- Az EU Trump ellenére sem változtat a big tech elleni szigoron, nincs visszalépés
- Elon Musk kezébe adnák az amerikai TikTokot
- Nem tetszik az EU-nak az új díj, amit az Apple a fejlesztők vállára tesz
- Egy hibás appfrissítés miatt távozott a vezérigazgató
- Csoportos keresetek tömegeit zúdítják a tech cégekre a britek, az Apple az első
Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
válasz Trailblazer #156 üzenetére
Szó-szót követett
1151,AM4,1366,2011, - Lapok,procik,vinyók,tápok,vga-k -akciósan. - 70-2340239
-
Trailblazer
veterán
Azért megkapó, hogy jutottunk el az állítólagos megtámadástól, a "magyar emberek biztonsága"-bullshittől a könyvelőirodákig meg a vállalatirányításig...
Lehet más a helyesírás...? -> https://lnk.bz/fJ4V
-
azbest
félisten
szerintem picit túlpörgitek a témát. Érzésre benne van ilyesmi is:
"Egy mérnökkel vitatkozni olyan, mint bírkózni egy disznóval a sárban. Néhány óra elteltével rájössz, ő élvezi!"ha jól emlékszem eredetileg onnan indult ez a szál, hogy a könyvelő beviszi a szakdt 20 éves pécéjét javításra. De azóta keverednek az ilyen és a nagy könyvelőirodákra vonatkozó szempontok. Kicsit lehet túloztam is a törvények miatti frissítésekkel kapcsolatban, legalábbis az egyik program netes changelogja alapján 1-3 frissítéssel megúszták évente. Legutóbb például valamilyen nav-os adatszolgáltatós megoldást kellett betenni.
A nyomtatás kapcsán, ha jól tudom, nagy tételben már inkább nyomdai úton állítják elő a számok nélküli fix részeket. Aztán arra nyomtatják rá egyedileg a konkrét ügyfél számait. Sőt, ha jól emlékszem egy közmű cégnél dolgozó ismerős elmondására, akkor a csekk-et tartalmazó lapot kifejezetten a postától lehet megrendelni, nem maguknak nyomdázzák, hanem arra nyomtatják rá aztán az adatokat. A csekkes és rezsicsökkentős rész külön papíron is szokott lenni az én számláimon, gondolom részben emiatt.
[ Szerkesztve ]
-
Grodd
tag
8 magos Xeonra nem is lesz win2016srv licensz, foglalatonként 8 mag, és rendszerenként 16 mag a minimum.
De sebaj, már megrendeltem 2 db 12 magosat (Xeon E5-2651 v2) ebayről, és mellé egy kétprocis deszkát, az egész megvan 240k HUF-ból. Még a RAM-ra akarok egy kicsit gyúrni 128 GB-t beletolok (8*16), az sem lesz egy nagy érvágás.
JAhh, amúgy MS licenszek nekem ingyen vannak otthoni használatra, ha nincs commercial use... -
Grodd
tag
-
bambano
titán
hogy is fog változni a win2016srv licenszelése? a 8 magos xeonodra rá fogod fizetni a gatyádat.
hogy tisztában vagyok-e, mi az a supply chain management, vitatható, mindenesetre vizsgáztam belőle és diplomám is volna, ha nyelvvizsga hiánya miatt nem szorult volna a corvinuson egy páncélszekrény alá...
"Azt hiszem, te nem vagy teljesen tisztában azzal, hogy mi az a supply chain management, és milyen , könyvelőirodáknak is rendkívül hasznos feature-ök vannak a NAV SCM moduljában..." figyi, ez egy prohardver fórum, nem presales prezentáció. itt a bullshitekkel nem mész semmire.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
-
Grodd
tag
"Nyilván a dynamicsot nem kell licenszelni annyi példányban, ahány cégre használod? mert ha igen, akkor úgy nő a dynamics hátránya, ahogy egyre több céggel használod."
AX-et biztosan nem (én abban mozgok) , szerintem NAV-ot sem, de ebben nem vagyok 100% biztos, holnap megkérdem NAV-os kollégámat.
" igen, a könyvelőiroda tulaja is ott verte az asztalt, hogy nincs supply chain managementje... oh wait... a könyvelőirodák nem foglalkoznak vállalatirányítással. Könyvelnek. PONT."
Azt hiszem, te nem vagy teljesen tisztában azzal, hogy mi az a supply chain management, és milyen , könyvelőirodáknak is rendkívül hasznos feature-ök vannak a NAV SCM moduljában... (én sem vagyok 100% otthon a témában, mert AX-es vagyok - nagyobb cégnek dolgozok, ahová már a NAV kevés) , de azért van némi NAV-os alapismeretem is a fejtágításoknak hála. Biztosan több, mint neked.
" megint egy szépen helyezett csúsztatás: a még kb. 86 napig 5700 euróért kapható..."
Igen, most ennyibe kerül. Mi ebben a csúsztatás?
"a dynamics alá valószínűleg olyan vas kell, ami miatt standard srv kell vagy datacenter. mondjuk én elfuttattam a novitaxot linuxon is, csak azért nem maradt linuxon, mert úgy nincs rá support."
Dynamics AX 2012-őt futtatok az itthoni PC-men hobbiból (vagyios nem annyira hobbiból , hanem munka miatt telepítettem, Contoso-ban tesztelni dolgokat), egy PC-n fut az SQL server és az AOS,0 vacak 16 GB RAM figyel benne, és ebayen összeguberált 8 magos Xeon (de előtte futott szépen 4 magos i5-ön is) Sima Standard SKU, nem Datacenter. CSak annyi, hogy kell egy domain controller (az is ugyanazon a vason fut, HyperV-ben) És AX-ről beszélek, nem NAV-ról, ami ugye azért sokkal egyszerűbb....
-
bambano
titán
"Valóban elmeroggyant az ötlet, de még csak törvényjavaslat szinten létezik": ne csináld már, komolyan ennyire tájékozatlan vagy??? 2013. évi CLXXXVIII. törvény az egységes közszolgáltatói számlaképről
az egy 2013-as index cikk volt, ennyit se sikerült elolvasni?"Értelmesebb lenne egy olyan törvényjavaslat, ami azt írja elő, hogy nem szükséges papír alapú számlát nyomtatni, köteles elfogadni a fogyasztó az e-invoice-ot is." égsz, mint a Reichstag. [link] 2004 óta van róla jogszabály. majd kikeresed magad, én nem fárasztom magam tovább a felvilágosításoddal.
-
Grodd
tag
Valóban elmeroggyant az ötlet, de még csak törvényjavaslat szinten létezik
De a témához: Szerintem nincs olyan magyar közmű szolgáltató, aki outsourcingolná a könyvelését, mi pedig könyvelőkről/könyvelőirodákról beszéltünk eddig, nemde?
Az invoice layout-ot (így a mezők háttérsznét is) testre lehet szabni normálisabb rendszerekben "átparaméterezéssel" (persze ez sutomizing) , de természetesen a színes nyomtatót nem lehet megspórolni, ha nyomtatni akarod. De szerintem ma is színes nyomtatóval nyomják a közüzemi szolgáltatók a számlákat (nem tudom, mert én minden közüzemi számlát elektronikusan kérek, fogalmam sincs, milyen egy nyomtatott számla)
Értelmesebb lenne egy olyan törvényjavaslat, ami azt írja elő, hogy nem szükséges papír alapú számlát nyomtatni, köteles elfogadni a fogyasztó az e-invoice-ot is."mégsincs fikarcnyi lövésed se ahhoz, amiről tanácsadsz. mint rendesen..."
He?
"és ilyet kilométer hosszan tudnék sorolni, de tartok tőle, ezzel a képességemmel nem vagyok itt egyedül."
Sorold, ne kímélj...
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
például amikor egy elmeroggyant politikus kitalálja, hogy ezentúl a színes alányomással meg kell jeleníteni a "rezsicsökkentést", azt hogy fogja felparaméterezni egy power júzer? mert ha nem megy be a boltba és vesz egy színes nyomtatót, akkor sok vazelin fog fogyni aznap...
ha te ezt egy "paraméterezéssel" megoldod, 5 percen belül iszonyat pénzekért fogsz ajánlatokat kapni kosárszám. vagy kiderül, hogy mégsincs fikarcnyi lövésed se ahhoz, amiről tanácsadsz. mint rendesen...
és ilyet kilométer hosszan tudnék sorolni, de tartok tőle, ezzel a képességemmel nem vagyok itt egyedül.
-
Grodd
tag
válasz #06658560 #142 üzenetére
De át lehet írni paraméterrel, csak persze a usernek is oda kell figyelni, hogy ésszel alkamazza a dolgot, az átmeneti rendelkezéseket is figyelembe véve. Persze ehhez értenie kell azért bizonyos szinten az adott sw műkődését, erre vannak általában a key userek...
A könyvelő valóban nem programozó, de egyre inkább el kéne abba az irányba a dolgot, hogy rendelkezzenek némi IT alapműveltséggel az end-userek, sajnos ez ma valóban nem jellemző. Pedig csuda jó dolgok vannak ma már, pl Power BI, ami mát igazán SSBI (Self-Service BI) megoldás, olyan lekérdezést rakhat össze a user magának különösebb IT support nélkül, amit akar, minimális IT affinitással. De persze azt is meg kell egyszer tanulni...
Nálunk úgy csináljuk, hogy mi az IT supporton megcsináljuk a cube-okat, alap SQL view-kat, stored procedure-öket, stb (ha kell, akkor SSAS-t is bevetjük) ledokumentáljuk és elérhetőve tesszük a key usereknek, és utána ők olyan query-t gyártanak ezek használatával power queryben, amit akarnak (persze ezekben is támogatjuk őket kérdés esetén). Bámulatos költségcsökkentést lehet így elérni. -
bambano
titán
A novitax ára nem függ a konkurens felhasználók számától. A novitax ára (kicsit ferdítve a helyzetet) attól függ, hogy hány adószámhoz nyitottad meg az évet.
Nyilván a dynamicsot nem kell licenszelni annyi példányban, ahány cégre használod? mert ha igen, akkor úgy nő a dynamics hátránya, ahogy egyre több céggel használod.
"És a Novitaxtól kapunk egy sz*ros főkönyvi modult, NAV-tól fullos Supply Chain Management, Customer Relationship Management is jár mellé": hát igen, a könyvelőiroda tulaja is ott verte az asztalt, hogy nincs supply chain managementje... oh wait... a könyvelőirodák nem foglalkoznak vállalatirányítással. Könyvelnek. PONT.
"még 5700 EUR-ért kapható Extended PAck is, raktárkezeléssel, termeléssel, szolgáltatással" megint egy szépen helyezett csúsztatás: a még kb. 86 napig 5700 euróért kapható...
"egyébként a Novitaxnál benne van az SQL server és a sql cal benne van árban? De ha benne van, akkor is tökmind1": itt most egy lényeges kérdés, hogy mit értesz sql szerver alatt, mert ettől függően megy a válasz jobbra vagy balra. Ha MS SQL Servert, ahogy az sql cal sugalmazza, akkor nincs benne. Ha általában sql szervert, akkor igen, az árban és a telepítőben is benne van az általuk használt sql szerver, nincs vele további költséged.
"A win server és srv cal ára pedig biztos nincs benne a Novitax licenszben sem." ez igaz, de azt a dynamics árába sem számoltam bele, még úgy sem, hogy a novitax alá elég egy w2012R2 essentials 120 rugó környékén, a dynamics alá valószínűleg olyan vas kell, ami miatt standard srv kell vagy datacenter. mondjuk én elfuttattam a novitaxot linuxon is, csak azért nem maradt linuxon, mert úgy nincs rá support.
és akkor még kellene egy alapos és hihető nyilatkozat az ms-től, hogy nem lopja el az összes adatodat, amit a dynamicsba toltál bele és nem használja fel ellened. ez a lehetetlen küldetés a kérdéskörben.
de szerintem messzire kanyarodtunk az eredeti témától.
-
Grodd
tag
Vegyünk egy kicsi könyvelőirodát, 5 fővel, 50 ügyféllel. Ez Novitax esetében (az általad írtak alapján) 156.000*5*50= 39 m HUF = 124.000 EUR.
És itt csak egy kis könyvelőirodáról beszéltünk, ahogy növeljük a méretet, úgy nő a Dynamics előnye.
És a Novitaxtól kapunk egy sz*ros főkönyvi modult, NAV-tól fullos Supply Chain Management, Customer Relationship Management is jár mellé (de kicsit mélyebben a zsebbe nyúlva, még 5700 EUR-ért kapható Extended PAck is, raktárkezeléssel, termeléssel, szolgáltatással )Azt hiszem emellett a különbség mellett eltörpül az SQL server és sql cal plusz költsége. (egyébként a Novitaxnál benne van az SQL server és a sql cal benne van árban? De ha benne van, akkor is tökmind1)
A win server és srv cal ára pedig biztos nincs benne a Novitax licenszben sem. -
törölt tag
Még mindig kérdezem, ugye nem sok tapasztalatod van a magyar jogi környezet változásáról?
Amikor feje tetejére állítanak komplett számviteli jogszabályokat év közben, azt nem lehet pár paraméterrel átírni. És ez bizony jellemző. Az egy dolog, hogy a könyvelő mondjuk napra kész, de ha a program nem tudja a változást, ne adj isten a váltásokat rosszul kezeli dátum szempontjából, akkor az bukta. És olyankor lehet újra írni. A hotfix is újra írás, csak nem a nulláról. És mindegy, hogy van konzultáns, vagy sem. A könyvelő pedig nem programozó, hogy a biteket s.k. faragja. -
bambano
titán
hát igen, az 5700 euró az csak 148 havi novitax licenszdíjat fedezne, ha nem éppen akciós lenne és nem 8250 euróról lenne leárazva, meg nem kellene hozzá egy másik nagy köteg licensz (wsrv, sql cal, srv cal, ami szintén ingyenes. ohwait).
az is egy feltűnően pöpec ajánlat, hogy 8.8 eurójával/hó 28 hónap alatt kifizetem az office licenszét, plusz akinek véletlenül nincs kéznél, az vegyen hozzá távközlést is, meg kap arcképes belépőt az nsa irodaházba. bombaüzlet.
azt értem, hogy ezt az orbitális átverést miért erőlteti az ms: az ő zsebébe megy a pénz. de elvileg függetlennek és értelmesnek látszó fórumozókban hogy merül fel, hogy ekkora baromságot komolyan vegyenek, azt máig nem értem.
-
Grodd
tag
Az attól függ, milyen az a software. A változtatások 90%-a minden IT képzettség nélkül megoldható akár a user által (persze azért ne egybites legyen) , a bonyábbak is megoldhatók, persze ott már érteni is kell egy kicsit hozzá (ha nem értesz hozzá, fordulj kunzultánshoz) . De ha olyan szoftvered van, amire rendszeresen jönnek a lokalizációs hotfix-ek, akkor túl sok teendő nincs vele.
-
Grodd
tag
válasz #06658560 #137 üzenetére
Ezzel most mellélőttél, mert vannak magyarországi ügyfeleim is, és valóban elég sokat kell velük bajlódni, de vannak rosszabbak is, főleg a régiónkban (pl Horvátok, bolgárok), de még a németeknek is vannak extra lokalizációs igényei (pl DATEV export) a "normál" európai országokhoz képest . De ezek miatt nem kell a software-t "változtatni", maximum egy hotfix-re van szükség (általában arra sem)
-
Grodd
tag
Hát a Novitax-nak (mint minden magyar ügyviteli szofver szállítónak) elég pofátlanak az árai.
Például egy Dynamics NAV (kicsit komolyabb, mint a Novitax az összes moduljával együtt) starter 5700-EUR-ból megvan 5 konkurens felhasználóra (kisebb könyvelőcégnek optimális), korlátlan cégre, örökös licensz, nem éves díj! De sorolhatnék más példákat is....
Office-t viszont nem biztos, hogy érdemes megvenni, O365 havidíja 8,8 EUR / fő.
Jó, a Windows-t meg kell venni, az tény... -
bambano
titán
Az a pár10-ezres tétel azért enyhén szólva combosabb.
Listaáron egy dobozos w10 prof 86900 forint volt, mikor legutoljára rám akarta tukmálni az ms.
Listaáron egy oem w8.1 prof 50890 forint.
Listaáron egy gépre telepített office 76900 forint.
Könyvelőprogramok közül például a Novitax cégenként 156 ezer/év.Tehát ha a könyvelő talál ingyen vasat a lomtárban, akkor rögtön az első cég könyvelését el is kezdheti 320 ezer forintból pikk-pakk. Ekkor még nem vett se víruskergetőt, se malware mittoménmit, nincs pénzes sql szervere, csak egy firebird-je, nincs nyomtatója, stb. stb. stb. stb. nem fizetett senkinek, hogy mindezt összeintegrálva feltelepítse neki, stb.
Egy dell irodai gép, nem eltúlzott konfigurációban, közepesen ócska monitorral 220 ezer forint, ebben van oem 8.1 licensz.
szóval azért az, hogy egy könyvelő csak úgy upgradelje a lomját, bátor javaslat.
megj: amíg tart a frissítési lehetőség, addig mindegy a win verzió.
-
Grodd
tag
"Elég szar ország, ahol a jogszabályok változnak tárgyév közben havonta."
Ezzel egyetértek, de emiatt ne kelljen már könyvelőprogramot változtatni, vagy akár update-elni, maximum a beállításokkal bajlódhat egy kicsit a user (vagy a support) Esetleg, ha új report igény merül fel, akkor hegeszteni kell egy kicsit a query-n...
-
Grodd
tag
Idős könyvelő menjenek nyugdíjba Egyébként Windowson is van high contrast beállítás a gyengénlátóknak, nem kell ahhoz DOS.
A mouse-less kezelés minden nagy Windows-os ügyviteli rendszerben megoldható, sőt power userek úgy is használják. (Persze azért a kezdőknek ott van az egerészős opció is)
A legtöbb rendszerben még azt is testre tudja szabni a user maga, hogy a formokon milyen legyen az adatbevitel sorrendje, és a tab-bal milyen mezőket ugorjon át, stb.... Na ilyesmit oldj meg egy DOS-os rendszerben,,,Természetesen szomszéd pistike által VB-ben össedobbott könyvelőprogramot kell használni Windows alatt sem
"Sok helyütt szempont továbbá a program erőforrás-igénye. Egy dBase-es cucc simán elfut egy régi gépen is, míg egy Access, vagy SQL Express azért több memóriát eszik. Nem mindenkinek van olyan gépe, mint az itteni közönségnek. "
Hát aki könyvelni akar, mert ez a munkája, az ne akarjon már 20 éves PC-n profitot termelni.. Ennyi erővel azt is írhatnád, hogy van olyan könyvelő ,akinek csak abakusza van, meg egy spirálfüzete .
Itt pár 10ezres tételről beszélünk, mert annyiba kerül egy olyan PC, amin vígan elmegy akár egy fullos SQL Server is az alkalmazás mellett .
De én azzal is vitatkoznék, hogy a dbase kevesebb memóriát enne, volt hozzá szerencsém 20 évvel ezelőtt, és én nem ezt tapasztaltam -
Grodd
tag
válasz dajkopali #87 üzenetére
"a szerző azt írta, hogy az olyan informatikailag egyszerű feladatokat, mint pl. a könyvelés nem kéne összekötni az egyre fejlettebb - és egyre sebezhetőbb - operációs rendszerekkel, hiszen az alapfeladatok kiszolgálására az olyan egyszerű programok is képesek voltak, mint a DOS-ra épülők"
Bocs, de ez az egész eléggé bődületes baromságnak hangzik, a szerzővel szívesen elbeszélgetnék, látszik, hogy nem nagyon mozgott életében vállalati környezetben
1. A DOS-nál sebezhetőbb rendszert nem nagyon találsz.
2. Minél fejlettebb a rendszer, annál kevésbé sebezhető
3. Könyvelés, mint "egyszerű" feladat? Nem vagyok könyvelő ugyan, de ügyviteli rendszereket supportolok, jelenleg elsősorban Dynamics AX-et, de még azt se nevezném egyszerűnek, (pedig a Big 3 - SAP, Oracle, Dynamics AX) közül még a legegyszerűbb . Persze nem egy családi költségvetés elkészítését értem "könyvelés" alatt, de ahhoz se DOS lenne a járható út, hanem inkább egy egyszerű webes valami. Pl ez: LinkJa, és tartson a könyvelő az asztalán egy halom PC-t, egyet e könyvelésre, egyet Office-ra, egyet webre, egyet levelezésre, stb...
Múgy meg a könyvelőrendszerek szorosan integrálva vannak egy csomó egyéb alkalmazással (még ha nem is használunk ERP-t, akkor is. A leírt módon eléggé bajos lenne a kommunikáció az alkalmazások között. A könyvelés elsődleges célja ugye a reporting, az, hogy működne?
"minél egyszerűbb egy ilyen szoftver, annál kevésbé sebezhető, hiszen könnyű átlátni a struktúráját"
Ez nettó hülyeség. Különben meg minél könnyebb átlátni a struktúráját, annál könnyebb rajta fogást találni
Lehet, hogy baltával is könnyű felvágni a fahasábot, de az nem azt jelenti, hogy megfontolandó lenne azzal nekiállni ezer köbméter fának. Sőt, valójában egynek se nagyon...
A szerző érvelése ezermillió sebből vérzik, szerintem csak unalmában kitalált valami meghökkentő dolgot, és megpróbálta utána vért izzadva alátámasztani (szemmel láthatóan kevés sikerrel)
-
joghurt
addikt
Elég szar ország, ahol a jogszabályok változnak tárgyév közben havonta.
Sok, főleg idősebb könyvelő szereti a karakteres ("DOS-os") felületet. Egyrészt mert sokkal nagyobbak a betűk, másrészt pedig nem kell hozzá egerezni, hanem csak a billentyűzetet használva lehet felvinni az adatokat, sokkal gyorsabban.
Igen, ezen problémák nagy része orvosolható lenne Windows alatt is, de ehhez oda kellene figyelnie rá a program fejlesztőjének (pl. hogy nagy betűméretet beállítva szétesik-e az egész GUI, vagy hogy a beviteli mezők TAB sorrendje rendben van-e, vagy úgy megy végig rajtuk a program, ahogy a fejlesztő feldobálta anno, a feature-ök fejlődésének sorrendjében).Sok helyütt szempont továbbá a program erőforrás-igénye. Egy dBase-es cucc simán elfut egy régi gépen is, míg egy Access, vagy SQL Express azért több memóriát eszik. Nem mindenkinek van olyan gépe, mint az itteni közönségnek. Vö. autózásból élő pizzafutár a szakadt, 20 éves Suzukival.
A tej élet, erő, egészség.
-
-
Snoop-y
veterán
A lekeresek szama az HTTP flood-nal szamit. (ez az egyik alap mikor annyi keressel arasztjak el a webszervert amit mar nem tud kiszolgalni)
Hala a jo egnek van meg vagy 8 fele DDOS tamadas
par izelitonek:
ICMP flood
UDP flood
Ping of death
Syn floodA harom alaptipus
Mennyisegen alapulo (ez az amikor kitomik a rendelkezesre allo savszelesseget)
Protokol alapu
Applikacios reteg alapuAz elsonel osszessegeben az elfoglalt savszelessegben lehet jol kifejezni egy tamadas nagysagat ami sokszor elerheti a tobb szaz Gbps-t.
New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need
-
Jogalappal
újonc
Ha volt támadás, ha nem érdekes, hogy az Állami Számvevőszék napokban megjelent jelentése szerint Magyar Államkincstár intézménye nem felelt meg még a legalapvetőbb, azaz 1. biztonsági szintnek sem, de még az 1.500.000.000 forintnyi EKOP támogatásból megvalósított, 2014. novemberében átadott KIRA rendszer biztonsági besorolását sem végezték el.
[ Szerkesztve ]
-
joghurt
addikt
Grúziában 2008-ban fel is törtek egy rakás oldalt az oroszok, a többi pedig milliós nagyságrendű lekérést kapott.
További fennakadást az okozott, hogy a védekezés első lépéseként blokkolták az Oroszország felőli forgalmat. Mivel jelentős a még orosz nyelvet használó lakosság, pl. a Jandeksz kiesése érzékenyen érintette őket.A tej élet, erő, egészség.
-
bok92
addikt
Írtátok, hogy ez a 62 ezer lekérés nem számit soknak... De akkor mennyi nevezhető már valóban támadásnak? Pl anno az észteknél, vagy Grúziában mennyi volt kb a lekérések száma?
-
joghurt
addikt
"Hiteles információk alapján a kommunisták az elmúlt 8 évben úgy tönkre tették az internet szolgáltatókat, hogy csoda hogy még működnek, de a Fidesz nagy erőkkel dolgozik ennek javításán, a felmerülő kellemetlenségekért a felelősség az MSZP-t terheli."
-
Egon
nagyúr
A DDOS vedekezes nem igy mukodik.
De igen, legalábbis részben, helyi szinten (tisztában vagyok azzal, amit linkeltél). DDoS ellen jobban működő megoldásokat az ISP-k tudnak kínálni. A lényeget pedig bambano leírta utánad.
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Egon
nagyúr
ha már padlóra küldik az niifi-t, ahol tényleg értettek is a dolgokhoz, akkor legyenek ők a kemény csávók és oldják meg a problémákat. meg ugye a központi kibervédelmi cuccokat se baltázták el...
Ez (legalábbis részben) jogos, sajnos ennél a bandánál számít legkevésbé a szaktudás, és legjobban a politikai lojalitás. Ugyanakkor ismerem a Frész Ferit, két szemeszteren át tanított. Kb. 50%-ban csak duma, mondjuk az is igaz hogy a maradék 50% is elég jó. Nagyrészt a sértettség beszélt belőle, meglátásom szerint ennyire nem tragikus a helyzet, illetve vele (a csapatával) erősödve sem lett volna nagyságrendekkel jobb.
"ilyet - a minősített adatkezelést leszámítva - 20 évig senki másnak sem sikerült összehoznia": nekünk se húsz éve van, a 2013. évi L. törvényről beszélünk, tehát lehet, hogy még a három évet se töltötte be...
Nem is állítottam, hogy 20 éve van. De a többi politikai erőnek (beleértve természetesen az első Fidesz kormányt is), összesen több mint 20 év alatt (ebből ugye pl. a szoik 8+4 évet voltak) sem sikerült semmi jogszabályt összehozniuk ezen a vonalon.
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
joghurt
addikt
Illetve ha már úgysem igazán érhető el a szerver, akkor szokták teljesen le is kapcsolni a szolgáltatást. Ez a DDoS-oló rendszereknek okozhat meglepetést.
Vö. kirakunk egy "Elköltöztünk" táblát a kapura, amitől a bringás futárok nagy része elmegy.
-
Snoop-y
veterán
-
bambano
titán
amit leírtál, az általános esetben igaz a ddosra.
de módosítsunk kicsit.
nagyonfontos ember vagy, aki a puszta közepén épít gyárat. mivel akkora hátszeled van, hogy le kell horgonyozni, hogy el ne fújjon, ezért egy 8 sávos autópálya visz az m0-stól a gyáradig, ami dedikált, tehát senki más nem használhatja.ha általános esetben nézzük a védekezést, akkor a gyárkapunál tumulnak a biciklis futárok, amíg be nem döntik azt. itt ebben a speciális esetben két rendőrautó beáll az m0-s azon csomópontjába, ahonnan feléd indul a dedikált autópályád, és mindenkit megállít. ez parciális védekezésre jó, mert a szerverfarmod megússza a nagyobb balhét, de a szolgáltatás nem lesz elérhető.
és itt pont ez a lényeg, a kormányzati rendszereknek saját gerinchálózata van, nagyon kevés bejárattal. azon a nagyon kevés bejáraton korlátozva a szolgáltatást, magát a kormányzati gerincet és a szervereit meg lehet védeni. (igaz, a szolgáltatást nem). de ez is több, mit a semmi. arra jó, hogyha a ddosolók megunják és befejezik a forgalom generálását, akkor a szolgáltatás utána hamar magától elindul, mert a bérelt vonalad és az eszközeid nem borultak a porba.
-
Snoop-y
veterán
A DDOS vedekezes nem igy mukodik.
HUP-rol ideznek:
Megprobalom szemleltetni.
Tegyuk fel hogy a szervered egy nagy raktarhaz odavezeto 4 savos uttal.
A fail2ban (jelen esetunkben a tuzfal) a portasbacsi
Namost a DDOS az nem abbol all hogy jon egy darab biciklis futar es allandoan nyomja a csengot a portasod meg elzavarja.
A DDOS az abbol all hogy sok ezer kisebb vagy nagyobb futar ( biciklistol a KOMATSU domperig bezarolag ) a te kicseszett kapud elott fog tolongani egeszen addig amig a hozzad vezeto utat teljesen le nem blokkoljak ugy hogy meg egy gyalogos se tud a kozelebe ferkozni a gyarkapudnak.
Ezen hogyan segit a portasbacsi?
Hint: sehogy
Itt lehet a sok megoldas kozul az egyikrol olvasni
Es ilyet ne kezdjen el epiteni a kormany mert mire kesz lesznek vele csodbe viszik az orszagot
[ Szerkesztve ]
New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need
-
Snoop-y
veterán
válasz dajkopali #105 üzenetére
Az a baj hogy nem megoldasokat vesznek hanem nekiallnak szarbol varat epiteni lasd penztargep ugy:
Piripocs BT altal gyartott penztargep mindenben leverte a samsung penztargepet holott elobbi 3 hete foglalkozik ezzel utobbinak meg evtizedes tapasztalata van.
Seems legit...
DDOS elleni megoldasokat nem a kormanynak kellene epiteni majd haverokkal hanem ott hostolni ahol erre fel vannak keszulve...
Amig nem gyogyul ki Mo ebbol a panama mizeriabol addig ez lesz sajnos
-
atike
nagyúr
Ez volt már...?
-
dajkopali
addikt
igen, szélsőséges kijelentés volt, félreérthető, de úgy értettem, hogy ha egy cégnek, szervezetnek, van kapacitása, pénze, erőforrása és szándéka a DDoS-t kivédeni, akkor a több tíz jelenleg ismert megoldást mind használja, és akkor valóban le lehet szorítani ilyen kicsire a kockázatot
az állami szférát meg nem cinizmusból írtam, hanem azért, mert - akár így van, akár nem - a kiberháborúk korában ebben a szegmensben a legfontosabb a védelem - meglehet, hogy naivnak ható kijelentés volt, de semmiképp sem cinikus[ Szerkesztve ]
"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter
-
bambano
titán
ha már padlóra küldik az niifi-t, ahol tényleg értettek is a dolgokhoz, akkor legyenek ők a kemény csávók és oldják meg a problémákat. meg ugye a központi kibervédelmi cuccokat se baltázták el...
"ilyet - a minősített adatkezelést leszámítva - 20 évig senki másnak sem sikerült összehoznia": nekünk se húsz éve van, a 2013. évi L. törvényről beszélünk, tehát lehet, hogy még a három évet se töltötte be...
-
azbest
félisten
Például meg kell nézni a normál üzem melletti statisztikákat, hogy honnan jönnek kérések. Tipikusan belföldi forgalom lehet a nagyja.
Aztán kell egy eszköz, ami a net és a kiszolgáló között van és raja fel lehet konfigurálni akár automatikus, akár manuális szabályokat, hogy mikor kell eldobni a kapcsolódni próbálkozókat, ahelyett, hogy az infrastruktúrára engednék őket. Kereskedelmi megoldások is vannak erre.
Ha külön-külön ip-ről jönnek a kérések, akkor ugye egyéni tiltásnak nincs értelme, mert nem tudni, hogy mi a valós kérés és mi a támadási szándékból jövő. Viszont régió szerint már lehetne limitálni, mert nem normális, amikor kínából vagy oroszországból jön sok kérés. Ha sok magyar ip-ről jönnek, az már problémásabb, de talán nincs annyi fertőzött gép a botnethálózatukba, ami itthonról van (remélem).
Úgy emlékszem voltak olyan kommentek, hogy telekom hálóból nem volt vele probléma. Szóval lehet éppen egy ilyen eszköz borult meg, vagy állították be rosszul. Szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
Egon
nagyúr
válasz dajkopali #105 üzenetére
nem, ha komoly a szándék, akkor nem lehet kivédeni - ma már különösen nem
Korábban még azt írtad, 1% körülire lehet szorítani a rendszer padlóra küldésének esélyét. Most akkor melyik? Mellesleg az, hogy nem kerül padlóra a rendszer (mert mondjuk a tűzfal szűri a szerverhez érkező kérések számát), nem jelenti azt, hogy a (valós) kérések kiszolgálhatók maradnának, ergo a végeredmény ugyanaz: nem elérhető a szerver.
de hát hol várhatnánk el a maximális technológiai felkészültséget és védelmet, ha nem a nemzeti szférában?
Azért a cinizmusnak is van határa. Az állami szféra úgy 20-30 éve másról sem szól, mint a spórolásról. Nagyon nem szívesen védem a jelenlegi bandát, de legalább van információbiztonsági törvény (ilyet - a minősített adatkezelést leszámítva - 20 évig senki másnak sem sikerült összehoznia), és talán valami megmozdult ebben a témakörben. Persze ettől még nem javul meg egycsapásra a helyzet, és ahogy fentebb írtam, igen nagy szórás tapasztalható az egyes állami intézmények körében.
-
dajkopali
addikt
nem, ha komoly a szándék, akkor nem lehet kivédeni - ma már különösen nem
ugyanakkor - bár nem vagyok szakember csak olvastam olyan írásokat, melyeket szakmabeliek erről írtak - nagyon sok megoldás létezik, melyek mind egy-egy aspektust tudnak kiszűrni, ezáltal mérséklik a hatásokat
és mindez nagyon drága és erőforrás-igényes
de hát hol várhatnánk el a maximális technológiai felkészültséget és védelmet, ha nem a nemzeti szférában? (jó, persze itt most csak egy-két olyan weboldalról volt szó, aminél ha leáll, a kutya sem veszi észre - de ez presztízskérdés)"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter
-
togvau
senior tag
szerintem a migráncsok voltak, akik mögött soros györgy állt, aki gyurcsány kottájából olvasott
hitler, sztálin, micro usb
-
bambano
titán
nekem is kérdés volt, hogy egy ddost hogy véd ki, mert azt általános helyzetben nem lehet.
viszont a kormányzati gerincnek nincs túl sok bejárata, tehát ebben a speciális esetben mégis van valamennyi esély.illetve arra van reális esély, hogy a gépek ne boruljanak fel, hanem a ddos végén maguktól újrainduljon a szolgáltatás.
-
gt7100
tag
válasz dajkopali #51 üzenetére
DDoS-t (nem DoS-t!) hogy védesz ki? Meglehet, hogy elavultak a technológiai ismereteim, de én még ott tartottam, hogy maximum sávszélesség növeléssel, kapacitás bővítéssel lehet ellenük védekezni.
Jó, itthon megteheted, hogy a magyaroknak szánt oldalakról hosszabb-rövidebb időre letiltod a külföldi IP-ket, akkor csak a magyar botnetekkel kell megküzdeni.ui: bocs, most jutottam csak el a későbbi hozzászólásokig.
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
válasz dajkopali #92 üzenetére
A könyvelőprogram pár havonta változik a folyton változó jogszabályok miatt Szóval maga a program nem 20 éves, csak a környezete.
Annó (~2002), amikor gazd infón képzésen könyvelést is tanultunk és gyakorlatban, gép előtt a máv informatikás könyvelő progit használtuk, már akkoriban baj volt a dos környezettel. Akkor jött ki a win változata és első hónapokban csak pár kísérletező kedvű ember használta. Minden vaja volt, instabil volt.
Pesze mindenképpen előnye volt, hogy nem kellett novell-es ipx-es hálózatot alávarázsolni és a nyomtatáshoz sem port átirányításos hekkek kellettek, mint a dos-os verzióhoz.
Inkább valami webes dolgot tudnék elképzelni. Számlázáshoz például sok jó megoldás van. A könyveléshez nem tudom, mik vannak manapság.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen egeret válasszak?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Micro Four Thirds
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Végre bemutatkozott a Google Pixel 4a
- Óra topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- További aktív témák...
- Xbox 360 Játékok
- Akció! Dell Latitude E5530 laptop (15,6/i5-G3/16GB/320HDD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Akció! Dell Latitude E6430 laptop (14/i5-G3/8GB/256SSD) -1 év garancia, 27 % számla
- Akció! Dell Latitude E6430 laptop (14/i5-G3/8GB/256SSD/AkkuX) - 1 év garancia, 27 % számla
- Wacom Cintiq 16 FHD (DTK-1660) digitalizáló tábla