Hirdetés
-
IT café
600 Mbps-os tempót ígér 2,4 GHz-en az ASUS RT-N18U High Power routere
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
válasz Hzsolt11 #11399 üzenetére
Ez így egy kicsit kuszán hangzik.
Olyan ugye van, hogy Dual WAN, ami lehet terheléselosztásos és feladatátvételes, de olyat, hogy a kettő közül válogasson a router, az N18 nem tud.
Amúgy az egyes WAN-portok lehetnek USB-sek és ethernetesek is.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
-
Hzsolt11
tag
Sziasztok a segítségeteket szeretném kérni
Nekem nem sikerül rajta beállítani hogy a mobilnetemet használja.
Válaszokat előre is köszönöm -
titán
válasz #27216896 #11393 üzenetére
Addig nem fognak átcsatlakozni ameddig a már csatlakozottal meg nem szakad a kapcsolat.
Vannak egyedi gyártói megoldások (pl Asus eszközökön a Barangoló asszisztens) amelyek egy bizonyos jelszint esetén kényszerítetten megszakítják a kapcsolatot de ez nem általános.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
törölt tag
válasz Gubek-Einste #11391 üzenetére
No de az eszközök (telefonok, tabletek) számára csak egy lesz, és gondolom a jobb vétel alapján csatlakoznak? Érted mire gondolok...
-
félisten
-
titán
-
törölt tag
A szolgáltatótól kapott wifis router mellé mehet erősítőnek? Működik attól az usb3.0? Illetőleg kaphatja ő vezetéken (pl. wan porton akár) a netet? Ilyenkor az elsődleges wifi jelszavát, nevét örökli?
-
Multibit
nagyúr
válasz MaCS_70 #11388 üzenetére
Mert így egyszerűbb, mint állandóan kiírni, hogy NAT+PAT. Ez valami olyasmi, mint a router. A köznyelvben (sőt a gyártók, forgalmazók szóhasználatában is) az a közös műanyag dobozba zsúfolt, egy PCB-re integrált router+switch+wifi AP lett végül a router. Slendrián kifejezés ez is, mégis ez terjedt el.
-
félisten
válasz Titmouse09 #11377 üzenetére
Igen, pontosan ezt tanították nekem is!
Márpedig általában több a belső host, mint a külső IP-cím, tehát tulajdonképpen mindig PAT-olni kell.
Csak azért vetettem fel, mert komolyan érdekel, hogy miért NAT-olás ment át a köztudatba.
Köszönettel: MaCS
-
zsola32
őstag
válasz ArthurShelby #11383 üzenetére
első körben nem is lett meg.
aztán a fáljkezelőben ráakadtam a hálózati helyek pontban.
készítettem egy parancsikont, és most tutin indul.
a download master is ketyeg, tudok új tartalmaket tenni a listába, és seedel is.
30mb/s körüli a másolás vezetéken, wifin 5-6 körül.végül a jelenlegi bekötés úgy néz ki:
adsl routerből jön vezetéken a net, ezt bedugtam az asus egyik portjába.
AP mód
a download master meg már előtte be volt állítva.
a Switch még nincs meg, amit linkeltetek az lesz megvéve csak ugye pécsen nem úgy megy hogy lemegyek és elhozom, ez berendelős portéka.ha minden megvan, kell keresnem egy hozzáértő "szakit", sok itt a beállítás, és nem szeretnék galibát belőle.
a lényeg, hogy elméleti síkon össze lehet hozni a dolgot, a gyakorlati kialakításon meg rajta leszek..és ami a lényeg... Köszönöm a sok segítséget Tőletek
(igazság szerint a dupla hálózat miatt szívóskodott az Xbox one is (szerintem), illetve az egyik laptop marhára dobálta a netet, vezetékesen nem volt gond. remélem ezek a problémák is megoldódnak, a kisfiam teszteli már az Xboxot.)
[ Szerkesztve ]
-
Multibit
nagyúr
válasz ArthurShelby #11384 üzenetére
Amit leírtál, az afféle "minden rosszban van valami jó" dolog. Ma ezt tartjuk természetesnek, pedig a kényszer szülte. Gondolj bele! Hogy alakultak volna a home routereink, ha anno az IPv8-at hozzák létre.
-
ArthurShelby
addikt
válasz Multibit #11348 üzenetére
"A kevés számú IPv4 cím miatt van erre szükség."
Meg így egy új (elvileg biztonságos) elkülönült belső alhálózatot hozunk létre, ahol van fájlmegosztás, chromecast... . Ezt már könnyebb kezelni, ezt mi tudjuk irányítani, konfigurálni...
Vagy tévedek?
A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat
-
ArthurShelby
addikt
Az initialize több mindent töröl (jffs-t is).
"This option is new with 382_18219. Initialize will also remove the existing content of the /jffs/.sys/ folder which contains various data such as the (forecoming) Notification Center, Web History, etc... Restore will only erase the nvram configuration. "
[link]opsz, elkéstem
[ Szerkesztve ]
A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat
-
titán
-
limpi
aktív tag
Megnéztem a manual-t is, amit persze tök rég nem frissítettek. Ott csak Restore gomb van.
Ami még vicces, hogy külön kiemelik:
"If issues occur, upload the latest firmware version and configure new
settings. Do not restore the router to its default settings."
J-)Ja, közben megtaláltam:
"Initialize will also remove the existing content of the /jffs/.sys/ folder which contains various data such as the (forecoming) Notification Center, Web History, etc... Restore will only erase the nvram configuration."
De persze ez nem hivatalos Asus infó...[ Szerkesztve ]
<:v)
-
limpi
aktív tag
válasz ArthurShelby #11360 üzenetére
Köszi!
Akkor ha jól értem, amennyibe 5 percig nem használja semmi az USB 3.0-n csatlakoztatott HDD-t, akkor le kéne kapcsolnia. Eddig nem vettem észre, hogy ez működne, de majd még figyelem...Én a 3.0.0.4.380_7378 verzióról frissítettem közvetlenül a 3.0.0.4.382_50624-re, reset nélkül és eddig nekem tényleg minden változatlanul jól megy. Ok, a hibernáció nem.
De amíg nincs nagyobb gond én inkább nem reset-elném, lustaság miatt.
(Meg egyébként nekem soha nem kellett reset-elnem a korábbi frissítések során sem, bár lehet, hogy csak mindig pont mázlim volt. )De ha már reset, akkor lenne egy kérdésem. Korábban erre szerintem csak egyetlen gomb volt.
Mostanra viszont kettő lett belőle:
Valaki el tudja mondani nekem, mi a különbség a Restore és az Initialize között?
Valamelyik megfelel az NVRAM törlésének?[ Szerkesztve ]
-
-
Titmouse09
aktív tag
válasz MaCS_70 #11372 üzenetére
A NAT lehet statikus (minden gép saját publikus cím) vagy dinamikus (x gép, y publikus cím). Ha a NAT dinamikus és y < x de egyszerre minden gépet használni akarsz (vagy legalábbis többet, mint y) akkor jön elő a PAT (overload gondolom ismerős, ha cisco IOS-t tanultál).
Ez lefordítja a belső címet egy publikusra és megjegyzi melyik portról küldött üzenet melyik géphez tartozik. Ha jön egy válaszüzenet, akkor megnézi, hogy amelyik portjára küldték, az melyik gép címe volt (meg persze melyik portja)Xiaomi Redmi 3, Samsung Galaxy Tab S2 9.7 VE
-
Nestor16
senior tag
Hali.
A frissítés után nektek is feltűnt az új fül az adminisztrációk alatt?
Adminisztráció - ASUS NOTICE( for privacy)Rányomtam a withdraw-ra és az történt amit írt, de hogyan lehet visszavonni, újra engedélyezni?
Csak a DDNS bánja. Szerintem elég béta módon oldották meg ezt is.
Hadd válasszam már én ki, hogy miket tárolhatnak rólam és ne úgy oldják meg, hogy mindent vagy semmit, mint a legtöbb oldalon. Meg persze, most hogy kapcsoljam vissza?Üdv, Dávid
-
félisten
válasz zsola32 #11374 üzenetére
Oké, így értem. A "az adsl-ből ugye jön egy szál vezeték a főépületbe" zavart meg és nem olvastam vissza.
Az Általad leírt topológia helyes, az N18-at a főmenüből tedd "Access Point" üzemmódba és így bemehetsz a HGW-től kapott kábellel a WAN-portján is.
MaCS
-
zsola32
őstag
válasz MaCS_70 #11373 üzenetére
a főépületbe egy telekomos adsl routerből jön át vezetéken a jel.
erre tenném a switch-et, melyről működne az összes kütyüm.
a switch egyik portjára lógatnám rá az asus routert, hogy legyen wifi-s netem is, illetve hogy tudjon működni az asusra kötött hdd, illetve download master
bocsi hogy nem voltam elég egyértelmű[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz zsola32 #11371 üzenetére
A főépületbe nem a már NAT-old belső hálózatot vivő vezeték fut át? Ha csak ADSL, akkor az N18 a fő routered, de akkor mitől van hálózat a belépő ponton, a melléképületben?
Legelek írta, hogy az N18 AP-módban is ki tudja szolgálni a HDD-t. Ha tehát a melléképületben egy router dolgozik és annak az egyik LAN-potrján lóg a főépületbeli N18, akkor azt ezek szerint AP-be kapcsolva kiiktatod a dupla NAT-olást és a belső hálózaton megosztod a HDD-t.
A switch-csel az adott hálózaton (alhálózaton) belül szabadon tudsz elágazást formálni.
MaCS
-
zsola32
őstag
futnék még1 kört, mielőtt vásárolni indulnék.
a Switch amiről beszéltünk az biztos fog kelleni, az adsl-ből ugye jön egy szál vezeték a főépületbe, erre tenném rá a switch-et.
az Asus N18U tud működni acces point-ként is?
ekkor megosztható lesz az usb-s hdd-je, illetve működni fog e rajta a Download Master alkalmazás?Talán ez lenne a legegyszerűbb illetve legolcsóbb megoldás, feltéve ha jól matekoztam…
-
blakey
titán
válasz kentucky #11361 üzenetére
Hm, én egyelőre örülök, hogy eladtam az 5GHz-es routereimet, kb. semmi haszna nem volt, 2,4GHz-en gyengék, 5GHz meg nagyjából a router-rel egy légtérben érnek valamit. Semmi gond nincs a Tomato-val, lehet, hogy valamilyen beállítás miatt jött elő nálad a hiba.
*** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
-
törölt tag
Esetleg, ha meghagyom nem lehetne a gyári digis wifis cucc mellett üzemeltetni? Akkor csak wifire + usb3.0-ás hdd menne rajta...
Egyelőre a Tenda SG108 switchbe csatlakozna az összes gép (meg ez is), mert nagyon bejött ez a kis 6 ezer forintos cucc. -
ArthurShelby
addikt
válasz kentucky #11355 üzenetére
Mostanában több asus router kapott fw frissítést a gdpr miatt, mindegyiknél gondok voltak, ha nem reseteltél, szóval itt muszáj (én olyan lusta voltam, hogy inkább visszatértem az előző verzióra )
(#11354) limpi:
hdd hibernation: Merlin/hgg-n van ilyen opció a tools->other settings fülön: "Disk spindown idle time (in seconds) 0 = disable feature". Az alap érték 300
Ez gondolom az.[ Szerkesztve ]
-
blakey
titán
válasz kentucky #11355 üzenetére
Igen, több gyári vagy gyári forknál volt ilyen. Kipróbáltam a HGG legújabb beta7-et és azzal is hasonló volt, egyszerűen elment a net a modem és a router között. Tomato-t használok, azzal nincs gond.
reconnectolok*** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
-
limpi
aktív tag
Közben a weboldalra is kitették.
Fent rosszul írtam, nem az USB 2.0-ra, hanem az USB 3.0-ra van dugva a HDD-m.
Router restrart után azon nem sikerül neki újra enumerálnia...<:v)
-
kentucky
őstag
Nem tudjátok, hogy hogy lehetne megnézni, gyárin miért fossa össze magát a net a laptopommal? Egyszer csak nincs net, router és gép között megy el a kapcsolat, hiába írja hogy fullos a jel egyszerűen a routert sem érem el, aztán reconnectolok és jó. Minden más eszközzel jó minden. Van valami diagnosztikai program amivel letudnám csekkolni mi a baj?
[ Szerkesztve ]
-
limpi
aktív tag
A HDD hibernation-ről tud valaki valamit, hogy működik-e és ha igen, hogyan?
Nem találtam kapcsolót rá, így gondolom automatikus.
Ha a Download Master-t disabled státuszba rakom és semmi sem használja a HDD-t, akkor egy idő után tényleg hibernálódik?
(Ez a funkció elvileg már jó ideje a firmware-ben van, de nekem még új... )[ Szerkesztve ]
-
titán
ASUS RT-N18U Firmware version 3.0.0.4.382.50624
- Modified the EULA for DDNS, AiProtection, Adaptive QoS, Traffic Analyzer, Web history, Feedback.
- Added Privacy page in Advanced settings
- Fixed IPv6 bugs
- Modified USB 3.0 related strings.
- Added more protection mechanism for OpenVPN account.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
limpi
aktív tag
válasz kentucky #11350 üzenetére
Én is felraktam (v3.0.0.4.382_50624), gond nélkül felment és eddig változatlanul rendben működik.
(Nem csináltam NVRAM törlést sem előtte, sem utána, hanem csak a saját webes felületén elindítottam a firmware verzió ellenőrzést és amikor feldobta, hogy talált újat, akkor engedtem felrakni neki.)
Annyira új, hogy még az Asus webodalán sincs fent...A korábbi (3.0.0.4.380_7378) verzióhoz képest, ami 383 napig stabilan futott nálam, egyelőre csak annyi különbséget vettem észre, hogy a webes admin felületén kicsit szebbre cserélték az ikonokat. J-)
Nem is tettem volna fel egyébként, ha a hülye Androidos tévém nem bolondítja meg a router-t.
Sajnos ezt néha eljátssza és mindig csak későn jut eszembe, hogy a TV-t kell ki/be húzni...Egyébként az a hiba változatlanul fennáll nálam, hogy a router újraindítását követően nem ismeri fel újra az USB 2.0-n csatlakoztatott HDD-t. A ki/be dugás sem segít. Hanem csak az, ha más HDD-ket dugok rá és aztán végül újra ugyanazt, amivel használom... Ezzel csak én szívok? Csak az én HDD-met nem szereti?
[ Szerkesztve ]
-
kentucky
őstag
Tegnap jött új gyári Firmware, most nézem épp véletlen. Fel is rakom.
-
zsola32
őstag
válasz MaCS_70 #11344 üzenetére
gondolkodom az átszervezésen, az Xbox one nem is szereti ezt a dupla Natolást,
az Asus routeren kellene üzemódod változtatnom?
(mert ugye a wifit ez adja, illetve a külső hdd ez kezeli - ezeknek a dolgoknak meg kell maradni)akkor újratervezve a dolgokat, úgy nézne ki hogy:
adsl melléképület, onnan jön át egy vezetéken a net:[ Szerkesztve ]
-
Multibit
nagyúr
válasz MaCS_70 #11346 üzenetére
a NAT egyetlen globális IP-címet fordít egy lokálisra
Egy időpillanatban egy lokálisra, a következő pillanatban egy másik lokálisra. Azaz, állandóan NAT-ol "ide-oda". A kevés számú IPv4 cím miatt van erre szükség. Portfordítás nem mindig szükséges, sőt az internetet használók többsége nem igényli. -
gabro0
őstag
válasz MaCS_70 #11346 üzenetére
A NAT során a router címére fordítódik, majd a router (útvalasztó) ezeket a megfelelő LAN címekre vagy VLAN-ra konfigurálástól függően továbbítja. Load balancing esetén lehet több külső IP is, ekkor továbbra is gond nélkül működik az egész.
Ez a PAT új nekem. A portszám általában szolgáltatástípusokat azonosít, míg az IP végpontokat. Néztem pár videót, de nem győztek meg teljesen. Annyit sikerült kibogoznom, hogy a portszámnak (vagyis a PAT-nak) a címfordítás után, a LAN felé továbbítás előtt van szerepe. A portszámok mondják meg a routernek melyik LAN címre küldje tovább az adatot. Vagyis ez nem opcionális dolog, hanem alapból ezt használják a routerek. Ha tévedek, javítsatok ki
-
félisten
válasz CheGhost #11345 üzenetére
PAT, mint Port Adress Translation.
Azért érdekelne a dolog, mert egészen friss tanulmányaim szerint a NAT egyetlen globális IP-címet fordít egy lokálisra, ami alapvetően biztonsági megoldás, de csak annyi kapcsolatot tesz lehetővé, ahány külső IP-címmel rendelkezünk, ami jellemzően egy.
Ezzel szemben azzal, hogy a routerünk a belső hálózatunkat ténylegesen összeköti az internettel, már portokat kell kezelni, tehát PAT-olni.Nyilvánvalóan egy terminológiai kérdésről van szó, és pusztán kíváncsiságból érdekel, hogy ez hogyan alakult így.
MaCS
-
CheGhost
aktív tag
válasz MaCS_70 #11344 üzenetére
Network Address Translation
A "P", mint "parallel" lenne, vagy mire gondoltál?
(proxy, printer, port, ping, pint, pinty, plüssmaci, ...)*** Ha egy probléma megoldódik, akkor kérjük a megoldást is leírni, nem csak annyit, hogy "megoldódott"! *** Hosszú log-ok esetén külső oldal ajánlott mindenki lelki békéjének megőrzése céljából! https://pastebin.com ***
-
félisten
válasz ArthurShelby #11340 üzenetére
Remek, ezt nem hittem volna!
Akkor viszont Zsolának érdemes elgondolkodnia egy kis átszervezésen, hacsak nem került függő viszonyba a dupla NAT-olással...
MaCS
UI: Egyébként miért NAT, és nem PAT?
-
törölt tag
válasz Gubek-Einste #11342 üzenetére
Köszi a tanácsokat. Holnap kipróbálom.
-
titán
válasz #22718208 #11341 üzenetére
Router módban rakott állapotban bekapcsolt IPTV opció, utána AP módba rakva sem jó?
A Vezeték nélküli/Professzionális menüpont alatt az IGMP Snooping engedélyezve van?Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
törölt tag
Igaz hogy rtn14u , de azért megkérdezem ,mert az elég halott topik.
A lényeg ,hogy telekomos hgw és iptv box közé kellene beszúrni egy n14u-t.
AP módban nincs iptv menü ,viszont megy az iptv , de belassul a router nem lehet wifin csatlakozni hozzá, csak nehezen. Gondolom kitolja wifire a multicastot.
Ha router módba teszem(még nem volt időm próbálni) , akkor biztosan megjavul mert ott van kapcsolható iptv opció , viszont akkor dupka nat lesz. Az megint nem előnyös.
Mi a megoldás? -
zsola32
őstag
köszönöm a gyors válaszokat, holnap megveszem a Switch-et
-
-
MODERÁTOR
-
zsola32
őstag
sziasztok
sajnos nem vagyok router témában szakértő, ez bizti lejön a kérdéseimből..
adott egy telekom-os adsl, ez a melléképületben teljesít szolgálatot, vezetéken egy PC-t és pár telefont szolgál ki wifin keresztül.
egy vezetékes porton keresztül átmegy a net a főépületbe, ahol rá van lógatva egy Asus N18U.
a routeren van egy külső HDD, mely meg van osztva a különféle kütyüimnek.
eddig elég volt a 4 vezetékes port, de mivel egyre fejlődik a technika, mára kevésnek bizonyul.
Konkrétan 3 PC-t, 2 XBOX-ot, egy AVR-t, és egy TV-t szeretnék vezetékkel összemókolni az asus routerrel.Egy 8 portos Gigabites Switch jó lenne a célra?
gondolom úgy menne az összekötés hogy Adsl - Asus router - innen egy portra rákötve a Switch, és mindenki látja a másikat vezetéken, illetve az egy megosztott Asus routeren lévő HDD-t.Ebben kérném a segítségeteket, illetve véleményeteket - köszi
-
törölt tag
válasz Intruder2k5 #11331 üzenetére
Akkor ezeket remélhetőleg tudnia kell a gyári fw.-el is.
-
MODERÁTOR
válasz #22718208 #11330 üzenetére
Szia!
Samba / FTP olyan 20MB/sec körül alakul, ha közben nincs egyéb terhelés, mint pl. torrent, DLNA, akármi. Download Master-ről nem tudok nyilatkozni, mert nem használok gyári fw-t. Tomato alatt rTorrent és Transmission maximális sebessége 6-8MB/sec körül van, de ekkor már azért nagyon leterheli a vasat, így nekem pl. 2MB/sec-re van korlátozva a torrent, így lényegében észre sem veszem, hogy fut a háttérben.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Sziasztok!
Milyen valós sebességet tud ez a router az USB csatikon Samba és FTP elérésekkel?
Valamint mennyire használható rajta az AiCloud és a Dowload master?
(N14U kistesón ezek sajnos gyalázatosak)
-
Demokatona
tag
Üdv!
Ez a firmware van most: 382_18991-gc0b6a33
A routerrel nincs probléma,de felajánlja a frissítést.Engedjem neki?Privát üzenetre illik válaszolni , de ha ezt elmulasztod , akkor bunkónak tartalak .
-
kemcso
Ármester
válasz Intruder2k5 #11319 üzenetére
Frissítés simán ment, NVRAM-ot töröltem és újra beállítottam mindent.
Kereséshez Frissítés 1.28.0000 -132 K26ARM USB AIO-64K -> freshtomato-RT-N18U-ARM-2018.2-AIO-64K-NOSMP -
jag222
csendes tag
válasz Intruder2k5 #11326 üzenetére
szuper, kösz még egyszer.
-
MODERÁTOR
válasz jag222 #11325 üzenetére
Nem, az maradhat nyugodtan. De a /jffs tartalmát ugye le kell menteni mielőtt kikapcsolod, mert bár elvileg az megmarad, de ki tudja, az ördög nem alszik. Mindezt valami linux alapú megoldással, hogy a file attributumok megmaradjanak. Én simán át szoktam előtte másolni a HDD-re, mondjuk az /opt vagy a /nas alá.
[ Szerkesztve ]
-
jag222
csendes tag
Kösz, a "sima" router beállítás az rendben.
De (még általad segítve) raktam rá entware rtorrent klienst (ha rosszul fogalmazok, bocs). Ilyenkor azt is érdemes újra rakni, vagy eleve kuka, esetleg az maradhat és tudja a dolgát? -
MODERÁTOR
Igen, a MAC és IP címeket, az időzített és az eseményhez kötött scripteket, úgy az USB Support, mint az Administraton - Scripts és a Scheduler menü alatt, de az FTP és Samba mappák elérési útjait, a DDNS adatokat, mindent amit csak lehet.
Volt megoldás erre is, RT-N66U-n használtam pl. a statikus DHCP-s IP címek mentésére, de azt hiszem az ARM buildekből kikerült ez a funkció. Ha jól rémlik az "nvram export" volt az. Ez kimentette a listát txt-be, és azt később vissza is lehetett tölteni.
[ Szerkesztve ]
-
tjsz
senior tag
válasz Intruder2k5 #11321 üzenetére
Szia!
Mármint mit mentesz txt-be? Mondjuk pl. static dhcp-nél MAC címeket?
Én jellemzően képernyőmentéseket csinálok a webfelületről (ahol állítottam bármit).
Viszont egyre inkább töröm a fejem azon, hogy lehetne a leegyszerűbben megcsinálni azt, miszerint az nvram beállításokat kimenteni (putty - log - nvram show), majd ezt konvertálni valahogy és az "új" helyen nvram set.[ Szerkesztve ]
-
kemcso
Ármester
Köszi az infót, ezért kérdeztem, hogy mindent lementsek-e vagy mehet nyugodtan az upgrade.
-
MODERÁTOR
Erről beszéltem fentebb... Lehet látszólag jól fog működni, sőt az is lehet, hogy valaki most éppen nem használ olyan funkciót amiben zavart okozna ez a váltás, és neki ténylegesen is jól fog működni, most, de nem véletlenül van ott az az ajánlás az NVRAM törlésre.
Én egyébként is meg szoktam csinálni 4-5 fw csere után, ahogy tettem most is, amikor a 2018.2-ról a 2018.3 bétára váltottam. Egy txt file-ba el vannak mentve a router admin felületéről a dolgok, így csak CTRL+C CTRL+V-vel vissza kell mindent másolgatni NVRAM törlés után. Persze ez is macerás, de 15-20 perc alatt meg lehet csinálni, és akkor tiszta lappal megy tovább.
[ Szerkesztve ]
-
tjsz
senior tag
Sziasztok!
Saját tapasztalat: volt/van egy önkormányzat, ahol az N18U router-t jól beállítottam (140-es Shibby tomato), aztán a config-t lementettem.
Jött egy másik önkormányzat, ugyanilyen router, gondoltam ezt a config file-t visszatöltöm és szuperul működött. Látszólag. Ugyanis a mögötte lévő SPA112-ről nem lehetett kifele telefonálni. Minden más ment (pl. port forward, web böngészés, static dhcp, vendég hálózat stb. stb), csak az nyamvadt SPA112 nem. NVRAM törlés, majd egyesével végig mentem az egyes menüpontokon, láss csodát: lehetett telefonálni SPA112-vel.Szóval a lényeg: érdemes NVRAM törlés választani néha...
Üdv: Szabi
-
MODERÁTOR
válasz jag222 #11318 üzenetére
A hivatalos válasz az, hogy nem, tehát nem frissíthető, és a korábbi mentés sem tölthető vissza arra.
Nem hivatalosan persze jó eséllyel működni fog, de ember nincs aki megmondja neked előre, hogy mikor melyik beállítás lesz problémás. Egy nagyobb verzióugrásnál, vagy mint jelen esetben fork váltásnál sok változás történik az NVRAM-ban, de, hogy ebből éppen mi érint, azt nem tudhatja senki, ezért javasolják mindenképpen az NVRAM törlést.
-
Soma01
veterán
válasz ArthurShelby #11315 üzenetére
Akkor mégis csak a 380-as kódot használja még. De mindegy, jó az is.
-
Soma01
veterán
válasz ArthurShelby #11311 üzenetére
A 384 attól még jó, csak a mesh résszel vannak gondok.
Ha 384-et használ, akkor miért van így számozva a verzió?
-
félisten
Többen ajánljátok a Tomatot, ami jó is, tényleg remek rendszer.
Azt viszont szerintem érdemes ilyenkor hozzátenni, hogy Tomatoval nem fognak működni az asusos szolgáltatások -- lehet, hogy valakinek ez is fontos. (Pl. nekem...)
MaCS
-
ArthurShelby
addikt
válasz cyber86 #11310 üzenetére
Anno emailben kérdeztem tőle az aimesh-t, 384-et:
"ATM I can't answer it, 384 code is quite problematic and not reliable on some models, so I'll stay for now on 380.xx base code until some progress can be seen on latest ASUS code."A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat
-
cyber86
őstag
válasz ArthurShelby #11309 üzenetére
Elvileg a 384-es gpl kódot használja.
-
blakey
titán
válasz ArthurShelby #11304 üzenetére
Már az 50% és 2X erősebb a gyárinál, 75% is már brutálisan sok, nálam már éreztem valami "zavart a zűrben".
*** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
-
ArthurShelby
addikt
Igen, mivel ott 100mw a max. (hgg-nél meg 1000, bár az szerintem túl sok (vissza is kell kiabálni elv, a kliensen is múlik a dolog, erősebb lesz a zaj is), és nem is jó, én 75%-on használom).
Új hozzászólás Aktív témák
- Kaon AR1344E V2 AX wifi 6 mesh
- Xiaomi 13T Pro - 12/512 - fekete - Media Markt garancia
- HP ProDesk 600 G2 SFF PC, 6. gen. i3 CPU, 120 GB SSD, 8 GB DDR4 RAM, 2 GB VGA
- Acer Predator XB323QUNV 31.5" IPS gamer monitor
- Gamer pc eladó! Ryzen 5 3600/16gb ram/RTX 3070 /Msi B450 Gaming+/500gb ssd+500gb hdd/Chieftec 700w
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest