből, hogy mire számíts. Ha sokat jársz turista epicentrumokban felismered a zsebeseket. Ha sokat jársz koncertre felismered felismered a jó/rossz hangosítást. Egyik sem csak úgy jön és alanyi jogon evidens.
-
dajkopali
addikt
"Vagy hogy nem látogatsz olyan oldalakat, amik tele vannak reklámmal, és felugró ablakokat dobálnak"
ez nem is kicsit off, csak megjegyzem , hogy a Volán belföldi menetrend oldalát valaki rettenetesen elkúrta: korábban ez egy jól működő oldal volt, de az utóbbi időben durvábban néz ki, mint egy orosz warez oldal, és ez a működésén is meglátszik"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter
-
dabadab
titán
"Végre valaki kimondta a varázsszót. Rendőr nem jöhet be hívatlanul, semmilyen indokkal."
Ez nem igaz, létezik pl. a "halaszthatatlan nyomozati cselekmény" kategóriája, akkor igen.
DRM is theft
-
Seirus
tag
Nagyon jól megfogalmaztad tényleg csak a rutin meg az évek...
Ezt nevezik tacit tudásnak, amit nehéz / csak részben / nem lehet egyszerű magyarázattal átadni, hiszen mindenki tapasztalat útján szedi, építi fel magában.Épp ezért nem szeretem én sem az ilyen csípőből hülyézőket, mert mindez attól függ ki milyen "körökben" mozog az illető.
Bizonyára mindenkinél találni olyan hiányosságot amik sok más ember számára evidens.
Telefonszám adatlapomon.
-
jacint78
addikt
válasz lajthabalazs #20 üzenetére
Érdekes logikát követsz. Nem elég az egyik mód, most még van másik is rá. A User error-tól semmi sem védi meg a számítógépet, e-mail fiókot, ezért kell a lehető legkevesebb lehetőség arra, hogy lenyúlhassanak valamit. A hatékony megoldás a User észheztérítése lenne.
type your text here..
-
Chamea2
tag
válasz lajthabalazs #20 üzenetére
...és ez azért működik, mert a rendszerek nem jól vannak összerakva. A legjobb megoldás az lenne, ha mindenkinek lenne egy fiókjához tartozó alapértelmezett jelszava és kódja, amit az elején generál le az oldal és fel kell írnia a használónak. A jelszó resetnek meg az első hibásan beírt jelszó után kellene bejönnie és nem alul egy kattintható linkkel, hogy "Elfelejtette a jelszavát? Az alapértelmezett jelszó helyreállítása(amit persze az ügyfél kódjának segítségével állít vissza a rendszer is, mint pl. egy RAR jelszónál)" és kattintás után kérnie a legelőször legenerált pl. 10 karakterű kódot, amit az ügyfél felírt és ha sikeresen vége a procedúrának, akkor kell az ALAPÉRTELMEZETT jelszóra visszaállítani a fiókot, amivel az ügyfél beléphet. Ez már védelem lenne, nem úgy, mint a mostani. Ha meg valaki elfelejtette bármelyik kódot, akkor az email címre hivatkozóan kell kérni a regisztrációkor megadott születési évet és nevet., majd sms-ben megkapja az ügyfél a 2 kódot. Persze ilyenkor az alapértelmezett kód is lecserélődik, sms esetén a jelszó is.
[ Szerkesztve ]
-
AusWolf
őstag
Talán a legevidensebb az, hogy amilyen oldalt a vírusírtód böngészőbe épülő modulja letilt egy potenciális veszély miatt, azt nem engedélyezed manuálisan. Vagy hogy nem látogatsz olyan oldalakat, amik tele vannak reklámmal, és felugró ablakokat dobálnak (onlinefilmek és társai). Ezt hiába magyarázom sokaknak, egyszerűen meg se hallják.
Amúgy igazad van, ezt nem hülyeségnek kéne nevezni, hanem inkább nemtörődömségnek, felelőtlenségnek, vagy szándékos tudatlanságnak. Kényelmesebb mindenre rávágni, hogy "nem tudom", és folyton szervizbe rohangálni a géppel, mint odafigyelni egy kicsit, és megtanulni a helyes használatát.
-
addikt
Ilyen vilagban elunk, ehhez kell hozzaszokni, emberben pedig bizni, nem igen szabad. En inkabb mindig leellenorzok mindent tobbszor, neten, eloben stb. Ehhez kepest volt mar olyan higy este jottek hozzam a rendorok es beengedtem oket... Szoval senki sem hibatlan.
[ Szerkesztve ]
iPhone felvásárlás előfizetéses is!
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz lajthabalazs #17 üzenetére
Végre valaki kimondta a varázsszót. Rendőr nem jöhet be hívatlanul, semmilyen indokkal.
Mégis működik a csalás, mert az emberek természetes bizalom-engedelmeskedés mechanizmusára játszik rá. Eltereli a figyelmet abba az irányba, hogy meggyőződj a rendőr mivoltuk valódiságáról, pedig nem ez számít, mert ha valódi rendőr, akkor sem jöhet be.
Lehülyézem-e azt, aki mégis bedől? Nem, mert nem mindenki ismeri az összes jogát és azt, hogy a rendőröknek mikor nem kell engedelmeskedni. Sokakat eleve arra nevelnek, hogy a rendőrnek mindig engedelmeskedni kell. Vagy az orvosnak. Vagy a tanárnak. Lehetne még folytatni.
(#21) AusWolf: "annyi eszük nincs, hogy megbízható internetoldalakat látogassanak"
Az evidenciákkal az a baj, hogy nem mindenkinek azok. Hogyan definiálod a megbízható internetoldalt? Hogyan definiálod a nem megbízhatót? Még én sem tudom leírni tökéletesen, egyszerűen csak az "évek meg a rutin", ami alapján szelektálok. Nem érdemes természetesnek venni azt, hogy ami nekünk magától értetődő, az másoknak is az. Számos dologra visszavezethető az, hogy miért hiányosak egyesek ismeretei és ez nem feltétlenül kizárólag a hülyeség lehet.
[ Szerkesztve ]
-
AusWolf
őstag
válasz Stauffenberg #10 üzenetére
Nem érteni egy adott témához nem jó kifogás.
Ha az illető biztonságban akarja tudni az email fiókját, akkor annyi tudása igenis legyen a dolgokról, hogy jelszót, azonosítót SMS-ben, egyéb üzenetben nem küldünk senkinek. Ráadásul minden szolgáltató minden lehetséges felületen hangsúlyozza ezt, így egy ilyen nyilvánvaló dolgot figyelmen kívül hagyni szerintem nemtörődömségre vall, és az ilyen felelőtlen ember magára vessen ha baj van.
Ez így olyan, mint egyes ismerőseim, akik folyton velem pucoltatják le a vírusokat és a kéretlen programokat a gépükről, mert annyi eszük nincs, hogy megbízható internetoldalakat látogassanak, vagy hogy telepítéskor megnézzék, hogy mi van kipipálva. Aztán tarthatok nekik tájékoztatót, a válasz csak annyi lesz, hogy "hagyjál békén, nem értek a gépekhez". A Next gombra kattintgatás persze megy nekik.
Ha az ember vesz egy gépet, akkor ha a működését nem is ismeri, legalább az internet és a szoftverek helyes használatát tanulja meg!
[ Szerkesztve ]
-
lajthabalazs
senior tag
Elolvastam a cikket, megértettem a módszert, továbbra is fenntartom, hogy a totál laikus user-től ezer módon vehetik el a jelszót (hetente kapok egy igazán jól összerakot phishing levelet, amiben a yahoo, paypal, gmail, skype, facebook jelszavamra pályáznak), de csak egy módon szerezheti - gyorsan - vissza, és az a telefonos azonosítás, és ezért biztonságosabb megadni, mint nem.
-
axlfsi
veterán
Teljesen OFF, de nem ugy van, hogy a lakasomba csak valamilyen vegzessel tudnak bejonni? (hazkutatast, letartoztatasi parancs).
... vagy csak tul sok filmet nezek?
˜”*°•.˜”*°• 𝟚𝟘+ é𝕧𝕖 𝕒 𝕜ö𝕫ö𝕤𝕤é𝕘 𝕥𝕒𝕘𝕛𝕒 •°*”˜.•°*”˜
-
jacint78
addikt
válasz lajthabalazs #16 üzenetére
Felfogtad, hogy a telefonos megoldással tudják hót egyszerűen átvenni az uralmat? Elolvastad a cikket? Megjegyezném, hogy az átlag totál laikus User-ből indulj ki, ne abból a pár emberből aki ide írogat...
type your text here..
-
lajthabalazs
senior tag
Nem egészen értem a szituációt, amikor egy rendőr jogosan jöhet be a lakásomba. Egy pohár vizet szeretne? Vagy használni a telefonomat? Vagy lefoglalja, mert egy szupertitkos küldetés miatt innen szeretné szemmel tartani a szomszédot?
Ha egy rendőr itt állna az ajtóm előtt és be akarna jönni, az első dolgom lenne felhívni a rendőrséget.
-
lajthabalazs
senior tag
Az állítás helyes, annak kritikája átgondolatlan, mondhatni butaság. Remélem átérzed.
Bővebben. Az hogy valakitől ki tudják csalni a telefonos recovery segítségével a jelszót (erről szól a cikk) felfogható biztonsági résnek.
Azonban amint egy felhasználó észreveszi hogy a fiókjával visszaélnek, pont a telefonos recovery segítségével fogja tudni visszaszerezni az uralmat a fiókja fölött. Ha nem lenne meg ez az opció, hosszasan kéne bizonygatnia angolul levelezve egy új címről a szolgáltatónak, hogy ő a jogos tulajdonos, és nem az, akinek sikerült brute force, phishinggel, keyloggerrel, session hijackinggel, vagy bármilyen más módon hozzáférést nyernie a fiókhoz. -
Chamea2
tag
válasz Alchemist #12 üzenetére
Elgondolkodtató és egyben eléggé szomorú, hogy annyira megnőtt az olyan esetek száma, ahol rendőrök, NAV csoportok stb. ugrálnak ki az autókból bemenve emberekhez mindenféle olyan feleslegesen indított ügy miatt, amit szándékosan maga az állam generált(eleve annak kellene gyanúsnak lenni, ha egyáltalán kimennek az "egyenruhások", az előbbi helyett viszont az teljesen természetes, tehát egyáltalán nem gyanús egy átlagos, magán embernél). Talán a magyar állam felelős vezetőinek is el kellene gondolkozni azon, hogy esetlegesen a csalók hadraját saját maguk generálják. Az meg még elgondolkodtatóbb, hogy szélhámosságok vannak és látszólag a rendőrség nem sok erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy az ilyet mérsékelje. Az élet csomó részén ott vannak a hatóságok és ugrálnak ki az autójukból, ahol nem kellene és olyan helyen meg nem, ahol igenis, kellene.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Alchemist #12 üzenetére
"Ha felületesen igazolják magukat"
Na ez az! Használjuk az agyunkat! De még nem fejtettük meg, hogy mi a felületes? Mi a felületes neked? Mi a felületes nekem? Nem egyezik a bemondott rendfokozat a vállán lévővel? Szolgálatból kivont egyenruhában van? Vagy stimmel minden és még egy eredetivel megegyező igazolványt is felmutat?
"és a konstruktív fenntartásokra rögtön fenyegetőznek"
Higgadtan nyomást gyakorolnak. Elvégre folyamatosan arra nevelnek, hogy a karhatalomnak bizonyos kereteken belül engedelmeskedned kell.
"és mindenáron be akarnak jönni"
Persze, hiszen ezért jöttek.
"De ha öt rendőrautóból egy tucatnyi egyenruhás vonul fel, az valószínűleg nem szélhámosság..."
Mindenkinek olyan lakása van, amiből rálátni az utcafrontra? Mellesleg a rendőrök ritkán járnak tucatjával, az már nagy erővel kivonulás.
-
jacint78
addikt
válasz twollah1976 #5 üzenetére
A te álításod butaságára az a cikk a bizonyíték, amihez most hozzászóltál, remélem átérzed....
type your text here..
-
Alchemist
addikt
válasz Stauffenberg #10 üzenetére
Ha felületesen igazolják magukat és a konstruktív fenntartásokra rögtön fenyegetőznek és mindenáron be akarnak jönni, akkor jogos lehet a gyanú.
De ha öt rendőrautóból egy tucatnyi egyenruhás vonul fel, az valószínűleg nem szélhámosság...Éppen olvasok egy érdekes könyvet az antigravitációról... képtelen vagyok lerakni.
-
jerry311
nagyúr
Teljesen mindegy milyen biztonságos egy rendszer, az emberi hülyeségre mindig lehet sikeres bejutást alapozni.
-
Stauffenberg
nagyúr
Semmivel sem hülyébb, mint az aki beengedi a lakásába a kamu igazolványos, kamu egyenruhás rendőröket. Te például tudod, hogy mit kell nézni egy rendőr igazolványán és tudod, hogy milyen lehetőségeid vannak meggyőződni arról, hogy az ajtódban igazi rendőrök állnak? Mondjuk úgy, hogy közben nyomást gyakorolnak rád és azzal fenyegetnek, hogy a munkájuk akadályozása miatt börtönbe kerülhetsz.
Komolyan nem értem, hogy miért kell valakit lehülyézni csak azért, mert nem olyan szakértője egy témának, mint Te.
Az emberek be szoktak dőlni a hamisított pénznek, kamu BKV ellenőröknek, taxisoknak, autószerelőknek, akik átverhetnek. Tud annyira bonyolult lenni egy fiókhitelesítési procedúra, hogy ne feltétlenül tűnjön fel egy kevésbé hozzáértőnek az, hogy valami nem stimmel. Ez nem Neked vagy Nekem bonyolult, hanem mindazoknak, akiktől ez a téma távol áll, de emailt azért kötelező használnia.
-
CactuS
Arcképgyáros
Így van. Még mindig ugyanott tartunk, mint sok-sok évvel ezelőtt: szolgáltatók nem kérik a felhasználó jelszavát és azonosítóját az azonosítást leszámítva (login). A kétlépcsős azonosításnál pedig sosem kérik, hogy SMSben küld vissza/hívd fel ez a számot, azt kizárólag a belépési felületen kell mindenhol megadni.
#4 Annak, hogy valaki kicsit naivan továbbküldi sms-ben az azonosító kódot nem sok köze van ahhoz, hogy mennyi előnnyel és milyen extra biztonsággal jár ez a szolgáltatás. A telefonos azonosításnak csak előnyei vannak, a naiv/átverhető usernek meg hátrányai.
[ Szerkesztve ]
Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin
-
Solten
őstag
Tenyleg van valaki annyira hulye hogy visszakuldje a kodot?
Saor Alba
-
anulu
félisten
"problem exists between keyboard and chair" tipikus esete... alap dolog, hogy jelszót sehova nem küldünk el. a cégek nem győzik elégszer hangsúlyozni, hogy nem kérik semmilyen felületen (a logint kivéve, ofc...)
"Jelenleg a cloud nem más mint a sales által elhazudott és eladott utópia, egy ígéret, csalánba csomagolt mézesmadzag, amit az üzemeltetés f@$zával vernek" | Feel the power! Intel Core i7 | iPhone 14Pro 256GB | iPad Pro 2017 64GB
-
Bembee12
aktív tag
Na ezért se használom a telefonos belépést...
Személyesen már nincs alku *** Az hogy láttál belépve az oldalon, az nem jelenti, hogy üzeneteimet is olvasom *** Android without Root is like donut without sugar, it's tasteless *** Nem szeretek telefonon eladni, írj privátot *** Oneplus 8 Pro*** Viber (ejtsd: Vájber) ***Win10=Spyware, csak az LTSC
-
BandiHUN
veterán
Ismét egy remek példa,hogy a mai biztonsági rendszerekben az EMBER a gyenge lánccszem
Ez olyan,mint amikor valaki egy 256bites titkositási rendszerben 12345 kódot használ,és azt hiszi,feltörték a fiókját...Steam barátkód: 39166617 Battlenet:LorenzoHUN#2852 Activision:BandiHUN EA ID(BF-ek): BandiHUN Steam
-
Fitzgerald
veterán
Klasszikus phishing. Nekem mondjuk nem sms-ben, hanem emailben lopták így el a battle.net accountomat. De mivel a supporton bizonyítani tudtam hogy az enyém, gyorsan visszakaptam.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest