Európa első 5G-s antennái már működnek Berlinben

Az 5G-s New Radio kapcsolat 2 gigabit/s átviteli sebességet kínál: kiemelkedően nagy felbontású, élő videójel-átvitel 5G-n keresztül.

A Deutsche Telekom bejelentette, hogy  a Berlinben felállított berendezések Európa első olyan antennái, melyek élő 5G kapcsolatot hoznak létre, valós beállításokkal. A szabványosítás előtti, ún. pre-standard 5G New Radio (5G NR) révén a hálózat 2 gigabit/s átviteli sebességet is el tud érni három milliszekundumos késleltetéssel, mindezt a Berlin Schöneberg kerületében működő kereskedelmi hálózaton. Az 5G legfontosabb előnyei a nagy adatátvitel és rövid reakcióidő, ami új és egyre izgalmasabb alkalmazások fejlesztését teszi lehetővé.

„Élőben mutatjuk be az 5G-t itt, Berlin kellős közepén, nem pedig laboratóriumi körülmények között. Döntő fontosságú lépés ez az 5G fejlesztése során, a 2020-ra tervezett globális bevezetés előtt” –  mondta el Claudia Nemat, a Deutsche Telekom technológiáért és innovációért felelős vezetője. „Amikor minden mindennel összekapcsolódik majd, az ügyfeleknek magas teljesítményű, megbízható és biztonságos hálózatra lesz szükségük. Az 5G az ipari alkalmazások fejlesztésére is óriási hatással lesz, ott is nélkülözhetetlenné válik. Mi készen állunk az 5G-re.”

A következő kommunikációs szabvány

Az 5G több mint a következő generációs kommunikációs szabvány; az 5G a jövő távközlési szabványa, amely egyesíteni fogja a mobil és vezetékes kommunikációt – vélik a Telekomnál. Az új hálózati architektúra és hálózattervezés szintén fontos szerepet fog kapni. Az 5G hálózatokat szoftveresen fogják végponttól végpontig (end-to-end) irányítani és programozni. Ez megteremti a számos különböző szolgáltatáshoz szükséges platformot is.

Az 5G New Radio – az új 5G rádiós interfész – a 4G/LTE technológia fejlődésével párhuzamosan fejlődik, azaz a kettő együtt tölt be fontos szerepet a kommunikáció fejlesztésében. Az 5G NR technológia legnagyobb előnye a megnövelt kapacitás és adatátvitel, amit fejlett antennatechnikai megoldásokkal érnek el. A Massive Mimo, (multiple input/multiple output) megoldással növelik az antennák számát a bázisállomásokon és az előfizetői végberendezésekben is, ami a frekvenciaspektrum sokkal hatékonyabb kihasználása révén képes növelni a hálózati kapacitást.

A vállalat a 3.7 gigahertz frekvenciaspektrumot használja a Huawei készülékekkel kiépített rendszerében Berlinben.

A 5G szabványosítás előtti rendszere szolgál a berlini hálózat technikai alapjául. Ennek értelmében a Huawei berendezések specifikációi követik az 5G New Radio szabványra vonatkozó globális 3GPP specifikációs folyamatokat. A rendszer specifikációit  várhatóan 2017 decemberére véglegesítik a 3GPP-vel.

A Deutsche Telekom kísérleteket folytat az 5G ipari alkalmazások terén is a hamburgi kikötőben. A cél az 5G hálózat képessé tétele a kikötő területén jelentkező szerteágazó elvárások kielégítésére. Az 5G első alkalmazási területei között szerepelnek a forgalomirányítási adatok, valamint a közlekedési lámpák megbízható irányítása és felügyelete, környezetvédelmi szempontok figyelembe vételével. Ez lehetővé teszi a kikötő jövőbeli növekedését támogató digitális átalakulást.

Azóta történt

Előzmények