Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gargouille
őstag
A saját példádban valószínűleg igazad van, csak az a baj, hogy ez nem analóg a KRÉTA feltörésével. Jellegéből fakadóan egészen más a megítélés, mondom ezt úgy, hogy az én gyerekeim adatai is a KRÉTA-ban vannak. Azt gondolom, hogy itt senki nem "felmenteni" akarja a hackereket, nem arról van szó, hogy tapsolna hozzá bárki - én legalábbis biztosan nem -, hanem inkább arról, hogy az amúgy normál esetben elítélendő módszerükkel rávilágítottak egy sokkal komolyabb problémára (mely probléma viszont vastagon a közre tartozik) és ami más módon sohasem derült volna ki.
Mindezek fényében - szerintem - azért kicsit más megvilágításba kerül ez a cselekmény, mint egy "sima" hacker támadás. Ha úgy tetszik a társadalmi haszna meghaladja az okozott kárt, legalábbis abban az esetben ha valóban megállt ennyiben a dolog és például nem élnek vissza az adatokkal.
Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
Gargouille
őstag
válasz arnyekxxx #89 üzenetére
Persze, hogy olvastam. Arra gondoltam, hogy az már egy részletkérdés, hogy pontosan mennyi adatot töltöttek le, legyen az 8MB vagy 23GB vagy 268GB. Igazából magán a tényálláson nem a mennyiség változtat, hanem az, hogy mi fog történni ezekkel az adatokkal.
Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
Gargouille
őstag
"Magyarázza el valaki miért hasznos a társadalomnak ha ellopnak 250GB többségében személyes adatot... "
Nem az benne a hasznos, hogy
elloptaklemásoltak 250GB adatot hanem az, hogy ezzel rávilágítottak arra a tényre, hogy mennyire hanyagul és felelőtlenül kezelték az illetékesek a rájuk bízott kényes információkat. Az én gyerekeimét, a tiedét, a tanárokét....Azzal, hogy ezt megtették kvázi kikényszerít(het)ik, hogy ebben változás történjen. Ez lenne a haszon mindannyiunk számára, ez lenne az a bizonyos közjó. Tehát ugyanazon elv mentén hasznos, mint amikor mondjuk állami korrupciót, vagy bírói részrehajlást vagy mondjuk eltusolt molesztálást stb. hoznak nyilvánosságra, lepleznek le.
Az már egy filozófiai vita, hogy mi a fontosabb, a törvény betűje (amelyet végső soron nem csak a hacker, hanem az adatkezelők és adatfeldolgozók sem tartottak be), vagy pedig a magasabb rendű erkölcsi cél, hogy felelősségteljesebben kezeljék az adatainkat. Lehet felsorolni valid érveket mind a kettő mellett, de a magam részéről például ez utóbbit tartom lényegesebbnek.
-
Gargouille
őstag
Nem kell utána néznem, magam is csináltam 20+ évvel ezelőtt, tisztában vagyok vele, hogy mit jelent a szó. Nem szándékot vagy minőséget jelöl, hanem tevékenységet, akárcsak a hacker. Amúgy félreértés ne essék, tisztelem sh4d0w kollégát.
-
Gargouille
őstag
"Én úgy tudom a hacker nem ártó szándékkal teszi, aki árt az a cracker."
Nem. Cracker esetén inkább olyanokra gondolj (végtelenül leegyszerűsítve), akik például megtörik egy szoftver másolásvédelmét stb.Amúgy pedig ez az "etikus hacker" alapvetően a marketing és az üzleti világ terméke. A hacker-kedésnek nincs semmilyen előjele. Valaki írta találó analógiaként a kézifegyvert, nincs olyan, hogy "jó" pisztoly meg "rossz" pisztoly. Pisztoly van.
-
Gargouille
őstag
Ez kétségkívül így lenne egy "normális" világban, de mint a jelen eset is rámutat, itt pont az történt, hogy a "vezetők" hanyagul és felelőtlenül (ha úgy tetszik etikátlanul) bántak a rájuk bízott állampolgári adatokkal (eszük ágában sem volt megtenni az alapvető biztonsági intézkedéseket, sőt...). Ha hinni lehet az információknak, akkor még a kompromittálódást követően sem azon fáradoztak, hogy etikusan és felelősen járjanak el, hanem inkább megpróbálták az egészet eltitkolni.
Hozzá teszem amúgy nem meglepő, mert ez az általános hozzáállás az üzleti világban is, ritka a kivétel.
Bár erősen szubjektív, de úgy gondolom, hogy itt jelen esetben megáll az etikus jelző a hekkereket illetően. Persze nem jogi, hanem erkölcsi értelemben.
Új hozzászólás Aktív témák
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Digitális Állampolgárság Program
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- EA Sports WRC '23
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- PlayStation 5
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- Asszociációs játék. :)
- Intel Core i3 / i5 / i7 4xxx "Haswell" és "Haswell Refresh / Devil's Canyon" (LGA1150)
- További aktív témák...
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon )
- Azta! Yoga Slim 7 Prémium Ultrabook 14,5" -40% AMD Ryzen 5 7640S 16/512 RADEON 760M 2GB 2,9K OLED
- Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art objetkív + táska ( Nikon )
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest