Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • moma

  őstag

  Szerintem ez a nehezen elalvás csak azért fordulhat elő sűrűn, mert nem kell időben kellned reggel. Ha kellene akkor pár nap kialvatlanság után ráánál. Még a sportolás szerintem segít elaludni. Mármint nem alvás előtt, hanem úgy álltalában ha sportolsz.

  Egyébként tudom azért miről beszélsz, nekem is voltak ilyen vizsgaidőszakjaim, amikor rááltam az északa tanulásra reggel fekvésre, aztán amikor jött a vizsga és megpróbáltam lefekudni normál időben, mert reggel kelni kellett, jött ez a forgolódás, gondolkodás, mindenen :D Nekem semmi sem segített ilyenkor :(

  [Szerkesztve]

  we all deserve a bit of luck.

 • DarkByte

  addikt

  válasz moma #1 üzenetére

  A sporttal egyetértek. Mostanság kezdek rászokni arra, hogyha már amúgy sem vagyok egy sportos alkat, de nem ártana valami sportnak nekifogni, akkor legalább szoktatom magam a dologhoz (értsd: albérletben csinálható egykét gyakorlat, meg van súlyzom itt).. és az alvásra tényleg pozitívan hat. Határozottan jobbat lehet tőle aludni.

  Amúgy korai kelés.. ebben is van valami. Meg abban is hogy valószínűleg nekem szokatlan itt az albérletünkben hogy ennyiféle zaj van reggel (még egy év után is), mert ahol lakom eredetileg, ott síri csend van reggel, talán a kakas kukorékol a távolban :) De ott sem alszok el gyorsan, legalább is nagyobb részt (még egész napos munka után sem feltétlen). Gondolkodtam rajta, lehet az is baj, ha túl sok minden foglalkoztat engem gyakran még elalvás előtt is, és ez teremt egyfajta nyugtalan állapotot, ami miatt nehezebben megy az alvás. Bár ez nem olyan gyakori és ez meg csak rajtam múlik..

  Nade hogy ne csak rólam szóljon a cikk.. szóval én arra lennék kíváncsi hogy kinek milyen alvási stratégiája van, valami hasonló módon megközelítve mint ahogy én leírtam :) Csak attól félek hogy lassan oda jukadunk ki, hogy én vagyok a hibbant és miért nem megyek ''alvásszakértőhöz'' :P

  [Szerkesztve]

 • Winner_hun

  félisten

  Elválási technikák-nak olvastam a címet:B:DDD

  ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

 • DarkByte

  addikt

  válasz Winner_hun #3 üzenetére

  Hehe :DDD Az is izgalmas egy téma lenne pedig, csak nekem még nincs kitől elválnom :O

 • yksz

  aktív tag

  Elalvástól inncs konnyebb:D Lehetek bármennyire is fitt én bárhol s bármikor, nekem csak csend kell, vagy helk zaj is lehet akár de azé ne legyed egy slipknot koncerten... Felveszem a számomra legkényelmesebb pozíciót az ágyban amikor már el akarok aludni (ez nálam a jobb oldalamon való fekvést jelenti) és folytatom a gondolatmentemet amit elkezdtem még elotte. Persze mint mondtad nem OP rendszert írok, hanem úgy elgnodolkodok azon h mi tortént velem ma, mi lenne jó nekem, álmodozom egy kicsit a ''jovorol'', a holnapról és egy fikarsznyit sem gondolk a problémáimra amik idegesítenének. Csak lazulni kell.

  Fly away my precious knowledge fly far away

 • Stalker-2572

  addikt

  válasz Winner_hun #3 üzenetére

  Én is :DDD

  Én mindig úgy tudok a legkönnyebben elaludni, ha nem gondolkozom össszefüggésekben... hagyom hogy a gondolataim összemosódjanak. Percek múlva már húzom a lóbőrt :D

  Az agytörzsedben van egy formatio reticularis nevű terület, ami (sok más dolog mellett) az ébrenlétért is felelős. Ha ezeket az idegsejteket monoton ingerek érik vagy ingerek hiánya akkor a figyelem lankad, ami végül a ''tudatos lét összeomlásához vezethet'' :DDD

  Számolhatsz bárányokat, de jobb ha csak lefekszel aludni és ellazulsz (de nem tudatosan :DDD)

  [Szerkesztve]

  All Black...

 • fLeSs

  nagyúr

  LOGOUT blog

  reggel 5kor kelek, lépcsőzés 1 órán át, utána 2 óra múlva újabb edzés, nappal ide-oda rohangálás és nincs gondom az este 9-kori elalvással sem.
  lefexem, és kész, reggelig fel sem kelek... :DDD

 • Zozoo01

  tag

  Vizsgaidőszakban én is nehezebben alszok el a szokottnál, és sokat töprengtem rajta hogyan tudnék kellően ellazulni. Nekem az alábbiak váltak be a legjobban:

  Az adott időszakom legkedvesebb hobbijára gondoltam, és abba szituációba képzeltem magam, ami a legkellemesebb volt. Ha éppen sokat jártam le haverokkal darts-ozni akkor azt idéztem fel, mikor a 2. nyíl is a tripla 20-ba repül, vagy mostanában pókerozgatok és a legjobb partikba élem magam ''vissza'', vagy starcrafttal kapcsolok ki teljesen és egy-egy szebb megmozdulásra gondolok. A lényeg az, hogy a problémáidat el kell felejteni. Pl ha a másnapi vizsga tételein gondolkozok akkor szokott az lenni, hogy órákat forgolódok. Ez volt a legnehezebb, amíg megtanultam elvonatkoztatni a másnapi stressztől. Persze reggel már mehet a para, de elalvásnál többet árt, mint használ.

 • Andie

  őstag

  Alvásra ugye azért van szükség, mert ébren-pihenéssel nem tudod kikapcsolni az agyad, mint a többi izmod. A testnek elég néhány óra nyugton fekvés - és kellő tápanyagcsere persze. Az agy viszont állandóan 100%on dolgozik, ha ébren vagy. Még ha semmire sem gondolsz.
  Viszont alvás közben a vegetativ funkciók maradnak egyedül, plusz néhány apróbb terület, kevésbé aktivan. Ilyenkor tárolódnak el pl emlékek meg a megszerzett információk. (ezért mondják, hogy aludj rá egyet, és ezért jók ezek a relax-nyelvcuccok).
  Node nem ez a téma.

  Én hálistennek jó alvó vagyok. Ritkán azonban velem is előfordult, hogy hiába voltam dögfáradt (testileg, de akár agyilag is), forgolódtam. És ahogy irjátok, egyre dühösebb lettem, egyre jobban belelovaltam magam abba, hogy basszus, aludnom kéne, mingyár kelni kell, és én itt kinlódok. Na igy aztán egyre rosszabb lett.
  Ekkor kényszeritettem magam, hogy valami semleges dologra gondoljak. Pl a régi win3.11 közeledő-csillagok-képernyővédőjére. Ez elég monoton és álmositó, de ha gyötört valami probléma, akár szakmailag, akár magánéletileg, mindig vissza-vissza tért, és azon morfondiroztam. Pedig ilyenkor, lestrapáltan már úgysem jut az ember semmire. Nem ilyenkor kell átgondolni a dolgokat, és megoldást találni.
  Tehát néhány álmatlan éjszaka után (de szó szerint 1-2) rájöttem a megoldásra : kifárasztás. A tuti technikám: befexem az ágyba, könyvet elő, olvasom, addig, amig le nem ragad a szemem. Ha elkezd ugrálni előttem a könyv, és már fél oldalt elolvastam úgy, hogy nemtudom mit olvastam, akkor leteszem, leoltom a villanyt, és még át sem fordulok a másik oldalamra, már alszok is. Hónapok óta bejött. Pedig azóta is voltak már átmeneti gondok.
  És rájöttem, sokkal kreativabb az ember másnap, kialudtan (igy irják?). Pl volt, hogy éjfélig, meg hajnal 1-ig ültem egy kód felett, mert egy istennek nem ment a program. Már vért izzadtam, olyan hibákat vétettem, amit zöldfülü koromban sem. Puff, lehibernáltam a gépet, olvastam fél oldalt, álomba zuhantam (szó szerint), felkeltem 9 óra alvás után, odaültem a géphez, és a homlokomra csaptam : mekkora barom vagyok!!!! és 5 perc alatt megoldottam az előző estés rejtélyt.

  Szóval bárányszámolás, nap átgondolása, jövö tervezése, morfondir sztem nem megoldás. Épp azt a részt stimulálod, ami akadályozza az elalvást. Egy jó könyv, csend, nyugi, pár perc, és alszol :)

  u.i.: mekkorákat tudtam volna aludni a céges meetingeken?! halljátok, az nem vót eccerü. összeültünk, jó hüvös klimás tárgyaló. Monoton beszámoló.... duruzs duruzs... marketingosztály szerint...duruzs duruzs.. az idei eredmény.. duruzs duruzs.. a szemem csukódik le, ásitok 2 percenként, csúszok le a székröl... fejem egyre nehezebb.. figyelni kéne!!! mingyár jön a részem... duruzs duruzs... volt, hogy úgy löktek oldalba! rémes. és tökmindegy, mennyit aludtam előtte, vagy hogy délelőtt volt-e...

  Samsung Galaxy A50 - Samsung UE46D6100 - BNet Tag: Andie#2999

 • Neck

  addikt

  Olvass elalvás előtt valami nyugodt könnyed regényt.

  Vagy pedig nézz bicikliversenyt, vagy teniszt.
  Mind a kettőt imádom (félreértés ne essék) azonban mivel kellőképp monoton, ezért nagyon könnyen el lehet aludni rajta. Talán a hosszú sífutós versenyek jók még. Júrószportot ajánlom. :D

  [Szerkesztve]

  An α beta user...

 • ALI_G

  veterán

  Detto ugyanilyen problémáim vannak néha, főleg az erős hajtásoknál, pl egy ZH-zós hét, vagy maga most a vizsgaidőszak, de mivel kitudom magam mostmár anyira meríteni, hogy legalább anyira fáradt legyek amenyire kell így eltudok aludnk. A gond ott van amikor már átáll a bio ritmus, hogy éjjel sokáig fent vagyunk, akkor ha meg akarjuk változtatni, hogy már éjfélkor lefeküdjünk és azért meglegyen a 8 óra alvás (nekem ez lételem, 6 óra alvással eddig egyszer ment egy hétig, az idén volt, és egy hét után meg vagy 100 kávé után pénteken alapállapotban 111 volt a pulzusom, és akkor megijedtem. rájöttem azért enyit nem ér a dolog)
  Na ilyenkor, hogy elaludjunk, el kell menni úszni, futni 10-15 percet, hogy kimerítsük teljesen a szervezetet. Ilyenkor már a kádban képes lennék elaludni, noha a ritmusom szerint 3ig fent lennék. 11kor már úgy alszom, hogy öröm nézni.

  Alapvetően én is rosz alvó vagyok, de ennek hátterében a sport hiány is ott van, és nem, nem programozok OS-t álmomban, bármyenyire is szeretném :DD

 • ALI_G

  veterán

  A vergődéssel kapcsolatban pedig anyit, hogy amikor úgy érzed egész éjel alig aludtál, akkor ez nem igaz. Noha egy fél akár egy óráig egy szemet sem alszol, utána átmész felületes alvásba, ami egyébként a normális, mély alvásnál is jelen van, és ezek felváltva történnek, nem is tudom, 1 óránként talán. Ez a normális alvás. Az, hogy miért érzed úgy, hogy alig aludtál, vagy hogy csak forgolódtál (erre olyan reggel 4kor szoktam rájönni) akkor az azt jelenti, hogy többnyire felületesen aludtál egész éjjel, és keveset aludtál mélyen. 4kor felkelsz, kimész WC-re, iszol egy pohár vizet, és 5 perc alatt mély álomba zuhansz, mert már nem törődsz vele, úgy érzed már mindegy, ez az alvás el van tolva. Ilyenkor akár 11ig is tudok néha aludni, akarat nélkül, de ha megállítod az alvást mondjuk 8kor, akkor reggel kipihent leszel, mert 4-től bepótolod a mély alvás nagyrészét. Persze másnap semmiképp se igyál kávét ha nem létszükség, és esze kicsit mozogj, akkor aznap már tökéleteset fogsz aludni.

  mod: apropó, én néha szoktam kis lágy zenét hallgatni, és félálom környékén kikapcsolom. Onnan már könnyű az alvás. ;)

  [Szerkesztve]

 • Shim

  őstag

  moma-val és fLeSs-sel értek egyet, a mozgás rengeteg segít. Nyáron minden nap 5-kor keltem, két óra kondi, reggeli, utána egész nap kerti munka, házfelújítás, pakolás...kilenc után ritkán tudtam ébren maradni :)
  Különben éjfélig prohardver, aztán bedőlés az ágyba. Ez is sokat segít :P

  Religion – causing genocides over differing imaginary friends

 • #97544192

  törölt tag

  Huhh, most nincs sok időm, de elfogom olvasni, mert muszály lesz... Sokszor nem tudok sajna elaludni, és ez nagyon s**r...

 • #64791808

  törölt tag

  Nagyon jó cikk, fontos a téma!!!

  Kétféle elalvási zavar van itten kéremszépen:

  1., szervi rendellenesség vagy lelki betegség miatti elalvászavar
  2., az agy nem érzi szükségét az alvásnak

  Az első esetben orvoshoz kell menni. A második esetben be kell állítani egy rendszerességet. Olvasni, gondolkodni, dolgozni kell, hogy a pszichikai fáradság előálljon, továbbá fizikailag is ki kell fáradni, majd lefeküdni 9-kor. Nem sikerül elaludni? Nembaj. Másnap fel kell kelni 6-kor, ha törik, ha szakad. És így tovább.

  Egy hét alatt beáll az agy, és már nem lesz nehéz ezt csinálni.

  Most jön a lényeg! Az agyat ebben a módban is kell tartani! Hiába áll be a korai kelésre és fekvésre az agy, egy-két hónapig erőszakkal itt is kell tartani. Ugyanis két éjszakázás, mikor buláj van és hajnali 2-kor fexel le, azonnal visszaáll az agy az éjszakázásra.

  A számítógép egyébként nagy ellensége az egészséges alvásnak. Érdemes erre figyelni egy picit. Ép testben ép lélek!

 • menpee

  aktív tag

  Régebben nálam is előfordult néha, hogy nem tudtam aludni. Ilyenkor egy pontra fókuszáltam, és kész. Ez nyáron szokott lenni, vagy hosszabb szünetekben. Mostanában suli miatt 5-kor kelek, 11-éjfél közt fekszem. 5 óra alvás kevés, ezért nem engedhetem meg azt, hogy fenn legyek. MP3 lejátszó elő, zenehallgatás. Csak akkor utálom ezt a módszert, mikor éppen elalszok, és akkor elkezdődik egy zúzós SoaD.
  Akkor hatványozottan erősödik a zene, és repül a füles :D De utána alvás.
  Napközben sokat hallgatok zenét, mert ellazít. Majdnem annyit ér nekem, mint az alvás.

  ,,Piracy is almost always a service problem and not a pricing problem." - Gabe Newell

 • DarkByte

  addikt

  Hajjaj, életre kelt a topic :) Na szépen sorjában akkor reagálnák.

  yksz: Ismerős a helyzet. Van egy kedves haverom itt az albérletben, aki képes 6x lenyomni a telefonját, pedig arra már gyakorlatilag szerintem a szomszédok is felkelnek :DD A lazulás pedig biztosan kell, hiszen eleve pihenni fekszik le az ember. De ebben benne van az, hogy nem gondolkozol olyanon ami felidegesít, vagy felkavar.

  Stalker-2572: nem értek az agyi dolgokhoz, de ez a terület amit írtál azt írtad serkenti az ébrenlétet. Namost, ha ezt ingerek érik akkor nem ébren fogsz maradni? ;] Csak mert ez nekem kicsit így ellentmondásos, bár nem értek hozzá. Amúgy ilyeneket szeretek tudni, csak lusta vagyok utánnajárni. Bár netes álmoskönyvet valahol találtam nemrég, és abban olvastam érdekes dolgokat.

  fLeSs: na igen :) Apám és mamám is munkálkodik egész nap, szóval ezzel biztosan összefüggésben van. Gyakran szokta apám mondani: ha valahogy mérni lehetne mennyit megy egy hónapban, biztosan meglepődnék. Viszont mamám a leghangosabb TV mellett, felkapcsolt villannyal képes egy számomra nem túl kényelmes fotelben is villám sebességgel elaludni.. bármikor! Egyszerűen felfoghatatlan. :D

  Zozoo01: netes játékokról álmodni vagy gondolkodni mondjuk számomra kicsit távoli.. annyit nem játszok. De a feljebb említett haveromat már keltettük úgy ágyból hogy hangosan felszólált: ''AP'' (DotA-ban ez ugye az All Pick mód rövidítése) Lehet kicsit sokat játszik :)

  Andie: ezt még nem is hallottam hogy éjszaka tárolódik el az a valami amit napközben megjegyzek, vagy megtanulok. Bár nem hiába szokták mondani, hogy vizsga előtt ha van rá lehetőség aludjunk egy jót, illetve pihenjük ki magunkat. Amúgy nem kapcsolódik a témához, de hihetetlen hogy egyes jelenetekre hogyan tudunk visszaemlékezni. Nekem már voltak olyan álmaim, amiben már megtörtént dolgokat álmodtam meg újra, és fantasztikus hogy minden tényleg olyan volt mint akkor mikor megtörténtek. Fantasztikus mekkora kapacitással rendelkezhet az agy. De csak ha abba gondol az ember bele, hogyha egy zenét sokszor meghallgat az ember, hogyan beleivódik az egész hangzás a tudatába. Ha akarom hallgathatom a zenét, úgy hogy nincs a fejemen fejhallgató, csak rágondolok és végülis tudom hogy teljesen hogyan szólna. Félelmetes :)

  Neck: kár hogy nincs TV idelent az albérletben, pláne eurosport, de amúgy van benne valami. Régen is el tudtam aludni TV mellett, igaz csak lehallkítva, úgy hogy már ne értsem amit mondanak, csak valami zaj legyen. Az a baj, a gépem zaja túl hangos ahhoz hogy elaludjak rajta, bár már nem egyszer sikerült mellette elaludni. Következő gépemet majd alvási zajszinthez tervezem ;]

  ALI_G: nos, ismerős a szituáció. Amióta belekerültem ebbe az egyetemi körforgásba, illetve eléggé különszakadtam a szülőktől az albérlet folytán, elég sok mindent megengedek magamnak. Szorgalmi időszakban hajnalig játszom, netezek, elbeszélgetek a többiekkel érdekes témákról ha tehetem. Aztán pedig délben kelek. És ez tényleg rosszat tesz a bioritmusnak, ezt már magam is kezdem belátni. Csak hát jó is az hogy 3 ig játszik az ember ha megteheti, de ilyen szempontból hátrányos is. Mondjuk erre a késő esti játszadozásra a kedves netszolgáltatónk miatt rá vagyunk kényszerítve, ugyanis egyéb időszakban szinte jászthatatlan a net. :( A mély és a nem mély alvási állapotokról olvastam. Állítólag ugye a mély alvási állapot az úgynevezett REM (Rapid Eye Movement) amikor a szem gyorsan cikázik, és az izmok görcsbe rándulnak. Még lusta voltam utánnajárni, de egy ilyen videót mostmár összevadászok, érdekes lehet. Épp havernak meséltem hogy állítólag még ott is görcsbe rándul.. ezután jót kacagtunk :D

  Cerebellum: először is köszönöm a dícséretet. Igyekeztem olyan témát választani amit amúgy nem nagyon tárgyal meg az ember, mert nem feltétlen tartja fontosnak, pedig szerintem jól esik róla beszélni. Ez a szoktassuk vissza az agyat a helyes alvási ciklusba dolog tetszik. Kicsit mazochista, de hát ha máshogy nem megy :D Lelki betegséget úgy gondolom orvos nélkül nem egyértelmű megállapítani. Bár kíváncsi lennék mely lelki betegségek azok amelyek egyértelműen alvási rendellenességhez vezetnek.

  menpee: nem tudom hogy csak nálunk szokás-e ez, de azokkal akikkel itt együtt lakok albérletben ha lehet minden órát délutáni időpontokban veszünk fel, pont azért hogy tovább lehessünk fent ha valami szórakozást tervezünk. Mondjuk ha nem egyetemen tanulsz akkor érthető. Elég nehezen tudnák visszaszokni a középsulis 6 órási keléshez, nade majd jön a munkahely és vége a jóllétnek. Másik dolog: zenére már próbálkoztam elaludni.. ebben az a baj, hogy egy-egy zenén talán el tudnák aludni, de amint számváltás van erre figyelek fel és megint kiesek az alvásból. Viszont egy számot meg nem akarok repeat-re rakni, mert a végén még reggelre Dexter-es Omlet Du Phromage (nem tudom így írják-e helyesen) komplexusban szenvednék ;]

  Huh, ez rekord lesz hozzászólás hosszúságban nálam :U

  [Szerkesztve]

 • Andie

  őstag

  válasz DarkByte #18 üzenetére

  Hejh, hát az agy megérne még 1-2 témát, de mivel felületes infóim vannak csak, inkább nem kezdek bele - majd valami jobban hozzáértö.
  Az biztos, hogy csak amit tudok róla, már az is megdöbbentő. Nem csak az az adatmennyiség, amit el tud tárolni, hanem maga a folyamat, ahogyan tárolja! Ha emlékeim nemcsalnak (ugye, már megint :D ), akkor nem úgy tárolódnak a képek, emlékek, tudás, illat, stb, mint egy memóriakártyán, amúgy digitálisan, vagy szalagon analóg módon - ez ugye nehezen is lenne elképzelhető. Hanem az idegpályák egy adott szabályszerü bejárása egy -egy emlék! Az agyban az idegpályák ugye rendkivül szövevényesek, oylan, mint egy hatalmas és rendkivül sürü 3D pókhálórendszer. Szinte minden mindennel kapcsolatban van egy adott területen. Namármost pl az, hogy egy alma piros és kerek, azt úgy tárolja az agy, hogy a 15435. ideggócból elindulva egyet jobbra, aztán egyenesen, aztán balra le, balra, jobbra le, és vissza hátra fel. Ez a pálya azt jelenti, hogy az alma kerek és piros.
  Najó, tudom nagyon parasztmódon fogalmaztam, de kb ez a lényeg, úgy emléxem :D
  Sztem érdemes utánnaolvasni, vannak irományok amik kezdőszinten magyarázzák el ezeket a dolgokat.

  Ami engem igazán érdekel, az a tárolókapacitása, és ugye amiröl azt állitják, hogy egy átlagos ember élete során a 2%-át használja el, egy zseni, pl Einstein meg max a 10%-át.
  Mire van a maradék 90%?? És miért nem használjuk?
  Egy vincsi és az agyunk között az alapvetö különbség ugye az, hogy az agy felejt. Szép is lenne, ha a vinyón a 2 éve nem használt file-ok szépen eltünnének.
  Az agy viszont a régi infókat szépen egyre lejjebb teszi, és a végén beporosodnak a fent emlitett pályák, elfelejti a bejárási útvonalat, és egyszerüen nem jut eszünkbe egy-egy régi dolog.
  Ehhez azis hozzátartozik, hogy az agy többféle tárolási módot használ.
  Van a felületes tárolás. Ezekre néhány mp-ig emléxünk. Milyen volt az imént elsuhanó autó tipusa, szine, hány ft-ot fizettünk a boltban, milyen bakit vétett a tvbemondó, stb.
  Aztán van az ideiglenes tárolás, amiröl tudjuk, hogy rövidesen kelleni fog, és egy kicsit elmélyitjük, mondhatni jó vastagon kihúzzuk az idegpályát. Jelszavak, tananyag, vers, egy film jobb jelenetei, stb stb. Ezekre napok, sőt, hetek múlva is emléxünk, ha meg újra és újra felidézzük, akkor akár az idők végezetéig.
  Végül a bevésődött emlékek, amiket talán soha nem feleljtünk el. Rendkivül erős ingerek, akár negativ, akár pozitiv hatás szülte is őket. Baleset, halál, extrém élmény, stb. Ezeket fel sem kell eleveniteni havonta, akkoris emléxünk rá 70 évesen a kandalló mellett.
  - persze a fenti 3 kategóriát meg lehet közölni újabb köztes kategóriákkal, de sztem elég az a 3 most. -

  Úgy tudom, ezeket a különböző tipusú emlékeket az agy nem is egy területen tárolja. Emellett vannak az ösztönös, - és most nem jut eszembe a pontos kifejezés, ez tiszta ciki, itt regélek az agyról erre az enyém mond csődöt :D - szóval azok az emlékek, információk, sőt, nemis emlékek, inkább beivódott, öröklött?? ösztönök, amiket nemis tanuljuk szinte, hanem tudjuk. Hogy a tüz éget, a fáról leesve agyonütjük magunkat, az autó autó alakú, az ég kék, meg ilyen, magától értetődő emlékek, infók. Hogy a kisnyúl tudja, futni kell a róka elől, pedig soha senki nem tanitotta meg rá. A gyerek tudja, hogy honnan követelje a tejet, meg ilyenek.

  Szerk: (úgy belebonyolódtam, hogy elfelejtettem a végére, mit is kezdtem el az elején :D )
  Szóval azt akartam kihozni, hogy itt ez a hatalmas tárolókapacitás, tán a 90%-át üresen hagyjuk, nemhasználjuk - de miért nem? Akkor miért felejtünk? Miért nem marad meg betüröl betüre az elolvasott tankönyv? Miért nem emléxem milyen ruha volt az embereken 1 órával ezelőtt a tescoban? Miért nem tudom felmondani a legutóbb Alán irásomat - pedig én irtam!!! Akkor mire ez a hatalmas, bonyolult agy? - ami ha nekem nincs is, de nektek talán igen?
  Van valami képesség, amit még nem használunk - és annak kell? Pl ugye csak az embereknek van hátul a nyúltagy (??), ami különböző emberi tulajdonságokért felelős - a beszédért, a mélyebb szintü logikus gondolkodásért pl. De akkor a többi 90% ? Netán pl gondolatolvasásra is alkalmas? Vagy olyan infók feldolgozására amit nem érzékelünk? (pl sejtik, hogy kutyák, ill bizonyos élőlények látják az ember körül az auráját, ami függ az egészségétől, hömérsékletétől, nemétől, stb stb). Nyilván ennek a feldolgozására, érzékelésére számunkra jelenleg nemhasznált terület szolgál(hat).

  Asszem utánnaolvasok mégjobban ezeknek a dolgoknak... bár ha sok okos tudós egy életen át nem jött rá...

  [Szerkesztve]

  Samsung Galaxy A50 - Samsung UE46D6100 - BNet Tag: Andie#2999

 • DarkByte

  addikt

  válasz Andie #19 üzenetére

  Egy biztos, roppant érdekes ez a témakör, és mivel sok mindent nem tudunk még róla, elég rejtélyes is. Az amiket leírtál is valamennyire ismerősek, halottam már róluk. Nem tudom hogy jól mondom-e, de talán ezt az idegekből felépülő hálózatot nevezik neurális hálónak, amelyeket nem véletlenül próbálnak replikálni a mesterséges intelligenciát leutánozni próbálkozó programok. Mindenesetre az, hogy az agybéli emlékekhez egyenlőre nincsen hozzáférésünk olyan közvetett módon mint egy számítógép fájljaihoz, egyfajta biztonságot is teremt. Nem örülnék ha valaki tudná minden gondolatomat, avagy tudatomon kívül elrejtene olyan dolgokat a fejemben ami befolyásolná a viselkedésemet.. azt hiszem eléggé elkanyarodtunk a témától :D

 • Landsmann

  őstag

  Az agy valóban csodálatos szerv, tele rejtélyekkel. Némi adalékkal tudok szolgálni saját tapasztalatból. Előljáróban annyit, hogy egyébként jó alvó vagyok. Ha lefekszek, 1-2 perc alatt el is alszok.De azért vannak kivételek. Természetesen, ha van valamilyen gond, (munkahelyi, családi vagy egyéb problémák) akkor nehezebben tud az ember elaludni, hiszen állandóan ezen jár az agya.
  Az elalváshoz valóban jó a monoton hang. DE azért ez is egyénenként változik. Van aki a teljes csendben tud elaludni, más zenét hallgat, vagy tv-t néz. Részemről inkább a csendes módszert, vagy a tv-t választom. Egy időben a bekapcsolt rádioóra aludtam el. A rádió 1 óra múlva kikapcsolt, én addigra javában aludtam. Aztán ezt a módszert elvetettem, pedig éveken keresztül alkalmaztam. Az ok az volt, hogy mindaddig, míg zene szólét, semmi gond nem volt. Hanem ahogy beszéd szakította meg a zenét, felébredtem.
  Az esetenkénti délutáni szunyókálások is könnyen mentek tv nézés közben, főleg ha érdektelen volt a műsor. Mindez éveken keresztül ment így, minden a legnagyobb rendben. Mindaddig, míg valami nem történt. Ez a valami egy rosszullét volt. Volt korábban is olyan. Erős szédülés, hányinger, verejtékezés, kézremegés, fejfájás, melegség érzés, álmosság. Szédülés, hányingeren és álmosságon kívül a többi tünet fél, egy órán belül elmúltak. A szédülés elég intenzíven 3-5 óra hosszáig tartott, de tulajdonképpen ahhoz, hogy minden rendbe legyen, kellett 2-3 hét. Éppen ebben az időben egy műtét előtti kivizsgálás során felvetődött ez a rosszullét, ami évente 3-4 alkalommal előjött. Természetesen újabb vizsgálatok műtét előtt. Lényeg az, kiderült vertebrobasilaris syndromam van, ami tulajdonképpen agyio keringési zavart jelent. Emiatt lett agyi infarktus két helyen az agyban. Ez az utolsó rosszulétkor keletkezhetett, mert azután jelentkeztek olyan dolgok, amik azelőtt nem voltak.
  Ezek a változások az alvásra is kihatással lettek. Érdekes módon az éjszakai alvásokkal tulajdonképpen semmi gond nem volt ez után sem. Minden maradt a régi kerékvágásban, egy apró mozzanattól eltekintve. Maga az alvás rendben volt, de ha felébredtem valamire, tehát nem csak úgy magamtól ébredtem fel, akkor keleltt egy kis idő, mire összeszedtem mgam. Egyszerűen nem tudtam hol vagyok, mi történt. Viszont a nappali elalvások már drámaian másképp néztek ki. Hozzáteszem, akkoriban sokszor tört rám az álmosság. Mivel a műtét után úgyis táppénzen voltam, aludhattam nappal is. (a műtét nem az aggyal volt kapcsolatos)
  Tv halkan szólt, én elaludtam rajta. Szinte minden kis halk változásra valósággal felriadtam. De olyan apróságokra, hogy mondjuk megy a film, majd reklám megszakítja. Erre a változásra, vagy arra, mikor zene után beszéd következett, vagy egy hangosabb autó elment a ház előtt, mindenre felriadtam. Ilyenkor is nagyon nehezen szedtem össze magam, mire minden kitisztult. Heves szívdobogás, kézremegés vett elő. Óránként akár többször is előfordult. Na, az ilyen ébredések maga a pokol volt. Ezekben mindig volt valami rossz érzés, amit egyszerűen képtelen voltam megfogalmazni. Hiába volt halk a hangváltozás, olyan felriadás volt az eredménye, mintha egy puskát durrantotak volna el mellettem.
  Borzasztó érzések voltak a nem természetes ébredések.
  Egy hibáésan működő agy tud furcsa dolgokat produkálni. Nem csak alvás közben, hanem éber állapotban is. Van tapasztalatom.

  Videóim: http://www.youtube.com/landsmann?sub_confirmation=1

 • 3psilon

  aktív tag

  válasz Andie #19 üzenetére

  Ez igen, külön kis írás :D
  Amúgy, szerintem az agyról bőven nem tudunk eleget ahhoz, hogy ilyeneket mondjunk, hogy 10%-ot használjuk. Tudjuk, mely területek miért felelősek, meg tényleg, nem biztos, hogy teljesen kihasználjuk, mert egy másik rész feladatát is átveheti.
  Ráadásul nem mindegy, tárolókapacitás vagy számító kapacitás. Einstein az utóbbit használta, meg a mindenféle misztikus okosok szerint is bizony használni kell, és akkor lebeghetünk. :))

  Ugyanígy az emlékezés. Én azt olvastam, hogy van a rövid távú memória, ami kb. 7 dolgot (tételt) képes eltárolni. Ez az, amit elolvasol mondjuk töri felelés előtt. :)
  A hosszú távúba meg sokkal több fér, és értelemszerűen tovább is megmarad, oda pedig rendszerezéssel kerülnek be a dolgok. Tehát amikor leülsz tanulni, elolvasol mindent, felmondod, több szemszögből nézed, jegyzetelsz, akkor oda próbálod betuszkolni.

  És a hosszú távú emlékek? Jó kérdés. De amint írtad, ezeket erős hatások égetik be az agyba, így talán más kategóriát képeznek. Erről nem írt az a bizonyos cikk (amit egyszer láttam, nem tudom hol :( ).
  Amúgy, ha valamire emlékezni akarsz, akkor egyzserűen amikor ott vagy, állj meg, és gondold el magadban, hogy erre a pillanatra évek múltán is emlékezni fogsz. Úgy lesz. :)

  De nagy a különbség az egyéni agyak között is... van, aki bármit elolvas, megjegyzi elsőre, és mindenre emlékezik. Nekem például a memóriám borzalmas, sokszor arra se emlékszem, mi volt múlt héten. Se a versek, se semmi nem marad meg. Csak a tények, érdekességek stb. :)

  Az az aura, amit a kutya lát... szóval ilyen szerintem marhára nem létezik. Mindenki ült már fizikaórán. Nincs olyan színes izé ami a képeken van, szóval ez gáz :D
  A kutya láthat téged, az orrával érzi a nemedet, akár a testhőmérsékletedet is. Akár hangok alapján is megkülönböztetheti a nemeket.
  Nem vagyok materialista, sem ateista, de ilyenekben, hogy gondolatolvasás, meg hasonlók nem hiszek.

  Specs: i7-4770, 32Gb RAM, GTX 1060 6Gb, Fedora Linux

 • sanyixXx

  senior tag

  én azt mondom ha más nem egy jóéjt spangli simán elnyom és nem kell azon aggódni hogy sikerüle e elaludni mert mire belegondolnál mát kellemesen bepöffentve hortyogsz :)

  [Szerkesztve]

  I like my women how i like my whiskey. 12 years old and mixed up with coke.

 • DarkByte

  addikt

  válasz Landsmann #21 üzenetére

  Na ilyenről sem hallottam még. Elég elrettentő az egész. Az tényleg pokoli érzés lehet ha az ember nem mer lefeküdni, mert fél az ébredéstől. :( Remélem azóta valahogyan sikerül - ha nem is teljesen, de legalább részlegesen - kezelned a dolgot.

  [Szerkesztve]

 • Landsmann

  őstag

  válasz DarkByte #24 üzenetére

  Azt nem mondtam, hogy féltem elaludni. Eszembe sem jutott. Inkább furcsa volt. Az a pár másodperc volt durva, míg tudatosult bennem, hogy mi is a helyzet. Hát, ha ez hosszú időn keresztül fennált volna, az a szívet rendesen kikészítette volna, de szerencsére ez csak a nappali alvásra, szunyókálásra vonatkozott. Az éjszakák általában nyugodtan teltek, néha álommal, néha álom nélkül. Az elmúlt bő másfél évben azért javult a helyzet, mégha nem is lett (nem is lesz) olyan mint azelőtt. Nem viselnek meg annyira a felriadások, meg ritkábbak is lettek. Azért az idő sok mindent elintéz, nomeg az agy is nagyon sokat tud alkalmazkodni. (míg van minek alkalmazkodni :) )
  Inkább az volt elrettentő, mikor fényes nappal meló közben felejtettem el, hogy kell kezelni a pénztárgépet, amit akkor már három éve kezeltem nap mint nap. Na, akkor rinyáltam egy kicsit, hogy akkor most mi is van? Gondolj bele, valamit évek, év tizedek óta használsz rutinból, még akár álmodban is, aztán egy szép napon azon veszed észre magad, hogy nem tudod hogy kell kezelni azt a géped, pedig még 1 perce is használtad. Ez azért az ember lelki világának és önbecsülésének is oda tud ám tenni rendesen.  [Szerkesztve]

  Videóim: http://www.youtube.com/landsmann?sub_confirmation=1

 • DarkByte

  addikt

  válasz Landsmann #25 üzenetére

  Nem is tudom hogy igazán mit írjak. Becsülöm a hozzád hasonló emberekben azt hogy a történtek ellenére is próbálják az élet pozitív oldalát nézni, nem pedig totál összetörni. Hasonló helyzetekben nem tudom hogyan állnék próbát. Remélem soha nem kell ezzel szembesülnöm, csak sajnos a jövő eléggé kifürkészhetetlen. Kívánom a legjobbakat neked.

  Most pedig azt hiszem hogy gyakorlati síkra fektetem az elméletet, magamat pedig az ágyam síkjára. Nyugodalmas éjszakát mindenkinek! :)

 • koob

  senior tag

  24 óra gépezés és ott alszol el ahol ülsz vagy álsz vagy fekszel :D
  vagy ez nem mindenkinél működik? :)

 • Vamp

  senior tag

  Én úgy tudom, hogy nem 2%-ot, hanem kb 10-et, és Einstein kb 15-t, de egyszerre, tehát az agy különböző részei összesen legfeljebb a fenti értékek között működnek! (Remélem érthető volt:D)


  Még valami. Ha zenére akartok elaludni, javaslom a Pink Floydot. Soha semmilyen muzsika nem ajándékozott meg álmomban olyan élményekkel mint ők.
  Egyszerűen elállítja az agyat, reggel úgy kelsz fel hogy atyaisten, micsoda élményed volt álmodban...

  Ha számokat kell mondanom:


  Delicate sound of thunder albumról:

  -Shine on you crazy diamond
  -Sorrow
  -The great gig in the sky (csak a videón)
  -Wish you were here
  -One slip
  -Us and them

  A PULSE albumról:
  -Keep talking
  -Any colour you like
  -Brain damage
  -Eclipse

  A Live at Pompei albumról:

  -Echoes PT 1.  Tényleg próbáljárok ki, nem fogtok csalódni!

 • Andie

  őstag

  Bár a topikgazda már figyelmeztett, hogy nagyon offolunk, azért megkockáztatok még 1-2 érdekes dolgot nektek, hátha nem rúg ki :D

  Az agy emlékező - ill intuitiv képessége.
  Apám egyszer mutatott nekem egy érdekes kisérletet. Még sztem olyan 14-15 voltam, szóval kiscsirke, az agyam sem állt rá a nagybetüs Életre, pl ugye meg kell tanulni TANULNI is, amit főleg egyetemen vernek az emberbe (500 oldal könyvböl leszürni azt a pár oldalnyi süritett anyagot, ami a lényeg).
  Node a kisérlet:
  Felirt egy lapra dolgokat. Hétköznapi, kézzelfogható dolgokat az eccerüség kedvéért, 1-20-ig.
  1.: alma
  2.: kiskutya
  3.: ház
  4.: ürhajó
  ...
  20.: bögre

  Azt mondta, 1 perc alatt megtanulja melyik számhoz milyen szó tartozik, és még holnap is emlékezni fog rá. Én nem hittem. Fogadtunk. 1 percig nézte a lapot, majd átadta nekem, és kérdeztem.
  15? - tésztaszürö! - és télleg az volt!!!
  3? - ház! -bakker.
  20? - bögre!...
  A fogadás úgy volt teljes, hogy másnap is kikérdeztem (a lap nálam volt). 11? - sárgarigó!
  Agyam eldobtam.
  Nyilván sokaknak már nem újdonság, akiknek az, azoknak elmondom a módszert (nemcsak játékra jó!)

  Az agy úgy képes legjobban megjegyezni dolgokat, ha hozzá tudja kötni más emlékekhez, jólismert dolgokhoz. Intuitiv tudás. Ilyenkor annyi más ideggóc is hozzákapcsolódik az aktuális infóhoz, hogy elég sokáig megmaradnak a pályák.
  Hogyan lehet ezt megtenni a valóságban?
  Mindenki ismeri azt a kis hüje versikét, hogy
  1, megérett a meggy.
  2, csipkebokor vessző...
  stb
  Namost ezt mindenki ismeri, legalábbis sztem 90%-unk.
  Ez a versike olyan mélyen van bevésődve, hogy simán lehet rá épiteni, hozzá lehet ragasztani dolgokat.
  Mit csinált fater? Nézte 1 percig a listát:
  1: alma. Elképzelt egy meggyfát, amin almák lógnak. Megvan a kép? ok.
  2. kiskutya. Egy csipkebokor .. alatta ül egy kis pöttyes kiskutya, csóválja a farkát. 5 mp-ig memorizálta ezt a képet, és továbbment.
  ...
  10 után bajvan, mert ugye 10, tisztaviz... de mivan 11-el?
  Hát ott megint megérik a meggy. Nodehát márott lóg a meggyfán az alma? Sebaj! Ahogy itt valaki előttem irta, akár 7 dolgot is képes az agy multithreadben megjegyezni. Mi a 11? sárgarigó. Meggyfán lógnak az almák, és az ágon ott ücsörög egy kedves sárgarigó, feni a fogát (csörét) az almákra. 5 mp memorizálás, kész.
  És igy tovább.

  Próbáljátok ki, tökéletesen müködik. Sztem igy, huszonévesen már akár 50-ig, de lehet 100-ig is el lehetne menni. Végülis 10 képet kell megjegyezni, 10 motivummal.

  -------------
  Másik dolog amiröl irni akartam, az álom. Hogyan álmodunk?
  Van néhány ember, akivel vagyok olyan szoros kapcsolatban, hogy beszélgethettünk erről a témáról.
  Én speciel nem álmodok. Talán havonta 1x. Akkor is kizárólag képeket, és fekete fehérben. Felébredek, és 1 kép van előttem. De ilyen hüje elvont dolgok ám : egy sárkány, amint iszonyat sebességgel repül a levegőben, és elmosódik körülötte a táj. Megjegyzem , semmi közöm a sárkányokhoz, nem vagyok szerepjátékos, meg semmiféle sárkányos perverzióm nincs. Max a 3dMark sárkányos tesztje...
  Sokan persze azt mondják, ugyanúgy élménydúsan álmodok, csak nem emléxem rá. Lehet.
  Barátnöm : egész kisregényeket álmodik meg. Álmában gyilkosok után nyomoz, akár fő, akár mellékszereplőként. Szereti Agatha Christite-t, ez igaz. De néha fél óráig meséli, mit álmodott, olyan részletességgel, mintha filmben van könyvben látta volna. Eszem megáll. És tényleg igy van, mert rendszerint felriad, és olyankor fél percig beszél, mintha még álmodna. Vitázik, menekül, fél, telefonál álmában, konkrét egész mondatokkal, igaz kicsit gyorsabb tempóban mint ébren. És soxor leugrik az ágyról, elindul kifele a szobából, alig lehet visszatartani.
  A többiek általában e két véglet között vannak. Kisebb mozzanatokat, szép képeket álmodnak, vagy netán horrorisztikus elmosódott lázálmos párperces történéseket.

  Mitöl van ez? Miért kapcsolok én ki teljesen, mint egy gép, és mitöl él egy párhuzamos életet más álmában?

  ---------------
  Utolsó témám: A többszálas agyi tevékenység. Aki programozott már, vagy oprendszer szinten guru, tudja, hogy a mai operációs rendszerek támogatják a többszálú futtatást, úgynevezett multithreadinget. Ez azt jelenti, hogy egyszerre több feladatot is képes a program ellátni. Pl keres egy listában, és közben kockát forgat a képernyőn, sőt, még emellett harmadikként zenél is. Semmi gond, az oprendszer felbontja a proci időt 3 fele, és minden alfeladat kap egy pici időt.
  Node az agy alapvetöen nem ilyen. Oké, nevezhetjük végülis a vezetést is multithreadnek, hisz nyomod a pedált, kezeled a váltót, figyelsz a környezetre, és netán még közben beszélgetsz is. De ezek általában rutinszerü dolgok - márakinél.
  Viszont van egy kolleganöm, itt ül a szobában, aki megdöbbentö dolgokat csinál párhuzamosan.
  Legszembetünöbb megnyilvánulása : beszél telefonon valami szakmai dologról, konkrét adatokat, dátumokat sorol fel, tanácsad, stb, és közben passziánszozik. Úgy pakolja a kártyát, mint a villám. Márpedig ahhoz igen erősen koncentrálni kell, hogy melyik kártyát hova tehetem ugyebár, sőt, még rafkózni is kell, hogy le tudd szedni az összeset fentről. És közben kacifántos kérdésekre válaszol telefonban.
  Próbáljátok ki, nekem nem ment. Még egy laza beszélgetés sem. Vagy erre, vagy arra nem tudtam figyelni. Elmondtam egy mondatot, pl ''délután elugrok a mammutba, veszek headsetet'' - és utánna tudtam csak a lapot arrébb tenni, de közben a felét nem értettem meg, amit bnőm mondott.
  Lehet ezt tanulni? vagy adottság kérdése?

  [Szerkesztve]

  Samsung Galaxy A50 - Samsung UE46D6100 - BNet Tag: Andie#2999

 • DarkByte

  addikt

  válasz Andie #29 üzenetére

  Nos, engem egyáltalán nem zavar a dolog, nyugodtan beszélhetünk erről is, végülis kapcsolódik az álmokhoz :U

  Ez a versikéhez kötős dolog.. és tényleg működik, nem kell sok hozzá. Végigolvastam amit írtál és még most is tudom hogy a meggyfához az alma kötődik, ahhoz meg a sárgarigó. Nagyon veszélyes. És végülis az az érdekes hogy ez vizuális élmény, akkor is ha nem is láttam, mivel el tudtam képzelni hogyan nézne ki a jelenet. Csak sajna kár hogy ezt nem lehet mindenre felhasználni. Megnézem hogy valaki egy analízis tételt hogyan köt össze mondjuk a Linkin Park egyik zenéjének szövegével :DD

  Az álmokkal kapcsolatban: jómagam mostanság lettem az a típus, hogy nem álmodok. Egész pontosan, ez úgy van ahogyan írtad: álmodok csak nem emlékszem rá. Gyakran egy hónapig, viszont ha egyszer úgy ébredek hogy álmodtam, akkor arra kristály tisztán emlékszem. Ezzel szemben a másik albérletes haverom olyan mint a barátnőd.. képes félórákat mesélni arról hogy zombikat vadászgatott, újratöltötte a fegyvert, látott egy szobát, befutott oda, felpattant egy űrhajóra.. stb. Szóval tényleg érdekes a dolog. Leginkább az érdekelne, hogy mi váltja ki egy történet kezdetét? Miért pont azt álmodom? Mert hogy utánna miért álmodok arról folyamatosan egy egész órának tűnő eseményt azt el tudom képzelni: a téma adott, a többit mintha kitalálnám születik (úgy mintha az agyam lenne a mesélő és az akaratomon kívül szőné a történetet, én meg vagyok a főszereplő) Érdekes dolog lenne, ha valahogyan lehetne irányítani amit álmodok. Olyasmire gondolok hogy például alvás előtt erősen megnézek egy képet és akkor én ott akarom az álmomat folytatni. Nameg lehet hogy csak egy órát aludtál ténylegesen, de az álom mintha egy fél napot felölelt volna. Hogyan lehetséges ez?

  A másik dolog, hogy vannak visszatérő álmok.. Eddig talán 2-re vagy 3-ra emlékszem. Van olyan amit ugyanattól a ponttól kezdve álmodok tovább ahol nagyjából vége lett, van olyan ami mintha totál újraindulna. Ezek is nagyon érdekesek, hogy miért pont csak azokat álmodom újból. Ezen felül volt már néhány olyan álmom, amiben rádöbbentem hogy az ténylegesen egy álom és nem vagyok ébren, és elkezdtem kihasználni. Pl. tudok repkedni úgy mint Neo.. és müködött :DDD Erre tisztán emlékszem. Virtuális valóságnak elég jó :D És ilyenről haverom is mesélt. Szóval ha rosszat álmodtok akkor találjatok ki valamit. :)

  Az álmokkal kapcsolatban van még egy érdekes dolog. Vannak nagy ritkán olyan deja vu érzéseim mint pl. megyek az utcán és hogy pont ebben a helyzetben mintha már jártam volna korábban ezen az utcán. Pont így álltak az autók, pont ilyen volt az időjárás, pont most váltott a lámpa zöldre. Mintha álmodtam volna. Tudom hogy erre van egy olyanfajta tudományos magyarázat hogy ezek csak megérzések, de ezt hogyan tudják bizonyítani?

  [Szerkesztve]

 • DarkByte

  addikt

  Hogy kapcsolódjak az eredeti cikkhez is. Ez a kifárasztós dolog nyílván működhet, mert az elmúlt 3 napban kb. aludhattam 8 órát összesen és elég fáradt voltam már tegnap este. Beestem az ágyba és elterveztem hogy majd még kimegyek a WC-re, csak kicsit leheveredek. Úgy tűnt nem sokkal utánna fel is keltem, csak ekkor már 4 óra volt :)

 • DarkByte

  addikt

  válasz Andie #29 üzenetére

  Na még egy dolog eszembe juttott amit a #30 hozzászólásomból kihagytam. Szóval van valami olyasmi, hogy a nők sokkal könnyebben tudnak több dolgot egyszerre csinálni, mint a férfiak. Viszont valami olyasmit is tudok hogy a férfiak viszont egy dologra jobban tudnak koncentrálni mint a nők. Javítsatok ki ha rosszul tudnám..

 • Landsmann

  őstag

  Tény, hogy az elalváshoz a kifárasztásos módszer is jó megoldás. De már más is írta korábban, legjobb a rendszeresség. Ha nagyjából azonos időben fekszünk le, és nagyjából azonos időben kelünk fel. A szervezet rááll erre, aztán mikor eljön az alvás ideje, akkor elég gyorsan tör álom az emberre. Az is tény, ha valamiért ekkor nem kell, vagy nem lehet aludni, akkor ez az időszak maga a pokol. Majd le ragad az ember szeme. DE ez az állapot fél, egy órát tart. Mikor már túl van a krízisen, azután úgy érzi, egész éjjel talpon tud lenni. Persze még később is jönnek hullámban ilyen álmos periódusok. A megszokás nagy úr, a szervezet szeretne pihenni. A rendszeres kizsákmányolás megbusszulja magát, betegség formájában.
  Mindenkinél egyénenként változik, hogy milyen módon tud a leghamarabb elaludni. Az biztos, ha azon stresszel az ember, hogy ''jaj, gyorsan el kellene aludni, mert reggel korán kell kelni'', akkor az az éjszaka igencvsak fárasztóra fog sikeredni. Nem tud gyorsan elaludni, és az alvás sem lesz pihentető.

  Videóim: http://www.youtube.com/landsmann?sub_confirmation=1

 • Vamp

  senior tag

  válasz Andie #29 üzenetére

  Huh, lássuk csak. Szerintem olyan dolgot, amit meg lehet tanulni, az agy képes hogy úgy fogalmazzak csökkentett módban is teljes valójában kezelni (passziánsz), mégpedig azért, mert más agyterülethez tartozik, mint egy esetleges másik cselekvés.


  Próbáljatok meg pl. dobolni. Mikor 4 éve elkezdtem, olyan mozdulatokat kellett megtanuljak, amelyek az átlagember sosem használ élete során (pl. üss négyet jobbkézzel a kísérőre (legyen mondjuk a lábcin), közben minden elsőre nyomj egyet jobb lábbal a pedálon, minden 3-adikra egyet a bal kezeddel üss a pergőre, végül minden 2*4edikre engedd fel a lábcint, amit a jobbkezeddel megütsz; ez az egyik legalapabb kíséret:D, bonyolultnak hangzik, mégis viszonlag hamar elsajátítható). Ez így még viszonylag megy is. Próbáljunk meg azonban dobolás közben beszélgetni valakivel... Nem fog menni, mert túl sok ''erőforrást'' vesz el, valamint a beszédnek is sajátos ritmusa van, ami nem feltétlen vág egybe az épp játszottal, tehát komoly kavar születik.
  Érdekes azonban, dobolás közben komplex dolgokról is képes vagyok gondolkozni, az valamiért kevésbé vonja el a figyelmemet, talán mert az előbbi cselekvés már mélyebben rögzült.

  Valami hasonló lehet a pasziánsszal is, egy idő után szinte reflex-szerűen rakosgatjuk a lapokat.

 • lajo

  senior tag

  válasz DarkByte #31 üzenetére

  Fú! Ez néha velem is előfordul. Volt olyan hogy elaludtam reggel 10kor, és este 7 kor ébredtem. Pont frankó szürkület volt és azt hittem reggel van. Úgy meg voltam zavarodva hogy csak na. Szüleim meg nem tudták mivan mert a másnapi programról azt hittem ma lesz. Elég hisztis is lettem bár nem szoktam az lenni. :B

 • Stalker-2572

  addikt

  válasz DarkByte #18 üzenetére

  Namost, ha ezt ingerek érik akkor nem ébren fogsz maradni?

  Nem ezt írtam? :) Viszont a monoton ingerek hatására elalszol, mert a ''megszokás'' fokozatosan kioltja az ingerek iránti érzékenységed.
  Szóval bárányoka számolni nem hülyeség (nekem mondjuk nem jön be). Lényeg, hogy ne koncentrálj semmire, arra sem hogy nem koncentrálsz... hagy összemosódni a gondolataid. :)

  All Black...

 • Tithian

  őstag

  Nem semmi, hogy az ősi ''az agyunk 10%-át használjuk'' városi legenda még mindig él. Kedves fórumtársak, a Google korában élünk!
  A 10%-os mítosz semmilyen értelemben nem állja meg a helyét.

  </örök nyugalom> Mottó: "Te nem vagy én, ezért ..."

 • Etzel

  aktív tag

  Utóbbi időben, egyre rosszabbodik a helyzet.
  Amióta ''létszámcsökkentés'' néven kiléptettek jónéhányunkat a mukahelyünkről, azóta a gép előtt ülök, szinte egész nap :(
  De még csak betegesnek sem mondhatnám, mert haverom az még asszonyt is kiosztja, h fel meri hívni ''war'' közben (CoD), és képes elzavarni a jó anyjába, h ma nem talizunk, hagyjál békén stb... szval az már függőség.
  Szval visszatérve a munka hiánya miatt, túlnyomó részt ittohn ülök, és nehogy kimennék a szabdba, (utóbbi 2-3 nap + 12fok, ha nem több volt), bent csücsültem és néztem a moncsit, h kajás voltam lementem, asszony hívott bementem hozzá, majd 9 körül haza, és vissza a gép elé :( , mostanában tiszta sz@r, de nem tudok lekattani róla, nem volt gépem 3 hónapig fejlesztés miatt, nem gáz, aludtam este 10kor , keltem reggel meló miatt, hazajöttem, nem volt gép, mit számít, kimentem a házkörül pakoltam, TAKARÍTOTTAM :DDD , stb...
  Most meg ülök itt naphosszat, igaz meló után kutatva, és akár hajnali 3 is olvasni, nem game, meg zene, most is kuss van, csak a ventik hangja megy, forumozok, olvasom a sok ''sorstárs'' gondolatait, okosságait. Tnap hajnal 2kor sikerült lefeküdnöm, de nem mente az alvás, tv bekapcs, mi megy? Constantine, megnéztük.. uhhh hajnal fél5, kukorékol a kakas, aludni kellene, akkkor már éreztem a fejem ''súlyát'' húzott a párnába de nagyon :) , reggel 10kor csörög a telefon, de minden nap, állandó jelleggel zaklatnak a haverok, bnő, uncsitesó, stb... ami nem baj, mert tutti h aludnék du. is
  De van mikor ágyba bújok, 11kor, és south park, h kicsit kikapcsoljak, nevetek a sok bar*mságon, és alvás, ha nem menne, akkor tv vissza, rákapcs a Filmmúzeumra, ahol álltalában este 11 után iszonyat jó zenék mennek, monoton trance, kis progressiv zenék, de amiben énekelnek, vagy nem is tudom, de nem az a tucc-tucc zene, beállít 15 perces kikapcsra, összes szín árnyalatot leveszem, h szinte fekete a kép, halkara veszem, és alszom is. Azért gondolom, mert még soha nem volt olyan h beállítottam a tv-t 15 percre, és ha lekapcsolt utána még ébren lettem volna :DDD
  Ajánlani mindenképpen tudom, próbáljatok elvonatkozatni minden gondotoktól, kapcsolj ki, volt mikor egy üres kockát, vagy fekete szobát fehér ablak kerettel elképzeltem, h kimászom rajta, fel a felhőkhöz, mint aki besz*vott... szabadjára engedtem a fantáziám
  Örültem, mikor megpillantottam ezt a topicot, legalább leírhattam gondom/tapasztalatom az alvás terén :R

 • DarkByte

  addikt

  válasz Etzel #38 üzenetére

  Na igen, ez a hajnalig nézegetem a fórumokat kezd bennem is talajt verni. A blog-ozósdi, fórumozósdi igenis tud föggőséget okozni. Úgy mint a skype vagy az MSN is. Volt már úgy hogy 5 óra hosszat csevegtem egyhúzomban Skype-on át, és utánna is csak azért hagytam abba mert már álmos voltam. Csak a WoW-hoz viszonyítva a kommunikálás valahogyan nem számít felesleges cselekvésnek :) Van egy haverom, két egész éven át chat-elt telefonon (!) Kezdetben nem saját chat-en, aztán pedig saját fejlesztésűn mint admin (talán még meg is van neki). T610-e volt, de már gyakorlatilag a végtag nyúlványává kezdett válni a telefon, mert nem volt olyan pillanat amikor nem láttuk volna a kezében. Eszméletlen hogyan tudott ''gépelni''. A középsuliban a technikusi alatt non-stop ezt csinálta. Szünetekben, ha lehetett órán, ha ügyeletesnek volt beosztva akkor is, hazafelé a biciklin is (nem számít hogy jön a kamion ;] ). Szerencsétlen T610 gombjairól már totál lejött a végére a festék.

  Hmm.. progressive house vagy trance-re elaludni. Na erre nem is gondoltam :) Dallamosabb, vokállal megtömöttebb elektronikus zenét szeretek, azokat is nem megagiga extended verzióban, de lehet be kellene szerezni egy-két monoton tuc-tuc-ot is ilyen esetekre, lehetőleg 1,5-2 órás verziókban. :D

 • cor

  őstag

  válasz DarkByte #39 üzenetére

  mit találtam :)
  megjegyzem eddig ezt a logout dolgot nem is figyeltem...
  most nálam is ez a vizsgaidöszak dolog van,h tanulási fázis kitolva este/késöeste/hajnal-ra...viszont most annyival rosszab h van net is,s sajnos elég sürün ''magával'' ragad, még egy-két dolog megnézése itt,egy-két topivba beleolvasás ott, s máris ott tartok h ugye hajnal 5...ráadásul ma még reggel 8tol vizsgázok is :O s ugy érzem h ebbol ''normál'' idöben már megint nem lesz alvás :(

  pedig egyébként jo alvo vagyok,értem ezalatt lefexem s alszom is
  de ha véletlen mégsem akkor telomon lenyomok egy passzianszt és/vagy zenet hallgatok(és khm nem ilyen andalito izéket,hanem amiket máskor is,KoRn,Pro-Pain,Dry Kill Logic stb ;] )

  ...gyenge kezdés után erős visszaesés... - Sokkal több repülőgép van az óceánban, mint ahány tengeralattjáró az égen.

 • Andie

  őstag

  válasz Tithian #37 üzenetére

  Mutass már kérlek valami objektiv cikket ezügyben, érdekel.
  A 10%-ot mi sem úgy értettük, mint egy polcrendszer, aminél 90% porosodik, és csak 10-re pakolunk árut. Hanem úgy, mintha egy ferrarival max 30-al közlekednél, pedig 300ra képes. Végülis jár mindene, müködik minden részegység, de nincs kihasználva.

  Vamp : Azér a passziánsz nem az a reflex-szerü játék, mint pl az aknakeresö, vagy egy doom. Igenis tökölni kell, hogy most rátegyem-e ezt a fekete 4-es arra a piros 5-ösre, vagy esetleg várjak még egy lapot, hátha király jön... hát nemtom, nekem nem ment :D (persze kattingatni énis tudok összevissza, de abból nem lesz nyertes játék)

  Samsung Galaxy A50 - Samsung UE46D6100 - BNet Tag: Andie#2999

 • dragonfx

  veterán

  hmmm rendkívül érdekes dolog, jó pár évig én is voltma hasonló cipőben aztán hirtelen elmúlt eltűnt.
  Vannak lényeges pntok amiket ha betartasz szerintem ripp roppsz elalszol.
  Nem szedme pontokba mert elég erősne egymáshoz kötődnek.
  Például a lényeg ne gondolkozz semmin, plána ne rosszon!!!, és ebbe beletartozik az aznapi rossz heti hónapi rossz, semmire, mert agyad ingerült gondolkodásba mükődésbe kezd és akkro tuti minimum +1óra kell mire el kimenjen, és megtaláld az adott eset megoldását, ugyanis ha nem találod meg akkro agyad dolgozik, és akár reggeléig is fenn maradhatsz. :B
  Csak szép és jó dologra gondolj, de ugymond csak nyugtázva gondolj rá, hogy fúú de jó ez is megtörtént megesett vele, pont, tovább.
  Görcsösen ne őpróbál elaludni tehát ha nem érzel fizikai szellemi fáradtságot ne feküdj mert csak gyötrőd magad, talán ez a legfontosabb az összes közül.
  Sokak azt mondjáka az elalvási póz is számít, aláírom így van de aki tényleg álmos, és alvásra vágyik szerintme elalszik egy szemeteskuka tetején is :DDD , ha már annyira nem bírja magát tartani.Én pl:sokáig csak oldalra forudlva tudtam elaludni, de mostanra már ez nem kényelmes csak háon avyg hason tudok elaludni, de ezk mindne embernél mások szal ez csak 1 példa volt.
  Ha streszeled magad tuti nem fogsz tudni elaludni ez is biztos dolog.pl:a leírt vizsgák eredménye miatt.

  Van még 1 másik érdekes dolog ami nem teljesne eza téma, de valamelyest kötődik az alváshoz, nem tom ki járt már így.
  Ha elalszol de tudod valami irtó ontos dolog ugy kell felkellned hogy időre, és így alszol el, de persze nem streszeled magad miatta, csak tudod akkor kell, és nem magad szántából fogsz felébredni pl:reggel 5kor, akkor van hogy ha többször kell ekkor felkellned, pl:2 héten kersztül akkor már a 2-3. naptól magadtól felébredsz mondjuk 4.58kor, pedig a tested nem a tlpihentség miatt ébred fel hanem csak egyszerűen az eset szükségessége miatt.
  Járt már így más valaki is???
  Mert nekem pl ez mindig bekövetkezik eza szitu. :U

  "Ha valami túl szép, hogy igaz legyen, akkor az valószínűleg nem is igaz"--Logout 2014

 • DarkByte

  addikt

  válasz dragonfx #42 üzenetére

  Ezt én már olyan magas fokon űzöm hogy bárhová beállíthatom a telefont, 10 perccel előtte mindig fent vagyok :) Nagyon érdekes dolog ez is, legelőször akkor figyeltem meg mikor középsuliban kellett reggel időre kellni, ott is már sokszor fent voltam hamarabb mint megszólalt volna a mobilon az ébresztő. Kicsit lehet hiperaktívvá vált a biowekkerem. :) Amúgy ha már itt tartunk. Én ha tudom hogy másnap fontos teendőim vannak, akkor valahogyan nem tudok 10 órahosszákat aludni, viszont ha pl. ünnepekben otthon vagyok képes vagyok délig aludni előtte való este 10-től. Lehet hogy erre is kihatással van a dolog. Mindenesetre én örülök neki hogy tudok így tervezetten ébredni. Igaz még megkockáztatni nem mertem hogy nem húzom fel a telefont, mert lehet hogy az a tudat, hogy a telefon csörögni fog kelt fel hamarabb.

 • dragonfx

  veterán

  válasz DarkByte #43 üzenetére

  Ja ez a neve Biówekker :C :DD

  "Ha valami túl szép, hogy igaz legyen, akkor az valószínűleg nem is igaz"--Logout 2014

 • DJ.Gróf

  aktív tag

  Elalvás elött gondolj egy szép leányzóra,de még jobb ha ott fekszik meletted,akkor nem lesz gondod az alvással,mert nem is aludni akarsz majd! :D

 • Landsmann

  őstag

  válasz dragonfx #42 üzenetére

  Ez az időpontban való ébredés valóban működik. Én is próbáltam már. Lefekvés előtt tudatosítani kell, hogy pontosan mikor akarunk ébredni, majd azt is, hogy éppen mennyi az idő. 1-2 perces eltéréssel felébred az ember. Különösebben nagy gyakorlás sem kell hozzá. Persze jöhet a kérdés, honnan tudja a szervezet, hogy mennyi az idő? KIt érdekel, honnan tudja. Lényeg, hogy működik. Az óra működése kit érdekel? Lényeg, hogy a beállított időben csörögjön.
  De mivel az emberben ketyeg a biológiai óra, ezért ha tudatosítjuk az agyban, hogy mennyi az idő és mikor akarunk felébredni, mindjárt van viszonyítási alapja.

  Videóim: http://www.youtube.com/landsmann?sub_confirmation=1

 • Vamp

  senior tag

  válasz Andie #41 üzenetére

  Nekem passziánsz közben másképp jár az agyam.


  Jön egy 8-as, mindjárt gondolom hogy 9-es, jön egy 3-as, mindjárt h 4-es, stb. A vége meg gyerekjáték. Kipróbálom majd azért pofázás közben is:D

 • Vamp

  senior tag

  válasz Landsmann #46 üzenetére

  Márpedig ez azért érdekes dolog, mert kísérletekkel bizonyították, hogy az ember belső órája 25 órás ciklusokra van ráállva, nem pedig 24-re.

 • Tithian

  őstag

  válasz Andie #41 üzenetére

  Így már más (sokan mindenféle rejtett képességeket feltételeznek, néhány szekta is ezzel csábít embereket magához, a jelenségről egy rövid cikk: [link]), felhasznált tárolókapacitásként értelmezve a tíz százalékot felmerül a kérdés: honnan a szám, a tíz százalék? Hogyan becsülnénk meg, mekkora adatmennyiséget tárol valaki a fejében?
  Nem tudjuk, hogy pontosan hogyan működik a memória, vagy hogy mennyi információt tudunk eltárolni. Gyakorlatilag nem lehet ''megtelíteni'' az agyat, így nincs is mihez viszonyítani (a fizikai jellemzők [pl. neuronok száma] ismerete ellenére nem tudjuk, mennyi az elérhető maximum tárolt mennyiség, vagy hogy hogyan lehetne azt mérni).

  Ha arra gondolunk, hogy mennyire használjuk ki az agyunk adta lehetőségeket, akkor pedig már nem biológiai jellegű a kérdés. Az, hogy milyen mértékben használjuk ki a rendelkezésünkre álló erőforrásokat, nem vizsgálható empirikusan. Mi alapján mondanánk, hogy adottságaink 10%-át használtuk ki életünkben?

  Némileg komolyabb írások:
  [link]
  [link]
  Jobbakat most nem leltem.

  [Szerkesztve]

  </örök nyugalom> Mottó: "Te nem vagy én, ezért ..."

 • woodpaul

  őstag

  No, ehhez nekem is hozzá kell szólnom, mert hosszú évek óta tartó problémám kapcsolódik a kérdéshez.

  Kb. 10 éve (18 éves korom tájékán kezdődött az egész). Eléggé fogékony voltam a stresszre, még éjszaka az ágyban is. Sokszor volt az, hogy időben lefeküdtem, de nem tudtam elaludni. Aztán szinte rögeszmémmé vált, hogy ''bakker, minek feküdjek le 11-kor, ha két órát csak forgolódok, amikor ezt az időt hasznosabban is el lehetne tölteni''? És egyszercsak elkezdődtek az éjszakába nyúló számítógépezések. Amikor 2002-ben lett ADSL netem, akkor vált igazán súlyossá az egész. Esküszöm, nem volt azóta egy olyan hetem, amikor minden nap éjfél előtt lefeküdtem volna. Általában 1kor fekszem, de előfordul, hogy ez kitolódik fél 2 - 2-re, extrém esetekben 3-ra is. Bár másnap dolgozom, de ráérek kb. 7:30-8:00 között kelni, de valahogy nem érzem jól magam. Nincs frissesség érzés. Olyankor legszívesebben fel sem kelnék, vagy egyszerűen meghalnék.

  Olvastam valahol, hogy a legpihentetőbb alvás az éjfél előtti időszak. Lehet, hogy itt a probléma gyökere? Hiába alszom 7 órákat, rossz periódusban teszem? Megfigyeltem, hogy így, rendszeresen kialvatlanul hajlamosabb vagyok hülyeségeket tenni vagy mondani, pedig alapból nem érzem magamat egy idióta embernek. Persze, a baklövések miatt (amelyek vagy a fáradságból kifolyólag, vagy amúgy is jelentkeznének) az önbizalmam is megsínyli.

  Tehát feltett szándékom kilépni ebből a körforgásból, mert érzem, előbb-utóbb teljesen gallyra tesz. Nem tudom, emiatt van-e, de az elmúlt 2 évben rohadtul elkezdtem őszülni. Arra is gondoltam, h azért csinálom ezt az egészet - a berögződésen kívül -, mert fáradtan valahogy jobban ''lepattan'' rólam a stressz, erősebb a ''leszarom'' érzés. Ami persze nagyon rossz, de egy általános nyugodtságot kölcsönöz az embernek.

  Nemrég láttam a könyvesboltban egy könyvet az alvásról, annak fontosságáról, elalvási technikákról. Azt hiszem, ha legközelebb arra várok, megveszem. 2-3 ezer forintot lazán megér, ha ráébreszt, mit veszítek egy-egy hajnalba kitolt ébrenléttel, főleg, ha megoldást is kínál a problémámra.

  Közületek is jár(t) valaki ebben a cipőben? Hogyan vethetnék véget ennek? Valahogy vonz az éjszaka, minden nyugodt, csendes. Ahogy Bono is énekelte: ''Midnight is where the day begins...''

  Rendben van, de meddig...?

  [Szerkesztve]

  Androidő

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés