Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Laca0
addikt
válasz Celtis #23384 üzenetére
A tévé is magyar régiós. A korábbi OE sohasem váltott át
Na mindegy. Ez a Libreelec még ismeretlen számomra. Elég stabil? Miben jobb, mint az OE? Van rá Vu+/enigma kliens?
Köszi!Xiaomi 11 Lite 5G NE Dual 8/128 | Redmi Note 8 4/64 | MikroTik hAP AC2 | Sony KD-55XH8096 | LG 47LM620S | Denon AVR-1612 | Eltax Experience 5.0 | Egreat R6S
-
félisten
válasz Flowtation #23395 üzenetére
Nagyon köszönöm!
A konyha ugyan nem az én terepem, de ezt szerintem sikerült felfognom!
Köszönettel: MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Flowtation
őstag
válasz MaCS_70 #23394 üzenetére
Ha hozzáadsz egy forrást, mondjuk megosztások, azon belül pl filmek, sorozatok, stb mappaszerkezettel, akkor ha a mappán nyomsz egy helyi menü gombot (asszem c betű alapból), akkor abban a menüben lehet olyat kiválasztani, hogy tartalommegadás. Ebben a menüpontban tudsz tartalmat hozzárendezni a mappához. Ezek a tmdb, tvdb, stb. Ekkor a kodi leszedi a mappában található tartalmakhoz a kiegészítő információkat, pl. dvd borítók, leírás, fanart képek, stb, de ez testreszabható. a tmdb jellemzően filmekhez, (mesékhez is jo) való, a tvdb pedig sorozatokhoz. Megadható a preferált nyelv, miszerint magyar vagy angol (vagy bármi más) legyen a tartalom, borító, stb szövege. Ha leokézod akkor pedig elkezdődik a médiatár frissítése, azaz ezeknek az infoknak a letöltése.
Kicsit konyhanyelven írtam, remélem jól is.
Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
félisten
válasz vadkörte #23393 üzenetére
Mindenkinek köszönöm a választ!
A forráshelyen eleve szortírozva vannak/lsznek az anyagok, csak gondoltam, elegánsabb, ha már a médiatár is külön jeleníti meg ezeket.
Nagy gyűjtő azért én sem vagyok, nem is töltögetek le, de pakolás közben előkerült egy hatalmas filmgyűjtemény, 20 év DVD-iről, VCD-iről, nem is beszélve a még be sem rippeltekről -- amit akkor majd csak H264-ben fogok eszközölni.
Arról viszont fogalmam sincs, hogy mi ez a tvdb/tmdb, és hogyan kezeljem.
-
vadkörte
addikt
válasz MaCS_70 #23389 üzenetére
Nem lenne egyszerűbb ha már a NAS-on szortíroznád a médiákat, hogy :
-Filmek (mozi)
-Filmek (sorozatok)
-Filmek (egyéb)
-stb, stb...A Kodi-ban mindegyikhez létrehozol egy külön-külön hálózati csatlakozást, így a mozifilmek közé nem keverednek be az aná... ...szóval az egyéb filmek, sorozatok...
[ Szerkesztve ]
Üdv. V. Körte
-
azbest
félisten
a pi nem tud hardveresen h265-öt, bár ha jól emlékszem, akkor a pi2 vagy pi3 talán proci erőből le tudja játszani az sd felbontásút, mint pl a dvd-ből készültek.
Kodi kapcsán pedig gondolom valami metadata megadása kell a könyvtárszerkezetben és nem csak mappaként hozzáadni kodihoz, hanem importálni is metaadatokat. Akkor lesz szép borítós és szervezett. Én nem bonyolítom ezzel, mert nem gyűjtök filmeket, szóval nincs tapasztalatom vele
-
Flowtation
őstag
Az talán csak akkor lesz aktiv ha egy mappát megjelölsz sorozatok tartalommal, tehát a tvdb-vel, mondjuk. Én legalábbis így vettem észre. Nekem van egy fő mappa, azon belül filmek, mese, sorozat, stb. A film mappánál tmdb, a sorozatoknál meg tvdb tartalmat adtam meg és akkor lett sorozatok menüpontom is (főmenüben is).
vagy nem erre gondoltál?
[ Szerkesztve ]
Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
félisten
Eljött a pillanat, amikor felmerült az igény filmek nézésére.
A terv az, hogy a kismillió DVD-ből H.265 MKV-kat generálnék, ami eleve egy csomó filmet és sorozatot jelent, de van elég sok felvett, de meg nem nézett sorozatunk is. Szóval lesz mivel szórakozni a hosszú téli estéken.
A kérdésem az, hogy KODI-ban hogyan tudom normálisan elkülöníteni a filmeket, tévéműsorokat és sorozatokat. Azt látom, hogy a beállításoknál, a megjelenítési lehetőségeknél van egy SOROZATOK menüopció, de inaktív.
-
-
félisten
válasz soldi3r #23386 üzenetére
Igen, a NOOBS egyebek mellett a Raspbiant is tartalmazza. (Ha bekapcsolt képernyő mellett bootoltatod a PI-t, látni fogod a menüt -- emlékeimszerint tán SHIFT-et kell nyomni a teljes listához, de kiírja.)
Raspbian / Transmission-kérdésben viszont sajnos nem tudok segíteni, de megteszi más.
MaCS
-
Celtis
veterán
Egyrészt váltsál Libreelecre. Másrészt ha CEC-en kapcsolódik a TV-hez, akkor azon keresztül átállhat a régió.
Én sem hittem volna, amíg nem látom saját szememmel. Új TV-re dugtam a HTPC-t és átváltott angolra. A CEC beállításokban van is egy pont, hogy a TV nyelvi beállításainak használata. -
schferenc77
aktív tag
Sziasztok, libreelec-et hasznalok. Tudtok olyan videot ajanlani, amivel az 5.1-es hangfalakat lehetne tesztelni? Be akarnam allitani az egyes hangfalak jelszintjet, es ehhez jo lenne.
-
Laca0
addikt
Sziasztok!
Feltettem egy kis 2GB-os kártyára a OpenELEC-RPi2.arm-6.95.3 verziót. Egyenlőre jól működik, viszont már 2x elfelejtette a nyelv beállításokat. Van valami ötletetek, hogy mi lehet a baja?Xiaomi 11 Lite 5G NE Dual 8/128 | Redmi Note 8 4/64 | MikroTik hAP AC2 | Sony KD-55XH8096 | LG 47LM620S | Denon AVR-1612 | Eltax Experience 5.0 | Egreat R6S
-
soldi3r
veterán
Tudna valaki egy mukodo leirast linkelni transmission beallitasra NOOBS-on? Ez alapjan megtagadja a hozzaferest.
[ Szerkesztve ]
E30 (oo=[][]=oo)
-
doberman
senior tag
-
azbest
félisten
válasz Celtis #23377 üzenetére
gondolom ipari célokra a drága compute modulos megoldást szánják. A zero csak arra kell, hogy kivegye a szelet a konkurencia vitorláiból. Ezért nem is kapni a nagy disztributoroknál.
(#23374) sztanozs
szerintem azokra sosem lesz jó támogatás. Elavul addigra, mire eljutna oda. A többség pedig vált a kiforratlan újabb generációra. Az a20 meglepô kivétel volt. Talán mert pár cég ipari eszközökhöz is használja és ezért nem tűnt el a süllyesztőben.[ Szerkesztve ]
-
artiny
őstag
Helotok
Egyszerre szeretnek hasznalni 3 szenzort az RPI3 -mal. Hogyan tudnam egyszerre osszehozni ?! Kulon kulon mukodnek .... ketto I2C -t hasznal a harmadik pedig OneWire (bust).
Szerintetek igy jo lessz ? valamint a áram/feszultség értékek rendben vannak ha egyszerre kotom rá az RPI-re ? -
sztanozs
veterán
válasz robohw #23372 üzenetére
Igazából egyik mögött sincs normális community, magadnak kell jobb híján a disztribúciót hegeszteni, vagy csomagokat fordítgatni és a Mali chipset a legkevésbé támogatott az összes GPU között.
Egy headless rendszernek talán jó, de nem bízná rá nemhogy az életem, de még a házautomatizálást sem. A wifire is azt írták a fórumon, hogy jó, ha működik.
Szóval játszásra jó, de szvsz még kell neki kb egy év, mire kinövi magát és lesz rá legalább egy stabilnak mondható linux disztibúció.De ez már tényleg nagyon offtopic...
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
azbest
félisten
válasz robohw #23367 üzenetére
Az általános topicban szerencsésebb ezt kibeszélni
(#23369) Celtis
lehet, hogy van akinek alternatíva. De aki kodi-t használna mozizásra, annak hiába 4 magos a klón, ha nem lehet vele kodival filmezni. Gyakorlatilag nincs az orange pi-kre semmilyen támogatás. Kiadnak néhány tákolt rendszert bejelentéskor, aztán pár lelkes amatőr gányolgatja. Meg más cégek tv boxainak a szoftverét hekkelik, hogy úgy-ahogy fusson rajta. De ha csak valami szolgáltatást akarsz rajta futtani és nem nagyon akarász rákötni semmit neten kívül, akkor tényleg működhet.[ Szerkesztve ]
-
sztanozs
veterán
válasz robohw #23367 üzenetére
Baszki a nagytestvérre úgy vannak rászórva az IC-k mintha pékségben csinálták volna a boardot: [link].
Ráadásul az allwinner platform nem túl nyerő a supportot tekintve.[ Szerkesztve ]
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
robohw
aktív tag
Négymagos, kétezer forintos miniszámítógéppel támad az Orange Pi
A napokban végre rendelhetővé vált a magát nyilvánvalóan már nevében is Raspberry Pi konkurenseként pozícionáló Orange Pi legújabb miniszámítógépe. Az Orange Pi Zero a Raspberry Pi Zero-hoz hasonló felhasználási területeket céloz, de utóbbinál erősebb hardvert kínál ehhez - ráadásul Wi-Fi is van rajta.
[ Szerkesztve ]
My own programming language: http://www.robomax.online
-
Celtis
veterán
Sikerült, de a Raspbian engem nem érdekel. Libreelec alatt működött.
Itt van egy módosított LE.
Ennek a posztnak pedig a 7.1 pontjától van leírva a beállítás.Sajnos saját LE-t kell buildelni. Ebbe én nem vágtam bele, és amit más megcsinált abból 7.0.1 az utolsó.
Közben inkább a hardveres gombokkal való kezelhetőség irányában mozdultam el. Lehet a touchscreenre nem is lesz szükségem egyáltalán. -
cinemazealot
addikt
válasz s3toraph #23361 üzenetére
A programozás (relatíve modern) hajnalán (tehát már a lyukkártyás, lyukszalagos éra után) nem nagyon létezett IDE, csak szövegfájlokban megírt forráskód és compiler (fordító). Ha a fordító nem natív (gépi) kódot csinált (tehát pl. Windows esetében .exe vagy .com állományokat), akkor jött még a futtató is, ilyen pl. a Java a maga virtuális gépével, ami a .java forráskódokból fordított .class fájlok futtatásához kell. Az IDE csak egy a fejlesztést kényelmesebbé tevő környezet a maga syntax highlighting-jával, előfeldolgozójával/előfordítójával és hibajelzőjével stb. Java (és még néhány nyelv esetén) a hibákat meglátod akkor is, amikor parancssorból fordítod a programjaidat.
Ahhoz viszont, hogy Te a Pi-n fejlessz, nem feltétlenül kell átdugdosni minden perifériát vagy a fájlokat állandóan másolgatnod. Bekapcsolod rajta az SSH-t, PC-n bejelentkezel rá (Windows alatt PuTTY-tyal) és már ott is a parancssorod, ahol egy helyi szövegszerkesztővel (pl. a Midnight Commander F4-ével) szerkeszted a forráskódot, abból kilépve meg fordítod és futtatod.
Egyébként a fent leírt Java fordítás/futtatás pontosan ugyanebben a formában működik Windows alatt is. Ha már fent van a NetBeans a gépeden, akkor van JDK-d is (elvégre maga a NetBeans is egy Java alkalmazás), tehát elvileg ki is tudod próbálni.
A Linuxtól pedig nem kell félni. Én is Windows-on szocializálódtam és csak az utóbbi 2-3 évben foglalkozom vele intenzívebben, de már most jobban szeretem a Windows-nál.
(#23359) petya220
A Java egy nagyon szigorú, de nagyon szép nyelv. Épp ezért sokan utálják is. De pont ezért nagyon szerethető is. Ha túlléptél az objektum orientáltság Java-féle egzotikumain, akkor nagyon könnyen lehet benne programozni. Azt viszont tudni kell, hogy nem az erőforrás hatékonyságáról híres nyelv.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz s3toraph #23361 üzenetére
Igen, raspbian lite van fent. Nem kell nekem az X
Pythont alapból tamogatja. Gpio vezérlésre pedig a wiringpi-t tudom ajánlani. Elég egyszerű, megadod hogy melyik gpio legyen pl 1 vagy 0. Igy a relét elég könnyen tudod vezérelni.
Ha egy gombbal szeretnéd megoldani akkor én úgy csinálnám meg, hogy lenne egy txt file. A txt file tartalma mondjuk 0 ha fent van 1 ha lent. Ezt az értéket a kód beolvassa, és ennek megfelelően futna le a kód, és a végén pedig módosítaná a file-t. Lehet van ennél szebb megoldás, de én igy tudnám csak -
s3toraph
senior tag
válasz Pulsar #23300 üzenetére
Nálad akkor a raspbian van telepítve, és arra van feltéve egy python futtató környezet? Hasonlóan mint (#23297) cinemazealot példája java-val?
Egyébként, a kiolvasás hogy történik? Van a pythonnak hozzá parancskönyvtára (vagy minek nevezem), tehát a megfelelő parancs megfelelően kiadva és megadva a bemenet, simán ki tudja olvasni bármelyik GPIO lábat?
Jól néz ki ezeken a képeken az eredmény. Az rrd-t viszont nem tudom micsoda.
(#23302) cinemazealot :
Kezdem érteni, de javíts ki kérlek ha tévedek. Szóval, ha raspbian-ra rárakok egy futtató környezetet, akkor le tudja fordítani az adott nyelven írt programot a Pi. (Ilyet sosem csináltam még, fejlesztői környezet nélküli kód futtatás, főleg nem linux alapú rendszeren. Eddig mindig az volt hogy windows és akkor valamiben kódoltunk, pl. netbeans. Ja és windows-on nevelkedtem. Szóval lehet kérdezek olyanokat hogy mások néznek nagyokat, hogy hogy nem tudom.)
Netbeans-re azért gondoltam, mert egyrészt ez úgy látom van raspbian-ra, másrészt hogy magán a Pi-n amit megírok, futtatom és egyböl látom mi az eredmény, működik, nem működik, kiolvassa-e az adatokat (majd ki lennének gyűjtve, de első körben monitorozni csak kiíratnám a képernyőre a beolvasott értékeket) az lett-e az eredmény amit akartam. Ha gépen írom meg minden kicsi apró változtatás miatt újra és újra másolhatom át a Pi-re. Na most, netbeans miatt kellene nekem a GIU és a VNC is, ahogy fentebb írtam. Szóval lenne egy próba ezzel, ha nem bírja akkor szerzek még egy monitort (egeret és bill.-t vettem még egyet mert már nem bírtam idegileg az átdugdosást ), és akkor nem lesz terhelve a VNC-vel.Nem lesz üzleti cél.
A leírást köszönöm, már ebböl is sokat tanultam.
(#23303) s_e_n_k_i:
Köszönöm, kipróbálom.
Mindenkihez:
Milyen nyelven szokás Pi-re kódot írni az említett pythonon kívül?Igazából még mindig nem tudom hogyan induljak el. Java volt a terv. Mi legyen? Meg tudom java-val oldani amit szeretnék? Nem akarok rosszul dönteni, hogy úgy járjak, menet közben derül ki hogy ezt és ezt ezzel nem lehet megoldani és kezdhetem elölről.
[ Szerkesztve ]
Régi rendszerben: 59 + / 0 - | A legújabb rendszerben (2020.02.28-ig összegyűlt): 162 + / 0 -
-
gonorrea
senior tag
válasz Kékkutya #23324 üzenetére
üdv, kékkutya linkje segített, felkerül a barátom pi 3-ra a transmission, fut is látom gui-val, viszont megint hibába ütköztem:
1. hiába állítottam be hogy a csatlakoztatott usb3 1TB merevlemezre töltsön, mindig az sd kártyára rakja az állományokat. Utánaolvasva talán az a gond, hogy nem állítottam le tm daemon futását ssh-n (sajnos ma már nem tudom kipróbálni) Pc-s guin beállítottam neki hogy hova töltsön akkor ment is szépen2. Ha pár percig nem nem nyúltunk a pi-hez, akkor szépen elsötétül a kép (halványodott), viszont akkor leállt a torrentek futása is, ill elvesztette a kapcsolatot a merevlemezzel, nem is indult újra csak ha gui-ban újraindítottam őket! Ki lehet valahogy kapcsolni ezt, hogy nem "halványodjon" el a kép és dobja el kapcsolatokat!
3. Gui-ban be lett állítva, hogy ha filmet néznek akkor automatikusan állítsa le a torrenteket, viszont ha leáll a filmnézés, nem indítja el új őket!
Előre is köszi a segítésget!
A lövészárkokban nincsenek ateisták... Az elv olyan mint a fing, tartod amíg bírod! O+N2 5G 8/128 GB + Xiaomi watch 2
-
petya220
senior tag
-
LLaci89
tag
válasz cinemazealot #23357 üzenetére
Tanulás alatt az egyetemet értettem. Az ottani tanulnivalóval van bajom.
[ Szerkesztve ]
-
petya220
senior tag
Skacok, légyszi,nyugi felesleges az ilyen :c
Amúgy LLaci89, milyen program nyelvet tanulsz?
"Neked is pörög az agyad a szarokon, amíg a mosoly a szádra kanyarodik."
-
nagyúr
-
vadkörte
addikt
válasz LLaci89 #23344 üzenetére
Kollégám 256MB-os Pi-je is viszi a fHD filmeket, így gondolom a Pi3-nak a ~10x teljesítménytöbbletével sem lesz vele problémája. Ő a Raspbian-ra húzott egy Kodi-t. Ennél azért gondolom vannak szofisztikáltabb megoldások.
Nála jelenleg 24/7-ben VPN kapcsolatot szervez a Pi.Egyébként tényleg nagyon sok hasznos információ van a topikban, elég csak keresni. (igaz ehhez tudnod kell, mit kell keresned)
[ Szerkesztve ]
Üdv. V. Körte
-
LLaci89
tag
Valakinek itt van tapasztalata RASPBERRY PI 3 MODEL B mint otthoni media player/server-rel kapcsolatban?
-
veterán
válasz schferenc77 #23340 üzenetére
Igen, az mindenképpen kell, csak a vezérlés végett kérdeztem, mert ugy nem mindegy
Igazából igy van a legegyszerűbb dolgod, mert meghúztaod a relét pl 1mp-ig a megfelelő iranyba és kész is.
Illetve amit még nem mondtál (vagy átsiklottam) hogy mi a konkrét terv? Egy gombbal iranyitani le és fel? Tehát ha fent van megnyomod az "xy" gombot és lemegy, majd ismét "xy" gombbal felmegy? -
schferenc77
aktív tag
válasz Pulsar #23339 üzenetére
Alapbol, ga megnyomod a gombot, akkor elindul az also vegallas fele, es ott megall (van a motoron vegallaskapcsolo, amit be kell allitani). Ugyan felfele. Tehat ha le jelet kap lefele megy vegallasig, ha fel jelet, akkor meg felfelé. Ezert gondolom, hogy ket csatorna kell neki a relébol, egyik a lefele iranyra, masik a felfelé iranyra.
-
veterán
válasz schferenc77 #23338 üzenetére
röviden a válasz igen
Az még a kérdés, hogy hogyna működik jelenleg? Ha megnyomod a le kapcsolót, akkor szépen leereszkedik, vagy csak addig megy lefelé, ameddig nyomod a gombot? Illetve ugyan ez fölfelé?
Ha folyamatosan kell nyomni, mi történik akkor ha nyomod a gombot lefelé, miközben elérte már az a végállás hallhatóan a motor még teker, vagy van benne végállás kapcsoló, és lekapcsol? -
schferenc77
aktív tag
válasz sztanozs #23336 üzenetére
Igazából messzebbről indul el a történet: Logitehc Harmony-val lesz vezérelve az RPi-n futó Kodi. A Harmony-ban ún. Activity-ket lehet létrehozni, ami egyfajta sorrend, hogy kapcsolja be az erősítőt, eressze le a vetítővásznat, kapcsolja be a projektort és vezérelje az RPi-n futó Kodi-t (mint Media Center-t). Ezek közé a lépések közé lehet egyedi billentyűzet leütést is programozni a Harmony-ban: pl. küldj a MEdia Centernek egy "W" billentyűleütést. Na, én ezt a billentyű leütést szeretném "elkapni", és egy scriptet lefuttatni (amit Celtis kolléga írt, az már majdnem jó, én egy relét szeretnék ki/bekapcsolni). A relé pedig egy redőnymotort vezérelne, amely a projektort mozgatja a vetítési helyre.
Jelenleg itt tartok:
Keymap editorban tetszőleges gombnak a "számát" el tudom kapni. Pl a Harmony távon a sárga gomb középen a "394567" névre hallgat (legalábbis a keymap editor ezt írja ki, amikor lenyomom egy tetszőleges menüre.
Ezek után a keymap fileban (gondolom a global szekcióban) erre kell rárakni a script futtatását: <394567>System.Exec(/home/pi/script/valami.py)</394567> Jól gondolom?
Végeredményképpen, ha lenyomom a Harmony távon a sárga gombot (amit a Kodi 394567 néven ismer), akkor lefut a valami.py script, ami a gpio-ra kötött relén keresztül ad egy vezérlő jelet a redőnymotornak.Ez a redőnymotor bekötés és relés történet még nem teljesen világos. A redőnymotornak van felé és le kapcsolása, ehhez akkor kétcsatornás relét kellene vennem? Egyik csatorna a le, a másik a fel irány? A redőnymotor kapcsolása ez:
A és B a fel és leirány, D a föld, C a fázis. Itt akkor az A-t kellene a relé egyik csatornájába, a B-t pedig a másikba bekötni?[ Szerkesztve ]
-
Celtis
veterán
válasz schferenc77 #23335 üzenetére
Kodiból a "Raspberry Pi tools" addon segítségével. Ez tartalmazza az RPI.GPIO kiegészítőt, amivel egyszerűen lehet a GPIO-kat kezelni. Az RPI.GPIO használatára sok leírás van a neten.
Itt van tőlem egy példa script egy kimenet bekapcsolására:
#!/usr/bin/python
import sys
sys.path.append('/storage/.kodi/addons/virtual.rpi-tools/lib')
import RPi.GPIO as GPIO
GPIO.setmode(GPIO.BOARD)
BLPin = 7 # board pin 7
GPIO.setup(BLPin, GPIO.OUT)
GPIO.output(BLPin, GPIO.HIGH)Ezt Kodiban a 'RunScript("/path/to/script.py")' paranccsal lehet meghívni. Ilyen parancsot kell a gombnyomáshoz rendelni.
-
sztanozs
veterán
válasz schferenc77 #23335 üzenetére
Kodi alatt kell?
Keymap fájlban kell matatni:
<F12>XBMC.RunScript(/home/pi/script/valami.py)</F12>
vagy
<F12>System.Exec(/home/pi/script/valami.py)</F12>[ Szerkesztve ]
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Va negy Pi3-om, hozzá csatlakoztatva egy USB-s MCE remote vevő és távirányító. Szeretnék a remote-on lenyomott gombokhoz bizonyos GPIO parancsokat rendelni. Amit eddig találtam, az mind GPIO-ra forrasztott IR vevővel működő kód, de nekem USB-s HID eszközként látszik az MCE remote. A kodi-val gyönyörűen működik, küldi be a billentyű lenyomásokat. Kérdés: hogyan tudok az egyes gomb lenyomásokhoz GPIO parancsokat társítani?
-
azbest
félisten
válasz MaCS_70 #23332 üzenetére
Az fhd oldala a farnell oldaláról parsolja az adatokat. Néha hallani olyat, hogy egy-egy felkapott raspberry-s cuccot nem farnelles áron adnak, mint ahogy egyébként szokták. Amikor én vettem tőlük ezt-azt, akkor stimmelt az árazás.
A postázás 1905 forint bruttó vidékre gls-sel, ha nettó 30 alatti a rendelés. BPen meg valsz ingyes.
(#23320) sati
na igen, így hogy haverod elhozza nem kell szállítási díjat fizetni. Egyébként az árus nem is szállít ide, de esélyes, hogy még legalább 10 gbp szállítást rátettek volna, ha szállítana.[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Degeczi #23331 üzenetére
Értem.
De most konkrétan egy FDH-s, forintban megadott, magyar webshopos, bruttó 18500 forintos tételről beszélünk, amit 23000 forintért akarnak kiszállítani.Ennek utána is akarok járni, mert van egy-két hasonló ügyem, de az FDH-ról nem gondoltam volna...
MaCS
-
félisten
válasz Degeczi #23327 üzenetére
De kétszeres ÁFA nem lehet!
A 18500 Ft a bruttó ár! Benne van az ÁFA!
Én most is simán tudtam rendelni ennyiért -- meglátom, mennyiért adják ide, de erre legfeljebb a szállítás mehet rá.
El sem tudom képzelni, hogy mi lehet a kavarás azzal a plusz 2500 Forinttal.MaCS
-
Archttila
veterán
-
Archttila
veterán
válasz MaCS_70 #23323 üzenetére
még rá is kérdezett, hogy ezen feltételek mellet is kell a kit, vagy törölje? hidd el nem értettem félre semmit pont azért hívott fel, hogy ezekkel tisztában legyek... (ezt ő mondta) én is meglepődtem de nem volt türelmem végigmenni melyik ország EU tag stb stb leckén mert dolgoztam. Egyébként gondolhatod, hogy nemmondom vissza feleslegesen de mondtam neki, hogy ez már kis túlzással bő 10k-val hosszabb na
Farnell-ről egyébként rendszeresen rendelek alkatrészeket![ Szerkesztve ]
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
Kékkutya
csendes tag
-
félisten
válasz Archttila #23320 üzenetére
Miből jött össze a 4500 Ft többlet a listaárhoz képest?
Már csak azért is érdekes, mert mi is most rendelnénk még egyet. (Két hete is vettem egyet, azt pontosan a listaáron adták, mint ahogy nem is adhatják többért...)MaCS
-
Archttila
veterán
válasz MaCS_70 #23314 üzenetére
Mondom felhívott ma a csóka és cakkom-pakk majdnem 23k lett a vége.
De már intézkedtem, 21.-én haver hoz egy ilyen KIT-tet (UK Amazon - 14.700 HUF)Köszi mindenkinek a segítséget!
[ Szerkesztve ]
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
gonorrea
senior tag
Üdv!
Barátomnak beszereztünk egy pi3at, mivel olvastam, hogy openelec már nem támogatott, így libreelec került rá, szerettem volna neki feltenni transmissiont is, de nem nagyon megy, az én pi 2-n még openelec korában kipróbáltam ment is, de oda libreelec alá nem tudom feltenni a Kodi-Addon unofficial-t!
Tud valaki segíteni nekem ebben?(#21421) cigam hozzászólása szerinti unofficial openelec-et próbáltam zip-ként feltenni de nem sikerült, hibát ír ki!
A lövészárkokban nincsenek ateisták... Az elv olyan mint a fing, tartod amíg bírod! O+N2 5G 8/128 GB + Xiaomi watch 2
-
félisten
válasz CHIPman #23316 üzenetére
Vannak nagyon normális emberkéktől nagyon jó ajánlatok, amikre nyilván nagyon gyorsan le is csapnak, de szerintem rengeteg túlárazott hirdetés van. Nem csak a Hardveraprón, hanem úgy általában.
Ha valamit nem a bolt ad el, az már eleve jelentősen csökkentett árat kell, hogy jelentsen, mivel nem áll mögötte a garantált eredetiség és a kereskedelemi értékesítésre vonatkozó jogszabályi védelem. (Engem éppen most dobtak át egy alig használt PC-részegységgel, 2000 Ft-ot spóroltam volna vele, helyette 12000-et buktam.)A RPI-nél tovább bonyolítja a helyzetet az angol vagy kínai gyártás, illetve a jóárasított, tényleg kedvező árú gyári csomagok.
MaCS
-
CHIPman
nagyúr
válasz MaCS_70 #23315 üzenetére
Erről csak annyit, hogy aprón van több eladó is, aki nem feltétlenül írja oda, hogy új terméket árul, de jóval használt árak alatt adja a vadi új pi3-at, csak doboz nincs hozzá. Én is így vettem, és a hirdetés még most is fenn van, csak nincs upolva, mert így is viszik, mint a cukrot.
hardverapro.hu/tag/chipman - keresek 1TB 2230 SSD-t, eladó 2x16, 2x8GB notebook DDR4, 2x500GB m.2 SSD
-
félisten
válasz vadkörte #23309 üzenetére
Keresés kérdése.
Én több tucatnyi találat után arra a végkövetkeztetésre jutottam, hogy nem érdemes használtat keresni. Egyszerűen nem volt olyan, ami akár csak a rövid gondolkodást is megérte volna, legjobb esetben is csak 1-2 ezrest spóroltam volna az új, PI3-hoz képest, de volt nem egy olyan "alig használt PI2" is, amiért ténylegesen elkérték az új PI3 árát. Nagyon valóságtól elrugaszkodottnak tűnik a magyar használtpiac, amit főleg az táplál, hogy sok hülye vevő tájékozódás nélkül vásárol, mivel használtan biztosan olcsóbb...
MaCS
-
soldi3r
veterán
válasz Archttila #23308 üzenetére
Ha teheted vard meg a black fridayt a honap vegen, nem garantalt, de az esely megvan. Neha vannak ebayes akciok is, en 50%-kal olcsobban kaptam, csak ezert vettem meg. Szoval ha nem surgos, akkor turelem, en nem vennek kinait annyiert.
[ Szerkesztve ]
E30 (oo=[][]=oo)
-
cinemazealot
addikt
-
vadkörte
addikt
Használtan érdemes - megéri? - Pi-t venni? Nem ragaszkodok a Pi3-hoz, az igényeimet a Pi2 is bőségesen kielégítené. Sőt...
Üdv. V. Körte
-
Archttila
veterán
válasz s_e_n_k_i #23306 üzenetére
Értem. Esetleg valami javaslat, mert 22k már kicsit sok érte.
UK Amazon-ról is megvehetném már csak azért is mert a shipping-et megúsznám, mivel most jön haza az egyik ismerősöm.15k [link]
[ Szerkesztve ]
-
s_e_n_k_i
tag
válasz Archttila #23305 üzenetére
Mivel ez Kínából jön, valószínüleg megfogják a VÁM-on, fizethetsz ÁFÁt, plussz vámkezelési díjat, azaz sokkal drágábban jössz majd ki. Persze itt kapsz egy csomó minden mást is, de például a táp kérdéses (az fdh-s tényleg jó minőségű), ez a ház eléggé törékeny (ha sikerül összerakni, akkor persze jó), a ventillátor teljesen felesleges. Azért sok sikert.
-
Archttila
veterán
válasz MaCS_70 #23299 üzenetére
Az előbb felhívtak, hogy ez így nekem ÁFÁ-val szállítással kutyafülével közel 22k lesz akkor inkább 3k olcsóbban megrendelem eBay-en ezt a KIT-et és imádkozom, hogy ne legyen semmi baja.
[ Szerkesztve ]
-
s_e_n_k_i
tag
válasz s_e_n_k_i #23303 üzenetére
És azzal gondolom mindenki tisztában van, hogy VNC esetén a jelszó titkosítatlanul megy át a gép és a Pi között, ami nem igazán egészséges.
Ezért érdemes mindenképpen SSH tunneling-et használni.Már nem emléxem, hogy hol volt az a leírás, amit én anno használtam, de itt van két példa, valami hasonlót csináltam én is (egy és kettő). -
s_e_n_k_i
tag
válasz s3toraph #23288 üzenetére
Nekem ez van használatban: "VNC® Viewer for Google Chrome™"
Nem sokszor használom (csak akkor, ha távolból akarom az otthoni routert állítgatni: belépek VNC-vel a Pi-re, majd ott egy böngészőt indítva konfigolom a routert, mivel azon a külső elérés és a terminal mód is ki van kapcsolva), de akkor teszi a dolgát.Ja, és a pi az egy első generációs B, 256MB rammal, és azon is megy ;-).
-
cinemazealot
addikt
válasz s3toraph #23298 üzenetére
No, hát nem tőlem fogod a legpontosabb leírást kapni a Pi lelkivilágáról, de leírom, hogy én ezt hogy csináltam.
1.
Pi-re (pontosabban a Pi-be dugható microSD kártyára) feltelepítettem a Raspbian-t, ami tulajdonképpen egyfajta Linux disztribúció, ez lesz a Pi operációs rendszere. Az ablakozó felülettel én most nem akartam bajlódni, ezért úgy emlékszem, hogy ezt lekapcsoltam, azaz el sem indítottam, mert az elég sok erőforrást emészt fel. Ráadásul ha szerverként üzemelem majd a Pi-t, akkor tökéletesen fölösleges, hogy egy senki által nem látott GUI további erőforrásokat emésszen fel az amúgy is kis teljesítményű gépen.2.
Bekapcsolom a Pi-t úgy, hogy már az imént feltelepített Raspbian fut rajta. Ablakozó felület nincs, csak parancssor. Innentől nem árt begyűjteni egy kis Linux ismeretet, de nem kell rendszergazdai szintre gondolni. Belépek magán a Pi-n, és egy ismert domain megpingelésével ellenőrzöm, hogy van-e hálózati kapcsolatom, pl.:ping bme.hu
Ha ez működik, akkor boldogság van, ha nem, akkor engedélyezem a hálózati kapcsolódást. A távolról menedzselhetőség kedvéért érdemes bekapcsolni az SSH-t is, hogy ha valamit állítani szeretnél a Pi-n, ne kelljen mindig odamenni hozzá, monitort, billentyűzetet akasztani rá, hanem bármilyen gépről be tudjál rá lépni.
3.
Ha bent vagyok a Pi-n és van hálózatom, feltelepítem a Java SDK-t. Ha üzleti célú felhasználást tervezel és nem akarsz az Oracle-nek fizetni, akkor érdemes lehet OpenJDK-t telepítened, de ennek is vannak üzleti felhasználással kapcsolatos feltételei, érdemes utána olvasni. Innentől kezdve bármilyen Java programot is írsz, azt helyben a Pi-n le is tudod fordítani és futtatni is tudod.4.
Írj egy egyszerű Java programot HelloWorld.java néven. Lépj be abba a könyvtárba, ahova mentetted/másoltad, majd fordítsd le és futtasd:javac *.java
java HelloWorldAz így elindított programot bármikor meg tudod szakítani a CTRL+C billentyű kombinációval. Ha szerver alkalmazást írsz és azt szeretnéd, hogy a folyamat a parancssortól független szálban folytassa tevékenységét (így indítás után ki is léphess a Pi-ről anélkül, hogy a program futása megszakadjon), akkor így indítsd el:
java HelloWorld &
Ha külön folyamatban fut a program, akkor indítás után látni fogod, hogy a folyamatnak, mi lett az azonosítója, ez egy sorszám, amit az operációs rendszer rendel az adott folyamathoz. Ha ezt utólag szeretnéd mégis lelőni (mert pl. rájöttél, hogy elrontottad, vagy csak újra szeretnéd indítani), azt CTRL+C-vel már nem fogod tudni, csak egy újabb parancs kiadásával:
sudo kill -9 1234
ahol 1234 a program folyamatának azonosítója.
Röviden ennyi, szerintem nem ördöngösség. Többiek, ha valami hülyeséget írtam, bátran jelezzétek!
[ Szerkesztve ]
-
Keef_Lee
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
- Elfelejtettem a film címét
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Linux kezdőknek
- Xbox tulajok OFF topicja
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Jövedelem
- Ukrajnai háború
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- CPU léghűtés kibeszélő
- További aktív témák...
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RTX 3060 12GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA!!!
- Lenovo ThinkCentre M710Q Tiny PC (G4400T 2core 2.9Ghz, 8 GB DDR4, 256 GB Nvme, WIN10)
- Eladó Gamer PC! ROG RTX 3060 12GB/RYZEN 5 5600/32GB RAM/500GB SSD
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- Eladó 2020 Apple Mac Mini M1, 16GB RAM, 256GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest