Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Amazon
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- TP-Link WR1043ND router
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 10
- Hálózati / IP kamera
- Mozilla Thunderbird
-
IT café
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz DasBoot #46196 üzenetére
Az alábbi lépések segítségével beállíthatod a Raspberry Pi 3B+-on, hogy automatikusan elinduljon egy program a bekapcsoláskor:
1. Telepítsd a kívánt kamera szerver szoftvert a Raspberry Pi-re. Ehhez az alábbi parancsokat használhatod a terminálban:
sudo apt-get update
sudo apt-get install <kamera szerver neve>
2. Nyisd meg a
/etc/rc.local
fájlt:sudo nano /etc/rc.local
3. A fájl végéhez adj hozzá az alábbi sort, mely a kamera szerver elindításához szükséges parancsot tartalmazza:
sudo /path/to/camera/server/program &
Például, ha a kamera szerver programod a
/home/pi/camera-server/start.sh
fájlban található, akkor a következő sort kell hozzáadnod az/etc/rc.local
fájl végéhez:sudo /home/pi/camera-server/start.sh &
4. Mentsd el a
/etc/rc.local
fájlt és zárd be.
5. Indítsd újra a Raspberry Pi-t, hogy a változtatások érvénybe lépjenek:sudo reboot
Ezután a kamera szerver program automatikusan el fog indulni a Raspberry Pi bekapcsolásakor. Ha bármilyen hibaüzenetet kapnál, ellenőrizd a program elérési útvonalát, valamint a parancs helyesírását (kis/nagybetűk fontosak!)
[ Szerkesztve ]
Ne kérdezd: LEGÁLIS!!!
-
őstag
válasz DasBoot #46196 üzenetére
Jó Szerencsét!
RaspiOS alatt tudtommal systemd van, úgyhogy egy systemd service megteszi. Konkrét példát nem tudok adni (szvsz Google első találat jó lesz), mert nem élek ilyenekkel, de még az őskorban Docker konténereket indítottam így. Nagyon sokáig hibátlanul kiszolgált.
Én ezzel éltem:
https://wiki.servarr.com/en/sonarr/installation#docker-multiple-instances[ Szerkesztve ]
-
DasBoot
aktív tag
Jó szerencsét! Kérdésem az, hogy honnan tudom megtanulni egy Model 3B+ esetében miként lehet elindítani bekapcsoláskor egy programot, konkrétan egy kameraszervert (nyilván bármelyiket). Köszönöm a választ. Üdv.: Joe
LEGO-ból bármit megépíteni, csak idő kérdése.
-
sztanozs
veterán
válasz ZoliZoli #46189 üzenetére
Ja, es biztos hogy ez egy 3B+, nem egy 3B? Ez mit mond?
grep Model /proc/cpuinfo
vagy ezcat /proc/device-tree/model ;echo
[ Szerkesztve ]
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
sztanozs
veterán
-
0519
senior tag
-
Meg is írtad magadnak a választ:
A számítógépek PCi-E Tp-link 300MBs wifi kártyákon kapcsolódnak, de ha kábellel vannak bekötve az sem változtat a helyzeten (talán annyit még is, hogy ilyenkor stabilan 10mb/s-le megy az adat).
A számítógépeknek keress egy kevésbé zavart csatornát (pl. 5GHz-en), vagy hagyd őket bekábelezve.
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
sztanozs
veterán
100 Mbps eseten a 10-12 MBps tenyleg az alomhatar. A rPi3 ennyit tud, csak 100 megabites halokartya van rajta. Raadasul egz USB2 buszon ul az osszes tobbi USB eszkozzel egyutt. 4-5 MBps lehet a kis fajloktol, lehet a tavoli eszkoz IO telitettsege miatt, lehet a tobbi USB eszkoz (pl lemez) miatt.
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
ZoliZoli
csendes tag
Sziasztok!
Nekem egy olyan problémám van már egy jó ideje, aminek a megoldására nem tudok rájönni sajnos. Adott egy Raspberry Pi 3 B+ 1GB-os gépezet. Ezt OSMC-vel (Kodi 18.9) használom mint médialejátszó és hálózati szerverként (Sambával).
A problémám a hálózaton való fájlmozgatással van, az itthoni számítógépek (win10-win11) és a raspberry pi 3B+ között, oda-vissza.
Valami orbitális lassú és teljesen véletlen szerű a sebesség. Néha eléri az "álomhatárt" 10-11mb/s is de javarészt 4-5mb/s-el másol és ettől egy "kicsit nagyon" ideges vagyok néha.
A router egy TP-Link Archer AX23 (AX1800) elvileg minden portja gigabites és Cat 6-os kábellel vannak összekapcsolva a kis nyavajással.
A számítógépek PCi-E Tp-link 300MBs wifi kártyákon kapcsolódnak, de ha kábellel vannak bekötve az sem változtat a helyzeten (talán annyit még is, hogy ilyenkor stabilan 10mb/s-le megy az adat).
A szép az egészben az, hogy egyszer régen kb 2-3 éve, amikor még egy régi Tp-link routerem volt (tp-link wr1043nd, ami feszt ledobta az ékszíjat, lefagyott stb.) sikerült valami csoda folytán 70-80mb/s is elérni de ez sem tartott örökké (valamiért).
Az ethtool eth0 parancsra azt dobja ki, hogy 100mb/s-el kommunikál Full duplex módban.
Szerintetek mi a bánat lehet? Én sosem piszkáltam a rpi 3B+ ethernet beállításait, esetleg ott kén valamit módosítani?
[ Szerkesztve ]
-
wassermann
Topikgazda
válasz PhoenixK #46187 üzenetére
Most ugrott be, hasonlóan szenvedtem régebben ilyesmivel: társasházban lakom, iszonyú WIFI áradat vesz körül.
A Pi, a picike nyákra nyomott antennájával képtelen volt "harcolni" a többiek ellen. Először vettem egy linux kompatibilis USB-s Wifi hálózati csatolót, azal már jobb lett. Később pedig áttértem vezetékes hálózatra -
őstag
válasz Fecogame #46185 üzenetére
A Wifi egyszerűen megszűnik csatlakozni. Semmi nyoma, hogy miért.
Közben egy érdekességbe is belefutottam, már wireshark-kal is néztem, és random lett ilyen: tcp retransmission port numbers reused
Egyelőre feladom a dolgot.@cigam: A táp is jó ötlet. Kipróbáltam nagyban: egy 65W-os USB-C noti-táp átalakítóval. Ha az nem elég, akkor... Sajnos nincs változás.
A router kussol. Meglepő módon egy RPi4-röl elérhető, de ott sem állandóan stabil, a tcpdump alapján gondol egyet, és nem válaszol.Jelenleg egy SD-slot hibás RPi4 kapott egy SATA-átalakítót SSD-vel. Átvette a Pi02W szerepét, azzal pár órája nincs gondom! (kopp-kopp-kopp)
Egyre erősebb a gyanúm, hogy tényleg a WiFi-szennyezés nagy, és a kis 0 nem bír el vele. Majd ha már kevésbé lesz tele a hócipőm vele, akkor megint clean image, aztán körbemegy a lakásban, esetleg összeköltözik a router-rel"Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"
-
válasz PhoenixK #46184 üzenetére
Az, hogy a táp régen jó volt, nem jelenti azt, hogy most is az. Igaz a naplóban is jelezné a táp problémát, de biztos akad egy másik táp a környéken.
Nézd meg a router naplóját is, hogy amikor nem látta a hálózat, akkor mi történt. Pl. a wifi kapcsolat miért szakadt meg, hogyan épült újra.
Mekkora a wifi térerő? Egy wifi scanerrel esetleg nézz szét, hátha van ott több zavaró másik eszköz ami ugyanazt a WiFi csatornát használja.Ugye alap órajelen fut, nincs túlhajtva?
-
őstag
Adott egy RPi Zero 2 W. egy ADS-B vevővel Flightradar24 feeder-nek használva.
Viszont kezd nagyon kiidegelni: Random időközönként megszakad vele a kapcsolat. WiFi-n keresztül megy, a táp is elég neki (egy RPi 4-et is simán elhajtott korábban)
A Pi folyamatosan fut, amikor újra elérhető, az uptime alapján semmi reboot nem volt.
A wifi-adapter energiagazdálkodását már kikapcsoltam.Az OS egy FR24-es image volt, ami Raspberry OS Buster alapú, de már ment egy update Bullseye-ra, ott se változott a helyzet.
Már régebben is tapasztaltam hasonlókat RPi ZeroW-vel, hogy egyszerűen eltűnt a hálóról, de ott csak miniprojektek futottak. Most már komolyan idegesít a dolog, pláne, hogy teljesen random! A héten volt már 36 órányi szakadásmentes futás is, most meg kb 10 szakadás csak ma.
Van valakinek bármi hasonló tapasztalata vagy esetleg ötlete egy kalapácson kívül???
szerk.: A logokban eddig "természetesen" semmi releváns bejegyzést nem találtam
[ Szerkesztve ]
"Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"
-
zumike
tag
1 perc után már jó rajta az idő, de a dockert nem szeretném cronból reloadolni
rc.local pedig azért nem jó, mert közben lesz jó az idő, és akkor meg már nem fut le.timedatectl
Local time: Wed 2023-04-19 20:44:47 CEST
Universal time: Wed 2023-04-19 18:44:47 UTC
RTC time: n/a
Time zone: Europe/Budapest (CEST, +0200)
System clock synchronized: yes
NTP service: n/a
RTC in local TZ: no[ Szerkesztve ]
-
-
zumike
tag
Sziasztok,
PI4-et használok, de rossz a a rendszeridőm. Debian 11. Tehát nem Raspberry Pi OS (previously called Raspbian).
Ez miatt a docker swarm nem tud elindulni, mert a tanúsítvány nem megfelelő.Hiába van ntp client rajta.
Honnan veszi az időt? Nincs hwclock csatlakoztatva.
A mostani idő: Sun Aug 7 15:26:31 CEST 2022 -
válasz totya79 #46170 üzenetére
Amiket linkeltél, azokban csak a boot eleje van meg, kb egyforma mindkettő lista.
Elég a dmesg utolsó 30-50 sora. Abban látni kell hogy mikor és milyen üzenet kíséretében dobja el az USB kapcsolatot, és hogy miért nem építi fel újra.Tip: Próbáld meg lehúzni a rádiós egyér USB dugaszát.
Ahogy írtad is hogy máshova csatolja fel, azt bizonyítja, hogy elveszti a kapcsolatot a lemezzel, és újat épít ki neki. Az hogy gyári a táp, nem jelenti azt, hogy elégenergiát tud adni a lemeznek.
Próbáltad másik USB kábellel összekötni a lemezt és a Pi-t?Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
kis.zsolt
aktív tag
-
totya79
tag
-
totya79
tag
válasz totya79 #46170 üzenetére
Azóta még érdekesebbé vált a helyzet.Csináltam dmesg kimenetet amikor egyszerüen eltünik a csatolt meghajtó ftp-n is.Eredetileg ide van csatolva /mnt/usb_hdd
Aztán a helyére /mnt/usb-usb1-usb3 at tesz be,amik persze üresek.
[link]
Ilyenkor csak a restart segit.[ Szerkesztve ]
-
-
-
válasz totya79 #46163 üzenetére
Esetleg feltenni egy 3. programot, ami folyamatosan használja a hdd-t, pl média megosztásra? Pl plex server vagy ilyesmi? Tudom, hogy ágyúval verébre megoldás, de hátha a plexet is tudod valamire használni. Pl telefonon filmnézés vagy ilyesmi.
Are you Baby Shark? No, i'm a motherf*cking hardstyle fish!
-
válasz totya79 #46163 üzenetére
Kellene a dmesg kimenete (nem ide, hanem egy szöveg megosztóra! pl. [link] ) Hogy lássuk ilyenkor amikor elérhetetlenné válik mi történik az USB eszközzel.
Az is lehet a z USB ház vezérlője és a HDD nem ért szót egymással. Meg tudod nézni milyen chip van rajt?[ Szerkesztve ]
-
-
-
totya79
tag
válasz kis.zsolt #46159 üzenetére
Üdv
Sajnos korai volt az öröm,mégiscsak elalszik valamiért Szándékosan megnyitva hagytam a filezillát a laptopon,amivel csatlakozva voltam a pi hdd-jéhez.Amikor láttam hogy ismét zöldre váltott a kis ikon a hdd-n,akkor megprobáltam ftp-n megnyitni a fájlokat,és sehol nemvolt semmi adat.Megynyitottem egy uj kapcsolatot a filezillában,megkeresetem ujjra a hdd-t,és ekkor zöldre váltott,és fel is pörgött szépen.... -
-
válasz MaCS_70 #46150 üzenetére
Nem jobb/rosszabb, csak más. [link] pl. konténerben futtatva nem működnek az add-on-ok. De ha pl. NAS-odban bővíthető a memória(vagy eleve 6-8GB-al vetted) és egy izmosabb (Intel/AMD) procival szerelték, akkor futtathatod egy plusz fizikai gép nélkül is, VM-ben.
Az a baj, hogy HA alatt elég sokmindent értünk, de semmi konkrétum nincs mögötte. Az, hogy akarok egyett, az mindenkinek mást jelent, mert mások az igények/lehetőségek.durva volt a különbség a régebbi python
Ez miben mutatkozott ez meg? Plusz a telepítés leírása szerint 3.10-es(vagy újabb) python kell neki, szóval akkora nagy verzió eltérés nem lehet.Ez a kérdés/téma nem lenne jobb helyen az okos otthon topikban? Ott biztos többen vannak akiknek van tapasztalata, akár a Pi-vel, akár a HA-val kapcsolatban.
-
monk0909
csendes tag
Sziasztok!
Tud valaki tanácsot adni, merre érdemes keresgélni Raspberry Zero 2 W után? Rpibolton pár hete még volt, viszont most már ott sincs készleten. Használtan sem találok sehol.Előre is köszi
-
félisten
-
-
válasz MaCS_70 #46146 üzenetére
Jobbulást!
Ugye te sem hiszed el hogy két egyforma autó közül a piros színű gyorsabb a kéknél?
A manjaro rolling, vagyis frissebb csomagok vannak rajt mint a kiadás alapú rendszereknél. De
- Egy frissebb linux kernel nem hoz látványos gyorsulást.
- Egy frissebb python interpreter nem hoz látványos gyorsulást.
- Akár bináris kód, akár python szkriptet futtat, pontosan mitől lenne gyorsabb Manjaro-n? Ha ez valóban így lenne, akkor "mindenki" Manjaro-t akarna a gépére, hiszen gyorsabb mint más linux-ok.
A Pi-men Python 3.9.2 (default, Mar 12 2021, 04:06:34) fut. Nem vagyok egy python idomár, de az aktuális (Python 3.11.2) kiadáshoz képest mennyivel gyorsabban fut a kód? pl. [link]
Az a pár % difi mennyit is jelent a gyakorlatban? 1mp-el később kapcsol le a lámpa? 10mp-el hamarabb indul a kávéfőző?Szerintem a raspbian os-en is felrakható a python legfrissebb kiadása.
1-2% difi miatt megéri váltani. Persze Manjaro alatt is kb ugyanazok a parancsok működnek (bash shell), de tippem szerint hiányzik a Pi specifikus körítés. Gondolok itt az alapítvány programjaira (raspi-config, stb...). Persze külső tárolóból ráfaragható, de macera (azért használsz másik distro-t, hogy azzal szórakozz, hogy azokat a progikat, szolgáltatásokat ráfaragd, amit egy másikkal alapból megkapsz?
[ Szerkesztve ]
-
-
totya79
tag
válasz kis.zsolt #46121 üzenetére
Kipróbáltam ezeket a dolgokat,de sajnos nemjött be
Érdekes mert amig le-feltölt nincs baj,de amikor inaktív,akkor zöldre vált a vinyó.
Kipróbáltam azt is,hogy kiváncsiságból elinditok egy torrenten ujjraellenőrzést,akkor híbát ír.Ha restartolok,akkor szépen folytatja az ellenörzést híba nélkül... -
Flowtation
őstag
Köszi, ezt jó tudni.
#46140MaCS_70
Ezt sajnos nem tudom, már hónapok óta így áll az oldal.
Azért azt jó lenne tudni, hogy a 3 cucc mennyire fogná le a pi-t. Én pl. még mindig csak max fullhd tartalmat nézek, a HA se nagy még mivel nincsenek eszközök. A nason meg OMV fut, nagy forgalom ott sincs, szóval lehet, hogy simán használható lenne.Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
addikt
válasz MaCS_70 #46137 üzenetére
Annyit tudnod kell, h a supervised komponenst csak debian-ra tudod felvarázsolni. És ha komolyan fogsz / akarsz HA-t használni akkor szükséged lesz rá. Én ennek a tükrében telepítettem a HassOS-t. Fogsz találni pár éves leírásokat, h felhegezd más alapokra - de nem fognak menni = megszüntették a támogatását other OS-en... Persze most rpi-ről van szó, "rendes" gépekre fel lehet tenni (virtuálisan).
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
félisten
válasz Flowtation #46138 üzenetére
Nálam is volt egy olyan állapot, amikor a Z2M és a Mosquitto egy RPI-n fotott egy Kodival -- igaz, a Kodi esetemben kizárólag DLNA-szerverként funkcionált. Kaptam is érte hideget-meleget, mert ez szentségsértés, nem keverjük a funkciókat. Mert instabil lesz.
És ezt én azért nem értettem, mert más vonalon meg pont azt olvasom lassan harminc éve, hogy a programok összeakadása a Windows kiváltsága, Linux alatt nem gond, ha sok különböző funkció és program fut.
Ez a lap egyébként nagyon tetszik. Vajon mennyi lesz az ára?
MaCS
[ Szerkesztve ]
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
0519
senior tag
válasz Flowtation #46138 üzenetére
Alternatíva, készleten: [link]
[ Szerkesztve ]
''Vígan ülünk tort azok fölött akik ellenünk törtek'' -Addams family
-
Flowtation
őstag
válasz MaCS_70 #46137 üzenetére
Én is ezért szeretném a pi-t jobban befogni, mert egy natúr kodira pazarlás. Sőt még a nagy nasomat is lecserélném, mert egy öreg fujitsu tx100-on fut otthon, nagy is, fogyaszt is. Ezt a boardot néztem régebben, de ez még mindig coming soon.
[ Szerkesztve ]
Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
félisten
válasz body007 #46133 üzenetére
Igen, hosszú távon, tartok tőle, hogy külön gépet fogok bevetni, bár gyűlölöm a gondolatát.
Jelenleg viszont még csak tanulok, kísérletezek, és RPI3 vana fiókban egy pár. Magáról a HA rendszertelepítésről viszont itt a fórumban is többen lebeszéltek, mondván, hogy a tanulás idejére sokkal jobban járok egy RaspberryOS-re telepített csomaggyűjteménnyel.
Egyébként az eredeti elgondolás szerint a NAS-on futna maga a HomeAssistant (mivel a NAS konkrétan unatkozik, tehát egy külön gép csak pénzégetésnek tűnik), a Z2M és a bloetoothos kliens meg RPI-ken futna a házban a HA-et MQTT-n kiszolgálva adattal.
Köszönettel: MaCS
-
félisten
NAGYON nem mindegy.
Most próbálom összeállítani a rendszert, és a frissebb olvasmányaim és számtalan itteni intelem alapján az RPI3 nagyon szűkösem, komoly kompromisszumokkal elég erre.
Ettől függetlenül most próbaképpen ezt az utat választom, hogy aztán továbbléphessek.
Mindazonáltal abban biztos vagyok, hogy egy PRI3 annyira nem izmos, hogy érdemes lenne pazarolni az erőforrásokat és magamat szívatni ezzel.
És éppen ezért érdeklődtem.
MaCS
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz MaCS_70 #46126 üzenetére
Dedikált gép kell(ene) a HA-nak és akkor nincs ilyen problem:
The first step is to install Home Assistant. We recommend a dedicated system to run Home Assistant. If you are unsure of what to choose, follow the Raspberry Pi guide to install Home Assistant Operating System.
Home Assistant Operating System uses Docker as Container engine. It by default deploys the Home Assistant Supervisor as a container. Home Assistant Supervisor in turn uses the Docker container engine to control Home Assistant Core and Add-Ons in separate containers. Home Assistant Operating System is not based on a regular Linux distribution like Ubuntu. It is built using Buildroot and it is optimized to run Home Assistant. It targets single board compute (SBC) devices like the Raspberry Pi or ODROID but also supports x86-64 systems with UEFI.
Home Assistant Operating System
#Flowtation:
A két linken tudsz informálódni
Egyébként ha nem használod a wifi-t minek is állítanád be? Docker egy virtualizációs megoldás (konténer), rengeteg guide van róla: alapok. Azt se tudom mi az a obex szerver Nem nagyon használok HA alatt bluetooth-t...Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
kis.zsolt
aktív tag
Én egy Linuxban nagyon nem járatos és nem fejlesztő vagyok, ezért kéretik piciny írásomat a megfelelő módon kezelni:
Azt lehet mondani, hogy az állításban van igazság, de nem feltétlenül kell a Debian-alapú rendszert elvetni a Home Assistant használatától.
Valóban igaz, hogy a Debian általában a stabil verziókra szavaz és az újabb, frissebb verziókat lassabban fogadja be, mert alaposan teszteli azokat, mielőtt azokat hivatalosan is bevezeti. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Debian-alapú rendszeren nem lehet használni a Home Assistant-ot, vagy más szoftvert, aminek újabb Python verziókra van szüksége.
Ha valaki mindig az abszolút legfrissebb verziókat szeretné használni, akkor valószínűleg jobb választás a Manjaro, amely egy Arch Linux-alapú disztribúció, és folyamatosan frissül.
Azt is megemlíteném, ha egy stabil és megbízható rendszert keresünk, akkor a Debian-alapúak továbbra is jó választás lehetnek.Konkrétan nálam Rpi3 és RPi4 is hordoz/hordozott HA-t, méghozzá mindig a legfrissebb RPiOS alatt (most már a 64 bitessel megy és csak a Pi4-esen fut).
Emellett Ubuntu Server 20.04 LTS is futott a Pi4-es 64 bittel, de ott gondok akadtak a Raspberry konfigurációk beszűkülésével, így inkább visszaálltam az RpiOS-re.De ahogy az elején említettem, én egy megtestesült Linux-antitalentum vagyok, ezért amit mondok, mindig fenntartásokkal kell fogadni ebben a témában.
-
sztanozs
veterán
Szerintem arrol van szo, hogy alapbol telepitve van Debianon a python 2.x verzioja is, ezert a sima "python" parancs azt a verziot inditja. Ettol meg a python3 (vagy telepites utan a megfelelo verzio pl "python 3.11" is indithato)...
-
félisten
Mi lehet igaz a következőből?
Egy Linuxban nagyon járatos fejlesztő mondta, hogy Debian-alapú rendszerre (RaspberryOS) nem ajánlott HomeAssistantet telepíteni (RPI3-ról van szó, tehát számít a teljesíményhatékonyság), mert a Debian mindig évekkel elavult Pythont használ.
Szerinte Manjarót érdemes használni.
Köszönettel: MaCS
-
Flowtation
őstag
válasz body007 #46120 üzenetére
és #46122sztanozs
Köszi a választ mindkettőtöknek. Van azért még pár dolog ami nekem nem teljesen tiszta:
1. Lényeges a wifi beállítása? Ethernet kábelen van a Pi nekem, mert egy ILYEN házban van és úgy vettem észre, hogy az zavarja a wifi-t. Ráadásul a tv mögött van, ami még ronthat rajta gondolom. Vagy a HA miatt kellhet a wifi, ha olyan eszközöm lesz?
2. Azt írja, hogy dockerben kell telepíteni a HA-t. Én még sose használtam dockert, igazából nem is vagyok vele tisztában, hogy pontosan mi ez. Mivel a leírás ezzel van, én nem ismerem, gondolom nem lehet kihagyni, de mégis nagyvonalakban mi ez a docker?
3. Az obex server lényeges? Jelenleg csak BT hőmérők vannak, amik ESP32-vel vannak vezérelve, persze majd szép lassan bővíteném az eszközöket.
4. Ace-stream, ha jól gondolom ez sem kell, van egy nasom, azon vannak a lejátszandó tartalmak, illetve néhány kodi plugin, pl dmdamedia, youtube, ilyesmik, ezekhez sem kell?Köszi!
Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
sztanozs
veterán
válasz body007 #46120 üzenetére
Biztos nem valami windozer irta - AWS-en is ez a javasolt SSH beallitas. Raadasul azert, hogy ne password-del, hanem certificate-tel tudj belepni (amit sokkal nehezebb bruteforce-olni), raadasul instant belepest biztosit.
[ Szerkesztve ]
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz totya79 #46118 üzenetére
Szia!
Az általad leírt probléma valószínűleg az energiahatékonysági beállításokkal kapcsolatos, ami miatt a külső merevlemez egy idő után átmegy alvó üzemmódba. Ez azért történik, hogy csökkentse az energiafogyasztást és meghosszabbítsa az eszköz élettartamát.
Ebben az esetben azt javaslom, hogy a következőket próbáld meg:A Raspberry Pi beállításainak ellenőrzése:
A Raspbian operációs rendszeren a "Power Options" fülön található "Suspend when inactive" opció kikapcsolása segíthet megakadályozni, hogy a merevlemez alvó üzemmódba kerüljön.A HDD Spin Down program telepítése:
Ez a program meggátolja a merevlemez alvó üzemmódba kerülését, ha nincs rajta aktív folyamat. A program letöltése és telepítése a következő paranccsal végezhető el a terminálban:
sudo apt-get install hdparm
Miután a program telepítve van, használhatod a következő parancsot a merevlemez spin down funkciójának letiltásához:
sudo hdparm -B 255 /dev/sda
A /dev/sda az eszköz neve, ami változó lehet a te konfigurációdtól függően.A qbittorrent beállításainak ellenőrzése:
A qbittorrentben nincs olyan beállítás, amely közvetlenül befolyásolná a merevlemez energiahatékonysági beállításait. Azonban az "Options" menüben a "Advanced" fülön lehetőség van az alábbi beállítások megváltoztatására:"Disk Cache": Növelheti a merevlemez aktív működését a cache memóriában tárolt adatokkal.
"Pre-allocate all files": Az összes fájl előzetes lefoglalása megakadályozhatja, hogy a merevlemez alvó állapotba kerüljön.Remélem, hogy az említett tippek segítenek megoldani a problémádat!
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz Flowtation #46117 üzenetére
Kedvenc részem a guide-ból:
De miért? Nehéz beírni a jelszót mikor belépsz ssh-n?
Tuti vmi ősgyökér windozer írta a leírást...Ezenkívül nincs vele gond.
-
0519
senior tag
válasz Flowtation #46117 üzenetére
Hello!
Igen, bírja a gép. A HA nem dobja meg jelentősen a hely igényt, azon az SSD-n amin eddig elfértél, valószínűleg ezután is elfogsz.
A leírás alapos és használhatónak tűnik, azonban régi. Ha vmi változott azóta, annak megoldásában segít a google. Abban úgy is jó vagy''Vígan ülünk tort azok fölött akik ellenünk törtek'' -Addams family
-
totya79
tag
Sziasztok.
Régebben már feltettem egy kérdést,de sajnos nem kaptam választ,és rá sem jöttem mi a híba,viszont már kezd idegesíteni a dolog.
Adott egy pi4-es,Raspi fut rajta,és qbitorrent 4.2.5.amit torrentre használok.Szépen megy a le-feltöltés,viszont ha éppen nem töltök,vagy seedelek vissza semmit,akkor egy idő után a kis led a külső hdd-n zöldre vált,vagyis nem dolgozik.Olyan mintha a hdd hibernálódna,és csak a restart segít.Szóval a kérdés az,van e esetleg valami beállítás erre vonatkozóan(a qbitorrentben nem találtam).
Köszi -
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Biztosan volt már téma, ha nemrég akkor elnézést kérek.
Van egy pi4 4gb-os lapom, ezen most "csak" Kodi fut, de úgy érzem így nincs kiaknázva teljesen az erőforrása. Mivel régebben futott rajta HomeAssistant, felmerült bennem, hogy a kettőt megoldanám egyszerre. Az lenne a kérdésem, hogy van-e valakinek ilyen felállásban használva a pi? Ha igen, mik a tapasztalatok, bírja a gép? Mekkora ssd-vel tervezzek?
Nekem a Pi külső ssd-ről megy, ezt még anno megcsináltam a Pi imagerrel, szóval alapból így képzelem el a jövőben is.
Találtam egy step-by-step leírást, ezt lehet alapul venni és ez alapján elindulni?
Köszönöm a válaszokat!Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
addikt
MI-platformot ad a Sony a Raspberry Pi-nek
Kis érdekesség
-
Sziasztok.
Egy alapvetően egyszerű kérdésem lenne, de mégsem találtam rá egyértelmű választ a topikban.
Van egy Rpi 4, 4gb ramos verzióm. Ezen raspbian GUI verziót használok. Lényegében egy plex server, 2 külső hdd-vel, és egy qbittorrent fut rajta állandóan.
Emellé lehetne e valami retropie szerű programot futtatni, régi retro játékokhoz? Normális sebességgel tudná e futtatni, ha pl a qbittorrent éppen tölt le és a plex server-ről éppen megy a lejátszás 2 tévén, transzkódolás nélkül?
Ha megoldható, akkor melyik programot ajánlanátok? (főleg Nes, Snes, Megadrive, esetleg psp játékokról lenne szó)Are you Baby Shark? No, i'm a motherf*cking hardstyle fish!
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz DasBoot #46110 üzenetére
Nem akartam gonosz lenni. Így utólag elnézést, őszintén!
Milyen kicsi a Világ: egy bányában dolgozom 27 éve, még sem Jó szerencsét a beköszönésem. Interneten pedig általában tegeződünk.
Szép dolog az ősök hagyományainak tisztelete, de mindennek meg van a maga helye és ideje.
Itt én is új vagyok, bár a Raspberry Pi3B+ már 5 éve megvan. Én is csak kóstolgatom az ittlét íratlan szabályait, de mert már a 90es évek végétől aktívan kommunikálok mindig a kor divatos és felkapott módján az interneten, ezért nem okoz problémát a beilleszkedés. A szokásom az, hogy hetekig csak olvasgatok, és csak azután mutatok életjelet, ha látom mi a dörgés a fórumban vagy a közösségben. Ki a főnök, mit szabad és mit nem.
Például az ilyen Offtopik bejegyzéseket kimondottan nem nézik jó szemmel, úgyhogy most le is állok vele.Ne kérdezd: LEGÁLIS!!!
-
DasBoot
aktív tag
válasz kis.zsolt #46108 üzenetére
Valóban a bányászok köszönése a "Jó szerencsét!". Sőt az erdészeké is. Ez a köszöntés Selmecbányáról származik, ha esetleg nem tudná. A bányász himnusz is. Amennyiben nem ismerné: Szerencse fel, szerencse le.... Azt tudja, hogy miért ünnepeljük szeptember első hétvégéjén a bányászokat? Mert Tatabányán, a tüntető bányászok közé lőttek a csendőrök? Ajánlom figyelmébe a könyvet Szóval kit is, és milyen szél hozott ide? Másrészt, egy bányász városban ez egy hagyományos köszöntés volt. Az általános isiben így köszöntünk az óra előtt. Sajnos a többség ezt a hagyományt elfelejtette. Elnézést a szóismétlésekért. Azért is pardon, hogy nem ideillő "beszédet" tartottam, de kénytelen voltam megtenni a bányász hősök miatt, akik miatt internetezhetünk. Szén, tüzelés, gőz, villany. Elnézést kérek mindenkitől, hogy nem ideillő mondatokat írtam., de válaszolnom kellett az illető mondataira. Jó szerencsét! Természetesen részemől ennyi a válasz, ami nem is ideillik. Kérem ne válaszoljanak rá.
[ Szerkesztve ]
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz DasBoot #46106 üzenetére
Hadd mutatkozzam be: más név alatt filmkritikákat írok pénzért. Ha így állsz alapvetésekhez, akkor szerintem komoly a baj, főként hogy a "Jó szerencsét" a bányászok köszönése. Nem tudom mi szél hozott, de ez részedről elég silány belépő.
Szívesen.
-
DasBoot
aktív tag
Jó szerencsét! Köszönöm mindenkinek, aki érdemben válaszolt. Elnézést, hogy most nem, de a későbbiekben igyekszem mindenkinek személyesen írni. Nyilván sok segítséget kaptam. Kellemes Húsvéti Ünnepeket mindenkinek!
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz DasBoot #46100 üzenetére
Szia!
Én itt kezdtem: klikk
És ezzel fordítottam: klikk
A ChatGPT pedig egy mesterséges nyelvi modell, rövidebben a Skynet kistestvére, regisztráció után itt tudsz vele beszélgetni magyar nyelven: klikk
A Skynet pedig a Terminátor című filmben az, ami kinyírni igyekszik az emberiséget.[ Szerkesztve ]
-
0519
senior tag
válasz DasBoot #46100 üzenetére
Amikor azt írod, hogy "programozni" akkor azt úgy érted, mint egy szoftverfejlesztő ír egy szoftvert, ami végrehajt egy bizonyos feladatot; vagy úgy érted, hogy használni akarod a Pi-t és felhasználóként kiadni neki parancsokat a parancssorban?
''Vígan ülünk tort azok fölött akik ellenünk törtek'' -Addams family
-
válasz DasBoot #46099 üzenetére
A programnyelvek döntő többsége nem emberi nyelveken alapul. Nel létezik olyan programozási nyelv ami a probléma leírásár/megoldására magyar nyelvet használ.
Pl kezd el megérteni/tanulni a python nyelvet. Az alapok ismerete nélkül nem fog menni, ahogy egy külföldivel sem tudod megértetni magad az adott nyel alapjait sem ismerve.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RX 6800 16GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA!!!
- Mac Mini M4 10/10 16GB 256SSD
- GAMER Ryzen 5 3600 / RX 6600 XT 8GB / 16GB DDR4 / 512GB NVME / Beszámítás / Garancia
- RYZEN 9 5900X (12 mag/24 szál) +Új ASROCK B550 PHANTOM GAMING 4 +Új 32GB hűtőbordás DDR4! GAR/SZÁMLA
- ASUS ROG GR6 i5-5200U 16GB 2 512GB SSD GTX 960M - ultra pici, ultra csendes, bivalyerős gép - olcsón
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest