Új hozzászólás Aktív témák
-
BlackJack21
tag
A modern gyártási megoldásokban szerintem igenis van létjogosultsága a robotok alkalmazásában. Az hogy egy, egy munkafolyamat magasan van automatizálva nem jelenti instant azt, hogy nem lenne szükség emellett humán munkaerőre. Nagyon sok minden nem- vagy nem gazdaságosan automatizálható, oda értelemszerűen a humán munkaerőt fogják igénybe venni.
Ez pedig nem csak azt jelenti, hogy Mari néni, aki eddig 10 mp-ként egy bizsbaszt beletett egy másikba, az most 40-50 percenként megtölti a beadagoló részt( ami szerintem jó irány a monotonitás okozta kiégés ellen), hanem az AI által kiváltott "magasabb(nak vélt) színvonalú munkát is( Kb, mikor Miklós kolléga legyárt 2 ppt-t egy excel tábla alapján minden egyes nap).
Szerintem a munkavállaló sok szempont alapján marad vagy jelentkezik egy adott munkára. Gondolom mindenki ki tudja találni, hogy mik azok a prioritások.
Egy magasabban kvalifikált munka is lehet "kulimunka", ezt talán a sok kutatási területen lévő tudós tudná elmondani, amikor a 600. próbálkozás sem jön össze, vagy egy bio laborban, amikor a 32 napon bújik ki az adott növényke. Ezek az emberek a munkájukat semmire nem cserélnék véleményem szerint. Pedig tudjuk, hogy "ebben nincs pénz" (nálunk), ellenben rengeteg meló.
A kreatív meló (pl. designer és egyéb képzőművészeti ágak) motiválóbbak sokak számára, mint a magasabb jövedelem.
Persze vannak olyanok, akik úgy vannak a munkával, hogy mindegy, úgyis kifizetik a napomat, illetve olyan (sajnos sok) személy, akik kénytelenek egy adott munkát elvállalni a létszükségleteik ellátásának finanszírozása miatt( ezt tartom én rabszolgaságnak). -
vicze
félisten
Attól függ minek definiálod a buta embert? Tudatlan nyilván van rengeteg, és általánosan ezt gondolják butának. De ez nem az jelenti, hogy alacsony az intelligenciája.
Attól hogy pl. egy képzőművész nem jó matekban, vagy más reál tudományban, szerintem nem azt jelenti, hogy robotmunkára kéne ítélni, mert "alacsony intelligenciájú".
Nyilván vannak fogyatékkal és alacsonyabb szellemi képességgel megáldott emberek, de még ez se feltétlen azt kell jelentse, hogy a szalag mellett a helyük, mert lehetnek más képességbeli erősségeik, amit a társadalom kevésbé értékel.Rengeteg példát lehetne hozni arra, hogy az intelligencia és a "butaság" nem függ össze. A lapos Földben hinni is butaság és akkor ezek az emberek buták, de esetlegileg kimagaslóan intelligensek, hisz tudnak érvelni saját igazuk mellett és a tudományt felhasználni saját igazuk ferdítésére.
Ugyan úgy radikalizálódik emberek, mint ahogy az elmebeteg formát felelő PC kultúra is az, csak manipulált érdekeket képviselnek, ki tudja miért. Ez is pont ugyan olyan egyéni -
dabadab
titán
A középsőt kihagytam (a "Mensa members: typically high “IQ” losers in Birkenstocks." nem nagyon győzött meg arról, hogy bármennyire is komolyan kellene vennem), de a többit csak arról szól, hogy az intelligencia mérésére nem elég jó módszer az IQ (ezt eddig is tudtuk), azt egyáltalán nem állították, hogy ne lenne egyének közti különbség a kognitív funkciókban.
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
vicze
félisten
Elég részletes kutatás, és hivatkozik több korábbi kutatásra ezzel kapcsolatban.
Inkább rent, annyira veszed komolyan amennyire akarod.
A wiki is kitér erre, nagyon esetleges mérés pontossága főleg kirívó esetekben.Maga a g faktor egy folyamatosan változó szám, ami minding az átlagot jelenti. Az utóbbi 120évben a magasabb iskolázottság miatt maga a g jelentősen nőtt, és ez mutatja a legjobban, hogy nem valósan az intelligenciát méri, hanem egy tanulható tudást.
-
btprg
senior tag
Ez a 21. század nagyon sok izgalmat hozott. Rájöttek, hogy nem csak férfi meg nő van, hanem egyéb nemek is. Nem csak hetero, bi és meleg van, hanem még száz másik féle orientáció is. Kiderült, hogy aki allahuakbározás közben elüt pár embert teherautóval, az csak a pszichiátriáról szökött meg vagy rossz gyerekkora volt, közben aki megvédi magát meg a családját a bűnözőktől az terrorista. Elterjedt, hogy a bűnözőnek jogai vannak, a rendőrnek meg csak megpusztulni van joga.
És úgy tűnik, hogy először a világtörténelem során rá fognak jönni az emberek, hogy nincsenek buták, meg primitív bugrisok, hanem igazából mindenki ugyanolyan jó, csak a gonosz nácik kitalálják az emberekre hogy buták, és nem hagyják őket érvényesülni Vanik Renátó, bivalybasznádi falu bikája for president!
"Tepid! Tepid is no good for a star, but it'll do for stardust." (nmlorg/naim)
-
vicze
félisten
"Rámutattam egy tudományosan bizonyított tényre."
Itt kezdődnek a problémák, hogy egy teljesen hamis elméletből indulsz ki
Se nem tudományos, se nem bizonyított, se nem tény.
Nagyon sok tudományos kutatás és kutató elutasítja az IQ-t, és pszeudo tudománynak tartja.
A IQ egy 1900-évek elején kitalált pszichológiai mérő szám volt, pontosan annyit ér mint minden 100éves pszichológiai elképzelés.
Elég nyilvánvaló a leghülyébb számára, hogy bármilyen statisztikai eloszlás nem egy tökéletes haranggörbét fog leírni, így erre hivatkozni, több mint hülyeség. (Ez az alap kiinduló pontod, és erre hivatkozol, szintén 100éveel ezelőttről.)"konyhanyelven megfogalmazva az általános problémamegoldó képességet teszteli."
Ebben is tévedsz. Általános iskolázottság nélkül a tesztek nagy része megoldhatatlan, és nagyon sok eleme arra épül."vannak emberek, akik sajnos csak egyszerűbb munkára képesek"
Igen ezt cáfolandóan írtam, hogy alacsonyabb képességű ember is végezhet magas beosztású munkát. 0 köze van a munkának az intelligenciához, nagyon sok esetben."Az alapjövedelemről meg akkor írd, hogy elkerülhetetlen, ha már valahol bevezették és bevált."
1976 óta Alaszka minden lakosa alapjövedelmet kap. Spanyolország jelenleg 2%-ka kap alapjövedelmet. De megsúgom, hogy minden nyugdíjrendszer semmi más mint alapjövedelem, csak korhoz kötve.@dabadab: "vannak rendkívül buta emberek, egy létező jelenség." Még egyszer a látszólagos butaságnak, semmi köze az esetleges alacsony intelligenciához, két teljesen független dolog, és minding eseti és nem államosítható, főleg nem %-os haranggörbével.
-
Slack
tag
Azt szeretném mondani amit leírtam: hogy van létjogosultsága az egyszerűbb munkának is. Mert a hozzászólás amire reagáltam abban azt írták, hogy nincs.
Erre minden baromságot belelátsz abba amit írtam. Miért csinálod? Nem megy a szövegértelmezés? Vagy szándékosan trollkodsz?Írtam valahol olyat hogy ostobák az emberek? Rámutattam egy tudományosan bizonyított tényre.
Írtam olyat, hogy a képességek határozzák meg, hogy ki milyen munkát végez? Azt írtam, hogy vannak emberek, akik sajnos csak egyszerűbb munkára képesek, nem írtam azt, hogy csak ők végeznek ilyet.
Az IQ teszt nem a tudásról szól, hanem konyhanyelven megfogalmazva az általános problémamegoldó képességet teszteli. Bár te biztos ehhez is jobban értesz mint a pszichológusok.
Nem állítottam, hogy annyian végeznek robot munkát mint ahányaknak "kellene". Még egyszer: annyit írtam, hogy van létjogosultsága.
Nem démonizáltam az automatizációt.
Az alapjövedelemről meg akkor írd, hogy elkerülhetetlen, ha már valahol bevezették és bevált.
Egyébként veled itt befejeztem. Tényleg nem tudom eldönteni, hogy szándékosan ferdíted el a mondandómat, vagy értetlen vagy.
-
vicze
félisten
Ha nem nézed le akkor pontosan mit is szeretnél mondani?
"emberek képességeit tekintve sajnos nem egyformák"
Ez nem egyenlő azzal, hogy valaki hülye, ostoba stb. egyszerűen máshol vannak az erősségei, amennyiben nem valamilyen fogyatékossággal él. Ahogy egy egyetemi tanár is utcára juthat a körülményei miatt, úgy egy gazdag családba született gyengébb képességű egyén is kerülhet olyan magas pozícióba amire teljességgel alkalmatlan.
Továbbra se a "képességek" határozzák meg az egyén lehetőségeit túlnyomó többségben, hanem a élet által adott lehetőségek.
A te érvelésed egyetlen egy mesterséges(és erősen változtatható) értékre redukálja az egyént, aminek semmi köze a valós képességeihez.Az meg se említem, hogy az IQ tesztek mekkora baromságok különböző társadalmi hátterű egyének számárra, mert az IQ teszt egy fix tudáshátteret feltételez, így direkt arra van tervezve, hogy degradálja a kevésbé képzett vagy más etikai szociális hátterű embereket.
De még a te elméleted szerint is drasztikusan többen végeznek robot munkát, mint amennyien kellenének. Vagy végeznek olyan értelmetlen munkát ami gépesítéssel gyorsabb hatékonyabb olcsóbb, stb. lenne. Amiről te beszélsz az az emberek kihasználása, kizsákmányolása társadalmi kényszerből.
Konkrétan nincs szükség semmilyen formában akkora munkaerőre mint amennyi rendelkezésre áll. Gyakorlatban az emberek többsége csak azért dolgozik, hogy csináljon valamit és elfoglalja magát, nem azért mert csinálni akarja, mert hasznos, vagy mert van értelme. Az ipari forradalom óta az automatizáció démonizálva van, mikor szüntelenül csak azt bizonyítja, hogy magasabb életszínvonalat magasabb képzettséget és egy élhetőbb társadalmat termet.Ezért nem értik meg sokan, hogy az alapjövedelem egy elkerülhetetlen dolog, a társadalomnak ez a logikus továbbfejlődése. De sokan nem akarnak változni vagy változtatni, mert régen minden jobb volt alapon és nem látják, vagy haszonélvezői mások elnyomásának, így hiába tudják, hogy a jelenlegi felállás nem fenntartható nem változtatnak és próbálják fenntartani ami van és kényelmes számukra.
-
-
Leon727
tag
Sok érdekes téma felvetődött itt. Annyit még hozzátennék, hogy a robotok széleskörű alkalmazásával nem feltétlenül tűnik el minden monoton, talán "betanítottnak" nevezhető munka(kör). Ipari robotok által elvégzett munka után "takarítok". Nagyon ügyesek a maguk területén, sokat fejlődtek az elmúlt években, de - többek között - az én tevékenységem nélkül kis túlzással nem lenne európai autógyártás. Évekkel ezelőtt kérdeztem a volt főnökömet: Mit fogunk csinálni, ha a robotok olyan jók lesznek munkavégzés szempontjából, mint mi?
Azt nem tudta/tudja, de a tendencia azt mutatta/mutatja, lesz bőven mit csinálnunk. Azóta van egy kis cégem és rengeteg megrendelésem, szóval a robotok velem vannak, egyelőre. -
Fred23
nagyúr
Szerintem két problémás út van, és az alapjövedelmes a kisebbik rossz.
A feltételes változata szerintem működőképes lehet, illetve nem szabad gyerekeknek is adni. A szülő köteles gondoskodni a gyermekéről, ahogy pedig a gyerek 18 lesz, kaphat ő is alapjövedelmet.
Csökkenteni kell az anyagi egyenlőtlenségeket szinte bármi áron, ez a lényeg. Most az irány az, hogy egyre kevesebb kézben egyre több pénz koncentrálódik; terjed a szegénység, és szenved a szűkülő középosztály is. A kormány a gazdagokat támogatja, és NEM érdem szerint. (Ha saját lábon is nagyon versenyképes cégeket és embereket támogatnának, az nem zavarna.) -
Fred23
nagyúr
"Az, hogy kirúgok 3 embert, akik majd otthon ülnek segélyen, és berakok a helyükre egy robotot, nem jó irány."
Lehet, összességében mégis ez lenne a jobb irány, szerintem érdemes filózni rajta.
Az én tippem régóta, hogy valamikor lesz alapjövedelem, amit lehet jól is csinálni, meg rosszul is. Itt Magyarországon szerintem ezt a második nem-fidesz kormány fogja majd behozni, ami mondjuk a jelenlegi népakarat miatt szerintem reálisan 2030 után várható csak.
-
-
Slack
tag
Egyetértek sok mindenben amit írsz.
Ugyanakkor én attól tartok, hogy az AI a "gazdáját" fogja szolgálni.
Nézd meg pl. az Amazon raktárakat az USA -ban. Mérik a napi teljesítményt és akár egyetlen napi rossz teljesítés esetén is elbocsájtanak. Az alkalmazottak palackba pisilnek (nem vicc!), mert mérik a WC -n töltött időt is. Bár tudom, hogy ez még messze nem AI, de a trendek nem jó irányba mutatnak.Egyetértek abban, hogy a monoton munka sz*r dolog. Viszont a semminél mindenképp jobb. Mert ha megszűnik az egyszerűbb munka mi lesz helyette? Nyilván lesznek emberek, akiket át lehet képezni, de a többiekkel mi lesz?
-
totron
addikt
Ok-ok. Csak sokszor inkább van géprombolás hangulat, miközben meg a saját, emberi játszmák felismerésre nem kerülnek, annyira benne élünk sajnos. Előbb ezt kellene rendbe tenni, persze ez csak egy ábránd. Utána következik minden más dilemma. Az alapjárati kultúra az orrig látást írja elő és a másik kiirtását. Ilyen tekintetben kifejezetten várom a tényleges AI színre lépését.
Van létjogosultsága a monoton tevékenységnek is, vannak, akik levezetésként, pihenésként csinálják, másokat minden formájában felőröl. Citált vetületnek tűnhet, de rendkívül fontos a munkahelyi miliő. Monoton, szalagmunkáknál meg gyakran vannak állati/középkori állapotok az alacsony IQ/EQ és kultúrkör miatt, ami az emberi, normális, dolgozni és megélni akarót is kicsinálja, teljesen feleslegesen. Ez egy másik pont, ahol a roboti jelenlét feloldozást hozhat.
-
Slack
tag
"Mert úgy hangzott ez a mondatod, mintha mindenkinek jutna a képességeihez igazított munkakör."
Szerintem egyáltalán nem úgy hangzott, mert ott van a mondatban a "legyen lehetősége". Nem azt írtam, hogy "van".
Hogy hogyan oldanám meg? Nem tudom, sőt szerintem senki sem tudja.Én csak azt fogalmaztam meg, hogy van lét jogosultsága a monoton munkának is, mert sajnos vannak emberek akik képzetlenebbek/aluliskolázottak/gyengébb képességűek. De nyilván az volna a kívánatos, hogy aki többre képes, legyen lehetősége jobb munkára. (Azt nem állítom, hogy van is.) Ha megnézed #2 hozzászólását, amire reagáltam, akkor lehet jobban érthető amit írtam.
-
totron
addikt
hogy aki ennél többre is képes annak legyen lehetősége nagyobb hozzáadott értéket biztosító munkát végezni.
A virágzó könyöklési kultúra és az egyre sokasodó számunk mellett ezt hogyan oldanád fel? Mert úgy hangzott ez a mondatod, mintha mindenkinek jutna =mindenki a helyén lenne a képességeihez igazított munkakör. Egyrészt nem jut, másrészt sokszor van inkompetens egy adott pozícióban az, aki jobban tudott nyalni/kigolyózni, hiába virágoztatná fel és maxolná ki az adott területet egy arra ezerszer érdemesebb. Szorosan összefügg a jelenség a robot-humán problematikával: ha nem helyezkedsz jól, nem illeszkedsz az adott "morálba", maradsz biorobot fillérekért, megbecsülésről, szakmai előmenetelről még csak álmodnod sem érdemes, ha pedig mindezeket jól csinálod, koma vagy és rendszerbe simuló, máris kinéz egy alibimunkakör, helyetted pedig dolgozik a géprobot. Változik a díszlet, technológiai ugrás is jöhet, a játék ugyanaz marad... Gondolom ez majd az AI általi rabszolgasorsba hajtásunkkal változik meg, akkor egyenlítődnek ki majd a különbségek köztünk.Most pedig jöjjön az egyik legelcsépeltebb sci-fi elem, mely keretében ráeszmélünk, hogy mi már most is robotok vagyunk, sőt, nagyszüleink is azok voltak már.[ Szerkesztve ]
-
Slack
tag
Nagyon durván személyeskedsz, vegyél vissza!
Én nem nézek le senkit. Csupán felhívtam a figyelmet, hogy az emberek képességeit tekintve sajnos nem egyformák. Be is írtam, hogy aki ezzel nincs tisztában mire keressen. De látom nem voltán képes rá, inkább lenácizol. Gratulálok... -
"Nyilván vannak olyan emberek, akik elisszák a pénzüket, de " sokan :S
"Mondom ezt úgy, hogy én meg szerencsés vagyok ezen a téren, mivel jókor kaptam szülői segítséget lakásvásárláshoz, "
Én is! Hatalmas plusz. De a legtöbb ismerősöm nem nézett előre 20 éve sem, és a legtöbb pályakezdő sem, akit ma ismerek."A lényeg egyébként amit mondani akartam, hogy ne csodálkozzunk, ha sokan abban motiváltak, hogy elszórják a pénzüket,"
Nem is csodálkozom, amit írsz, azért is, meg a teljes társadalmi környezet is arrafele húzza az embereket. Utazz, bulizz, ne gondolj előre, minden most a tiéd lehet.@cog77 : Persze, de a társadalmi olló nyílása már a 70-es évek óta látszik.
Mutogatni való hater díszpinty
-
cog777
senior tag
Azt azert latjatok, hogy a leggazdagabbak tovabb noveltek a vagyonukat a kulonbozo valsagok ellenere. Tovabba pont ok nem akarnak adotfizetni.
Voltak kulonbozo osszehasonlitasok hogy sokkal tobbet kell MA dolgozni hogy meglegyen az ami 30-50 evvel ezelott. (persze orszagonkent valtozo)Ha majd a tarsadalmi ollo nem szelesedik annyira, akkor majd elhiszem hogy csak elverni akarjak a penzt es nem arra hogy tisztesseges eletet eljenek az embertomegek. Addig nem sajnalom a multicegeket. (amilyen penzkiontes megy az ablakon neha)
[ Szerkesztve ]
HP ZBook Studio 15.6 G8 Mobile Workstation - Windows 11
-
Hi!King
őstag
Az említettek közül egyik sem cigizett, egyiknek sem volt autója sem.
Nyilván vannak olyan emberek, akik elisszák a pénzüket, de egyébként a legtöbb fiatal diplomásnak teljesen rendben lenne a fizetése, a lakhatási problémát nem számítva, és ha nincs szülői segítség, hiába spórol, tesz félre, a legtöbbjüknek nem lesz saját lakása 30-35 éves kora előtt hitelre sem, gyerekvállalásra alkalmas lakás meg talán valamikor 40 után,, anélkül viszont gyerekei sem lesz a többségüknek, mivel ismerik milyen a bérlakás kultúra Magyarországon.
Mondom ezt úgy, hogy én meg szerencsés vagyok ezen a téren, mivel jókor kaptam szülői segítséget lakásvásárláshoz, ami sokkal többet jelentett az elmúlt 7 évben, mint amennyit a fizetésemből félre tudtam volna tenni ezen idő alatt albérletben.
A lényeg egyébként amit mondani akartam, hogy ne csodálkozzunk, ha sokan abban motiváltak, hogy elszórják a pénzüket, mivel a termékek, szolgáltatások még most sem olyan drágák a bérekhez képest, ellenben a hosszútávú célok arányaiban sokkal durvábban drágábbak most, mint a 90-es évektől számolva bármikor korábban.
[ Szerkesztve ]
-
Lakást is akarnának azonnal, csak azt nem nagyon lehet Amúgy nem biztos, hogy a kollegáid ezek a fajta emberek, de nagyon sok van belőle. És ha pénze van, elissza/elbulizza.
Meg a másik amin röhögtünk asszonnyal, hogy sok ember volt az előző melóhelyen, aki jól keresett kezdőként, de sosem volt pénze, mert ebéd+vacsora rendelve... cigi... drágatelefon, drágaautó, stb.[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
A "mindent azonnal akarnak" a gyakorlatban azt jelenti, hogy úgy 2014-15-től kezdve jópár huszonéves kora második felében lévő munkatársam társbérletben, nem nagy lábon élve gyűjtögette a pénzt a lakás önerőre, miközben egyre távolabb kerültek tőle, mindezt viszonylag jónak számító fejlesztői fizetésekkel. Akik már bőven túl vannak a 30-on, esetleg gyereket szeretnének, csak közben magyar viszonyok között rendkívül kockázatos bérelt lakásban bevállalni.
És akkor nem is beszéltünk arról, hogy amit túlfogyasztásnak szokás nevezni az elmúlt években, az azt is jelenti világ szinten, hogy indiaiak és kínaiak tömege az elmúlt 20-30 évben jutott el oda, hogy az alapszükségleteik épp megvannak...
-
-igu-
addikt
Robot betanított munkát végez, pont, mint a betanított dolgozók.
Ironikus, hogy épp egy ipari robot installálok - amikor megvagyok vele, elég egy egyszerű progam, hogy milyen mozgásokat végezzen, és ki tud váltani egy betanított munkást. Amit eddig 8 órában fizetett a cég, az ezután napi 1/2-1 órában elvégezhető emberi munkaerővel.
A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
vicze
félisten
"emberek egy nem elhanyagolható része nem alkalmas túl nagy hozzáadott értékű munkára, mert buta, primitív stb"
Nyilván rengeteg kutatással tudod ezt alátámasztani. Tudom tudom tapasztalat...
Az emberek túlnyomó többségét az életkörülményeik és lehetőségeik teszik látszatra kevésbé intelligensé. Ebben semmi politikai korrektség nincs, pusztán józan ész. Minden egyént egyszerűen a buta, ostoba kategóriába sorolsz, hogy te jobbnak érezd megad, ahelyett hogy megnéznéd, hogy az az egyén miért is olyan amilyen, miért került abba a helyzetbe. Nyilván egyszerűbb lehülyézni.És igen ez egy elég náci szemlélet ez az egyik alapja.
Egy egyén esetleges potenciálja, amit nem tudod, hogy milyen téren van, túlnyomó többségeben a mai társadalmi berendezkedés miatt kiaknázatlan marad. Nagyon szűk az a réteg világszinten, aki gyakorlatilag azt tehet amit akar.
-
Diákhitel megvolt már, annyit akkor is kaptam, hogy kijött az albérlet Frissen végzett munkaerőként meg amúgy is szoktak többen egy lakásban lakni.
Az a baj, hogy a legtöbben mindent azonnal akarnak, és nincs meg az a szemlélet, hogy megvárod, amíg tényleg van rá pénzed, és akkor veszed meg...
[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
Akkor sem lenne, ha mondjuk nulláról (vagy diákhitelről) indulsz, majd gyereket szeretnél, ehhez nagyobb lakás kéne (egy nem túl nagy, jó állapotú 3 szobás lakást már nem kapsz meg 60-70 millió alatt Budapesten), a feleséged jövedelme pedig évekre kiesne? És akkor emellett mondjuk azért néha nyaralás, kisebb hobbi kiadások is jó lenne ha beleférnének.
Szerk.:
Plusz időskorodban várhatóan nem lesz számottevő állami nyugdíjad, arra sem ártana félretenni.[ Szerkesztve ]
-
1dude
senior tag
Robotoktól is kérnek 5-10 év gyakorlatot meg 2 diplomát?
-
-
Hi!King
őstag
Egyrészt nem csak magas intelligenciát igénylő munkák vannak, amelyek nem automatizálhatóak. Egy rakás területen maguk az ügyfelek várják el, hogy ember szolgálja ki őket, és ez így is fog maradni bizonyos körökben. Plusz ugye mindig van olyan réteg, akiknek kézzel készült, egyedi termékekre van szükségük, ami eddig sem a gyártósoron droid munkával gyártott termékeket jelentette.
Másrészt nem, nem érdeke a társadalomnak, hogy a gyengébb értelmi képességűek alibi munkákat végezzenek. A társadalom érdeke, hogy a következő generációkban okosabb, képzettebb emberek legyenek (nem csak a puszta intelligencia az egyetlen tényező), és az emberek csak olyan munkát végezzenek, amit nem célszerű automatizálni.
-
-igu-
addikt
Én úgy látom, hogy lehetne pozitív dolog is helyettesíteni a monoton emberi munkát robotokkal, de ez csak akkor áll, ha a felszabaduló munkaerő talál/kap lehetőséget olyan munkát elvégezni, amit a robotok egyelőre nem tudnak. Az, hogy kirúgok 3 embert, akik majd otthon ülnek segélyen, és berakok a helyükre egy robotot, nem jó irány.
A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
válasz bLaCkDoGoNe #18 üzenetére
Szerintem az előbbire gondolt. És én is. Ugyanez a 300 ezres telefon olyanoknál, akik minimálbért keresnek. Ne már. A normál életnek persze nem kéne luxusnak lennie, de nagyon sokan rinyálnak azon, hogy megvette az autót rohadt sok hitelre, és nem tud olajat cserélni benne mert az 30 ezer.
-
bLaCkDoGoNe
veterán
válasz #56573440 #20 üzenetére
Bocs, a szavakon lovaglásban nem leszek partner.
"«Fuck does Cuno care?» The boy turns to you. (He doesn't care.)" [+] "The parasite makes nothing for itself. Its only tools are taxes and tithes meant to trick you into offering what it has not earned. In Rapture we keep what is ours." [+]
-
törölt tag
válasz bLaCkDoGoNe #18 üzenetére
"Nem kell drága telefont venni évente, és gyorsétteremben kajálni. Meg gyűjteni a videójátékokat úgy, hogy aztán nem is játszik vele soha. "
A kontextusból azért annyira nem nehéz leszűrni hogy ezeket nem egyszeri alkalmakként említi, hanem életvitelszerű művelését nehezményezi. Joggal.
Amit a mai fiatalok legalábbis körülöttem akiket látok azon teljesen kivagyok...
-
btprg
senior tag
Szerintem szó se volt lenézésről, nem tudom hogy lehetett ebbe ezt belemagyarázni. A végén még előkerül a náci kártya is, csak hogy ne maradjon egyedül szegény első érvelési hiba
Ha kutatási eredmények és az ember saját tapasztalata szerint is az emberek egy nem elhanyagolható része nem alkalmas túl nagy hozzáadott értékű munkára, mert buta, primitív stb., az miért lenézés? A mai bolond PC világ mániája csak, hogy mindenki ugyanolyan jó, ugyanannyit ér, de ez az élettel és a valósággal összeegyeztethetetlen. Miért nem lehet kimondani, hogy vannak buta emberek? Attól még lehetnek aranyosak, meg lehet hogy profik tudnak lenni a szén lapátolásában, de mindenkinek jobb ha nem ő fogja tanítani a gyereked, vagy nem ő szereli az autódat...
"Tepid! Tepid is no good for a star, but it'll do for stardust." (nmlorg/naim)
-
bLaCkDoGoNe
veterán
Egy dolog a saját lehetőségeken túl költekezés (ez szerintem is marhaság), egy másik dolog meg az, hogy olyan dolgokat nevezünk luxusnak és ezzel az egyénre toljuk a felelősséget a saját "nyomoráért", aminek nem lenne szabad annak lennie.
Ne mossuk már össze pl. az évi két külföldi nyaralást vagy a hitelre kiizzadt új autót (ami utána áll a ház előtt, mert pénz nincs fenntartani) azzal, hogy valakinek néha igénye lenne pl. rendelni egy pizzát, vagy venni egy KFC-t (mármint ott valami kaját, nem egy komplett üzletet ), esetleg egy videojátékot. Ha ez utóbbiak luxusnak (lehetőségeken túl nyújtózkodásnak) számítanak sok embernél, akkor ott valami nagy baj van – és nem az emberekkel.
[ Szerkesztve ]
"«Fuck does Cuno care?» The boy turns to you. (He doesn't care.)" [+] "The parasite makes nothing for itself. Its only tools are taxes and tithes meant to trick you into offering what it has not earned. In Rapture we keep what is ours." [+]
-
válasz bLaCkDoGoNe #16 üzenetére
Valahol igaza van, baromi sok embert látok a saját lehetőségein túl költekezni.
@strogov : Jogos elvárás a munkáltató részéről, csak találjon embert
HR meg a hirdetések viszonya LOL Önéletrajzot se nagyon tudják elolvasni
-
bLaCkDoGoNe
veterán
Aztakurvamindenségit.
Te valami nyomorult boomer (vagy rendes fizetést adni nem akaró ún. "vállalkozó") lehetsz, azok szoktak ezekkel az "érvekkel" jönni.
Több szót nem is érdemes vesztegetni a sok faszságra, amit összehordasz."«Fuck does Cuno care?» The boy turns to you. (He doesn't care.)" [+] "The parasite makes nothing for itself. Its only tools are taxes and tithes meant to trick you into offering what it has not earned. In Rapture we keep what is ours." [+]
-
vicze
félisten
Aha tehát mert te lenézel valakit, ki tudja miért, ezért úgy gondolod, hogy a robot munkát ők végezzék, ahelyett, valahol láttam ezt már 1930 körül... (A felsőbbrendűségi komplexust máshol terjeszd szerintem.)
"Az inkább a cégek érdeke, hogy a robot olcsóbb, mint az ember."
Ja a robot az égből pottyan mi? A robot rohadt drága befektetés, és nagyon stabil üzlet kell hozzá, hogy megérje befektetni rá. Ezért van ott használva ahol.Ezért vannak a biorobot munkák cipelve országról országra, mikor épp kifacsarják az adott munkaerőt. Nem véletlen települ az összeszerelő üzem M.o.-ba és nem Hollandiába.
-
Tudom, a hiba az én készülékemben van de a címet meglátva ez a videó ugrott be elsőre.
Analóg vén majom egy digitális világban
-
strogov
senior tag
"A cégek igényei néha ugyanolyan nonszenszek, mint a munkavállalókéi"
Ezt nem vitatom. IT területen igazán extrém elvárásokat láthat az ember. Ilyenkor menekülni kell. Talán egyszer majd a HR-esek képesek lesznek kiírni egy hírdetést, de az még messze van.
"Vagy éppen fel se veszik, mert van gyereke=nem lesz bent annyit."
Ez is létező probléma, viszont a munkáltatói oldalról szerintem jogos elvárás, hogy egy pozícióba olyat vegyen fel aki a vállalt munkaidőt munkával tudja tölteni. Ha valaki nem tud 8 órát dolgozni akkor vállaljon 4-6 órát.
Nálunk pl. kedvesem 6 órás, mert a gyerekkel vannak feladatok, és így tud tisztességesen mindkét helyen helytállni. Munkáltatói oldalról meg a home office is sokat segít amikor beteg a gyerek. Szóval ez is csak úgy megy ha mindkét oldal korrekt, de amikor 6 éve kedvesem munkát keresett akkor egyik cégnél se volt probléma, hogy 6 órás szeretne lenni. -
"Papa-mama már senior, de legalábbis komolyabb pozícióba került már csak tapasztalata miatt. "
Vagy éppen fel se veszik, mert van gyereke=nem lesz bent annyit.És a kettő egymás mellett létezik! A cégek igényei néha ugyanolyan nonszenszek, mint a munkavállalókéi
-
Zirowe
nagyúr
Ja, ahogy usákiában mondták: egyenek kevesebb avokádós szendvicset és akkor lesz pénz lakásra..
We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!
-
strogov
senior tag
"baromira nem luxusban akarnak élni az emberek, hanem nem szeretnének éhezni hónap közben és végén"
Ez relatív. Ha elmész egy középiskolába, hogy érettségi után mennyit akarnak keresni meg fogsz lepődni. Ahol megvan a mamahotel ott ki se teszi a lábát 300 nettó alatt, miközben tudása nulla. Nem alkalmas többre mint krumplit sütni ... vagy inkább arra se.
A társadalomnak rengeteg problémája van. Ebből az egyik a szociális rendszeren élősködők. Egy másik pedig a fizetési olló. Papa-mama már senior, de legalábbis komolyabb pozícióba került már csak tapasztalata miatt. Így papa-mama fizetésével relatív magas életszinvonal biztosítható 1-2 "élősködő" felnőtt-gyerekkel is. Miközben ha gyerek elköltözik, hogy felnőtt legyen akkor nyakába kap egy lakás fenntartást, meg mindig mást ami a felnőtt élettel jár miközben junior fizetése lesz. Tehát juniorként senior fizetést akar, mert azt az életet szokta meg. Ha nem kapja meg akkor mamahotelben marad ami viszont rengeteg konfliktus, és frusztráció.
Lassan eljutunk oda, hogy egy csoport kezdő alkalmazott mellé pedagógus kell mert teljesen életképtelenek. Ha nem lenne reflex a légzés akkor azt is mondani kellene, hogy beszív-kifúj.
"a robotok mégsem voltak olyan szinten, hogy megfelelően helyettesíteni tudják az embereket"
A robotizálás nem csak annyiból áll, hogy beraksz az ember helyett robotot és minden megy tovább. Egy robotnak egész más környezetre van szüksége, hogy működhessen. Máshogy kell bekészíteni a dolgokat, más kialakítású épület kell. Ez egy meki szintjén nem biztos, hogy vállalható. Akkor éri meg amikor egy új gyárat építenek, vagy a meglévőt egyébként is át kellene alakítani.
Ráadásul ahhoz, hogy a retardált vendégek ne pusztítsák el a helyet kell ember ígyis-úgyis. Egy raktárban, vagy gyárban nincs vendég, az lehet teljesen automata. -
ceia
őstag
Nem kell drága telefont venni évente, és gyorsétteremben kajálni. Meg gyűjteni a videójátékokat úgy, hogy aztán nem is játszik vele soha. Nem kell erőmű pc Noctua ventikkel. Sokan el sem mennek dolgozni 400-ért, még akkor sem, ha nem kéne csinálni érte semmit. Pedig annyiból simán meg lehet élni normálisan, nem luxus kiadásokkal.
[ Szerkesztve ]
it's more fun to compute
-
" mert a robotok mégsem voltak olyan szinten, hogy megfelelően helyettesíteni tudják az embereket."
Idő kérdése. Itt melóhelyen már van automata targonca."Az árról és folyamatos karbantartásról nem is beszélve."
A legtöbb esetben még így is megéri." nem luxusban akarnak élni az emberek, hanem nem szeretnének éhezni hónap közben és végén."
Van, ahol, de ott az a luxus. Itt meg azt látom, hogy mindenki várja a félmillát frissen végzett diákként.És az emberi munkaerő mindenhogyan egyre drágább, pedig egyszerűen túl sok ember van - lehet, hogy a magas szintű tudás megfizetése egyre drágább.
[ Szerkesztve ]
-
Zirowe
nagyúr
Pandémia előtt volt szokás mondani sok munkakörre, főleg gyorséttermire, hogy ha nem dolgozol jól, majd robot fog helyettesíteni.
Eljött a pandémia, sokan felmondtak és sokan bezártak, mert a robotok mégsem voltak olyan szinten, hogy megfelelően helyettesíteni tudják az embereket.
Pedig nem atomfizika a krumplisütés és a burger készítés, de eléggé nem ott tart még a tudomány.
Az árról és folyamatos karbantartásról nem is beszélve.ceia: nem tudom te milyen álomvilágban élsz, de baromira nem luxusban akarnak élni az emberek, hanem nem szeretnének éhezni hónap közben és végén.
We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!
-
"Használnak persze robotokat más ágazatokban is, van, ahol a baristák helyett ezek készítik a kávét. "
Kávégépnek hívják@Zirowe : Elb*ott egy dolog ez, mert alapvetően tök hülyeség olyan melót emberrel csináltatni, ami aljamunka. Ezzel lealacsonyítod az embert.
A baj az, hogy túl sok az ember - ezzel együtt is marha sok megoldandó gond van, de a társadalom nem azokkal foglalkozik, illetve a rendelkezésre álló emberanyag sem feltétlen alkalmas erre.Ha csak arra lenne szükség, akkor egy SMD szerelő robot munkáját is csinálhatnák emberek, csak nézd meg, milyen hatékonyságú lenne.
-
Slack
tag
Javaslom, hogy guglizz rá erre: "IQ distribution"
A lakosság ~16% -ának az IQ -ja 85 vagy az alatti. Ez nem tűnik soknak, de ha kiszámolod, akkor Magyarországon ez kb másfél millió embert jelent. Ez az egész társadalomra vonatkozik, tehát nem csak a munkaképes lakosságra.
Én azt gondolom, hogy a társadalomnak az volna az érdeke, hogy nekik is legyen munkájuk.
Az inkább a cégek érdeke, hogy a robot olcsóbb, mint az ember.
Szóval igen is van létjogosultsága a monoton munkának. Abban persze egyetértek, hogy aki ennél többre is képes annak legyen lehetősége nagyobb hozzáadott értéket biztosító munkát végezni. -
strogov
senior tag
A cél egy normális világban az, hogy ami robot munka azt végezzék robotok. Teljesen fölösleges embereknek droid munkát végezni.
Ha embereket foglalkoztatnak akkor meg az lenne a baj, hogy milyen monoton a munka. Az ember végezzen olyan tevékenységet amit nem lehet pár szenzorral meg egy faék algoritmussal elvégezni. -
Zirowe
nagyúr
Szingapúrban sem igazán találtak megfelelő munkavállalóból eleget a világjárvány alatt a cégekHelyesen: Szingapúrban sem akarják megfizetni rendesen a munkaerőt.
Nem munkaerő, hanem normális fizetés hiány van világszerte.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen széket vegyek?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen processzort vegyek?
- Februárban megjelenhet a HyperOS 2.1 nemzetközi verziója
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen videókártyát?
- A Vatikán szerint az ördög árnyékát hozza magával az AI
- További aktív témák...
- AORUS Z370, i7-8700K, GTX 1660 GAMING 6GB, 32GB 3200Mhz, 480GB SSD, MasterLiquid ML240L RGB
- ROG STRIX B450-F GAMING, Ryzen 7 2700X, GTX 1660 6GB, 32GB 3200Mhz, 480GB SSD
- AORUS B550M, Ryzen 7 3700X, GTX 1080 TI 11GB, 32GB 3200Mhz, 512GB NVMe SSD, NZXT Kraken X62
- Ej-ha Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1185G7 4Mag 16GB /256GB FHD IPS
- Bontatlan Új Lenovo ThinkPad X13 G3 13.3" -50% AMD Ryzen 5 Pro 6650U Hexa-core 16GB 256GB WQXGA FHD+
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest