Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Internet, TV, és telefon szolgáltatók, pro és kontra
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- ASUS routerek
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Tényleg betilthatja a TP-Linket az USA
- Windows 11
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Proxmox VE
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
-
IT café
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Flowtation
őstag
A winben fájlkezelőben a cimsorba (vagy mi a neve) beírod a pi ip cimét: pl. \\192.168.1.100 Fontos a visszaper, mert először én is simán írtam és böngészőből akarta megnyitni. Ha sikerült, előjön sok mappa, ott lesz az update. Abban vagy van egy fájl, vagy oda bemásolod a letöltöttet.
Ha ez mind megvan akkor a főképernyőn lévő gombbal (a bal alsó sarokban) egy újraindítást kell alkalmazni és akkor kell(ene) frissítenie. Nekem az én újraindításom után még egyszer újraindult.
[ Szerkesztve ]
Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
vadkörte
addikt
válasz Flowtation #24295 üzenetére
Igen. Pont így jártam vele én is. Egy sima újraindítás megoldotta az update-et.
Köszönök minden segítséget és ajánlást, sikerült a multi ill. dual boot létrehozása. Erősen gondolkodtam, hogy egy Raspbian LITE is elég lenne de végül is a teljes Raspbian, mellé meg a LibreElec lett telepítve egy 16GB-os SD mSD-re. A kártyán kényelmesen elfér mindenki, még két kis - ~2x5GB - adatpartíciónak is maradt hely. A telepítésekre és a belakásokra ráment fél napom, de megérte. Ha nincsenek nagy elvárásaim, a Pi-vel még szolid szörfölgetés, képnézegetés, esetleg nagyon szolid irodai munka, is belefér. A médialejátszás a LE-kel meg sem kottyan neki.
Bár van egy probléma, amire továbbra sem találok érdemi megoldást. A Pi-t a TV-vel a HDMI1 porton van összekötve. Azonban csak akkor látja/kezeli a TV - 43" LG - ha a HDMI2-be csatlakoztatott satbox HDMI kábele ki van húzva a TV-ből. Ha nincs, vagy fel sem ismeri, vagy ha mégis, nem kezeli. (WiFi-n elméletileg ekkor is van kommunikáció)
Illetve, volt, hogy a Pi - LE - megosztott mappáit, az asztali gépem nem látta, pedig a SMB engedélyezve volt.(tudom, hogy ezek igazából nem is jelentős problémák, előbb utóbb úgyis megoldom őket)
Táegységnek 2,5-3A körüli megfelelő lesz, ha külső HDD-t is akarok a gépre kötni?
Üdv. V. Körte
-
Imco
őstag
válasz Flowtation #24295 üzenetére
Raspberryn nem találom az update mappát. / Ettől még lehet! /
Most megint nyomtam egy frissitést.
Lemegy végig 100%. Ablak bezáródik. Gondolkozik 1 sec. majd kiirja, hogy dolgozom. Ezután 5-10 sec belül reboot és 7.0.2 marad.Üdv! Imco
-
Flowtation
őstag
Szia!
Most megcsináltam, egyből működött. Ugye mindig kiírta a sarokban, hogy frissítés elérhető, de nem csinált semmit. Én letöltöttem a 7.0.3.tar.gz fájlt, és akkor ért a meglepetés, hogy ez már ott van az update mappában, csak tar véggel. (elvileg mindkettő jó, azt olvastam) Így egy sima újraindítással települt is, az LE kezdőképernyőn ki is írta.Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
sakrafp
csendes tag
Sziasztok !
Karácsonyra kaptam egy Pi 3-at. Plex szervert szeretnék "alkotni" már többszöri kísérlet során sem jön össze.
Valaki tudna segíteni ebbe ??? -
Aryan
senior tag
Akik RETROPIE-t használnak lenne egy kérdésem. ROM fileoknak a helyét megtudom valahol adni, hogy ne az SD kártyán legyenek tárolva.Alapból csinál az SD kártyára egy könyvtár szerkezetet. PSP rom-ok elég nagyok pikkpakk betelik a 16GB-os kártya, 3TB-os hdd-n lenne bőven hely ami rá van dugva a RPI3-ra.
[ Szerkesztve ]
-
Gabesz87
veterán
Sikerült átállítani magyarra a KODI-t, megy simán a hálózati lejátszás is, úgyhogy részemről minden szuper, nekem nem is kell több A full HD videót igaz wifin kicsit szaggatva játszotta, amíg meg nem állítottam kicsit, na de nem is wifin szándékozom streamelni a full HD videókat. Köszönöm a segítségeket.
-
Bélaaaa
őstag
Egy picit off:
Van egy rPi2-m és egy androidos (6.0.1) TV boxom, több alkalmazással, pl. Kodival. Az androidos boxot szeretném torrentre használni, pontosabban adattárolásra, illetve filemegosztásra.
A pi2-re Librelec-et tettem, az tökéletesen fut, látja az androidos box által megosztott filokat, le is játsza.
Abban kérném a segítségeteket, hogy van-e valamilyen szájbarágós leírás, hogy a TVboxon, hogyan tudom beállítani a torrentet (uTorrent esetleg), hogy szgépről (remote transmission talán) tudjam managgelni a letöltést?
Köszi!
Vasvellával nem lehet szí'vát asza'ni!
-
veterán
Uraim!
Van egy RPi3-am, Raspbian Wheezyvel. Rajta egy mediatomb, amin latom a mappakat a fstabban felcsatolt ext4 hddn.
Szeretnek NFS szervert tenni a Pi-re, hogy egyszeru legyen a fajlmasolas:Az Ubuntu kliensemen joskapista a usernevem, az RPi-n csak pista.
A kliens gep 192.168.1.10
Az RPI 192.168.1.12A pi-n a kovetkezot tettem:
sudo apt-get install nfs-kernel-server portmap nfs-common
sudo nano /etc/exportsitt hozzadtam a HDD keresere a klienst:
/mnt/HDD1 192.168.1.10(rw,async)
sudo nano /etc/netconfig
Az udp6, tcp6 sorokat kikommenteztem.
sudo exportf -ra
sudo update-rc.d rpcbind enable && sudo update-rc.d nfs-common enable
sudo service rpcbind restart
sudo service nfs-kernel-server restartA kliensen a
sudo mount 192.168.1.12:/mnt/HDD1 /mnt/NFS
lefut, am masolni a Pi-re nem tudok.
Mi lehet a gond? KosziUdv. core2
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz wassermann #24281 üzenetére
HDD-re gondoltam rárakni a swap-ot
Okoskütyük ---> https://hardverapro.hu/apro/tuya_wifi_okoseszkozok_homerseklet_szenzorok_1ch_e/hsz_1-50.html
-
Imco
őstag
válasz Celtis #24267 üzenetére
Nem ír ki semmit. Szépen végig megy majd a végén restart. Megnézem az infót és még mindig 7.0.2.
A mentés szintén talány mert már sikerült 1-2x pendrivera, igaz még OE volt, de szerintem ez most mindegy.
Majd holnap játszok még egy kicsit vele!Köszi a segítséget!
Üdv! Imco
-
vadkörte
addikt
válasz wassermann #24278 üzenetére
A böngészés az esetek 99%-ban hírolvasást jelentene. Azzal azért tisztában vagyok, hogy még a Pi 2 is nagyon vékony gép.
(#24279) Fecogame:
A swap azért jobban gyilkolhatja a kártyát nem?[ Szerkesztve ]
Üdv. V. Körte
-
veterán
válasz wassermann #24278 üzenetére
Biztos, hogy nem lehet beállítani a swap-ot?
Okoskütyük ---> https://hardverapro.hu/apro/tuya_wifi_okoseszkozok_homerseklet_szenzorok_1ch_e/hsz_1-50.html
-
vargalex
félisten
válasz Gabesz87 #24273 üzenetére
Az SSH szolgáltatás bekapcsolása az eszköz SSH-n történő eléréshez kell. Ha nem használod, kikapcsolhatod nyugodtan.
Nálam a home serveren van Samba, így azt én egyik eszközömön sem engedélyezem, úgysincs rajtuk semmilyen háttértár. Ellenben az SSH-t mindenhol bekapcsolom. Kinek hogy tetszik, mik a szokásai.Alex
-
vadkörte
addikt
válasz wassermann #24275 üzenetére
SD-re mennének az OS-ek. Asztali OS-nek a Raspbian lesz a befutó, böngészésre a Chromium, médiára meg a LibreELEC. Nemrég próbáltam a Mint MATE-et, háát... Csalódás...
NOOBS-ra gondoltam én is. Na akkor kicsit olvasgatok. Tápra mit javasoltok?
[ Szerkesztve ]
Üdv. V. Körte
-
félisten
válasz Flowtation #24272 üzenetére
Az LE megosztása alatt szó szerint az LE megosztása értendő -- azaz annak a lehetővé tétele, hogy a PI-hez csatolt / benne levő tárhelyet hálózati eszközök is láthassák, azaz pl. a PI legyen a fájlszerver egy hálózaton lógó TV vagy médialejátszó számára.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
-
Flowtation
őstag
válasz vargalex #24271 üzenetére
Tehát, ha megosztok egy mappát winen, azt simán be tudom tallózni forrásnak anélkül, hogy engedélyezném a sambat a kodin? Ezt nem tudtam. AZ LE megosztása alatt egyébként mit kell érteni? Ezek a szokásos update meg backup és társai mappák? Meg amit még megosztunk ott? Vagy mondjuk egy pire dugott usbs vinyot is meg lehet igy osztani, aztán tudok rá másolni wines gépről? Jól értem?
-
vargalex
félisten
válasz Flowtation #24270 üzenetére
Nem. Én is arra gondoltam, hogy ha egy wines megosztást akarsz elérni, ahhoz nem kell a samba szolgáltatás bekapcsolása. Az ahhoz kell, ha az LE megosztását akarod elérni másik gépről.
Alex
-
Flowtation
őstag
válasz vargalex #24269 üzenetére
Én arra gondoltam, hogy ha winen van a megosztás akkor az samba, tehát kodiból kell a samba hogy elérjük a wines megosztást, feltételezve azt, hogy külön gépen van a LE és a win.
Te most arra gondolsz, hogy egy gépen van a LE/kodi és a win 10 is?[ Szerkesztve ]
-
vargalex
félisten
válasz Flowtation #24263 üzenetére
A Samba szolgáltatást nem kell engedélyezni ahhoz, hogy egy külső megosztást elérj. Az csak ahhoz kell, ha a saját mappákat akarod távoli gépről samba-n elérni.
Alex
-
Celtis
veterán
válasz Gabesz87 #24265 üzenetére
Igen, az LE szerves része a Kodi, anélkül nem telepíthető. A nyelvi fájlokat a kiegészítők között találod.
Gyakori probléma itt, hogy nem sikerül a magyar nyelvet beállítani. Nem tudom miért van, nekem mindig azonnal bejön. Elképzelhető, hogy várni kell kicsit amíg befrissülnek a repository információk. Habár kézzel is lehet frissíteni a bal gombra feljövő oldalpanelen. -
Celtis
veterán
Ha telepítés közben megnézed, hogy mit ír ki a képernyőre, akkor fogod látni, hogy mi az oka a sikertelen frissítésnek.
Elképzelhető, hogy a 7.0.3 sem hajlandó már 256MB-os rendszer partícióra települni, ugyanúgy, mint a legújabb LE8 alfák. (De ez csak feltételezés) Ebben az esetben kell csinálni egy mentést, újrarakni a rendszert és helyreállítani a mentésből.Nem tudom mi probléma oka a mentésnél. Az új mappa nálam is mindig szürke. Egyszerűen be kell böngészni a saját mappákban a backup foldert és oda menteni. Ha nincs hely, akkor meg dugj be egy pendrive-ot.
Sok helyet egyébként a korábbi mentések tudnak elfoglalni. Nézd meg a backup folder tartalmát és töröld a régieket. A Logs folderben is lehet takarítani. Ezeket hálózaton keresztül is megteheted.
-
Gabesz87
veterán
válasz Flowtation #24263 üzenetére
Ok, köszönöm. Felraktam online telepítéssel a LE-t. Ez maga a KODI!? Vagy legalább is magában foglalja elvileg, ha nem tévedek!? Néztem a nyelvi beállításokat a Settings-ben, de csak angol van ott. De majd megnézem este még egyszer, hátha csak elsiklottam felette. Meg a megosztást is kipróbálom így, köszönöm.
-
Imco
őstag
válasz Flowtation #24261 üzenetére
Ez nálam is így van. Bekapcsolom, jelzi, hogy van frissités. 7.0.2 a pillanatnyi verzióm.
Megcsináltatom a 7.0.3-ra frisiitést vele. A végén újraindul és 7.0.2 marad.*****
Nem lehet, hogy valami írásvédelem van rajta, amit aktiváltam valahogy?
A kodi topicban épp azon szenvedek, hogy nem tudok mentést csinálni "nincs elég hely" üzenettel sehova.
Saját 16-os SD, 32-es pendrive, és 2 TB HDD-re sem! Az új mappa opció szűrke, pedig hely az van![ Szerkesztve ]
Üdv! Imco
-
Flowtation
őstag
válasz Gabesz87 #24262 üzenetére
Kodit is tettél fel vele, erre gondolsz, hogy magyar legyen? Ha igen, akkor a settings/Appearence menüpontban, az international résznél tudod a nyelvet átállítani.
A wines megosztás samba alapú, ezt szintén a kodi beállításokban a szolgáltatásoknál lehet bekapcsolni, majd ha ez megvan, akkor videók/forrás hozzáadása menüben lehet a megosztott mappákat beállítani.Remélem mindent jól írtam, de várd meg azért a szakikat is.
[ Szerkesztve ]
-
Gabesz87
veterán
Feltettem tegnap a LE-et. Az OK, hogy a telepítő magyar, de a rendszer is magyarosítható valahogy? Nem akkor gond, hogy angol, de magyarul mégis csak jobb volna. Ill. a másik kérdés, hogy ahhoz mit kell beállítani, hogy a gépemen (Win 10) lévő megosztott filmeket lássa a LE?
-
Flowtation
őstag
válasz golya87 #24257 üzenetére
és (#24259) Celtis!
Köszi a válaszokat!
Nekem 7.0.2 van, be van kapcsolva az auto update, de nem csinál egyebet csak annyit, h jelzi a frissítést. Az ssh-nál meg arra gondoltam, hogy a wget-es megoldás mellett van-e még másmilyen opció, parancs.Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
vadkörte
addikt
Tegyük fel szeretném továbbfejleszteni a Pi-m.
Tegyük fel az alábbi feladatokat kellene ellátnia:
-alapértelmezés szerint marad mediaplayer (ez nem probléma, LibreElec)
-TV okosítás "asztali" OP rendszerrel (Raspbian/Mint MATE (inkább utóbbi, hírolvasás böngészőből))
-torrent (Transmission add-on) A francnak hiányzik az asztali gép zakatolása egész éjjelA dual boot megoldható?
A feladatra egy 1TB-os külső házba épített 2,5"-os HDD-t tervezek venni, (ház PCX, HDD HA) amit USB-n keresztül csatlakoztatnék a Pi-hez. A letöltés 24:00 - 06:00 között mehetne, mert erre az időszakra van havi 100 GB kihasználatlan adatforgalmi keretem. (Vodafone HomeNET) Gondolom a Transmission ütemezhető.
Ehhez azonban már nagyon kevés - különben is az - a meglévő papíron 2 A-es mobiltöltőm.
Kellene egy normálisabb külső tápegység. Milyen és mekkora teljesítményűt javasoltok? EZ jó lehet?
A HDD mellett még esetleg egy vezeték nélküli billentyűzetadapterét kellene elvinnie, ami az "asztali" OS-hez kellene. (ágyból böngészés )[ Szerkesztve ]
Üdv. V. Körte
-
Celtis
veterán
válasz Flowtation #24256 üzenetére
A 7.0.3-ra tudsz frissíteni a Libreelec settings-szel a Kodiból.
Ha az LE8 alfákra akarsz upgrade-elni, akkor igen, le kell töltened a fájlt és bemásolni az update mappába. A jó hír, hogy az LE8-ban már Kodiból tudsz választani a az LE7 és LE8 track-ek között, így Kodiból egy picit kényelmesebb a frisítés.
Az SSH-s kérdést nem értem. Leírod, hogy hogyan lehet csinálni majd a következő félmondatban megkérdezed, hogy van-e SSH-n keresztüli módszer. apt-get nincs Libreelecben. A teljes rendszert kell frissíteni, nem lehet a Kodi-t külön.
-
bally4
tag
válasz cinemazealot #24247 üzenetére
Igen, erre gondoltam, akkor nem vagyok teljesen hülye. Libreelecben ugyanitt volt!
-
őstag
válasz Flowtation #24256 üzenetére
Hello
Nekem - igaz RPi3-mal - be van kapcsolva az auto update, így magától letöltötte a megfelelő tar file-t az update mappába. Ezután jelzett, hogy van frissítés, indítsam újra. Ez megtörtént és hibátlanul frissült a rendszer.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Egy pi1 b modelt használok 7.0.2 libreelec-el. Jól értelmezem a leírás szerint, hogy frissíteni ezt a verziót csak úgy tudom, hogy bemásolom a megfelelő fájlt a .update mappába vagy ssh-n letöltöm wget-el szintén ezt a fájlt ugyanide? Ezután újraindítás persze. Tehát a kodin keresztüli frissítés ennél a verziónál nem működik még? Sshn, terminálból lehet valahogy frissíteni? Azt apt-get nem működik, illetve volt rá egy üzenet, hogy másképp próbáljam.Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
félisten
-
félisten
válasz cinemazealot #24251 üzenetére
Ez nem a menüben megjelenő listaelem, hanem a külön konfiguráló program indítása a 'Rendszer' szekcióban.
MaCS
-
Celtis
veterán
válasz cinemazealot #24251 üzenetére
Ja, hogy így. Rendszer menü alatt én azt értem amikor ezen a képernyőn a rendszer gombra kattintasz.
Ezek az almenük a home képernyőn a skin által meghatározottak, esetleg a user is tudja konfigurálni. Szóval bármi lehet. -
etrop01
tag
Sziasztok!
Orange Pi, LibreElec kombóval van valakinek tapasztalata?
van értelme hozzáfogni egyátalán?Az egyszerűség a kifinomultság csúcsa.
-
Celtis
veterán
válasz cinemazealot #24247 üzenetére
Melyik OE verzió ez? Csinálj már egy képet erről légy szíves.
-
Ulf
tag
Sziasztok.
Egy Rpi3 képes a beépített wifi adapterével akadás mentesen 1080p-s filmeket lejátszani wifi hálózaton keresztül? -
bally4
tag
Halihó!
PI3-at Libreelec 7.0.3-ra frissítettem és észrevettem, hogy a Rendszer menü alól hiányzik a Libreelec almenü. Eddig a beállítások és a fájlkezelő között volt, ha nem csalódom. A frissítés miatt van, vagy elnyomkodtam valamit? -
wassermann
Topikgazda
válasz dragon1993 #24236 üzenetére
GSM relé modult is lehet kapni, az akkor kapcsol, ha a híváslistájában engedélyezett számról megcsörgetik [link]
-
veterán
válasz dragon1993 #24239 üzenetére
Lehet kapni kimondott wifi-s relét, esp modullal. Felesleges ehez egy pi is szerintem
-
dragon1993
őstag
válasz cinemazealot #24238 üzenetére
Neten keresztül gondoltam
Nekem annyi a lényeg, hogy a "gomb lenyomást" / "kapcsolást" csinálja a Raspberry Pi. -
cinemazealot
addikt
válasz wassermann #24237 üzenetére
Szerintem dragon1993 "távolról" alatt több tíz/száz/ezer kilométert értett, és neten keresztül nyitná azt a kaput.
-
wassermann
Topikgazda
válasz dragon1993 #24236 üzenetére
(Nem lesz túl drága ez így?) Ha egy meglévő gombbal akarod párhuzamosan. a Pi-hez kell még egy relé modul, aminek a záró érintkezőjét a gombbal párhuzamosan kötöd. De ez már szerintem árban több, mint egy garázsnyitó.
-
dragon1993
őstag
Sziasztok !
Szeretném megoldani, hogy a garázskaput távolról tudjam irányítani, gyakorlatilag egy mostani kapcsolóval párhuzamosan kötném be az Orange Pi Zero-t vagy Raspberry Pi-t. A HW részéhez nagyon nem értek, ehhez tudnátok ajánlani valamilyen leírást ? Az alap Boardon kívül mire lesz még szükségem ?
-
artiny
őstag
Valaki hasznalt mar C konyvtarat(kódot) Adafruit DS1307 RTC modulhoz kiolvasni az idot?
Szuksegem lenne,arra hogy kiolvassam az aktualis idot egy C kódban,hogy majd grafikont tudjak belole csinalni,az aktualis idohoz milyenerteket mert egy masik szenzor. -
Celtis
veterán
válasz LógaGéza #24216 üzenetére
Akkor elképzelhető, hogy a CEC hiba a Pi-t nem érinti (?) Azért érdekes, mert ugyanaz a libcec működik a PI-n és a pulseeigth USB CEC adapterrrel is.
Mindenesetre tény, hogy a CEC-et elszúrták a 9-es alfában. A fejlesztő, már jelezte is, hogy tényleg találtak egy hibát.
Emellet a 10-es alfával nem működik a Hifiberry Amp+ valamilyen driver hiánya miatt. Nem az LE hibája, de akkor sem működik.Emellett a 9-es és 10-es alfákkal én kétféle lefagyást is tudok 100%-osan reprodukálni. Az egyiket már más is jelezte a Kodi fórumban. Ezekről gyűjtök majd logokat és nyitok rá ticketet.
Én is használom a 10-es alfát az egyik HTPC-men, mert kézzel be tudtam konfigurálni a CEC-et, de a másik HTPC-n hazsnálhatatlanok a 9,10-es verziók. Továbbá a netrádiómat is kinyírja a 9-es és 10-es build.Szóval nekem továbbra is erős fenntartásaim vannak ezekkel a verziókkal kapcsolatban.
-
Imco
őstag
válasz Neil Watts #24231 üzenetére
Málna PC-t javaslom én is.Van raktáron, személyesen is átveheted egyeztetés után, segitőkészek, barátságos a garanciális ügyintézés is, ha szükséges!
Ezek nálam megérik a + pénzt.Üdv! Imco
-
félisten
válasz Neil Watts #24231 üzenetére
FDH - ELEMENT14 - KIT-PI3-STARTER - SBC, RASPBERRY PI 3 KIT - 18850 Ft.
Igaz, csak egy hét múlva szállítanak.
MaCS
-
veterán
-
vadkörte
addikt
Megvan, hogy miért nem működött LG nonSMART TV-n a CEC.
Hiába végeztem el a beállításokat, amiket a TV kézikönyve és a LibreElec-es fórumok ajánlottak. Eredménye nem volt.
Egy angol nyelvű asszem OpenElec-es fórum, egy eldugott - rég elfeledett - topikjában találtam egy pár mondatos hsz-t, hogy ha a TV-nek több HDMI csatlakozója van és satbox - műholdvevő - van rácsatlakoztatva, azt kapcsoljuk ki, és/vagy válasszuk le. A Pi mindenképp az "1"-es HDMI-n legyen, így működnie kell.
Láss csodát, a TV-m távirányítójának minden vezérlőgombja - médiavezérlők, nyilak, Enter, Back, Exit... - gyönyörűen működik.Üdv. V. Körte
-
törölt tag
válasz Neil Watts #24224 üzenetére
Szia!
Én aliexpressről rendeltem Pi3 B+-t 37 dollárért, plusz hozzá való házat 2 dollárért. December 11-én rendeltem meg mindkettőt, a Pi tegnap érkezett meg, a doboza is már magyarországon van, szerintem azt hétfőn hozza a postás. -
Noxy
veterán
''Habár egyszer annyit észrevett, hogy valami megfertőzte magát a Nod-ot is'' Privát üzenetre nem válaszolok. (Kivétel a HardverApró)
-
Patice
nagyúr
-
Archttila
veterán
Pihut?
[ Szerkesztve ]
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
veterán
Sziasztok!
Jelenleg honnan tudnek a legolcsobban Pi3+haz kombohoz jutni ujonnan?
Koszi!
Udv. core2
-
#peter
csendes tag
válasz cinemazealot #24221 üzenetére
Köszi szépen a választ!
-
KillahHornet
csendes tag
Sziasztok! Bocsi ha már esetleg volt ilyen...szóval adott egy raspi libreelec-el és van egy zyxel nas-om amin filmek vannak. A kettő fizikailag nem egy helyen van és szeretném raspin nézni a filmeket nasról. Van no-ip regisztrációm el is érem a nast, viszont csak ftp-n. A kérdésem az lenne, hogyan tudom beállítani libreelec ben, hogy ne ftp-n keresztűl hanem valami biztonságosabb megoldással lássam a nas tartalmát? Előre is köszi! Remélem érthetően írtam!
-
#peter
csendes tag
Sziasztok!Egy olyan kérdésem lenne,hogy mennyire lenne nehéz megcsinálni(ha egyáltalán meglehet) egy raspberry letölti a torrenten keresztül pl filmet és azt meglehetne nézni gépről vagy telefonról?
-
Piedon
tag
válasz artiny #24217 üzenetére
Közben megtaláltam a kapcsolási rajzát:[link]
Szóval mérés alapján is, nincs táp felé húzva, hanem föld felé van. Én egy 1kOhmos ellenálláson keresztül kötném rá a Pi 3.3V-os tápjára (csak a biztonságképp, hogy ne folyjon át rajta nagy áram még legrosszabb esetben sem). Vagy programból (a PInek az egyik GPIO lábát) vezérelném magas szintre és azt kötném rá az A0-ra. Az első fixen beállítja 0x69 címre, a másik meg csak akkor ha te akarod programból választani.
-
artiny
őstag
válasz Piedon #24215 üzenetére
Megcsinaltam a mérést. (tápnelkul )
http://i.imgur.com/23qWuWq.jpg a keretek jelzik hogy epp hogy volt a multimeter[ Szerkesztve ]
-
Piedon
tag
válasz artiny #24213 üzenetére
Pardon, mondom mit mérjél:
Multiméter ellenállásmérésbe kapcsolni, ha pontosan ugyanez a nyákod van amit a képen látni akkor egy 1megaohmos ellenállás van bent a felhúzó ellenállás helyén, szóval akkor legnagyobb méréhatár (az én multiméteremen 2M), majd multiméter egyik vezetéke A0-ra, a másik vezeték pedig a sárga színű kondenzátor csíkkal jelölt részére (ITG MPU felirat melletti) és mit mutat? Persze a PI ne legyen beüzemelve (tápot se kapjon)! Aztán a multiméter egyik vezetéke marad A0-n és a másik megy GND-re, mit mutat?
Update: Most nézem, hogy ebből többféle nyák van, és van ahol bent van a felhúzó ellenállás, van ahol meg nincs, mea culpa. Szóval mindenképp ki kell mérni.
[ Szerkesztve ]
-
Piedon
tag
válasz artiny #24211 üzenetére
Nem kell felkötnöd 3,3V-ra, mert már (ha jól láttam a nyákon) alapból egy felhúzó ellenálláson át fel van kötve VCC-re. Így normál esetben (azaz akkor ha A0 pont nincs GND-re kötve) 0x69 lesz a címe. Ha A0 GND-re van kötve akkor 0x68 a címe.
De miután csak neked van egy ilyen nyákod, miért nem méred ki? -
Piedon
tag
válasz artiny #24209 üzenetére
Ha jól látom a nyákon egy 4,7kOhmos ellenállással alapból magas szintre van húzva az A0 lába, a kivezetett A0 lábat földre húzva lesz 0x68 az I2C címe.
De nézd meg a nyákon, a kilences láb ki van vezetve az A0 forrpontra és egy ellenállásra is, ami viszont VCC-re van kötve. Abban az eseben ha ilyen nyákod van. Amúgy itt is erről írnak (multiple sensors rész, Trick-nél).[ Szerkesztve ]
-
artiny
őstag
válasz artiny #24208 üzenetére
Vagy pedig így ?!?
http://i.imgur.com/XPGYKzk.jpgRPI MPU9150
1.) 3.3V >> VDD
6.) Ground >> GND
3.) SDA >> SDA
4) SCL >> SCL
17.) 3,3V >> AD0vagy ez kisuti az RPI,MPU -t is ?
[ Szerkesztve ]
-
artiny
őstag
válasz Pulsar #24207 üzenetére
Helo
ugy erted azon a kis csippen ami a szenzoron van : http://i.imgur.com/54G5qyz.jpg De azt hogyan forrasztom ossze annyira kicsik azok a labak vagy hogy gondoltad,legyszives kifejtened
-
artiny
őstag
Valakinek tapasztalata,hogyan kell i2c bus adress-t cserelni, egy MPU9150 - rol van szo.
0x68 helyett a 0x69 kellene nekem.
A datasheet 9.2 pont szerint a a AD0 9pin kell HIGH húzni (b1101001) .Hol kéne ezt megtenni, vagy hogyan ? Ezt a konyvtarat hasznalom.[ Szerkesztve ]
-
LógaGéza
veterán
válasz Celtis #24201 üzenetére
Ez kicsit erős állítás. Ma felraktam a .010-es buildot, és ment a CEC is, és a pár film amibe belenéztem azzal se volt baj...
szasanyi
Próbáltam a .010-en és utolsó Milhouse builden is, egyiken sem volt semmi baj azzal az 5 filmmel, amit találtam a NASomon
Esetleg ha küldenél pár címet releaseverzióval (akár PÜben is), akkor meglesem.[ Szerkesztve ]
"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
artiny
őstag
Valakinek tapasztalata [Adafruit RTC DS1307] - beallitasaval van ?
a
date
parancsra a pontos ido jon ki, ha ezutan futattom asudo hwclock -w
essudo hwclock -r
parancsot mas idot mutat (dec 21 2016) -
LógaGéza
veterán
válasz szasanyi #24194 üzenetére
Nekem csak egy BD50-es Avatar rippel volt problémám, ott ha átváltottam a hangot angolról magyarra, akkor kifagyott az egész... Tekerni ugye lehetetlen vállalkozás, van hogy percekig kell várni a változásra.
Neked miben nyílvánul meg a hiba? El se indul a lejátszás?"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
Celtis
veterán
Nem ajánlom senkinek a LE v7.90.009 és v7.90.010 buildeket. Nálam nagyon instabil, és a CEC sem működik bennük. A 008 az utolsó stabil.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest