Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
válasz
cinemazealot #102 üzenetére
miután a kapcsolat végponttól végpontig titkosított, így a caching proxy semmit nem figyel, mert a kapcsolat számára is titkos. tehát https-t csak connect metódussal lehet proxyzni, az meg cachelésre nem jó.
-
sequator
senior tag
Nyilván lehet rosszul is csinálni.
Az előzetes tárgyfelvételi időszak lényege elvileg, hogy a tanszékek lássák az igényeket, ezért nincs értelme semmilyen korlátozásnak (legalábbis igen kevésnek, pl maximálisan felvehető kurzusok száma, vagy kreditértéke). Ez alapján a tanszékek látják az igényeket és ahhoz igazíthatják a kurzusmeghirdetéseket (létszámok, új kurzusok, stb.)
Nincs semmi bizonytalanság, a rangsorpontokat és a helyezését a hallgató látja, így előre tud tervezni. Akkor veszi fel a tárgyait amikor, akarja, nincs adott időben gép elé kényszerítve (a rangsorolásban nem számít a tárgyfelvétel pontos időpontja). A rangsorolás elsősorban a mintatanterv szerinti előrehaladást támogatja, hogy mielőbb végezni tudjon minden hallgató. Így akár félévekre előre is tud tervezni.
Ha többet vettél fel, akkor vagy mindegyik adott típus szabválról ledobnak, vagy random három marad.
Na ez a bizonytalansági tényező.sautia
-
Khan13
senior tag
Óbudán, legalábbis a NIK-en, de gondolom a többi karon is ez úgy működik, hogy az előzetes tárgyfelvételi időszakban is ellenőriznek mindent, és korlátozott az egyszerre bejelentkezők száma. A szabválokból és szakmai szabválokból 3-3 darabra van korlátozva a felvehető mennyiség, a rendes felvételi időszakban bármennyit lehet. Ha többet vettél fel, akkor vagy mindegyik adott típus szabválról ledobnak, vagy random három marad. Na meg ahogy már írták, a karok egy-egy nap különbséggel kezdenek, random sorrendben.
Amit leírtál, az terhelési szempontból talán jó, de a diákok szempontjából hatalmas bizonytalansági tényező.
-
sequator
senior tag
válasz
E.Kaufmann #96 üzenetére
A 3 fázisú tárgyfelvétel során ez pont így is működik:
- előzetes jelentkezés idején nincs előfeltétel (továbbiakban EF) ellenőrzés,
- előzetes szakasz végén EF ellenőrzés, ekkor törlik az EF sértő tárgyfelvételeket,
- rangsorolás idején továbbra sincs EF ellenőrzés és naponta-kétnaponta éjszakánként fut EF ellenőrzés és megy rangsorolás állásáról tájékoztatás a hallgatóknak,
- rangsorolás vágása során EF sértések törlése ismét (több körben, mert rangsor miatt törölt tárgyfelvétel is okozhat utána gyenge EF sértést)
- versenyjelentkezés során már teljes Ef ellenőrzés.Ezért lehet a teljesítményigényes versenyjelentkezési szakaszra minimálisra csökkenteni a kötelező/kötelezően választható tárgyakra pályázó hallgatói létszámot.
-
bambano
titán
válasz
cinemazealot #93 üzenetére
bocs, cachelés alatt én a külön szerveren futó proxyt értettem.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
E.Kaufmann #96 üzenetére
Esetleg nem kellene éjjelig várni, elég lenne nyugisabb időszakokban kisebb csoportokban futtatni az ellenőrzéseket, és ha megnő a terhelés, akkor mihelyt lefutott egy csoport ellenőrzése, többet már nem vizsgálna, amíg megint nyugi nem lesz.
-
E.Kaufmann
veterán
Lehet úgy kéne, hogy mindenki felvehet mindent valami köztes fázisba, esetleg a létszámkorlátot figyelembe véve, éjjel meg lefutnának az ellenőrzések, és akinek nincs előfeltétele arra a tárgyra, annak a jelentkezése ki lesz baszcsizva (e-mail értesítő) , a többieké meg meg lesz erősítve (dettó egy visszaigazolást).
-
sequator
senior tag
A legtöbb baj a gyenge és párhuzamos előfeltételek ellenőrzésével van, azokat nem tudod előre ellenőrizni. Ezért muszáj, hogy előfeltétel ellenőrzés mindenképpen fusson a tárgyfelvételekor. Persze a előzetes-rangsorolásos-versenyjelentkezés 3 szakaszra osztott tárgyfelvétel során ezt is lehet a rangsorolásos szakasz végén megtenni. Ha jól vannak megcsinálva a tantervek, akkor a versenyjelentkezéses szakaszra már jóval kevesebb hallgatónak és az előrehaladásukhoz kevésbé fontos tárgyaknak szabad maradnia.
sautia
-
Petyyyyy
addikt
Pedig minden évben kiküldték a levelet még tárgyfelvétel előtt, hogy fel van készítve a bazi terhelésre és tökéletesen működik, nem fog berogyni a megemelkedett terhelés alatt sem... #yeizom
Ofkorsz minden évben szívás volt. -
cinemazealot
addikt
Az ugyanúgy vezérelhető response header-ekkel, mint HTTP esetén.
-
Heh, már megint buzzwordök?
Minden oldal webapplikáció, ami dinamikus. Vagy nálad mi számít annak? Vastagkliens? A neptun az, bár ott a vastag nem UX, hanem lassító tényezőt jelent.
Az adatforgalom csökkentésére ott a HTTP cachelés, localstorage meg az AJAX. Kész, meg is vagyunk. Ami fontosabb ennél az a backend, azaz az adatbázis. Nagy rendszereknél szinte mindig ez a szűk keresztmetszet. Nem is értem, miért erőltetik ezt a több web-szerveres dolgot a neptunnál. Nálunk a Pannon Egyetemen volt ilyen próbálkozás, semmit nem ért, szóval biztos nem az a szűk keresztmetszet.
-
Khan13
senior tag
Nekem Windowsos telefonon egy régi, nem minden funkciót implementáló, viszont hibátlanul és gyorsan működő alkalmazás van. Furcsa, hogy a többi platformon problémás, feltételezném, hogy legalább azokra megerőltetik magukat.
Amúgy NIK-en volt már Neptunt érintő szakdolgozat, ki lehetne adni a mobil alkalmazás lefejlesztését is. Tökéletes ingyen munka.(#53) cinemazealot:Igen, egy renden reszponzív felület az említett optimalizációkkal jobb lenne, és olcsóbb karbantartani. Az appoknak az lehetne az előnye, hogy pár dolgoz megnézhess online, pl. órarend, egyenleg, üzenetek, stb. De persze ilyet nem lehet (legalábbis Windowson).
-
borg25
senior tag
15 éve is lassú volt, azóta Moore törvénye szerint csak 10x kellett volna megduplázódnia a teljesítmények, az ugye 1024-es szorzó.
Egy retardált hülyének is sikerült volna ennyi idő alatt megoldania a problémát.Csak annyit tennék hozzá mindenkinek aki a felsőoktatásban tanul, ne keseredjen. Ha államigazgatásba, vagy állami tulajdonú vállalathoz kerül, majd találkozhat a cég másik siker termékével a Poszeidon iktatási rendszerrel. Az nem csak lassú, de még körülményes is, nehéz megérteni a logikáját. Annak a kinyírásához nem kell tömeges bejelentkezés és tantárgyfelvétel. Elég ha futtatsz egy értelmes lekérdezést, hogy mondja meg kinél milyen irat van. Ott is az volt a gond, hogy az adatbázis nincs felkészítve olyan apróságokra, hogy egy évben iktathatnak 100000 ügyiratot, mindegyik állhat 3-4 iratból, ami lehet itt-is ott is. Ugyan már, ilyen hatalmas adattal ki foglalkozna, főleg államigazgatásban?
-
Lortech
addikt
A forgalom önmagában semmi, nem drága, itt nem azon kell valószínűleg spórolni, nem hiszem, hogy a hálózat a szűk keresztmetszet. A dinamikus tartalom előállítása inkább a költséges (pl. db tranzakció miatt), már ami nem cache-elhető loadbalanceren például.
Weben sem kell minden interakcióért szerverhez fordulni, ilyen szempontból működhet egy webes megoldás (pl. SPA) is 99%-ig úgy, mint egy natív mobil kliens. Ha friss adat kell (API hívás), akkor az kell, függetlenül attól hogy mobilon vagyunk vagy weben, ezen nem lehet spórolni. -
nemlehet
őstag
válasz
E.Kaufmann #83 üzenetére
Mondjuk én ezzel nem feltétlenül látok problémát. Legalább a titkárnő vagy a tanársegéd megtanulja normálisan használni a felületet. Nálunk azért volt olyan prof (meghalt már szegény) aki annyira rövidlátó volt, hogy még brutális szemüveggel is kb 5 centire kellet hajoljon a monitorhoz.
Persze ez nem reprezentatív, de a legkevesebb probléma ott volt a jegyekkel ahol a prof kijavította a ZH-kat aztán odaadta a stócot a segédnek vagy adminisztrátornak, hogy írd be. Ellenben amikor a 70 éves öregek kezdtek kavirnyálni előfordultak olyanok, hogy hopp 10 sorral elcsúsztak a jegyek aztán 4-es helyett karót kaptál...
-
L3zl13
nagyúr
Úgy tippre a tanulók >99%-ánál nem az utolsó 5 percben változik az előfeltételek állapota. Ezeket előre le lehetne generálni. + Amikor változás van egy adott tanuló státuszában annak csak a saját előfeltétel adatait kellene updatelnie az előre legenerált cache-ben. Ebben semmi bonyolult nincs, mindig az aktuális állapotot mutatná és mégsem kéne újravizsgálni minden feltételt a minden egyes tárgyra jelentkezésnél/tanuló.
-
Male
nagyúr
Ezt ne is mond... egyik évben kaptam levelet, hogy nem teljesítettem a kreditszűrőt (tantárgy részét), ugyhogy pápá... kiderült, hogy az egyik vizsgám eredményét egyszerűen nem írták be a Neptunba... szerencsére a titkárnő a tanszéken megtalálta egy lapra felfirkálva ( az indexemben benne volt, de az nem ér semmit )... csoda, hogy nem úgy viszonyulnak ehhez az oktatók, hogy majd ő megjegyzi kinek hányast adott...
Keresgélsz a tárgyak között, rájuk kattintgatsz... nem hinném, hogy közben változna meg, hogy eddig mikből van meg a vizsgád
-
yves
csendes tag
előre pontosan lehet tudni, hogy kinek-milyen tárgyhoz van meg az előfeltétele már... tehát ezeket simán előre le lehet generálni minden diáknak, ha már el akarják osztani a terhelést időben.
Tisztelt Hallgató! igaz, hogy Ön befizette a tandíját már 5 teljes perce, és az oktatója is beírta nagy nehezen a jegyet az előző féléves tárgyból, tehát jogosult lenne tárgyakat felvenni, de sajnos a program majd csak holnapra fogja újra megnézni, hogy Ön vehet-e fel tárgyakat, addig sajnos IJ van.
Kétségkívül ez is segítene a terheléselosztásban...
-
yves
csendes tag
Mázlipont az ETR-ben (is) volt.
NEM számít bele az összpontszámba, hanem csak a rendes pontszám egyezősége esetén számít, hogy kinek magasabb a "mázlipontja", Ugye a B lehetőség, hogy egyikük sem jutna be ilyen esetben a kurzusra, ami főleg szemétség, a C meg hogy mindegyik bejut, de nincs elég szék a teremben. -
nemlehet
őstag
Ez nekem egy kicsit sántít. A Berkeley-n kb 37-40k hallgató van, a BME-en meg kb 25.000. Az Óbudai hasonló méretű, a Corvinus 17k. Szóval csak a hallgatók száma alapján nem igaz amit mondtak neked.
Persze az lehet, hogy a Berkeley egy karán van annyi pénz mint itt az egész felsőoktatásban. (bár ezt se hinném).
-
sequator
senior tag
Nem is a méret a probléma, hanem a széttöredezett struktúra és szabályzati háttér. Ezerféle képzés, legalább ennyiféle szabályzat, eljárásrend (ha van egyáltalán). A berkeley-n egy kisebb karnak feltehetőleg egységes szabályrendszere van, így arra nagyságrendekkel könnyebb szoftver-igényt specifikálni.
20-30 éves megszokások alapján működik sok intézmény, tanszék, oktató, adminisztrátor. A szabályokat jó magyarosan csak finom iránymutatásnak vagy még annak sem veszik.
sautia
-
bambano
titán
amikor anno a vaxot vettük, akkor ilyen folyosói bagózós beszélgetések közben azt mondja a szállító cég embere (kpz, ha valaki még emléxik rá), hogy azért nem tudnak jobb árakat adni, mert mi kicsik vagyunk. a mi alatt itt a komplett magyar felsőoktatást értette, en-bloc, nem azt az egyetemet, ahol én dolgoztam. a komplett magyar felsőoktatás akkora, mint a berkeley-n egy kisebb kar.
szóval nyugodtan össze lehetne vonni az egyetemeket, nem csak ilyen szempontból. lehetne például a debreceni egyetemen a rektor, ha már ez az ország legnagyobb egyeteme
-
sequator
senior tag
Bizonyos, általában nem változó személyes adatokból generálja a Neptun. Ha ezekben változás vagy elírás van, akkor a kaphat különböző Neptun-kódot valaki.
A nagyobb egyetemeken akár csak a kari különbségek miatt kell a rengeteg egyedi beállítás, országos szinten bele sem merek gondolni mi lenne. Ehhez az intézményeknek össze kellene hangolni a szabályozásukat, vagy még több paraméterrel bővíteni a rendszert. Egyik sem tűnik reális célnak, sokszor még egyetemen belül, karok közt sincs egyetértés.
Abban egyetértünk, hogy egységes szabályozás és egyetlen, jól skálázódó rendszer hatékonyabb lehetne.
sautia
-
sztanozs
veterán
Fura pedig - én is és a párom is ugyanazt a neptun kódot kaptuk négy különböző intézményben (mármint páronként ugyanazt másodszorra, mint ami először volt).
Amúgy nem értem miért muszáj "különösképpen" személyre (iskolára) szabni. Mi a célja a Neptunnak, ami iskolánként különböző (és nem lehet megvalósítani egy nagy közös alkalmazásban)?
Egyértelműen jobban skálázható volna egy nagy állami privát cloudban, mint iskolánként külön-külön. Valószínűleg ekkora méretben már az üzemeltetése is jóval hatékonyabb (olcsóbb) lenne központosítva, mint iskolánként. -
sequator
senior tag
Mármint a Neptun és a Neptun-kód mint ID?
A Neptun az csak egy keret, amit kismillió intézményi paraméterrel szabnak az adott intézményre. Van pár fix készlet, ami törvényi/rendeleti háttér miatt azonos, de azon felül széleskörűen testre szabható.
Emiatt van minden intézménynek egyedi adatbázisa, ami az alapfunkciókon kívül nem kompatibilis a másik intézményével.
A Neptun-kódok sem egyediek az összes Neptunt használó intézményben, csak az adott intézményi adatbázisban. Előfordulhat, hogy ugyanaz a hallgató két különböző intézményben különböző Neptun-kódot kap.sautia
-
kisssgeri
csendes tag
"Nagyobb egyetemek honlapjának terhelése tantárgyfelvételkor az első percben ennek több mint hússzorosa, azaz nagyságrendileg 20 ezer interakció történik percenként." - arra nem gondolnok, hogy szegény szerencsétlen hallgató már kínjában klillek, mint a bolond...
-
nemlehet
őstag
Szerintem ő úgy gondolta, hogy pl tudható, hogy az adott karon hányan vannak. Arra az x ezer főre lőni be a terhelést, mert annál úgy is csak kevesebben lesznek (van aki elfelejti, a passziválók, kreditátvitelesek stb). Jelenleg a tapasztalatok alapján kb párszáz fő akit beenged egyszerre a rendszer, ami még egy teljes évfolyam sincs meg. (legalábbis nálunk)
-
bambano
titán
az egyetemi hpc-k gyalog pc-kből vannak összerakva. tehát nem kell hpc-re optimalizálni a kódot, ugyanaz a kód futni fog, mint amit most használnak.
hpc-re akkor kellene átrakni a rendszert, amikor a tárgyfelvétel többsége lemegy. ez olyan rövid időszak, hogy a vele járó hpc-s kiesést firtatni nem sok értelme van. gyakorlatilag arról van szó, hogy vannak tárgyak, amiket a diákok favorizálnak, más tárgyakat meg utálnak. mindenki a jelentkezési lehetőség elindulásakor akar tárgyat felvenni, hogy a favorizáltra bejusson, de legalább az utáltat elkerülje. ezt a rohamot nem bírja a rendszer. miután a tárgyakra meghirdetett férőhely relatíve kevés, így akár az is előfordulhat, hogy a komplett roham lemegy egy negyedóra alatt. mennyi kárt okoz negyedóra alatt az, hogy a hpcre rendelt vasat nem hpcre használják?
(#46) Realradical "Nem lenne bonyolult egy maximális userszámnal megállítani a belépést.": valóban nem lenne bonyolult. kifejezetten annyira nem lenne bonyolult, hogy évek óta ezt csinálják.
-
sztanozs
veterán
Jaja - én is a saját rendszerre és/vagy központi (állami / oktatási) cloud-ra gondoltam, nem AWS-re.
Amúgy sem értem, miért van minden iskolának saját szervere, ha már egyszer a rendszer egységes (és pl az ID-k is hordozottak). Ráadásul sok egyéb problémától megszabadulnánk az aiskolák (persze veszítenék a belső mutyizást is egyben)... -
Béééla
őstag
válasz
cinemazealot #53 üzenetére
cinemazealot
(őstag)
LOGOUT blog (1)Egy ilyen rendszernél semmi értelmét nem látom különböző platformokra fejleszteni natív appokat
Xamarin vajon mi?
Mondjuk tény hogy a fejlesztésre fordított nulla erőforrást lehetne kvantumszámítógépes felhős optimalizációra is használni.Csak hát ugye a politikában (és az általa közvetlenül érintett területeken) nem a költséghatékonyság az első.
Voltak kollégák valamilyen tréningen és volt ott egy állami céges ember is, teljes komolysággal kérdezte hogy az ott tanult technikák hogyan alkalmazhatók arra hogy a lopást csökkentsék. -
kraftxld
félisten
válasz
E.Kaufmann #54 üzenetére
Win2K alapú citrix-es cucc volt.
-
Soybex
őstag
De utáltam mikor a neptun miatt nem tudtam felvenni az óráimat..
-
E.Kaufmann
veterán
Emléxem még a Neptun v1-re (vagy mi volt az még a 2000-es évek elején), érdekes volt, hogy 56k-n előbb be tudtam rá jelentkezni, mint ADSL-en, valamint a tanárunk mutatott egy képet, amin látszik, hogy sikerült eljutni a vezérlőpultig (elrettentő példaként, rendszerfejlesztés órán), mert RDP alapú volt a szentem.
-
cinemazealot
addikt
Egy ilyen rendszernél semmi értelmét nem látom különböző platformokra fejleszteni natív appokat. Sokkal ésszerűbb volna (lett volna) egy (azaz 1 db) könnyen karbantartható, reszponzív formában, (mobilon, tableten, asztali környezetben is megfelelően és takarékosan) megjelenő webfelületet összerakni, ott is bőven lehet játszani, mit (pl. képeket, JS/CSS fájlokat) cache-eljen be a böngésző és mit nem. Az a szellemi és pénzügyi erőforrás, amit a különböző mobil alkalmazásokra (és az ezeket kiszolgáló API-ra) költ(ött) a fejlesztő, simán fordítható lenne (lett volna) a fentiekre vagy akár a már Általad is kritizált üzleti logika optimalizálására.
Csak hát ugye a politikában (és az általa közvetlenül érintett területeken) nem a költséghatékonyság az első.
(#54) E.Kaufmann
Nem azért, mert betárcsázósnál még az egyetem modem pool-ját használtad, amit a belső rendszerek nagyobb prioritással kezeltek, mint a külsős (pl. saját ADSL kapcsolatról érkező) klienseket? -
nemlehet
őstag
Óbudais vagyok, itt el van tolva a jelentkezés mint ahogy ajánlják. Jelentem lósz*rt sem ér... Plusz a fentebb írt közös tárgyak probléma úgy van megoldva, hogy adott karra csak a helyek egy részét írják ki. Így vannak tárgyak amiknél egy egész karra van kb 10 hely. Ebben a versenyfutásszerű felvételben képzelhetitek mennyire életképes.
Én pl sose tudtam olyan szabvállt felvenni ami érdekelt volna vagy beleillik az órarendembe, de ez nyílván az én problémám.
Amúgy én is használtam a Neptun Powerup scriptet, mert kicsit elegem lett abból, hogy 2 féléven keresztül olyan órarendem volt amiben reggel 8-ra tudtam csak gyakorlatokat felvenni és volt 3-as ütközésem. Mert nem maradt hely és a gyakvezető közölte, hogy "Jövőre legyen gyorsabb, nem szeretem a variálást."Amúgy ez az egész neptun egy logikátlan szar. A funkciók fele nem működik, a tanárok nem használják, a terhelést nem bírja sokszor nem küld értesítést (pl a levelekről ami fontos lenne). De legalább van benne boldog diákos rózsaszín téma
-
Tikakukac
titán
Úgy szar, ahogy van. Minden kicseszett félévben kitalálják, hogy mi lesz a tuti megoldás és mitől lesz egy álom a tárgyfelvét. 7 éve is szemét volt, most tavasszal is az volt. Olyan klasszikus okosba' megoldós a dolog, utána kirakjuk a "döccenőkkel.pdf"-et és minden faja.
SDA-nak arról kéne tanácsokat osztogatni, hogy hogyan lehet úgy közlekedni, hogy nem sül le az ember képe.
-
Béééla
őstag
Például az ÖSSZES képet újra és újra letölti, nálunk a képletöltés is akadt szóval egy csomó adatforgalmat lehet spórolni ha 2-3 apró csomagban próbál a júzer bejelentkezni ahelyett hogy 1 MB szemetet elküldene a szerver.
Aztán egy kliensben egyszerű korlátozni a belépést, nem fogsz tudni harminc böngészőablakban szórakozni és billentyűzetet cserélni az F5 gomb kikopása miatt.
És ezek csak apróságok de már ez is csomót dobna. Egy rendes API-ról nem is beszélve (tanároknak például a jegybeírás borzalmas de műszaki karokon tök jól tudnák automatizálni, egy elektronikus ZH eredményének automatikus beírásától meg sokan elcsöppennének)@Khan13
Van Android, iOS és Windows kliens is
Nem mindenkinek elérhető.
És a kommentek sokat elárulnak:
- Utolsó frissítés óta üzembiztosan omlik össze
- Volna mit csinálni ezzel az appal, sajnos előbb fogom elvégezni az egyetemet minthogy használható legyen ez a tákolmány.
- Vizsga feladatnak is tuti bukó lenneugyanannyi adatbázis lekérdezés lesz a háttérben
Ez meg szimpla tervezési hiba.@Male
Na igen... előre pontosan lehet tudni, hogy kinek-milyen tárgyhoz van meg az előfeltétele már... tehát ezeket simán előre le lehet generálni minden diáknak, ha már el akarják osztani a terhelést időben.
De hát azzal munka lenne! Vagy akár feldobhatna a rendszer egy automata órarendet is amit ha elfogadsz, nem kell tárgyfelvétellel szarakodni. Vagy megjelölni hogy mire tartasz igényt. -
PiTM0N
tag
Bezzeg, ha a bejelentkező és az utána jövő főoldalon lenne pár reklám, arra biztos lenne plusz erőforrás a semmiből. Az SDAnak meg gratulálni lehet, toljuk el a jelentkezést karonként, persze, csak ez nem tudom mitől lesz igazságosabb, mert a közös tárgyakat valakik hátránnyal vehetik így fel.
Rangsorolt szép meg jó, de amikor helyenként olyat látsz, hogy 'mázlipont', ami egy rng érték, amit az összpontszámodba számít, elgondolkodtat, hogy ez akkor most általános iskola, vagy egyetem... 2,6-os átlaggal kiszoríthatsz 4-es tanulókat, emiatt.
A verseny legalább egyformán rossz.
-
Lortech
addikt
válasz
tatararpad #42 üzenetére
Van a nisznek állami (kormányzati) felhő megoldása. De ezek itt felsőoktatási intézmények, ha jól értem, minden intézmény a saját példányát futtatja az alkalmazásból.
De érzésre erre a tranzakciószámra ilyen (semmi extra) komplexitású alkalmazásnál nem kell mindjárt szuperszámítógép-klasztert csatasorba állítani. Ezt kb. egy <2m értékű low-end szerver párosnak el kéne vinnie, feltéve, hogy rendesen ki van találva az architektúra, nincsenek komolyabb szűk keresztmetszetek, overheadek. Feltéve, de nem feltételezve.
-
kraftxld
félisten
válasz
tatararpad #42 üzenetére
Külföldön épp az MS csinálja ezt keményen, az USA-ban vannak csak kormányzati felhasználásra szánt Azure / O365 adatközpontok, és most is csak a szabályozás miatt csináltak a németeknek dedikáltat.
-
bambano
titán
de mondok még vadabbakat.
Ma Magyarországon rendszeresen előállnak rövid, kiugróan magas terhelési csúcsok. Miért nem lehet egy központi rendszert felépíteni arra, hogy amikor előreláthatóan jönni fog a csúcs, akkor az adott rendszer meg legyen erősítve?
tipikus példák:
- az szja bevallás időpontja ismert. az is, hogy ilyenkor megrohadnak a hivatalok szerverei.
- szintén ismert az év végi beszámoló és mérleg leadási határideje. jellemzően ilyenkor is megy a sírás, hogy áll az ügyfélkapu
- stb. stb.lenne egy kisebb kosár szerver, amit ilyenkor odatolnának, az egyetemi tantárgyfelvételkor meg betolnák a neptunok alá, minden egyetemen másik napra időzítve. ha lemegy a csúcs, akkor a későn érkezőket már az eredeti rendszer is elbírná.
-
Danex
addikt
Egyszer bevittek minket az egyetem szervertermébe, körbemutatták, hol mit csinál... csili-vili új gépek aztán az egyik rack legalsó 2 slotjában egy már sárgára barnult porral teli szervergép volt a neptun... na mondom nem is csodálkozom.
Amúgy ha rendesen lenne használva a neptun akkor előre összelehetne állítani az órarendet, hogy csak 1 gombot kelljen lenyomni, meg ha átlátható lenne ,hogy milyen tartozásod van (ismételt tárgyfelvétel stb) akkor nem a félév aktiválása után kéne ezzel még pluszba szenvedni, ahogy azt is be lehetne nyomni már előre, hogy aktiválni akarod-e a félévet... minek ezzel megvárni a tárgyfelvételt?!
-
bambano
titán
ebben az esetben ez vita tárgya lehetne.
az továbbra is tény, hogy külső forrásból ehhez cloudot bérelni nemcsak, hogy ördögtől való, de törvénytelen is.
ennek az oka az, hogy kikerül az adat a fennhatóságuk alól.
DE.
és ez az egyetemek és niif esetén egy bazi nagy DE.az niif-nek is, meg az egyetemeknek is dögivel vannak szuperszámítógép-clustereik.
azt magyarázza már el nekem valaki, hogy arra a néhány órára, amíg a tantárgyfelvétel zajlik, mi a bánatos francért nem lehet áttolni a neptunt valamelyik hpc clusterre???
ugyanaz az adatvédelmi fennhatóság, ugyanazok a szabályok, nincsenek olyan problémák, amik egy azúrban felmerülnének. a tisztelt kutatók meg kibírnák, hogy 8 órán át nem kutathatnak.
-
Male
nagyúr
Na igen... előre pontosan lehet tudni, hogy kinek-milyen tárgyhoz van meg az előfeltétele már... tehát ezeket simán előre le lehet generálni minden diáknak, ha már el akarják osztani a terhelést időben.
Az is egy vicc, hogy legalább 15 éve amikor használtam, ugyan ez ment... a diákok száma szerintem nem nőtt olyan ütemben, mint amennyit a számítástechnika fejlődött ennyi idő alatt... vagy a 15 éves gépek viszik most is a rendszert?
-
Khan13
senior tag
Van Android, iOS és Windows kliens is, mindegyiken tudsz tárgyat felvenni, de garantálom, hogy PC-n gyorsabb leszel, mint egy mini képernyőn vacakolni menüpontokon keresztül.
Amúgy semmivel nem terheli kevésbé a rendszereket, ugyanannyi adatbázis lekérdezés lesz a háttérben, csak a weboldal helyett egy mobil felületre kiköpve az adatokat.
-
Vardar
tag
Én mint egységsugarú felhasználó szólnék hozzá ehhez a témához.
A Neptun technikailag is elég rossz volt, de a TO-k se erőltették meg magukat sose, elég sok rémtörténetet tudok mesélni. Nálunk centrumonként volt tárgyfelvétel, amit vagy betartottak, vagy nem. Én az Egészségtudományi Centrum alá tartoztam, a négy idetartozó karnak mindig takkra pontosan meg volt mondva, hogy hétfő este 20:00 tárgyfelvétel, ott leszel, vagy elbuksz. Mindig lefagyott a rendszer
Eközben a párom az Agrártudományi Centrum alá tartozott, ő náluk ez csak ilyen iránymutatás volt a tanárok számára, egy egy-két hetes időintervallumban akkor hirdettek meg tárgyat, amikor épp kedvük szottyant. Ha lemaradtál, mert te szerdán délben nem néztél fel, hát akkor lemaradtál. Miért nem nézed 0-24-ben a Neptunt, hogy azalatt a két hét alatt mikor nyílik meg??
Legjobb stratégiám az volt, hogy két órával a felvétel előtt bejelentkeztem, Auto Reloaddal mindig újratöltöttem a lapot, tettem ezt mind a 3 szerveren, az utolsó negyedórában az újratöltési gyakoriságot felvettem 1 percre a korábbi 5-ről. 90%-ban bevált.
De mindig volt valami gikszer. Az egyik éven, az adott szak legfelsőbb évfolyamának egyszerűen nem nyílt meg a tárgyfelvétel, mert valaki a TO-n azt az évfolyamot nem pipálta ki. Máskor egy random hibaüzenetet dobott ki mindenkinek, két órával később javította ki valaki, akkor meg már többen lefeküdtek. Mert újra meghirdetni az egészet, azt minek??? Az too mainstream. Inkább aki elolvassa az évfolyamvezetőnek írt e-mailt, és még ébren van vasárnap este 10-kor, ahelyett, hogy aludna, na az bejut, a többiek meg le vannak *******. És ezek főleg olyan dolgok voltak, amit a TO valahogy tudott orvosolni, de szerintem a rendszernek úgy kellene működnie, hogy külső beavatkozás nélkül hiba nélkül lemenjen a tárgyfelvétel és pont. Ne kelljen senkinek se ott ülnie és kipipálnia semmit. A random hibaüzenetekről, amikor nem tudtunk tárgyat felvenni és az oktató szerint meg minden oké, már nem is beszélek.
-
Just486
senior tag
Nagyon szépen magyarázzák a bizonyítványt...
-
Béééla
őstag
válasz
Necroman_Mk2 #27 üzenetére
Ezt a "csodascriptet" bemutatták nekünk a végzés közeledtével a tanárok, aki a Kandón ilyet használt az fegyelmivel repült.
Én csak felírtam hogy mi a tantárgyfelvétel URL-je és így egy sikeres login után 3-4 oldalletöltést spórolva ugrottam mindig és az előre kimatekozott, papírral puzzlézett best case-től worst case-ig táblázatból gyorsan fel tudtam venni minden tárgyat időben
Amúgy egyvalamit nem értek: a bánatért erőltetik a webes interfészt a mai napig amikor lehetne android-iOS kliens, egy csomó terhelést spórolva?
A felvétel széthúzása karokra meg azért jó ötlet mert így a vak szerencsén kívül van minimális esélyed normális szabvált felvenni ha a te karod van időben. (üzemeltetés szempontjából szégyen)
-
-Skylake-
addikt
Azta
20 ezer klikk percenkent ? Hat az aztan mar nemsemmi.
-
dragon1993
őstag
válasz
Necroman_Mk2 #27 üzenetére
Nem nagy dolog egy ilyen kód...
-
dajkopali
addikt
itt most nem egészen erre gondoltam
a probléma ott van szerintem, ahogy korábban is írtuk, hogy bár a fejlesztő átengedte a licencjogokat az államnak, a szoftverek módosításának jogát fenntartotta - ez ugye baromi erős megkötés, hiszen az ilyen rendszereket folyamatosan alakítani, fejleszteni kell
pont emiatt háborogtak a versenytársak a közbeszerzési pályázatkor
vagyis az SDA rajta tartja a kezét a rendszeren, a saját hibáit meg a felhasználókon próbálja leverni -
Necroman_Mk2
őstag
Emlékszem még egyetemen egy elsősorban informatikusoknak szóló előadáson mutatott a srác egy egyszerű scriptet, ami addig kvázi DDOS módon próbált bejelentkezni a rendszerbe, amíg az nem sikerült. Nem csoda, ha a sok infós rászabadul a rendszerre egy ilyen cselle, akkor hihetetlenül belassul a rendszer
Amúgy ez a karonkénti különböző jelentkezési idő nem egy elvetélt ötlet - a kérdés csak az, hogy a különbségek napban vagy órában lennének mérendőek?
-
lenox
veterán
Most nem vilagos, hogy az SDA fejleszto, vagy uzemelteto. A cim szerint az uzemelteto ad tanacsot, a cikk vegen meg azt latom, hogy a fejleszto.
Irta valaki, hogy az SDA a hulye, mert nem raknak be szervert, mivel penzbe kerul. De ha ok a fejlesztok, az egyetemek az uzemeltetok, akkor megse az SDA a hulye, epp azt a tanacsot adjak, hogy az uzemelteto rakjon be tobb szervert a terhelesek idejere, nem?
-
válasz
aprokaroka87 #21 üzenetére
A terminátor csak egy kis poénhoz volt, egy alapelveket sértő bejegyzést termináltam vele. Aztán így maradt. De a mostani az már végleges rang.
A programozás nekem varázslás, tehát következésképpen varázsló vagyok.
-
sztanozs
veterán
válasz
aprokaroka87 #21 üzenetére
akkor THE HACKERRRRR
-
Zotya84
őstag
Én szerettem még az ADSL hőskorában, mikor még nem ilyen fos webes felülete volt, hanem még RDP-t használt. Sokkal egyszerűbb dolgom volt jelentkezéskor, mert mindig be tudtam szinte lépni, mert ha tudtad a szerver címét, meg a Login/Pass-t, akkor direktben lehetett a szerverre kapcsolódni, és nem okozott gondot a frontend-webszerver behalása - aminek a felülete legalábbis, ahol én voltam, ott tartalmazta ezeket, hisz úgy hívta meg az RDP-szervert.
Aztán már a vége felé mi is beszoptuk az első webes felületet, aminek meg is lett az eredménye. De ezek szerint azóta sem jobb. (Utoljára 2012-ben láttam Neptunt, de valahogy nem is hiányzik.)
-
zolij
tag
A terhelést ráadásul az is fokozza, hogy a Neptun egy dinamikus adatbázisból dolgozó rendszer (egy kattintás alatt egyszerre több művelet történik: pl. pénzügyek ellenőrzése, előkövetelmény ellenőrzése, stb.), ami mindig friss adatokat szolgáltat, míg egy hírportál időközönként frissülő, de mentett verziót nyújt az adott hírből – szól a közlemény.
Az előkövetelmények ellenőrzését nem feltétlenül kéne valós időben végezni, ugyanígy a pénzügyek is egy viszonylag ritkán változó dolog, aminek változása egészen jól hozzáköthető bizonyos eseményekhez. Az SDA csak próbálja mosdatni magát, a valóság ezzel szemben az, hogy a szoftverük architektúrálisan és technológiailag is egy foshalom. Apropó mosdatás: valakik elkezdtek nézelődni a cégnél, vagy miért adtak ki hirtelen egy közleményt? A Neptun évek óta ugyanolyan szar. -
tatararpad
őstag
Így 2017 derekán a felhő meg skálázódás meg virtuális gépek korában benyögni egy milliárdos rendszernél, hogy tessék szakaszosan jelentkezni a tárgyakra, hát...
-
kraftxld
félisten
válasz
cinemazealot #11 üzenetére
Ja, én is ezen gondolkoztam, hogy 15-20 éve is egy hulladék volt az egész, de ennyi idő alatt se sikerült összekalapálni
Épp ez lenne a tökéletes terhelés egy Amazon vagy Azure auto-scale implementációra. Az év 90%-ában alig van pár konkurens felhasználó, de vizsgaidőszaknál meg hadd pörögjenek szépen fel a VM-ek automatikus terheléselosztással. Jó, tudom bilibe lóg a kezem.
Ööö.. azért csúcsidőben a 20 ezer tranzakció / perc se olyan őrült nagy terhelés. Egy alap Nutanix rendszer simán elvinné. [link]
-
gghrtz
őstag
Az ETR is eleg tragya volt, de a neptun meg ezt is kepes alulmulni. Egy ideig volt rangsoros jelentkezes az egyetememen, de az tul jo volt, szoval inkabb visszavezettek a teljes mertekben szar es igazsagtalan versenyjelentkezest.
-
Beerhead
csendes tag
Undorító, és nevetséges, amit több tízezer diákkal (és tanárral) művel évek óta az SDA. A világon nagyon kevés rendszernél meghatározható a csúcsterhelés pontos időpontja és mértéke. A neptun pont ilyen, darabra tudni az egyetemre járók számát (pl. BME, 2016: 22820 fő, de ez a neptunból pontosan lekérdezhető) és a tárgyfelvétel időpontját is (nyilvánosan hirdetve van a neptunban). Innentől elmehetnek a tudjákhova. Én biztos, hogy a továbbiakban kerülni fogom a céget minden tekintetben.
A nem működő, saját CAPTCHA implementációról persze mélyen hallgatnak (kiír valamilyen számsort, majd nem fogadja el, több képernyőmentéses bizonyíték van róla, van, akinek csak 2-3 újratöltés után sikerül egyáltalán elindítani a várakozást, máskor lelógnak, teljesen olvashatatlanak a karakterek, biztos fájt volt a google féle megoldás). Az is szar kifogás, hogy sok ellenőrzés kell tárgyfelvételkor. Optimalizálni kéne a feltétel ellenőrzőt (saját, belső nyelvet használ a rendszer), de nem, mindig az user a hibás, sosem a fejlesztő.
Béreljenek rendes cloud kapacitást arra a 10 percre. Ja, hogy az pénzbe kerülne, bukna a fix állami profit, meg annyira szarul skálázódik, hogy az sem segítene rajta.
Mocskos szemét banda az egész, bármilyen javaslatot a szőnyeg alá söpörnek, és a cikkben leírtakat hajtogatják. Az user limit meg 100 főről indul, aztán húzogatják, amíg még stabilnak találják.
Az egészen látszik, hogy valamikor sok évvel ezelőtt elég nagyszabásúnak indult, az akkori kor követelményeit többnyire teljesítve. Mára a kódbázist úgy, ahogy van a kukába kéne dobni, és vagy venni az államnak egy erre való nagyvállalati CRM szoftvert, vagy írni egy újat, a 2017-es paradigmákat figyelembe véve. (pl. pollinggal ellenőrzi a renszer, hogy bejutottál-e már a bejelentkezési várólistán. 2017-ben... de millió ilyen van, egy időben a statikus és dinamikus tartalom is egy helyről volt kiszolgálva).
És akkor még az UX rémálomról, a random működő tárgykeresőről, a nem működő órarend tervezőről nem is beszéltem...
Összefoglalva nagyon gyenge magyarázkodás egy állami csöcsön lógó, nagyon gyenge szoftvercégtől. -
sztanozs
veterán
válasz
cinemazealot #11 üzenetére
Igen - amíg nem lesz terhelésfüggő szolgáltatás, addig ilyen is marad...
-
cinemazealot
addikt
Gyerekek, ez egy vicc. Húsz éve is az őrületbe kergetett minket és még mindig ennyire nehéz üzemeltetni?
-
ztoldy
senior tag
Nálunk erre valahogy maguktól rájöttek anno és az első rohamokra mindig plusz szerver volt beállítva, hogy ne omoljon össze a rendszer. Érdekes, hogy erre nem jöttek még rá máshol.
Etr esetén az volt a jó, hogy saját fejlesztéssel lehetett bővíteni. Neptun esetén erre nincs lehetőség, viszont gyárilag sokkal többet tud,a lassú fejlesztés és support megöli.
-
0xmilan
addikt
Karonként szétbontani azért nem jó, mert vannak olyan szabválok, amiket mindenki felvehet.
-
Ciccuka
veterán
-
sztanozs
veterán
Illetve lehetne üzemelteni cloud (server on demand) alapon, de ugye az ördögtől való
-
tomazin
veterán
Nem is értem miért lett kivezetve az etr. Ott érdekes módon nem volt olyan probléma, hogy ne tudjak belépni. (biztos megvolt annak is a maga baja, de emlékeim szerint nekem ne volt bajom az etr-rel, míg a neptunt állandóan szidták)
-
hemaka
nagyúr
Mindig is szar volt, nem meglepo.
Új hozzászólás Aktív témák
it A nagy hazai híroldalak látogatottságát is felülmúlja a Neptun szervereket érő terhelés a tantárgyfelvételek első néhány percében – írják a fejlesztők közleményükben.
- Archer AX23 AX1800 v1.20 Kétsávos Wi-Fi 6 Router
- Lenovo ThinkPad X395 - Ryzen 5 PRO 3500U - 8GB - 256GB
- Fujitsu Celsius R920 Szerver/Gamer 2x Xeon e5-2670 256GB Ram, 10TB tárhely, FirePro 8GB GDDR5 VGA
- Asus A15 F507NU-LP101 2 év garancia, újszerű
- HIHETETLEN! DE ÚJ DOBOZOS LAPTOPOK AKÁR FÉLPÉNZÉRT FÉLÁRON !!! ///////// FÉLPÉNZES LAPTOP //////////
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Apple iPhone 15 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Yoga Pro 9 (16IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060, 32GB, érintős ELKELT
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- Bomba ár! Dell Vostro 15 3558 - i5-5GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest