- Elon Musk kezébe adnák az amerikai TikTokot
- Nem tetszik az EU-nak az új díj, amit az Apple a fejlesztők vállára tesz
- Egy hibás appfrissítés miatt távozott a vezérigazgató
- Csoportos keresetek tömegeit zúdítják a tech cégekre a britek, az Apple az első
- Kiderült, hogy miért nem viszik az NVIDIA új AI-chipjeit
- Vírusirtó topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Jön Trump, Zuckerberg és a Meta pedig 180 fokos fordulatot vett
- Synology NAS
- Nem tetszik az EU-nak az új díj, amit az Apple a fejlesztők vállára tesz
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Milyen routert?
- Google Chrome
- Proxmox VE
- Linux kezdőknek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Grodd
tag
válasz dajkopali #87 üzenetére
"a szerző azt írta, hogy az olyan informatikailag egyszerű feladatokat, mint pl. a könyvelés nem kéne összekötni az egyre fejlettebb - és egyre sebezhetőbb - operációs rendszerekkel, hiszen az alapfeladatok kiszolgálására az olyan egyszerű programok is képesek voltak, mint a DOS-ra épülők"
Bocs, de ez az egész eléggé bődületes baromságnak hangzik, a szerzővel szívesen elbeszélgetnék, látszik, hogy nem nagyon mozgott életében vállalati környezetben
1. A DOS-nál sebezhetőbb rendszert nem nagyon találsz.
2. Minél fejlettebb a rendszer, annál kevésbé sebezhető
3. Könyvelés, mint "egyszerű" feladat? Nem vagyok könyvelő ugyan, de ügyviteli rendszereket supportolok, jelenleg elsősorban Dynamics AX-et, de még azt se nevezném egyszerűnek, (pedig a Big 3 - SAP, Oracle, Dynamics AX) közül még a legegyszerűbb . Persze nem egy családi költségvetés elkészítését értem "könyvelés" alatt, de ahhoz se DOS lenne a járható út, hanem inkább egy egyszerű webes valami. Pl ez: LinkJa, és tartson a könyvelő az asztalán egy halom PC-t, egyet e könyvelésre, egyet Office-ra, egyet webre, egyet levelezésre, stb...
Múgy meg a könyvelőrendszerek szorosan integrálva vannak egy csomó egyéb alkalmazással (még ha nem is használunk ERP-t, akkor is. A leírt módon eléggé bajos lenne a kommunikáció az alkalmazások között. A könyvelés elsődleges célja ugye a reporting, az, hogy működne?
"minél egyszerűbb egy ilyen szoftver, annál kevésbé sebezhető, hiszen könnyű átlátni a struktúráját"
Ez nettó hülyeség. Különben meg minél könnyebb átlátni a struktúráját, annál könnyebb rajta fogást találni
Lehet, hogy baltával is könnyű felvágni a fahasábot, de az nem azt jelenti, hogy megfontolandó lenne azzal nekiállni ezer köbméter fának. Sőt, valójában egynek se nagyon...
A szerző érvelése ezermillió sebből vérzik, szerintem csak unalmában kitalált valami meghökkentő dolgot, és megpróbálta utána vért izzadva alátámasztani (szemmel láthatóan kevés sikerrel)
-
Snoop-y
veterán
válasz dajkopali #105 üzenetére
Az a baj hogy nem megoldasokat vesznek hanem nekiallnak szarbol varat epiteni lasd penztargep ugy:
Piripocs BT altal gyartott penztargep mindenben leverte a samsung penztargepet holott elobbi 3 hete foglalkozik ezzel utobbinak meg evtizedes tapasztalata van.
Seems legit...
DDOS elleni megoldasokat nem a kormanynak kellene epiteni majd haverokkal hanem ott hostolni ahol erre fel vannak keszulve...
Amig nem gyogyul ki Mo ebbol a panama mizeriabol addig ez lesz sajnos
New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need
-
Egon
nagyúr
válasz dajkopali #105 üzenetére
nem, ha komoly a szándék, akkor nem lehet kivédeni - ma már különösen nem
Korábban még azt írtad, 1% körülire lehet szorítani a rendszer padlóra küldésének esélyét. Most akkor melyik? Mellesleg az, hogy nem kerül padlóra a rendszer (mert mondjuk a tűzfal szűri a szerverhez érkező kérések számát), nem jelenti azt, hogy a (valós) kérések kiszolgálhatók maradnának, ergo a végeredmény ugyanaz: nem elérhető a szerver.
de hát hol várhatnánk el a maximális technológiai felkészültséget és védelmet, ha nem a nemzeti szférában?
Azért a cinizmusnak is van határa. Az állami szféra úgy 20-30 éve másról sem szól, mint a spórolásról. Nagyon nem szívesen védem a jelenlegi bandát, de legalább van információbiztonsági törvény (ilyet - a minősített adatkezelést leszámítva - 20 évig senki másnak sem sikerült összehoznia), és talán valami megmozdult ebben a témakörben. Persze ettől még nem javul meg egycsapásra a helyzet, és ahogy fentebb írtam, igen nagy szórás tapasztalható az egyes állami intézmények körében.
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
gt7100
tag
válasz dajkopali #51 üzenetére
DDoS-t (nem DoS-t!) hogy védesz ki? Meglehet, hogy elavultak a technológiai ismereteim, de én még ott tartottam, hogy maximum sávszélesség növeléssel, kapacitás bővítéssel lehet ellenük védekezni.
Jó, itthon megteheted, hogy a magyaroknak szánt oldalakról hosszabb-rövidebb időre letiltod a külföldi IP-ket, akkor csak a magyar botnetekkel kell megküzdeni.ui: bocs, most jutottam csak el a későbbi hozzászólásokig.
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
válasz dajkopali #92 üzenetére
A könyvelőprogram pár havonta változik a folyton változó jogszabályok miatt Szóval maga a program nem 20 éves, csak a környezete.
Annó (~2002), amikor gazd infón képzésen könyvelést is tanultunk és gyakorlatban, gép előtt a máv informatikás könyvelő progit használtuk, már akkoriban baj volt a dos környezettel. Akkor jött ki a win változata és első hónapokban csak pár kísérletező kedvű ember használta. Minden vaja volt, instabil volt.
Pesze mindenképpen előnye volt, hogy nem kellett novell-es ipx-es hálózatot alávarázsolni és a nyomtatáshoz sem port átirányításos hekkek kellettek, mint a dos-os verzióhoz.
Inkább valami webes dolgot tudnék elképzelni. Számlázáshoz például sok jó megoldás van. A könyveléshez nem tudom, mik vannak manapság.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
válasz dajkopali #95 üzenetére
akkor kérdezd már meg tőle, hogy egy számlára hogyan, milyen karaktersorozattal kell ráírni, hogy kisadózó
meg mi egy számla teljesítési dátuma, ha folyamatosan nyújtott szolgáltatás havi számlájáról beszélsz, a számla kiállítási dátuma hó közepe, a teljesítési dátuma és a fizetési határidő hó vége
meg hogy vonatkozik-e a számlázó rendszerre az önkormányzati feltételrendszer, ha havi kettő, fix tételt számláz kiha szerintetek ezek egyszerű kérdések, akkor én bevonulok egy tibeti kolostorba...
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
bambano
titán
ha egy cikknek a bevezetőjében azt olvasod, hogy a könyvelés egyszerű alapfeladat, ne olvasd tovább, mert nem érdemes
és itt most nem csak a könyvelés számviteli részére gondolok. az általam ismert könyvelőprogramok akkora szemétdombok, hogy a csimborasszónak kisebbségi érzése van mellettük.
"én nem tudom, hogy ez működőképes lenne-e, de érdemes elgondolkodni rajta": abban egyetértünk, hogy a könyvelésen érdemes lenne elgondolkodni, úgy számviteli szempontból, mint informatikai szempontból. ezt soha senki nem meri majd megtenni, mert az derülne ki, hogy az egészet úgy, ahogy van, tokkal-vonóval ki kellene hajítani a fenébe és egyszer valakinek rendesen újra kellene csinálnia nulláról. A kettős könyvelés még mindig azon a többszáz éves elven alapszik, amit akkor vezettek be, amikor papíron, scsotival könyveltek. az a kb. kétszáz év, aminek a végén megjelentek a számítógépek, úgy elröppent a "könyveléstudomány" fölött, hogy még a pókhálót se rezzentette meg.
utána pedig kivinném az összes programozót, aki könyvelő programokat ír, a szénbányába, hogy egy kicsit gyakorlatozzanak, majd közölném velük, hogyha olyan tapló módon programozol, mint amit a programjaidból látok, ezzel a nagy szívlapáttal leszel tarkón vágva.
ezután fognám az összes politikust, kezdve azzal, aki szerint a személyi szám általános használata adatvédelmi problémákat okoz, és minden reggel megitatnék velük annyi sört, amennyi egy mostani bevallásra fér. biztos vagyok benne, hogy csak az első néhány nap élveznék. Az öreg Henrik is utálta mindig ugyanazt a királynőt...
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Snoop-y
veterán
válasz dajkopali #89 üzenetére
Nagyobb a hibalehetoseg. Egy adott dolgot egyfelekeppen csinalunk.
Ezekben akkor van/lehet kulonbseg ha pl kulonbozo cegek lettek egybe integralva es atmenetileg igy van megoldva. Na erre szoktam milliokat/milliardokat eltapsolni hogy egysegesitve legyen.
Lasd Magyar Telekom...New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need
-
Snoop-y
veterán
Amit mondasz annak a micike bt -nel van/lehet ertelme.
Enterprise kornyezetben ez mar nem allja meg a helyet. Ossze kell kotni mas programokkal adatbazisokba menteni azokbol betolteni. Mindezt auditalva.
New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need
-
azbest
félisten
válasz dajkopali #49 üzenetére
egyébként a kommentár nélküli közlés kapcsán, lehet érdemes lenne valamilyen formázást vagy keretet tenni rá, hogy idézetnek hasson. Így folyó szövegként kevésbé látszik, hogy nem saját fogalmazás. Lehet inkább módosítás nélkül megjegyzéssel lenne szerencsésebb
Ilyesmire gondoltam, hogy
A kormányzati híradást az IT café módosítás nélkül közli:
"bla bla"
Vagy ha nem dőlt, akkor valami más kiemeléssel, hogy idézet.
szerk, minjárt jobban mutat
szerk2: remélem sms-t is fognak küldeni, hogy
"ha nem érik el a kormányzati oldalt, kérjük száljanak át másik számítógépbe" - belügyminisztérium[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Konica Minolta Bizhub C227 fénymásoló
- Yamaha NS-555 hangfalpár + opcionális HiFi - házimozi cuccok
- Lenovo ThinkCentre M93p SFF PC, Quad Core i5-4570 CPU, 8 GB DDR3 RAM
- Lenovo ThinkCentre M83 SFF PC, Quad Core i5-4590 CPU, 8 GB DDR3 RAM
- Lenovo ThinkCentre E73 SFF PC, Quad Core i5-4460 CPU, 8 GB DDR3 RAM