- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tigerclaw
nagyúr
Ha bírják pénzzel, hogy 5 évente jön egy next G, akkor hajrá, de az már most is látszik, hogy nem sietik el a hálózatfejlesztést, hiszen rengeteg helyen nincs 3G sem, vagy mondjuk telefonálni sem lehet. Már ők is csak ott fejlesztenek, ahol jobban megtérül. Olcsóbb kamu lefedettségi térképeket gyártani, mint ténylegesen fejleszteni.
Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.
-
Tigerclaw
nagyúr
Arra tippelek, hogy nem fognak kézzel-lábbal kapkodni a cégek, hogy az 5G-s hálózatnak nagy lefedettsége legyen. Valószínűleg csak oda tervezik, ahol kifejezetten szükség van rá, tehát zsúfolt nagyváros legzsúfoltabb helyeire. Nagyon sűrűn kell majd sugárzókat telepíteni, sok helyen talán épületeken belül is többet és ezekhez szükség lesz áramellátásra és uplink csatornára is. Rengetegbe fog kerülni lefedni 5G-vel egy-egy területet.
Amúgy nem is tudom, hogy miért ugranak be a szolgáltatók a gyártók által gerjesztett szükségtelen sűrűségű hálózat upgrade-kbe. Elköltenek egy rahedli pénzt a 3G-re, majd pár év múlva a 4G-re és már az 5G-ben gondolkodnak, mikor a meglévő hálózatra sincs fizetőképes kereslet és igény.
Az meg sajnos természetes, hogy a mobilszolgáltatók folyamatosan kamuznak a 2G, 3G, 4G lefedettséggel. Az 5G sem lesz kivétel. Nincs hatóság aki ezt rendesen és pártatlanul ellenőrizze, így azt mondhatnak amit akarnak.
Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.
-
TaS1kaaa
tag
Örülök ha az épületeken belül van 3G Berlinben, pff ... 5G ugyanmár
-
fornettisuti
veterán
(tervezett)szabvány van, amit az egész világon elfogadtak.
Egyszerre fejlesztik. 1ms késleltetést is ki lehet hozni belőle, ez lenne igazából a lényege, nem a hálózati sebesség.iPhone 13 - Apple Watch Series 7 - LG 65” QNED - Ryzen7 5800X - MSI RTX 3070 - 32GB Kingston HyperX Predator - 34" Iiyama - Redragon Surara Pro - A4Tech X7 - Voopoo Argus MT - Voopoo Argus Pod
-
<Lacy85>
addikt
válasz aprokaroka87 #46 üzenetére
Nyilván vannak olyan helyek, ahol sokkal jobban le van terhelve a háló, és sokkal rosszabb a sávszélesség. Ezzel nem is vitáztam.
Nálunk baromi jó a mobilnet. Ezért használom.5G-nél meg a fene tudja, mi lesz. Először legyen egyáltalán elérhető, addig felesleges a felhasználásán agyalni.
-
Tigerclaw
nagyúr
A mobilnet sávszélességen kb. olyan vitatkozni, mint ha nem hinném el hogy máshol esik az eső, mivel kinéztem az ablakon és itt süt a nap. Gondolom vannak stabilan leterhelt cellák és stabilan alig terhelt cellák minden mobilszolgáltatónál, nem beszélve arról, hogy ki milyen messze van a saját cellájától épp.
A tornyoknál is van amelyik optikával van megtáplálva, és van amelyik csak mikro-val.
Most nálunk nem is látszik, hogy a várható igényhez képest milyen az elérhető kapacitás, mert a nagyon magas mobilnet díjak és az alacsony bérek miatt csak a lakosság töredéke mobilnetezik és aki igen, az is alig használja ki a lehetőségeket a az alacsony havi adatkorlát miatt.
-
aprokaroka87
nagyúr
Akik megkapják a gyakorlati maxot amit ott tud a hálozatot,azok örülnek.
Akik nem, azok meg nem azok meg nem.Viszont 5G hálozat esetén könnyen lehet hogy a kritikus dolgok,pl okosatutó,okoskerékpár...ilyenek fognak prioritást kapni.
Nyilván oda nem kell a nagysebbeségű adatátvitel.
inkább a 2-3 msec latency lesz az elvárás.Egyébként ha mondjuk 4-500 mbit/sec et tud maximum gyakorlati szinten terhelés esetén már nagyon jó lesz.
-
<Lacy85>
addikt
válasz aprokaroka87 #41 üzenetére
Én azt nem értem, miért olyan hihetetlen, hogy itt nincs leterhelve a háló, és tök jó a sávszél?
Ha tényleg gáz lenne, akkor nem azt kamuznám, hogy jó, hanem lemondanám a francba...[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Tigerclaw #42 üzenetére
Európában ezt én egységesnek nevezném.
"Nem is értem, hogy már a 3 és 4G szabványosítása során miért kellett szétszabdalni az egész hálózatot. Remélem itt 3,7GHz lesz mindenhol..."
Mivel nem frekvenciahasználati vákumba estek be a mobil frekvenciák, hanem már használták, szabályozták az országok maguknak így-úgy, és azóta sem volt globális tabula rasa.
-
Tigerclaw
nagyúr
Vajon itt is teljesen heterogén lesz a frekvenciák használata országonként, ahelyett, hogy homogén egységes lenne? Nem is értem, hogy már a 3 és 4G szabványosítása során miért kellett szétszabdalni az egész hálózatot. Remélem itt 3,7GHz lesz mindenhol...
Beírtam a keresőbe és persze hogy nem lesz egységes:
5G lower bands:
Europe 3400 – 3800 MHz (awarding trial licenses)
China 3300 – 3600 MHz (ongoing trial), 4400 – 4500 MHz, 4800 – 4990 MHz
Japan 3600 – 4200 MHz and 4400-4900 MHz
Korea 3400 – 3700 MHz
USA 3100 – 3550 MHz (and 3700 – 4200 MHz)5G higher bands:
USA: 27.5 – 28.35 GHz and 37 – 40 GHz pre-commercial deployments in 2018
Korea: 26.5 – 29.5 GHz trials in 2018 and commercial deployments in 2019
Japan: 27.5 – 28.28 GHz trials planned from 2017 and potentially commercial deployments in 2020
China: Focusing on 24.25 – 27.5 GHz and 37 – 43.5 GHz studies
Sweden: 26.5 – 27.5 GHz awarding trial licenses for use in 2018 and onwards
EU: 24.25 – 27.5 GHz for commercial deployments from 2020Legalább az EU-n belül döntenének egy frekvencia mellett.
Amúgy vajon kinek jó az hogy nem egységes a rendszer?
-
akom
őstag
válasz aprokaroka87 #33 üzenetére
Szóval egy olyan helyen vagy ahol van okos TV, de nincs vezetékes internet? Mindez egy városban? Véleményem szerint eléggé vékony réteg fogja ezt így használni...
[ Szerkesztve ]
-
aprokaroka87
nagyúr
Mondok egy példát te bekapcsolod az okostelefonon azért a mobilnetet hogy pl használd az okostévén vagy a laptopon.
Senki nem mondja hogy 4K videót egy mobilon kell nézni.
Ott is tudod...
Mobilinternet nem azt jelenti hogy mobiltelefonra van, hanem inkább hordozható internet
[ Szerkesztve ]
-
akom
őstag
válasz aprokaroka87 #31 üzenetére
Ehhez csak annyit tudnék hozzáfűzni, hogy mobilhálózatról beszélünk. Mi értelme van mobil eszközökön a 4-8-12K minőségnek?
-
aprokaroka87
nagyúr
A vezetékes kiépitése viszont tudomásom szerint sokkal drágább.
Nyilván az egész attól függ majd hogy hogy oldják meg.
Mert ahogy olvasgatom az 5G-t úgy tervezik hogy az már lényegében egy végleges valami lesz.
Lehet 5.5G még lesz.
De nyilván nem fog minden happy lenni...eleve több eszköz fogja majd használni...most 4k van, de majd jön 8K is...majd valamikor esetleg a 12K is.
A VR-hez is kell majd.
Ezt a hálozatot nem 5-10 akarják tervezni...hanem mondjuk 30-50-re.Csak mint irtam...az nem lesz mindegy hogy extrém terhelés esetén hogy fog viselkedni a hálozat.
-
Stanlee
őstag
válasz aprokaroka87 #17 üzenetére
Nemetorszagban az ipari termeloknek valami szovetsege a BNA-nal mar jelezte, hogy az ipari letesitmenyekben a nagy telko szolgaltatoktol fuggetlenul akarnak majd sajat 5G halozatot kiepiteni, mert a jelenlegi ratyi 4G lefedettseg miatt nem akarnak a telkoktol fuggeni. En nem emlekszem arra, hogy barmelyik uj rendszer bevezetesekor mar ilyen korai fazisban jott volna ennyire eros allasfoglalas a telkokkal szemben.
Gondolom sokakban benne van az, hogy videki telephelyeken mobillal sem lehet telefonalni, ha meg kered a szolgaltatotol, hogy rakjon le egy mini cellat, azert tobb szaz eurot elker havonta, es a mar meglevo netkapcsolaton keresztul a normal dijakert telefonlahatnak az alkalmazottak a mobiljukon.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
aprokaroka87
nagyúr
Nem tudni...de ugyebár az 5G-t úgy tervezik hogy sokkal több mindenféle eszköz tudjon hozzá csatlakozni majd.
Szerinted melyik fog majd prioritást élvezni?
Pl forgalomirányitási rendszerek vagy az hogy te le töltsd amit akarsz?
Nem lepődnék meg ha az ipari az esetleges ipari felhasználás majd elszívja az egész kapacitás jórészét
[ Szerkesztve ]
-
akom
őstag
válasz aprokaroka87 #15 üzenetére
Extrém terhelés esetén lehet az 1 Mbit/s is nem?
Akkor miről beszélsz? -
aprokaroka87
nagyúr
Szerinted majd mindenkinek 2gbit/sec lesz a max sávszél?
Örülni lehet ha terhelés esetén 3-400 mbit/sec lesz.
Amit max a letöltés és a 4K stream tud kihasználni.
Letöltéssel valóban eltudod használni pár perc alatt az 1gb-ot ha megkapja a max sávszélt....de úgysem az lesz.
Itt az lesz a kérdés hogy az extrém terhelést hogy fogja birni...de nem bizok én ebben.
[ Szerkesztve ]
-
joey04
titán
Reméljük hamar terjedni fog, sok problémára megoldás lesz.
-
erer1000
őstag
jól emlékszem hogy még nincs is teljesen kész szabvány az 5G-re?
mert akkor így elég jó volt ez tesó.vagy így próbálnak előnyt kovácsolni hogy nekünk má ez itt van, legyen ez a szabvány. és elfogadják, ők meg már alapból előnybe indulnak , mert már tornyaik vannak és lefedettség, mire az első készülékek jönnek
értem én, értem
M5A99X-EVO R2.0 , 1050Ti, 4x8GB 1960MHz , FX 8350@4,4GHz, 1x3TB+2x1TB HDD, 120GB+480GB+1TB SSD || HP Pavilion 15-CX0000NH
-
<Lacy85>
addikt
Egyrészt már most is vannak korlátlan netcsomagok kb. fillérekért nálunk is, másrészt vannak már több 100GB-os otthoni mobilnet csomagok is, amik valószínűleg nőni fognak, harmadrészt meg pl. a Telekom is csinál már olyat, hogy ahol nagyon szar a vezetékes hálózat, ott 4G-vel gyorsítja az otthoni vezetékes netet. Szóval lassan el kellene felejteni ezt az 1GB-os agymenést
[ Szerkesztve ]
-
fairi
addikt
Majd az akkumulatár időnek ez milyen jót fog tenni. Mesh-ként már a mbit teljesítmény se biztos olyan jó lesz, késleltetés hogyan változik.
4G lefedettség is sok helyen meglepően rossz. pl Németország 59%. El se tudom képzelni ez az 5G-nél hogy fog alakulni, max tényleg nagyobb városok. Falu marad jó esetben valami gyengébb 4g-nél.
-
bambano
titán
"Az 5G több mint a következő generációs kommunikációs szabvány; az 5G a jövő távközlési szabványa, amely egyesíteni fogja a mobil és vezetékes kommunikációt – vélik a Telekomnál.": ekkora emeletes baromságot hogy bírt kipréselni magából...
meg azt is úgy elképzeltem, ahogy a pesti forgalomirányító lámpák vezérlését átrakják a már létező vezetékes hálózatról 5gre...
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
fairi
addikt
"3.7 gigahertz frekvenciaspektrum"
jól sejtem, hogy egy terület lefedéséhez rengeteg bázisállomásra lesz szükség?
Így az 5G joformán csak a városok és fontosabbterületek kiváltsága lesz nagyon sokáig. Így nézve az LTE nem tudja leváltani, csak bizonyos helyeken kiegészíteni. -
akom
őstag
Király! Így az 1GB-os adatkorlátot 4s alatt ki lehet végezni.
De arra is jó lesz hogy 5"-os HD kijelzős mobilokon azt a rengeteg 4K tartalmakat élvezhessük. -
bambano
titán
bingóóóóó
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Path of Exile 2
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Windows 11
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- iPhone topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Digitális Állampolgárság Program
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- További aktív témák...
- SteelSeries Arctis Nova 1 Gamer Fejhallgató /// Újszerű // Számla + Garancia
- Logitech G335 vezetékes fejhallgató /// Újszerű // Számla + Garancia
- AKG Harman K72 Dj fejhallgató // Újszerű // Számla + Garancia
- Logitech G935 Vezeték Nélküli Fejhallgató /// Újszerű // Számla + Garancia
- Sennheiser Epos GSP 370 Gaming fejhallgató // Számla+Garancia //
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest